×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Жълт код за силен вятър е обявен за Бургаска област
  • Зеленски и Тръмп ще обсъдят американския план за прекратяване на войната
  • Бюджет 2026: Парламентът продължава разглеждането на първо четене на законопроекта
  • Гъста мъгла и намалена видимост в част от страната, карайте внимателно
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Тежка контузия е "Ергенът" Тежка контузия е "Ергенът" 21/11/2025, Петък 22:00 4
Флагман.БГ Възрастта не е порок Възрастта не е порок 21/11/2025, Петък 21:18 0
Тервел ИЛИЕВ Лудогорец има нов треньор Лудогорец има нов треньор 21/11/2025, Петък 20:40 0
Тервел ИЛИЕВ Почина световна футболна легенда Почина световна футболна легенда 21/11/2025, Петък 19:41 0
Флагман.БГ Лара Гут-Бехрами падна жестоко Лара Гут-Бехрами падна жестоко 21/11/2025, Петък 19:18 0
Флагман.БГ Ман Юнайтед "взривява" баскетбола Ман Юнайтед "взривява" баскетбола 21/11/2025, Петък 19:03 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Политолог: Протестите едва ли ще свалят правителството, но при гаф с еврото елитът ще бъде пометен Политолог: Протестите едва ли ще свалят правителството, но при гаф с еврото елитът ще бъде пометен Те са партийни и не могат да привлекат периферията, коментира Любомир Стефанов, а Александър Симов попита защо да стягаме пак колани, като влизаме уж в клуба на богатите Тежка контузия е "Ергенът" Тежка контузия е "Ергенът" Габи бе приета в болнично заведение Енергийният министър: Спрем ли нефтозавода, магазините опустяват и тук няма да кацат самолети Енергийният министър: Спрем ли нефтозавода, магазините опустяват и тук няма да кацат самолети „Лукойл Нефтохим“ осигурява 75% от дизела, 50% от бензина и 90% от самолетното гориво, уточни той Община Сунгурларе инвестира 1,9 млн. лв. за ремонта на СУ „Хр. Ботев“ Община Сунгурларе инвестира 1,9 млн. лв. за ремонта на СУ „Хр. Ботев“ Развитието и подобряването на образователната инфраструктура е сред основните задачи на кмета инж. Димитър Гавазов Мярката срещу Благомир Коцев ще се гледа във Варна Мярката срещу Благомир Коцев ще се гледа във Варна На 27 ноември Бюджетът мина на първо четене, но страшното предстои Бюджетът мина на първо четене, но страшното предстои Управляващите упрекнаха опозиционните депутати, че разпалват бунт с призивите си за блокада на парламента във вторник Едва в последните години ЕС разбра колко ключов е Черноморският регион Едва в последните години ЕС разбра колко ключов е Черноморският регион Смятам, че в следващите години водният басейн и страните около него ще са обект на особен фокус от страна на Съюз, каза вицепремиерът Столичната община стартира мащабен проект за 5,7 милиона лева Столичната община стартира мащабен проект за 5,7 милиона лева Основната цел на проекта е да се намалят наднормените нива на фини прахови частици Revolut с важно съобщение! Всеки със сметка в лева да не прави това Revolut с важно съобщение! Всеки със сметка в лева да не прави това При закриване на левовата наличност е възможно да нямате достъп до старите си транзакции в български лева Вицепремиерът Атанас Зафиров откри в Бургас важен форум за развитието на Черно море Вицепремиерът Атанас Зафиров откри в Бургас важен форум за развитието на Черно море В Конгресния център на Морска гара се дискутират теми, свързани с новата стратегия на Европейския съюз по отношение на ключовата роля на водния басейн в икономически и политически аспект
Зеленски представя „алтернативи“ на американския план за мир в Украйна Зеленски представя „алтернативи“ на американския план за мир в Украйна Ако властите в Киев не се откажат от Донбас, може да се се лишат от подкрепата на САЩ Украйна няма да приеме плана на Тръмп за мир. Ето защо Украйна няма да приеме плана на Тръмп за мир. Ето защо С текста си Стив Уиткоф се нареди в почетния списък на онези от Запад, които Москва успешно е успявала да обработи Ман Юнайтед "взривява" баскетбола Ман Юнайтед "взривява" баскетбола В Европа Силен трус разлюля Япония Силен трус разлюля Япония Епицентърът е край източния бряг на остров Хоншу Коя е авторката на картина за 54,7 млн. долара Коя е авторката на картина за 54,7 млн. долара Това е най-високата цена за творба на жена художник досега Кои ще са ключовите лица зад кулисите на "Мет Гала 2026" Кои ще са ключовите лица зад кулисите на "Мет Гала 2026" Следващото издание ще се проведе на 4 май 2026 година План за мир обсъдиха Украйна и съюзниците ѝ  План за мир обсъдиха Украйна и съюзниците ѝ  Оценяваме усилията на Съединените щати, добави Зеленски Нашите несъвършенства са това, което ни прави перфектни и автентични Нашите несъвършенства са това, което ни прави перфектни и автентични С това послание Паулина Поризкова вдъхновява към самоприемане и увереност в социалните мрежи Година след атентата: Коледният пазар в Магдебург отваря врати Година след атентата: Коледният пазар в Магдебург отваря врати 250 хиляди евро са инвестирани в нова система за сигурност Задържаха 42 тона български доматен сос в Бриндизи с "италиански" етикет Задържаха 42 тона български доматен сос в Бриндизи с "италиански" етикет Пратката е била в два камиона, идващи от България
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Да спрат парите за касички и бухалки, вместо да вдигат данъци и осигуровки Виц на деня Виц на деня Олигарх хванал златната рибка и с досада я метнал обратно във водата. Тя изплувала и казала:
- Ами трите желания?
- Добре, кажи си ги..
Виц на деня Виц на деня Жена се прибира вкъщи и ентусиазирано започва да обяснява на съпруга си:
- Скъпи, днес три пъти минах на червено и никой не ме глоби.
- Много хубаво, и какво?
- Ами нищо. С икономисаните пари си купих ето тези обувки.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Митнически служители са заловили пратка олио, скрита в пакети с кокаин!

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори