×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа?


Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа?
Темата стана повод за предизборен сблъсък, от Министерството на иновациите и растежа обясняват, че става въпрос за отделни проекти
27 Септември 2022, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

"Флагман" получи институционална информация от Министерството на иновациите и растежа

Вярно ли е, че вместо завод за електромобили в Ловеч се е пръкнал фотоволтаичен парк? Темата стана повод за предизборен сблъсък между две от политическите сили.

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов преди около две седмици излезе с пост във фейсбук. Той бе предшестван от акция и на заместника му Тошко Йорданов, който обясни, че вместо завод за електромобили в Ловеч бил построен фотоволтаичен парк.

Трифонов пък написа: „На 10 юли 2021 г. Кирил Петков, тогавашен служебен министър на икономиката, обяви, че в Ловеч ще има завод за електромобили, който ще изнася коли за цяла Европа и каза директно, цитирам: "Електромобилите ще бъдат реалност и ще се произвеждат в Ловеч". Сега една година по-късно – там, където трябваше да бълват електромобили, има само фотоволтаици. И никой никъде в България не бълва електромобили. Тоест, това е лъжа.“

В допълнение Слави Трифонов обяснява, че Кирил Петков е лъжец и т.н.

Впоследствие от компанията-инвеститор „Некст.е.Го България“ АД опровергаха лидера на ИТН. Те обясниха, че става въпрос за два паралелни проекта. Т.е. фотоволтаичният парк не се строи на мястото на завода за електромобили, а заедно с него.

„Флагман“ потърси институционална информация – от Министерството на иновациите и растежа (МИР).
Попитахме на какъв етап е инвестицията в завода (за електромобили)?

„Некст.е.Го България“ АД е завършило градоустройствените процедури и фазата на проектирането и е получило разрешение за строеж на етап идеен проект с технически параметри до кота 0. Понастоящем целият технически проект е в процес на завършване. Очакваме документите да бъдат подадени скоро за одобрение от Община Ловеч. Междувременно започна извършването на дейности по строителството като разчистване и поставяне на ограждения на определения за строителството терен. Извършват се допълнителни подготвителни дейности“, отговарят от МИР.

Вярно ли е, че вместо завод е построен парк с фотоволтаици?

„Микрозаводът на e.Go ще бъде част от „Индустриален парк Балкан“, който е един от регистрираните в България индустриални паркове на основание Закона за индустриалните паркове и чиято цел е да създаде една от най-модерните индустриални зони в Европа. Наясно сме с обстоятелството, че други проекти (като фотоволтаичен парк) също ще бъдат изградени и реализирани на територията на индустриалния парк. Все пак важно е да се поясни и уточни, че такива проекти са независими от инвестиционния проект на „Некст.е.Го България“ АД и информация за тях не се съхранява в МИР. В частност, с настоящото потвърждаваме, че твърденията за планирано изграждане на фотоволтаичен парк на мястото на и вместо микрозавода на „Некст.е.Го България“ АД не отговарят на истината“, посочват от министерството.

Има ли нарушение на договора между инвеститора и държавата?

„Както става ясно от отговора на дружеството, изпълнението на сертифицирания по Закона за насърчаване на инвестициите проект е в ход. Към момента инвеститорът изпълнява задълженията си, съгласно подписания Меморандум за разбирателство с държавата“, отговарят от министерството.

Междувременно самият Кирил Петков, който вече е в положението на бивш премиер и на съпредседател на партия „Продължаваме промяната“, посети мястото.

Преди пет дни той публикува във фейсбук видео от там и написа: „Посетихме площадката на завода за електромобили в Ловеч. Този проект се случва благодарение на условията, които нашето правителство създаде. Ние не искаме да вдигаме данъците, искаме да освободим икономиката – колкото по-малко държава в икономиката, толкова по-добре. Ние искаме да премахнем корупцията, да пресечем институционалния терор, така че бизнесът да заработи. Да си довършим работата!“

Заедно с Петков беше и представител на „Индустриален парк Балкан“, който също обясни, че става въпрос за два отделни проекта.

Заводът за електромобили се строи на площ от 173 декара, а фотоволтаичният парк е до него и е върху 716 декара.

Т.е. фотоволтаичният парк не е построен на мястото на завода за електромобили.

 

 


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
20
Коментара по темата
20.
Гост от Ловеч
29.09.2022 09:12:14
2
4
Фотоволтоици има в доста голям мащаб монтирани ,а завода е на кота 0 само едно подравняване на терена и нищо от доста време вие решете кой лъже и кой не
19.
Гери
28.09.2022 17:38:13
6
12
Простите българи си искат пак Боко, какво да искаш от нация на която простотията е национална черта....
18.
До 14
28.09.2022 13:24:33
4
12
Като цяло особено Бургазлиите (и не само) са специален вид Садо-Мазо фетишисти. Защитават и гласуват за тези, които реално ги грабят. как яростно защитават ГЕРБ и тяхната патерица Възраждане, че направо свят ти се завива и се чудиш как може да има толкова елементарни и немислещи хора. Бургас заслужава да е след Враца, Габрово, Монтана и други подобни градове по стандарт на живот и средни нива на трудово възнаграждение.
17.
Антикомунист
28.09.2022 12:41:12
4
7
Неуважаеми невежи, какво ви бъркат в здравето фотоволтаичните централи. Нали точно така ще дишате чист въздух и ще забавим климатичните промени. Тока който се произвежда от тях се купува и продава по борсови цени като от пушливите тецове
.Проблема е в пустата българска завист, че някой печели.....
16.
розАв гларус
28.09.2022 09:38:36
8
9
Тоз Киро е бахти и шаното!
15.
chocho
28.09.2022 07:46:54
7
15
Хей ФЛАГМАН побликувайте писмото от Министерството.Защото ако не се вижда е манипулация.Какво значи идеен проек до кота _.Ами то си е НУЛА.Няма нищо.
14.
ДО 11
28.09.2022 07:22:53
38
9
Приятелю, някои теми не са за пейката пред парка.
1. Първо отиди да видиш как във секции, където преди на хартия са гласували 800 човека, сега едва ги докарват до 200 след като има машина
2. Може би не знаеш, но все още има не малко секции,които са на хартиена бюлетина.
3. Я си разшифровай "купен вот" . Някой плаща на дървен филосоФ като теб и той отива и натиска бутона. Това как да се спре от това,че го правиш на машина ,не на бюлетина?
Машините си изиграха своята роля и колкото повече машини се въвеждат и отпадне тъпото правило да са само във секции с над 300 души, толкова по-ясно ще става,че е така. Ама с такива пейкаджийски филосови ,като теб не знам как ще се справим.
13.
Някой
28.09.2022 07:03:05
12
11
Сега какво ще каже куция и злобен чалгар
12.
Абе Киро
28.09.2022 06:34:50
14
13
Бръкна в много схемички и пресъхнаха. Затова тук голямо хулене пада.
11.
Да си знаете...
27.09.2022 21:21:08
12
30
Само за две години държавата похарчи стотици милиони лева, за да осигури лелеяното машинно гласуване.
То беше представяно като панацея срещу купения изборен вот.
То гарантираше сигурността на изборния процес.
То трябваше да спре завинаги възможността хората да си продават гласа.
Една частна фирма направи десетки милиони от обслужване, съхранение и поддръжка на изборните машини.
Самите изборни машини се сглобяват от китайски и тайвански компоненти във великата братска страна Венецуела.
Въпреки всички тези мерки, в момента българската полиция ни занимава с... пресичане на канали за купен вот.
Как става това? Нима вездесъщите машини все пак могат да се преодоляват?
И ако е възможен купен вот с невероятните венецуелски машини, то защо аджеба трябваше да ги добавяме в изборния процес?
Отварял съм "изборна машина", представлява банален компютър на 10-тина години, с достъпни и активни портове за контрол, инсталиран wi-fi модул и възможност за всякакъв достъп, без значение, че част от входовете на устройството са запечатани с "пломба".
Две години след експлозията на машините, които ни докараха тоя политически хаос сега, нито една, повтарям - нито една - европейска страна не е преминала към машинно гласуване, нито се готви да го стори. Точно обратното.
10.
XX
27.09.2022 21:13:00
12
18
95% гласувахте за евроинтеграцията - това което Кирил Петков направи.
9.
ЕС
27.09.2022 21:10:41
18
23
Да отсечем ВСИЧКИ гори и да ги направим фотоволтаици! Така ще изпълним волята на ЕС и седемлетките му... И ще намалим отделянето на CO2.
8.
До 5,6
27.09.2022 21:00:57
12
42
Кирил Петков, наречен от своите хора Просто Киро, обаче е нещо извънредно. Той наистина е Великият Случайник!
Но не беше наврян случайно във Властта.
В българската политика и публичност се появи един екземпляр, в чието съществуване е много трудно човек да повярва, толкова невъзможен изглежда Киро.
И този човек управляваше държавата – и ако не беше разкаран набързо, можеше да я подпали от четирите ѝ краища.
Тъй или иначе, той остави своя разкривен отпечатък върху българската политика – и тя много трудно ще си възвърне някакво относително приличие след неговото краткотрайно пребиваване в нея.
Онзи, който инсталира Просто Киро във властта, очевидно много е мразел България…
7.
Абе
27.09.2022 20:51:46
2
33
Тия с електромобилите имали цитирам"разрешение за строеж на етап идеен проект с технически параметри до кота 0". Абе Тия от министерството за луди ли ни смятат с тоя идеен проект2 че той може никога да не види бял свят, а и за къв да види при грозната икономическа среда в България? Няма нормален инвеститор, който да инвестира в страна с явна политическа нестабилност, щото това води до икономическа такава, а хората искат възращаемост и печалба!
6.
35 бл том
27.09.2022 20:29:19
1
20
Не, не са измислени, а унислено поставени, и ние всички з авм от кого и кои.
5.
нормално
27.09.2022 20:22:39
10
33
Тези Продължаваме с Простотиите бяха ясни. Измислени герои "умни" и "красиви". Сега проблема е, че ще избираме от същите лъжци, които си бяха и досега.
4.
Или на кратко казано
27.09.2022 19:33:05
10
54
Киро МЕНТЕТО и Асен ПЕДЕРмето!
3.
Публикувайте проекта де
27.09.2022 19:31:57
4
52
Според проекта, фотоволтаичният парк трябва да е на покрива на завода. Значи, парк има, щото просто сме построили първо покрива, кво толкоз…
2.
Кирето Тъпиро от Харвардя
27.09.2022 19:20:49
7
30
Начи ся,някуй нящу ниье разбрал.Ся завод ши има,ама куга и за какво не се знае.Ся щом ши има завод начи му трябва ток,та за туй има фотоволтаици.Искам да благодаря на гусин Домусчиев за съдействието и парцела.Да са му живи и здрави фотоволтаиците.Ако все още не сте разбрали ний няма да спрем да се борим срещу оня Пъмпкин от Банкя и корупционерите му.
1.
Хан Курбан
27.09.2022 19:13:42
3
30
“Всички са маскари”!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Представят страхотна театрална постановка в Бургас на 2 април, входът е свободен Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков „Денсинг старс“ е най-доброто шоу, писна ни от Рачков Такива предавания изграждат модели на поведение за зрителите и особено по-младите се подвеждат и искат да копират въпросните „тв звезди“ Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите Ще приземят ли „Миг“-овете в очакване на F-16? Военният министър с добра новина за самолетите 300 военни пазят границите ни, каза  Тодор Тагарев Две години след напускането на бТВ тя фалира Две години след напускането на бТВ тя фалира Журналистката, която се втурна да прави частен бизнес и да развива своя фирма за маркетинг и реклама, е приключила дейността си Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла Районът е отцепен, гъмжи от криминалисти Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Борисов се доверил на ПП-ДБ за промените в Конституцията, те му предлагат комисия за „Турски поток“ Лидерът на ГЕРБ не хареса въпросите на репортерите и обяви, че "меракли за премиери винаги ще се намерят" Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Тази звезда от Капките бил алкохолик, щял да срине всичко, което е градил, но... Алкохола го отказах, защото много зле ми влияеше, почнах да ставам сприхав и неадекватен, призна Панайот Панайотов Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Капан за шефовете на БНБ, на парламента и на Сметната палата, зоват за оставките им Като влиза в сила Конституцията, трябва да знаят, че са потенциални министър-председатели, коментира проф. Пламен Киров
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори