×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата загърби Бургас, време е това да се промени!


Държавата загърби Бургас, време е това да се промени!
Като академичен човек ще работя за развитието на образованието в Бургас и региона, каза Румен Ангелов, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС
21 Септември 2022, Сряда, 10:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът и личен архив

Мислят си, че наказват ГЕРБ, но всъщост наказват стотици хиляди граждани, трябва да сложим край на политическата омраза

 

Румен Ангелов е роден в Бургас. Завършил е Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски” с френски език, след което заминава да учи висше образование в Лондон, откъдето придобива бакалавърска степен по финансова икономика от университета в Кингстън. Продължава образованието си с магистърска степен със специалност „Банкиране и финанси” в университета „Куин Мери” в Лондон и се завръща в България.

Става редовен докторант в катедра „Финансов контрол” в УННС, а паралелно e избран за общински съветник в мандат 2015-2019 г. от групата на ГЕРБ. Член е на Комисията по бюджет и финанси, както и на тази по младежта и спорта.

През 2019 г. защитава своята докторска степен и става преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, където вече 4-а година е лектор по международни финанси, инвестиции, банкиране, кръгова икономика. Разработва и нови дисциплини, които стават все по-интересни с прогреса по т.нар. „Зелена сделка”.  Над 10 години е професионален състезател по лека атлетика към спортен клуб "Европул", чийто президент е баща му Румен Ангелов-старши.

- Г-н Ангелов, какво ви накара да се върнете отново политиката, да се впуснете в надпреварата за Народното събрание? Вие бяхте един от успешните съветници в мандат 2015-2019 г.

- Надявам се да съм бил оценен като такъв и да съм оправдал очакванията на хората. В надпреварата се впускам, защото смятам, че България има нужда от млади и образовани хора, които милеят за родината си – такива, които се развиват тук и имат какво да дадат. А не както почна да се тиражира от т.нар. „партии на промяната”, че тук няма млади хора, които да работят за държавата. Поне аз останах с впечатление, че се спуснаха от някъде едни хора и един вид те са панацеята за управлението на България. Мисля, че ПП ГЕРБ има млади и подготвени кадри, както и хора с огромен опит. В този смисъл ние можем да дадем най-добрата формула – съчетание между млади и образовани, но и хора с много богат опит. Тази комбинация в момента е изключително нужна в тези тежки времена, за да се стабилизираме – както от тези непредвидими обстоятелства, така и от лошото управление, което виждаме в последната една година и което доведе държавата до това състояние.

Румен Ангелов-младши с баща си по време на дипломирането в университета Куин Мери

- Вие като финансист не се ли притеснявате от хаотичното управление на бюджета от страна на т.нар. „промяна”? Как, според вас, те се справиха с финансите?

- Ще констатирам факти и няма да влизам в политическа дискусия, защото т.нар. „партии на промяната” се опитват да ни обяснят, че едва ли не са закрепили държавата, че са направили по-добра събираемост на данъците. Опитват се да създадат лъжливото усещане, че българите живеят по-добре сега, отколкото преди. Това, което е видно от данни на Националния статистически институт, е че кредитирането в България се увеличава. Увеличават се все повече кредитите от фирми и то в частта за оборотни средства, което е ярък знак, че бизнесът у нас в момента среща трудности да покрива своите разходи от постоянното увеличение на цените. Вижда се ръст на потребителските кредити, което е пряк знак, че голяма част от хората са обеднели и теглят кредити, за да покрият разходите на домакинствата си. От другата страна виждаме, че Европейската централна банка и респективно в България, се вдигат лихвените проценти, което е мярка, целяща укротяването на инфлацията, но и спирането на това кредитиране, което в криза я поддържа. 

Румен Ангелов от няколко години преподава във Висшето училище по застраховане и финанси

Други факти: В момента виждаме, че критериите на Маастрихт, които са за влизането ни в Еврозоната, не се изпълняват. Виждаме инфлация над средната за ЕС, над нивото на трите най-големи икономики в Еврозоната. Това ни тласка назад от тази цел, за която е работено години наред. През 2021 г. Европейската комисия ясно каза, че България влиза в процедура за свръхдефицит. Виждаме още, че нашият добър кредитен рейтинг и ниското ниво на държавен дълг се използва за финансиране на неработещи антикризисни мерки и това постоянно кредитиране тласка допълнително инфлацията в държавата. Това е една от причините, заради които виждаме чудовищните цени в последните месеци. Лошо впечатление ми направи през декември 2021 г. изхарчването на 9 млрд. лв. нерегламентирано. Не можах да разбера и да видя за какво се изхарчиха тези пари от правителството на „Промяната”. Те по никакъв начин не успяха да убедят народните представители за какво отидоха средствата. Само в уведомителен режим по медиите говореха с половин уста. Имаше една сметка за капиталови разходи на сайта на Министерството на финансите, което за мен е несериозно и е в разрез с нормалните процедури и реда в държавата.

- Мотото ви е „По-силни от хаоса”. Може ли ГЕРБ да въведе наистина ред в хаоса, за който говорите и има ли надежда за излизането от ситуацията?

- Когато по един проблем се работи и то от качествени и компетентни хора, за него винаги ще се намери разумно решение. А ПП ГЕРБ и в тези избори Коалиция „ГЕРБ-СДС”, имат нужния опит и подготвени кадри, и се ползва с огромно уважение от партньорите ни в ЕС, че можем да се справим с трудни ситуации. Тоест надежда има след 2 октомври.

От дълги години Ангелов е професионален състезател по лека атлетика

- Какви ще бъдат вашите лични цели, ако станете депутат?

- Ще работя за всички каузи и проекти, които ще бъдат полезни за Бургаска област. Моя лична кауза, като преподавател и академичен човек, е развитието на образованието тук във всичките му аспекти – не само във висшето. Считам, че образованието е основата, върху която всички ние трябва да стъпим и то е пряко свързано с развитието на икономиката в града и региона. Така ще се задържат и младите хора тук.

- Факт е, че екипът на кмета Димитър Николов направи много именно в това отношение в последните години. Имате ли някакви конкретни идеи и цели, които бихте искали да реализирате като депутат, които да подпомогнат и надграждат направеното дотук?

- Ще започна с належащите за град Бургас проблеми. Напоследък в обществеността стана явен един много голям такъв – в ОУ „Христо Ботев” в кв. Сарафово. Мисля, че е функция на държавата да изгражда училища и да се грижи за образованието на децата в България. Тук, в последната 1 година, виждаме едно пълно загърбване на това от страна на държавата. Има съществена опасност, ако не се действа и не се отпуснат пари, в кв. Сарафово, където в последните години все повече млади семейства решават да имат деца и училището е пренаселено – разбрах, че столовата е превърната в класна стая, децата да не могат да получат образованието си. Не мога да кажа със сигурност, но за първи път виждам Община да се налага да тегли кредити и чрез дарителски сметки да изгражда училища. Това е прецедент, според мен.

Младият политик бе един от най-активните общински съветници в Бургас по време на мандат 2015-2019 

Доколкото съм запознат, Бургас има все повече млади семейства с деца. Въпреки че в кв. Сарафово това е най-належащият проблем, такива има и в други училища. Това, според мен, трябва да е най-важно за Бургас и то да бъде надпартийно – да има нови училища. Има и други проекти по отношение на образователната инфраструктура, за които знам. Един такъв е за пристройка на ОУ „Васил Априлов”, където също има голям наплив и там също се срещат проблеми с намирането на място в паралелките. Друг проект е за изграждането на нов корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и на ГРЕ „Г.С.Раковски”, където също има нужда от допълнителни класни стаи. Това са много големи гимназии и там трябва да има повече пространство, за да се мине на едносменен режим. Има изготвени технически проекти, но в последната година финансиране няма. Изпращани са от Общината искания, били са аргументирани точно защо и как, но отговор няма. 

- Това загърбване на Бургас от страна на държавата само в сферата на образованието ли е или има и други проекти, които са спирани?  

- Държавата загърби град Бургас, както и областта и то особено в частта, където кметовете и общините са на ПП ГЕРБ. Всичко това е като едно наказание за общинската администрация и кмета, когато са от ГЕРБ. Но истината е, че тази цена не се плаща от общинската администрация, а от гражданите. Време е това да се промени и да сложим край на политическата омраза.

За да подкрепите Румен Ангелов, гласувайте с преференция 106 в листата на ГЕРБ-СДС




България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори