×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министерският съвет внася проектобюджета в Народното събрание още днес
  • След забраната за износ дизелът е поскъпнал с 10 ст.
  • Повдигнаха обвинение на рецидивист за шофиране с 4,23 промила алкохол
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Германци осъдиха ФИФА Германци осъдиха ФИФА 13/11/2025, Четвъртък 17:10 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Никулденските празници в Царево започват с поетично-музикален ураган Никулденските празници в Царево започват с поетично-музикален ураган На 5 декември ще има и „3D мапинг спектакъл“ върху сградата на читалището  За „Дупката” в сърцето на Бургас имаме запитвания от архитектурни студиа чак от Нова Зеландия За „Дупката” в сърцето на Бургас имаме запитвания от архитектурни студиа чак от Нова Зеландия  Не искам да се ангажирм с конкретни срокове, но след най-малко година ще сме готови да започнем строж, ако всички процедури вървят гладко, каза главният архитект Тихомир Райчев НС на 1-во четене: Родителите на деца до 12 г. - с непълно работно време през лятото НС на 1-во четене: Родителите на деца до 12 г. - с непълно работно време през лятото Отхвърлиха идеята натрупаната майчинска отпуска да може да се ползва почасово Необичайни начини за използване на прах за пране у дома Необичайни начини за използване на прах за пране у дома Ето кои са те  Предстои топъл уикенд, от вторник обаче температурите падат Предстои топъл уикенд, от вторник обаче температурите падат В неделя температурите ще достигнат до 21 градуса Кметът на Варна и още четирима са дадени на съд за 12 престъпления Кметът на Варна и още четирима са дадени на съд за 12 престъпления Обвинението на практика е за ОПГ Съдът рязко смекчи мерките на обвинените за боя над шефа на МВР в Русе Съдът рязко смекчи мерките на обвинените за боя над шефа на МВР в Русе Двама вече са на свобода само срещу "подписка", а трети е с мярка парична гаранция от 4000 лв Сдружение бие тревога преди Никулден - българската риба изчезва от пазара Сдружение бие тревога преди Никулден - българската риба изчезва от пазара Българската риба изчезва от пазара заради приоритетен износ, предупреждават от Сдружение „За достъпна и качествена храна“ в навечерието на Никулден. С повече от 3 тона спестена пластмаса Община Поморие дава силен пример за опазване на природата С повече от 3 тона спестена пластмаса Община Поморие дава силен пример за опазване на природата Използването на 100% биоразградими и компостируеми чували е единственото правилно решение за ефективно, чисто и устойчиво събиране на органичния отпадък Приморско се озеленява с нови дръвчета и безопасни улици Приморско се озеленява с нови дръвчета и безопасни улици Кметът Иван Гайков стартира засаждане на млади фиданки и модернизира инфраструктурата по улица „Ропотамо“
Германци осъдиха ФИФА Германци осъдиха ФИФА Берлински съд уважи иск за подвеждаща информация ЕС отпуска на Украйна още близо 6 млрд. евро финансова помощ с лихвите от запорираното руско имущество ЕС отпуска на Украйна още близо 6 млрд. евро финансова помощ с лихвите от запорираното руско имущество Така общата подкрепа на Съюза за Украйна от началото на войната надхвърля 187 млрд. евро Изнудват Брад Пит със стари негови голи снимки Изнудват Брад Пит със стари негови голи снимки Гол скандал се разрази около холивудската звезда още преди близо 30 години Задържаха мнима ясновидка, измамила клиенти за близо 50 млн. долара Задържаха мнима ясновидка, измамила клиенти за близо 50 млн. долара Жената казвала на уязвими хора, че в бъдещето им има „милиардер“ 22-годишен мъж е в критично състояние след опит да погълне цял бургер 22-годишен мъж е в критично състояние след опит да погълне цял бургер Той е колабирал Американците ще забравят вкуса на италианска паста заради митата на Тръмп Американците ще забравят вкуса на италианска паста заради митата на Тръмп Марки като Barilla, La Molisana, Garofalo и Rummo биха могли да спрат доставките Гиросът стана лукс, месото - рядък деликатес: Цените в Гърция излизат извън контрол Гиросът стана лукс, месото - рядък деликатес: Цените в Гърция излизат извън контрол Скок до 20 евро за килограм говеждо, преетикетиране на българско месо и инфлация, която превръща празничната трапеза в непостижима мечта Яж, сподели и се обличай – La Ferme, Flora и BOSS променят правилата на вечерята в Бургас Яж, сподели и се обличай – La Ferme, Flora и BOSS променят правилата на вечерята в Бургас Тук храната има характер, атмосферата – стил, а всяка вечер носи усещане за нещо повече Демократите топят Тръмп, че е прекарал часове с една от жертвите на Епстийн Демократите топят Тръмп, че е прекарал часове с една от жертвите на Епстийн Комисия от американски законодатели публикува 23 000 страници документи Светлана Гринчук подаде оставка в Украйна, благодари на Зеленски Светлана Гринчук подаде оставка в Украйна, благодари на Зеленски "Постът не е самоцел за мен", сподели тя
Доналд Тръмп Доналд Тръмп Длъжен съм да съдя Би Би Си, осакатиха моята красива и успокояваща реч Виц на деня Виц на деня - Коле, много яки ракиени чаши имаш!
- Абе Пешо, това е вазата!
- Сипвай бе, не ми се обяснявай!
Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Муцка, чу ли, бедствено положение, 7 сантиметра сняг!?
- 7 сантиметра е бедствено положение, ама не за сняг!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В една къща, колкото е по-често, толкова е по-чисто.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори