×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Поскъпват част от основните храни, плодовете и зеленчуците по борсите
  • Двама убити и девет души са в критично състояние след стрелба в американския университет „Браун“
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Откриха паметник на Левски в Италия Откриха паметник на Левски в Италия 14/12/2025, Неделя 19:20 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Цял регион е пред екокатастрофа, голям язовир е на път да пресъхне Настоящото състояние, при което в него има по-малко от 1.5 милиона кубика вода, е най-ниското от десетилетия насам Голяма промяна в касовите бележки от 1 януари Голяма промяна в касовите бележки от 1 януари От 1 януари 2026 г. общата сума на касовите бележки ще се изписва първо в евро, а след това в лева – обратен ред спрямо сегашната практика Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. Спортно училище „Юрий Гагарин“ отличи своите шампиони за 2025 г. За първи път бяха градени и ученици от прогимназиален етап Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Вечеряйте между 17 и 19 ч. през зимата, за да сте здрави Ако искате да имате достатъчно енергия през зимата и успешно да се справите с вирусите, внимавайте не само какво ядете, но и кога, предупреждават диетолози Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина скъса с русото: Вече е фатална брюнетка Ромина Тасевска изненада всички с рязка и смела промяна, която мигновено привлече вниманието в социалните мрежи Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти Важна новина за тези, които планират да направят инвестиции в имоти След Нова година лихвеният процент на Европейската централна банка ще важи и за България, като част от еврозоната Сигнал до Флагман.бг: Камикадзе с БМВ дрифти бясно по улиците на Бургас Сигнал до Флагман.бг: Камикадзе с БМВ дрифти бясно по улиците на Бургас Водачът явно се смята за поредния безсмъртен на пътя, на когото всички са длъжни Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин Общински съветник от СДС стана председател на БСП - Видин Общинската конференция на БСП в града избра Трифонов за нов председател на видинската структура на БСП Откриха паметник на Левски в Италия Откриха паметник на Левски в Италия На вълнуваща церемония на площад „Сан Паоло“ в италианския град Монца бе открит барелеф на Васил Левски Ако Румен Радев не се включи сега в предсрочните избори, той приключва, смятат социолози Ако Румен Радев не се включи сега в предсрочните избори, той приключва, смятат социолози По-добрият вариант за него е да подаде оставка след приключването на раздаването на мандатите и преди назначаването на служебен кабинет
Откриха паметник на Левски в Италия Откриха паметник на Левски в Италия На вълнуваща церемония на площад „Сан Паоло“ в италианския град Монца бе открит барелеф на Васил Левски Слави Ангелов: Задържаха шефа на Пето районно управление заради разчистване на сметки Слави Ангелов: Задържаха шефа на Пето районно управление заради разчистване на сметки Журналистът разкри, че преди акцията е бил търсен с конкретна информация за връзки между арестувания полицай и ключова фигура в наркосредите Милиони живеят в студени домове: България е сред уязвимите страни Милиони живеят в студени домове: България е сред уязвимите страни Делът на хората в Европейския съюз, които не са в състояние да поддържат домовете си адекватно отоплявани, нарасна след енергийната криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна Google премахна AI видеа с герои на Disney Google премахна AI видеа с герои на Disney Бе им отправено официално предупреждение 8 лъжи, в които „Сексът и градът“ ни накара да вярваме 8 лъжи, в които „Сексът и градът“ ни накара да вярваме Сериалът представя леко изкривена картина Лейди Гага спря концерт по време на порой заради танцьор, паднал от сцената Лейди Гага спря концерт по време на порой заради танцьор, паднал от сцената По време на изпълнение един от танцьорите се подхлъзва така, че изхвърча от сцената Украйна атакува още един танкер в Черно море Украйна атакува още един танкер в Черно море В неделя корабът е на около 2 мили северно от турския плаж Кисиркая Кой наследи милионите на Косьо Самоковеца Кой наследи милионите на Косьо Самоковеца Съпругата му Ангелина Димитрова успява да се справи с делата срещу нея след убийството на мъжа й, дори осъжда страната ни в Страсбург Най-малко 12 души са убити на плаж в Австралия Най-малко 12 души са убити на плаж в Австралия В мрежата се появиха кадри как цивилен героично се справя и обезоръжава един от стрелците, касапницата е трябвало да бъде още по-кървава, намерени са експлозиви Пловдивчанин превъртя играта, иска близо 1 млн. лв. за това чудо! Пловдивчанин превъртя играта, иска близо 1 млн. лв. за това чудо! Груби сметки показват, че квадратният метър на къщата струва 2750 евро, а на двора - 1222,22 евро
Мартин Димитров, депутат от ДБ Мартин Димитров, депутат от ДБ Шенген и еврозоната са като Шампионската лига: пускат те да играеш там, но, като имаш слабо правителство, нищо не постигаш. Виц на деня Виц на деня Доктор към пациент:
- Първо добрите или лошите новини?
- Първо добрите.
- Ще можеш да паркираш навсякъде...
Виц на деня Виц на деня - Тате, Защо в България един мъж може да има само една жена?
- Законът ни пази, синко!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако чуете, че някой си хвали комшиите, значи си продава имота.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори