×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Отрупаха Софи със злато за юбилея Отрупаха Софи със злато за юбилея 08/12/2025, Понеделник 21:40 2
Димитър КИРЯКОВ Златото вече не е най-търсеният метал Златото вече не е най-търсеният метал 08/12/2025, Понеделник 19:20 0
Флагман.БГ Мария Илиева с 40 кг надолу Мария Илиева с 40 кг надолу 08/12/2025, Понеделник 19:00 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Любов и пари за Близнаците и за Водолея, а Овенът е зает с диагностика на кармата Любов и пари за Близнаците и за Водолея, а Овенът е зает с диагностика на кармата Хороскоп за деня – 9 декември 2025, вторник  Танкерът „Кайрос“ остава блокиран край Ахтопол, моряци разказват за ужаса Танкерът „Кайрос“ остава блокиран край Ахтопол, моряци разказват за ужаса Спасителната операция тече при бурно море край скалистия бряг България иска отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ България иска отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ Още 5 евространи са изпратили писмо до Урсула фон дер Лайен  Отрупаха Софи със злато за юбилея Отрупаха Софи със злато за юбилея Певицата получи торта с благородния метал и вратовръзка с кристали Трикът, който спестява пари през зимата: Експерти разкриват как се ползва правилно климатикът Трикът, който спестява пари през зимата: Експерти разкриват как се ползва правилно климатикът Специалисти обясняват коя температура е най-здравословна и защо климатикът не бива да се изключва през зимата 10 заплати при пенсиониране - ще отпаднат ли и доколко е устойчив българският модел? 10 заплати при пенсиониране - ще отпаднат ли и доколко е устойчив българският модел? Икономисти посочват, че щедрите пенсионирани обезщетения правят съкращенията в държавната администрация практически невъзможни без огромен разход за бюджета, което блокира реформите Ромите са станали по-богати, отчете вицепремиерът Атанас Зафиров Ромите са станали по-богати, отчете вицепремиерът Атанас Зафиров Все още обаче живеят в пренаселени жилища, подчерта той Цветлин Йовчев: Ако има кръв по улиците, това правителство няма как да оцелее Цветлин Йовчев: Ако има кръв по улиците, това правителство няма как да оцелее Бившият вътрешен министър предупреди, че насилие по време на протеста може да дестабилизира държавата и да доведе до оставка на кабинета Доказано: Ако приемате определена доза от този витамин, ще стареете по-бавно Доказано: Ако приемате определена доза от този витамин, ще стареете по-бавно Резултатите са сравнени с данните при тези, които получават плацебо Златото вече не е най-търсеният метал Златото вече не е най-търсеният метал Среброто и медта излязоха на преден план като най-търсените метали в навечерието на 2026 г., измествайки дори златото от центъра на вниманието на инвеститори и трейдъри
България иска отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ България иска отмяна на забраната за продажба на коли с ДВГ Още 5 евространи са изпратили писмо до Урсула фон дер Лайен  Петте куршума и болезнената обсесия, които слагат край на живота на Джон Ленън Петте куршума и болезнената обсесия, които слагат край на живота на Джон Ленън Физическият убиец беше фен на Бийтълс и мразеше лицемерието    Как „върховният командир“ на ИДИЛ изостави своята жена с трите им деца, за да се занимава с глобален тероризъм Как „върховният командир“ на ИДИЛ изостави своята жена с трите им деца, за да се занимава с глобален тероризъм Новият световен лидер на терористичната мрежа ИДИЛ има британска съпруга, живееща в Слау, която е напуснал, за да преследва терористичната си визия Златото вече не е най-търсеният метал Златото вече не е най-търсеният метал Среброто и медта излязоха на преден план като най-търсените метали в навечерието на 2026 г., измествайки дори златото от центъра на вниманието на инвеститори и трейдъри Защо Епъл умишлено премахна нощния режим от Айфон 17 Pro Защо Епъл умишлено премахна нощния режим от Айфон 17 Pro Вече не може дa пpaвитe пopтpeтни cнимĸи пpи cлaбa cвeтлинa c paзмaзaн фoн Когато съдът не даде справедлив… Майката, която сама уби мъчителя на детето си Когато съдът не даде справедлив… Майката, която сама уби мъчителя на детето си Шоковият разстрел в съдебната зала, който раздели Германия и превърна Мариане Бахмайер в символ на отчаяние, майчина ярост и морален спор, продължаващ повече от 40 години Полските ръчно изработени коледни украси - най-търсени в света Полските ръчно изработени коледни украси - най-търсени в света Вековни техники и модерни идеи превръщат полските майстори в едни от най-уважаваните творци на празнични орнаменти по света с рекорден износ и непрекъснато растящо търсене Откритие от ада: Криптомилионер и съпругата му намерени заляти с бетон в пустинята! Откритие от ада: Криптомилионер и съпругата му намерени заляти с бетон в пустинята! Разчленени, залети с химикали, погребани в пясъка – какво се случи с Роман и Анна? Ракът топи Любо Пенев с 1 килограм на ден Ракът топи Любо Пенев с 1 килограм на ден След поставяне на диагнозата Пенев запазва мълчанието и споделя новината само с най-близкото си обкръжение Оксана Чусовитина на 50 продължава и на квалификациите за Олимпиада 2028 Оксана Чусовитина на 50 продължава и на квалификациите за Олимпиада 2028 Най-издръжливата гимнастичка в света отказва да се откаже от спорта и открито заявява амбицията си да се върне в олимпийската арена след неуспеха за Париж 2024
Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ Росен ПЛЕВНЕЛИЕВ Еврозоната е сигурно пристанище – за нашите пари, нашите банки и нашата държава Виц на деня Виц на деня - Вече втори чувал губиш!
- Само който не работи, той не греши!
- Да, ама ти си шофьор на инкасо...
Виц на деня Виц на деня - В болницата има нов хирург, прави всички операции без упойка!
- Гениално! Как става това?
- Носи тапи за уши!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Жена написала на надгробната плоча на мъжа си:
"Почивай в мир, че като дойда..."
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори