×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тръмп ще се срещне със Зеленски в понеделник във Вашингтон
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Меди залюби Веселка от „Биг Брадър“ Меди залюби Веселка от „Биг Брадър“ 16/08/2025, Събота 14:51 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Бедствието в Българово на живо във Флагман.БГ Бедствието в Българово на живо във Флагман.БГ  Изгорели са няколко постройки Коя е скоростта, която най-бързо амортизира двигателя Коя е скоростта, която най-бързо амортизира двигателя Опитни механици предупреждават, че много шофьори несъзнателно съкращават живота на задвижващия агрегат При съседите е страшно, инфлацията чупи рекорди При съседите е страшно, инфлацията чупи рекорди Цените на хранителните продукти са се покачили със 7,67%, на услугите със 7,33%, а  на нехранителните стоки с 8,18% Русенски Опел се заби в комби на кръговото за квартал Сарафово Русенски Опел се заби в комби на кръговото за квартал Сарафово За щастие няма пострадали, но има щети и по двете коли Кучето Фюге надуши 246 кг марихуана, хванати в камион и тир на българо-турската граница Кучето Фюге надуши 246 кг марихуана, хванати в камион и тир на българо-турската граница Двама мъже са арестувани Двустайните апартаменти – хитът на строителния пазар през 2025 г. Двустайните апартаменти – хитът на строителния пазар през 2025 г. Над 6000 нови жилища са въведени в експлоатация през тримесечието Ужас в Българово! Градът е в капан от огнения ад, започва евакуация, Бургас поиска хеликоптерите (ОБНОВЕНА) Ужас в Българово! Градът е в капан от огнения ад, започва евакуация, Бургас поиска хеликоптерите (ОБНОВЕНА) Положението е критично, всички сили на бургаската пожарна са мобилизирани Меди залюби Веселка от „Биг Брадър“ Меди залюби Веселка от „Биг Брадър“ Всички жени по света са красиви, намигна попфолк звездата Внимавайте: Бум на фалшиви столевки и петдесетолевки Внимавайте: Бум на фалшиви столевки и петдесетолевки Предупреждението идва от БНБ Огънят навлезе във вилната зона на Българово, вече горят къщи Огънят навлезе във вилната зона на Българово, вече горят къщи Силният вятър обърна фронта на огнената стихия към вилите и стопански постройки, намиращи се на няколко километра западно от бургаското градче
Зеленски заминава за Вашингтон за среща с Тръмп Зеленски заминава за Вашингтон за среща с Тръмп Тя ще се проведе в понеделник Диджей Дамян се накичи с гривни за 30 бона Диджей Дамян се накичи с гривни за 30 бона Изпълнителят взема по 9000 лева за озвучаване на сватби, ако дойде с жена си Ваня, иска 14 бона Благо Джизъса пак е милионер Благо Джизъса пак е милионер Бившият футболист взема тлъсти хонорари от веригата казина Притисната е между син наркоман и зла свекърва Притисната е между син наркоман и зла свекърва Моника Белучи е жертва на системата No Gravity завладяват Созопол с концерт под звездите на 19 август No Gravity завладяват Созопол с концерт под звездите на 19 август Талантливите Ивелина, Десислава и Аристея сформират No Gravity през 2024 г. в Бургас. Тръмп: Си Дзинпин ме увери, че Китай няма да нападне Тайван, докато съм президент Тръмп: Си Дзинпин ме увери, че Китай няма да нападне Тайван, докато съм президент Американският държавен глава цитира обещание от Пекин преди разговорите си с Путин за войната в Украйна Полицията конфискува депозит от 180 000 паунда на Андрю Тейт за Aston Martin Полицията конфискува депозит от 180 000 паунда на Андрю Тейт за Aston Martin Сумата се свързва с укриване на данъци и пране на пари и ще бъде разпределена между благотворителни и обществени цели Мелания Тръмп изпрати писмо до Владимир Путин за съдбата на децата в Украйна и Русия Мелания Тръмп изпрати писмо до Владимир Путин за съдбата на децата в Украйна и Русия Доналд Тръмп го предаде лично на руския президент по време на срещата им в Аляска Съветът на Тръмп към Зеленски: Да сключи сделка, Русия е голяма сила Съветът на Тръмп към Зеленски: Да сключи сделка, Русия е голяма сила Путин и Зеленски ще организират среща за прекратяване на огъня в Украйна Сделка няма, каза Тръмп, а Путин обясни, че за да има мир в Украйна, трябва да се премахнат първопричините (ОБНОВЕНА) Сделка няма, каза Тръмп, а Путин обясни, че за да има мир в Украйна, трябва да се премахнат първопричините (ОБНОВЕНА) Срещата на столетието в Аляска започна с приятелски потупвания, Тръмп и Путин се разбраха преговорите да продължат в Москва
Валентин ХРИСТОВ, кмет на Плевен: Валентин ХРИСТОВ, кмет на Плевен: За съжаление не може да решим проблема с водата на Плевен, ще останем на режим Виц на деня Виц на деня Тя:
- Извинявай, да не би да ти е студено?
Той:
- Не, толкова си е...
Виц на деня Виц на деня Крава и теле пасат на полянка. Телето вдига глава:
- Мамо, мамо, виж, едно куче лети!
Майката с лека усмивка казва:
- Яж, сине, яж, тревата е трепач...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Глупостта е движещата сила на историята.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори