×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спомени от соца: Когато охраната на родната граница бе издигната в култ


16 Септември 2022, Петък, 14:40 ч.
Автор: Флагман.бг

Ако граничар застреля нарушител „при опит за незаконно преминаване на границата“ - редниците автоматично са ставали ефрейтори и са награждавали с домашна отпуска

По времето на социализма българската държавна граница е била опасана с бодлива тел, един вид ограда. Тя е започвала от черноморския ни бряг и свършваше в най-северозападната точка на българската територия, река Дунав.

В тази ограда е имало отвори само за т. нар. ГКПП-та (Гранични контролно-пропускателни пунктове). За да се движиш в граничната зона на НРБ, е бил нужен специален открит лист, получил названието документ „образец 12“, издаван от Дирекция на милицията. Жителите на градчетата и селата в граничната зона пък са получавали щемпели на паспорта. Всеки определен участък от границата се е охранявал от т. нар. граничен отряд. На самата граница е била издълбана т. нар. „гранична бразда“.

На оградата с бодлива тел са били поставени проводници.Това е кльонът – електросигнализационна система за охрана на държавната граница. При опит за нарушение на границата прилежащата гранична застава се вдига „на оръжие“ и се изпраща т. нар. „тревожна група“. Тя се е състояла от няколко въоръжени граничари, командвани от офицер. В групата задължително влиза служебно куче, порода източноевропейска или немска овчарка.

До кльона, по-точно от вътрешната му страна, е била разорана ивица земя. Това е така наречената контролно-следова полоса (КСП). Предназначението ѝ е да „запечатва“ следите на евентуалните нарушители на границата. Групата е трябвало да провери участъка от кльона, откъдето е получен сигнал за нарушение на границата, и евентуално да задържи нарушителите. Ако не е в състояние сама да се справи със задачата, на мястото пристигат и останалите граничари от заставата.

Задържането и „неутрализирането“ на нарушителите се е извършвало от граничарите на наборна военна служба. В много редки случаи от офицери. Спазвала се е максимата „Нарушителят се задържа или унищожава“. За задържан нарушител граничарят е получавал домашна отпуска от 7 дни. В редки случаи са произвеждали редника в звание ефрейтор. Освен ако не ставало въпрос за „важни нарушители“.

По друг начин са стояли нещата, ако граничарят застреля нарушител „при опит за незаконно преминаване на границата“. Редниците автоматично са ставали ефрейтори. Награждавали са ги с домашна отпуска до 27 дни. Говорело се е, че първите седем дни граничарят, „неутрализирал“ за пръв път нарушител на държавната граница, е бил изследван в Неврологичното отделение на МВР болница – затова как му се е отразило на психиката убийството. За героичната постъпка на тези граничари се е пишело във вестниците „Граничар“, „Народен страж“ – печатният орган на МВР по онова време.

По онова време охраната на границата е издигната в култ. Граничар, „неутрализирал“ нарушител при „защита с риск за живота си на държавната граница“, е получавал и медал „За заслуги по охрана на границата“.

Граничари, „неутрализирали“ повече от 10 нарушители, е можело да бъдат повишени в звание сержант и дори да получат високото бойно отличие орден „Червено знаме“. За безнаказано нарушаване на границата санкциите са били жестоки. Наказанията са започвали от командира на заставата. Според случая той е понижаван в звание. Можело е и да бъде разжалван. Разбира се, най-потърпевш е граничарят, допуснал нарушението. Ако е имал нашивки, му се късали демонстративно пред строя на плаца в граничния отряд. В някои случаи граничарят е можело да отнесе и присъда.

Източник: Ретро.бг


В категории: Ретро Флагман


20
Коментара по темата
20.
Гирлянда 56590 56430 95
16.09.2022 23:08:48
2
2
До Минчо с историческите факти !!!! 1995 година горях секретния архив на 13 граничен отряд попаднах на избягали воиници и дори сержанти от застави в Турция бяха много попаднах и на убийства и самоубийства от превъртели воиници там си беше за трилър на Стивън Кинг жертвите в самите поделения и застави със сигурност са били 1 на 100 или 100 воиника жертви но не от диверсанти или нарушители жертви на изградения ред и режим убийствени наряди и бесъни нощи все още в Турция има граничари на редовна служба от наборни воиници но нарушителите си минават може би по въздух с дронове
19.
допълнение към № 17
16.09.2022 20:12:54
7
2
Относно 9-ти милиона - това е поредната комунистическа измама. Тия 9 милиона бяха постигнати с ВНОС на цигани от съседните на България страни. Тия цигани, на които казват "румънски" да не са паднали от небето? Семейството на известния "цар Киро" е преселено от Македония. Има и от Гърция, и от Турция и т.н.
Как започва всичко? Ами комунягите в ЦК и Т. Живков решават да направят този "внос", защото раждаемостта на българите намалява с всяка следваща година. Принос дават и някои селски кметове, които искат да се направят селото град, но населението не достига. И си решават проблема с внос на цигани.
Който не вярва (и се прави на много умен) - има статистики за населението още от времето на Царска България и през скапания СОЦ - да провери.
18.
Минчо
16.09.2022 19:38:58
2
8
Имало е много случаи когато на наша територия са преминавали диверсионни групи от Турция и Гърция. Това са били обучени в школи да извършват диверсии нс българска територия . Такава е била групата на Тодор Русинов от село Кости която е била неутрализирана в района на село Изгрев. В групата са били само българи от село Кости, Резово и от други села. Обучени са били в Турция. В един от случаите когато преминават нс нслс територия загива граничаря Трую Маринов. Случва се по време на засада.
На гръцката граница има много други подобни случаи в които загиват граничари при преминаването от гръцка на българска територия. Това са Вергил Ваклинов, Младен Калеев , Стоил Косовски и всички които са били граничари знаят зс тях!
17.
Пищака до 13
16.09.2022 18:30:02
5
8
Наистина ли не знаеш защо от 9 млн. станахме 7 ? Защото не стрелят по границите и защото ги отвориха. Ако по онова "хубаво" време човек можеше да пътува и работи в чужбина, един нямаше да остане тук и главната задача на граничарите беше да не изпуснат някой да избяга, а че никой не искаше да дойде в "рая" е ясно
16.
Бай....до 15
16.09.2022 18:01:35
1
5
А бе, байно, ако отворят Белене и Скравена за такива като тебе, ще те видя дали няма да искаш да бягаш на " майната си"!
15.
Важна подробност!
16.09.2022 17:19:26
12
11
Никой не е искал да влиза в България, а само да бягат от България. Също, както берлинската стена издигната от ГДР. Бягащи е имало само от комунустическата ГДР към ФРГ. По същият начин и от Южна Корея, никой не бяга към Северна Корея. Толкова за този вълшебен кимунизмо-социалиаъм за който бленуват само лузъри, неудачници и болни мозъци.
Който иска да заминава за Северна Корея, там е приказка!
14.
Бай Иван
16.09.2022 16:50:12
1
5
Научете най накрая глаголните времена бре второкласници....
13.
Ееееее
16.09.2022 16:43:16
10
18
Ама сега има банани, какво знаете вие. Майната му, че детето ти, ако закъснее и не си вдигне телефона, започва едно притеснение и чудене. Майната му, че се напълни с наркомани и батки, че не ядем вече истинска храна, а внасяме боклуците им, нищо, нали можем да обиколим целия свят вече. Ами колко предприятия и заводи се унищожиха? Колко изнасяхме и произвеждахме и от цял свят се чудеха на селското ни стопанство? Как пък от близо 9 млн. население станахме 7 млн. като е толкова хубаво сега?!
12.
Ха ха ха до 9
16.09.2022 16:26:20
4
17
И съм образован и имам две професии които упражнявам тук в България срещу много добро заплащане.Живея в собствено платено жилище, нямам кредити и не дължа пари на държавата.Помагам на възрастните си родители, имам семейство и си възпитавам и оглеждам детето си тук в България.И най важното не се правим че сме забравили българския.Същите тези неща щях да ги върша и в годините преди 1989 г.Какво друго мога да желая от живота.За тези дето са преуспели на запад ги знам, затова като са в България си правят зъбите, или като се пенсионират се връщат тук в България да им е гадно нали.
11.
До 7
16.09.2022 16:18:56
4
13
Ако чистиш къщи или задници на запад, то и тук не си прокопсал и не си работил в офис. По-добре общак на запад отколкото за някой герберастко-депесарски чорбаджия!
10.
XX
16.09.2022 16:13:35
5
10
Кадърните хора навсякъде се реализират. Но 95% от матряла сте си неграмотни про'с'таци, както ви каза Борисов.
9.
До 7
16.09.2022 15:59:04
6
10
Ако си необразован и без професия и това е по-добре да правиш, отколкото тук за минимална заплата. За образованите и преуспели българи няма да коментирам!
8.
Ало Флагман
16.09.2022 15:47:46
8
16
Много манипулираща и подвеждаща статийка? Дано не е нарочно? Защо не казахте, че въпросния кльон ,полоса и ограда са били навътре от самата граница . (Затова после е било демонтирано , защото при навлизане на нарушители към Бг не върши работа)е било насочено навътре към България. И нарушителите за които говорите всъщност са хора, които са искали да избягат от социалистическа България тогава ?
7.
Bbb до 1 и 3
16.09.2022 15:46:02
18
24
Сега вече е друго, можеш свободно да отидеш на запад както казваш и да чистиш апартаменти, да гледаш възрастни хора, изобщо да работиш неща които никой от така наречените западняци не иска да бутне.
Да дадеш задника си под наем за шепа еврота е най висшата ценност на демокрацията.
6.
Пишете
16.09.2022 15:44:46
10
15
Пишете с главни букви, че тогава се пазеше да не избягаме от "рая" от "светлото бъдеще" и тн. и тн. - Затова се пазеше с калашници - директно убиваха. Убиваха общо взето българи. Никой не искаше да идва насам, нямаше и "освободители" в Сирия.. да засилват сирийците в наша посока. Да се върнем и малко назад към 1944 - тогава м/у Босна и М. Търново е изтрепан много народ -бягащ към Турция, тъй като сърбите не са пускали никой на запад от бягащите от братушките. Бягащите от смърт, разбиращи какво следва българи. Сега кльона е наклонен на другата страна, ако ме разбирате.
5.
Холивуд
16.09.2022 15:33:49
5
27
Сегати с меки китки и голи задници , граница няма как да се пази.Защо не напишете статия за казармата, когато педалите не ги вземаха да служат.
4.
ХХ
16.09.2022 15:33:16
10
14
После дойдоха ЕС и НАТО и си махнахме охраната по границите....
3.
Haha
16.09.2022 15:28:41
17
18
Ако пречукаш другар дръзнал да бяга към прогнилия запад...отпуска. Ако издадеш, натопиш , предадеш...пак. Но пък ако си траеш, ако си г@золизец е хубаво. Рускийе ценности бляд.
2.
жестоката истина
16.09.2022 14:50:42
2
5
Без коментар:
https://www.youtube.com/watch?v=TyaAIeVbUsQ&t=1s&ab_channel=EnchoB_
1.
@@
16.09.2022 14:46:51
11
42
Тогава ни пазеха да не избягаме "На запад от Рая"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си 14 години затвор за педофила Милен, който системно правел секс с 12-годишната дъщеря и жена си Оргията била извършвана пред очите на другите две малолетни деца от семейството в продължение на 4 години Три предимства и два недостатъка на случайния секс Три предимства и два недостатъка на случайния секс Ето кои са те  10 начина да хващате окото на мъжете всеки път 10 начина да хващате окото на мъжете всеки път Обличайте се, за да направите впечатление Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Сърдити съпруги: 6 женски зодии, които имат сложен характер Предлагаме да разберем кой, според астрологичния хороскоп, има сложен характер и е малко вероятно да стане любезна съпруга Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Рецепта за шоколадов хляб с тиквички Сочен какаов десерт 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак 30 минути бързо ходене на ден намалява риска от деменция и рак Друго проучване установява, че всеки 2000 крачки, извървени на ден, намаляват риска от преждевременна смърт с около 10% Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? Построили фотоволтаичен парк вместо завод за електромобили в Ловеч – истина или лъжа? "Флагман" получи институционална информация от Министерството на иновациите и растежа Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) Градушка удари София – мълния уби трима в центъра на столицата (допълнена) След 18 ч. над града притъмня, а небето се изля мощно ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... ЦИК глобява евродепутат за „те слагат фесове“, „вземат в ръката ибриците“, „гнусни соросоиди“... Санкцията за Ангел Джамбазки се очаква да е няколко хиляди лева 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% 66% от ромите у нас са бедни, от турците – 30%, а от българите - 18% Това сочи статистика, публикувана в Национална стратегия за приобщаване на циганската общност
Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии   Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Траур след трагедията в руско училище, жертвите на лудия неонацист са вече 17 Мотивите му все още са неизвестни Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Лекари откриха мухъл в гръдните импланти на жена Това е станало 20 години след пластична операция Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Обвиниха Меган, че крещяла на придворните и се оплаквала Кралски биограф пише в книгата си, че Меган редовно подлагала служителите си на "емоционален тормоз" Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Въвеждат таван на цените на електроенергията в Германия Това ще се случи, ако няма такъв на ниво ЕС Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Много руснаците "бягат" към вилите си, за да избегнат мобилизацията Едва 29% от руснаците имат задгранични паспорти Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Орбан: Санкциите на ЕС срещу Русия имат обратен ефект Унгария трябва да се подготви за продължителна война в съседна Украйна, заяви Орбан пред парламента Разкриха крупна измама за работа в Англия Разкриха крупна измама за работа в Англия 34 жители на село Костенец са измамени с 11 850 лева
Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Тошко ЙОРДАНОВ, зам.-председател на ИТН Борисов го преживяхме 12 г., ще преживеем и тия двамата Виц на деня Виц на деня Млад шейх гледа през стъклото залата с новородените. Медицинската сестра учтиво пита:
- Ваше величество, кое е Вашето дете?
- Първите две редици...
Виц на деня Виц на деня - Как да свалите жена с един въпрос?
- Извинете, имате ли да ми развалите един милион...?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Единственото нещо, което ми спира дъха е, когато се сгъна да си обуя чорапите...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори