×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 000 руски войници са почти обкръжени в Украйна


09 Септември 2022, Петък, 12:38 ч.
Автор: Флагман

Украинската армия превзе Балаклея в най-успешната си контраофанзива досега

Въоръжените сили на Украйна (ВСУ), които започнаха мащабна офанзива на 5 септември, за първи път от пролетта освободиха крупен град - Балаклея, намиращ се на юг в Харковска област. Но загубата на града съвсем не е най-драматичното нещо, случило се на руската армия за тези три дни. Украинското настъпление доведе до обща тежка криза на руските войски. Цялата грипуровка, заемаща територията от Купянск до Славянск в Донецка област - над 10 000 души - рискува да попадне в обкръжение. Ситуацията й се усложнява и от скоростта на придвижване на украинските части - за три дни те освободиха широк фронт от Чугуев до Балаклея, пише вестник Сега.

"Украинската армия освободи 20 населени места и се придвижи на 50 км в Харковска област", съобщи началникът на главното оперативно управление на украинския Генщаб Алексей Громов. "Освободени са над 1000 кв км украинска земя за седмица", каза украинският президент Володимир Зеленски. Руски резерви, способни да спрат настъплението, не се появиха.

Какво е известно за хода на операцията?

На 5 септември украинските войски пробиха руската отбрана, съставена основно от мобилизирани от донецките "републики" и резервисти от Русия. Това беше направено от мащабни сили, като за първи път от началото на войната преобладаваше техника, доставена от Запада и Източна Европа. Пробивът бе в няколко направления:

- Настъпващите не влязоха в Балаклея, а обкръжиха града от север и юг

- Цялата руска войска на юг от града, заради минаващата от там река Северски Донец, се оттегли в центъра на Балаклея, изоставяйки няколко населени места

 От север ВСУ бързо заеха Вербовка и почти без съпротива продължиха на юг.

- На следващия ден ВСУ достигнаха до кръстопът, свързващ цялата руска групировка в района на село Волохов Яр /на около 15 км от Балаклея и на около 20 км от линията на фронта на 4 септември/. По пътя бяха освободени други села.

- На 7 септември украинските войски достигнаха до друго важно кръстовище - Шевченково. Възможно е там да е пристигнала и друга украинска групировка - от страна на град Чугуев. Не е известно дали е превзето самото Шевченково.

- Вероятно в Шевченково е бил отрязан пътят, водещ от Купянск /дълбок руски тил и място, където се базират колаборационистите, претендиращи да управляват Харковска област/ към Изюм /щабът на руската групировка, настъпваща в Донбас от север/. Това означава, че снабдяването на Изюм и руските войски край Славянск ще бъде крайно затруднено.

- На 8 септември руските войски напуснаха Балаклея и там влязоха украинските, които издигнаха флага си над сградата на местната администрация.

Украинската страна публикува видео и снимки почти винаги поне денонощие след съобщенията на руските военни кореспонденти за придвижването на настъпващите войски /заради стриктната забрана от страна на украинското командване/. Затова може да се предположи, че скоро ще се появят доказателства за още по-големия пробив на ВСУ, които руските източници описват. Според някои съобщения една част от украинските войски вече е стигнала почти до Купянск, а друга настъпва от изток и е излязла на брега на Осколското водохранилище в района на село Сенково. Визуално потвърждение на тези съобщения към 8 септември няма. Но ако те се потвърдят, това ще означава, че изюмската групировка на руската армия ще бъде напълно отрязана от Купянск, където пристигат подкрепленията от Русия по жп връзка. Снабдяването вече ще е възможно единствено по понтонна връзка през река Оскол, а оттам - по лошите пътища на другия бряг на Осколското водохранилище.

Но и там могат да се появат украински войски - вече има съобщения, даже видео, че групи украински войници се прехвърлят през Северски Донец /в която се влива Оскол/ и даже са установили контрол върху няколко селища /за това доказателства няма/. Тези селища бяха превзети от руската армия в началото на лятото.

Това означава, че над 10 000 руски войници са заплашени от оперативно обкръжение. Не е ясно разполага ли руската армия с резерви, за да избегне подобен сценарий. Досега укранското настъпление протича почти без съпротива /за разлика от аналогичното настъпление на украинците край Херсон в края на август/.

Защо руската армия търпи поражение?

Еднозначен отговор на този въпрос няма.

Вероятно след неудачните опити да пробият към Славянск от север през май и в началото на лятото руското командване загуби интерес към този фронт. Групировката, която през май беше най-мащабната на целия фронт, бе частично "демонтирана", а редовните части бяха заменени с резервисти. Възможно е командването да е разчитало, че може да спре евентуално настъпление с артилерия и авиация, както стана край Херсон. Но край Херсон още през юли бяха прехвърлени подкрепления, включително десантни части, от Изюм, което помогна за спиране на атаката на ВСУ.

На десантчиците в Херсонска област скоро също може да е необходима помощ. Макар там да няма дълбок украински пробив, ситуацията на руските войски продължава да се влошава - те загубиха няколко важни населени места и снабдяването им през Днепър е изключително затруднено.

Вероятно украинската армия ще продължи да има инициативата. Поне до пристигането на големи руски резерви, които според слуховете се подготвят в различни части на страната.

Междувременно в руската армия започнаха и бунтове.


В категории: Войната в Украйна


11
Коментара
11
Коментара по темата
11.
Референдум
10.09.2022 13:27:49
0
0
За или против влизане на Русия в Нато !
10.
Така се посрещат освободители
09.09.2022 20:30:03
0
1
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02rbw64CNJHasS3yxSoFL9VQHftyEqHKAKgd5JS5Xzf4c3ZCyT8nWXwWjY2P4H55Hgl&id=100027111093558
9.
almost
09.09.2022 19:35:38
2
4
Една позната е почти бременна
... обаче е девствена
8.
Кую
09.09.2022 18:47:19
5
2
Магарето ти е изяло учебника по математика. Руснаците се бунтуват и предават!?!
7.
Слава на Украйна!
09.09.2022 18:31:42
4
5
Глиги от фронта в Украйна: Червеноармейците се предават. Напреднахме 49 км без съпротива
6.
Дяду Юван
09.09.2022 17:50:41
6
8
Обикновеният руски войник за какво се бие в момента? Да освобождава бабите от нацистите, дето се видя, че никакви ги няма в Украйна? Да възражда империята на Петър Велики? Да прави Русия център на света?
5.
Генерален улов
09.09.2022 14:35:57
18
18
Висш руски командир е бил задържан от украинците в освободения град Балаклия. Вероятно това е генерал-лейтенант Андрей Сичев. Нищо чудно. Присъствието на генерали на фронтовата линия е нещо, което съпътства руската военна операция почти от самото начало. Колко от тези руски генерали вече са паднали. Този има късмет, че е бил заловен. Това, че е там,на фронта, се дължи на строго йерархичната структура на армията на руснаците, в която по-ниските ешелони винаги чакат заповеди отгоре, дори на най-елементарното оперативно ниво, така че генералите често са принудени да пътуват до мястото на бойните действия, за да накарат войските да действат.
4.
9.09 -черна дата в историята
09.09.2022 13:56:31
33
26
На 9 септември 1944 в България се настанява едно от чудовищата на 20 век: в страната се внедрява цялата тоталитарна машина, усъвършенствана в СССР. Следват десетилетия на лъжи, репресии и стотици хиляди разбити съдби
3.
До израждане
09.09.2022 13:54:10
30
24
Няма как да победите,защото сте аномалия и като всеки бъг - ще оттечете в канала.
2.
Вазраждане - Победа!
09.09.2022 13:49:33
28
34
хАХАХА били обкражени смеееех фейк

на света ниама по силна армиа от червената
1.
12
09.09.2022 13:45:16
10
25
Четете Юрий Подоляка за истината при военните действия.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори