×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Референдумите за влизане на 4 украински области в Русия започнаха, какво значи това


Референдумите за влизане на 4 украински области в Русия започнаха, какво значи това
Обявената частична мобилизация в Русия съвпада прекрасно с целите на Путин, които на този етап изглеждат прозрачи – нападение над Донбас да се счита за нападение на РФ
23 Септември 2022, Петък, 21:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: EPA-EFE/REX

Определено се касае за ескалация, каквато досега не сме виждали в седемте месеца на конфликта между Киев и Москва

Референдумите в четирите региона на Украйна, който са под частичен руски контрол, започнаха. В Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск вече е стартирала процедурата, с която местното население ще реши дали да се присъедини „доброволно” към Руската федерация, или да остане в границите на Украйна, а резултатът от вота ще бъде ключов за бъдещето на военния конфликт между двете страни. Макар западната общност категорично да отрича референдумите като „нелегитимни”, те със сигурност ще бъдат използвани от Москва, за да оправдае своята намеса на украинска територия, с която „денацифицира” страната.

Реално тактиката на Путин изглежда прозрачна – обявява референдуми, които да „докажат”, че регионите искат да са независими; резултатът, очевидно излиза в подкрепа на присъединяването към РФ – било то под натиск или заради реалните интереси на хората там; след това териториите, които така или иначе на 21 февруари Москва обяви за независими, се присъединяват към Русия и след това всяка атака срещу тях се счита за нападение над територията на Федерацията. Уловката е, че с такъв ход напрежението реално ескалира, защото ако досега Путин „толерираше” атаките срещу своите войници с модерни оръжия, предоставени от НАТО, след приемането на четирите региона към РФ такива нападения вече ще са в очите му директна атака на НАТО срещу Русия. А това значи война.

Не е случаен таймингът на т.нар. „частична мобилизация”. Тя представлява показателен ход за това колко отчайващо изглежда положението на фронта след сравнително успешната контраофанзива на Украйна, но в същото време опитва да демонстрира на Запада, че „нещата загрубяват”. И макар все още официално Путин да не е обявил война, продължаващата „специална военна операция” определено излиза извън контрол за Москва, която сега изглежда застрашена не само на фронта, но и на своя територия. Това е ясно от растящото недоволство на хората там, но и от крайното разделение в цяла Русия между млади и стари – първите са върли критици на „режима” на Путин, а вторите – негови явни поддръжници. Очевидно е в този смисъл защо на редица летища се редят опашки от именно млади хора, които се стремят да напуснат страната преди да е станало твърде късно и да се озоват на фронта. Мобилизацията изглежда цели и именно да защити въпросните региони, в случай, че те бъдат признати за част от Федерацията.

В същото време от Москва изглежда са помислили и за това. С промяна в законодателството и леки реформи на определени текстове бе криминализирано и заплашено с години затвор дезертьорството, залавянето от чужди войски и неявяването на военен пункт след призив за мобилизация. Остава неясно обаче каква ще е съдбата на хилядите млади руснаци, които все пак успяха да напуснат страната по направление Турция, Финландия, Монголия и други съседни или приятелски на РФ държави.

Ситуацията определено не изглежда оптимистична. Ако бъдат присъдинени към Русия Херсон, Запорожие, Донецк и Луганск, то това несъмнено ще доведе до това конфликтът да продължи с нови сили и през зимата. Вместо да работят по дипломация и в посока прекратяване на войната и загубата на човешки животи, Русия и Украйна твърдоглаво продължават да поддържат своите биещи се тези.

Москва е категорична – Украйна се управлява от неонацисти, които трябва да бъдат разгромени. Това обаче на практика звучи в контекста на сегашното време като наричането на борците за социализъм по време на царска България „антифашисти”. От друга страна Зеленски също е убеден – Русия е фашистка страна, която безпричинно е нападнала суверенна Украйна.

И двете позиции са неправилни обаче. Сегашният конфликт е продукт на години политически и геополитически игри. Несъмнено експанзията на изток на НАТО – съюз, създаден след края на Втората световна война с цел защита от евентуална атака от СССР, който към момента изглежда изгубил смисъла си, има отношение към случващото се. Обграждането на Русия с военни бази и постепенно присламчване на съседни на нея страни към НАТО, също не дава добър сигнал за „добросъседство”.

В същото време доктрината на Русия, която Путин проповядва, изглежда е такава на империализъм и възвръщане на Съветския съюз, както самият президент е загатвал нееднократно. Но за империи в 21 век няма място, а атаката на суверенна, поне според сегашното международно право, Украйна, представлява ясен акт на агресия, който не може да бъде приет от никоя страна в Европа, каквито и да са причините за нея. Никакви оправдания и никакви политически говорения няма да променят този факт.

При всички случаи обаче референдумите няма да бъдат признати за легитимни от Запада. В конфликт, в който двете страни са на диаметрално противоположни гледни точки и с различени идеи за това как трябва да работи светът обаче това няма значение, защото Москва ще ги признае. А за нея – ако четирите области обявят своето „желание” да са част от Федерацията, това ще е достатъчно като оправдание за допълнителна ескалация. Не са за подценяване и заплахите от Москва, в които се съобщава, че „няма да се поколебае” да защити своите територии с всички налични способи – включително и ядрената триада.

Най-доброто, на което можем да се надяваме реално е деескалация, но за такава няма изгледи. А с обявяването на въпросните референдуми и с повишаването на напрежението в Украйна заради тях, в Европа започват силно да натискат и нас, в България, да заемем категорична позиция за конфликта. Такава обаче може да заеме само и единствено работещо правителство, каквото към момента няма изгледи да има. И точно затова може би след 2 октомври ще видим коалиционен кабинет, за който малцина на този етап подозират, че може да съществува.

 


В категории: Войната в Украйна


Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
32
Коментара по темата
32.
XX
24.09.2022 23:41:12
0
2
В Русия правят референдуми, в ЕС ги забраняват, защото пречели на ес демокрацията. Факти.
31.
Грую
24.09.2022 21:33:29
0
5
Нали украинците контраатакуват и печелят, как тогава допускат да има референдуми.
30.
Патриотичен Патриот
24.09.2022 18:40:05
1
0
Според българска социологическа агенция, ГЕРБ печелят убедително в Донецк и Луганск, следвани на няколко процента от Възраждане!
29.
Значи
24.09.2022 17:21:14
0
4
"Резултатът излиза в подкрепа на присъединяването към Русия- било то под натиск, било поради реалните интереси на хората там" ????!!!
А ако реалните интереси на хората там действително са за присъединяване към Русия кой и кога ще чуе гласа им ?
Западът ли ще организира референдум ?
28.
Путинидинахуй
24.09.2022 17:07:14
7
2
Руски фашизъм в действие!
27.
Млад Меринджей Путлерист
24.09.2022 12:31:54
10
3
Референдум ко не
26.
Трол
24.09.2022 11:15:00
7
16
Значи, когато укрите нахлуха в Бг с големите джипари, вместо да се бият- бяха бежанци, а не криещи се от мобилизация. Значи щом чак сега се извършва мобилизация в Русия, досега си е било специална ВО. Значи щом досега е унищожено цялото въоръжение на Украйна и в момента вече се стреля с оръжия от Запада, всъщност е война на Запада срещу Русия. Значи щом налагаш санкции срещу Русия, не може да казваш , че Газпром не е коректен доставчик, само защото иска да си получи парите от газа чрез превалутиране. Значи САЩ няма ембарго срещу руски торове, руски уран.. руска дървесина. Както каза .. май Нюланд беше: да го ду*а ЕС
25.
Един от многото
24.09.2022 10:44:22
7
16
Значи че цялата медийна пропаганда спускана от западните служби на мисирките и тролчетата от НПО-тата няма никакво значение за руснаците и рускоговорящите райони в крайна. И така трябва да е. Шизоида поръчков отдолу се напъва с тролския речник - блатная, орки, тьотка и т.н. Но това не променя факта че референдуми има и за Русия е без значение колко такива ще пусне запада да цирикат лицемерно за "демократични ценности".
24.
До 10 и 17 идиотите
24.09.2022 10:34:34
14
10
Ако НАТО обяви война на блатния кенеф,срещу армията от орки ще се изправят войници на НАТО,не пърдюхели като вас,вие ще може да си седите мирно и н*срано в мазите си и да се надявате вашия велик лидер да не ви извика и да се преключва с жалкото ви съществуване
23.
Видяхме
24.09.2022 08:29:24
9
12
Как гласуват вратите заключени и 1 тьотка запотила челото и комбинезона вика излезте гласувайте с 1 мегафоннулицата празна,вратите заключени клипа сниман през прозореца.
22.
Гласуват и в москва
24.09.2022 07:15:23
14
13
те така могат да гласуват и България да присъединят и после да стрелят с ядрени ракети ако не ги искаме.
За съжаление ще се наложи война до край с путлер. Явно рашките са с изтрити мозъци от много водка.
империята ще се разпадне!
путлер до това се докара.
21.
Ознапав че
23.09.2022 23:27:02
19
9
Шутката ше сгъне ръкавите че и рушляците ше им земат малко територии срешата на ШОС на руските подлоги няма да им обяснявам да се информират докато сабахлям пускат пияното говно във външния кенеф на 40 метра от къщата върхи два дънера. Та на срещата на ШОС го отебаха в ъгъла шундьо,а китайчето щ Си каза че ще гарантира териториалната цялост на казахстан и белорусия след което Лукаленко напълни памперса от кеф с такива приятели на кремълския запъртък душмани не му трябват,Ердоган се стреми към туранска общност до якутия . А обикновения руснак ненавижда властта дето го кара да мре за уйово здраве на путките около пути децата им заврени на запад червиви от пари в мацква мобилизация няма и в педербург а селяните наторяват Украйна няма как да продължава това
20.
До урсус урсола
23.09.2022 23:09:37
13
30
Защо в сърбия се признаха референдумите а сега не?
19.
Пайда Ладжин
23.09.2022 23:04:48
24
18
Аз давам цялата сума за еднопосочен билет на Русчев до Москва. Там ще има възможността да се бие на фронта с винтовка и ако оцелее да спечели нова Лада - мечтата на всеки селяндуро-русофил!
18.
До 15 "Божее..."
23.09.2022 23:00:42
33
19
Смятай колко са прости, тежки шизифреници. НАТО не воюва, воюва Украйна и украинския героичен народ разкъса миризливите килоти на руцкиеПиени Пидирази и недочеловеки!
А бг русоробите, тези подонки които призоваваха Путлер да нападнел България и си фантазираха, как ЕС и България, щели да умрът от глад и студ. Хахахаха! Русороба е самой тупорильl русороб в мире!
Пожелава гибел и страдание на собстеената си Ридина, близки и сънародници. Затова, русоробитеПолуидиоти да не се услушват, а да се махат към пРосия,те не са българи, а безродни подонки. Те русориботеШизофреници доказаха, че не са българи, а кремълски подонки.
Айдее, друм, рудороби, миризливата ви деградирала пРосия има нужда от пушечно месо,поненеже нямаше жертви и загуби и всичко вървеше по план. Заминавайте, че ваща пРосия провежда мобилизация, а всъщност МОГИЛИЗАЦИЯ! Хахахахаха.
17.
До 10
23.09.2022 22:43:52
5
18
Едвали само 10% от трязво мислещоте осъзнават какво става дригите 90% ги интерисува да си направят ракийка и винце .
16.
ХХ
23.09.2022 22:42:34
13
16
Подкрепяйте още радев краваров про'с'таци!
15.
Боже прибери си вересиите
23.09.2022 22:27:27
22
19
Някакво куку се притеснило, че Сорос ще го мобилизира. Успокой се, украинците се справят чудесно сами и не си им нужен.
14.
Вазраждане = пабеда!
23.09.2022 22:23:59
16
10
Начи че вече ниама да лепиа гипсокартон в Германиата и у Великобританиата
Там 6те падне ядрената бомбичка

Ура таварищи
Пабеда Путин
13.
XX
23.09.2022 22:11:46
14
16
Румен Радев си е натовски чорап, на инфуз на Козяк.
12.
Въй
23.09.2022 22:11:16
22
17
Диктатор организира референдуми във временно окупираните територии и в същото време се опитва да мобилизира част от поданиците си, които бягат панически кой където успее.
Операцията върви по план.
11.
значи, че
23.09.2022 22:09:41
22
34
войната скоро ще приключи по някакъв начин - или с капитулацията на зеления нapкомaн или с унищожението на Украйна, а кpaвapите ще останат с пръст в г...... за
10.
????
23.09.2022 22:08:54
17
29
Президента на република България г-н Румен Радев за резултатите и решенията от дешния косултативн съвет ,не каза ясно на българския народ едно и българските майки:
Ако НАТО , в лицето на Джо Байдън Виктория Нюлан и Джордж Сорос, утре обяви частична мобилизация на алианса, нашите мъже от 18 до 50 години ще заминат.ли на украинския фронт за да умират за личната им кауза и за каузата на НАТО ? Ще им изпратят ли повиквателни, една седмица стрелби и на влака за Украйна?
Това кажете българите с многовековна история заслужават за го знаят.
9.
Путин Клоун
23.09.2022 21:33:08
22
15
Холандия е обявила референдум по присъединяването на Русия към Холандия
8.
про'с'ти ХХ--европейката- ХХ-ристинка е
23.09.2022 21:24:53
16
5
ХХ--европейката е тука! Саян идвай!!! Вади кожена инжекция с хапчета антибастунджин.
ХХ-ристинка искала да бъде наблюдател на референдума.
7.
Какво значии?
23.09.2022 21:14:59
25
21
Туй начи че кремлевсьlй карлик, опять просраль всех росийскьlе рабьl.
Дедушка шизофреник направи виртуални референдоми за да могилизира крепосните си пияни роби и да ги прати на Химарс грил в Украйна. Прост ръководител, прост народ, провалена руцкаяПидирация.
6.
ХХ
23.09.2022 21:14:19
18
34
В ес мразят референдумите, защото пречат на ес демокрацията на урсула. Факт.
5.
ХХ
23.09.2022 21:12:59
17
24
Аре ся някой да обясни защо не е съгласен с моя пост 3, който е факт. Дали защото европеидите са 100% неграмотни про'с'таци?!
4.
123456
23.09.2022 21:11:18
6
7
Zna4i 4e she sa napiqt i sa biqt pak
3.
ХХ
23.09.2022 21:07:40
27
38
В ес мразят референдумите, защото пречат на ес демокрацията на урсулата... и затова ги забраняват.
2.
Кета
23.09.2022 21:06:40
28
36
Путин им го нахака , войната приключи.
1.
Ко, не
23.09.2022 21:03:36
6
24
Значи само едно:
ПРОПАГАНДА!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори