×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Многоклетъчен облак от нахлуващ студен фронт поразил Бургас в събота


Многоклетъчен облак от нахлуващ студен фронт поразил Бургас в събота
В НИМХ не очаквахме опасните явления да достигнат до морския бряг, казва прогнозистът Боряна Маркова
Ключови думи: Боряна Маркова, НИМХ
19 Септември 2022, Понеделник, 18:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Зародил се над Стара Загора, а над Ямбол и Елхово височината му станала 16 км

Гл.ас. д-р Боряна Маркова е прогнозист на времето в Национален институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Завършила е метеорология във Физически факултет на СУ „Св. Климент Охридски“. Потърсихме я за коментар на жестоката буря в Бургаско тази събота.

- Г-жо Маркова, какво явление мина през Бургас в събота? Спори се буря ли е било, ураган ли, или торнадо?

- През района на Бургас премина един доста сериозен мощен купесто-дъждовен облак, който се зароди още над Старозагорско. Максималното му развитие бе между Ямбол и Елхово. След това започна постепенно да отслабва като мощност, но все пак, движейки се и достигайки до Бургас, параметрите му бяха много сериозни. Вследствие на това се получи и шквал. Пострадалите лодки в морето са резултат от силния вятър, който е свързан с тази купесто-дъждовна облачност. Преди Бургас е валяла и градушка.

- Какъв е бил размерът на облака?

- При максималното му развитие – между Ямбол и Елхово, е бил 16 км по вертикала.

- Това е височината на облака?!

- Да, височината на облака е 16 км.

- В Бургас облакът беше доста ниско...

- Вие виждате долната граница. В Бургас обаче височината му отслабна до 12-13 км вертикално развитие.

- А на ширина?

- Хоризонталният му размер бе около 40-50 км в диаметър.

- Това цялото е един облак?!

- Да, това са т. нар. многоклетъчни облаци. Т.е. в този облак има няколко центъра. През Бургас мина най-сериозната клетка.

- Какво е уникалното в случая? Никой не си спомня такава буря в Бургаско.

- Възникването на този тип мощни купесто-дъждовни облаци е при добре изразен студен атмосферен фронт. Знаете, че предишните дни беше много топло. Така бе и в Бургас същия ден. Предстоеше промяна на времето, т.е. приближаваше студена въздушна маса. Когато има едно такова нахлуване на студен въздух, се създават изключително благоприятни условия за развитие на такава мощна купесто-дъждовна облачност. Тези явления в България не са изненада и не са рядкост. Просто те се проявяват на различни места.

- А тогава НИМХ прогнозира ли подобни опасни явления?

- Да, но в интерес на истината не очаквахме да достигнат до морския бряг. Просто самият студен атмосферен фронт малко избърза и затова нещата се случиха в този ден. Иначе се очакваше да се случат между 8 и 12 часа по-късно. То заради това се казва прогноза, а не диагноза.

- А това, че минава над морето, усилва ли явлението?

- Не, при нашето крайбрежие ефектът не се усилва, защото фронтът идва от сушата. Усилване може да има навътре в морето, но не и по крайбрежието.

- Говори се, че бурята е невиждана. Така ли е?

- Подобно явление - и то по-сериозно, имаше 2004 г., пак през септември. То обаче бе във Варна. Пак следобедните часове се бе развила мощна купесто-дъждовна облачност. В самия град тогава падна и доста сериозна градушка, дори с размери на яйца. Но хората забравят. В София също имаше градушка през 2014 г., която бе от същия порядък. В Левски също имаше преди 3-4 години – в нощните часове. В Бургас наистина може би скоро не е имало подобно явление. Но те се случват на различни места, по различно време.

- Някои казват – ето, това е заради климатичните промени. Може ли да се направи такава връзка?

- Аз лично не бих се ангажирала да правя такава връзка. Това са процеси, които се случват. Както обясних, става въпрос за мощна купесто-дъждовна облачност при студен фронт. Виждате как температурите след това се понижиха. Всичко това ние го наблюдаваме всяко лято. Ако се разровите в архивите, ще видите, че такива проявления се случват на различни места в страната и никой не се впечатлява, ако не му е на главата. Миналата година, например, градушка помля земеделската продукция в Пловдивско. Но едва ли в Бургас тогава някой толкова много се е вълнувал. Т.е. това не е нещо необичайно. Да, сега размерите бяха доста големи, а имаше и доста сериозна разлика в температурите на двете въздушни маси, които се срещнаха. Затова и се разви такава мощна купесто-дъждовна облачност.

- Размерът на облака не е ли необичаен?

- Той е на границата на необичайното. По принцип средно в България се развиват облаци с размер по вертикала до 14-15 км. По-мощните отиват към 16 км.

- Малко странно ми се вижда. 15 км висок облак не е ли много?

- Вижте, нормално е, когато говорим за мощна купесто-дъждовна облачност. Когато е само купеста, тя е с по-малки размери. Хората много често пренебрегват предупрежденията в прогнозите за гръмотевична дейност, усилване на вятъра, интензивни краткотрайни валежи, градушка. Това сега в Бургас сте го видели нагледно.

 


В категории: Бургас , Поморие


9
Коментара
Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
9
Коментара по темата
9.
Картоф
21.09.2022 14:06:06
0
1
Климатически шантаж
8.
Таня
20.09.2022 09:12:26
1
9
Доста аргонатно интервю от личност, която би трябвало да се изкаже доста по-професионално по темата, а не да дава препратки от минали събития, които е учила в учебника си. "Не очаквахме", "Прогноза, а не диагноза" - що за неспособност да си вършиш работата?! И да сравниш градушка с това, което мина през града, е смешно просто. За отдръпването и прибирането на морето на всяка минута нямат "диагноза".
7.
05.09.2014
20.09.2022 03:49:37
1
11
То и те да познаят времето ,ден напред , е на границата на необичайното. Когато в Бургас се изваляха към 200 л за 12 часа и имаше издавени и завлечени хора, нямаше издаден предупредителен код. Ямбол светеше в жълто . Пък там , нищо.
Дежа вю. " Първият път ни изненада - 93 л .кв.м. ,после видяхме , че това нещо се връща и пак ще удари Бургас, но беше късно" - проф. Рачев . Нито градушката хванаха, нито вятъра, нито валежа, нито времето...Райони, около, предимно, райони, около, предимно...
6.
Илон Мъск
19.09.2022 20:53:50
12
4
Илон Мъск: какво неща още съм ви подготвил!бедна ви е фантазията. Сателитите ми са подредени и HARP влиза действие за който си плати най-много Ха-Ха-ха-ха-ха
5.
неочаквали
19.09.2022 19:36:21
3
46
Не очаквали да стигне до морето... кой им е дал дипломи... на сателитите се вижда как бурята се заражда над Нова Загора и се движи директно на изток... отговорите на тази жена са изключително неадекватни и цинични...един вид: Най- после и вие видяхте в Бургас що е то облак 16км висок ама к'во от това. Да се потърси кой е бил отговорен да предвиди и предупреди за опасността...
4.
Кака
19.09.2022 18:31:50
6
43
Сменяй професията, с това витиевато обяснение.
3.
me
19.09.2022 18:26:26
5
57
Тинтири минтири. Тая даже не е разбрала, че е имало и торнадо. Обичайно било, те се объркАле, ма трябвало да е 12 часа по-късно. Ми не, не трябваше! Всички прогнози бха буря в 14 или 15.00 (ама не на НИМХ, че не познавт времето за утре!). Даже закъсня бурята та хоарта да си направят плажа до към 5, 5.30. Интересно как разни сайтове като МетооБалканс даже предупреждения правеха за екстремно време, докато "метеоролозите " спаха.
2.
Реалист
19.09.2022 18:17:59
7
81
Бургас е умрял много преди урагана. Нула икономика. Ниски заплати, намаляващо население
1.
Шшш
19.09.2022 18:11:17
5
54
Късай дипломата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори