×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

„Демократична България” поставя четири приоритета, за да подкрепи управление в следващия парламент


„Демократична България” поставя четири приоритета, за да подкрепи управление в следващия парламент
Според него никоя политическа формация у нас не може да си позволи да каже “ние сме чисти”
Ключови думи: Христо Иванов, избори 2022
28 Септември 2022, Сряда, 11:00 ч.
Автор: Флагман

Няма да влезем в управление, което не гарантира върховенството на закона, коментира кандидат-депутатът

„Демократична България” има четири ключови приоритета пред всеки, който потърси нашата подкрепа за управление в следващия парламент, обяви в онлайн интервю за “Капитал” и “Дневник” съпредседателят на обединението Христо Иванов. По думите му, тези приоритети са:

1. България да се върне към парламентарна форма на управление.

2. Управление или мнозинства, които поддържат много ясна и последователна позиция към войната в Украйна. 

3. Демонтиране на корупционния модел. 

4. Финансова и бюджетна политика, които не налива масло в пожара на инфлацията и влизане в Еврозоната.

Според Иванов, България твърде дълго се управлява даже не като президентска република, където има действащ парламент, а от служебни правителства, които от изключение се превръщат в норма. “Реалностите са такива, че българските парламенти стават все по-трудни и трябва да излезем от презумпцията, че някой ще спечели изборите. Всеки следващ път става ясно, че никой не ги печели. И трябва да открием политическа култура, която прави все по-сложни коалиции”, каза Иванов. 

“Работата на партиите не е да копаят траншеи, а да търсят ходове напред. Затова ми се иска да кажем за кое е това, за което искаме да работим. Вкарваме 25 закона в самото начало на новия парламент”, каза Христо Иванов. 

Той призова президентът да преосмисли ролята си в консултациите по съставяне на правителство, защото тя е на посредник. “Това не трябва да са просто едни сгляди, а съвместно търсене на път напред”, призова Иванов. И упрекна президента да не се смята за самодостатъчен, като се среща с министрите си, а не във формата КСНС заради новите заплахи във войната срещу Украйна.

По думите му, предходните управленски коалиции са се разпаднали, защото тези партии, които са излезли първи от тях, са смятали, че ще спечелят изборите. А “Продължаваме промяната” не е обърнала  достатъчно внимание колко е сложна коалицията и че не е добре сглобена, за което ДБ е предупреждавала от първия ѝ ден. “Трябва да се научим да търсим някакви допирни точки, които да формират мнозинства, това не е като в броене в абитуриентски балове от 1 до 121”, каза Иванов. 

“Ще преговаряме с всички политически сили, които не са евроатлантическа провокация за България, за да търсим ефективни действия. Не може нито една системна партия у нас да си позволи пред лицето на най-силната заплаха, пред която се изправя нашето поколение, да се гъне”, каза той по адрес на БСП, която се чуди дали да признае референдумите в Украйна, провеждани под дулата на руските оръжия. И предупреди, че ако Украйна отстъпи и ядреният шантаж на Путин успее, това значи нови агресии на Кремъл. Единственият път е отблъскването на агресията на Путин с общите усилия на ЕС и НАТО, а не изблици на пиарски вдъхновения. 

“Няма да влезем в управление, което не гарантира върховенството на закона, което е в четирите приоритета. Ако не постигнем с ГЕРБ и ДПС не просто единомислие, а гаранции за това, просто се разделяме. 

Няма опция за нищо евроатлантическо, без съдебна реформа. Защото ключова евроатлантическа ценност е законността”, категоричен бе Христо Иванов. И уточни, че това означава и смяна на главния прокурор, но не смяна на Иван Гешев с “наш”, а с неутрален професионалист, който да е страж на европейската законност. 

“Всякакви парламентарни сценарии са възможни, ако удовлетворяват нашите 4 приоритета. Не сме длъжни да влезем в тези формули, може да останем и в опозиция”, каза съпредседателят на ДБ. 

“Ние бяхме най-сериозно противопоставящите се на тези извънредни избори и нещата, които предричахме, че ще се случат, са на път да се случат”, каза още Христо Иванов. И добави, че сме се докарали до ситуация, в която с инат, детинщина, политическа незрялост обикновени думи, включително “диалог”, сме ги превърнали в табу”. Който е мандатоносител, ще предложи формула за управление, а ДБ ще разговаря само и в степента, в която може да реализира своите приоритети, с една или друга формула на подкрепа”. А ако се стигне до трети, мандат за сформиране на правителство - “третия мандат ще се опитаме да го реализираме както предния път”, заяви Христо Иванов.

Според него никоя политическа формация у нас не може да си позволи да каже “ние сме чисти”. Още по-малко ГЕРБ след 12-годишното им управление. И дори да излязат първи на изборите, той не вижда как ще имат управление, от което да не ги е срам. Защото са в тежка изолация заради своя невероятен инат. Но корупцията не може да се персонализира само с Бойко Борисов, който не е единственият, а и тези обвинения трябва да се доказват в съда. Но съпредседателят на ДБ се надява у нас да се установи такъв климат, в който всички, уличени публично в корупция, си подават оставка като бившия австрийски канцлер Себастиан Курц от ЕНП. 

“Аз се опитвам да водя разговор с избирателите и на Борисов, и на Пеевски, че има цивилизационни стандарти, които са в интерес на всички граждани”, каза Христо Иванов. 

Запитан, кого “Демократична България” би подкрепила за министър-председател, Христо Иванов отговори, че има много фигури, които ДБ не би подкрепила за премиер. И че тази фигура трябва да отговаря внимателно на профила на управлението. Той упрекна съпредседателите на “Продължаваме промяната” Кирил Петков и Асен Василев, че дадоха заявка, че някой от тях двамата ще е премиер, ако ПП, БСП и ДБ спечелят 121 гласа в новия парламент. “Ако ще спечелят самостоятелно управление - да, но ако ще търсят подкрепа, така тя не се търси. Заобикаля се процес на договаряне, това не е добро партньорство, като е ясно, че ще управляват коалиционно. Иначе няма нещо, което ние да не можем да преживеем”, каза Христо Иванов. 

На въпрос, ако все пак не се състави правителство, какво трябва да свърши парламентът, преди да се разпусне за нови избори, Иванов открои два приоритета. Единият е приемането на Бюджет 2023, но не по онзи “сватбарски начин, при който той става част от следващата предизборната кампания и политици отиват да се хвалят пред избирателите, а гражданите остават насаме с инфлацията”. 

Другият е спешно одобрение на плановете за превъоръжаване, ако те са подготвени от служебното правителство. “Можем да се окажем в състояние на нова ядрена криза, но вече не в Карибско, а в Черно море. Трябва да мобилизираме своите въоръжени сили, да стегнем своите спецслужби, да инвестираме в човешкия потенциал, в български производства, в модерни технологии”, каза Иванов.

 




България Всички новини
ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" Борисов не дава Желязков и Главчев за служебни премиери, не държи на избори "2 в 1" В ГЕРБ се страхували МВР да не бъде овладяно от ПП-ДБ, защото те правели незаконни арести Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Неврохирург едва спасил живота на ветерана на бТВ Юксел Кадриев разкри интересни подробности от личния си живот Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Приеха в болницата жената-шофьор, предизвикала вчерашната катастрофа край Морската градина на Бургас Дамата по чудо се размина без сериозни травми, след като обърна Хондата си на шосето Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Той нарече "кретени" всички, които го критикуват за пожизнената държавна пенсия Не трябва да се слушат такива кретени. Глупаците хич не ме интересуват и не им обръщам внимание, категоричен е Фънки Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Бургаски депутат от ИТН взе и върна неизпълнен третия мандат за правителство Нещо лошо се случи с този известен българин Нещо лошо се случи с този известен българин Човекът глас стана жертва на хакери Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Кичка Бодурова пак се заяде с примата Лили Иванова Повод за хапливия й коментар стана решението н Митко Щерев да разреши на Лили да пее песните му Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Той ще води новото шоу на Маги Халваджиян Новото шоу е световен формат, който се излъчва в двайсет страни по света, включително САЩ Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън Зрители беснеят след тази гавра в Хелс Китчън ​​ Ангелов побесня от това, което му предостави Галин и заедно със своите хора започна да го замеря с хляб, но постъпката му срещна бурно неодобрение след зрителите на риалитито за готвене по Нова телевизия
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Не искам лидерска среща, те се държат невъзпитано Виц на деня Виц на деня - Какво си мисли истинският мъж, когато види хубава жена?
- Моята е по-хубава!
Виц на деня Виц на деня Из женски форум:
- Защо когато го Искаш той не те иска, а Когато те иска ти не го Искаш...?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато една жена иска да знае мнението на мъжа, тя всъщност иска да чуе собственото си мнение, само че с бас.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори