×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ 28 причини да си мъж 28 причини да си мъж 28/12/2025, Неделя 18:31 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Проф. Николай Овчаров: България стои достойно сред великите цивилизации на света Проф. Николай Овчаров: България стои достойно сред великите цивилизации на света Известният археолог представи новата си книга „Великите цивилизации на Америка“ и подчерта значението на държавната подкрепа за културното наследство Пампорово посрещна първите скиори: пистите са отворени, а празничното настроение вече е по склоновете Пампорово посрещна първите скиори: пистите са отворени, а празничното настроение вече е по склоновете Ски сезонът започна с пет писти и седем лифта, а курортът очаква до Нова година да работи на пълен капацитет Бургас скърби: Внезапно почина бившият лидер на СДС Борис Марков Бургас скърби: Внезапно почина бившият лидер на СДС Борис Марков Скръбната вест съобщи лидерът на КОД Петър Москов Радослав Ревански за Бриджит Бардо: Тя е жената, прославила Белица с Парка за мечки Радослав Ревански за Бриджит Бардо: Тя е жената, прославила Белица с Парка за мечки За нас, жителите на община Белица, тя ще остане завинаги жената, която даде втори живот на мечките и превърна Белица в място на надежда, състрадание и ново начало, написа кметът във фейсбук Спокойна и ясна новогодишна нощ: слаб сняг само в планините и Североизточна България Спокойна и ясна новогодишна нощ: слаб сняг само в планините и Североизточна България Вятърът ще отслабва след полунощ, температурите ще са между минус 5 и 0 градуса, а през първите дни на 2026 г. времето остава предимно слънчево и спокойно Еврото поскъпна до 2 лева, но защо пред чейндж бюрата в Бургас има такива опашки Еврото поскъпна до 2 лева, но защо пред чейндж бюрата в Бургас има такива опашки Спрете, преди да се набутате напълно, съветват финансови експерти 18-годишен младеж е задържан за шофиране след употреба на кокаин 18-годишен младеж е задържан за шофиране след употреба на кокаин Той е бил спрян за проверка на булевард „Монтана“ 28 причини да си мъж 28 причини да си мъж Популярен пост от социалните мрежи  Такси хаос след полунощ! Курсовете вече в евро, но машините още показват левове Такси хаос след полунощ! Курсовете вече в евро, но машините още показват левове Проблемът настъпва от факта, че рестото за клиента трябва да бъде в евро Какво да правите със стотинките след 1 януари 2026 Какво да правите със стотинките след 1 януари 2026 Не си губете времето да висите по опашките в "Метро", има надежна алтернатива
Мирът е близо! Тръмп май постигна договорка с Путин, чака се тази вечер думата на Зеленски Мирът е близо! Тръмп май постигна договорка с Путин, чака се тази вечер думата на Зеленски Тъкмо проведох добър и много продуктивен телефонен разговор с президента на Русия Путин, призна американският президент Пожар в Русе: Лек автомобил пламна пред блок в квартал „Здравец-Изток“ Пожар в Русе: Лек автомобил пламна пред блок в квартал „Здравец-Изток“ Жители се включиха в първоначалното гасене, но огнеборците предотвратиха по-голяма трагедия – разследват се причините за инцидента Пълен срив на полетите в Русия! Украйна атакува с десетки дронове Пълен срив на полетите в Русия! Украйна атакува с десетки дронове Руската държавна новинарска агенция РИА Новости съобщи, че повече от 300 полета са били отменени или се движат със закъснение и около 70 самолета са били отклонени към други летища Лукс, лъжи и лисици на токчета- как моделка от Ел Ей граби богаташи Лукс, лъжи и лисици на токчета- как моделка от Ел Ей граби богаташи Наложиха й домашен арест Зеленски кацна в Маями, до часове става ясно дали войната ще приключи Зеленски кацна в Маями, до часове става ясно дали войната ще приключи Според източници на FT, Зеленски е заявил, че Киев може да се съгласи да предаде територии на Русия, само ако референдумът се проведе в мирна и сигурна обстановка Имотите продължават да поскъпват: В кои градове цените растат най-бързо? Имотите продължават да поскъпват: В кои градове цените растат най-бързо? Данните на Националната статистика показват, че през третото тримесечие на тази година ръстът в цените е 15,4% на годишна база Да хвърляш пари не е смелост: Икономист разкритикува Мерц за бездействие Да хвърляш пари не е смелост: Икономист разкритикува Мерц за бездействие Правителството се опитва да реши много проблеми с финансови средства Богати, но безгласни: Как Путин подчини руските милиардери по време на войната Богати, но безгласни: Как Путин подчини руските милиардери по време на войната За 25-те години на власт на Владимир Путин руските олигарси са загубили почти цялото си политическо влияние, като бившият банков милиардер Олег Тинков е сред най-показателните примери за това Дръжте прозорците си затворени: Голям пожар в Букурещ, гасят го роботи заради опасност от срутване Дръжте прозорците си затворени: Голям пожар в Букурещ, гасят го роботи заради опасност от срутване По-рано населението в района получи две предупреждения чрез системата RO-Alert Пациентка осъди пластичен хирург за парализирана ръка след операция без информирано съгласие Пациентка осъди пластичен хирург за парализирана ръка след операция без информирано съгласие Шокираща лекарска небрежност
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори