×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Корнелия Нинова: Абсурд е в тази криза да вдигат данъци и да режат помощите


Корнелия Нинова: Абсурд е в тази криза да вдигат данъци и да режат помощите
Корнелия Нинова изтъкна, че служебното правителство и ГЕРБ искали социалната програма на БСП да се ореже, за да не изпаднем във финансов колапс
31 Август 2022, Сряда, 08:49 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

По 2000 евро раздаваха в Гърция, а политическите ни опоненти искат да орежат социалната ни програма, заяви председателят на БСП

Абсурд е в тази криза, неравенства, растящи цени, инфлация, да вдигаш данъци и да режеш социални разходи! Оставихме 1,5 млрд. лева излишък. Нека финансовият министър Росица Велкова да излезе и да обясни какви непредвидими разходи за за 11 милиарда има! Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ председателят на БСП Корнелия Нинова.

„От вчера им говоря (б.а. на служебното правителство) да не си губят времето с това (б.а. данъчната политика), защото в бъдещият парламент „БСП за България“ сме гарант, че няма да се вдигат данъците. Всичко възможно ще направим, за да не се случи това“, уверява тя. 

Служебният финансов министър предупреди за нарастващ дефицит от над 11 млрд. лева, който тя изчислява на 6,8% от БВП. „От вчера това, според нас, е разделителната линия. Този дебат е смисъла на предизборната кампания. Имаме ясно очертани две алтернативи за развитието на България в следващите години. Едната линия е тази на ГЕРБ и на служебният кабинет. Те еднакво говорят, а от другата страна сме ние от БСП“, заяви Нинова. 

"Заедно с финансовият министър Росица Велкова сме писали този бюджет и прогнозата за следващите три години. Казват да се ореже социалната програма. Безплатните учебниците за 580 000 ученици струват 50 млн. лева, за лекарствата за деца до 14 години – 130 милиона. За преизчисляването на пенсиите пък са нужни 1 млрд. лева. 1,3 милиарда са разходите. Откъде дойдоха тези 11 млрд. лева?", попита тя.

Водещият пък изтъкна, че според Велкова било нормално в края на лятото да има такъв излишък, а Нинова контрира, че ако тя е направила правилно бюджета, не трябва да има такова разминаване. "Беше нормално при Борисов, който трупаше излишъци, не ги вкарваше в парламента да ги гласуваме и през декември ги раздаваше от джипа", добави тя. 

„При него нямаше безплатни детски градини. Майчинството за втората година не бе обвързано с минималната работна заплата и не се повиши. Ваучерите за храна на работниците не бяха 200 лева, а 80. Нямаше културен чек – да ти дадат 200 лева, за да си купиш книги. Борисов за 12 години увеличи пенсиите със 162 лева, а ние за 6 месеца – със 167. Разликата е във фактите, а не в приказките“, коментира бившият вицепремиер. 

„От ГЕРБ и от служебното правителство казват, че се очертава страшен дефицит, идва катаклизъм, паника всяват у хората. Няма нищо сериозно и вярно в това. Целта им е да уплашат хората. Следващата стъпка си я подсказаха – и Борисов, и служебният финансов министър. Трябвало да режат разходи и да се увеличават данъци. Тяхната цел е стягане на колана, икономия на социални разходи. Социалната програма на БСП трябвало да се отреже, за да не изпаднем във финансов колапс“, заяви червеният лидер.  

„Какво оставихме? В края на мандата България е на първо място в ЕС по промишлено производство и на четвърто по растеж на БВП от 27 страни. По-добре стоим от Франция, Германия, Испания, Италия. Оставихме в хазната 8,5 млрд. лева. 1,5 млрд. лева е излишъкът. Парламентът гласува да се изтеглят 10 милиарда заем от редовното правителство, а ние заехме само 1,5 млрд. лева“, подчерта тя. 

Предлагаме политиката, която водехме дотук да продължи, защото с тези факти доказваме, че е добра – оставяме стабилна икономика и финанси, добави Нинова. 

„Не отричаме като проблем високата инфлация. Кажете ми името на един европейски лидер, който не подкрепи семействата и домакинствата, бизнеса и не намали данъците! По 2000 евро раздаваха в Гърция. Еврокомисията призова всички за намаляване на данъците и за отпускане на помощи за хората“, припомня тя. 

Продължаваме да искаме да се водят преговори с „Газпром“ и ако се предложи по-ниска цена и гарантирани доставки, сме „за“, заяви лидерът на социалистите. 

След като водещият на „Тази сутрин“ я попита дали ако други държави, визирайки Германия, са потърпевши от действията на газовия гигант, трябва ли да ревизираме поведението си, тя отговори, че „това не им попречи да продължат отношенията си“. „Те продължават да купуват синьото си гориво от „Газпром“, добави доскорошният вицепремиер и министър на икономиката и на индустрията. 

„Нека тези, които водят преговорите, да кажат какви условия постигат! Не ми се струва убедителен служебният премиер Гълъб Донев и има противоречива информация дори и между министрите в кабинета, защото той казва, че не знае кой точно преговаря, а изпълнителният директор на "Булгаргаз" Деница Златева заяви, че разговорите се водят на високо политическо ниво, а това би трябвало да е премиерът или президентът“, коментира тя. 

На въпроса защо Кирил Петков не успя да осигури слотове за разтоварване на танкерите с втечнен газ Нинова отговори, че причината за това е падането на правителството. 

„Бяха осигурени танкерите, но не остана време за слотовете. Чухме от Мицотакис, че могат да съдействат за разтоварването, но изглежда, че служебният кабинет не натисна и не проведе необходимите разговори, за да се осигури това“, добави тя. 

„Ние и досега имахме много различно виждане в управляващата доскоро коалиция, но работехме заедно по програма за борба с корупцията, за слагане на ред в държавата, за приключване на модела „ГЕРБ“, а сега трябва трябва те да се определят по линията на финансовата/икономическа политика. Искат ли да режем разходи и да вдигаме данъци или да продължим политиката, която трите партии водехме досега“, коментира Нинова. 

„Допускам, че желаят второто, защото имаме основата, на която да продължим, а още по-важно е сега заради зимата, която ни чака. Искам да кажа на всички – не се подавайте на това внушаване на страхове! Всеки проблем има решение. Всичко ще бъде наред, ако има разумни хора, които да решават проблемите“, каза още тя.


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина рок легенда Почина рок легенда 02/05/2024, Четвъртък 10:19 0
13
Коментара по темата
13.
От 1 до 12
31.08.2022 11:08:02
0
9
Всички сте прави с коментариите.
Имах един приятел германец и той казваше - социалистите, социал-демократите, въобще левите партии, чакат десните да приготвят и изпекат баницата, а те после да я си я поделят и да я излапат!
Същата пасмина са и тези!
12.
КУРни, срама нямаш
31.08.2022 11:04:51
0
7
На първо място по производство и износ на оръжие за Украйна през Полша!
Какво друго "промишлено" произвеждаме - електромобилите на Киро, Кремиковци не е спрял да работи или какво?
Спри да се показваш и да се излагаш!
11.
*********
31.08.2022 10:15:06
1
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
10.
Трол
31.08.2022 09:55:57
1
14
Ваучерите за храна не навсякъде са 200 лв , другарко! 200 лв са необлагаеми за работодателите, дали ще ги дадат е друг въпрос! Инфлацията е ужасна, не знам какви постижения пак ви се привиждат...
9.
R
31.08.2022 09:54:17
1
13
Държавата на данъците за едно нещо плащаш по 3 пъти.
Данък пръдня кога ?
8.
Долу БКП
31.08.2022 09:41:55
3
18
КУРнело, ако обичаш отърви ни от присъствието си. Изморихме се да ти гледме лъжливата сура. Време е да се качиш на летящата си бузлушка чиния, и да отлетиш!
7.
Сланинова,
31.08.2022 09:39:21
2
16
още като видяха, че си сложена за министър на икономиката експертите прогнозираха катастрофа и неминуемо вдигане на данъците, поради неминуем дефицит. Всеки знае що за "патешка глава" си, време е най-накрая и ти да го осъзнаеш.
6.
Импекса пак лъже!
31.08.2022 09:38:04
3
15
Госпожо другарко Нинова, а вие ще обясните ли на народонаселението откъде дойде онази цифра за 16-те милиарда, откраднати от Борисов през 2016г? Евро ли бяха, долари или левове, не стана ясно, но упорито набивахте тези 16 откраднати милиарда на всяко ваше появяване. Какво стана с тези пари, появиха ли се отнякъде?
Сега, колкото до увеличаване на данъци и затягане на коланите, ами това не е ли лява мярка? Що ревете като вдовица за онуй? А и след харчовете, които направихте, е напълно логично да следва някакво затягане на коланите, ако не искаме да преживеем втори Виденов. Тоя от вашите беше, нали?
5.
Реалист
31.08.2022 09:24:18
2
25
Думите на тази госпожа звучат смешно, повишила била пенсиите, а това че заради тях инфлацията е двойно по голяма от ЕС го премълчава. Увеличила била ваучерите за храна на работниците, сякаш тя или държавата ги раздава тези 200 ваучера, сякаш работника не си ги изработва и работодателя не ги купува тези ваучери за да ги раздаде.
Между другото колко човека познавате които са ползвали "културен чек"?
Иска да й кажем името на европейски лидер, който не е подкрепил семействата в държавата си с 2000 евро, аз ще й отговоря българският, не познавам семейство подкрепено от българската държава!
4.
оффф...
31.08.2022 09:13:44
11
5
Добре, че в тая държава поне БСП предлага ДЕСНИ решения като намаляване на данъците.

Ваня Григорова да се гръмне
3.
бургазлийка
31.08.2022 09:09:05
2
27
Как не те е срам, бе жена? Колкото пъти сте били във властта държавата все е фалирала! И ти си се изправила тука да ми говориш колко си загрижена за хората и каква била социалната политика! Наглост!
2.
vv
31.08.2022 09:02:58
4
3
Само ЦСКА
1.
Ко, Не
31.08.2022 08:58:51
0
17
Аве Корни,
Знаеш ли че сиганката дет те фалеше умре?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Боядисват 2024 червени яйца в Бачковския манастир Те ще бъдат раздавани на социални домове и нуждаещи се хора Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Велико Минков притеснен за децата на Габриела, можело да им навреди Утре или във вторник се очакват резултатите от ДНК-теста, който трябва да определи дали той е биологичен баща Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Българите полагаме най-малко извънреден труд в целия ЕС Според данните на Евростат през 2023 г. 7,1 на сто от заетите в страните от ЕС са се трудили повече часове на основното си работно място Земетресение разлюля български град Земетресение разлюля български град Трусът е в района на Пазарджик Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ Бивш волейболист се бори с тумор, жена му моли за помощ 20 хил. евро на седмица струва лечението му, каза тя КЕВР реши: Газът поевтинява през май КЕВР реши: Газът поевтинява през май От дружеството информират, че предложената цена за май е със 7% по-ниска от действащата за предходния месец април
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори