×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Хаос в Русия: Пращат призовки на акушерки, връчват и през нощта


Хаос в Русия: Пращат призовки на акушерки, връчват и през нощта
Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев, пишат в хора в руските социални мрежи
25 Септември 2022, Неделя, 08:12 ч.

Мобилизацията с много грешки, недоволството расте

Засилва се недоволството в Русия от хаотичната частична военна мобилизация, която има за цел да осигури 300 хиляди резервисти за "специалната военна операция" в Украйна, отбелязва Ройтерс в свой материал по темата.

Главният редактор на руската държавна телевизия Ар Ти Маргарита Симонян, която е твърд поддръжник на Кремъл, изрази днес гняв, че въоръжените сили изпращат повиквателни до грешни хора.

"Съобщено беше, че може да бъдат набирани редници до 35-годишна възраст, а се изпращат повиквателни на 40-годишни. Вбесяват хората, сякаш нарочно или от злоба. Като че ли повиквателните са били изпратени от Киев", написа Симонян в "Телеграм".

Критиките от страна на официални поддръжници на Кремъл са нещо почти безпрецедентно в Русия от началото на инвазията в Украйна преди седем месеца, предава dnes.bg.

В друг рядък публичен признак за проблеми, руското министерство на отбраната съобщи днес, че заместник-министър Дмитрий Булгаков, който е отговарял за логистиката, е сменен, за да заеме друг пост. Комюникето не съдържаше подробности.

Обявената в сряда първа мобилизация в Русия от Втората световна война, за да бъде подкрепена буксуващата "специална военна операция" в Украйна, накара много мъже в наборна възраст да заминат бързо за чужбина и предизвика безпокойство сред населението като цяло. Над 1000 души бяха задържани при протести.

Формално в Русия има милиони мъже, служили в казармата, и резервисти. Публикуваният в сряда указ за частична мобилизация не съдържа критерии на кои от тях може да бъде изпратена повиквателна. Представители на властите казаха, че са необходими 300 хиляди войници, като ще бъде даван приоритет на хора, които имат военен опит и специфични умения. Кремъл отрече твърденията на две базирани в чужбина руски медии - "Новая Газета Европа" и "Медуза" - че реалната цел е да бъдат осигурени над 1 милион човека.

От много места в Русия обаче идват съобщения, че са били изпратени повиквателни на мъже без военен опит или преминали наборна възраст.

Председателят на Съвета по правата на човека към Кремъл Валерий Фадеев обяви публично, че е писал до министъра на отбраната Сергей Шойгу с молба "спешно да реши" проблемите във връзка с мобилизацията. Той съобщи за няколко случая с изпратени повиквателни до медицински сестри и акушерки, които не са били на военна служба, както и с връчени призовки в 2 ч. сутринта, "сякаш си мислят, че всички ние се опитваме да се скатаем". Фадеев изрази недоволство и от начина, по който се правят изключения.

Руското министерство на отбраната обяви, че няма да бъдат мобилизирани специалисти в областта на новите технологии, банкери и журналисти в държавните медии. Това предизвика особено силно недоволство сред  етническите малцинства в отдалечени, икономически бедни региони в Сибир, които отдавна осигуряват диспропорционално голям дял от професионалните войници в редиците на руската армия, отбелязва Ройтерс.

От сряда се извиват дълги опашки от автомобили по границите на Русия с Монголия, Казахстан, Финландия и Грузия. Мнозина са уплашени, че руските власти власти може да им забранят да напускат страната. Кремъл на свой ред определи съобщенията за масово заминаване като преувеличени.

Бившият президент на Монголия Цахиагийн Елбегдорж, понастоящем председател на Световната монголска федерация, обеща топло посрещане на онези руснаци, които бягат от военна служба, и директно се обърна към руския президент Владимир Путин с призив да сложи край на войната. Монголските народи в Русия "са използвани чисто и просто като пушечно месо", каза във видеопослание Елбегдорж, сложил лента в жълто и синьо - цветовете на украинското знаме.

"Днес вие бягате от бруталност, жестокост и вероятно от смъртта. Утре ще започнете да бягате от вашата страна заради диктатурата", обърна се той към бурятите, тувинците и калмиките - монголски етноси в Русия.

Частичната военна мобилизация и организираните набързо т. нар. референдуми за присъединяване към Руската федерация на окупираните украински територии дойдоха на фона на бързо напредващата украинска контраофанзива, при която бяха отвоювани райони в североизточната Харковска област.

Антивоенната група "Весна" призова в социалните мрежи за нови протести тази вечер, след като над 1300 демонстранти бяха задържани в 38 руски града в сряда по данни на независимата мониторингова група "ОВД-Инфо"./БТА
 




33
Коментара
33
Коментара по темата
33.
до номер 32
25.09.2022 23:37:50
1
7
Да направо 100 милиона....и с какво ще ги въоръжат бе паляк,много филми гледаш,ами обучение ,бази ,пари...това да не тие да купуваш картофи.
32.
XX
25.09.2022 18:35:22
10
2
А трябва да мобилизират 3 милиона и да се приключва с НАТО.
31.
Интерес
25.09.2022 18:23:17
1
3
Интересно е, че не знае автора, че всички медицински лица имат военен чин, в това число и акушерките. А ако бяха изпълнили искането на Кулеба и бяха мобилизирали българи щеше да е много интересно . Дано всичко най-накрая се успокои.
30.
Десен сектор
25.09.2022 14:50:08
10
6
Къде ще ги копат толкова много*
29.
Десен сектор
25.09.2022 14:49:31
14
8
Абр, украинците къде ще ги когато толкова много, деба и нескопосаните пияни ватници, че за зеле не става от тая сволоч
28.
Костадин Костадинович Рубльов
25.09.2022 14:00:31
14
15
Малииии!!!!!......Някой лопа на вратата??!!!
Само да не са онез призовкарите....чи си иб.ло мамата!?.....аз кат ма знаят колко съм всеотдаен за руската идея сигур баш на първа линия на фронта ши ма курдисат!!!
Малииии!!
Да живее НАТО!!!
Да живее ЕС!!!!
Долу Русия!!!
Долу Путин!!!!
Само Левски!!!!
Долу ЦСКА!!!
27.
До9
25.09.2022 13:31:37
11
8
Абе ти ще да си някой частично грамотен частично пиян но си ме разбрал какво искам да кажа. Жалък нещастен русофил.
26.
До24 мигновенна карма
25.09.2022 11:09:13
13
27
Благодаря за инфото, сега погледнах. Тя новината скорошна. Погледни обаче какви ги дрънкат пак руските пропагандистки канали. Обичайните шизофрении "украинските нацисти и терористи, взривиха руския патриот Алексей Журавко, който бе един от организаторите на референдома на новите руски територии"
Смятай какви прости зомбита, правят референдоми на територии на които всеки ден мрът катоСуки, руски офицери, прокурори, администратори и колаборанти,къде от ракети Химарс, къде от взрив или куршум, от украинските партизани!
Прости, Прости, Прости, чак да не повярваш!
25.
мислещ
25.09.2022 10:59:40
12
27
А така, нека сега рашистите, да треперят в леглата , кога ще почука военна полиция на вратата, за да им връчи повиквателната...нали много обичаха Путлерчо, сега могат да покажат любовта си като пролеят кръв на фронта !
24.
Мигновената Карма
25.09.2022 10:47:24
11
27
Депутатът Алексей Журавко радостно участва в руския референдум и доволен се прибра в хотела.
Малко след това украинците взривиха предателя.
Гласувайте, не се стеснявайте.
23.
Га га га га
25.09.2022 10:38:42
13
24
Както добре си вървеше по план специалната операция рязко изкочи от руските телевизори и приклещи зомбираните зрители.
Засега хватката е върху азиатските племена, скоро и в Москва.
Трябват мужици, може и акушерки, Хаймърсите са гладни.
22.
Коко
25.09.2022 10:36:41
13
14
Сега ще изпратят Сульо и Пульо на фронта срещу Украина.целта е една,да продължава воината.Русия се вързаха на запада.Целта е разпада на Русия.
21.
Хохо
25.09.2022 10:34:04
13
30
Маргиналите от Възраждане не пропускат да се покажат под подобна статия. Лочили цяла вечер евтина парцуца, и след като са оповръщали кенефа им станало патриотично и обичливо към подчовешките им братя.
20.
Тоз пък Пригожин.
25.09.2022 10:23:44
12
27
Ей Пригожин, тва че си готвача на Путин и организатор на ЧВК Вагнер, не значи че знаеш за войната повече от бугарските русофилИдиоти!
Какви ги говориш там на разпространения запис, докато вербуваш затворници в една от колониите:
"Тази война не е като чеченска, грузинска и всички други досега. Тази война е жестока и трудна, много от вас няма да се върнат."
Ей готвач, аз съм потомствен анаЛрусороб. Войната върви по план жертви и загуби няма, и да има са 5-6 хиляди, ама мобилизираме 1 000 000 ей така, щот нямаме загуби и не се обосрахме!
Тръгнал Пригожин да обяснява на русфилИдиотите че войната жестока и трудна. Че откъде знае той бе, да не е аналРусороб! Хахахаха.
19.
ВИДЯХТЕ ЛИ СЕ
25.09.2022 10:18:35
17
35
Ве русофилска гнусна сволоч.......
Като ревете за копейкин и сие да вземе властта (да спечели изборите).....
Е така ще е и у бегето,когато станем 16-република......
затваряне на границите,визи ,тотална диктатура....това ли искате...а.....
тогава друга песен ,ще запеете....сган мръсна русофилска.....
18.
Въй
25.09.2022 10:04:56
13
22
Странно, защо са им акушерки при положение, че официално им забраниха изнасилванията на жени, мъже, деца, фауна и флора.
Руснаците да не би да са изобретили някакво безаналогово размножаване?
Мъдър ход на Путин.
17.
Ами
25.09.2022 09:46:36
13
38
"това ще го уредим на друго ниво"?
Синчето на песков може да се скатава, а другите не, а?
Корупцията ще изяде главата на рашия.
Ръждясали автомати, стари танкове, нискоефектива и неточна артилерия, прогонил тил.
Все по-лошо ще става!
Корупцията не прощава!
Края на империята е близо!
джуджето ги закопа!
16.
Флагманска журналистка
25.09.2022 09:40:57
18
13
И на мен ми връчиха снощи призовката в Комлука докато ме клатиха едни мексиканци
15.
12
25.09.2022 09:37:34
36
22
Пишете цялата истина около мобилизацията. Не може без грешки ,те и затова ги споменават в медиите си. Но има цели семейства които се записват ,има и повъзрастни доброволци от 35години. А акушерка също са медици,така че не само олигофрения по отношение на Русия а истината.Темата есложна военно и политически не е за всеки.
14.
Многоходовия ли бе?
25.09.2022 09:29:07
15
33
Многоходовия тупорил шизофреник се оказа едноходово камикадзе!
Да повярваш, сам в просташката си малоумна пропаганда,и да не осъзнаваш, че коптората ти е корумпиран, разграбен и провален във всяка една свера, обшестен живот, икономика, армия, въоръжение и всичко останало. РусмангалскатаБарака пак гори отвътре, а после, ще последват десетилетия на мизерия, хаос, бездаржавност и пълна нищета.
13.
Хахахаа!
25.09.2022 09:10:10
15
41
Както винаги в руската история, крадливите и бездарни управници закопаха бардака си и крепостните прости роби за десетилетия напред. Дежа вю! Само робство, нищета, пиянство, кръв, страдание и пълна деградация.
12.
Альоша Картошкин
25.09.2022 09:05:42
17
22
Да здравствует товариша Путлера, самьi умний чоловек на планете и в общем в целой мир.
11.
Васко жабата
25.09.2022 09:04:35
19
45
Психичното състояние на путкин рязко се влоши. Вярваше на онзи магьосник и шаман Шойгу че ще превземат Украйна за два дни и ще ги посрещнат с цветя..Виж къде си сега Путинеее Путенеее
10.
Путин
25.09.2022 09:04:02
26
15
Вас какво въ сърби Газо,а бг?
9.
До 7
25.09.2022 09:02:09
14
18
В две изречения имаш 7 грешки, дебилче неграмотно!!!Ашколсун....
8.
В България се молим
25.09.2022 08:54:00
47
30
за мобилизация срещу НАТО и Америка.
Да изкореним бацила наречен Американски заговор срещу Изтока ,и отвърнем със злоба и ярост срещу световната неправда натискаща ни един срещу друг ,славянските народи.

Америка .ПП и Киро-Тъпото да го духат!
7.
До бай пеньо
25.09.2022 08:53:44
24
45
Ха Ха Ха Каква мечка бе червен супол прибираи шишето с ракия и си лягай. Утрото е мъдро от вечерта.
6.
аз
25.09.2022 08:44:32
29
50
Каква руска мечка,какви пет лева.Прости алкохолизирани примати.Директно от външната тоалетна на фронта.
5.
Бай Пеньо
25.09.2022 08:39:15
63
39
Дразнихте, псувахте и се бъзикахте с Руската Мечка!! Еми събудихте я! Има със сигурност наакани политичета по цял свят. Сега на сцената ще излязат истинските руснаци, а не техни сателити и съюзници! И тук във Флагман е пълно с непълнолетни олигофренчета, които си мислят че руската армия е разпасана, пияна и е въоръжена с прашки. Той не може да отиде да си купи сутрин закуска без да се спъне три пъти, седнал да дава оценки на една огромна и силна държава!!
4.
Закс
25.09.2022 08:35:26
30
64
Изключително прост народ е руския. За да заграби няколко парчета земя от съседа си, са готови да си изгонят интелигенцията и да пратят децата си на заколение. Това са го правили и преди. Все едно местните нацисти от възраждане да тръгнат да бомбардират Македония, за да превземат Щип и да откраднат няколко тостера и тоалетни чинии. Тотално неадекватни изроди са руските орки. И в България има много нациналисти и нацисти уроди, но нямат количеството, за да правят подобни селяндурщини все още.
3.
Айде бе
25.09.2022 08:26:34
53
30
Лъжа и евтини манипулации за наивници. Никой от познатите ни там не потвърждава птези глупости. Няма никакво напрежение.
2.
rr
25.09.2022 08:22:24
45
21
AIDE STIGA GROB PROPAGANADA.
VUN OT NATO.
SPRETE SANKCIITE SRESTU RUSIA.
VUN OT ZELENATA SDELKA.
SVOBODA ILI SMURT!
SAMO VUZRAJDANE!!!
1.
Тодор ТЪПОТО -плешивия
25.09.2022 08:21:49
21
23
Путин ще ни оправи ,няма да ходя да рева в полицията всеки път като ме бият .Такива селски тарикати не вървят при него .
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Проверяват случай със специализант-хирург, правил гинекологични прегледи Той временно е отстанен от работа Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Как да кандидатстваме успешно медицина и фармация Innovation Center предлага специализирани курсове по химия и биология, ориентирани към ученици и кандидат-студенти за специалностите медицина, фармация и дентална медици Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Президентът може да не утвърди смяната на външния министър, от „Дондуков“ 2 чакат обяснение Ако действително се окаже, че това не е служебен, а партиен кабинет, подозренията към изборния процес ще стават все по-големи, обяви Илияна Йотова Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори Разбиха нарколаборатория в центъра на Бургас, намерени са 150 грама пико и прекурсори 34-годишният криминално проявен и осъждан Александър Ф. е задържан Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Петър Волгин ще е втори в евролистата на „Възраждане“ Костадин Костадинов няма да е кандидат за Европейския парламент Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Съдът пак отложи гледането на мерките на Петя Банкова и Стефан Димитров Софийската адвокатска колегия да определи резервен защитник на обвиняемата, определи САС Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Започва изграждането на кръгово на ключово кръстовище в Поморие Срокът за изпълнението му е 90-дневен и за да не влезе ремонтът в туристическия сезон, той ще се изпълни на два 45-дневни етапа След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ След националния протест, събрал 20 души, зелените напуснаха ПП-ДБ Ако се яват на изборите само, еколозите ще претърпят катастрофално поражение ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година Размерът на актуализацията за периода от 1-ви април 2023 г. до 31-ви март 2024 г Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Блъснатата от влак Юлия била неописуема красавица Трагедията станала за миг по злощастно стечение на обстоятелствата
Почина тик ток сензация Почина тик ток сензация Тя докосна част от живота ви лично и част от живота ви чрез нейния огромен живот на друга платформа, каза майката на влиятелната знаменитост Джаки Коен Рот Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Съдбата на тази участничка от "Ергенът" развълнува зрителите Ти си необикновена жена, каза й Алекс на сбогуване Той е причината Мара Отварачката да стане певица Той е причината Мара Отварачката да стане певица Признанието е от самата Мария  Журито го спъна за рекордна победа Журито го спъна за рекордна победа Зомбори пък отново направи страхотно изпълнение, като поп фурия DARA Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Арестуваха тези българи в Гърция за големи измами Според първоначалната информация от полицията общо 42 случая са регистрирани в Патра, Илия, Закинтос, Солун, Халкидики, Янина, Кардица, Лариса, островите Корфу, Родос и Крит Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Над 2 евро удари цената на бензина в Гърция, масови проверки по бензиностанциите Геополитическото обостряне допринася за тревожността на пазара, тъй като суровият петрол Brent регистрира най-голямото си покачване от месеци, надхвърляйки от 90 долара за барел Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Заради няколко чалгаджийки всички ни питат как може да сме толкова прости, избухна тази изпълнителка Екстра Нина гневна на фолк елементи като Дебора  Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Защо Веско Маринов и Фънки се хванаха за гушите Словесният им сблъсък изуми мнозина, а през това време изпълнителката се усмихваше небрежно до Рачков и Геро За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин За нищо на света не паркирайте автомобила си по този начин Работата е там, че обърнатите колела могат да причинят сериозна повреда на кормилното управление Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята Футболистите на "Берое" набиха треньора си и го изхвърлиха от съблекалнята 45-годишният Хосе Ачиари успял да влезе пак в съблекалнята. Той крещял с пълно гърло, че ще разкаже всичко на президента Ернан Банато
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ Към ПП: Научете си уроците вкъщи, не в министерствата Виц на деня Виц на деня -- Мацко, в с*кса каква поза предпочиташ?
- Отгоре.
- Защо?
- Като ми писне, ставам и си тръгвам.
Виц на деня Виц на деня Студент праща телеграма до сестра си:
"Скъсан по математика, подготви баща ни!"
На другия ден получава отговор:
"Баща ни подготвен, подготви се ТИ!..."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Каква е разликата между ерген и семеен?
- Ергенът хапва каквото иска, семейният каквото му наготвят!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори