×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • ДПС пусна сигнал в РИК Бургас срещу Юмер Иляз, действащ кмет на Черноград, който се оказа регистриран застъпник на вота, РИК предприе незабавни мерки
  • Избирателната активност в област Бургас към 11 часа е 8,50 %, за град Бургас - 7,41 %
  • Изборният ден върви нормално в Бургас, има две жалби в РИК, но те са за крайно незначителни нарушения
  • 365 хил.избиратели имат право на глас в този вот в Бургаска област, очаква се до урните да отидат най-много 40 %
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия


Бочко Бочев – емблематичен училищен директор, опитен политик, пътешественик и рокаджия
Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 г., който да не познава дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“
23 Септември 2022, Петък, 22:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Емел МАХМУД

Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

Едва ли има бургазлия, чието дете е тръгнало на училище през последните 24 години, който да не познава Бочко Бочев – дългогодишния директор на едно от най-желаните сред първокласниците школа – ОУ „Братя Миладинови“.  Той е на 65 г., завършил е Българска филология в Шуменския университет, след което е посветил 40 от живота си на образованието. За него смело можем да кажем, че е емблематична личност в историята на бургаското образование. След 24 години като директор на ОУ „Братя Миладинови“ на 24 май – свята дата за всички хора на просветата, Бочко Бочев се пенсионира. Той е семеен, с две деца – и съпругата, и синът, и дъщеря му също са учители.

Кариерата на Бочко Бочев като преподавател по Български език и литература започва преди 40 години от едно от най-отдалечените села в Бургаска област – Трънак, след което 10 години работи в школото в м. с. Черно море до Бургас, 3 години е зам.-директор на ОУ „Васил Априлов“, а  през 1998 г. поема ръководството на ОУ „Братя Миладинови“.

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес разговаряхме с него за проблемите в образованието и защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“.

„За тези години съм дал всичко от себе си на образованието и с колегите ми сме постигнали много успехи заедно в името на децата. Никога в ОУ „Братя Миладинови“ не сме чувствали липса на ученици. Спечелили сме много проекти и сме ги реализирали. Успяхме да направим съвременна база, където и колегите, и учениците да се чувстват комфортно. През тези години винаги съм се стремял колегите да идват спокойни на работа, да чувстват моята подкрепа, а учениците да влизат в училище усмихнати. Резултатите от всичко това са красноречиви – винаги на националното външно оценяване сме постигали високи резултати и сме захранвали най-предпочитаните гимназии в Бургас и най-вече Немската гимназия“, казва Бочко Бочев и добавя, че през годините доста деца не са приемани в училището, защото местата се запълват по най-бързия начин още на първо класиране.

На 24 май заедно с колеги от ОУ "Братя Миладинови" по време на шествието по централните улици на Бургас

В ОУ „Братя Миладинови“ Бочко Бочев съвместява длъжността директор с тази на учител и администратор. Споделя, че през последните години административната тежест върху директорите се е увеличила, а според него, е трябвало да се получи точно обратното. „Директорът трябва да бъде мениджър, да има време и възможност да ръководи училището и да се грижи за него. През последните години обаче непрекъснато се тича, търси се и се преработва информация, която може да бъде намерена в електронните платформи. Чиновниците в Министерството на образованието не си правеха труда да вземат тази информация, а искаха от нас справки, които често са никому ненужни и без никакъв смисъл“, казва Бочко Бочев.

Той е категоричен, че страшно много се коментира българското образование, а то наистина има традиции, към които трябва да се обърнем. „Основата на учениците беше много добра преди, а натовареността в учебните часове – по-малка. Преди се даваше възможност за повече упражнения, докато в последно време приоритет са новите знания – а те не се ли затвърдят с упражнения, се губи смисълът на онова, което се преподава. Трябва да има повече часове за упражнения, в които учениците да усвояват новите учебни знания, защото без това няма как да се продължава напред. От там идват и затрудненията“, смята Бочко Бочев.

Благодарението на управленския си опит през годините той има и своето мнение за новите учебните програми. „Има какво да се желае и трябва в министерството да се захванат сериозно и с помощта на учителите да се преработят учебните програми. Необходимо е да се намали информационната тежест, която затруднява учениците изключително много и накрая се оказва, че една част от тях остават със слаба писмена култура. Грамотността на учениците отива надолу за съжаление. Една част от децата остават недобре научени и недобре можещи да пишат, от там идват и  затрудненията при четенето – нещата са свързани. Освен да се намали информационната тежест, смятам, че е крайно време да има по един учебник по даден предмет. През годините се доказа, че многото учебници не спомагат за повишаване на образованието“, казва Бочко Бочев.

В кабинета си в ОУ "Братя Миладинови"

Има ли трайност на знанията

Бочко Бочев е категоричен, че всичко започва от семейството. Каквото е отношението на семейството към образованието, такова е и на детето.

Изпълнените проекти в ОУ „Братя Миладинови“

„През всичките тези години непрекъснато модернизирахме материалната база. STEM центърът в ОУ „Братя Миладинови“ е изключително ценен проект и се гордея, че с колегите ми успяхме да го реализираме в края на кариерата ми. Тази нетрадиционна среда ще допринесе за повишаване на интереса на учениците към учебните часове. Въведохме традициите на обмен с други училища и други държави, по програма „Еразъм+“ работихме много и колегите продължават. Последният одобрен проект е свързан с ремонта на малкия физкултурен салон. Това са ценни проекти, които само спомагат за утвърждаване името на ОУ „Братя Миладинови“, казва още Бочев.

Дали трябва да се въведе мандатност за директорите – предложение на „Продължаваме промяната“

„Подкрепям тази идея. Мандатността на директорите е на дневен ред, но е добре да се обмислят нещата. Дали мандатът ще бъде два пъти по 5 или по 4 години, не е от толкова голямо значение, но трябва да се даде възможност новоназначеният директор поне първите две години да бъде оставен да работи спокойно и да изпълнява концепцията си за развитие на училището. Необходимо е и повече време за изработване на тази програма – хората, които кандидатстват за училище, в което не са работили и не го познават, няма как да изготвят бърза, свързана с особеностите на училището концепция. Трябва да бъде регламентирано и това, че след края на мандата на директора, ще му се осигури адекватно  работно място, според неговата учителска квалификация“, казва Бочев.

Това е семейство Бочеви - всички до един са се посветили на учителската професия.  Един от най-щастливите дни в живота им е, когато дъщеря им води цялото семейство на концерта на "Deep purple" в град Нанси във Франция

 Бочко Бочев е добре познат и в политиката на местно ниво, тъй като е бил два мандата общински съветник от НДСВ в Бургас – 2004 – 2007 г. и 2007 – 2011 г. След това скъсва с политиката за 11 години, докато сега не е привлечен от идеите на „Продължаваме промяната“.

„Цял живот съм се срещал с младостта, с децата, на които съм помагал да се изграждат като личности и човеци, като хора, които отстояват собствено виждане за живота и умеят да се аргументират. Ако се загледате в листите на „Продължаваме промяната“, ще видите, че са от изключително млади и образовани хора, а младостта движи нещата към по-добро. Тези кандидати за народни представители са знаещи, можещи, неподкупни и идеите, които са заложили, успяват да реализират за краткото време, в което бяха в управлението. Поставят си напълно реални цели и ги изпълняват. Хората са доволни и самите представители на „Продължаваме промяната“ работят за хората и се стремят да направят най-доброто за тях“, казва Бочев и дава примери:

Пенсиите бяха увеличени чувствително, младите хора са спокойни за децата си, за които градините са безплатни, а по повод случилото се с „Калотина“ – „Продължаваме промяната“ се стремят по всякакъв начин да изчистят името на България – пред Европа и света, изброи той.

Бочко Бочев споделя, че по-младите в листата се допитват до него и черпят от опита и знанията му, за което той се радва. „Младите искат нещо по-добро, искат да бъдат оценени, да бъдат значими и го правят по най-добрия начин. Вярвам в младостта и знам, че тя ще направи всичко, за да върви България напред. Да ѝ дадем шанс! Нека получат подкрепата ни на 2 октомври“, казва той в края на нашия разговор.

Със съпругата му обичат да пътешестват, а тя е двигателят при организацията на техните екскурзии

А знаете ли кой е Бочко Бочев извън директорския кабинет и след като приключи предизборните срещи в Бургаска област?

Човек, който много обича да пътува, да посещава футболни мачове на ЦСКА и концерти на любимите му банди.

„Със съпругата ми много обикаляме страната и чужбина. Тя е двигателят на тези екскурзии и ме увлече. Жена ми е родом от Калофер, там имаме къща и редовно прекарваме времето си в Балкана. „Къщичката ни е нависоко, целият Балкан е пред нас и се наслаждаваме на свободата - най-прекрасното усещане. Калофер се намира в центъра на България и оттам вече всички пътища за нашите пътешествия са по-кратки“, споделя той.

Семейството обича да посещава географски и исторически обекти. „Много ни се иска в учебниците да има много информация за нашите уникални природни и исторически забележителности. Учениците да се запознават с тях и да не казват, че на изток граничим с Румъния, а на запад – с Черно море. Трябва да се върнат и ученическите екскурзии – децата да посещават тези обекти, да се запознаят с тях, да се научат да пазят природата и да познават историята си. Децата са тези, които ще развиват и ще утвърждават България на европейската карта, ако искаме, казва Бочев.

Със съпругата му са посетили много обекти в България  и чужбина през годините и продължават, затова имат и своето мнение. „Като сравня рекламите в другите държави и нашите, където дори няма ясна табела къде е обектът в населеното място, а трябва да разпитваме… Ето тук е мястото на държавата“, казва Бочев.

Следващото пътуване за семейство Бочеви ще е до Басарбовския манастир „Свети Димитър Басарбовски“ край Русе.

„Най-красивото място за мен в България са Родопите – екопътека „Струилица“, водопада „Самодивско пръскало“, пещерите- Дяволско гърло, Ягодинската, Ухловица – просто не могат да се изброят, екопътеката „Бяла река“ в Калофер. Имаме уникална природа! А ценим ли я?“, споделя с усмивка и малко тъга Бочко Бочев.

Любимият спорт на Бочев е футболът, а любимият отбор – ЦСКА.

Освен футболни мачове обаче, Бочко Бочев обича да посещава и концерти на любимите си банди – „Deep Purple”, “Led Zeppelin”, “Rainbow”, “Nazareth”, “Uriah heep”, „Manowar“... „Щастлив човек съм, защото два пъти успях да посетя концерти на „Deep Purple” – един път в София, а втория път дъщеря ми заведе цялото семейство на концерта им в град Нанси във Франция – един от най-щастливите моменти в живота ни“, казва Бочко Бочев.

За да подкрепите Бочко Бочев на 2 октомври, гласувайте с преференция 9 и бюлетина 9 за "Продължаваме промяната". 

Името му се свързва с политиката – два мандата е бил общински съветник в Бургас от НДСВ, след което се оттегля. Днес той сподели защо след 11-годишно прекъсване избра да бъде кандидат за народен представител от листата на „Продължаваме промяната“

 
Флагман.БГ Мобилизацията срина рейтинга на Путин Мобилизацията срина рейтинга на Путин 02/10/2022, Неделя 17:01 0
България Всички новини
В една секция в Плевен е спряно гласуването с машина В една секция в Плевен е спряно гласуването с машина Причината е, че четецът на карти не функционира правилно Не се плашете, ако чуете сирени в понеделник! Не ни нападат! Не се плашете, ако чуете сирени в понеделник! Не ни нападат! Ще извършват редовните тестове на системите за известяване  Туристическите автобуси чакат по 5 часа на Капитан Андреево заради изборите Туристическите автобуси чакат по 5 часа на Капитан Андреево заради изборите Чакахме от 6 часа сутринта днес, за да минем границата. Автомобилите преминават безпроблемно, но автобусите не бяха пускани, оплакват се потърпевши   Христиан Митев: Гласувах за спасение на България Христиан Митев: Гласувах за спасение на България За съжаление активността в Бургас, както и на повечето места в страната, е ниска, каза зам.-председателят на НФСБ   Галя Желязкова: Гласувах за стабилно правителство и за народни представители, които имат решения Галя Желязкова: Гласувах за стабилно правителство и за народни представители, които имат решения Да сложим край на безвремието, призова Желязкова   Куриозна случка в Бургас! Жена избяга с разписката от машината Куриозна случка в Бургас! Жена избяга с разписката от машината Дойде, направи своя вот, след това видя, че не е това, което е искала, взе си бележката и си тръгна, обясниха от СИК Гълъб Донев: Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората Гълъб Донев: Гласувах за народни представители, които разбират и ще решават истинските проблеми на хората България прави решителни стъпки за диверсификация на доставки и пътища за доставки, каза служебният премиер Кирил Петков гласува със съпругата си Линда и обяви с кого ще направи коалиция Кирил Петков гласува със съпругата си Линда и обяви с кого ще направи коалиция Днес ясната коалиция, която заявявам, че ще направим, е коалицията с българския народ Глад за майстори, ремонтът вкъщи ни излиза двойно Глад за майстори, ремонтът вкъщи ни излиза двойно Цените са почти двойни спрямо две години по-рано Корнелия Нинова: България има нужда от социален стълб Корнелия Нинова: България има нужда от социален стълб Гласувах за сигурност и спокойствие във всеки български дом, каза лидерът на БСП  
Приключи изборният ден за българите в Нова Зеландия Приключи изборният ден за българите в Нова Зеландия Заради часовата разлика изборният ден в Нова Зеландия започна в 21:00 часа българско време вчера Кадиров призова Путин: "Ядрен" отговор Кадиров призова Путин: "Ядрен" отговор Изявлението на чеченския лидер идва само ден след поредното руско поражение на бойното поле - изтеглянето на руските сили от ключовия град Лиман Какво се случи с последния любим на Невена Коканова Какво се случи с последния любим на Невена Коканова 10 години по-младият от актрисата моряк Лъчезар издъхнал на кораб в Америка 129 загинаха при безредици на футболно дерби, сред тях има жени и деца 129 загинаха при безредици на футболно дерби, сред тях има жени и деца Полицията използва сълзотворен газ срещу хората и стана страшно Нарушения в Турция: Улесняват хората, които не знаят български, с указания на майчиния им език Нарушения в Турция: Улесняват хората, които не знаят български, с указания на майчиния им език До последно имаше липсващи членове на СИК-ове от политическата квота, които бяха сменени в последния момент Поредна ескалация: Експлозии се чуха на стратегическо летище в Крим Поредна ескалация: Експлозии се чуха на стратегическо летище в Крим Самолет с боеприпаси се е запалил, според данни на губернатора на Севастопол Земетресение от 4,2 по Рихтер в Източна Турция Земетресение от 4,2 по Рихтер в Източна Турция Епицентърът на труса е бил в района на град Терджан Камикадзе уби 30 души Кабул Камикадзе уби 30 души Кабул Атентатор самоубиец атакува учебно заведение в афганистанската столица. Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Πo дyмитe нa aнaлизaтopи и тъpгoвци цeнитe нa дизeлa щe cĸoчaт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Прочутата треньорка изведе националния отбор на Англия до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, а преди пет години направи същото и с родината си Нидерландия
Слави Трифонов Слави Трифонов Кирил Петков е невнятен лъжец, който сам си вярва
Виц на деня Виц на деня - Запомни! Червено вино с месо, бяло вино с риба.
- А ракия?
- Хмм... ракията е универсална. Дори и с баклава става.
Виц на деня Виц на деня - Докторе имам ниско кръвно? Какво ще ми препоръчате като лек?
- Ожени се!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако хубавите жени наоколо се окажат повече от обикновено, значи утре ще те боли главата.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори