×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Реал М посочи вратата на голяма звезда Реал М посочи вратата на голяма звезда 18/11/2025, Вторник 21:01 0
Флагман.БГ Шер глези 40 години по-младото си гадже Шер глези 40 години по-младото си гадже 18/11/2025, Вторник 20:40 0
Флагман.БГ Усик освободи една от титлите Усик освободи една от титлите 18/11/2025, Вторник 20:23 0
50 см сняг в Турция
50 см сняг в Турция 18/11/2025, Вторник 19:40 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-прочутият български маринист пребит жестоко от созополски рибари, не му харесали картините Най-прочутият български маринист пребит жестоко от созополски рибари, не му харесали картините Яките критици счупили ръката на художник, който е сочен за един от новаторите в българското изкуство и е бил сред най-големите майстори на морския пейзаж В сигнал до Флагман.БГ: Издирваното мини BMW е под чергило пред 5 РУ - Бургас В сигнал до Флагман.БГ: Издирваното мини BMW е под чергило пред 5 РУ - Бургас Дежурният редактор засече писмото преди няколко минути, реагирахме веднага  Лена Бориславова спечели битката в съда, тревожи се за кмета на Варна Лена Бориславова спечели битката в съда, тревожи се за кмета на Варна Решението на Софийския районен съд по делото „Корал“ обаче подлежи на обжалване Делян Пеевски поиска от държавата по 110 лева за пенсионерите, депутатите му даряват заплатите си Делян Пеевски поиска от държавата по 110 лева за пенсионерите, депутатите му даряват заплатите си Финансовият министър му отговори, че възможностите ще станат ясни след анализ на изпълнението на бюджета за тази година Лесен трик за сушене на чаршафи през зимата Лесен трик за сушене на чаршафи през зимата Ето как да се справите с мокрото спално бельо, ако нямате сушилня Редки футболни съкровища привлякоха нов поток посетители във втория ден на изложбата в Central Park Бургас Редки футболни съкровища привлякоха нов поток посетители във втория ден на изложбата в Central Park Бургас Залата беше изпълнена с вълнение от най-малките и със спомени от по-възрастните Конституцията нарушена! Съдът: Наталия Киселова няма право да спира референдум Конституцията нарушена! Съдът: Наталия Киселова няма право да спира референдум В мотивите си магистратите отбелязват, че според Основния закон народът е единствен източник на държавната власт и тя се осъществява от него 26-годишна жена отива на съд за убийството на мъж в Пловдив 26-годишна жена отива на съд за убийството на мъж в Пловдив Той се подразнил, че телефонът на жената позвънил, докато тя му гостувала Отиде си талантливият музиковед Юлия Манукян Отиде си талантливият музиковед Юлия Манукян Тя бе дългогодишен преподавател в НУМСИ "Проф. Панчо Владигеров" в Бургас Петиция настоява кучето Мая да бъде обявено за... светец Петиция настоява кучето Мая да бъде обявено за... светец Инициативата обаче не се прие добре в социалните мрежи
Атака по военни обекти в Русия с американски ракети АТАКМС Атака по военни обекти в Русия с американски ракети АТАКМС Властите в Киев настояват САЩ да им предоставят и "Томахок", чиито обсег е около 2500 километра  50 см сняг в Турция 50 см сняг в Турция Кога ски сезонът там ще бъде открит? Кремъл обвини Полша, че се поддава на русофобия Кремъл обвини Полша, че се поддава на русофобия Експлозията по линията Варшава – Люблин, която свързва полската столица с украинската граница, последва поредица от палежи, саботажи и кибератаки в Полша Глобален срив заради Cloudflare остави света без новини Глобален срив заради Cloudflare остави света без новини Мащабното прекъсване, което продължава през последните часове, със сигурност е попречило на мнозина от вас да сърфират спокойно в мрежата За първи път в Европа: Влакове ще летят с 350 км/ч За първи път в Европа: Влакове ще летят с 350 км/ч Влаковете по линията Мадрид-Барселона превозват по 15 млн. души годишно Пикап, пълен с диви маймуни и дрога, бе заловен при акция в Тайланд Пикап, пълен с диви маймуни и дрога, бе заловен при акция в Тайланд Местните власти разкриха два свързани случая на трафик на макаци, подчертавайки ролята на страната като ключов център в глобалната незаконна търговия Бившата жена на  Трюдо проговори за романса му с Кейти Пери Бившата жена на  Трюдо проговори за романса му с Кейти Пери В откровен разговор в подкаст, Грегоар сподели как преживява общественото напрежение и непрестанните заглавия около бащата на трите и деца Ужасяващо убийство: Известен футболен съдия застреля бившата си любима Ужасяващо убийство: Известен футболен съдия застреля бившата си любима Трагедия на Балканите Четирима от всеки петима украинци, призовани в армията...дезертират  Четирима от всеки петима украинци, призовани в армията...дезертират  Около 100 000 млади украински мъже са напуснали страната през последните три месеца, много от които се насочват през Полша към Германия Сделка за ядрено сътрудничество подписват САЩ и Саудитска Арабия Сделка за ядрено сътрудничество подписват САЩ и Саудитска Арабия Рамковият договор ще се затвърди по време на визитата на принц Мохамед бин Салман във Вашингтон
Калин СТОЯНОВ, депутат от ДПС-Ново Начало: Калин СТОЯНОВ, депутат от ДПС-Ново Начало: Радев "тактично" замени Шкодата с чисто ново BMW X7 Виц на деня Виц на деня Ядосан мъж се прибира вкъщи и крещи на жена си:
- Всичко знам!
Жена му реагира веднага.
- Така ли?! Я, кажи тогава кой е петият по височина връх в света?
Виц на деня Виц на деня Mъж се прибира в 2 сутринта.
Жена му:
- Най-накрая. Три часа те чакам да се прибереш, за да заспя.
- По дяволите, аз три часа чакам да заспиш, за да се прибера!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Един мъж винаги ще получи от една жена това, което тя иска!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори