×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Държавата загърби Бургас, време е това да се промени!


Държавата загърби Бургас, време е това да се промени!
Като академичен човек ще работя за развитието на образованието в Бургас и региона, каза Румен Ангелов, кандидат за депутат от ГЕРБ-СДС
21 Септември 2022, Сряда, 10:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД, снимки: авторът и личен архив

Мислят си, че наказват ГЕРБ, но всъщост наказват стотици хиляди граждани, трябва да сложим край на политическата омраза

 

Румен Ангелов е роден в Бургас. Завършил е Гимназията за романски езици „Георги Стойков Раковски” с френски език, след което заминава да учи висше образование в Лондон, откъдето придобива бакалавърска степен по финансова икономика от университета в Кингстън. Продължава образованието си с магистърска степен със специалност „Банкиране и финанси” в университета „Куин Мери” в Лондон и се завръща в България.

Става редовен докторант в катедра „Финансов контрол” в УННС, а паралелно e избран за общински съветник в мандат 2015-2019 г. от групата на ГЕРБ. Член е на Комисията по бюджет и финанси, както и на тази по младежта и спорта.

През 2019 г. защитава своята докторска степен и става преподавател във Висшето училище по застраховане и финанси, където вече 4-а година е лектор по международни финанси, инвестиции, банкиране, кръгова икономика. Разработва и нови дисциплини, които стават все по-интересни с прогреса по т.нар. „Зелена сделка”.  Над 10 години е професионален състезател по лека атлетика към спортен клуб "Европул", чийто президент е баща му Румен Ангелов-старши.

- Г-н Ангелов, какво ви накара да се върнете отново политиката, да се впуснете в надпреварата за Народното събрание? Вие бяхте един от успешните съветници в мандат 2015-2019 г.

- Надявам се да съм бил оценен като такъв и да съм оправдал очакванията на хората. В надпреварата се впускам, защото смятам, че България има нужда от млади и образовани хора, които милеят за родината си – такива, които се развиват тук и имат какво да дадат. А не както почна да се тиражира от т.нар. „партии на промяната”, че тук няма млади хора, които да работят за държавата. Поне аз останах с впечатление, че се спуснаха от някъде едни хора и един вид те са панацеята за управлението на България. Мисля, че ПП ГЕРБ има млади и подготвени кадри, както и хора с огромен опит. В този смисъл ние можем да дадем най-добрата формула – съчетание между млади и образовани, но и хора с много богат опит. Тази комбинация в момента е изключително нужна в тези тежки времена, за да се стабилизираме – както от тези непредвидими обстоятелства, така и от лошото управление, което виждаме в последната една година и което доведе държавата до това състояние.

Румен Ангелов-младши с баща си по време на дипломирането в университета Куин Мери

- Вие като финансист не се ли притеснявате от хаотичното управление на бюджета от страна на т.нар. „промяна”? Как, според вас, те се справиха с финансите?

- Ще констатирам факти и няма да влизам в политическа дискусия, защото т.нар. „партии на промяната” се опитват да ни обяснят, че едва ли не са закрепили държавата, че са направили по-добра събираемост на данъците. Опитват се да създадат лъжливото усещане, че българите живеят по-добре сега, отколкото преди. Това, което е видно от данни на Националния статистически институт, е че кредитирането в България се увеличава. Увеличават се все повече кредитите от фирми и то в частта за оборотни средства, което е ярък знак, че бизнесът у нас в момента среща трудности да покрива своите разходи от постоянното увеличение на цените. Вижда се ръст на потребителските кредити, което е пряк знак, че голяма част от хората са обеднели и теглят кредити, за да покрият разходите на домакинствата си. От другата страна виждаме, че Европейската централна банка и респективно в България, се вдигат лихвените проценти, което е мярка, целяща укротяването на инфлацията, но и спирането на това кредитиране, което в криза я поддържа. 

Румен Ангелов от няколко години преподава във Висшето училище по застраховане и финанси

Други факти: В момента виждаме, че критериите на Маастрихт, които са за влизането ни в Еврозоната, не се изпълняват. Виждаме инфлация над средната за ЕС, над нивото на трите най-големи икономики в Еврозоната. Това ни тласка назад от тази цел, за която е работено години наред. През 2021 г. Европейската комисия ясно каза, че България влиза в процедура за свръхдефицит. Виждаме още, че нашият добър кредитен рейтинг и ниското ниво на държавен дълг се използва за финансиране на неработещи антикризисни мерки и това постоянно кредитиране тласка допълнително инфлацията в държавата. Това е една от причините, заради които виждаме чудовищните цени в последните месеци. Лошо впечатление ми направи през декември 2021 г. изхарчването на 9 млрд. лв. нерегламентирано. Не можах да разбера и да видя за какво се изхарчиха тези пари от правителството на „Промяната”. Те по никакъв начин не успяха да убедят народните представители за какво отидоха средствата. Само в уведомителен режим по медиите говореха с половин уста. Имаше една сметка за капиталови разходи на сайта на Министерството на финансите, което за мен е несериозно и е в разрез с нормалните процедури и реда в държавата.

- Мотото ви е „По-силни от хаоса”. Може ли ГЕРБ да въведе наистина ред в хаоса, за който говорите и има ли надежда за излизането от ситуацията?

- Когато по един проблем се работи и то от качествени и компетентни хора, за него винаги ще се намери разумно решение. А ПП ГЕРБ и в тези избори Коалиция „ГЕРБ-СДС”, имат нужния опит и подготвени кадри, и се ползва с огромно уважение от партньорите ни в ЕС, че можем да се справим с трудни ситуации. Тоест надежда има след 2 октомври.

От дълги години Ангелов е професионален състезател по лека атлетика

- Какви ще бъдат вашите лични цели, ако станете депутат?

- Ще работя за всички каузи и проекти, които ще бъдат полезни за Бургаска област. Моя лична кауза, като преподавател и академичен човек, е развитието на образованието тук във всичките му аспекти – не само във висшето. Считам, че образованието е основата, върху която всички ние трябва да стъпим и то е пряко свързано с развитието на икономиката в града и региона. Така ще се задържат и младите хора тук.

- Факт е, че екипът на кмета Димитър Николов направи много именно в това отношение в последните години. Имате ли някакви конкретни идеи и цели, които бихте искали да реализирате като депутат, които да подпомогнат и надграждат направеното дотук?

- Ще започна с належащите за град Бургас проблеми. Напоследък в обществеността стана явен един много голям такъв – в ОУ „Христо Ботев” в кв. Сарафово. Мисля, че е функция на държавата да изгражда училища и да се грижи за образованието на децата в България. Тук, в последната 1 година, виждаме едно пълно загърбване на това от страна на държавата. Има съществена опасност, ако не се действа и не се отпуснат пари, в кв. Сарафово, където в последните години все повече млади семейства решават да имат деца и училището е пренаселено – разбрах, че столовата е превърната в класна стая, децата да не могат да получат образованието си. Не мога да кажа със сигурност, но за първи път виждам Община да се налага да тегли кредити и чрез дарителски сметки да изгражда училища. Това е прецедент, според мен.

Младият политик бе един от най-активните общински съветници в Бургас по време на мандат 2015-2019 

Доколкото съм запознат, Бургас има все повече млади семейства с деца. Въпреки че в кв. Сарафово това е най-належащият проблем, такива има и в други училища. Това, според мен, трябва да е най-важно за Бургас и то да бъде надпартийно – да има нови училища. Има и други проекти по отношение на образователната инфраструктура, за които знам. Един такъв е за пристройка на ОУ „Васил Априлов”, където също има голям наплив и там също се срещат проблеми с намирането на място в паралелките. Друг проект е за изграждането на нов корпус на ППМГ „Акад. Никола Обрешков” и на ГРЕ „Г.С.Раковски”, където също има нужда от допълнителни класни стаи. Това са много големи гимназии и там трябва да има повече пространство, за да се мине на едносменен режим. Има изготвени технически проекти, но в последната година финансиране няма. Изпращани са от Общината искания, били са аргументирани точно защо и как, но отговор няма. 

- Това загърбване на Бургас от страна на държавата само в сферата на образованието ли е или има и други проекти, които са спирани?  

- Държавата загърби град Бургас, както и областта и то особено в частта, където кметовете и общините са на ПП ГЕРБ. Всичко това е като едно наказание за общинската администрация и кмета, когато са от ГЕРБ. Но истината е, че тази цена не се плаща от общинската администрация, а от гражданите. Време е това да се промени и да сложим край на политическата омраза.

За да подкрепите Румен Ангелов, гласувайте с преференция 106 в листата на ГЕРБ-СДС
България Всички новини
14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си 14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си Оргията била извършвана пред очите на другите две малолетни деца от семейството в продължение на 4 години Три предимства и два недостатъка на случайния секс Три предимства и два недостатъка на случайния секс Ето кои са те  10 начина да хващате окото на мъжете всеки път 10 начина да хващате окото на мъжете всеки път Обличайте се, за да направите впечатление Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Предлагаме да разберем кой, според астрологичния хороскоп, има сложен характер и е малко вероятно да стане любезна съпруга Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Сочен какаов десерт 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10% Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? "Флагман" получи институционална информация от Министерството на иновациите и растежа Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) След 18 ч. над града притъмня, а небето се изля мощно ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... Санкцията за Ангел Джамбазки се очаква да е няколко хиляди лева 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% Това сочи статистика, публикувана в Национална стратегия за приобщаване на циганската общност
Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии   Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Мотивите му все още са неизвестни Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня Млад шейх гледа през стъклото залата с новородените. Медицинската сестра учтиво пита:
- Ваше величество, кое е Вашето дете?
- Първите две редици...
Виц на деня Виц на деня - Как да свалите жена с един въпрос?
- Извинете, имате ли да ми развалите един милион...?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Единственото нещо, което ми спира дъха е, когато се сгъна да си обуя чорапите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори