×
Култура Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
Тервел ИЛИЕВ Google разкри най-търсените теми за 2025 година Google разкри най-търсените теми за 2025 година 27/12/2025, Събота 14:11 0
Тервел ИЛИЕВ Почина съоснователят на СДС Деян Кюранов Почина съоснователят на СДС Деян Кюранов 27/12/2025, Събота 13:48 0
Тервел ИЛИЕВ Почина китаристът Пери Бамонте Почина китаристът Пери Бамонте 27/12/2025, Събота 13:21 0
Тервел ИЛИЕВ Полицаи спасиха живота на шофьор Полицаи спасиха живота на шофьор 27/12/2025, Събота 13:00 1
Тервел ИЛИЕВ Събориха култовото заведение "Занзибар" Събориха култовото заведение "Занзибар" 27/12/2025, Събота 12:51 0
Флагман.БГ Почина известна народна певица Почина известна народна певица 27/12/2025, Събота 12:41 0
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Банкоматите блокираха - вижте всичко, което трябва да знаете, ако внасяте пари Банкоматите блокираха - вижте всичко, което трябва да знаете, ако внасяте пари За едно денонощие в банкомат с депозитна функция може да се внесе до 9700 лева или до 300 банкноти Какви ще са наемите в Бургас в евро Какви ще са наемите в Бургас в евро Средната цена ще е 450 евро на месец Полицаи спасиха живота на шофьор Полицаи спасиха живота на шофьор Младши инспекторите Кирил Дамянов и Тони Иванов са били на смяна, когато получават сигнал за пътнотранспортно произшествие Събориха култовото заведение "Занзибар" Събориха култовото заведение "Занзибар" В продължение на над десетилетие заведението беше сред местата, които реално преначертаха нощния живот в града Почина известна народна певица Почина известна народна певица Тя издъхна малко преди да навърши 78 години Той ли е наистина? Как да разпознаем илюзиите в началото на връзката Той ли е наистина? Как да разпознаем илюзиите в началото на връзката Празничните желания за „истински човек“ често ни вкарват в капана на фантазията - как да останем в реалността С колко крачки изгаряме калориите от шампанското и коледната трапеза С колко крачки изгаряме калориите от шампанското и коледната трапеза Сред празничните напитки пенливото вино се оказва най-„безопасният“ избор 23-годишен мъж се бори за живота си след голям пожар в Свети Влас 23-годишен мъж се бори за живота си след голям пожар в Свети Влас Инцидентът е регистриран около 01 часа след полунощ Трагедия на релсите: Инцидент край Сливен блокира влака от София за Бургас Трагедия на релсите: Инцидент край Сливен блокира влака от София за Бургас По неофициални данни има загинал между гарите Сливен и Желю войвода Българите харчат повече за коледни подаръци от средния европеец - 10% от бюджета Българите харчат повече за коледни подаръци от средния европеец - 10% от бюджета Маркетинг експерти коментират, че бонусите, инфлацията и страхът от бъдещето тласкат потреблението нагоре
Google разкри най-търсените теми за 2025 година Google разкри най-търсените теми за 2025 година Чарли Кърк оглави тазгодишния списък като най-търсената тема в САЩ Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там Появи се нова държава, Израел иска да изсели всички палестинци от Газа там Сомалиленд обсеби територия на Етиопия  Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Котка, изчезнала преди 5 години, се върна при семейството си Това е считано за истинско коледно чудо Топ 10 на най-големите януарски трансфери, които могат да взривят Висшата лига през 2026 г. Топ 10 на най-големите януарски трансфери, които могат да взривят Висшата лига през 2026 г. Зимният трансферен прозорец във Висшата лига е на броени дни от своето отваряне, а с него идва и възможността за клубовете да подсилят съставите си Коледното чудо на Западния фронт: Как „Тиха нощ, свята нощ“ обедини враговете през 1914 г. Коледното чудо на Западния фронт: Как „Тиха нощ, свята нощ“ обедини враговете през 1914 г. Музиката и човечността надделяха над войната, войници играеха футбол и си разменяха подаръци в духа на Коледа Комикът Ръсел Бранд обвинен в изнасилване и сексуално насилие по нови две дела Комикът Ръсел Бранд обвинен в изнасилване и сексуално насилие по нови две дела Преди време Бранд заяви, че е бил „глупав и сексуално зависим“ в по-младите си години, но „никога не съм бил изнасилвач“ Шеф на завод раздаде 6-цифрени бонуси на 540 служители Шеф на завод раздаде 6-цифрени бонуси на 540 служители Това се случи след продажба на компанията Германия обмисля забрана на социалните мрежи за децата Германия обмисля забрана на социалните мрежи за децата Полицаи задържаха палестинец, облечен като Дядо Коледа Полицаи задържаха палестинец, облечен като Дядо Коледа Мъжът в костюма нападнал служител на реда Зеленски чака Тръмп във Флорида в неделя, готов е с точките от големия план Зеленски чака Тръмп във Флорида в неделя, готов е с точките от големия план Ще обсъдят Донбас и атомната електроцентрала в Запорожие
Джорджа Мелони Джорджа Мелони 2025 година беше трудна, но не се тревожете - следващата ще е още по-зле Виц на деня Виц на деня Скъпа, би ли ми простила изневяра?
- Ааа, не!
- Ех значи, същата си като жена ми!
Виц на деня Виц на деня - Постоянно търся смисъла на живота и не мога да го намеря!
- В хладилника няма ли го?
- Няма го!
- Значи вчера сме го изпили!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Красив е онзи, на когото сърцето е красиво.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори