×
Здраве Политика Общини Общество Лайфстайл Войната в Украйна Спорт Разследване Бизнес ЮГ

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кулинарната библия на Бай Данчо, готвача на Тато! Вижте с какво е гощавал Живков, Людмила, Брежнев и Фидел Кастро


08 Септември 2022, Четвъртък, 14:37 ч.
Автор: Флагман.БГ

Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“, казва бай Данчо

Над 300 изпитани и изтънчени гозби, издържали проверката на времето и вкусовите капризи на родния и световния политически елит, ще намерите в най-новата книга „Всички мои рецепти“ от Бай Данчо, личния готвач на Тодор Живков.

Кулинарят Йордан Стоичков е роден на 12 октомври 1948 г. в село Скрино, Кюстендилско, известно и като родното място на св. Иван Рилски. Като ученик завършва техникум по хранене и хотелиерство, през 1970 г. започва да работи в Управление „Безопасност и охрана“, а малко по-късно е назначен за главен готвач на Тодор Живков. Обиколил е цяла България и много части от света като част от персонала на бившия държавен глава. Автор е на три книги, в които споделя опита си, любопитни случки от стажа си в УБО и събираните през годините блюда, а „Всички мои рецепти“ е най-новият му и пълен сборник.

– Как работите в момента, г-н Стоичков?

– Със здравето съм добре, нямам оплаквания. Не работя както по-рано, поизморявам се, но важното е крайният резултат. А колкото до ограниченията – в момента имаме повече работа, отколкото когато заведението, в което работя, беше отворено за посещения. Макар да готвим предимно по обяд за хората в офиси, много от тях си вземат храна за вкъщи. И не спират да ми казват, че нямат търпение да си вземат новата ми книга.

– Разкажете ни малко повече за „Всички мои рецепти“. Какво по-специално можем да открием в нея?

– Идеята за книгата се роди поради голямото търсене. Мина много време, откакто излязоха другите ми книги, и нямате представа колко много мои познати, приятели, а и странични хора ги търсят. Та затова се роди идеята за новото заглавие. В него са събрани отработени авторски рецепти, проверени и изпитани многократно. Но не само заради това са специални, а и защото са съобразени с новите технологии, които ще намерите във всяка съвременна кухня.

– Каква е тайната съставка за вашите ястия, та са толкова вкусни и клиентите ви си облизват пръстите?

– Тайната съставка е да работиш така, че когато попитат кой го е направил, да не те е срам да кажеш „аз“. Другата важна тайна са подправките – използвам само българските натурални подправки, без новите универсални овкусители. Предпочитам нещата да са истински, да прилагам майсторлък. Новите готови подправки са за готвачи, които не могат да готвят. В тях има различни добавки, като глутамат, които убиват рецепторите и истинския вкус на ястието.

А още една тайна за вкусната храна е да се поучаваш от грешките си. Ако дадено ястие не се е получило първия път, трябва да го промениш и подобриш, докато не постигнеш успех.

– Разкажете какво най-често готвехте за Тодор Живков.

– За Живков приготвях ястия от традиционната българска кухня. По същия начин готвя и в ресторанта си в момента. Той не обичаше прекалено люто и сладко, а само фино подправената храна. Не беше привърженик на месата, казваше, че по официални мероприятия ядял достатъчно от тях. Имаше по-скоро сиромашки вкус, приготвях му много често пълнени чушки, боб чорба, боб яхния, баница и качамак. Качамак обичаше особено много – почти през ден закусваше с това. Ще видите това в книгата – сервирал съм му всички гозби, включени в нея.

– Пишете, че дъщеря му Людмила Живкова е била злояда. С какво успявахте да я примамите на трапезата?

– Не беше толкова злояда, колкото капризна. Спазваше строг вегански режим. Беше изключила от менюто си абсолютно всякакви продукти от животински произход. Не ядеше млека, сирене, кашкавал, дори и яйца. Много дълго време храната ? беше задушени зеленчуци – грах, картофи, ориз… В редките си посещения обаче не ? пречеше другите да се хранят с каквото си поискат, не се дразнеше от това. Тя беше много премерена и ерудирана личност, но прекалените диети и ограничения съсипаха организма ?.

– В новата книга споделяте, че сте готвили за Ким Ир Сен. Можете ли да кажете какво сервирахте на този човек, идващ от тъй далечна и различна култура?

– Винаги когато идваше някой високопоставен гост от чужбина, аз и екипът готвачи изготвяхме примерни менюта, които отиваха във Външно министерство. Там дипломатите ги преглеждаха и одобряваха какво можем да сервираме. Готвехме български ястия, пречупени през европейската кухня.

Точно за неговото посещение си спомням, че му поднасяха два вида храна. Едната приготвена от нас, а другата я носеха от тяхното посолство. Бяха типични азиатски ястия. Техният сервитьор носеше азиатското блюдо, нашият – българското. Но нашият сервитьор се връщаше с празни чинии и дори му приготвях храна втори път. И така докато не казал на корееца: „Предайте на нашите хора, че аз съм в България и искам да опитвам българска храна“.

– А с какво посрещахте Леонид Брежнев?

– Разликата между българската и руската кухня не е много голяма. Спомням си обаче, че първия път, когато дойде, в менюто имаше агнешки пролетен борш и сарми с кисело зеле. Толкова се влюби в тези две ястия, че след това, освен редовното меню за деня, му готвехме и тях. А когато си тръгваха, поръча на готвача си да вземе рецептата за борша. Тъй като тайната се крие в подправките, му изсушихме джоджен и градинска чубрица, опаковахме ги и ги изпратихме за Москва.

– Кое е най-необичайното ястие, което някой от гостите на бившия първи си е поръчвал?

– Сещам се за една интересна случка при първото гостуване на Фидел Кастро. Когато пристигна, дойде в кухнята и започна да опитва храната във всички тенджери. По едно време отвори едната фурна, в която имаше кюфтета с доматен сос, приготвени за персонала, но толкова му харесаха, че му сервирахме от тях.

– Вълнуват ли ви модерните чуждестранни тенденции, или нашата българска кухня си е най-хубавата?

– Аз обичам новите тенденции, но съм на мнение, че трябва да си вървят като такива, а не да се наслояват като традиции и да изместват нашата кухня. Хубаво е да си модерен и да се адаптираш, но е нужно да си пазим нашата традиция и да си я отстояваме.

– Кое е онова ястие, което винаги ще приготвяте с трепет и няма да ви писне?

– Няма ястие, което да ми е любимо. Обичам да приготвям всичко, още повече когато е с български елемент.

– А коя е любимата ви гозба за хапване?

– Обичам боб чорба, сарми, миш-маш, зеленчуков гювеч. Дори сам си приготвям киселото зеле. На мнение съм, че щом човек обича някаква храна, не трябва да яде само нея, а да се храни пълноценно и разнообразно, за да е здрав.

– Кой готви у вас?

– Обикновено готви този, който е свободен. Въпреки че съм професионален готвач, смея да призная, че съпругата ми също готви много хубаво. Наследила е таланта на майка си, която, въпреки че не разполагаше с голям асортимент от рецепти, приготвяше всичко съвършено вкусно.

– Смятате ли да продължите да готвите?

– Въпреки че започвам да се уморявам, няма да се откажа никога. Ще продължавам да готвя, докато не дойде моментът да вляза в кухнята и да забравя за какво съм отишъл. Също така, ако има някой, който пожелае да се научи на моето готвене и да усвои рецептите ми, съм готов да предам знанията си. Именно затова пиша и книгите си.


В категории: Ретро Флагман


Флагман.БГ Автор
Флагман.БГ
1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
Abe
08.09.2022 14:45:14
4
3
Филия с мас. Два домата. Цяла книга.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Мария Бакалова остана шокирана, след като узна кое е новото гадже на Валери Мария Бакалова остана шокирана, след като узна кое е новото гадже на Валери Оказа се, че Григоров е влюбен в колежка на Мария Университетите у нас са натрупали 723 млн. лв. резерви Университетите у нас са натрупали 723 млн. лв. резерви Рекордьор е МУ-София със 197 млн. лв., спестени от субсидия и такси София има само 4 снегорина, при сняг ще настъпи кошмар София има само 4 снегорина, при сняг ще настъпи кошмар Прогнозата е на Борис Бонев Фармацевти изправени на нокти: Назални ваксини липсват, а родителите са под стрес Фармацевти изправени на нокти: Назални ваксини липсват, а родителите са под стрес Никога не се осигуряват достатъчно количества и се налага да правим списъци на чакащи пациенти, коментира аптекарка Рачков хвърля 300 бона, за да отвори нов салон за Виктория Рачков хвърля 300 бона, за да отвори нов салон за Виктория Откакто се разчу, че се е залюбила с Димитър Рачков, доскорошната маникюристка и бивша адреналинка Виктория доста се прочу и вече отваря нов, по-голям салон за красота В сезона на зимнините - пазарите пустеят, клиенти няма В сезона на зимнините - пазарите пустеят, клиенти няма Според търговците хората купуват в малки количества и все по-рядко затварят буркани Пийте тази напитка всеки ден – ще усетите промяната още след седмица Пийте тази напитка всеки ден – ще усетите промяната още след седмица Как тя подобрява съня, сърцето и чревното здраве Внимание! Спрете да правите тези 5 неща сутрин, вредни са за бъбреците ви Внимание! Спрете да правите тези 5 неща сутрин, вредни са за бъбреците ви Това съветва урологът от Ченай (Индия) д-р Венкат Субраманиам Азис обяви кастинг за личен шофьор: Работно време няма, но... Азис обяви кастинг за личен шофьор: Работно време няма, но... Краля на поп фолка у нас предизвика бурни реакции с това, което обяви наскоро Водещ детски пулмолог ще консултира деца в Бургас Водещ детски пулмолог ще консултира деца в Бургас Доц. д-р Рада Маркова е основател на Първа Детска Консултативна Клиника (1ДКК) и е сред най-разпознаваемите имена в областта на детската пулмология в страната
Пийте тази напитка всеки ден – ще усетите промяната още след седмица Пийте тази напитка всеки ден – ще усетите промяната още след седмица Как тя подобрява съня, сърцето и чревното здраве По погрешка: Арестуваха българин на летище във Великобритания По погрешка: Арестуваха българин на летище във Великобритания Причината - британските власти издирват друго лице със сходно име Почина светоноизвестен режисьор Почина светоноизвестен режисьор Лий Тамахори е смятан за една от най-влиятелните фигури на маорите в развлекателната индустрия Турция издаде заповед за арест на израелския премиер Турция издаде заповед за арест на израелския премиер По обвинения в геноцид във връзка с израелските военни операции в Газа Има ли разрив в Кремъл, Сергей Лавров изчезна Има ли разрив в Кремъл, Сергей Лавров изчезна Слуховете се разпространиха, след като той не се яви на заседание на Съвета за сигурност Спират многократните визи за ЕС на руснаците Спират многократните визи за ЕС на руснаците Причините са използването на миграцията като оръжие, саботажни дейности и възможната злоупотреба с визи В Харков започнаха да строят подземни училища В Харков започнаха да строят подземни училища Поради близостта на региона до фронтовата линия, строителните екипи и общностите работят при изключително трудни условия – на няколко смени, понякога без електричество или комуникации Тази учителка ще получи 10 млн. долара обезщетение Тази учителка ще получи 10 млн. долара обезщетение  Причината за делото е, че няколко учители предупредили в деня на инцидента, че ученикът може да е въоръжен, но никой не се намесил Уволниха го, след като зададе въпрос за атаката на Израел по ивицата Газа Уволниха го, след като зададе въпрос за атаката на Израел по ивицата Газа Смятате ли, че Израел също трябва да плати за възстановяването на Газа, като се има предвид, че унищожи голяма част от ивицата и нейната гражданска инфраструктура, попита италиански журналист висша чиновничка в ЕК Баща и син починаха, след като бяха нападнати от опасни стършели на екзотичната си почивка Баща и син починаха, след като бяха нападнати от опасни стършели на екзотичната си почивка Ненадейно, двамата били атакувани от множество насекоми, чиито ужилвания предизвикали тежка реакция
Румен ХРИСТОВ Румен ХРИСТОВ Соросоидите - вън от СДС Виц на деня Виц на деня Той:
- Не ми крещи, защото ще се разболееш!
Тя:
- От какво?
Той:
- От сътресение на мозъка!
Виц на деня Виц на деня Баба към внука си:
- Бабче, как е ваг*ната?
- Веганка, бе бабо, приятелката ми е веганка.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи дами, романтичният джентълмен е същото гадно копeле като всички останали. Просто ви почва от по-далеч...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева-Бакалова
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори