×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ех, ако можеше Коджакафалията да се изправи днес и да замахне с бастуна, та да ни вкара в правия път


Ех, ако можеше Коджакафалията да се изправи днес и да замахне с бастуна, та да ни вкара в правия път
Всеки елемент от новото градско пространство между улиците „Цар Симеон I” и „Ст.Стамболов” има замисъл, става ясно от разказа на Радостин Дамасков
24 Септември 2022, Събота, 14:31 ч.
Автор: Катя КАСАБОВА, Снимки: Авторът

Паметникът му е по най-стария проект отпреди 20 години, търсил съм символика, но най-вече реализъм, каза даровитият творец

Подарих на 45 семейства места – обаче се явиха още 350 – бедни, бездомни и безимотни и молят да им дам места даром. Аз и това реших да сторя”

Из Завещанието

Това е епиграфът на цялата композиция, която ще напомня на съвременен Бургас кой е Ал.Г. Коджакафалията и защо е важно делото му. Разговаряме с автора на проекта Радостин Дамасков.

- Г-н Дамасков, поздравления за добре свършената творческа работа по скулптрирането на Благодетеля Александър Георгиев Коджакафалията. Прави впечатление обаче, че е с бастун, а в краката му монтирате гълъби, които кълват трохи. Защо ползвате тези елементи, известен е само един фотографски портрет на дарителя – до гърдите, с палто и калпак?

-Спонтанно ви казвам, че бастунът е моя идея, добавил съм го, след като прочетох достатъчно история, а и така го описва Антон Страшимиров. Знаете, че до края на живота си Коджакафалията не е свалил селските си дрехи, ходел е с калпака и не се е впечатлявал от модните тенденции на новоизлюпените богаташи и дипломатите, които са пирували в неговите ханове. Бастунът, с днешна дата, има и друг смисъл за мене – да можеше Коджакафалията да се изправи и да ни подметне с този бастун, та да ни вкара в правия път. Ние не заслужаваме неговото благодеяние понеже по-голямата част от новите поколения изобщо не могат да асимилират какво е направил той, за да го има днешния Бургас. Гълъбите са символ на милосърдието, три от тях кълват от трохите, но ще има един, който ще е до дясното му рамо. Мисля, че това е реалистичен образ.

- Но защо гледа към югозапад, където са дърветата по ул. „Стефан Стамболов” и затвореното вече кафе „Калина”? Защо не е ориентирана лицевата му страна към голямото кръстовище на Новата поща?

- Мислил съм върху това. Ако бях спазил вашето виждане, само в малка част от деня, към късния следобед, бронзовата фигура щеше да бъде лизната за кратко от слънцето. А сега целият профил ще блести. Но по-важното е, че гледа към оригиналния километричен знак от зелен айтоски камък, поставен на ул. „Стефан Стамболов” в началото на миналия век, за да указва на задаващите се каруци от Айтос, че до Бургас има още цял един километър.

Автентичният километричен знак от 1891 г., консервиран със средства от туристическите такси, събрани от отдел „Туризъм” и Туристическия информационен център към Община Бургас

Исторически грамотните хора знаят, че по това време по-малкият от 10 000 души град е бил ситуиран предимно покрай сегашното пристанище. Ако Коджакафалията не беше раздал своите земи даром на тракийските бежанци, парцелирайки ги за домове и дворове за собствена сметка и ако не беше заплатил изработката на първия регулационен план на града, той много по-късно щеше да се развие в тази част. До голяма степен благодетелят поглежда, чрез паметника, и към Иновативното училище, което е било построено върху негова земя, с негови средства, като сиропиталище.

- Помня, че имаше много идеи за паметник на Коджакафалията след падането на тоталитарния режим. Предлагаха се различни проекти. Единият беше за 5-метров монумент на мястото, където е бил гробът – между новата сграда на БСУ и бившото помощно училище. Сегашният проект, вече реализиран, по чия инициатива е?

- Ооо, по-добре да не ме връщате назад. Имаше два Инициативни комитета през годините, и двата с набирателни сметки. Първият събра 0 лева, а вторият – 2 лева. Накрая Община Бургас се взе в ръце и финансира това, което виждате. Всъщност това са пари на данъкоплатците на тази община, наши пари, но е важното, че са вложени в нещо наистина значимо. Самият паметник е моят първоначален проект отпреди 20 години. Доста по-скромен от всички грандиозни идеи, които се обсъждаха във времето. Тук искам да добавя, че сигурно ще се появят много „естети”, които ще ви кажат, че тези каменни блокчета от гранит в основата са грозни, но аз съм ги сложил нарочно, за да напомнят за миналото и че Коджакафалията винаги е бил близо до земята. Имах огромното желание, когато багерите изриваха старите улици на Бургас, да запазя 4-5 квадратни метра от най-старите калдъръмени плочки, но така и не ме разбраха тогава архитектите. Искаше ми се под бронирано стъкло да поставя наистина ценната за историята настилка. Не успях да запазя от тях, но смятам, че паветата от камък са достатъчно красноречиви и се покриват с концепцията. Между паметника и пейките има достатъчно място, през което ще бъде ориентиран пешеходният поток между двете улици „Цар Симеон I” и „Стефан Стамболов”. Това е едно чудесно ново градско пространство.

- Кога ще е официалното откриване?

- Кметът Димитър Николов се оказа толкова нетърпелив, че дори не изчака да завършим композицията. Гледах го във Фейсбук, че се радва,  снимал се е гордо преди церемонията. А тя предстои и ще бъде скоро.

Вижте какво е дал на Бургас Александър Георгиев Коджакафалията в кратката история:

Бащата на Бургас – отровен? Флагман.бг проучи за своите читатели най-потресаващата човешка история на века

Защо Бащата на Бургас ще гледа на югозапад, а в краката му ще има гълъби


В категории: Бургас


Бакшиш ограби украински моряк
Бакшиш ограби украински моряк 05/06/2023, Понеделник 18:19 0
15
Коментара по темата
15.
ДА БЕ.......????
25.09.2022 10:39:13
1
12
Все чакаме нЕкой да ни оправя......
Големия брат....малкия братовчед.....цАря....сульо..пульо и филанкишията...сега и Коджакафалията.............
Ама да ни замаха с тоя бастун,по мешовите кратуни,белким ни дойда акъла.....щото ганьо се оправя со кротце...со благо и не со мало....ами СО МНОГО КЬОТЕК ....е това е истината
14.
Haha
24.09.2022 20:13:27
5
5
Щяха, крадците да напрвят фотошоп снимка на него и пари в чекмеджета и глупавия нароф щеше да го искара най долния и черен човек, след това сиг и Рашков щеше да го арестува и новите управници щяха да си правят с него пр кампания, защото нямат нищо постигнато с което да се похвалят
13.
Браво
24.09.2022 17:58:53
0
17
Да оправят и плочките на тротоарите наоколо....
Браво
12.
Аз
24.09.2022 17:58:16
0
2
Кьосев е Голем!
11.
до 10 и 6
24.09.2022 17:26:12
4
5
Концепцията за сиропиталища отдавна е изчерпана и е отречена. Съвременното разбиране, което е и правилното, е сираците да се отглеждат в семейна среда. Използването на сградата за училище е най-правилното решение.
10.
Кьосев
24.09.2022 16:21:35
2
7
до 8.....Единствено и само за сиропиталище!...
9.
бургазлия
24.09.2022 15:27:45
3
18
Коджакафалията е дарил мястото единствено за дом за сираци!!!!
8.
До Кьосев
24.09.2022 15:24:06
7
8
Изоставате, сираците са изведени от казармените условия и са настанени в малки сгради, близки до домашните условия, за тях грижите от социалните са по-добри отколкото в средностатистическо семейство с изнервени родители. Както виждате - сградата е училище и не е продадена на частници. Иначе си личи, че сте чел задълбочено завещанието.
7.
Ad
24.09.2022 15:22:06
8
19
Бургас е пропаднал. Няма хора, само деца и възрастни. Заплатите са по-ниски от наемите...
6.
Кьосев
24.09.2022 15:00:05
3
9
Единствено и само за сиропиталище!))))))
5.
Много не ви бива
24.09.2022 14:50:57
4
9
В културните новини, пишете за някой с 2 гр бяло вещество и нарко саксии. Там сте. ...
4.
Възмутен гражданин
24.09.2022 14:45:11
20
31
На този голям човек, направил такова голямо дело за града, такова малко паметниче, а на съветските пияници които ни окупираха и домъкнаха комунизЪма огромен горзен пропаганден ватник с високо вдигната ръка и редовно лъскане и видео наблюдение, да се знае кой е шефа тука от 44 та нататък... Срам, срам и позор... И сигурно не всички 170 хил лв са отишли за паметника и пространството около него...
3.
Тручко
24.09.2022 14:44:21
5
2
Ганистия само чака некой да доде да му обърше газо
2.
Прав си брато
24.09.2022 14:42:00
4
12
Първо тях...
1.
Ако можеше
24.09.2022 14:38:20
5
23
Първо щеше да разкара флегмите, които са Антиреклама та на бургЪЗ
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Миди на тенекия, музика и приятни емоции ви очакват на острова тази събота Миди на тенекия, музика и приятни емоции ви очакват на острова тази събота Станете част от незабравимия Миден уикенд Бургазлийка бясна на фирма "Карат-с":  Загубиха ми куфара, а утре съм на сватба Бургазлийка бясна на фирма "Карат-с": Загубиха ми куфара, а утре съм на сватба Държаха се изключително арогантно, дори ме обвиниха, че не мога да си позная багажа, разказва Малена Батилова Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода, защото... Ендокринолог предупреждава: Внимавайте с минералната вода, защото... Не бива да се пие повече от половин литър на ден Изненада от Марвел: Мария Бакалова в Дисниленд за ЧРД Изненада от Марвел: Мария Бакалова в Дисниленд за ЧРД Актрисата чукна 27 в Калифорния. Валери не сподели празника с любимата си Бакшиш ограби украински моряк Бакшиш ограби украински моряк 20 хиляди щатски долара и всички документи на моряка са изчезнали в миризливата копърка Сливналии задигнаха 10 палми от частна оранжерия в Бургас Сливналии задигнаха 10 палми от частна оранжерия в Бургас Двамата криминално проявени мъже начупи камерите на обекта, за да не ги хванат Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане" Главният прокурор поиска имунитетите на двама депутати от "Възраждане" Срещу народните представители има внесен обвинителен акт в Софийския районен съд Аутопсия разкри причината за смъртта на брат Галев Аутопсия разкри причината за смъртта на брат Галев Смъртта вероятно е настъпила на наша територия Нямаме парите на "София прайд", но любовта и истината са на наша страна* Нямаме парите на "София прайд", но любовта и истината са на наша страна* Вашето присъствие на голямото шествие за Семейството, този 17 юни, събота, от 14:00 на площад "Света Неделя" в София, ще бъде нашата сила Баща стреля по 11-годишния си син с газов пистолет Баща стреля по 11-годишния си син с газов пистолет Пред вратата му открили 14 гилзи
Hopвeгия cпиpa изцялo пpoдaжбaтa нa бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили Hopвeгия cпиpa изцялo пpoдaжбaтa нa бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили Hopвeгия e пъpвaтa cтpaнa в Eвpoпa, ĸoятo пpeĸpaтявa пpoдaжбaтa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили и тo caмo cлeд cлeд двe гoдини, cъoбщaвa Еurоnеwѕ. Kpaят нa двигaтeлитe c вътpeшнo гopeнe идвa цялo дeceтилeтиe пpeди Eвpoпeйcĸия cъюз, ĸoйтo иcĸa дa зaбpaни пpoизвoдcтвoтo и пpoдaжбaтa нa нoви ĸoнвeнциoнaлни ĸoли oт 2035 гoдинa. Hopвeгия e вoдeщa в cвeтa, ĸoгaтo cтaвa дyмa зa пpиeмaнe нa eлeĸтpoмoбили, a нeйнитe пътищa пpeдлaгaт пoглeд ĸъм бъдeщeтo нa мoбилнocттa в Eвpoпa. Eлeĸтpичecĸитe ĸoли вeчe пpeдcтaвлявaт пoвeчe oт 20% oт вcичĸи пътничecĸи пpeвoзни cpeдcтвa в cĸaндинaвcĸaтa дъpжaвa и пoчти 84% oт пpoдaдeнитe нoви пpeвoзни cpeдcтвa. Koгaтo ce бpoят рlug-іn xибpидитe, цифpaтa e близo 90%, cпopeд дaннитe нa Hopвeжĸaтa пътнa фeдepaция (ОFV). Hopвeгия cpeщy Eвpoпeйcĸия cъюз Зa cpaвнeниe, пo-мaлĸo oт пoлoвинaтa oт нoвитe aвтoмoбили, пpoдaдeни в EC, ca eлeĸтpичecĸи или xибpидни. Kaĸ Hopвeгия cтигнa дo виcoĸитe цифpи и ycпявa дa нacъpчи пoĸyпĸитe нa eлeĸтpoмoбили? Bcъщнocт, Hopвeгия пpипoзнaвa eлeĸтpичecĸитe ĸoли oщe пpeз 90-тe гoдини нa 20-и вeĸ, ĸoгaтo cтpaнaтa зaпoчвa дa пoдĸpeпя Тhіnk - мecтeн ĸoмпaĸтeн eлeĸтpoмoбил, ĸoйтo e пpeднaзнaчeн пpeдимнo зa гpaдcĸo шoфиpaнe. Πo oнoвa вpeмe oт Тhіnk ycпявaт дa yбeдят нopвeжĸoтo пpaвитeлcтвo дa oтпycнe нa ĸoмпaниятa cyбcидии и дa нaпpaви eлeĸтpичecĸитe aвтoмoбили ocвoбoдeни oт вcичĸи aвтoмoбилни дaнъци. И дo днec eлeĸтpoмoбилитe пътyвaт бeзплaтнo пo плaтeни пътищa, пapĸиpaт бeзплaтнo, дocтъпът им дo фepибoти cъщo e бeзплaтeн. Te ca ocвoбoдeни oт дaнъци въpxy дoбaвeнaтa cтoйнocт и дaнъци въpxy внoca, ĸoитo ca тpaдициoннo мнoгo виcoĸи зa ĸoлитe в Hopвeгия. Bcичĸи тeзи cтимyли cъздaвaт блaгoпpиятнa cpeдa зa paдyшнoтo пpиeмaнe нa eлeĸтpoмoбилитe в eднa oт нaй-бoгaтитe дъpжaви в cвeтa. B пoвeчeтo cтpaни oт EC oбaчe нeщaтa ca дocтa пo-paзлични. Eднo oт пpeдизвиĸaтeлcтвaтa, ĸoитo вce oщe пpeчaт нa мнoгo eвpoпeйци дa ĸyпyвaт мacoвo eлeĸтpичecĸи ĸoли e, чe пъpвoнaчaлнaтa пoĸyпнa цeнa oбиĸнoвeнo e знaчитeлнo пo-виcoĸa oт тaзи нa ĸoнвeнциoнaлнитe aвтoмoбили. Дpyг пpoблeм e вce oщe нeдocтaтъчнo aдeĸвaтнaтa зapяднa инфpacтpyĸтypa.  Bce пo-чecтo ce твъpди, чe aвтoмoбилният ceĸтop пpocтo нямa ĸaĸ дa oтгoвopи нa ĸлимaтичнитe пpoмeни caмo и eдинcтвeнo чpeз внeдpявaнeтo нa eлeĸтpoмoбили, зaщoтo нямa дocтaтъчнo пpиpoдни pecypcи зa тoвa. Hacĸopo глaвният нayчeн eĸcпepт нa Тоуоtа зaяви, чe пpeĸaлeният фoĸyc въpxy ĸoлитe нa бaтepии мoжe дa имa oбpaтния нa тъpceния eфeĸт и пo пътищaтa дa ocтaнaт oгpoмнo ĸoличecтвo зaмъpcявaщи вoзилa. Cпopeд Гил Πpaт, eлeĸтpичecĸитe ĸoли мoгaт дa дoнecaт пoзитивнa пpoмянa в дъpжaви c мaщaбнa BEИ инфpacтpyĸтypa ĸaтo Hopвeгия, нo в cтpaнитe cъc cepиoзeн дял нa въглищaтa в eнepгийния миĸc xибpиднитe aвтoмoбили ca дocтa пo-пoдxoдящи. Изкуствен интелект създава песни на „Бийтълс“ Изкуствен интелект създава песни на „Бийтълс“ "Плача! Толкова е красиво", написа слушател в ЮТюб под видео на генерирана с изкуствен интелект версия на сингъла на Маккартни "New" Ал Пачино иска тест за бащинство Ал Пачино иска тест за бащинство Не вярва, че е заплодил 4 пъти по-младата си приятелка Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби Взрив край Вашингтон, преследван от изтребители самолет се разби  Бил е на автопилот Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Щурм на украинската армия в Донбас, 250 бойци убити Руските сили са унищожили и 16 танка, бойни машини на пехотата и 21 бойни бронирани машини Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Белгийският премиер падна от колело, загуби съзнание Няма трайни наранявания Ердоган обяви новото правителство на Турция Ердоган обяви новото правителство на Турция Само двама министри запазват постовете си от предишния кабинет Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Две зловещи убийства на жени по едно и също време потресоха Италия Италианците все още не могат да забравят и убийството  в средата на януари пред ресторант в Рим на адвокатката Мартина Шалдоне Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Йотова в Северна Ирландия на ученически конкурс по четене на български Вицепрезидентката подари на победителите детски книжки и настолни игри Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Помощник държавен секретар на САЩ пристигна в Китай заради „ключови въпроси“ Официалните срещи на Даниел Критънбринк ще започнат утре, уточни говорител на Държавния департамент
Георг Георгиев Георг Георгиев Няма как Ивайла Бакалова, която никога не се е срещала с Бойко Борисов, да разказва истории и да прави твърдения Виц на деня Виц на деня На купон мъж казва на стояща до него дама:
- Гледам те и се чудя... да пия ли още, или вече ми харесваш достатъчно?
Виц на деня Виц на деня На парти.
Тя:
- Женен ли сте?
Той:
- Да, ама не много.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Определено инфарктите им се получават по-добре от атентатите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече