×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Рокади в полицията
Рокади в полицията 15/10/2025, Сряда 09:50 0
Тервел ИЛИЕВ По Черноморието ще вали По Черноморието ще вали 15/10/2025, Сряда 07:18 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Грипната епидемия ще започне с една-две седмици по-рано, казва доц. Ангел Кунчев Грипната епидемия ще започне с една-две седмици по-рано, казва доц. Ангел Кунчев Очакват се нови доставки на противогрипни ваксини, съобщи експертът Шофьорка блъсна 12-годишно дете и избяга Шофьорка блъсна 12-годишно дете и избяга Инцидентът е станал на 14 октомври на улица "Ал. Константинов" Кристин и Ерик, които потърсиха спокойствие в България, а сега нямат търпение да се махнат Кристин и Ерик, които потърсиха спокойствие в България, а сега нямат търпение да се махнат Животът в родината ни ги научил да ценят това, че са британци Майка и бебе са с изгаряния заради UV лампа в Инфекциозна болница в София Майка и бебе са с изгаряния заради UV лампа в Инфекциозна болница в София Жената твърди, че от лечебното заведение ѝ е било отказано съдействие за допълнителен преглед Мъж и жена загинаха при пожари в София Мъж и жена загинаха при пожари в София Фатални инциденти отнеха живота на възрастна жена и 62-годишен мъж Рокади в полицията Рокади в полицията Комисар Илиян Личев поема официално поста заместник-директор на ОД на МВР Велико Търново Празник е: Не се препоръчва да се вземат заеми - „измиват“ богатството от дома Празник е: Не се препоръчва да се вземат заеми - „измиват“ богатството от дома Този църковен празник се свързва не само с определени традиции, но и с 3 забрани, които трябва да се спазват Тонове изхвърлен асфалт от ремонт на АМ"Тракия", притесниха жители в района Тонове изхвърлен асфалт от ремонт на АМ"Тракия", притесниха жители в района Според тях, това е можело да предизвика наводнения Парламентът не събра кворум, заседанието се провали Парламентът не събра кворум, заседанието се провали Регистрираха се едва 61 депутати UV лампа причини изгаряния на майка и бебе в болница в София UV лампа причини изгаряния на майка и бебе в болница в София Жената твърди, че уредът работил няколко часа, въпреки че не трябва да се използва, когато в помещението има хора
Почина турският журналист, ранен при нападение в Истанбул Почина турският журналист, ранен при нападение в Истанбул Хакан Тосун се лекуваше в интензивно отделение Как се прави турският кашкавал на конци Как се прави турският кашкавал на конци Това сирене е не само вкусно, но и истински символ на изкуството на млекарството в Турция Това е най-добрата рецепта за кисели краставички Това е най-добрата рецепта за кисели краставички Рецептата не е никак сложна, но знайте, че методът на приготвяне е по-различен 7 месеца след огнения ад в Кочани почина още един от членовете на ДНК 7 месеца след огнения ад в Кочани почина още един от членовете на ДНК Панчо е 63-aта жертва на пожара, разразил се в следствие на фойерверки по време на концерта в дискотеката „Пулс” на 16 март Британка избра да роди в дома си и...умря Британка избра да роди в дома си и...умря Майката се почувствала неподкрепена от акушерите при раждането на първото й дете Защо тази държава не пусна футболистите си в квалификациите за Световно първенство Защо тази държава не пусна футболистите си в квалификациите за Световно първенство Има масови бягства  Мъж и дете починаха при корабокрушение в близост до Родос Мъж и дете починаха при корабокрушение в близост до Родос 19  са спасени при операция на бреговата охрана   Не може в държавния сектор да се вземат по-големи заплати от частния, категоричен е Васил Велев Не може в държавния сектор да се вземат по-големи заплати от частния, категоричен е Васил Велев „Ако сега не се направят корекции, щетите за политическата класа ще бъдат по-големи в бъдеще, предупреди председател на Управителния съвет на Асоциация на индустриалния капитал в България Защо Виктор Николаев побесня тази сутрин Защо Виктор Николаев побесня тази сутрин Причината е случай от Пловдив Разбих колата на жена си, плаче тази холивудска звезда Разбих колата на жена си, плаче тази холивудска звезда Засече ме огромен боклукчийски камион, по-голям от кит, коментира Алек Болдуин
Иво ХРИСТОВ Иво ХРИСТОВ Светът, който ни е познат от последните 30 години, приключи Виц на деня Виц на деня - Мамо, този чичко е плешив!
- Шшшт... тихо, че ще те чуе!
- Защо? Той не знае ли?
Виц на деня Виц на деня - Муцка, вярно ли е, че си се омъжила за депутат?
- Да!
- И как е?
- Не съм много доволна!
- Защо?
- Цяла вечер обикаля около леглото, маха с ръце и ми разправя, колко ще ни е хубаво в леглото!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Дядо казваше:
- Кел файда, че е до коляното на мъжа, като не му е до пъпа!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори