×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Армения за един ден стана американски съюзник


Защо Армения за един ден стана американски съюзник
Нанси Пелоси оглежда от стълбичката на самолета новата американска придобивка – Армения
19 Септември 2022, Понеделник, 09:54 ч.
Автор: Божидар БОЖКОВ

Покрити с благите намерения за многополюсен свят, действията на Путин в момента преразпределя съюзниците на Русия между други играчи

В събота служителите от общинските фирми в Ереван бяха извикани извънредно на работа. Тяхната задача бе в спешен порядък - за няколко часа, да изчистят града от всички плакати и билбордове с Путин, и от онези, рисуващи арменско-руската дружба от векове за векове. На тяхно място трябваше да се поставят американски знамена и приветствия на Нанси Пелоси. Председателката на Камарата на представителите пристигна в Ереван в 18:30 вечерта.

Плакатите, изобразяващи братството с Русия и Путин, бяха на всяка крачка из Армения
На тяхно място в събота Ереван бе окичен с американски знамена

Задачата не бе лека, защото арменската столица бе буквално нашарена с всякаква проруска пропаганда. Изчистването ѝ и замяната и с опознавателните знаци на другия световен център на влияние е видимата страна на процес, който по тези ширини започна да тече доста бурно след 24 февруари, когато Русия нахлу в Украйна. Армения завива към САЩ, Казахстан вече даде ясно да се разбере, че е част от китайската сфера на влияние, Азербайджан се съюзи с Турция, Украйна е новият голям любимец на колективния Запад… Всички те вкупом се отскубнаха от здравата прегръдка на Москва. И това се случва в момент, когато в Европа тече най-кървавия конфликт от Втората световна война насам. Но наместо бившите съветски републики да са умрели от страх и да се подмазват на Кремъл и Путин, за да не ги нападне и тях, те звучно му обръщат гръб.

Защо обаче се случи така, че и един от най-верните сателити на Русия, който не промени това положение дори в годините, когато бе оглавен от довереника на Джордж Сорос – Никол Пашинян, също напуска руската сфера на влияние? В събота редица руски медии (а там вече всички медии са контролирани от Кремъл) публикуваха иронизиращи статии за новия Голям брат на Армения. Разбира се, без да уточняват контекста на тази случка. А той е важен.

Руските медии не пестяха в събота иронията си към новия Голям брат на Армения

Армения е заключена между Турция, Азербайджан, Грузия и Иран. Първите две страни са нейни отколешни врагове. Турция заема черно и кърваво петно в арменската история, което и днес буди силни страсти по целия свят. Признаването на арменския геноцид е тест за смелостта и устойчивостта на всяка държава пред турските натиск и заплахи. Двете страни и до момента не са се признали взаимно, поради което нямат дипломатически отношения. Ако изключим малък период отпреди заграбването на властта в Анкара от ислямистите на Ердоган, Турция практически не е преставала да се заканва на младата арменска държава след появата ѝ като независима през 1991 година.

 

 

Общото минало с Азербайджан в рамките на СССР само привидно изглежда мирно и братско. Практически всеки, който е бил на екскурзия по тези места в годините на Съветския съюз, знае, че пресичайки вътрешната административна (тогава) граница между двете съюзни републики, неизменно е чувал от екскурзовода обяснението: Виждате ли как свободно се минава оттук, без проверки и препятствия. Каквото обяснение съветските екскурзоводи не даваха на нито една друга вътрешна граница. Напрежението между арменци и азери още тогава бе осезаемо, макар до голяма степен съветската действителност да ги бе омешала доволно в общи региони. Склонността на комунистите да чертаят граници произволно, без да се съобразяват с етническия състав на народите в получените територии, превърна Армения и Азербайджан в заложници на своите малцинства при противника. А оттам – в смъртни врагове. Вкарания от комунистите в рамките на Азербайджан район Нагорни Карабах бе населен изключително с арменци. А вмъкнатата, като в сандвич, в територията на Армения област Нахичеван, пък бе административно оформена като азербайджански анклав. Така и двете страни имаха постоянен източник на напрежения и повод за войни. Ереван и Баку също не са се признали взаимно и нямат дипломатически отношения.

Другият съсед – Грузия, доволно пострада от Русия, която я нападна и ѝ отскубна Южна Осетия и Абхазия, превърнати в момента в квази държави, признати само от Русия и още няколко държави, като Венецуела и Никарагуа. Това така смрази политическият елит на Грузия, че в момента там на власт е съглашателско правителство, готово на всякакви услуги на Москва. На помощта на такова правителство Армения не би могла да разчита.

 

Видео от пристигането на Нанси Пелоси в Ереван, което бе важна новина и за държавната телевизия в Армения, която го излъчи директно - ГЛЕДАЙТЕ ТУК.

 

Единствената страна, с която Ереван е в горе-долу топли отношения, е Иран, но това е приятелство по сметка. В Техеран управляват ислямисти от най-крайните течения на шиитския ислям. Те не се славят с особена търпимост. Ако в момента се държат мило и ласкаво с Армения, то е заради общите им врагове – на първо място Турция, приемана от Техеран за прекалено светска и опасна за ислямистките ирански порядки. И на второ – Азербайджан, с когото Иран е в твърде напрегнати отношения. Близките връзки напоследък между Баку и Израел и подписания между тях договор, по който Азербайджан получава израелско оръжие, са допълнителен фактор.

Европейският съюз, към когото преди време гледаха с надежда много от бившите съветски републики, достатъчно ясно им даде да разберат, че не ги чака с топли обятия в редиците си. Красивите слова за асоцииране, които се повтарят постоянно, са маскировка пред ясното послание – никога няма да станете наши членове.

Ето защо Армения няма много възможности за избор. Затова, независимо кой точно я управлява, въпреки че на власт е човек на Сорос, Ереван се присъедини към ОДКС – организацията на договора за колективна сигурност, в който членуват някои бивши съветски републики, без Азербайджан. Неговият чл. 7 предвижда (по подобие на чл. 4 от договора за НАТО), че ако една държава е нападната, всички останали приемат това като нападение над тях и се притичват да ѝ помогнат. ОДКС обаче бе създавана като структура, почти напълно доминирана от Москва. Русия желаеше да контролира изкъсо своята сфера на влияние, затова обгради всички органи на организацията и ги подчини на себе си. Докато НАТО например и в момента има своя автономия, която бе видна най-вече около агресията срещу Украйна. Няколкото срещи на пакта така и не успяха да родят общо натовско решение за помощ, поради което Киев получава западната помощ и западните оръжия не по линия на НАТО, а по взаимни договорености с отделни страни, преди всичко САЩ, Великобритания, Полша и Балтийските държави.

Обсебването на ОДКС от Русия я превърна в структура, където решенията се взимат в зависимост от моментното настроение в Кремъл. В началото на годината вътрешният метеж в Казахстан, организиран от сили, близки до бившия президент Назарбаев, принуди Нур-Султан да се задейства чл. 7. Москва склони и прати войски, които да потушат метежа. По-късно се разбра обаче, че Кремъл е дал да се разбере, че няма намерение да изтегля обратно войските, което заплашваше Казахстан с разпалване на друг конфликт – вече между проруските и останалите жители на тази азиатска страна. Това принуди президентът Касъм-Жомарт Токаев, който е китаист, да търси помощта на Китай. И я получи- С намесата на президента Си Дзин-пин Русия склони да изтегли войските си, но за казахстан това вече бе свързано и със завой към китайската сфера на влияние.

След няколко войни между Армения и Азербайджан, основно за Нагорни Карабах, тази седмица между двете страни отново избухна конфликт. Но вече свързан с Нахичеван. Различни източници сочат, че азерите, добре въоръжени и подготвени от новия си голям съюзник Турция, са решили да окупират части от Южна Армения, за да прокарат сухопътен коридор до своя ексклав. Което не е нищо по-различно от това, което Русия направи в Украйна, прокарвайки си коридор до Крим.

Председателят на Националното събрание на Армения Ален Симонян посреща Нанси Пелоси на летището в Ереван

В сряда арменският министър-председател Никол Пашинян поиска от ОДКС да задейства чл. 7. Главният играч там – Русия, обаче отказа. Думите на Путин, цитирани от основните медии в Ереван, са били дословно: Или се присъединете към Съюзната държава (Русия-Беларус), или няма да ви помагаме. Тоест, чл. 7 от ОДКС реално не действа, ОДКС съществува само тогава, когато Русия реши. А с отказа си сега Путин де факто денонсира самия договор. Да се присъедини към Съюзната държава би било политическа смърт за Пашинян, а на практика и край на независимостта на Армения. Съюзната държава е аморфна структура, в която Беларус отдавна се е обезличила като отделна страна. Арменците са горд народ и след дългите години в СССР последното нещо, което биха искали е отново да изгубят независимостта си. Друг въпрос е, че реално в момента Русия няма особени сили, с които да помага на Армения, защото цялата ѝ боеспособна войска е пратена да се бие в Украйна.

Останала насаме с мощни врагове, които лесно ще я победят, Армения потърси единствената друга останала към днешна дата възможна за помощ – САЩ. И я получи веднага. В четвъртък Пашинян се обърна към американците, в събота на летището в Ереван екстрено кацна Нанси Пелоси. Още в първото си изявление г-жа Плоси направи реверанс към новия си съюзник, като обвини Азербайджан във всички възможни грехове.

Да, тя е представител на най-крайното либерал-глобалистко течение в САЩ, което би желало националните държави да се обезличат, да изчезнат и светът да се превърне в единна диктатура с единна власт най-отгоре. Книгите на теоретика на съвременния либерал-глобализъм Клаус Шваб са достатъчно откровени и ясни за техните мечти и планове. Да, поради тази причина глобализмът е пагубен за всяка държава по дефиниция.

Но когато на карта са поставени изобщо оцеляването на Армения и на арменския народ, даже помощта на глобализма е добре дошла. До такава безалтернативност постави нещата пред Армения Владимир Путин. С такава безалтернативност, както изглежда, ще приключи и войната му срещу Украйна.


В категории: Политика


15
Коментара по темата
15.
В прав текст
20.09.2022 11:15:22
0
3
Идат избори в Америка,има арменски общности които трябва да гласуват за някоя партия и таз баба тръгнала да събира гласове.
14.
Бай Люксембургски
19.09.2022 15:56:04
1
7
Така като гледам картата, тия хора и тия граници ( начертани от руснаците ), нямат управия. Единственото правилно нещо е да направят размяна на населението между Карабах и Нахичеван, като съответните територии минат към Азербайджан и съответно Армения, но като знам че нито едните нито другите са способни на подобно прагматично действие ще си останат така да си спорят и да се избиват.
13.
Еми да
19.09.2022 15:12:30
7
6
Арменците и Американците са Християни.
рашистите, Не!
12.
Адмирации за Флагман!
19.09.2022 14:05:38
6
11
Най-накрая, истината за януарските събития в Казахстан, които в русоробската БГ бяха представени, като опит на Запада за това и онова. Разбира се бг русоробите, не знаещи руски, а от там и нищо за Русия, поеха "евтината просташка" кремълско-Чуков"пропага, че Русия спасила Казахстан от" западен метеж" хахаха!
Абе серсеми и русороби, какъв западен метеж, като Токев отстрани Назърбаев? И двамата са прокумонистически ССС Р функционери. Тай, кой от двамата беше западния клиент, Назърбаев? Хахаха!
Абенрусороби, вие учудихте светът със своята тъпост, зомбираност и незнание, бе! Хахахаха!
Ами те безредиците започнаха заради високите цени на горивата и ниските заплати, и тоталната корупция. Абе туприли русороби! Това не са първите безредици срещу Клана на Назърбаев заради бедността и корупцията в Казахстан, бе Чуковски клиенти неграмотници! Какъв Запад, каква Америка бе дебили?
Те западните компании, винаги са държали заедно с Китай, най-големите находища в Казахстан, бе, русороби!
Затова всички милиарди и състояние на клана Назърбаеви се оказаха на Запад, а Токаев 20 години, също беше част от управлението на Назърбаев. Но Назърбаев остаря, разболя се и Токаев използва момента с безредиците. Путин навлезе под предлог, че спасява Казахстан, а искаше всъщност да озурпира властта. Само че Китай и Турция му казаха да изчезва и руските войски престояха в Казахстан 3-4 дни и се ометоха.
Има изявление на Токаев преди месец в което, заявява че мантрата, че "Русия е спасила Казахстан, е пълна лъжа и пропаганда"!
11.
12
19.09.2022 14:03:15
3
12
Анализите на Б.Божков са насочени винаги срещу Русия.А Пашинян още преди 7 месеца направи завоя към САЩ и предаде Путин и Русия.
10.
Инсайдер
19.09.2022 13:53:36
3
8
Интересно антрефиле!
Няколко точки за аналитично развитие към автора:
- не предполагай, а обяснявай - напр. че всеки е наясно кой е Сорос и каква е връзката му с арменския контекст;
- излагай тезите в логична последователност;
- не използвай емоционално-ироничен речник - напр. 'екстремно кацна', 'пагубен по дефиниция'; такива фрази се обосновават, ако искаш да си убедителен.
Има и други моменти, при които аналитиката не е достатъчна.
Надявам се коментара да е от полза. Успех!
9.
Милите арменци!
19.09.2022 13:24:29
11
8
Заложиха на куц кон! Бункерньlй шизофреник предаде арменците, защото, още след 1вия месец на войната в Украйна, Ердоган видя за пореден път слабостта на многоходовия-едноходов тупорил милиционер. След като Ердоган хвана за яйцата кремълската бабуля и му отне Либия, Сирия, Нагорни Карабах, путлерчо се превърна в посмешище,слабак и изгой. На срещата на ШОС в Самарканд, премиера на Индия-Моди и Си Дзин Пин в официален тон заявиха на путлерчо "спри тази война", същото направи и Ердоган. Насрочената официална вечеря, пък бе най-явното унижение за путлерчо. Моди и Си Дзин Пин, не удостоиха с присъствието си путлерчо, а Ердоган пристигна с голямо закъснение, и след като путлерчо и Лукаленковия бяха поставени да седнат на нисък диван, пристигна Ердоган който седна на висок стол-трон и гкедайки отвисоко разговаряше надменно и показвайки, кой е господаря. Анализатори от цял свят и Русия включително, заляха с подигравки изпадналия "император милиционер", като обясняваха, че азиатската политика и послания са "тънко, но жестоко изкуство". Путлерчо изглеждаше жалък, изплашен и неадекватен, а още на следващия ден казахтанския лидер Токаев обяви, че се оттегля от ОДКБ и се присъединява към санкциите на САЩ срещу Русия. Китай и Индия, като държави със собствен интерес отначало подържаха Русия с кухи политически изявления за да купуват на безценица руските енергоносители, но сега, когато всички, вече разбраха че пРосия губи в Украйна, показаха на пРосия, че е лузър и изгой.
До седмица на украинския фронт, предстоят големи изненади. Укрите превзеха няколко селища и взеха в полуобкражение Лиман(важно място от което пропада за рашките донецки и лугански фронт), следва бягстео и ново унижение за кремлевсокя бабуля!
8.
Е как защо?
19.09.2022 13:23:50
6
5
Защото като са инжектирали на Пуси ботокс са му увредили мозъка.
7.
Холивуд
19.09.2022 12:32:26
11
11
Америка, Англия, Канада, Япония,Франция с помощта на техните сигурни сателити не желаят и няма да допуснат да има траен мир между държавите в Европа и Азия, особено да има каквито и да са договори и съглашателства за взаимопомощ ,ако не са единствено с САЩ и естествено контролирани от тях.Което влияние на тези държави е много опасно и води до избухване на постоянни конфликти в различни региони особено в Азия, заради факторите религия и история.Либерал глобализъм това на практика няма как да се случи, всеки го знае, но въпреки всичко се вменява и се промиват мозъците на хората на цели два континента.Чувства се страхът от Китай, Русия и Турция.Всички държави особено в Европа са нищо без производството и суровините на тези три държави.Америка го знае много добре и единственото нещо което може да прави е да подклажда конфликти между държавите и да ги гуши с пари за да се меси директно в политиките им и чрез войски и оръжие на НАТО.Суровините не са само петрол и газ, в този свят на технологии жизненоважни са и много други ценни ресурси които ги има в Русия и нейните републики.Затова е важно за САЩ раздробяването на СССР.Всички големи войни в историята са гледали към Руската империя още от времето на Наполеон.Всичко се прави заради производството на стоки, суровини и жажда за власт.Безразборното печатане на долари и Евро представляват едни хартийки, ако няма какво да се купи реално с тях.Единствено може да се използват за намеса в чужди политики или за спонсориране на войски и войни, което и се случва на практика.
6.
DB7
19.09.2022 12:22:48
4
9
БРАВО ВЕ БОЖКОВ!МН ДОБЪР АНАЛИЗ!!НАЙ-СЕТНЕ И ТИ ДА ПОУМНЕЕШ
5.
*********
19.09.2022 11:50:02
4
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Чувам
19.09.2022 11:16:27
13
14
разпадането на руската империя.
Шумът ще става все по-силен.
Не смесвайте желаното с реалното!
рашия се разпада!
Да живее Русия!
Да живее Украйна
Да живее България!
3.
Естествено
19.09.2022 11:15:27
10
20
Кому е нужен съюзник, който в най-решителния момент предаде Армения. Явно Русия няма възможност да защити съюзниците си.
2.
Айтоски неригистриран петел
19.09.2022 10:48:18
22
24
Поредното многословно, нечитамо, сутрешно, айтошко кукуригане на неригистриран петел Б. !

От години Армения е РУСОФОБСКА ДЪРЖАВА.
Пашинян е соросоид та дрънка.
Но просто няма как да ликвидира руската военна база в Армения.
Антируските митинги в Ериван са ежедневие.
Затова и изгубиха Карабах.
Никаква солидарност сред многомилионната арменска общност. Никакви желаещи да умрат за Армения !

По този път Армения ще изчезне !

Демографска катастрафа !
Деиндустриализация !
Соросоидна власт !
Обградена от открити врагове !
И без Русия...
Армения е свършила буквално.
Това са плодовете на увлечението по американските обещания през последните 10 години.
1.
Гаварит Масква
19.09.2022 10:31:22
11
12
Фейк! Не отстъпваме от договорените си задължения към Армения. Прегрупираме се. Всичко върви по план.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори