×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Светът празнува 135 години от рождението на Чарли Чаплин
  • Петър Стойчев преплува Гибралтарския пролив
  • Политически игри във Вашингтон - Камарата на представителите ще гласува отделни проектозакони за подкрепа за Украйна и Израел
  • Ценова секира за българите заради Шенген, над 1 милиард лева е загубата за страната ни
  • Времето се променя, вижте какво ни очаква днес
  • Военно летище за F-16 в Хмелницка област е било атакувано от руснаци
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

80 % от лозята в Поморие са унищожени от бурята, щетите са за милиони


80 % от лозята в Поморие са унищожени от бурята, щетите са за милиони
Кметът Иван Алексиев с областния управител проф. Мария Нейкова, зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков и експерти на едно от насажденията, пометени от урагана
19 Септември 2022, Понеделник, 18:31 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Ако държавата не помогне адекватно, градът ще загуби един от традиционните си поминъци

Поморие е на път да загуби лозарството – традиционен поминък от векове след чудовищния ураган, който помете града в събота.

80 % от насажденията са унищожени точно преди гроздобера, а щетите са за милиони левове, стана ясно при днешното посещение на зам.-министърът на земеделието Тодор Джиков. Той бе посрещнат от кмета Иван Алексиев и областния управител проф. Мария Нейкова. Те посетиха лозовия масив на местния производител Димитър Пилонтов, който буквално е пометен от урагана. За да се възстанови ще са нужни няколко години и загубите като цяло са колосални, отчете Пилонтов.

„Ще активираме държавна помощ за компенсиране на щетите в лозовите масиви в област Бургас. До момента са подадени 48 заявления от земеделски производители за пропаднали площи и комисиите са констатирали около 2500 дка лозови  насаждения с  напълно унищожена продукция“, отчете Джиков в Поморие.

Зам.-министърът уточни, че четири екипа на Областната дирекция „Земеделие“ в Бургас оценяват щетите, посочи аграрният заместник-министър. От думите му стана ясно, че  стопаните с изцяло унищожена продукция щели да бъдат подпомогнати чрез програмата „Помощ за компенсиране на щетите по земеделските култури, причинени от неблагоприятни климатични събития, които могат да бъдат приравнени на природни бедствия“.

Максималното допустимо подпомагане по тази държавна помощ е в размер до 80% от действителните разходи за отглеждане на дадена култура през стопанската година, изчислено според актуализирани технологични карти. По разпореждане на министъра на земеделието Явор Гечев към ставката за обезщетение ще бъдат добавени и допълнителни средства за почистване на последиците от бурята, каза още Тодор Джиков.

За унищожените конструкции в лозовите масиви областният управител проф. Мария Нейкова пое ангажимент да бъде направено всичко възможно, за да получат хората подкрепа от държавата. На базата на подадените заявления ще бъде поискана оценка на щетите от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Плододаването на едно такова насаждение е 30 – 40 г. или половин човешки живот и нищо не може да компенсира инвестицията на земеделските производители, това е тяхната прехрана. Виждаме колко слаби и безсилни сме пред природните стихии. Крайно време е в Министерството на земеделието да се създаде междуведомствена група между държавата, земеделските производители и застрахователните компании. Държавата е тази, която може да определи посоката, към която ще вървим“, допълни зам.-министърът Тодор Джиков.

Той призова, че е време да се помисли и за създаване на фонд – между застрахователи, производители и държавата, който да гарантира, че стопаните ще получат обезщетения при подобни бедствия. В момента застрахователите от Сливен до Бургас масово отказват да застраховат земеделската продукция, защото тя е рискова инвестиция.

Областният управител проф. Мария Нейкова и зам.-министърът Тодор Джиков минути преди срещата с лозари в Поморие
Гроздето е помляно, а вятърът буквално е отнесъл голяма част от насажденията
Лозовите масиви в Поморие изглеждат по този начин. 80 % от насажденията са унищожени
Зам.-министърът на земеделието дойде в Поморие и бе посрещнат от Иван Алексиев и областния управител Мария Нейкова. Тодор Джиков пое ангажимент държавата да компенсира стопаните, но така и не стана ясно в какъв размер ще е помощта

 


В категории: Поморие


17
Коментара по темата
17.
до 2
20.09.2022 09:16:17
0
3
Проста аритметика:
1000000 т грозде загуба : 2500дка=400тона
Излиза , че в Поморие добиват от 1 декар 400 тона грозде.
Ама много се лъже от всички нива.
16.
Някой
20.09.2022 08:09:44
0
6
Много некадърно засяти лозя! Не са спазени основни правила!
Редовете трябва да са ориентирани изток - запад! Така се огряват редовете през целия ден, а по начина по който за засяти - всеки ред засенчва следващия! Отделно зимата ако е много студено и с вятър, с всеки следващ ред, скоростта на вятъра намалява. В случая духаше западен вятър, което е нормално за този сезон и ако бяха подредени правилно, вятъра щеше да мине в междуредието и нямаше да събори нищо!
15.
Десен
19.09.2022 21:47:23
1
5
Няма проблем! Застрахователите ще покрият щетите! Нали затова им плащаме!
14.
Dimitar
19.09.2022 21:22:07
1
9
E нали нахранихме и приютихме украинците. Пари за пострадалите БЪЛГАРИ НЯМААА!!!
Това е края
13.
Щ+Щ
19.09.2022 20:36:09
2
2
Хайде ся, знаем ги застрахователите. Ще платят ама трябва всичко да е станало по определените от тях условия и точки. Но мисля, че не това е въпроса. А защо за тях има пфф домързя ме, ще ви обясня в друг коментар някой ден
12.
Ха ха
19.09.2022 20:30:56
0
4
В наводнените села ще даде ли държавата милиони...или ще плати на 10 -20 посочени от кмета слънце....
11.
Ха ха
19.09.2022 20:28:04
3
1
Рев по Гръцки....
Искаме пари.....По всички медии
Българите трябва да се учим ...от тази гръцка пропаганда....платена....предварително в медиите....
10.
=======
19.09.2022 20:20:29
0
7
Сега е момента Хампарцумян и компания да излязат и да ви уверят , че банките винаги ще ви помогнат с един промоционален кредит. Накрая историята винаги има щастлив край ...но обикновено само за банката.
9.
ddddd
19.09.2022 20:14:56
1
3
И сега да взема аз да реша проблемите на жалката държавица а тея нищониправищи позьори да получават пари от цял ден с чупене на стойки??
8.
Ханкокур
19.09.2022 19:38:45
2
10
Как плаща застрахователя,знаете ли ?
7.
Крадливи маймуни
19.09.2022 19:29:38
1
5
Нека надлъгването започне сега!
6.
Никой
19.09.2022 19:14:52
0
3
Вземете да направите дарение всички че едни кампания си правят други само снимки една богиня ми каза че ще ядете... сопата ....много Зло има много Покайте се истински партията ли ви спаси... депутатите...кой .. Кой????????????
5.
Дионис
19.09.2022 19:03:00
1
21
Прави са #1 и #4, ако си бяха направили земеделска застраховка, нямаше сега да се оплакват, как лозята им били унищожени. Същото е и с наводнените села в Карловско. Правят по един тон ракия и два тона вино във всяка къща, но нямат 50-100 лева за застраховка. И после чакат държавата да помогне.
4.
Що лъжете ве
19.09.2022 18:44:45
0
12
********* Застраховане покрива преките количествени вреди, настъпили при проявление на следните рискове:

Градушка
Буря
Проливен дъжд
Пожар
Осланяване
Наводнение
Киша
Измръзване
Изтегляне
3.
!!
19.09.2022 18:44:33
1
22
Бургас и бургаска област са най-бедните в държавата редом с Видин и Враца. Ураганът само ни направи още по-бедни
2.
Все пак
19.09.2022 18:35:28
6
9
Един милион тона продукция са изгубили
1.
Ханко Брат
19.09.2022 18:34:20
0
20
А застраховки???
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него 6 качества на мъжа, без които една умна жена няма да се съгласи да бъде с него Интелигентните жени са привлечени от мъже, които имат ясни цели и се стремят да ги постигнат с упоритост и решителност Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Обсъждаме етажен паркинг под или над пазара „Краснодар” в Бургас Текат анкети с граждани за това къде и как да се построят такива съоръжения, особено в жк „Възраждане”, каза Пламен Димитров, управител на ОП "Транспорт" Това са най-добрите кулинари сред зодиите Това са най-добрите кулинари сред зодиите Ето кои са те  Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Кокосов чийзкейк без печене - толкова е лесен за приготвяне Вижте рецептата 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия 10 знака, които показват, че в дома ни е натрупана отрицателна енергия Ако усетим, че чувството на хармония и баланс е изчезнало от дома ни, трябва да вземем мерки Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Разследват българи за източване на социални обезщетения в Нидерландия Според доклади става дума за организирана схема Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Колко често трябва да чистим хладилника? А четката за зъби? Минаването с прахосмукачка и кърпа за прах съвсем не изчерпва битката с мръсотията и бактериите у дома Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Haд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac. Haй-зaceгнaти ceĸтopи: тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Ha втopo мяcтo в нeгaтивнaтa cтaтиcтиĸa ce нapeждaт Финaнcoви зacтpaxoвaтeлни дeйнocти Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Лили Иванова хвърли око на ресторант „Кралско село“, превръща го в културен център Saloon Li Фондацията на певицата е изпратила искане до зам.-кмета на Бургас да вземе апетитния терен в Морската градина под наем за 10 години Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Кредитът за ремонт гълта 17 бона лихва Преобразяваме гарсониерата с 35 000 лв.
Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ Гигантски круизен кораб се блъсна в кея на Кушадасъ "Селестиал Джърни" има 630 каюти, 7 ресторанта и 8 бара Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Български доктор на науките е кандидат за президент на Мавритания Хамидин Моктар Кан завършва висше икономическо образование у нас - в УНСС Гърция въвежда 6-дневна работна седмица Гърция въвежда 6-дневна работна седмица В същото време на служителите ще се изплащат допълнително 40% от дневното им възнаграждение за шестия ден, а ако е празник – 115% ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран ЕС и САЩ планират нови санкции срещу Иран Причината е атаката с дронове срещу Израел Потопът ли започна? Дубай е под водата Потопът ли започна? Дубай е под водата Стотици пътници са блокирани на летището в емирството заради пороите Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти Бой в Грузия заради закона за чуждестранните агенти  Полицията разгони протестиращи Джо Байдън бил умствено пригоден за президент Джо Байдън бил умствено пригоден за президент  Президентът няма никакви увреждания, заяви главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд  пред подкомисията по бюджета Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар Илон Мъск спрял Starlink за Украйна, за да не се стигне до ядрен удар  Милиардерът предупредил Володимир Зеленски, че опитът да си върне Крим ще доведе до масова смърт Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Община Бургас призовава ВиК да си довърши работата в ж.к."Славейков" Става въпрос за забавените ремонти в района на блоковете 15-16 и 25-28 Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Над 200 животни загинаха в пожар в зоопарк на полуостров Крим Спасени от огнената стихия са само две мечки
Красимир Каракачанов Красимир Каракачанов На ГЕРБ и ДПС им трябва един смокинов лист след изборите, за да могат да управляват Виц на деня Виц на деня - Гинке, мъжът ми отиде за риба и вече втори ден го няма... Сигурно ми изневерява с някоя.
- Ееее, Данче, защо все най-лошото си мислиш? Може да се е удавил.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, много ли обичаш цветята?
- Да, мила, защо?
- Тате каза, че скоро ще гушнеш букета.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Купих си къща с технология "умен дом"! Докато бях на работа, къщата напуснала страната!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори