×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • До 17 ч. днес движението при км 205 на АМ "Тракия" в посока София се осъществява в активната и аварийната лента
  • КНСБ призова депутатите да гласуват редовния бюджет
  • Токът за бизнеса поскъпва с 22% от утре
  • Близо четвърт от енергията, произведена в България през 2024 г. е от ВЕИ
  • Бивш пилот на NASCAR загина при катастрофа със самолет в Северна Каролина
  • Тръмп спира лотарията за зелени карти в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Мария Цънцарова не е освободена от работа Мария Цънцарова не е освободена от работа 19/12/2025, Петък 18:35 0
Димитър КИРЯКОВ Дядо Коледа ще раздава подаръци на „Тройката“ Дядо Коледа ще раздава подаръци на „Тройката“ 19/12/2025, Петък 17:40 0
Мария АРНАУДОВА По-малко фирми планират коледни бонуси По-малко фирми планират коледни бонуси 19/12/2025, Петък 17:00 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми РИОСВ потвърди: Производството на „Кроношпан“ е в екологичните норми Контролните измервания на РИОСВ и ИАОС не отчитат превишения на нормите за качество на въздуха във Велико Търново Официално: Съдът отмени избора на Весела Лечева за председател на БОК Официално: Съдът отмени избора на Весела Лечева за председател на БОК Софийският градски съд анулира резултата заради процедурни нарушения Засиленият интерес към Приморско не е случаен, а резултат от целенасочена политика, последователност и много работа Засиленият интерес към Приморско не е случаен, а резултат от целенасочена политика, последователност и много работа Морето и крайбрежието, признати сред най-чистите в Европа, девствени плажове, дюни, лонгозни гори и уникална природа, са най-големите богатства на общината Внимание  шофьори! Блокират глоби и услуги на МВР заради еврото Внимание шофьори! Блокират глоби и услуги на МВР заради еврото Незавършените електронни плащания ще бъдат анулирани, ако не се приключат до 30 декември   По-малко фирми планират коледни бонуси По-малко фирми планират коледни бонуси Несигурната икономическа среда кара все повече работодатели да се въздържат от празнични доплащания   Как „Лукойл Нефтохим Бургас“ се справя без дефицит на нефт, докато съседни държави изпитват криза Как „Лукойл Нефтохим Бургас“ се справя без дефицит на нефт, докато съседни държави изпитват криза Доставките са гарантирани за следващите няколко месеца, постигната е диверсификация - 21 сорта нефт, 15 държави, 4 континента  Задържаха 29-годишен мъж за разпространение на порнографски материали с малолетни Задържаха 29-годишен мъж за разпространение на порнографски материали с малолетни Материалите са сваляни от чуждестранни сайтове и споделяни чрез торент клиенти, разследването продължава   Трейлърът на „Аватар: Огън и пепел“ впечатлява, но критиците охлаждат очакванията Трейлърът на „Аватар: Огън и пепел“ впечатлява, но критиците охлаждат очакванията Третият филм на Джеймс Камерън обещава по-мрачно завръщане на Пандора, но ранните оценки повдигат въпроси за бъдещето на франчайз ДАНС слага 10-годишна забрана на Сретан Йосич да влиза в България, бил заплаха за националната сигурност ДАНС слага 10-годишна забрана на Сретан Йосич да влиза в България, бил заплаха за националната сигурност Има два осуетени опита за убийството на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов Как 15 артисти изпращат лева и посрещат еврото с изкуство Как 15 артисти изпращат лева и посрещат еврото с изкуство „Време за пари“ е изложба която превръща валутния преход като носталгия и арт жест
Синът на Джон Траволта има неочаквана връзка с наследниците на Елвис Пресли Синът на Джон Траволта има неочаквана връзка с наследниците на Елвис Пресли Съдебен спор извади наяве документи, които хвърлят нова светлина върху една от най-пазените тайни в Холивуд Трейлърът на „Аватар: Огън и пепел“ впечатлява, но критиците охлаждат очакванията Трейлърът на „Аватар: Огън и пепел“ впечатлява, но критиците охлаждат очакванията Третият филм на Джеймс Камерън обещава по-мрачно завръщане на Пандора, но ранните оценки повдигат въпроси за бъдещето на франчайз Турците откриха 160 кг хероин в тир с хранителни стоки, пътуващ за България Турците откриха 160 кг хероин в тир с хранителни стоки, пътуващ за България Дрогата е била скрита в буркани Намериха над 160 кг хероин в тир с храни, пътуващ за България Намериха над 160 кг хероин в тир с храни, пътуващ за България Дрогата е била скрита в буркани с храна Това не е Москва, а Брюксел - европейските фермери излязоха, за да защитят препитанието си Това не е Москва, а Брюксел - европейските фермери излязоха, за да защитят препитанието си Над 10 000 земеделци протестираха срещу споразумението с Меркосур и аграрната политика на Брюксел   Българин почина в арест в САЩ, води се разследване Българин почина в арест в САЩ, води се разследване Мъжът се казва Ненко Ганчев на 56 г.  Изкуственият интелект замърсява колкото Ню Йорк за година Изкуственият интелект замърсява колкото Ню Йорк за година Според проучване - бумът на AI води до огромни емисии, водна консумация и енергийно натоварване Тръмп променя класификацията на марихуаната - какво означава това? Тръмп променя класификацията на марихуаната - какво означава това? Подобна прекласификация от страна на Агенцията за борба с наркотиците (DEA) няма да направи марихуаната законна за развлекателна употреба в национален мащаб Румънският съд праща Уиз Калифа в затвора заради джойнт на сцената Румънският съд праща Уиз Калифа в затвора заради джойнт на сцената Той бе задържан от румънската полиция през лятото на миналата година, след като запали джойнт на сцената на фестивала "Beach, Please" в черноморския курорт Костинещ 8-часова блокада на ГКПП „Илинден-Ексохи“ заради протести 8-часова блокада на ГКПП „Илинден-Ексохи“ заради протести Тежкотоварният трафик ще бъде спрян от обяд, а в късния следобед пунктът ще бъде напълно затворен
Бойко Борисов Бойко Борисов Паметта на ПП-ДБ е толкова къса, че забравиха как Радев ги нарече директно шарлатани – и защо го направи Виц на деня Виц на деня - Изядох пет кюфтета, преди да си взема лекарството...
- Какво лекарство вземаш?
- Капки за уши...
Виц на деня Виц на деня - Бих отишъл и на края на света заради теб!
- Аууу... колко мило!!!
- Ама ти сигурно и там ще дойдеш?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Един евреин търговец разбрал, че синът му е опростил дълг на клиент и моментално поискал ДНК тест...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори