×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Западни експерти: Мобилизацията на Путин ще удължи, но няма да спечели войната


22 Септември 2022, Четвъртък, 10:20 ч.
Автор: Флагман.бг

Анализатори казаха, че това е политически рисков ход за руския лидер, с повишена вътрешна съпротива срещу войната и със структура за военна мобилизация, която е атрофирала през последното десетилетие

Западни експерти прогнозираха в сряда, че новата мобилизация на войски на руския президент Владимир Путин ще удължи войната, но няма да промени баланса на място, и предупредиха да не се омаловажава възобновената му ядрена заплаха.

Анализатори казаха, че това е политически рисков ход за руския лидер, с повишена вътрешна съпротива срещу войната и със структура за военна мобилизация, която е атрофирала през последното десетилетие. „Те няма да могат да направят това добре“, каза Дара Масикот, специалист по отбраната на Русия в Rand Corp, който е изследвал процеса на мобилизация. „Те ще съберат хора и ще ги изпратят на фронта със старо обучение, лошо ръководство, оборудване, поддържано в дори по-лошо състояние от активната служба, и ще ги изпратят в месомелачка, защото нямат време да чакат.“
Укрепване на предните линии

Майкъл Кофман, специалист по отбраната в Центъра за нова американска сигурност, мозъчен тръст във Вашингтон, предупреди да не се омаловажават усилията. Това ще помогне на Москва да укрепи настоящите бойни линии под тежкия натиск от украински бойци, подкрепяни от западни оръжия. „Ясно е, че руската армия е много уязвима през зимата и всъщност изглежда още по-зле през 2023 г.“, каза Кофман в сряда. „Така че това, което прави, е да разшири способността на Русия да поддържа тази война, но не и да промени цялостната траектория и изхода.“
Размяна на уморени войски с необучени

Но предизвикателството пред Путин е изграждането на сила от резервисти с подходящо обучение, оборудване, лидерство и мотивация. "Ако обучавате тези резервисти... това не е достатъчно. Качеството на обучението все още ще бъде под въпрос. Кой ще ги ръководи? Всички тези други неща все още са открити въпроси", каза Роб Лий, старши сътрудник в Изследователския институт за външна политика. „Тази война все повече ще се води от доброволци от украинска страна, които са мотивирани,... а от руска страна ще видим по-голям дял хора, които не искат да бъдат там“, каза той. Мик Райън, пенсиониран австралийски генерал и анализатор на отбраната, казва, че Путин все още иска „да удължи войната и да изчака западните нации“. „Като се има предвид, че бойните характеристики се влошават от 3-4 четири месеца, това е изтощена сила, която се нуждае от ротация“, каза той в Twitter. „Броят, който се призовава, не е достатъчен, за да има някакъв решаващ принос или да промени изхода от войната... Това е повече за ротация и замествания“, каза той.
Ядреният "блъф"?

По-загрижена беше заплахата на Путин да използва ядрена сила срещу всяка заплаха за "териториалната цялост" на Русия. „Със сигурност ще използваме всички средства, с които разполагаме, за да защитим Русия и нашия народ. Това не е блъф“, каза Путин и добави: „Тези, които се опитват да ни изнудват с ядрени оръжия, трябва да знаят, че вятърът също може да се в тяхната посока”.

Говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби, нарече думите на Путин "безотговорна реторика”, но все пак каза. "Ние го приемаме много сериозно".

Докато някои анализатори отхвърлиха изказването на Путин като многократно самохвалство, други казаха, че Путин изглежда е променил установената политика на Русия за използване на ядрени оръжия, включително оставяйки без отговор дали тя ще се прилага към окупираните украински територии, които Москва иска да анексира. „Заплашвайки с използване на ядрени оръжия, което надхвърля руската декларативна политика, Путин показва отчаянието си от провалената си война в Украйна“, написа в Twitter Ханс Кристенсен, специалист по ядрена политика във Федерацията на американските учени. „Това звучи като поредното тупане в гърдите, но очевидно е най-явната ядрена заплаха, която Путин е отправял досега“, каза той. „От съществено значение е НАТО да не се хваща на въдицата и да подхранва фалшивия му разказ, като изрично заплашва с ядрено отмъщение.

Андрей Баклицки от Института на ООН за изследване на разоръжаването каза, че изявленията на Путин „надхвърлят руската ядрена доктрина, която предполага първо Русия да използва в конвенционална война, когато самото съществуване на държавата е застрашено“. „Идвайки от лицето, което има единствената власт да взема решения по отношение на руските ядрени оръжия, това (изявление) ще трябва да се приеме сериозно“, каза той.

Източник: БГНЕС, АФП


В категории: Войната в Украйна


11
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
11
Коментара по темата
11.
Bbb до 10
22.09.2022 16:00:47
0
3
Дупе знаеш ли защо рублата и доларът в момента са с такива високи стойности спрямо еврото.
Ако си прост и не разбираш и ме попиташ ще ти кажа, ако не сам ще разбереш след месец, два.
Русия се е подготвяла да издържи на тази ситуация от най малкото 15 години.
Мен ме интересува какво ще става с Европа и най вече в България.
Миналия месец цената на киловат ел.енергия в България на свободния пазар беше 1.28 лева, но тя е само за промишлените абонати.Ако битовите абонати излязат на свободния пазар както го гласят това да стане, нали ще се осереш до ушите в студа бе палячо.
10.
До 8 пациента
22.09.2022 15:08:45
6
1
Особенно в "полза" на Русия!
Страшна полза е да ти избият прифесионалнота армия, САЩ да ти заграби държавния резерв и парите на олигарси, на децата и близките на руския елит, да ти унищожът що годе най-новото въоръжение. Да ти наложат санкции на икономиката, която не произвежда нищо. Да падат ракети и бомби на Руска територия в Белгородска и Курска област, които граничат с Украйна. Да ти обстрелват и унищожават авиобазите в руския Крим, да ти мобилизират насила народа, а той масово да бяга от Русия.
Русороб=шизофреник и кончен идиот!
9.
Дернев
22.09.2022 14:08:34
4
6
#7
Да се молим Путин да си е жив и здрав и управлява докато се договори единнатасистема за сигурност на Европа. Стане ли нещо с него сега Европа ще пламне и от близо и от долеч. Западняците явно са забравила как носеха Елцин на ръце за да бъде преизбран. Анархия в подобна държава като Русия е изключително голям риск за света.
8.
Bbb
22.09.2022 13:59:02
5
10
Войната придоби нови измерения, които единствено са в полза на САЩ и Русия.
Цяла Европа ще го отнесе заради дървените кратуни в Брюксел.Няма алтернатива на природните ресурси и ценни метали за ЕС, освен тези на Русия.Дори и да се намерят такива те ще бъдат на много по високи цени от руските което ще направи производствата на Германия, Англия и Франция неконкурентно способни. ХА ха ха Поставянето на таван на цените на дадена стока няма логика със свободния пазарарен принцип на който се гради капитализма.Само прости хора в този ЕС.Зелените мечти на тези идиоти ще до унищожат страните на този континент.
7.
който може бега
22.09.2022 13:50:45
7
4
от рашата.....граничните кпп -та с финландия и грузия са задръстени от автомобили с блядове.....на никой не му се воюва и мре в тази безмислена братоубийствена война.......
хеле пък тези резервисти(запасняци) с дебели те шкембета,не ги виждам как ще воюват.....???
хората протестират (самите руснаци) срещу войната...хиляди арестувани има в москва и санкт петербург.....
ми то е ясно...путин е пътник.......
вова.....ти не си вече фактор......свиквай....
6.
Ноунейм
22.09.2022 12:44:40
11
9
Руснаците постъпиха доста правилно.Ей сега ще видим колко им стиска на смелите "демократи" и подли хомо бандити от Европа и САЩ да тръгнат директно срещу дядо Иван...Най-много да се подрискат ,ама няма кой и да им обърше миризливите задници.Само Ердоган може да им връчи един ибрик ,та да се подмият....Щото Путин като превземе цяла Европа няма да търпи френски буржоа и немски инженери с ниска хигиена,смърдящи на изпражнения....
5.
Дернев
22.09.2022 12:34:36
6
13
Липсата на лидери във Франция и Германия води Европа и света към нова и последна СВ. И европейското стадо мълчи и гледа сеир, като че ли войната е на Луната, не в Европа. След изборите, задължително трябва да надигнем глас за единна система за сигурност в и на Европа без НАТО и да замразим участието си там. Европа за европейците. Времето не работи за нас и Европа, само защото ни управляват малоумници и то алчни. Много алчни.
4.
До 1
22.09.2022 12:13:30
8
10
Гледай Башкомшията да не извади някой атлас или учебник по история, да види какво са му завещали старите османлии през 16-17в. ,че тогава ни се е.а мамата и на тебе също,глупак!
3.
Интересно
22.09.2022 11:47:10
13
17
Мдааа, Русия няма система за мобилизация. Трябва да сме доволни, че запада "има". Колкото и глупости да се говорят истината е една - Русия методично постига целите си. Харесва ни или не.
2.
Haha
22.09.2022 10:53:37
9
11
Ами след войната за мъжете в бг щее добре.Ще се напълни с рускини.Як секс ще има.Ще останат без мъже
1.
Абееее
22.09.2022 10:49:45
9
23
То и западните специалисти Наполеон и Хитлер са си правели едни сметки, а е излязло друго в действителност.
Да спрат на наливат масло в огъня малоумниците от ЕС подкукуросвани от САЩ...от месеци се снабдяват с оръжия украинците, ходят наемници от запад да се бият, а от няколко дни малоумниците в ЕС говорят,че не може да се говори за никакъв мир с Русия при никакви техни условия. Е какво очаквате да стане в такъв случай...някой трябва да раздаде малко атласи и учебници по история на господата в Брюксел да се опомнят кой седи насреща им,че да поставят такива условия застрашаващи световния мир. Всички световни войни са забъркани от "цивилизованата" Европа...явно и третата ще е.Малоумници!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори