×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Заваля силен сняг в България Заваля силен сняг в България 28/11/2025, Петък 07:30 0
Иван ТРЕНЕВ Великата китайска стена е българска? Великата китайска стена е българска? 27/11/2025, Четвъртък 22:00 22
Флагман.БГ Голямо име в баскетбола хвърли оставка Голямо име в баскетбола хвърли оставка 27/11/2025, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Лундгрен пребил истински Сталоун Лундгрен пребил истински Сталоун 27/11/2025, Четвъртък 21:23 0
Флагман.БГ Немски кон е най-ниският в света Немски кон е най-ниският в света 27/11/2025, Четвъртък 21:00 0
Флагман.БГ Путин с тежко изказване за Покровск Путин с тежко изказване за Покровск 27/11/2025, Четвъртък 20:43 3
Флагман.БГ В Сандански закъсаха В Сандански закъсаха 27/11/2025, Четвъртък 20:24 0
Флагман.БГ Отиде си легендарна певица Отиде си легендарна певица 27/11/2025, Четвъртък 20:04 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Предупреждение за опасно време в края на ноември - Червен код за проливни валежи в три области - НИМХ предупреждава за интензивни валежи, гръмотевици и силен вятър в южните райони – очакват се затруднения в трафика и повишен риск от наводнения Българи настръхнаха, притесняват се от голям потоп Българи настръхнаха, притесняват се от голям потоп В област Кърджали стана много опасно Заваля силен сняг в България Заваля силен сняг в България В Пампорово зимата дойде Лудогорец с много престижна победа в Европа Лудогорец с много престижна победа в Европа Надви испански тим Опасно време в страната, обявен е червен код за три области Опасно време в страната, обявен е червен код за три области В Благоевград, Смолян и Кърджали властите и хората трябва да внимават Апокалиптична прогноза след потопа в Сандански и Петрич Апокалиптична прогноза след потопа в Сандански и Петрич Водата в наводнените къщи влизала през прозорците Спукване на имотния балон ли? Очакват още ръст на цените на недвижимите имоти Спукване на имотния балон ли? Очакват още ръст на цените на недвижимите имоти Това прогнозира Националната асоциация на строителните предприемачи Социолог: Тръгва нова протестна вълна, а Борисов направи крачка встрани, за да е Пеевски мишената Социолог: Тръгва нова протестна вълна, а Борисов направи крачка встрани, за да е Пеевски мишената С оттеглянето на бюджета обаче се замразят заплатите на държавните служители и на пенсиите, поясни той Блъфира ли Зафиров? Крум Зарков: Партията е употребена в надлъгването между главатарите Блъфира ли Зафиров? Крум Зарков: Партията е употребена в надлъгването между главатарите Вицепремиерът и Изпълнителното бюро явно не разбират, че вчерашният протест е едва началото и че бюджетът е само поводът за недоволство, отбеляза той Излиза ли БСП от властта Излиза ли БСП от властта Лидерът на партията обяви, че ако не могат да изпълнят социалните си ангажименти, ще преосмислят участието си в правителството
Великата китайска стена е българска? Великата китайска стена е българска? Тартария е най-древната държава на българите Птичият грип отново плаши света: експерти предупреждават за потенциална пандемия, по-тежка от COVID-19 Птичият грип отново плаши света: експерти предупреждават за потенциална пандемия, по-тежка от COVID-19 Експерти предупреждават: ако щамът H5 мутира и тръгне между хората, светът може да се изправи пред по-тежка пандемия от коронавируса Путин с ултиматум към Украйна: Ще постигнем целите си чрез сила Путин с ултиматум към Украйна: Ще постигнем целите си чрез сила Темпото на напредъка на Русия по всички направления „видимо се засилва“, увери той Бивш германски евродепутат глобен след кражба от магазин и съпротива срещу полицаи Бивш германски евродепутат глобен след кражба от магазин и съпротива срещу полицаи На Гунар Бек са били повдигани и обвинения за злоупотреба с академична длъжност Какво включва менюто на ирландският модел-Воуг Уилямс Какво включва менюто на ирландският модел-Воуг Уилямс Тя разкри дневното си меню и тренировъчната си рутина по време на „Аз съм знаменитост“ Пустиннa буря: най-важното преди Гран при на Катар във Формула 1 Пустиннa буря: най-важното преди Гран при на Катар във Формула 1 Гран при на Катар може да реши световната титла във Формула 1 за 2025 г., като напрежението между Ландо Норис, Оскар Пиастри и Макс Верстапен достига своя връх два кръга преди края Тайната да живееш до 100 години на Дик Ван Дайк Тайната да живееш до 100 години на Дик Ван Дайк Е съпругата му Арлийн Силвър, която е със 46 години по-млад Почина дизайнерката, която обличаше Лейди Гага и Бионсе Почина дизайнерката, която обличаше Лейди Гага и Бионсе Памела Хог е известна с бунтарските си пънк рок визии Фалшивият Брад Пит удари отново-влюбена пенсионерка му даде над 100 000 евро Фалшивият Брад Пит удари отново-влюбена пенсионерка му даде над 100 000 евро Наскоро французойка изгоря с близо 1 млн. долара Наводнения и свлачища в Западна Гърция след бурята Адел Наводнения и свлачища в Западна Гърция след бурята Адел Проблеми с транспорта на остров Корфу и в областите Етолоакарнания и Теспротия
Бойко Борисов Бойко Борисов "Постна пица – Дянков" няма да предложа пак Виц на деня Виц на деня Говорят си двама приятели:
- Абе, ти с*кс вкъщи правиш ли?
- Ти луд ли си бе, как вкъщи, нали жена ми е там?!
Виц на деня Виц на деня На един му се родила дъщеря.
Негов приятел го пита:
- На жена ти ли прилича?
- Не знам, още не може да говори!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Тази нощ, синоптиците обещаха, повишена влажност. А на тези, на които им провърви и учестено дишане!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори