×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Инж. Любомир Качамаков е новият председател на Камарата на строителите в България
  • Софийският университет чества своя патронен празник
  • Честваме имената, съхранили светлината на словото
  • България засилва мерките срещу домашното насилие
  • Турция въвежда нов план за борбата срещу насилието над жени
  • Единствената петролна рафинерия в Сърбия спря работа
  • Лекари призовават за строг контрол върху антибиотиците заради растящата резистентност
  • Девет деца са убити при пакистанска атака в афганистанска провинция
  • Първият евробюджет на страната влиза на второ четене в парламентарни комисии
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Още четирима задържани за обира на Лувъра Още четирима задържани за обира на Лувъра 25/11/2025, Вторник 21:41 0
Флагман.БГ БФС със съобщение за Боби Михайлов БФС със съобщение за Боби Михайлов 25/11/2025, Вторник 20:03 0
Флагман.БГ Почина легендарен вратар Почина легендарен вратар 25/11/2025, Вторник 19:03 0
Флагман.БГ Нова фатална катастрофа в България Нова фатална катастрофа в България 25/11/2025, Вторник 18:19 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Една и съща e причината в над 1600 жалби за авиационна безопасност Една и съща e причината в над 1600 жалби за авиационна безопасност „Алкохол. Алкохол. Алкохол.“ Разкошни млади певци и актьори в Поморие за шоу, вдъхновено от поезията на Христо Фотев Разкошни млади певци и актьори в Поморие за шоу, вдъхновено от поезията на Христо Фотев Подарете си един вълшебен час, призоваха от общинската администрация и уточняват, че входът е свободен  БФС със съобщение за Боби Михайлов БФС със съобщение за Боби Михайлов Изрази пълна подкрепа Нова фатална катастрофа в България Нова фатална катастрофа в България Почина 60-годишен мъж Приятелка от Япония ми сподели тайната си за естествен колаген Приятелка от Япония ми сподели тайната си за естествен колаген Домашната смес за сияйна визия, поддържа кожата хидратирана Стана ли голям скандал с Малко Българско Училище в Чикаго? Стана ли голям скандал с Малко Българско Училище в Чикаго? И колко е разочарована българската диаспора от генералния ни консул Светослав Станков Дискусия за превенция на детски бракове и раждания ще се проведе в Бургас Дискусия за превенция на детски бракове и раждания ще се проведе в Бургас Активната подкрепа допринася за създаването на среда, в която младите момичета могат да бъдат информирани, подкрепени и предпазени  Младежи със специални нужди се впускат в подводно приключение Младежи със специални нужди се впускат в подводно приключение Фотографът Пламен Вукадинов дава възможност на хора с различни увреждания да опознаят магията на морските дълбини Стряскащи данни за домашното насилие в Бургас, над 140 жени са потърсили помощ за година Стряскащи данни за домашното насилие в Бургас, над 140 жени са потърсили помощ за година 25 ноември е Международният ден за елиминиране на насилието срещу жените. За съжаление обаче у нас случаите продължават да растат Първа версия за трагедията с три смъртни случая на Околовръстното в Пловдив Първа версия за трагедията с три смъртни случая на Околовръстното в Пловдив Изпуснат телефон и секунда разсеяност на шофьора на ТИР-а са вероятната причина за катастрофата
Падналият на покрив в Молдова дрон е "Гербер" Падналият на покрив в Молдова дрон е "Гербер" Излязоха подробности за скандала (М)истерия с плана за мир! Путин го подхвърлил на Тръмп с методите на КГБ, твърдят анализатори (М)истерия с плана за мир! Путин го подхвърлил на Тръмп с методите на КГБ, твърдят анализатори  Бившият представител на България в ООН Стефан Тафров цитира Збигнев Бжежински, който казал, че с Украйна Русия става супер сила и затова в Кремъл не искали мир Дженифър Лопес пя на сватба, взе 2 милиона долара хонорар Дженифър Лопес пя на сватба, взе 2 милиона долара хонорар В Индия Почина легендарен вратар Почина легендарен вратар Той има много трофеи с Милан Смут в „коалицията на желаещите“ и никой не знае какви ще са гаранциите за Украйна Смут в „коалицията на желаещите“ и никой не знае какви ще са гаранциите за Украйна Идеята да изпращат военни сили пропадна, защото трябвало първо да има примирие, а такова може и скоро да няма, а дискусиите по плана на Тръмп продължават Изкуственият интелект измами стотици туристи с несъществуващ коледен базар в Бъкингамския дворец Изкуственият интелект измами стотици туристи с несъществуващ коледен базар в Бъкингамския дворец На изображенията се виждат заснежени сергии и трибуни зад портите на двореца Гей бракове, сключени в държава членка на ЕС, вече ще трябва да бъдат признавани в целия блок Гей бракове, сключени в държава членка на ЕС, вече ще трябва да бъдат признавани в целия блок Отказът да бъде признат брак между двама граждани на ЕС противоречи на нашите закони, заяви Европейският съд Световна звезда прибра 2 млн. долара, за да пее на частна сватба – кой плати лукса? Световна звезда прибра 2 млн. долара, за да пее на частна сватба – кой плати лукса? Дъщерята на милиардера Рама Раджу Мантена се омъжи в тридневно тържество с Боливуд звезди, световни изпълнители и гости от 40 държави Разбиха фабрика за бебета в Крит - жени от България използвани в схема за милиони евро Разбиха фабрика за бебета в Крит - жени от България използвани в схема за милиони евро Бездетни семейства са плащали до 28 000 евро за дете, а за сурогатна майка — по 150 000  Първият студ оголи енергийния хаос в Европа: Германия вдигна цените над 300 евро/MWh Най-голямата икономика в ЕС има недостиг от 15 GW дневно —количество, което може да захрани три Българии
Румен Радев Румен Радев Това е бюджет на измамата Виц на деня Виц на деня - Кой пациент чакаше за превръзка?
- Той си тръгна, раната му зарасна!
Виц на деня Виц на деня - Не разбирам защо аз винаги съм последният, който научава какво се случва в тая къща!
- Недей да викаш, ще събудиш детето!
- Кого?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато един мъж мълчи, значи е мислител. Когато една жена мълчи, значи мислителят е загазил.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори