×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Боряна Калейн върна изгубен портфейл Боряна Калейн върна изгубен портфейл 10/11/2025, Понеделник 21:31 3
Тервел ИЛИЕВ Сигнал за бомба евакуира летище "Пловдив" Сигнал за бомба евакуира летище "Пловдив" 10/11/2025, Понеделник 20:30 1
Флагман.БГ Светльо Вуцов заляга и над образованието Светльо Вуцов заляга и над образованието 10/11/2025, Понеделник 19:28 1
Флагман.БГ 2 признака, че с гаджето ще се разделите 2 признака, че с гаджето ще се разделите 10/11/2025, Понеделник 19:05 0
Страшен пожар зад Кауфланд
Страшен пожар зад Кауфланд 10/11/2025, Понеделник 18:53 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Връхлита ни сериозна геомагнитна буря Връхлита ни сериозна геомагнитна буря Хронично болните и по-чувствителните към подобно явление хора трябва да са предпазливи Боряна Калейн върна изгубен портфейл Боряна Калейн върна изгубен портфейл Олимпийската ни вицешампионка  Рускоговорящите у нас станаха повече от турскоговорящите. Какво следва? Рускоговорящите у нас станаха повече от турскоговорящите. Какво следва? Новата езикова карта на България показва промяна не само в демографията, но и в икономиката, културата и идентичността ни Сътресение на пазара на горива, ако САЩ ни откаже дерогация на санкциите срещу „Лукойл“ Сътресение на пазара на горива, ако САЩ ни откаже дерогация на санкциите срещу „Лукойл“ То обаче ще е временно, тъй като заявка за кораб с 30 000 литра бензин може да бъде на пристанището ни до две седмици  Хуманоиден робот и марсоходи в новия STEM център в ОУ „Любен Каравелов“ Хуманоиден робот и марсоходи в новия STEM център в ОУ „Любен Каравелов“ Те ще помагат на учениците да учат чрез експерименти, практически задачи и реални проекти, обединяващи науката, технологиите, инженерството и математиката 25 души оцеляват с храна за 14 в хосписа на Миладиноски в Поморие 25 души оцеляват с храна за 14 в хосписа на Миладиноски в Поморие Само две болногледачки „се грижели” за старите хора, лекари, медицински сестри и охрана нямало Смъртта на кучето Лора покруси граждани на Царево Смъртта на кучето Лора покруси граждани на Царево Животинчето почина напът към клиника Страшен пожар зад Кауфланд Страшен пожар зад Кауфланд По информация на свидетели, пламъците са лумнали в близост до голям супермаркет, като в района има паркирани автомобили, които се намират опасно близо до огъня Горивата поскъпват заради санкциите срещу „Лукойл“ Горивата поскъпват заради санкциите срещу „Лукойл“ Изборът на особен управител е най-правилния ход, но да не се пипат активите на компанията, за да не ни осъди, предупреждава бивш министър Болногледачка от хосписа в Черноморец: Тук умираха за 15-20 дни след коктейли от сънотворни, плъх изяде носа на старица Болногледачка от хосписа в Черноморец: Тук умираха за 15-20 дни след коктейли от сънотворни, плъх изяде носа на старица Срещаме се на таен адрес с Петя Димитрова Стоянова, защото тя се страхува за живота си
Холивудска звезда с мисия за екологична промяна празнува днес Холивудска звезда с мисия за екологична промяна празнува днес От другата страна в реална роля - активиста Леонардо Ди Каприо   Може да се наложи да евакуират Техеран заради безводие Може да се наложи да евакуират Техеран заради безводие Иранската столица преживява най-тежката суша в съвременната си история - правителството вече обсъжда план за евакуация на милиони жители Рускоговорящите у нас станаха повече от турскоговорящите. Какво следва? Рускоговорящите у нас станаха повече от турскоговорящите. Какво следва? Новата езикова карта на България показва промяна не само в демографията, но и в икономиката, културата и идентичността ни Мъж нахлу с пистолет в турска телевизия, оказа се играчка Мъж нахлу с пистолет в турска телевизия, оказа се играчка Коментатор на телевизията имал конфликт със съпругата на извършителя Тази държава изпрати покани до 149 000 младежи да постъпят доброволно в армията Тази държава изпрати покани до 149 000 младежи да постъпят доброволно в армията Всеки, навършил 17 години, трябва да се присъедини към въоръжените сили за срок от една година Нова версия: Дъщерята на Путин стои зад кампанията за свалянето на Лавров? Нова версия: Дъщерята на Путин стои зад кампанията за свалянето на Лавров? Руският външен министър е от най-верните съюзници на Путин последните години Съд в Париж официално разпореди освобождаването от затвора на Никола Саркози Съд в Париж официално разпореди освобождаването от затвора на Никола Саркози Съдът му наложи разширена „забрана за контакт“, по-специално с министъра на правосъдието Намериха две торби с пари в един от най-близките на Зеленски Намериха две торби с пари в един от най-близките на Зеленски Според "Украинская правда" Миндич е напуснал Украйна няколко часа преди обиските Ето каква е новата тенденция за по-добър сън Ето каква е новата тенденция за по-добър сън Може би е време да промените рутината си за къпане   Руски дрон прелетял над Анджелина Джоли по време на пътуването ѝ до Украйна Руски дрон прелетял над Анджелина Джоли по време на пътуването ѝ до Украйна Заплатаха е била постоянна, посочва актрисата 
Димитър РАЧКОВ Димитър РАЧКОВ Важно е жената да има характер, всичко друго се оправя в Турция Виц на деня Виц на деня - Мамо, ела да ме вземеш! Не искам повече да играя с тези деца...
- Ванче, моля те, това все пак са твоите деца...
Виц на деня Виц на деня - Господин Съдия, този като го блъснах, говореше по телефона и пиеше ракия!
- Той може да прави каквото иска в хола си, госпожо!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Как е възможно един и същи народ да измисли две поговорки — «Музикант къща не храни» и «Който пее, зло не мисли»
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори