×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Mощната магнитна буря връхлетя Земята  Mощната магнитна буря връхлетя Земята  12/11/2025, Сряда 09:10 0
Тервел ИЛИЕВ Валежите по Черноморието спират Валежите по Черноморието спират 12/11/2025, Сряда 07:27 0
Флагман.БГ Почина легенда на Холивуд Почина легенда на Холивуд 11/11/2025, Вторник 21:00 0
Тервел ИЛИЕВ Румен Радев наложи вето Румен Радев наложи вето 11/11/2025, Вторник 20:33 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Скална "бомба" полетя към исторически път в България, съдбата предотврати огромна трагедия Скална "бомба" полетя към исторически път в България, съдбата предотврати огромна трагедия Подстъпите към връх Околчица, където се събират хиляди патриоти, изглеждат особено опасни Ох, баня, ох, кеф: Какво се случи вчера в "Ергенът" Ох, баня, ох, кеф: Какво се случи вчера в "Ергенът" Крехката физически Ана, последва здравеняка Краси в помещението Президентът алармира, че се допуска грешка с рафинерията в Бургас Президентът алармира, че се допуска грешка с рафинерията в Бургас "Управляващите трябваше досега да са назначили особен търговски управител", счита Румен Радев. Според него тази мярка е наложителна, за да се избегне криза с горивата ВМА с решение за д-р Цоневски, който удари фатално кучето Мая ВМА с решение за д-р Цоневски, който удари фатално кучето Мая Лекарят е отстранен от длъжност до приключване на разследването Бивш шофьор на линейка в системата "Миладиноски": Пациент ме молеше като малко дете да го спася! Бивш шофьор на линейка в системата "Миладиноски": Пациент ме молеше като малко дете да го спася! Линейките му са в потресаващо състояние - вратите се отварят сами, няма никаква апаратура, а в хосписите санитарките слагат инжекции, твърди Петко Бонев Проф. Семов: Съсипват отбелязването на 150-годишнината от Априлското въстание от  перверзна русофобия Проф. Семов: Съсипват отбелязването на 150-годишнината от Априлското въстание от перверзна русофобия Бездушно се представят в българските учебници и хвърковатата чета, и клането в Батак, а това в Новоселската църква в Априлци въобще го няма, каза той Властта размаха данъчната секира, Сачева заговори за вдигане и на ДДС Властта размаха данъчната секира, Сачева заговори за вдигане и на ДДС Тя обяви, че такова било желанието на работодателите, но те веднага отрекоха, против са и синдикатите Катастрофа в Бургаско, бъдете особено внимателни Катастрофа в Бургаско, бъдете особено внимателни Инцидентът стана след Свети Влас в посока Варна Камено с нов тенис корт за ученици и жители на общината Камено с нов тенис корт за ученици и жители на общината Обновеното игрище в двора на старото училище е част от усилията на местната власт за активен и здравословен начин на живот Пребиха известен сваляч в Пловдив Пребиха известен сваляч в Пловдив Бил известен като Дон Жуан от Столипиново 
Анкара потъна в скръб, самолет с 20 души на борда се разби Анкара потъна в скръб, самолет с 20 души на борда се разби  Нека Аллах се смили над нашите мъченици и техните семейства намерят сили, коментира турският външен министър Хакан Фидан От Брюксел пращат призовки на 17-годишни! Войната идва, приятен апокалипсис От Брюксел пращат призовки на 17-годишни! Войната идва, приятен апокалипсис Цялата "икономика" е една гигантска пирамида от безсмислени дейности, финансирана с кредити. Държат ви на системи като наркоман на игла САЩ отказват визи на дебелаци САЩ отказват визи на дебелаци Това е записано в директива, издадена от администрацията на Тръмп Тази холивудска звезда прости на сина си Тази холивудска звезда прости на сина си Преди 20 години Пиърс Броснан взе трудно решение: да прекъсне всякаква връзка с осиновения си син Кристофър, който по това време имаше наркотична зависимост и не искаше да се лекува САЩ срещу Германия: 16 140 MW срещу 12 MW – технологичният позор на зелена Европа САЩ срещу Германия: 16 140 MW срещу 12 MW – технологичният позор на зелена Европа Докато Америка инвестира в инфраструктура за изкуствен интелект, Германия тъне в зелена идеология и бюрокрация Какво означава този ден и как да използваме енергията му Какво означава този ден и как да използваме енергията му Огледалната дата 11/11 е ден, в който числата образуват визуално и енергийно огледало Затлъстелите чужденци могат да забравят за визи за САЩ Затлъстелите чужденци могат да забравят за визи за САЩ Ще се взима предвид здравето на всеки, който иска да пътува до щатите Германските власти арестуваха мъж, призовавал за убийства на политици Германските власти арестуваха мъж, призовавал за убийства на политици Обвиняемият набирал дарения в криптовалута и публикувал инструкции за направата на експлозиви Нови спекулации за здравето на Путин Нови спекулации за здравето на Путин Кремъл обаче отхвърля всякакви подозрения за заболяване, като ги определя като "измислени“ Почва нов ремонт на магистралата, от утре ще има промяна в движението Почва нов ремонт на магистралата, от утре ще има промяна в движението Агенция „Пътна инфраструктура“ апелира шофьорите да спазват правилата за движение и разрешената скорост
Мария Захарова, говорител на Външно министерство Мария Захарова, говорител на Външно министерство Заводът на "Райнметал" в България е част от милитаризацията на Европа Виц на деня Виц на деня Полицай спира шофьор:
- Вие сте употребили алкохол!
- Не е вярно, не съм!
- Очите Ви са червени!
- Щом ще се обиждаме, на Вас са Ви клепнали ушите!
Виц на деня Виц на деня - Дядо, какво Ви вдъхновява, та доживяхте до сто години?
- Не разбрах?
- Какво Ви кара да ставате сутрин?
- Ааа, разбрах... вдъхновява ме пикаенето.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Това, което жена може да види с крайчето на окото, ядрено магнитен резонанс, не може да го види.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори