×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Държавата пое нов дълг за 150 млн. лв. под формата ценни книжа
  • Външно призовава българите да не пътуват в Русия
  • Най-много са загиналите на пътя в Пловдив, София - втора
  • България и Румъния се договориха за трети мост над река Дунав
  • Борислав Сарафов е предложен за втори мандат като директор на НСлС
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Непознатата история на Царево


Непознатата история на Царево
Археологически разкопки в Царево
03 Септември 2022, Събота, 12:41 ч.
Автор: Д-р Пламен Павлов

Историята на днешния град Царево започва от тракийското светилище на малкия нос при църквата „Света Богородица“

Нека в последните дни на лятото хвърлим поглед към любимото ни Черноморие, по-точно към Царево, древното Василико, помнено от по-старото поколение и с името „Мичурин“, рожба на прословутата „българо-съветска дружба“... На фона на богатата история на повечето от нашите черноморски градове, за Царево се знае сравнително малко – преди всичко за по-новата история, Илинденско-Преображенското въстание и т.н. Уви, за древното минало на града не се знаеше почти нищо.

Показателно за равнището на досегашните знания е, че Василико отсъства в иначе сполучливата книга „Български средновековни градове и крепости, том I (Градове и крепости по Дунав и Черно море)“, издадена през 1981 г. под редакцията на проф. Александър Кузев и акад. Васил Гюзелев. За щастие, имаме повод да споделим с читателите, че благодарение на археологията, вече не е така! Гражданите и летовниците се убедиха в това при представянето на новата книгата на д-р Милен Николов под все още лятното небе на площада в Царево на 2 септември.

Преди десет години Цоня Дражева, тогава директор на Регионалния музей – Бургас, и  проф. Божидар Димитров, шеф на Националния исторически музей в онези години, възлагат на Милен Николов да проучи т.нар. старо Василико. Младият изследовател вече е доказал способностите си при разкопките в Акве Калиде (Бургаски минерални бани) и забележителната крепост Русокастро, проучвана от него и днес. Освен това д-р Николов, днес директор на регионалния музей в Бургас, изследва загадъчната Парория с нейните манастири – свидетелство за научните му интереси към Странджа и нейния черноморски ареал. Заемайки се нелеката, донякъде не особено „благодарна“ задача, бургаският археолог „връща“ любимия на поколения морски град на картата на древната история.

Някога в една книга срещнах не особено оригиналната, но вярна метафора за „… лопатата на археолога като машина на времето…“  В нейната истинност ни убеждават и разкопките в Царево. Наистина, археологическият „прочит“ на миналото може даде интересни и дори неочаквани резултати! Когато археологическите разкопки са ограничени по обем, тогава издирването на нови данни, внимателният анализ на разпилените от времето и хората разнородни свидетелства са изключително важни. Не по-малко отговорно е и внимателното вглеждане в лаконичните, често неразбрани докрай, но особено важни сведения на писмените паметници.

С работата си Милен Николов още веднъж показва, че работата на археолога напомня онази на детектива, а защо не и на микробиолога! В случая ролята на „микроскоп“ имат натрупаните наблюдения и стъпващата върху натрупаните знания интуиция. Още повече, когато става дума за отговорен и търпелив изследовател, какъвто е Милен Николов. Защото въпросът не е да се търсят евтини сензации, а да следват правилата на науката. Прецизното проучване на хиляди артефакти, често неугледни керамични фрагменти и други „дребни“ находки, води изследователя до интересни и важни изводи. Оказва се, че историята на Царево или някогашното Василико може да бъде „отместена“ назад във времето с повече от две хилядолетия в сравнение с досегашните ни представи.

Както е известно, през VIII–VII в. пр. Хр. земите на траките по крайбрежията на Черно, Мраморно и Егейско море в обсега на т.нар. „Велика елинска колонизация“. По черноморския бряг от юг на север възникват колониите Агатополис (Ахтопол), Аполония (Созопол), Анхиало (Поморие), Месамбрия (Несебър), Одесос (Варна), Дионисополис (Балчик), Томи (Констанца) и т.н., в някои случаи на основата на съществуващи от векове тракийски селища. В случая с античното минало на днешният град Царево обаче нещата са твърде различни. Поради това оправдан интерес будят изводите на д-р Николов, че историята на селището започва не с крепост или пристанище, както е при повечето черноморски градове, а с древно тракийско светилище. То е съществувало в продължение на векове на малкия нос при църквата „Св. Богородица“, а ситуацията напомня онази с тракийското наследство, разкрито от доц. Валери Йотов и неговият екип на нос Свети Атанас в гр. Бяла, Варненско, за която разказахме в броя на „Труд“ от 31 август 2018 г.

След като църквата носи името на Света Богородица – Божията майка,– дали това не означава, че тракийското светилище е било свързано с подобен култ? И дали не е било посветено на Великата Богиня–Майка, наричана от траките с името Кибела, възприето от римляните като „Сибела“/“Сибила“? Ще припомним, че тази тракийска богиня е олицетворение на всемогъщата сила, която ражда живота, символизира възраждащата се природа и плодородието. Тя е покровителката и на планините, горите и дивите зверове, с които в онези далечни времена са били пълни вековните лесове на Странджа... Великата Богиня-Майка има и друго тракийско име или прозвище – Котито, носено в мъжката му форма „Котис“ от няколко знаменити одриски царе! Струва си да се запитаме дали „царското име“ на Василико не отразява връзката на светилището с древните владетели? Съответно, „царското име“ да е останало като памет за едно свещено място и във времето на  византийските василевси и българските царе? Да се надяваме, че бъдещите проучвания ще хвърлят светлина върху тези все пак хипотетични, а и донякъде и „фантастични“ възможности...

На основата на находките от Царево д-р Милен Николов привежда аргументи и паралели, които водят до още по-сериозно осмисляне на ролята на древните траки и тяхната култура по нашето Черноморие. Неизвестното досега светилище е съществувало в пряка връзка с близко тракийско селище от времето на късната архаика и елинистическата епоха. Както виждаме, независимо от историческите превратности, светилището е „предало щафетата“ на свещено място на християнския храм, наследил го след векове – феномен, познат от много други примери по нашите земи, а и по целия свят.

Като подлага на анализ новооткрития археологически материал, д-р Милен Николов показва, че на територията на Царево в античността и Средновековието е кипял стопански живот. Изследователят с основание поставя акцент на едно сведение на ал-Идриси, според което Василико е съществувало през първата половина на XII-то столетие. Както е известно, живелият в Палермо арабски географ, покровителстван от сицилианските нормански крале, се опира на по-стари сведения. В такъв случай израстването на Василико като търговско средище би трябвало  да бъде отнесено към предходния XI в., ако не и по-рано. Археологическите  данни свидетелстват за по-усилено развитие на Василико през ХIII в. и следващите столетия. Факт е, че в италиански документи от XIV в. се съобщава за износ на българско жито през пристанището на Василико. Градът се развива усилено през XVI-XIX в. и може би поради това крепостните му стени, ако е имал такива, не са оцелели.

Изследваните от д-р Милен Николов археологически свидетелства показват, че в историята на Василико е имало и периоди, в които мястото на града е било почти необитаемо. Кой знае защо така става например през римската епоха… Вероятно е имало и други „сривове“ и времена на подем, за които все още нямаме информация. И все пак, което е особено важно, историята потвърждава тесните връзки на Василико със съседния и прочут Ахтопол, както и с планинските селища в Странджа. Разбира се, така е и днес, но само бъдещи проучвания ще помогнат за по-пълноценното осмисляне на миналото на града и неговия район. Първата решителна крачка вече е направена.

Източник: Вестник Труд


В категории: Царево


Коментари
Флагман.БГ Кола изгоря край Русе Кола изгоря край Русе 29/09/2022, Четвъртък 07:20 0
769 заразени с COVID-19
769 заразени с COVID-19 29/09/2022, Четвъртък 06:59 0
Андреа става водолаз
Андреа става водолаз 28/09/2022, Сряда 19:39 3
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Премиерът свиква Съвет по сигурността заради мобилизацията в Русия Премиерът свиква Съвет по сигурността заради мобилизацията в Русия  Целта е заедно със службите да бъдат предприети мерки Извънредно! Акция срещу лихвари и дървосекачи край Сунгурларе, има задържан Извънредно! Акция срещу лихвари и дървосекачи край Сунгурларе, има задържан Сигналът е за незаконен дърводобив, лихварска дейност и корупционни практики при осъществяване на търгове за дърводобив Кола изгоря край Русе Кола изгоря край Русе Движението бе блокирано 769 заразени с COVID-19 769 заразени с COVID-19 Трима с коронавирус починали Автомобил с мигранти се заби в пункт за годишен технически преглед, има ранени Автомобил с мигранти се заби в пункт за годишен технически преглед, има ранени Шофьорът е избягал Хванаха айтоския дилър Сали с 10 пликчета пико в Поморие Хванаха айтоския дилър Сали с 10 пликчета пико в Поморие Пратиха го в ареста за 24 часа Как да върнем пламъка във взаимоотношенията – съвети от специалисти Как да върнем пламъка във взаимоотношенията – съвети от специалисти Дайте си пространство Запознанство в нета като начало за една добра връзка Запознанство в нета като начало за една добра връзка Във виртуалното пространство се срещат всякакви хора – търсещи развлечение и забавление Жители на жк."Меден рудник" изразиха подкрепа за Коалиция „БСП за България“ Жители на жк."Меден рудник" изразиха подкрепа за Коалиция „БСП за България“ Кандидатите за народни представители разговаряха с актива и със симпатизанти на социалистите по различни теми Четири зодии, които не са застрашени от бедност Четири зодии, които не са застрашени от бедност Останалите трябва да работят много, за да получат стандартна заплата. Но има зодии, които естествено са чужди на бедността
Каква фамилия, ако не Ататюрк, е можело да си избере основателят на Република Турция Каква фамилия, ако не Ататюрк, е можело да си избере основателят на Република Турция Един от вариантите е бил "Етел", което, както се твърди, е оригиналното произношение на името "Атила", означаващо голяма река Невероятна история от Одрин, мъж взе от земята паднало билетче и... Невероятна история от Одрин, мъж взе от земята паднало билетче и... Донесе печалба от 1 млн.лири  Диверсията в Балтийско море е първата крачка, втората - използване на руско ядрено оръжие Диверсията в Балтийско море е първата крачка, втората - използване на руско ядрено оръжие Това ще доведе до неизбежна хуманитарна военна мисия на НАТО и помитането на руската армия по земя, въздух и море Изоставена пред олтара: Булката разигра сватба без жених Изоставена пред олтара: Булката разигра сватба без жених Вечерта преди сватбата Стед беше на моминско парти с приятелките си, докато годеникът й Калъм остана с приятели в микробус близо до сватбената церемония В никакъв случай под дърво при гръмотевици В никакъв случай под дърво при гръмотевици Металните стълбове понякога не могат да уловят мълнията и тя пада точно върху някое дърво Експлозии в Харков, изключиха тока Експлозии в Харков, изключиха тока Кметът Игор Терехов съобщи, че е засегнато инфраструктурно съоръжение Окупираните области влизат в Русия, а Зеленски поиска военна помощ, за да си върне територията Окупираните области влизат в Русия, а Зеленски поиска военна помощ, за да си върне територията Президентът на Украйна и призова федерацията да бъде изключена от всички международни организации  Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсиха яхтата на руски магнат в Германия Претърсени са и негови имоти Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Цената на коргитата скочи рекордно след смъртта на кралицата Едно от малките кучета за първи път се продава за над 2 500 паунда Ожесточени боеве в Украйна Ожесточени боеве в Украйна Днес е последният ден от гласуването за анексиране на окупираните от Русия територии  
Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Стефан ГАМИЗОВ, енергиен експерт Путин се страхува, че ще види танкове на НАТО пред Кремъл Виц на деня Виц на деня Али Баба стига до пещерата и казва: - Сезам, отвори се! Отговаря механичен глас: - Моля, въведете вашия ПИН-КОД.

Виц на деня Виц на деня Като изгледал отново Епизод 1 на "Междузвездни войни", учителят Йода отбелязал: - Какъв съм бил зелен тогава!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Внезапен слънчев удар е, когато Слънцето те хване с друго Слънце...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори