×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Млади лекари отново на протест Млади лекари отново на протест 24/11/2025, Понеделник 20:18 1
Флагман.БГ Граждански арест в голям роден град Граждански арест в голям роден град 24/11/2025, Понеделник 20:03 0
Тервел ИЛИЕВ Китай с позиция относно войната, Си говори с Тръмп Китай с позиция относно войната, Си говори с Тръмп 24/11/2025, Понеделник 19:41 0
Флагман.БГ 42-годишен удари полицаи 42-годишен удари полицаи 24/11/2025, Понеделник 19:21 0
Флагман.БГ 19-годишна българка опита да се самоубие 19-годишна българка опита да се самоубие 24/11/2025, Понеделник 19:03 0
Тервел ИЛИЕВ Бербатов предизвиква възхищение в Леверкузен Бербатов предизвиква възхищение в Леверкузен 24/11/2025, Понеделник 18:41 0
Тервел ИЛИЕВ Локо със специален поздрав към Мони Николов Локо със специален поздрав към Мони Николов 24/11/2025, Понеделник 18:20 0
Флагман.БГ До 5 бона такса GSM в затвора До 5 бона такса GSM в затвора 24/11/2025, Понеделник 18:00 1
Георги РУСЧЕВ Тежестта върху труда в България стига рекордни 46% Тежестта върху труда в България стига рекордни 46% 24/11/2025, Понеделник 17:30 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Млади лекари отново на протест Млади лекари отново на протест "Няма да ни излъжете", зоват те Бургаска рецепта как да те помнят с добро 75 години след смъртта ти Бургаска рецепта как да те помнят с добро 75 години след смъртта ти Името на Иван Търколев звучи като благослов. Не защото е бил фабрикант. Не защото е строил къщи. А защото е строил мостове между хората 42-годишен удари полицаи 42-годишен удари полицаи Шокиращ случай в русенска механа Сигнал до Флагман.БГ: Това не е просто лунен пейзаж, а улица в центъра на Бургас (ВИДЕО) Сигнал до Флагман.БГ: Това не е просто лунен пейзаж, а улица в центъра на Бургас (ВИДЕО) Кога най-проблемните улици в бургаския жк „Възраждане“ ще бъдат ремонтирани, питат хората Преизбраха Петър Кънев за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Преизбраха Петър Кънев за вицепрезидент на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество Драгомир Стойнев откри 66-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София Благомир Коцев влезе във варненския затвор, но може да излезе на свобода в четвъртък Благомир Коцев влезе във варненския затвор, но може да излезе на свобода в четвъртък Каквото и да реши обаче Варненският окръжен съд, то няма да е окончателно, защото най-вероятно ще бъде обжалвано  До 5 бона такса GSM в затвора До 5 бона такса GSM в затвора СИМ карти и апарати се превъртат през няколко лишени от свобода БДУ с амбиции за летен кампус и нови бизнес партньорства БДУ с амбиции за летен кампус и нови бизнес партньорства Университетът "Проф. д-р Асен Златаров" отчита ръст на приема и планира иновативни проекти с подкрепата на Община Бургас и европейските приоритети Първият нов влак от "Шкода" ще е у нас през януари Първият нов влак от "Шкода" ще е у нас през януари До август страната ни ще получи общо 25 нови влака на "Шкода" Тежестта върху труда в България стига рекордни 46% Тежестта върху труда в България стига рекордни 46% Осигурителната тежест достига 42% през 2025 г., а правителството планира нови увеличения. Защо вдигането на осигуровките няма да спаси НОИ и ще удари икономиката?
Продадоха на търг най-скъпия комикс в света за рекордна сума Продадоха на търг най-скъпия комикс в света за рекордна сума Изданието е първи брой и струва 9,12 млн. долара В Истанбул забраниха храненето на бездомни кучета В Истанбул забраниха храненето на бездомни кучета По данни на турското правителство из градовете и селските райони в Турция обикалят повече от 4 милиона бездомни кучета 14 полицаи са отстранени заради подозрения в обир и изнасилване на ученичка 14 полицаи са отстранени заради подозрения в обир и изнасилване на ученичка Те са нахлули в дома на момичето в събота, взели са бижутата и телефона, след което са я насилили сексуално Ударен скок на цените на храните в Италия Ударен скок на цените на храните в Италия От октомври 2021 г. до октомври 2025 г. цените на хранителните продукти са се увеличили с 24,9% Отиде си легендарният актьор Удо Киер Отиде си легендарният актьор Удо Киер Той е изиграл близо 300 роли в холивудското и европейското кино Руските банки играят на котка и мишка със западните технологични гиганти Руските банки играят на котка и мишка със западните технологични гиганти Наред с архитектурната трансформация на мобилните приложения, се оформя и нов интелектуален пласт – AI Ето защо ликуват гърците  Ето защо ликуват гърците  Броят на посетителите на страната достигна 31,6 милиона. Фермери блокират пристанища и митници в Гърция Фермери блокират пристанища и митници в Гърция Стачните действие ще са на 30 ноември, като не се изключва и затваряне и на летища  САЩ и Украйна с нов план за мир - Германия се намеси рязко САЩ и Украйна с нов план за мир - Германия се намеси рязко "Оптимистично настроен съм", каза американският държавен секретар Марко Рубио Роклята – същата, а мъжът  друг Роклята – същата, а мъжът  друг Анистън с копие на роклята, която е носила с Брад Пит, на първата си поява с Джим Къртис
Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Ивайло МИРЧЕВ, Демократична България Носорогът на стероиди звъни постоянно на бизнесмени, за да не протестират Виц на деня Виц на деня Деца на холивудски звезди си говорят:
- Ти имаш ли братя и сестри?
- Не, но имам трима бащи от първата си майка и четири майки от първия си баща.
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, ние правим с*кс само когато имаш нужда от пари?!
- Е, не ти ли е достатъчно често?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Един мъж застава на колене пред една жена с надеждата, че след време ролите ще се сменят.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори