×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • След забраната за износ дизелът е поскъпнал с 10 ст.
  • Повдигнаха обвинение на рецидивист за шофиране с 4,23 промила алкохол
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Известен диджей е сериен изнасилвач? Известен диджей е сериен изнасилвач? 12/11/2025, Сряда 20:21 3
Тервел ИЛИЕВ Извънземни закъсаха в небето над България? Извънземни закъсаха в небето над България? 12/11/2025, Сряда 20:00 2
Флагман.БГ "Тя има съвършена красота" "Тя има съвършена красота" 12/11/2025, Сряда 18:30 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Главчев и Кожарева си поделили 113 257 лева, тлъсти бонус радват и колегите им от държавната хранилка Главчев и Кожарева си поделили 113 257 лева, тлъсти бонус радват и колегите им от държавната хранилка Аз съм взел малко над 20 000 лева, а останалите – тя, уточни той Депутати чупят рекорди, отхвърлиха набързо президентското ветото за "Лукойл" Депутати чупят рекорди, отхвърлиха набързо президентското ветото за "Лукойл" Според правния съветник на Румен Радев обаче поправките в Закона за търговията с нефтопродукти противоречат на Конституцията Жестока катастрофа във Ветрен, лека кола се заби в тежкотоварен камион Жестока катастрофа във Ветрен, лека кола се заби в тежкотоварен камион Шофьорът на тира се е опитал да предотврати удара и е навлязъл в черния банкет с риск да се обърне Бюджет 2026 е на бедствието, не го харесват дори и управляващите Бюджет 2026 е на бедствието, не го харесват дори и управляващите  Няколко политически лидери са го направили от заблуда, че като си купят гласовете на някакви съсловия, ще спечелят следващите избори, коментира бивш вицепремиер Радев нямало да пътува до Турция, за да гледа националите ни с Ердоган Радев нямало да пътува до Турция, за да гледа националите ни с Ердоган Такава визита изобщо не е била планирана Бесарабски българин кандидатства с грамадна зелка за рекорд на България Бесарабски българин кандидатства с грамадна зелка за рекорд на България Внушителният зеленчук се отглежда в района на Поморие, в живописното село Гълъбец За 2025-година са регистрирани 1724 сигнала за деца в риск За 2025-година са регистрирани 1724 сигнала за деца в риск Националната телефонна линия за деца 116 111 на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) са постъпили общо 21 362 обаждания  Въвежда се временна организация за движение в бургаския ж.к. "Изгрев" Въвежда се временна организация за движение в бургаския ж.к. "Изгрев" Затваря се улицата за между бл.184 и бл.181  На 15 ноември започва Рождественският пост На 15 ноември започва Рождественският пост Макар на пръв поглед да изглежда като време на лишения, постът всъщност е покана към вътрешен покой и умереност Анджела Ташева и Лили Естер имали връзка преди години Анджела Ташева и Лили Естер имали връзка преди години Героините от "Биг Брадър" и "Ергенът: Любов в рая" са били не само много близки приятелки, но и нещо повече
Светлана Гринчук подаде оставка в Украйна, благодари на Зеленски Светлана Гринчук подаде оставка в Украйна, благодари на Зеленски "Постът не е самоцел за мен", сподели тя Украинците избягаха в ЕС, няма кой да се бие Украинците избягаха в ЕС, няма кой да се бие Численото превъзходство на Русия става все по-сериозен Почина Стефан Генчев - знаков кадър на БНР Бургас Почина Стефан Генчев - знаков кадър на БНР Бургас Погребението ще бъде утре - 13.11 2025 г. от 12 часа на бургаските гробища Засилени мерки за сигурност преди мача Турция-България заради очакваното присъствие на Ердоган Засилени мерки за сигурност преди мача Турция-България заради очакваното присъствие на Ердоган Възможно е и президентът Румен Радев да е на двубоя Ето кой подобри рекорда по приходи на Серина Уилямс Ето кой подобри рекорда по приходи на Серина Уилямс Това е американската тенисистка, която е спечелила 11 титли, включително Откритото първенство на Франция, Откритото първенство на САЩ и финалите на WТА Румъния арестува ексдепутат за трафик на оръжие и замеси българин Румъния арестува ексдепутат за трафик на оръжие и замеси българин Румънският военен министър обяви, че е имало опит да се купи влиянието му за 1 млн.долара, но той отказал Това е новата Алиса в страната на чудесата Това е новата Алиса в страната на чудесата Не е оповестено каква роля точно ще изиграе провокативната певица Сабрина Карпентър Пъф Деди се уреди с престижна работна позиция в затвора Пъф Деди се уреди с престижна работна позиция в затвора Рапърът влиза в интересна роля - духовен асистент Какво не трябва да правите за нищо на света днес Какво не трябва да правите за нищо на света днес Човек не бива да започва кавги или конфликти Колко са българските проститутки в Германия Колко са българските проститутки в Германия Те имат нужда от помощ, не от наказание, заяви Варкен, като подчерта необходимостта от всеобхватни програми за излизане от този бранш
Доналд Тръмп Доналд Тръмп Длъжен съм да съдя Би Би Си, осакатиха моята красива и успокояваща реч Виц на деня Виц на деня - Коле, много яки ракиени чаши имаш!
- Абе Пешо, това е вазата!
- Сипвай бе, не ми се обяснявай!
Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Муцка, чу ли, бедствено положение, 7 сантиметра сняг!?
- 7 сантиметра е бедствено положение, ама не за сняг!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук В една къща, колкото е по-често, толкова е по-чисто.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори