×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Флагман.БГ Намериха труп в София Намериха труп в София 01/12/2025, Понеделник 08:17 0
Флагман.БГ Правят кашкавал за 5 бона в България, уникален е Правят кашкавал за 5 бона в България, уникален е 01/12/2025, Понеделник 08:12 0
Флагман.БГ Хеликоптер се разби фатално в Централна Европа Хеликоптер се разби фатално в Централна Европа 01/12/2025, Понеделник 07:55 0
Флагман.БГ Ужасна катастрофа в София Ужасна катастрофа в София 01/12/2025, Понеделник 07:47 0
Флагман.БГ Почина Емил Хърсев Почина Емил Хърсев 01/12/2025, Понеделник 07:38 0
Тервел ИЛИЕВ Какво ще е времето в началото на декември Какво ще е времето в началото на декември 01/12/2025, Понеделник 07:30 0
Флагман.БГ Успех за Мъри Стоилов в Турция Успех за Мъри Стоилов в Турция 30/11/2025, Неделя 22:00 0
Флагман.БГ Вики от "Ергенът" с нова кауза Вики от "Ергенът" с нова кауза 30/11/2025, Неделя 21:41 1
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трагедията в София е двойна! Освен полицай, на пътя почина и пешеходец Трагедията в София е двойна! Освен полицай, на пътя почина и пешеходец Катастрофите са свързани Какво ще е времето в началото на декември Какво ще е времето в началото на декември Полъхът на зимата се усеща Любо Пенев е приет в болница по спешност, бори се с тежко заболяване Любо Пенев е приет в болница по спешност, бори се с тежко заболяване Легендата е в чужбина, отслабнал е драстично Жечо Станков: Забраната за износ на дизел и авиационно гориво ще бъде отменена Жечо Станков: Забраната за износ на дизел и авиационно гориво ще бъде отменена Няма да има сериозни промени в цената на електроенергията и газа през зимата За първи път коледно градче на „Краснодар“: Потопете се в празничната магия с вкусна храна и уютна обстановка За първи път коледно градче на „Краснодар“: Потопете се в празничната магия с вкусна храна и уютна обстановка Греяно вино, народни цени и настроение, което ще ви стопли дори в най-студените дни Кестенът – вкусът на есента Кестенът – вкусът на есента Кестенът е благородният вкус на есента, който превръща всяко ястие – от супа до десерт, в ароматно и уютно преживяване Водещи експерти с нова прогноза за цената на златото Водещи експерти с нова прогноза за цената на златото Bъпpeĸи cĸopoшнaтa ĸopeĸция мeтaлът ocтaвa "нeдocтaтъчнo пpитeжaвaн" oт инвecтитopитe в дългocpoчeн плaн Сигнал до Флагман: Летящ "Мерцедес" мина на червено и удари автобус в Бургас Сигнал до Флагман: Летящ "Мерцедес" мина на червено и удари автобус в Бургас Сблъсъкът се случи в квартал "Ветрен" Скок в цените на доматите и краставиците Скок в цените на доматите и краставиците Основните зеленчуци поскъпват сериозно за последната седмица, отчетоха от Държавната комисия по стокови борси и тържища Нова ЕС директива, която касае всички: Магазините вече ще ни дават пари без да пазаруваме Нова ЕС директива, която касае всички: Магазините вече ще ни дават пари без да пазаруваме Мярката бе договорена между Европейския парламент и Съвета на ЕС, които са се споразумени по Регулацията за платежни услуги и Третата директива за платежни услуги
Подробности за масовата стрелба по време на детско парти Подробности за масовата стрелба по време на детско парти Тотален ужас вместо празник Хеликоптер се разби фатално в Централна Европа Хеликоптер се разби фатално в Централна Европа Трагедията близо до Жешов Драмата във Ф1 е пълна, всичко ще се реши в последния момент Драмата във Ф1 е пълна, всичко ще се реши в последния момент Норис води, но Верстапен не се предава Смях и подигравки: реакции за новата академия на Клаус Шваб Смях и подигравки: реакции за новата академия на Клаус Шваб Инициативата на 87-годишния милиардер е отчаян опит да се върне в голямата игра, откъдето го отстраниха Мощен протест на фермери до България Мощен протест на фермери до България В Гърция Казахстан критикува Украйна за атаката срещу петролен терминал на Черно море Казахстан критикува Украйна за атаката срещу петролен терминал на Черно море От своя страна руското МВнР обяви, че ще уведоми международни платформи Италиански затвор отвори ресторант, предлага гурме ястия Италиански затвор отвори ресторант, предлага гурме ястия Гурме ресторантът зад решетките е единствен по рода си в Италия и обикновено е напълно резервиран Зеленски: Реалистично е скоро да се определи как да се сложи край на войната с достойнство Зеленски: Реалистично е скоро да се определи как да се сложи край на войната с достойнство Украинската делегация се очаква да бъде в САЩ още днес, където диалогът ще продължи въз основа на точките, обсъдени в Женева Орбан за бъдещето на Украйна: Буферна държава между Русия и НАТО Орбан за бъдещето на Украйна: Буферна държава между Русия и НАТО Неизбежно ще трябва да бъдат направени териториални отстъпки на Русия, заяви унгарският президент Осъдиха 12 българки за проституция в Италия, сводниците им били Чичото и Снайпера Осъдиха 12 българки за проституция в Италия, сводниците им били Чичото и Снайпера Чичото и Снайпера от Лом дрогирали жените, изнасяли момичетата на Ботуша, вкарвали коли у нас
Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Заплата на един библиотекар е 1333 лева, депутатът ги взима за два дни Виц на деня Виц на деня - Докторе, притеснявам се за умствените си способности.
- Какви са симптомите?
- Всичко, което каже жена ми, ми изглежда разумно.
Виц на деня Виц на деня Леля поучава на племеницата си:
- И запомни - да закове рафтче може да помогне и съседът, но за хубав скандал си трябва съпруг!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Човек прекарва 1/3 от живота си в леглото. Останалите 2/3 минават в опити да вкара още някой там.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори