×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия


Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия
Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 г., който да не познава дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“
23 Септември 2022, Петък, 22:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Емел МАХМУД

Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 години, който да не познава Бочко Бочев – дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“.  Той е на 65 г., завършил е Българска филология в Шуменския университет, след което е посветил 40 от живота си на образованието. За него смело можем да кажем, че е емблематична личност в историята на бургаското образование. След 24 години като директор на ОУ „Братя Миладинови“ на 24 май – свята дата за всички хора на просветата, Бочко Бочев се пенсионира. Той е семеен, с две деца – и съпругата, и синът, и дъщеря му също са учители.

Кариерата на Бочко Бочев като преподавател по Български език и литература започва преди 40 години от едно от най-отдалечените села в Бургаска област – Трънак, след което 10 години работи в школото в м. с. Черно море до Бургас, 3 години е зам.-директор на ОУ „Васил Априлов“, а  през 1998 г. поема ръководството на ОУ „Братя Миладинови“.

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“.

„За тези години съм дал всичко от себе си на образованието и с колегите ми сме постигнали много успехи заедно в името на децата. Никога в ОУ „Братя Миладинови“ не сме чувствали липса на ученици. Спечелили сме много проекти и сме ги реализирали. Успяхме да направим съвременна база, където и колегите, и учениците да се чувстват комфортно. През тези години винаги съм се стремял колегите да идват спокойни на работа, да чувстват моята подкрепа, а учениците да влизат в училище усмихнати. Резултатите от всичко това са красноречиви – винаги на националното външно оценяване сме постигали високи резултати и сме захранвали най-предпочитаните гимназии в Бургас и най-вече Немската гимназия“, казва Бочко Бочев и добавя, че през годините доста деца не са приемани в училището, защото местата се запълват по най-бързия начин още на първо класиране.

На 24 май заедно с колеги от ОУ "Братя Миладинови" по време на шествието по централните улици на Бургас

В ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочев съвместява длъжността директор с тази на учител и администратор. Споделя, че през последните години административната тежест върху директорите се е увеличила, а според него, е трябвало да се получи точно обратното. „Директорът трябва да бъде мениджър, да има време и възможност да ръководи училището и да се грижи за него. През последните години обаче непрекъснато се тича, търси се и се преработва информация, която може да бъде намерена в електронните платформи. Чиновниците в Министерството на образованието не си правеха труда да вземат тази информация, а искаха от нас справки, които често са никому ненужни и без никакъв смисъл“, казва Бочко Бочев.

Той е категоричен, че страшно много се коментира българското образование, а то наистина има традиции, към които трябва да се обърнем. „Основата на учениците беше много добра преди, а натовареността в учебните часове – по-малка. Преди се даваше възможност за повече упражнения, докато в последно време приоритет са новите знания – а те не се ли затвърдят с упражнения, се губи смисълът на онова, което се преподава. Трябва да има повече часове за упражнения, в които учениците да усвояват новите учебни знания, защото без това няма как да се продължава напред. От там идват и затрудненията“, смята Бочко Бочев.

Благодарението на управленския си опит през годините той има и своето мнение за новите учебните програми. „Има какво да се желае и трябва в министерството да се захванат сериозно и с помощта на учителите да се преработят учебните програми. Необходимо е да се намали информационната тежест, която затруднява учениците изключително много и накрая се оказва, че една част от тях остават със слаба писмена култура. Грамотността на учениците отива надолу за съжаление. Една част от децата остават недобре научени и недобре можещи да пишат, от там идват и  затрудненията при четенето – нещата са свързани. Освен да се намали информационната тежест, смятам, че е крайно време да има по един учебник по даден предмет. През годините се доказа, че многото учебници не спомагат за повишаване на образованието“, казва Бочко Бочев.

В кабинета си в ОУ "Братя Миладинови"

Има ли трайност на знанията

Бочко Бочев е категоричен, че всичко започва от семейството. Каквото е отношението на семейството към образованието, такова е и на детето.

Изпълнените проекти в ОУ „Братя Миладинови“

„През всичките тези години непрекъснато модернизирахме материалната база. STEM центърът в ОУ „Братя Миладинови“ е изключително ценен проект и се гордея, че с колегите ми успяхме да го реализираме в края на кариерата ми. Тази нетрадиционна среда ще допринесе за повишаване на интереса на учениците към учебните часове. Въведохме традициите на обмен с други училища и други държави, по програма „Еразъм+“ работихме много и колегите продължават. Последният одобрен проект е свързан с ремонта на малкия физкултурен салон. Това са ценни проекти, които само спомагат за утвърждаване името на ОУ „Братя Миладинови“, казва още Бочев.

Дали трябва да се въведе мандатност за директорите – предложение на „Продължаваме промяната“

„Подкрепям тази идея. Мандатността на директорите е на дневен ред, но е добре да се обмислят нещата. Дали мандатът ще бъде два пъти по 5 или по 4 години, не е от толкова голямо значение, но трябва да се даде възможност новоназначеният директор поне първите две години да бъде оставен да работи спокойно и да изпълнява концепцията си за развитие на училището. Необходимо е и повече време за изработване на тази програма – хората, които кандидатстват за училище, в което не са работили и не го познават, няма как да изготвят бърза, свързана с особеностите на училището концепция. Трябва да бъде регламентирано и това, че след края на мандата на директора, ще му се осигури адекватно  работно място, според неговата учителска квалификация“, казва Бочев.

Това е семейство Бочеви - всички до един са се посветили на учителската професия.  Един от най-щастливите дни в живота им е, когато дъщеря им води цялото семейство на концерта на "Deep purple" в град Нанси във Франция

 Бочко Бочев е добре познат и в политиката на местно ниво, тъй като е бил два мандата общински съветник от НДСВ в Бургас – 2004 – 2007 г. и 2007 – 2011 г. След това скъсва с политиката за 11 години, докато сега не е привлечен от идеите на „Продължаваме промяната“.

„Цял живот съм се срещал с младостта, с децата, на които съм помагал да се изграждат като личности и човеци, като хора, които отстояват собствено виждане за живота и умеят да се аргументират. Ако се загледате в листите на „Продължаваме промяната“, ще видите, че са от изключително млади и образовани хора, а младостта движи нещата към по-добро. Тези кандидати за народни представители са знаещи, можещи, неподкупни и идеите, които са заложили, успяват да реализират за краткото време, в което бяха в управлението. Поставят си напълно реални цели и ги изпълняват. Хората са доволни и самите представители на „Продължаваме промяната“ работят за хората и се стремят да направят най-доброто за тях“, казва Бочев и дава примери:

Пенсиите бяха увеличени чувствително, младите хора са спокойни за децата си, за които градините са безплатни, а по повод случилото се с „Калотина“ – „Продължаваме промяната“ се стремят по всякакъв начин да изчистят името на България – пред Европа и света, изброи той.

Бочко Бочев споделя, че по-младите в листата се допитват до него и черпят от опита и знанията му, за което той се радва. „Младите искат нещо по-добро, искат да бъдат оценени, да бъдат значими и го правят по най-добрия начин. Вярвам в младостта и знам, че тя ще направи всичко, за да върви България напред. Да ѝ дадем шанс! Нека получат подкрепата ни на 2 октомври“, казва той в края на нашия разговор.

Със съпругата му обичат да пътешестват, а тя е двигателят при организацията на техните екскурзии

А знаете ли кой е Бочко Бочев извън директорския кабинет и след като приключи предизборните срещи в Бургаска област?

Човек, който много обича да пътува, да посещава футболни мачове на ЦСКА и концерти на любимите му банди.

„Със съпругата ми много обикаляме страната и чужбина. Тя е двигателят на тези екскурзии и ме увлече. Жена ми е родом от Калофер, там имаме къща и редовно прекарваме времето си в Балкана. „Къщичката ни е нависоко, целият Балкан е пред нас и се наслаждаваме на свободата - най-прекрасното усещане. Калофер се намира в центъра на България и оттам вече всички пътища за нашите пътешествия са по-кратки“, споделя той.

Семейството обича да посещава географски и исторически обекти. „Много ни се иска в учебниците да има много информация за нашите уникални природни и исторически забележителности. Учениците да се запознават с тях и да не казват, че на изток граничим с Румъния, а на запад – с Черно море. Трябва да се върнат и ученическите екскурзии – децата да посещават тези обекти, да се запознаят с тях, да се научат да пазят природата и да познават историята си. Децата са тези, които ще развиват и ще утвърждават България на европейската карта, ако искаме, казва Бочев.

Със съпругата му са посетили много обекти в България  и чужбина през годините и продължават, затова имат и своето мнение. „Като сравня рекламите в другите държави и нашите, където дори няма ясна табела къде е обектът в населеното място, а трябва да разпитваме… Ето тук е мястото на държавата“, казва Бочев.

Следващото пътуване за семейство Бочеви ще е до Басарбовския манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе.

„Най-красивото място за мен в България са Родопите – екопътека „Струилица“, водопада „Самодивско пръскало“, пещерите- Дяволско гърло, Ягодинската, Ухловица – просто не могат да се изброят, екопътеката „Бяла река“ в Калофер. Имаме уникална природа! А ценим ли я?“, споделя с усмивка и малко тъга Бочко Бочев.

Любимият спорт на Бочев е футболът, а любимият отбор – ЦСКА.

Освен футболни мачове обаче, Бочко Бочев обича да посещава и концерти на любимите си банди – „Deep Purple”, “Led Zeppelin”, “Rainbow”, “Nazareth”, “Uriah heep”, „Manowar“... „Щастлив човек съм, защото два пъти успях да посетя концерти на „Deep Purple” – един път в София, а втория път дъщеря ми заведе цялото семейство на концерта им в град Нанси във Франция – един от най-щастливите моменти в живота ни“, казва Бочко Бочев.

За да подкрепите Бочко Бочев на 2 октомври, гласувайте с преференция 9 и бюлетина 9 за "Продължаваме промяната". 

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес той сподели защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

 




България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори