×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Диета за есента: Какви здравословни храни да ядем


21 Септември 2022, Сряда, 13:20 ч.
Автор: Флагман.бг

От червени боровинки и ябълки до тиква - тези сезонни фаворити предлагат изобилие от ползи

Есенната реколта включва разнообразие от кореноплодни зеленчуци и хрупкави плодове - идеални за създаване на успокояващи ястия, на които да се насладите, когато времето започне да захладнява. Още по-добрата новина е, че тези вкусни есенни плодове и зеленчуци са пълни със здравословни предимства, така че е задължително да ги включите в режима си.

Според лекари, диета, която е пълна със зеленчуци и плодове, заедно със здравословни протеини, зърнени храни и бобови растения, поддържа здраво сърцето. Проучване пък установява, че вегетарианците, които са на режим, богат на ядки, зеленчуци и соя, имат по-нисък риск от инсулт в сравнение с хората, които ядат месо. 

Опитайте се да пазарувате на местно ниво, за да получите най-пресните продукти през сезона за вашия регион. Внимавайте за състоянието на продукцията и нейния произход, като е много важно да попитате дали плодовете и зеленчуците са пръскани с пестициди или други препарати. Не забравяйте да складирате покупките на хладно и тъмно място, за да се запазят за повече време. 

Какви здравословни храни да ядете през есентаБоровинки
Горските плодове може да ви се струват летни, но някои сортове все още са налични през есента. Запасете се с боровинки и ги замразете, за да можете да се наслаждавате на вкуса и свежта им през цялата зима. 

От само 70 грама боровинки ще получи 2 грама фибри, което е 6% от препоръчителната дневна доза. Фибрите могат да ви осигурят доста позитиви за тялото - от облекчаване на запека до поддържането на здравословно тегло и намаляване шансовете за развитие на определени видове рак. Боровинките се славят като здравословна храна чессто заради антицианиновите пигменти. Това са фитохимикали, които придават синия оттенък на плодовете, като те помагат за намаляване риска от сърдечни заболявания и диабет тип 2. 

70 грама боровинки също така ви осигурява 7 милиграма витамин С, което е 8% от дневната ви доза. По този начин поддържате имунната си система здрава и готова за зимните вируси. 

Ябълки
През есента едва ли има по-популярни плодове от ябълките с всичките им цветни сортове. За щастие, може да се насладите на този прекрасен сезонен фавори, знайеки че идва с купища ползи за здравето. 

От една страна, една средна ябълка има почти 4.4 граама фибри, което е близо 16% от вашата дневна доза и едва 95 калории. Препоръчително е да ядете и кората, защото в нея се съдържат както много фибри, така и полифеноли. В допълнение към това, кората увеличава приема на витамин С на 9% от дневната доза. 

Ябълките предоставят и намален риск от сърдечни заболявания и диабет тип 2. Полифенолите, намиращи се в плода, могат потенциално да намалят шансовете за развитие на болестта на Алцхаймер. 

Круши
Страхотни за добавяне към салати, за готвене или за десерт, крушите са друга есенна основна храна, подобна на ябълките. Един среден плод има впечатляващите 5.5 грама фибри, което е около 20% от препоръчителната ви доза за деня. Хубавото е, че е само 101 калории, което чудесно се вписва във фитнес целите. 

Също така ще получите почити 8 милиграма витамин С, което е около 9% от дневната ви доза, и 206 милиграма калий, което се равнява на 4% от препоръчителния дневен прием. Калият е от решаващо значение за подпомагане на вашите клетки да функционират по най-добрия начин. Той регулира сърцето и поддържа мускулите и нервите да работят както трябва. 

Червени боровинки
Със своя привличащ вниманието червен оттенък, този сорт боровинки са типичен празничен плод, който можете да включите в различни ястия. Освен това са питателен избор, предоставящ ви фибри и витамин С, които могат да подобрят кръвното налягане и холестерола. 

Антоцианините, които придават характерното оцветяване на тези малки червени плодове, могат да помогнат за намаляване на оксидативния стрес. Когато тялото ви е изложено на вредни химикали, като дим и слънчева светлина, то произвежда свободни радикали, които в прекалено количество могат да причинят оксидативен стрес, който е свързан с редица заболявания като Алцхаймер и диабет. 

Тиква
Основният плод за есента предлага много повече предимства от просто декорация за Хелоуин. От хранителна гледна точка, тази сезонна основна храна има много предимства. Тя е пълна с бета каротин, витамин А, магнезий, калий и фибри.

Бета каротинът, който придава оранжевия оттенък на тиквата, се превръща от тялото във витамин А. Той е полезен за имунитета и здравето на очите, като дори помага за поддържане на здраво сърце, бели дробове и бъбреци. Магнезият в тиквата пък е ключово хранително вещество, което помага на вашите мускули и нерви да функционират, плюс това помага за регулиране на кръвната захар и кръвното налягане. 

Праз
Празът е ароматна, но по-мека алтернатива на лука и може да се използва взаимнозаменяемо във всичко - от гювечи до закуска и лазаня. Той може да се задуши и да се добави към пържени картофи, супи или пълнеж за ястие. 

Както при лука, вие получавате много хранителни вещества във всяка хапка. Празът е питателна и здравословна есенна храна, която е с високо съдържание на флавоноиди, по-специално кемпферол, който предлага защитен ефект срещу сърдечни заболявания. Той също така има противовъзпалителни свойства, като може да помогне за предотвратяване на определени състояния. 

Празът също така съдържа фибри, лутеин и зеаксантин, което го прави добър източник на антиоксиданти, които могат да помогнат за предотвратяване на очни заболявания, включително катаракта и свързана с възрастта дегенераця на макулата. 

Брюкселско зеле
Най-хубаво веднага след първата слана, брюкселското зеле е едно от най-недооценените изкушения на есента. 

По-добре да го печете, а не да го варите, за да избегнете превръщането му в каша. Когато излезе от печката хрупкаво и карамелизирано, може да се насладите спокойно на здравословните му страни, пълни с фибри и антиоксиданти. 

Сладки картофи
Сладките картофи са сериозен питателен и вкусен избор по всяко време на годината, но са особено перфектни за есента, когато е сезонът им. 

Хубавата новина е, че тази вкусна храна идва и с много ползи за здравето. Сладките картофи съдържат изобилие от хранителни вещества - фибри, витамин А и витамин С. Може да ги използвате като гарнитура, основно ястие или към предястие. 

Пащърнак
Този кореноплоден зеленчук, подобен на морковите по текстура, става по-сладък, когато е изложен на студено време, така че есента е чудесно време да експериментирате с него в кухнята. 

Пащърнакът съдържа фибри, витамин К, който помага на кръвта ви да се съсирва и поддържа костите  ви здрави, и витамин С. Това прави зеленчука отличен източник на всички тези хранителни вещества. Той също така съдържа фолиева киселина, която е необходима, за да може клетките да се делят и тялото да произвежда ДНК. 

Важно е жените да получават достатъчно фолиева киселина, ако искат да забременеят или са бременни, за да предотвратят дефекти на невралната тръба при бебетата. 

Броколи
Броколите, заедно с карфиола, са в изобилие през есента и са идеални за задушаване, печене или добавяне към пържени ястия.

Броколите съдържат фибри, витамин С и витамин К, както и противораковото съединение сулфорафан. Това хранително вещество може да ви помогне да се предпазите от някои видове рак. 

Източник: Tialoto.bg


В категории: Здраве


Коментари
70% от българите нe си мият зъбите
70% от българите нe си мият зъбите 29/04/2024, Понеделник 19:36 3
Флагман.БГ Слагат и електронен подпис в личните карти Слагат и електронен подпис в личните карти 29/04/2024, Понеделник 19:16 4
Даниел Петканов стана трейдър
Даниел Петканов стана трейдър 29/04/2024, Понеделник 19:00 4
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Взеха Тиграта на 27-годишен софиянец, хванаха го да шофира на пико в жк. „Меден рудник“ Мъжът е задържан за срок до 24 часа Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Хотелите ни по морето претъпкани за Великден Слънчев бряг и Златни пясъци са най-търсените курорти за празника, Несебър и Поморие не им отстъпват Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Може ли Украйна да оправи собствените си проблеми, за да има шанс в конфликта Истината е, че вече не се касае за патова ситуация на фронта, а положението е критично и там, и в Киев ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място ГЕРБ води с 9,5 %, ПП-ДБ дори не са сигурни за второто място Други партии- по-малки, различни, от тези споменатите, които са парламентарно представени, съвкупно получават близо 8% ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт ГЕРБ-Бургас: Нашите депутати натрупаха достатъчно опит, готови са за изпълнителната власт Първите четирима, дори петима от листата в Бургас, изглеждат готови за министерски постове Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори