×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Макрон ще посрещне Зеленски на 17 ноември в Париж
  • Премиерът свиква извънредно Съвета по сигурността заради особения управител на „Лукойл“
  • Британската медия Би Би Си поднесе извиненията си на американския президент Доналд Тръмп
  • България посреща мощи и светини на Св. Гавриил Ургебадзе
  • Очаква ни слънчев петък
  • Две деца починаха след хранително отравяне в туристически квартал на Истанбул
  • Освободиха под съдебен надзор жена, задържана за обира в Лувъра
  • Премиерът ще връчи държавната награда „Св. Паисий Хилендарски“ на проф. Христо Йоцов
  • В Испания разбиха мрежа за трафик на непълнолетни мигранти
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ ЕС готви 20-ия пакет санкции срещу Русия ЕС готви 20-ия пакет санкции срещу Русия 14/11/2025, Петък 18:00 2
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
КЗП проверява СОС за спекула с цените за паркиране в София КЗП проверява СОС за спекула с цените за паркиране в София Комисията стартира проверка на ЦГМ и Столична община заради двойните цени в синята и зелената зона от 2026 г. и възможни нарушения при ценообразуването. Как самосаботажът оставя дори най-привлекателните хора сами Как самосаботажът оставя дори най-привлекателните хора сами Собственият ви ум може да е проблемът, който държи любовта далече от вас Жечо Станков: Обезпечихме ключова дерогация от Великобритания Жечо Станков: Обезпечихме ключова дерогация от Великобритания „Това беше основна моя задача като министър“, допълни той Двама опасни рецидивисти са в бандата, отвлякла 21-годишно момиче Двама опасни рецидивисти са в бандата, отвлякла 21-годишно момиче Личен мотив е най-вероятната причина за бруталното отвличане, полицията задържа похитителите за часове Зелен саботаж за милиарди: Как България изгуби АМ „Струма“ и бъдещето си заради НПО активизъм Зелен саботаж за милиарди: Как България изгуби АМ „Струма“ и бъдещето си заради НПО активизъм Поредица от дела, доноси и лобистки атаки рискуват страната да вземе заем до 2 милиарда евро и да върне още 800 милиона на Брюксел Превенцията на пациентите и ролята на профилактичните прегледи Превенцията на пациентите и ролята на профилактичните прегледи Какви изследвания и консултации ни се полагат от националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Часовникът, любимото място на феновете на „Ботев-Бургас” и несбъднатата градска галерия Часовникът, любимото място на феновете на „Ботев-Бургас” и несбъднатата градска галерия А двуетажната солидна постройка с магазина за ризи „Витоша” беше съборена с идеалната цел да настаним изкуството в сърцето на града  52% от потребителите в България предпочитат автомати за куриерски услуги 52% от потребителите в България предпочитат автомати за куриерски услуги Пред посещение в офис или изчакване на куриер България води челната класация в ЕС по брой работещи бедни България води челната класация в ЕС по брой работещи бедни Страните кандидатки за ЕС Северна Македония, Турция и Черна гора имат по-високи минимални заплати в СПС от няколко държави членки на ЕС Бомбастичният рожден ден на WINBET ще продължи цяла седмица Бомбастичният рожден ден на WINBET ще продължи цяла седмица В последния ден от месеца бетинг операторът ще предложи забавления и предложения без аналог в своята история
Обучение на 3000 палестински полицаи от Газа обмислят от ЕС Обучение на 3000 палестински полицаи от Газа обмислят от ЕС Предложението ще се обсъди от министрите на външните работи на Европейския съюз през следващата седмица Трагедия в Истанбул: Майка и две деца починаха, след като яли популярна улична храна Трагедия в Истанбул: Майка и две деца починаха, след като яли популярна улична храна Семейството, което пребивавало в района Фатих, било спешно откарано в болница, но двете деца на 6 и 3 години починали Медведев: Съдбата на Зеленски е като гноен цирей Медведев: Съдбата на Зеленски е като гноен цирей Съдбата му е предопределена и "скалпелът на историята вече виси над него“, написа заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Тези четири държави от ЕС отказват да приемат мигранти Тези четири държави от ЕС отказват да приемат мигранти Страните членки Унгария, Чешката република, Словакия и Полша, няма да се подчинят на Брюксел Кои са местата в Европа където най-много използват AI Кои са местата в Европа където най-много използват AI Европейският съюз е начело в приемането на ИИ, особено най-богатите му страни, се казва в доклад ДНК анализ: Хитлер е бил аутист, психопат и е имал синдром на Калман ДНК анализ: Хитлер е бил аутист, психопат и е имал синдром на Калман Пробите са взети от напоената с кръв плат на дивана, където Хитлер се е самоубил Интересни факти за Чарлз III на рождения му ден Интересни факти за Чарлз III на рождения му ден Макар да е роден през студения ноември, като всички британски монарси, има два рождени дни – личен и официален Ламин Ямал е номиниран за най-красив гол през миналия сезон Ламин Ямал е номиниран за най-красив гол през миналия сезон Той получи признанието за попадение през месец май, когато изпрати фалцов удар в мрежата на Еспаньол от дясното крило Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е Вирусолози бият тревога за H3N2, мутирал е Новите вариации на щама вече предизвикват сериозни епидемии в Австралия и Япония, а медици у нас съветват за ранна имунизация и повишена предпазливост Извратени богаташи ходили на лов за хора, плащали стотици хиляди, за да убиват беззащитни цивилни Извратени богаташи ходили на лов за хора, плащали стотици хиляди, за да убиват беззащитни цивилни Италия разследва "снайперистки сафарита"
Бойко Борисов Бойко Борисов Ще имаме дерогация за Лукойл от САЩ, чичо ми зад Океана каза Виц на деня Виц на деня Какво е нужно на една жена да ви скапе петъка за една минута?
-Да е петък и да има една минута.
Виц на деня Виц на деня Две блондинки си говорят:
- Хич не ме интересува кой колко пари има! Важното е колко ми дава.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Някои индиански племена вярват, че ако ядеш мечка ще бъдеш силен и смел. Ако ядеш пума ще бъдеш хитър и бърз. Мисля си, ние дали не ядем прекалено много овче и свинско?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори