×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Родно село е на тръни заради мечки Родно село е на тръни заради мечки 20/11/2025, Четвъртък 08:12 0
Флагман.БГ "Нефтохимик" продължава напред в Европа "Нефтохимик" продължава напред в Европа 20/11/2025, Четвъртък 07:29 0
Флагман.БГ Облачно с валежи в страната Облачно с валежи в страната 20/11/2025, Четвъртък 07:19 0
Флагман.БГ Шок в Тернопол, десетки загинаха Шок в Тернопол, десетки загинаха 19/11/2025, Сряда 21:47 12
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
"Нефтохимик" продължава напред в Европа "Нефтохимик" продължава напред в Европа Нова победа за бургазлии Полицията залови известния автокрадец Джуджето Полицията залови известния автокрадец Джуджето Задържан е още един криминално проявен мъж Рибар улови глиган в язовир Рибар улови глиган в язовир Извадил прасето с лодка от водоема и животното било пуснато обратно на свобода Забравете за референдума на Радев! Депутатите ще се мотаят до Нова година, за да стане безпредметен Забравете за референдума на Радев! Депутатите ще се мотаят до Нова година, за да стане безпредметен  Потъпкването на Конституцията от страна на доцента по конституционно право Наталия Киселова ще остане ненаказано Как правилно да съхраняваме летните гуми на колата през зимата Как правилно да съхраняваме летните гуми на колата през зимата Ценни препоръки Бургаският държавен университет и „Промет Стиил“ ЕАД се договориха за обучение на  кадри, нужни на бизнеса Бургаският държавен университет и „Промет Стиил“ ЕАД се договориха за обучение на кадри, нужни на бизнеса Предприятието предложи инвестиране в стипендиантски програми Служители на държавната администрация на протест заради бюджета Служители на държавната администрация на протест заради бюджета Ще излизат пред работните си места поетапно, първите демонстранти ще са от НСИ Една година затвор за жена, удряла служители в магазин Една година затвор за жена, удряла служители в магазин Деянието се отличава с изключителна дързост Оригиналният футболен екип и билет от „лудото американско лято“, изложени само на едно място, вижте къде са Оригиналният футболен екип и билет от „лудото американско лято“, изложени само на едно място, вижте къде са Изложбата в Central Park Burgas привлича стотици посетители с уникални артефакти от най-славните мигове на българския футбол Разбиха ОПГ близо до София Разбиха ОПГ близо до София Бандата е разпространявала дрога
Киев губи редица градове, САЩ подготвя капитулацията на Украйна Киев губи редица градове, САЩ подготвя капитулацията на Украйна Агония за украинските защитници на Покровск и Мирноград „Лукойл“: Стремим се да завършим сделката за рафинерията в Бургас, Спецов да не пречи! „Лукойл“: Стремим се да завършим сделката за рафинерията в Бургас, Спецов да не пречи! Запазваме си правото да потърсим съдебна защита на своите права и законни интереси в случай на тяхното нарушаване, предупредиха от руската компания Шок в Тернопол, десетки загинаха Шок в Тернопол, десетки загинаха Сред жертвите има 3 деца Отварят досиетата "Епстийн", тайните на финансиста-педофил ще бъдат огласени Отварят досиетата "Епстийн", тайните на финансиста-педофил ще бъдат огласени Остава Доналд Тръмп да сложи подписа си, за да станат детайлите по скандала обществено достояние Заведение в Дубай предлага най-скъпото кафе в света, цената е шокираща Заведение в Дубай предлага най-скъпото кафе в света, цената е шокираща 850 евро за няколко глътки свежест Корпуционният скандал в Украйна се разраства, министърът на енергетиката напуснала страната Корпуционният скандал в Украйна се разраства, министърът на енергетиката напуснала страната Приеха й оставката  Зеленски и Ердоган дават нов импулс на мирните преговори за Украйна Зеленски и Ердоган дават нов импулс на мирните преговори за Украйна Тръмп подготвял таен план от 28 точки за мир в бившата съветска република Арестуваха двама българи в Гърция, превозвали нелегален мигрант от Бангладеш Арестуваха двама българи в Гърция, превозвали нелегален мигрант от Бангладеш Те са на 37 и 24 години Съдия от „Мис Вселена“: Конкурсът е нагласен Съдия от „Мис Вселена“: Конкурсът е нагласен Подаде и оставка след разкритието Украйна купува газ от САЩ на цената на злато Украйна купува газ от САЩ на цената на злато Преди Майдана за 1000 кубически метра се плащали 150 долара, а сега - 400, но гривната спрямо американската валута се обезценила осем пъти
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Да спрат парите за касички и бухалки, вместо да вдигат данъци и осигуровки Виц на деня Виц на деня - Иванчо, кой материал е по-твърд - дървото или желязото?
- Дървото, госпожо. Никой не казва, пипни да видиш как съм го нажелязил.
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Как така майка ти се е почувствала по-добре? Аз вече се уговорих с гробарите!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъж е на колене пред жена, значи и прави предложение. Ако жената е на колене пред мъжа, значи е приела предложението.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори