×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Сняг в България Сняг в България 23/11/2025, Неделя 08:10 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вижте чудесата, които авторът на външната декорация на знакова сграда в Бургас е направил! Вижте чудесата, които авторът на външната декорация на знакова сграда в Бургас е направил! Показани са впечатляващи скулптурни композиции и орнаментални елементи, които украсяват някои от най-познатите архитектурни забележителности в страната Как да си приготвим сок от орехи и защо е полезен Как да си приготвим сок от орехи и защо е полезен Орехите и тънката среда между ядките – древно средство с впечатляващи ползи за сърцето, метаболизма и нервната система Пето РУ-Бургас в действие: Разкриха сложна кражба и спасиха човешки живот Пето РУ-Бургас в действие: Разкриха сложна кражба и спасиха човешки живот Отмъкнат от междуетажна площадка велосипед и потеглил сам автомобил, завлякъл жена - това е само част от ежедневната работа на служителите на реда „Акулите“ с трета поредна победа, „изядоха“ и Севлиево „Акулите“ с трета поредна победа, „изядоха“ и Севлиево Бургаският тим е вече на 8-мо място във Втора лига Бойко Борисов: Планът на САЩ за Украйна е добра основа за мир Бойко Борисов: Планът на САЩ за Украйна е добра основа за мир Той приветства усилията на Доналд Тръмп за край на войната Зала „Бойчо Брънзов“ се пръска по шевовете от публика, причината е световното по спортни танци Зала „Бойчо Брънзов“ се пръска по шевовете от публика, причината е световното по спортни танци През следващите два дни Бургас ще бъде епицентър на световната танцова сцена Предложението на Тръмп за мир или бизнес за милиарди? Предложението на Тръмп за мир или бизнес за милиарди? Планът за Украйна трябва да се разглежда по-скоро като основа за бъдещи преговори, отколкото като готово споразумение Петър Стоянович: Да смятате, че властта има сърце е като алкохолик има два черни дроба Петър Стоянович: Да смятате, че властта има сърце е като алкохолик има два черни дроба Той коментира казаното от баба Милка, която трогна Бойко Борисов, който предложи 120 лева надбавка на пенсионерите Вместо маркови обувки жена получи парче дърво от онлайн магазин Вместо маркови обувки жена получи парче дърво от онлайн магазин Ямбол се оказва градът с най-висока средна стойност на поръчки в страната Превърнаха в кръчма българското училище в Чикаго (СНИМКИ/ВИДЕО) Превърнаха в кръчма българското училище в Чикаго (СНИМКИ/ВИДЕО) Родители са потресени от случващото се - снимки от купоните се публикуват в официалната страница на Малко Българско Училище
Силиконът на Джулиана Гани взриви нета Силиконът на Джулиана Гани взриви нета Вниманието на феновете бе приковано не толкова от очите, колкото от другите, далеч по-щедро подчертано изложени на показ части на тялото на риалити звездата Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт Очаква се и революция в медицината  Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт Климатични бежанци ни заливат през 2026-та, а умните градове стават стандарт Очаква се и революция в медицината  Бури и наводнения в Гърция нанесоха значителни щети и свлачища Бури и наводнения в Гърция нанесоха значителни щети и свлачища Извънредно положение е обявено в няколко населени места 25 души в истанбулска болница заради хранително отравяне 25 души в истанбулска болница заради хранително отравяне Те са поръчали лахмаджун – традиционен плосък хляб, покрит с кайма, зеленчуци и подправки – в един и същ ресторант Украйна създаде делегация за консултации по стъпките към спиране на войната Украйна създаде делегация за консултации по стъпките към спиране на войната Президентът подписа указ за сформирането на делегация на Украйна за участие в преговорния процес със САЩ и други международни партньори Арестуваха Жаир Болсонаро Арестуваха Жаир Болсонаро Бившия президент на Бразилия тази сутрин е преминал медицински прегледи преди влизането в затвора Скандално разкритие: Трагедията в Кочани причинена с пиротехника от България Скандално разкритие: Трагедията в Кочани причинена с пиротехника от България В обвинителния акт пише, че е купена от страната ни Мощен взрив в пристанището на Лос Анджелис Мощен взрив в пристанището на Лос Анджелис Има евакуирани, а жителите са блокирани по домовете си Индийският океан е създал днешното Червено море Индийският океан е създал днешното Червено море Преди приблизително 6,2 милиона години Червено море претърпя толкова екстремни промени, че напълно изчезва
Венци Стефанов, президент на Славия Венци Стефанов, президент на Славия Забранявам ви да говорите против Георги Иванов Виц на деня Виц на деня - Тате, как се казва жена, която не я боли главата?
- Любовница, сине...
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, виж какъв прекрасен ден е!
- Е, и?
- Ами нали каза, че един прекрасен ден ще ме зарежеш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Малко мъже знаят как да впечатлят жена, която не се впечатлява от пари.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори