×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • 30 месеца затвор за лекаря, продавал кетамин на актьора Матю Пери
  • Прокуратурата е осъдена да плати близо 50 000 лв. на бивш шеф на разузнаването
  • Заместник-председателят на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев заплаши ЕС с репарации в натура
  • ИТН иска парламентът да изслуша Васил Терзиев за протестите в София
  • Папа Франциск оставил средства в завещанието си за линейки за Украйна
  • Полицията проверява кой хвърли димки по време на протеста в Сливен
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ 3 основни правила за щастлива и стабилна връзка 3 основни правила за щастлива и стабилна връзка 04/12/2025, Четвъртък 22:00 0
Флагман.БГ Почина обичан български кмет Почина обичан български кмет 04/12/2025, Четвъртък 21:20 0
Тервел ИЛИЕВ Украински дрон унищожи изтребител МиГ-29 в Крим Украински дрон унищожи изтребител МиГ-29 в Крим 04/12/2025, Четвъртък 19:20 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Рекордно голям шаран от язовир край Божура впечатли рибарите за Никулден Рекордно голям шаран от язовир край Божура впечатли рибарите за Никулден Традицията оживява: шаранът отново е главен герой на Никулден, въпреки високите цени и променящия се риболовен пейзаж Арестуваха педофил, блудствал с две момчета в Бургас Арестуваха педофил, блудствал с две момчета в Бургас Известни са само инициалите на извратеняка – З.В.С., повдигат му обвинение за „хомосексуални блудства“ Министър Тахов: "Магазин за хората" ще обхване цялата страна през 2026 година Министър Тахов: "Магазин за хората" ще обхване цялата страна през 2026 година До дни се очаква вълна от магазини в Пловдивска област Почина обичан български кмет Почина обичан български кмет Отиде си Стойчо Стойчев СДВР опроверга майката на задържан по време на протеста - не е бит СДВР опроверга майката на задържан по време на протеста - не е бит Две коренно различни позиции за състоянието на младежа България затвърждава позиции на изгодна и търсена туристическа дестинация в Европа България затвърждава позиции на изгодна и търсена туристическа дестинация в Европа Природните предимства, облекчаване на визовия режим и доброто съотношение между цена и качество носят ръст в интереса към страната ни през 2025 г. Протестиращи срещу Даниел Митов: Оставка, за да спасим хиляди българи Протестиращи срещу Даниел Митов: Оставка, за да спасим хиляди българи Движение БОЕЦ обвини Митов в политически чадър над репресии и призова за масови блокади в цялата страна Нов скейт парк, паркур зона и спортни игрища преобразяват „Меден рудник“ Нов скейт парк, паркур зона и спортни игрища преобразяват „Меден рудник“ Община Бургас реализира мащабен проект по настояване на млади спортни ентусиасти от квартала Похвално: Левскари дариха пари за лечението на Любо Пенев Похвално: Левскари дариха пари за лечението на Любо Пенев Феновете показаха, че преди всичко трябва да сме човечни Бюджет 2026 възможен само със замразени заплати и орязани инвестиции Бюджет 2026 възможен само със замразени заплати и орязани инвестиции Бившият вицепремиер предупреди за опасността от загуба на 1 милиард лева от ЕС и призова за реформи и политическа отговорност
Украински дрон унищожи изтребител МиГ-29 в Крим Украински дрон унищожи изтребител МиГ-29 в Крим Атаката на военното летище "Кача" е осъществена от специалното звено "Примари" на ГУР Организират специална вечеря за Путин в Индия, президентът на Русия отговори с красноречив жест Организират специална вечеря за Путин в Индия, президентът на Русия отговори с красноречив жест Лидерът на Кремъл наруши официална традиция, за да покаже топло отношение към домакина Транспортираха много болна жена директно в моргата, впоследствие тя почина Транспортираха много болна жена директно в моргата, впоследствие тя почина Голям скандал на Острова Минус 17° отчетоха термометрите в Североизточна Турция Минус 17° отчетоха термометрите в Североизточна Турция Студеното време доведе и до заледяване на пътищата, което причини периодични прекъсвания на движението Бивш собственик на ЦСКА вдигнал най-голямата гей сватба Бивш собственик на ЦСКА вдигнал най-голямата гей сватба Прамод вдига пищна сватба на сина си Дивиеш с Джейк Прайър с любовника му, която беше наречена „Първата голяма индийска гей сватба“ Бъдещето на Израел в Евровизия под въпрос - решават днес Бъдещето на Израел в Евровизия под въпрос - решават днес Словения, Ирландия, Испания и Нидерландия заплашват с бойкот заради конфликта в Газа Любо Пенев е свалил над 30 кг за месец, състоянието му се влошава Любо Пенев е свалил над 30 кг за месец, състоянието му се влошава Тревожните новини съобщи един от най-близките му Втори ден блокада на "Кулата": Над 8 км опашка от тирове заради фермерските протести в Гърция Втори ден блокада на "Кулата": Над 8 км опашка от тирове заради фермерските протести в Гърция Земеделските протести в Северна Гърция парализират движението на камиони, причинявайки сериозни загуби за бизнеса и стотици блокирани шофьори на "Кулата" Трима младежи загинаха при мистериозен инцидент във Франция: кола падна в частен басейн Трима младежи загинаха при мистериозен инцидент във Франция: кола падна в частен басейн В колата са намерени и флакони с азотен оксид – вещество, известно като „райски газ“ Путин: Европа саботира мира в Украйна Путин: Европа саботира мира в Украйна Руският лидер вижда САЩ като ключ към дипломатическо решение, докато упреква Киев и Брюксел в умишлено удължаване на конфликта  
Депутатът от "Величие" Христо Расташки към вътрешния министър Даниел Митов Депутатът от "Величие" Христо Расташки към вътрешния министър Даниел Митов Протестираха срещу вас и така се уплашихте, че ви се накъдриха косите Виц на деня Виц на деня По времето на комунизма двама си говорят:
- Как мислиш, има ли живот зад граница?
- Не знам, оттам още никой не се е върнал да разкаже.
Виц на деня Виц на деня На интервю за работа:
- Защо напуснахте предишната си работа?
- Фирмата се премести в нов офис, но не ми казаха къде се намира...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Навремето влизах в бара с думите "За мен както обикновено", а сега - в аптеката.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори