×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

При закрити врата Русия признава за дълбоки икономически щети от войната


06 Септември 2022, Вторник, 21:00 ч.

Налице е далеч по-неприятна картина от тази, която официална Москва представя, сочи доклад за руските власти, видян от Bloomberg

Русия може да се окаже изправена пред по-дълга и по-дълбока рецесия като последствие от американските и европейски санкции, засегнали сектори, на които страната разчита от години за задвижване на икономиката си. Това става ясно от вътрешен доклад, предназначен за правителството в Москва, цитиран от Bloomberg.

Документът, който е резултат от месеци на оценки от експерти и представители на властите, се опитва да даде реална представа за ефектите от световната изолация върху руската икономика. Той рисува далеч по-неприятна картина от тази, която официална Москва представя в публичните си данни. Bloomberg е видял копие от доклада, изготвен за представяне в рамките на среща на високопоставени представители на властта, провела се на 30 август. Хора, запознати с обсъжданията, са потвърдили достоверността на документа, предава economic.bg.

Два от представените три сценария в доклада, показват ускоряване на икономическото свиване догодина, като икономиката се връща към предвоенното си състояние чак в края на десетилетието или по-късно. Сценарият на движение "по инерция" предвижда икономиката да достигне дъно следващата година при 8.3% под икономическото представяне от 2021 г. "Стресовият" сценарий пък прогнозира дъно през 2024 г. при 11.9% под миналогодишното равнище.

Генерално всички възможни сценарии очакват натиска на санкциите да се усили, като е по-вероятно повече страни да се присъединят към тях. Острият завой на отдалечаване на Европа от руския петрол и газ също може да засегне способността на Кремъл да снабдява собствения си пазар, става ясно от текста.

Освен санкциите, които покриват около една четвърт от вноса и износа на Русия, докладът отчита и това, че страната е изправена пред "блокада", която на практика засяга всички форми на транспорт и рефлектира още повече върху икономиката. Технологичните и финансови ограничения също увеличават натиска. Според доклада до 200 хил. IT специалисти може да напуснат страната до 2025 г. - първа официална прогноза на разрастващото се "изтичане на мозъци".

Официално властите не показват голямо притеснение от санкциите, като прогнозите са за възможно икономическо свиване от под 3% тази година и дори още по-малко следващата.

В доклада се призовава за предприемането на редица мерки за подкрепа на икономиката и облекчаване на ефектите от санкциите, за да може тя да се възстанови до предпандемичното си състояние през 2024 г. и да расте устойчиво след това. Но мерките са за стимулиране на инвестициите - същите, които правителството прилагаше през последното десетилетие, когато растежът бе в застой и без санкции.

През следващите година-две, предупреждава докладът, може да се наблюдават намалени производствени обеми в редица ориентирани към износа сектори – от петрол и газ до метали, химикали и дървен материал. И макар известно възстановяване да е възможно на по-късен етап, тези сектори ще престанат да бъдат двигателите на икономиката“.

Пълно спиране на вноса на газ за Европа – основният руски пазар – ще струва до 400 млрд. рубли (6.6 млрд. долара) на година в загуби от данъчни приходи, предупреждава докладът. Няма да е възможно те да се компенсират загубените продажби с нови пазари дори и в средносрочен план. В резултат производството ще трябва да бъде намалено, което заплашва целите на Кремъл за разширяване на местното снабдяване, предупреждава докладът.

Плановете на Европа да спре вноса на руски петролни продукти – около 55% от износа на Русия е бил за Стария континент миналата година – също може да предизвика значителни съкращения на производството, оставяйки местния пазар без гориво.

Производителите на метали пък губят 5.7 млрд. долара на година от санкциите, се казва още в доклада.

 




5
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
5
Коментара по темата
5.
фьгх
07.09.2022 12:24:21
1
6
Светът е обединен, Русия е сама. Кой според вас трябва да се притеснява?
4.
Бург
07.09.2022 09:46:43
3
4
До 2
Само идиотите вярват на американската пропаганда. А какви ли са тези, които вярват на руската...
3.
Въпрос
07.09.2022 07:34:43
8
9
Таен доклад, видян от Блумберг??? Нали сте умни - не виждате ли противоречието. От сегашната ситуация губят и двете страни, печелят само щатите. Но за разлика от разглезените европейци в Русия тези неудобства ще бъдат усетени много по-малко.
2.
До първи
07.09.2022 00:30:15
16
9
Европа е доста по зле от Русия в момента гладна и студена зима се задава ,Русия имат запаси за 1000 години само идиот вярва на американските пропаганди!
1.
мислещ
06.09.2022 22:56:24
9
20
Само идиот, или русофил /което е едно и също/ може да мисли, че Русия едва ли не печели повече пари отпреди войната, а народа се радва на всекидневните придобивки. За хората, които нямат надраскани сърп и чук в мозъка е ясно, че империята на Мордор с всеки ден, все повече се приближава до пълен крах !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори