×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Светлозария КИДЕРОВА Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата 23/12/2025, Вторник 12:45 2
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Къде да откриете коледни предложения за всеки вкус и бюджет? Къде да откриете коледни предложения за всеки вкус и бюджет? Коледни предложения в Kaufland – идеи за празничната трапеза и подаръци с отстъпки за всякакъв бюджет В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове В любимия на българите Одрин спряха да приемат левове Заради въвеждането у нас на еврото Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Пазарът на имоти е в капан, а бабите не си дават жилищата Очаква се да се появят нови имоти на пазара, които да балансират и да спрат опитите за надуване и спекулиране с цените, прогнозира брокер Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Обрат! ВиК операторите нямало да вдигат цената на водата, заради еврото Целта е осигуряване на необходимия преходен период за по-плавно адаптиране след приемането на еврото за официална валута Леля Стефка ми даде тази рецепта за пълнена пита "Хайдушки калпак", страхотна е Леля Стефка ми даде тази рецепта за пълнена пита "Хайдушки калпак", страхотна е Ястие, което комбинира пухкаво тесто с богата и ароматна плънка Колекционери проявяват голям интерес към българския лев Колекционери проявяват голям интерес към българския лев Националната ни валута ще стане колекционерско бижу АЕЖ с нов протест пред bTV заради Мария Цънцарова АЕЖ с нов протест пред bTV заради Мария Цънцарова Журналисти и граждани изразяват недоволството си с протестно кафе пред сградата на медията Лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да платят  дължимите вноски на 30.12.2025 Лицата с прекъснати здравноосигурителни права могат да платят дължимите вноски на 30.12.2025 Във връзка с въвеждане на еврото в България и подготовка на системите за плащания, здравните вноски, наредени в периода от 01.01.2026 г. до 04.01.2026 г., вкл. ще постъпят по сметката на НАП в БНБ на 05.01.2026 г. Внимание, шофори! Преходът към евро удря и винетките Внимание, шофори! Преходът към евро удря и винетките Проблемите засягат операциите, извършвани чрез банков превод Новата година идва с нови цени на водата Новата година идва с нови цени на водата За повечето ВиК дружества КЕВР одобри поскъпване
Мъка за феновете на бърбъна, Jim Beam спира производството Мъка за феновете на бърбъна, Jim Beam спира производството Гигантът в производството на бърбън предприема пауза за подобрения, следвайки спад в консумацията и износа на алкохол в САЩ Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха четвъртото си дете Енрике Иглесиас и Анна Курникова посрещнаха четвъртото си дете Певецът и бившата тенис звезда обявиха радостната новина в социалните мрежи, разкривайки снимка на новороденото си, но без да разкриват пола и името Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Pantone обяви цвета на 2026 г.: Носи вътрешен мир Той вдъхва спокойствие и креативност за следващата година Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Лошо спите, а не подозирате защо – отговорът е в леглото ви Според учени възглавницата е сред най-подценяваните, но най-влиятелни фактори за качествен сън и възстановяване на тялото Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Почина бившата съпруга на Чък Норис - Даян Хоулчек Тя е издъхнала след продължителна борба с деменцията Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Отказаха да върнат децата на двойка, живееща в гората без ток и вода в Италия Решението предизвика критики от страна на правителството Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Нови правила за влизане във Великобритания от февруари Всеки, който желае да влезе във Великобритания, трябва да има дигитално разрешение – чрез ETA или електронна виза Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Откриха снимка на принцеса Даяна, скрита в дома на финансиста Джефри Епстийн Той е бил вманиачен на тема британското кралско семейство, става ясно от  обиските в дома му Убиха руски генерал насред Москва Убиха руски генерал насред Москва Взривиха колата му, властите подозират украинските служби Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Реал Мадрид ТВ с остър отговор на Лапорта Клубната медия на „белите“ атакува с твърдения за прикриване на истини и подигравка с правосъдието
Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Радостин ВАСИЛЕВ, лидер на МЕЧ Нямам никакви проблеми с гнева Виц на деня Виц на деня - Съседке, имам да те черпя.
- Защо, комшия?
- Вчера, така вика по твоето дете, че и моето си оправи стаята и се облече по-топло.
Виц на деня Виц на деня - Знаеш ли какво е кактус?
- Не.
- Разочарована от живота краставица.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странно нещо е съвестта! Измъчва не този, когото трябва, а този, който я има.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори