×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес ще има голям митинг "в защита на държавността" в Руен, очаквайте подробности - Флагман.бг ще предава на живо
  • Приходите от нощувки са над 2 млрд. лв. и нарастват с 16,8%
  • Вкарват всички болки в електронна здравна карта
  • Румен Радев се срещна с Карлос Насар
  • Внимание! До часове ни удрят силни магнитни бури
  • ЕС осъди критиките на Илон Мъск, като ги определи като "напълно безумни изявления"
  • Такситата в София поскъпват с почти 20% от 1 януари
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Мария АРНАУДОВА Шантавите ритуали по света за Коледа Шантавите ритуали по света за Коледа 09/12/2025, Вторник 20:20 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Късметът се усмихва на Козирога, а Телецът да не пазарува днес Късметът се усмихва на Козирога, а Телецът да не пазарува днес Хороскоп за деня – 10 декември 2025, сряда  Политическо дежавю: Митингите на ДПС-НН напомнят за целувката на Орлов мост и белия автобус Политическо дежавю: Митингите на ДПС-НН напомнят за целувката на Орлов мост и белия автобус Това каза политологът Теодор Славев. Той прогнозира ръст на напрежението. Надява се управляващите да не допускат повторение на сценария от 2013 година Румен Радев: Властта организира манифестации, а не протести – народът е възмутен от олигарсите Румен Радев: Властта организира манифестации, а не протести – народът е възмутен от олигарсите Президентът остро критикува управляващите заради протестите, ролята на олигарсите, злоупотребата със службите и посочи, че ще обяви политически проект в неочакван момент Красимир Вълчев опроверга: Родителските срещи не са трик срещу протеста Красимир Вълчев опроверга: Родителските срещи не са трик срещу протеста Министърът на образованието отхвърли обвиненията, че се използва административен натиск върху родители и ученици чрез училищния график Тиха зимна вечер пред кметството в Бургас, не се яви дори и един протестър Тиха зимна вечер пред кметството в Бургас, не се яви дори и един протестър Само униформени служители на реда стояха на пост почти два часа Жечо Станков: България става енергиен лидер на Балканите с подкрепата на САЩ Жечо Станков: България става енергиен лидер на Балканите с подкрепата на САЩ САЩ подкрепят изграждането на нови ядрени мощности и проекти за диверсификация в България, водени от министър Жечо Станков Бургаският държавен университет и „Арсенал“ АД с меморандум за стратегическо сътрудничество Бургаският държавен университет и „Арсенал“ АД с меморандум за стратегическо сътрудничество Партньорството ще осигурява стажове, обучения и съвместни проекти за студентите и достъп на бизнеса до млади специалисти и научен потенциал Ново бижу до плажа в Крайморие: Строят модерно училище с басейн Ново бижу до плажа в Крайморие: Строят модерно училище с басейн Учебният комплекс ще приема 208 деца и ще се превърне в база за водни спортове и модерно образование край морето Исмаил Осман: Ако не приемем бюджета, 2026-та ще е нулева година Исмаил Осман: Ако не приемем бюджета, 2026-та ще е нулева година Обвиняват ни, че теглим нов заем, а Асен Василев зае толкова, колкото предходните правителства за 20 години, каза той Кметовете на Руен и Сунгурларе: Строим детски градини и пътища с подкрепата на Делян Пеевски Кметовете на Руен и Сунгурларе: Строим детски градини и пътища с подкрепата на Делян Пеевски  Кога през последните 30 години демокрация са отпускани толкова пари за култура – за читалища, попита домакинът 
В отговор на критика на Тръмп: Зеленски заяви, че винаги е готов на избори В отговор на критика на Тръмп: Зеленски заяви, че винаги е готов на избори Президентът на САЩ заяви в интервю за "Политико", че "Украйна загуби много територия и трябва да произведе избори" Шантавите ритуали по света за Коледа Шантавите ритуали по света за Коледа Някои от тях са толкова странни и дори нелепи, че със сигурност ще ви изумят   Звездата от „Сексът и градът“ Ким Катрал се омъжи на тайнa церемония в Лондон Звездата от „Сексът и градът“ Ким Катрал се омъжи на тайнa церемония в Лондон Интимна церемония, където блясъкът е заменен със стил и истинска любов Тръмп: Украйна трябва спешно да проведе избори, а Русия е по-силната страна в мирните преговори Тръмп: Украйна трябва спешно да проведе избори, а Русия е по-силната страна в мирните преговори Американският президент критикува Зеленски за отлагането на вота, предупреждава за рисковете от войната и определя ЕС като „западащ и отслабен от политкоректност“ Путин с неочаквана рокада в Северна Македония Путин с неочаквана рокада в Северна Македония Освобождавам Сергей Александрович Баздникин от длъжността извънреден и пълномощен посланик на Руската федерация в Република Северна Македония, заяви руският президент Пето дете за Джак Озбърн - светлина за семейството след смъртта на Ози Пето дете за Джак Озбърн - светлина за семейството след смъртта на Ози Новината за още едно бебе идва като светъл лъч за сина на Ози, който преживя загубата на баща си, само дни преди да научи, че семейството му отново ще се увеличи Руснаците също страдат от войната, Путин им вдига драстично данъците Руснаците също страдат от войната, Путин им вдига драстично данъците Най-драматична е промяната, която засяга малкия и средния бизнес Тръмп в защита на Мъск: „ЕС върви в лоша посока“ след глобата от 120 млн. евро за X Тръмп в защита на Мъск: „ЕС върви в лоша посока“ след глобата от 120 млн. евро за X Американският президент постави под въпрос регулациите на ЕС, защити Илон Мъск и отправи нови икономически предупреждения към Канада и Мексико Истината за сините кучета в Чернобил Истината за сините кучета в Чернобил Ветеринари разкриват причината  Pegasus превзе Европа: Турският гигант купи най-големия чешки авиопревозвач Pegasus превзе Европа: Турският гигант купи най-големия чешки авиопревозвач С придобиването на Smartwings турската Pegasus прави най-смелата си стъпка към разширяване в Централна Европа, превръщайки се в ключов играч на регионалния авиационен пазар
Володимир ЗЕЛЕНСКИ Володимир ЗЕЛЕНСКИ Лондонските разговори завършиха с оформен 20-точков мирен план Виц на деня Виц на деня Турист в балкана пита местен жител:
- Извинете, как най-бързо мога да изкача баира?
- Ами... да взема да отвържа кучето...
Виц на деня Виц на деня - Капитане, истина ли е, че жена на кораба носи голямо нещастие?
- Не е вярно! Носи абсолютно същото нещастие, каквото и на сушата!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Много грешни отговори са нужни, за да се стигне до верния
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори