×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Китай за първи път изстреля във формация два ултрадалечни изтребителя от шесто поколение
  • Цените на петрола скачат на фона на блокадата на Тръмп срещу Венецуела
  • Шести блок на АЕЦ „Козлодуй“ отново работи
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Мария АРНАУДОВА 3 световни титли за България по киокушин  3 световни титли за България по киокушин  17/12/2025, Сряда 15:10 0
Мария АРНАУДОВА Хакери удариха любимия сайт на възрастните Хакери удариха любимия сайт на възрастните 17/12/2025, Сряда 14:50 1
Мария АРНАУДОВА Коледна среща между поколенията в Царево Коледна среща между поколенията в Царево 17/12/2025, Сряда 14:30 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кристен Стюарт разказа за брака си: "Вече не съм сама срещу света!" Кристен Стюарт разказа за брака си: "Вече не съм сама срещу света!" Актрисата признава, че бракът ѝ е донесъл ново усещане за принадлежност, спокойствие и личен баланс ЕК с първи решителен ход срещу скъпите жилища в Европа ЕК с първи решителен ход срещу скъпите жилища в Европа Брюксел обяви мерки за по-достъпни домове, с фокус върху строителството, наемите и социалната справедливост Сланината - древна храна за лечение на всички болести Сланината - древна храна за лечение на всички болести Какво всъщност съдържа свинската мас, кога може да е полезна и защо не бива да се приема като лекарство Община Бургас придоби терен от БДЖ, строят важен за жк "Възраждане" паркинг Община Бургас придоби терен от БДЖ, строят важен за жк "Възраждане" паркинг По този начин трябва да се реши поне частично проблемът с паркирането в един от най-натоварените комплекси на Бургас 3 световни титли за България по киокушин  3 световни титли за България по киокушин  Младите световни шампиони - Йоанна, Меразов и Василев разкриват как дисциплината, режимът и характерът ги водят към върха Радев продължава консултациите с партиите в четвъртък Радев продължава консултациите с партиите в четвъртък След остри позиции в понеделник и вторник държавният глава приема нови парламентарни групи Кои ваучери за храна да изберем? Разликите между Наредба 7 и Наредба 11 Кои ваучери за храна да изберем? Разликите между Наредба 7 и Наредба 11 Как да изберете правилния тип ваучери за храна през 2026 г.: практично ръководство за работодатели КЗП удря по необоснованите цени и следи търговците под лупа КЗП удря по необоснованите цени и следи търговците под лупа Десетки проверки, актове и изискани обосновки - държавата затяга контрола преди навлизане на еврото от 1 януари 2026 Коледна среща между поколенията в Царево Коледна среща между поколенията в Царево Ученици от СУ „Н. Й. Вапцаров“ донесоха усмивки, песни и топлина в Пенсионерския клуб преди празниците ГДБОП разкри международна схема за онлайн измами при продажба на автомобили ГДБОП разкри международна схема за онлайн измами при продажба на автомобили Измамниците примамват с евтини оферти, извеждат комуникацията извън платформите и прибират аванси чрез финансови мулета
Хакери удариха любимия сайт на възрастните Хакери удариха любимия сайт на възрастните Pornhub е засегнат от огромен пробив в сигурността, след като хакери са откраднали данни и историята на търсенията на 200 милиона премиум потребители Над $100 милиона за леви екстремисти: защо САЩ обявиха европейски групировки за терористи Над $100 милиона за леви екстремисти: защо САЩ обявиха европейски групировки за терористи Американски разследвания разкриват мащабно финансиране, включително от външни донори, зад радикални леви организации в САЩ и Европа Доналд Тръмп обяви пълна блокада на санкционирани петролни танкери от Венецуела Доналд Тръмп обяви пълна блокада на санкционирани петролни танкери от Венецуела САЩ затягат санкциите срещу Каракас, докато петролните резерви на страната се превръщат в ключов геополитически залог Още седем страни със забрана за пътуване до САЩ Още седем страни със забрана за пътуване до САЩ САЩ налагат пълни и частични ограничения на още десетки държави в опит да засилят националната сигурност Какво ще значи да си дизайнер през 2026 г.-тенденции, AI и нови умения Какво ще значи да си дизайнер през 2026 г.-тенденции, AI и нови умения Как ще се променят ключовите визуални тенденции, които ще търсят работодателите   Край на спекулата с краткосрочните наеми: идва нов жилищен модел Край на спекулата с краткосрочните наеми: идва нов жилищен модел Данъчни облекчения, ограничения за краткосрочните наеми и мащабна програма за ремонти целят повече достъпни жилища в Гърция Разплащанията в брой изчезват в Швеция, но какви са неочакваните рискове Разплащанията в брой изчезват в Швеция, но какви са неочакваните рискове Само една от десет покупки в страната се плаща кеш, но държавата вече вижда в парите в брой въпрос на национална сигурност Белгия замразява заплатите на депутатите за четири години заради нарастващия бюджетен дефицит Белгия замразява заплатите на депутатите за четири години заради нарастващия бюджетен дефицит Мярката е част от опитите на белгийското правителство да спечели 10 млрд. евро до 2027 г., след предупреждения от ЕК и МВФ за рекорден дефицит в еврозоната Батерии с 1000 км пробег и 9 минути зареждане: новата роля на среброто в електромобилите Батерии с 1000 км пробег и 9 минути зареждане: новата роля на среброто в електромобилите Твърдотелните батерии с енергийна плътност около 500 Wh/kg отварят нова роля за среброто в електромобилната индустрия Митниците ще таксуват с 3 евро всяка покупка от "Тему" и "Шейн" Митниците ще таксуват с 3 евро всяка покупка от "Тему" и "Шейн" Това означава, че ако в пратката има примерно 5 стоки, тя ще бъде обложена общо с 15 евро
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Тия пак вкараха крадливия бюджет Виц на деня Виц на деня На интервю за работа.
- Разкажете нещо за себе си?
- Категорично не! Тази работа ми е нужна!
Виц на деня Виц на деня Според проучванията:
- 80% от жените смятат задника си за дебел!
- 10% го смятат за много кльощав.
- Едва една на десет жени си го харесва и се радва, че се е омъжила за него...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Жените на истинските мъже са щастливи. Останалите са силни! "Моника Белучи
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори