×
Вкусно Бизнес ЮГ София Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Мотоциклетист е в тежко състояние след катастрофа в Тополовград
  • Дания поема днес за осми път шестмесечното председателство на Съвета на ЕС
  • Тръмп и Нетаняху ще се срещнат в Белия дом на 7 юли
  • От днес всички плажове с концесионер трябва да имат спасители
  • ООН обеща подкрепа за възстановяването на Украйна
  • Американският президент Доналд Тръмп подписа меморандум, връща Куба в изолация
  • Влезе в сила Швейцарското правило – всички пенсии се увеличават
  • Тазгодишният юни е един от най-сухите за последните 100 години, сочат данни на НИМХ
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Хороскопа си за деня виж тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Защо кухнята изглежда мръсна
Защо кухнята изглежда мръсна 01/07/2025, Вторник 21:21 0
Готви ли се за сватба
Готви ли се за сватба 01/07/2025, Вторник 18:20 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Морската перла на България Приморско отново е домакин на най-якия фестивал на морето Морската перла на България Приморско отново е домакин на най-якия фестивал на морето Вижте програмата, която тази година ще превърне събитието в пика на Лято 2025 С близо 700 000 лв. търсят кой да ремонтира за филиала на НХА-Бургас Графичната база край плажа С близо 700 000 лв. търсят кой да ремонтира за филиала на НХА-Бургас Графичната база край плажа Проектът ще върне облика на сградата и тя ще е поредна стъпка по развитието на висшето образование в Бургас Парадокс! Велчев обяви, че България влиза в магистралата на европейската политика, но без пари за пътищата Парадокс! Велчев обяви, че България влиза в магистралата на европейската политика, но без пари за пътищата  Бившият финансов министър коментира, че орязването на капиталовите разходи е единственото решение за зейналата яма в бюджета Ще бъде въведена наредба за временните места за палатки и кемпери извън морските плажове и къмпингите Ще бъде въведена наредба за временните места за палатки и кемпери извън морските плажове и къмпингите С наредбата ще бъдат уредени условията и процедурите за обособяване на такива места в зони „А“ и „Б“ на Черноморското крайбрежие Тошко Йорданов шокира младите лекари: Отидете на село в Италия и чужденци ще работят тук за 500 лева! Тошко Йорданов шокира младите лекари: Отидете на село в Италия и чужденци ще работят тук за 500 лева! Лицемерно е да се твърди, че не могат да бъдат осигурени средства за тях, докато се увеличават до 75% заплатите в секторите на сигурността, коментираха от ПП Истината за тази риалити звезда Истината за тази риалити звезда Непрекъснати, несекващи подмятания и подигравки години наред Това са най-завистливите зодии Това са най-завистливите зодии В света на астрологията обаче има знаци, които са много по-склонни да завиждат и да търсят потвърждение на собствената си стойност чрез сравнение с другите Звезден актьорски състав в "Кошмарна комедия" разсмива Бургас до сълзи Звезден актьорски състав в "Кошмарна комедия" разсмива Бургас до сълзи На 3 юли от 20:30 ч. публиката ще се наслади на блестящото представление "Кошмарна комедия" от майстора на френския хумор Жан Поаре Кметът на София в капан, а „Продължаваме промяната“ вече водила задгробен живот Кметът на София в капан, а „Продължаваме промяната“ вече водила задгробен живот Тези хора трябваше да погребат стария модел, да предложат нещо ново, но поведението им е същото като на опонентите им, коментира Александър Симов Готви ли се за сватба Готви ли се за сватба Фолкпевицата сподели интересен кадър
Млад мъж от Бургас изпадна в отчаяние: Жена ми иска секс по два пъти на ден, не издържам вече Млад мъж от Бургас изпадна в отчаяние: Жена ми иска секс по два пъти на ден, не издържам вече Сутрин още не съм си отворил очите, тя вече е над мен, споделя анонимният мъж Българка снима еротичен филм с африканци на плаж в Халкидики, полицията ги арестува погрешка Българка снима еротичен филм с африканци на плаж в Халкидики, полицията ги арестува погрешка Според репортажа на SKAI, снимките на филма са приключили и екипът е прибирал техниката и се е приготвял да се прибира Защо кухнята изглежда мръсна Защо кухнята изглежда мръсна Все повече домакинства признават, че дори и при редовно чистене, мястото за готвене не излъчва онази свежест, която очакваме Топ 5 на най-лъжливите зодии: На тях не трябва да се доверяваш за нищо на света Топ 5 на най-лъжливите зодии: На тях не трябва да се доверяваш за нищо на света Астрологията откроява пет знака, за които лъжата не е грях, а инструмент – за оцеляване, забавление или просто удобство Отказа се от грима, но не и от имплантите Отказа се от грима, но не и от имплантите Момичето с червен бански, което тичаше по плажа и възбуждаше мъжките фантазии, е останало в миналото. За добро или лошо обаче е тази промяна? Топ 5 на най-арогантните зодии и как нараняват другите Топ 5 на най-арогантните зодии и как нараняват другите Ето кои са най-често посочваните Запали се локомотивът на бързия влак Варна-София Запали се локомотивът на бързия влак Варна-София Няма сериозно пострадали пътници Турската полиция арестува 120 служители на кметството в Измир Турската полиция арестува 120 служители на кметството в Измир Арестите по обвинения в предполагаема корупция са били извършени след подобна операция в Истанбул на 19 март Почина уважаван полицай Почина уважаван полицай През годините Кръстев се утвърди като отговорен професионалист Готви се опасна промяна, която ще взриви трудовия пазар, алармира финансист Готви се опасна промяна, която ще взриви трудовия пазар, алармира финансист За някои бизнесмени това е манна небесна, за страната – катастрофа, смята Вулджев
Нидал Алгафари Нидал Алгафари Още едни записи и ще се разпадне съвсем ПП
Виц на деня Виц на деня На интервю в БДЖ:
- Добър ден, много се извинявам за закъснението!
- Нает сте!
Виц на деня Виц на деня Полицай разпитва шофьор:
- Сега ми обяснете как ударихте пешеходеца?
Шофьорът:
- Господин полицай, изобщо не съм го удрял! Аз спрях за да му дам предимство и той припадна от изненада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Вегетарианец - стара индианска дума, означаваща "некадърен ловец".
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори