×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Старци блокирани в домовете си от кал след потопа в Каравелово, чакат армията да им помогне


Старци блокирани в домовете си от кал след потопа в Каравелово, чакат армията да им помогне
Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов призова отчаяните хора в Каравелово за търпение, обеща им помощ от армията
05 Септември 2022, Понеделник, 08:35 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

От управляващите страдаме най-много, каза възрастна жена, а военният министър призова потърпевшите за търпение

Възрастен мъж е блокиран в дома си в село Каравелово. Тонове кал са изсипани пред дома му след пороя и вече четвърти ден човекът получава храна през прозореца, а служебният министър на отбраната Димитър Стоянов обеща армията да помогне на хора като възрастният човек, но изтъкна, че много домове в селото са блокирани от наносите. 

„Моля жителите за малко търпение! Армията е на място и тя ще им помогне“, каза той в „Здравей, България“ по Нова телевизия. 

„Много къщи са с кал и трябва да бъдат почистени. Трябва технологично време. Седмица ще е нужна. Изкарали сме всичката техника, която е в близост до карловските села“, обясни Стоянов. 

Наводнените села все още са без ток и вода

„Междуведомствената комисия трябва да направи оценка на щетите в засегнатите от наводнението райони и да подготви необходимите средства, които да бъдат изплатени на пострадалите. Първото нещо, което трябва да се направи, е да се осигурят контейнери за хората от съборените къщи, за да се настанят там временно, а след това да се търси и друго решение“, добави той.

„Възстановяването ще продължи дълго, но контейнерите са климатизирани. Отоплени са и не би трябвало да има проблеми“, изтъкна министърът. 

След като водещата Мира Иванова го пита дали с парите, които от Междуведомствената комисия ще изплаща, хората, останали без дом след потопа, ще могат да си построят нова къща, той каза, че не знае. 

Държавата трябва да осигури временни жилища на тези, които са загубили своите, заяви Стоянов. 

Трябва всеки да застрахова имуществото си, за да бъдат възстановени щетите, но в България нямаме такава култура, коментира той.

„Кой е виновен, че някоя дига не е издържала? Не са почистени коритата на реките“, контрира го обаче водещата. 

„Има разследващи органи, които трябва да установят къде е причината, кой е отговорен за това състояние и ако има виновен, да си понесе наказанието“, заяви служебният министър. 

„Във вчерашния брифинг, който беше в село Каравелово, земеделският министър каза, че няма нерегламентирана сеч“, припомни той.

„Там, където сме получили за бедстващи, сме реагирали веднага. Беше задействан още на 2 септември модула за преодоляване на наводнения и военните отидоха в село Богдан и в Каравелово. Не сме получили друг сигнал, не сме реагирали“, заяви Стоянов. 

„Операцията минава през три етапа. Първият е спасяване и евакуация на населението, а след това осигуряване на най-важното – храна, вода лекарства и третият е възстановяване на щетите. Армията участва и в трите етапа. В първият ден имаше над 100 човека с техника между Богдан и Каравелово. За съжаление така се получи, че част от армията бе отцепена от района“, добави той.

От управляващите страдаме най-много, каза пък 75-годишната Павлина Балтова от Каравелово.

„С природата не може да се борим. От това, което имах, останаха едни стени. Покъщнината я натоварехме на един камион. На 15 години съм дошла в това село и вече 60 живея тук. Нямаме река, която да поеме поне половината от водата, която дойде, защото не е почистено дъното й. Преди седем години при един порой бе отнесен половината от двора на читалището, заедно с тоалетните. Тогава трябваше да светне една червена лампа, че тук ще стане голямо бедствие“, разказва жената. 

„Нищо не се направи. Бреговете на реката се затрупаха с боклуци, а не мина багер, за да почисти“, добавя тя. 

„Никаква помощ не очаквам и не искам, а само да изпратят техника, за да махне боклуците, донесени от водата“, споделя Павлина.

„Благодаря на тези хора, които вчера дойдоха, на непозната жена от София, която цял ден тика колички с кал!“, добавя тя. 

Няма я държавата и затова повече никога няма да гласувам, каза още Балтова. 

„Не разчитаме на никого“, споделя друга възрастна жена. 

„Няма нито вода, нито ток. Изхвърлихме фризера. Развали се“, добавя тя.

Директорът на ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“ главен комисар Николай Николов пък прогнозира, че поне един-два месеца ще се разчистват щетите от наводненията, а година ще отнеме възстановяването.

„Шест са най-засегнатите населени места от наводненията. 5 са в община Карлово и Трилистник. До всяко село има достъп, питейна вода още няма, токът вече е възстановен навсякъде“, каза в "Денят започва" по БНТ той.  

Николов заяви, че областният управител на Пловдив от вчера е обявил бедствено положение за Пловдив-област, за да може държавата да се включи по-активно и да подпомогне усилията на кмета.

"Кметът на Карлово направи чудеса. Чудо е, че няма жертви. Такова страхотно бедствие не е имало скоро в България. Но има много щети", заяви шефът на „Пожарна безопасност и защита на населението“.

По думите му точно такова бедствие не може да бъде предотвратено. Но, усещайки промените на климата, трябва да се приспособяваме. Трябва да има предварително планиране на урбанизираните територии, да има стабилност на сградите. Хубавото е, че строителството у нас, не е толкова лошо, колкото се твърдеше. При един такъв потоп е можело всички къщи да бъдат заличени. Трябва да се работи активно със застрахователите, допълни главен комисар Николов.

„За съжаление хората не са застраховани. Причините е, защото в села, в близост до реки, застрахователната премия е много голяма и хората нямат такива средства“, коментира той.

136 в момента са доброволците, които помагат на хората. Те са от София, Казанлък, Смолян и т.н. Желаещите да помагат са много, каза Николов.

В момента 29 багери, булдозери и самосвали са на място и помагат в разчистването. Днес ще се включат и "Автомагистрали" с нова, съвременна техника.

"Нашите усилия се усилват и ще се справим", каза още той.


В категории: Животът


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 0
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
13
Коментара по темата
13.
Защо настаняват българите в контейнери?
05.09.2022 11:44:31
0
2
Как така пострадалите от наводнението ще са в контейнери, а украйнците ги настаняват в петзвездни хотели на плажа, в курорта, ол инклузив?


Българите в контейнера-може.Чужденеца-в хотела.
12.
мрън,мрън,мрън
05.09.2022 11:03:39
0
4
клишета от бекапейските буквари и пак мрън, мрън мрън - и пак заучени фрази ДАЙТЕ ДА ДАДЕМ ДРУГАРИ . Няма дългосрочни програми за развитието на държавата, а само голи фрази
11.
ЩОТО ТЛЪСТИ ПАЧКИ СЕ ПРАВЯТ НАЙ ДОБРЕ В ХАОСА
05.09.2022 10:58:34
0
4
КОГА ЛИ ЩЕ ЧУЕМ ОТ КОЙ ДА Е НАШ ПОЛИТИК,ЧЕ ПАРТИЯТА МУ ИМА ИЗРАБОТЕН ДЪЛГОГОДИШЕН ПЛАН ЗА РАЗВИТИЕТО НА ДЪРЖАВАТА ИЗРАБОТЕН ОТ НАЙ ДОБРИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ НА ВСЕКИ ОТРАСЪЛ/независимо партийна принадлежност/ У НАС ВСИЧКИ ПАРТИИ РАБОТЯТ ДЕН ЗА ДЕН И ЗА ТОВА СА ТЕЗИ ПОТОПИ НА ГЛАВИТЕ НА КЛЕТИТЕ ХОРА.
10.
Да да дааа
05.09.2022 10:13:27
1
5
Ей гастърбайтерите защо не пишете и дрънкате глупости сега, ами мълчите като зашити задници.Вашите родители, роднини и познати бедстват в тези села, заринати от тинята.От компютъра е много лесно да се правите на европейци.
9.
Холивуд
05.09.2022 10:01:34
1
5
Ха ха ха Къде са парите на министерството по бедствия и аварии.С лопати и мотики ли ще градим демокрация.ха ха ха
Идиоти.
8.
Мария
05.09.2022 09:44:56
0
5
Наводнението е знак от съдбата. Докато политиците са се вкопчили в яростна битка за власт и пари, българите се давят и бедстват от безхаберието и алчността им. Българите вече дори не са бежанци в родината си, те са едно презряно нищо, за което се сещат само по време на избори, а ако му се случи нещо лошо и оцелее - ще живее контейнери. Между другото - много е хубаво контейнерите, климатизирани са все пак. Наводнението беше тест за политиците, нито един не го издържа. Вие за кого ще гласувате?
7.
Българийо Българийо
05.09.2022 09:38:35
0
3
За тебе те умряха.
6.
Га га гааааа
05.09.2022 09:33:40
0
6
Алоо евроатлантическите подлоги Бай ви Тодор ви построи стотици язовира а вие сте толкова прости че даже не можете да ги преброите.
Природата се е смилила и ни е харизала стотици реки, езера,построени язовири, минерални извори, за да имаме вода в изобилие а вие не ги поддържате вече 33 години.Само крадете.Нищо не става от всички вас, не знам как има още някой да ви се вързва в таз държава.Народите от Африка ако видят и разберат какви ги вършите с водата в България до сега щяха да са ви пречукали с камъни
5.
*********
05.09.2022 09:28:26
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Дoбре де
05.09.2022 09:28:09
0
6
Добре де, как така във фургони? Значи пияните украинки лежаха по басейните на наши разноски, а хората, трудили се цял живот за една къща, ще ги пратим на контейнерите. А да, имали климатик, да не ги жалим?!?! Вие нормални ли сте??? И как човекът ще чака седмица някой да го извади от къщата му?
3.
Няма държава
05.09.2022 09:17:19
0
6
Няма държава. Как ще чакат 1 седмица да ги изкарат ??? Няма ли армия, багери. Как така ще събирате само техника от околността. За 1 ден може да се пренесе техника от всички краища на България. И как няма да обезщетите хората??? Но и в Германия миналата година имаше такова бедствие с около 250 загинали. Кмета и политиците скрили новините за наводненията и не евакуирали хората наврме и потопа ги залял, а са знаели минимум 24 часа преди да се случи. През това време те са си евакуирали поршетата от гаражите. Сега ги съдят за предумишлени действия. Пари и за немците няма, от повече от година живеят в контйнери. Дават ги от време на време по телевизията, плачат. Но и един цент помощ не са получили, а всичките са със застраховки.
2.
Bbb
05.09.2022 09:12:42
0
12
Алооо господа политически идиоти, жителите от пострадалите 5-6 села със по 50-100 човека :всичко една шепа хора защо не им осигурите жилища или хотели и държавата да плати престоя им.Сега разбрахте ли защо целия Български народ се възпротиви на решението на държавата да настани Украинците и да им плаща по 40 лева на ден.Олигофренията и неадекватноста ви се забелязва от целия народ и да не се чудите след месец като не излезе никой да гласува на изборите.Къде са мисирките които правиха митинги с развети украински знамена.
Алооо Хаджигенов, Бабикян къде сте бе цървули когато български граждани бедстват, изгубили и малкото което имат.
Демагози прогнили! !!!!Колко сте жалки.Хотелиерите и вие сте една долна измет, ако не рекетирахте държавата по време на пандемията щяхте отдавна да фалирате. Много бързо ви се изгуби "човещината"
1.
Флегман
05.09.2022 09:07:48
0
9
Страшно обращение към възрастните хора!!!! "Старци"
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Кой ви каза, че тези храни са вредни - всъщност са здравословни Ето кои са те  Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Ще отпаднат ли студентските такси през тази година Отговорът на председателя на образователната комисия НС Красимир Вълчев Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Внимание! Мощна магнитна буря ни връхлита по празниците Астрономите предупреждават, че въпросното изригване ще окаже влияние на навигационната система в някой райони по света Държавната хазна излиза от релсите Държавната хазна излиза от релсите Приходите от корпоративни данъци намаляват Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Внимание, кърлежи: Вижте съветите на здравните власти Ето как да използвате репелент
Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори