×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Трябва да възродим футбола в Бургас


Трябва да възродим футбола в Бургас
Някакви наченки има тук в момента, дори и да е минимално за завръщане на някакъв интерес, но е доста далеч от това, което е било, за съжаление, каза Георги Чиликов
29 Август 2022, Понеделник, 10:54 ч.
Автор: Флагман

Пропадането започна след Митко Събев, след това всички спонсори започнаха да се отдръпват 

Георги Чиликов, един от класните български нападатели от близкото минало, гостува в предаването "Код Спорт" по телевизия RING. Специалистът, който от години вече се изявява на треньорското поприще, се нагърби с нелеката задача да съживи родния си клуб „Черноморец“ (Бургас). Предлагаме акценти от разговора с един от малкото родни играчи, обличали екипите и на „Левски“, и на ЦСКА:

- Георги, когато се уговаряхме за това интервю, ти ми каза: "Търся 1 милион лева, за да спася бургаския футбол". Това ли е цената за рестарт на най-популярния спорт в града?

- Не е шега. Истината е такава – на Бургас му трябва сериозно финансиране, за да върнем футболисти, школи, наеми на стадиони. Разходът е голям за това ниво, което играем. Естествено, че аз чрез приятели, който може помага максимално да сме сигурни финансово. Не е лесно, защото в интерес на истината в Бургас като цяло бизнесът, хората, феновете просто са се отдръпнали от футбола. От това, което виждам, след 7-8 години.

- Защо местният бизнес не иска да помага на нещо, което доставя радост за хиляди в града?

- Ако имах отговор на този въпрос, с удоволствие бих отговорил. Нямам представа защо. Дали заради стадионите, дали заради нивото, което играем. Няма нищо общо футболната общественост с преди години. Знаете много добре какво е било Бургас. Не говоря само за „Черноморец“, а и за „Нефтохимик“. Има много сериозно отдръпване. Някакви наченки има тук в момента, дори и да е минимално за завръщане на някакъв интерес, но е доста далеч от това, което е било, за съжаление. Може би поколението е такова.

- Каква е ролята на Общината в Бургас? Имам чувството, че подхвърлят футбола като някое нежелано дете.

- Общината безспорно помага, но според мен е прекалено малко за сериозен футбол. Да, съгласен съм, че всеки има претенции – волейбол, баскетбол, да не изброяваме всички спортове. Но от моята камбанария е Цар Футбол. Не знам дали Общината е органът, който трябва да финансира професионалния спорт, но според мен тя може да се ангажира. Не говоря само кмет, заместник-кмет, а цялата Община с кампания или с убеждаване да се помага на професионалните спортове. Не само за футбол, а и за волейбол, баскетбол – където може да се събират хора и има интерес, защото аз поне като малък чаках събота и неделя да присъствам на футболен и на волейболен мач. Сега това нещо не го виждам. Виновна за всичко това е включително и Общината.

- Замислял ли си се върху въпроса защо футболът в Бургас потъна, подобно на Титаник? Откъде тръгна пропадането на този спорт в един от най-добрите градове за живеене? Така се твърди в една класация…

- Това, че е добър град за живеене е безспорно. Но това са две различни неща според мен. Пропадането тръгна, след като свършиха финансите на г-н Събев, отделянето на този спонсор. След това имаше други спонсори в „Нефтохимик“ и в „Черноморец“. И те се отдръпнаха. Защо - не мога да кажа, но е факт, че финансирането е слабо за град като Бургас. Имаше ги в периоди и в „Нефтохимик“, и в „Черноморец“, но като че ли изведнъж пропаднахме много рязко.

- Одобряваш ли решението на БФС да заложи на чужденец за национален селекционер, след като малко повече от десетилетие разчиташе на български специалисти? Вярваш ли, че Младен Кръстаич например ще се представи по-успешно от последния ни треньор, дошъл от друга страна – Лотар Матеус?

- Наистина не искам да коментирам, защото не знам по какъв критерий и как се определя националният селекционер. Нямам представа, гледам отстрани. Да, странно ми е, че е треньор, който никой почти не го познава. Може би хората, които взимат тези решения, са се запознали по-добре с работата му. Като резултати и като опит, той няма този опит и тази готовност според мен да води националния отбор, в този случай на България. Отбор, който той не познава. Първенство, което не познава. Ще му е трудно при всички положения. Но се надяваме да вкара нещо ново, нещо да промени. Аз категорично съм против чужденците треньори. Не всички естествено, но предпочитам българи да работят, както и български футболисти да играят. Естествено, не може само с едното.

- Близо година сме свидетели на боричканията в българския футбол от двата клана, съответно този на настоящия президент Борислав Михайлов и кандидата за шефското място Димитър Бербатов. Междувременно любимият спорт на хиляди българи копае дъното все повече и повече. Кога ще излезем от блатото?

- Не съм си задавал този въпрос, но когато и с Митко Бербатов, и със сегашното ръководство се срещнем по мачове и по събития, сме коментирали проблемите. Споделям и съвсем приятелски си говорим. Да, има проблеми и всички го знаят. Въпросът е да има някакво обединение, за да тръгнем нагоре. Аз най-вече наблягам на треньорството, защото с това се занимавам. Задавам въпроса как се допускат треньори без лицензи? Има много въпроси, които трябва да се решават. Не е само това, естествено. Но основният проблем, въртим, сучем и казваме, че всичко идва отдолу – школите. Може би там е разковничето – ние като треньори повече да преподаваме. Може би там някъде се къса нишката. Имаме таланти, аз го виждам. В последните 5-6 години от Бургас са излезли над 50-60 деца, които са по основните отбори и грандовете в България. Тоест ражда се талант, но някъде се къса нишката и може би там трябва да се обърне повече внимание като методика, като специалисти. Хора, които наистина имат понятие от футбол. Струва ми се, че там е големият проблем.

 


В категории: Спорт


Флагман.БГ Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин 07/05/2024, Вторник 19:20 4
28
Коментара по темата
28.
До 22
03.09.2022 12:51:08
1
1
Абе ти да не си някое партийно отрече? Винаги всичко се плаща. Дали на Събев, дали на друг, винаги се плаща - ток, вода, данъци. Ти искаш друг да плаща а ти да се правиш на шеф ли. Ми не става така
27.
Val
02.09.2022 11:26:42
3
1
Събев не е виновен. Просто у принуден да разговаря с малки хора без умствен потенциал. Или пъкфму идват дребни схемаджий
26.
Селянин
02.09.2022 08:25:26
3
1
Псевдо футболистите искат някой да им пълни джобовете , ама баламите свършиха.
25.
*********
31.08.2022 00:11:15
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
24.
Бургас
30.08.2022 19:40:49
1
10
Събев има договор с ЕФБЕТ за 5 години за по 300 000 на година да се играе на стадион Лазур. В момента Черноморец са едва ли не принуждавани да се преместят на Лазур за да може собственика на стадиона да си прибира сумата по договора.
23.
Ало, житаровския
30.08.2022 15:25:15
2
5
Това как ще се строи се повтаря не от 2017, а от 2006 и точно Събев ги повтаряше тия мантри за да му апортират общинския!!! стадион в ПСФК-то, след което най-безскруполно го източи за да задлъжнее към негови фирми. Хайде малко се запознай с фактите и тогава пиши глупости. Сега битката му е да извива ръцете на общината с него, за да му дадат дяла си под стадион Лазур и да вдигне я молове, я хотели на мястото му...
22.
До 21
30.08.2022 14:05:58
0
6
Ти си тъп, ай отиди тъй свободно на някой от стадионите да видиш на кой ще плащаш.
21.
Христо Ветрен
30.08.2022 13:37:08
12
0
Какво е заграбил Събев, бе тъпаци??? Стадионите са на местата си. 8 години повтаряте една и съща тъпотия, а стадионите са си на местата. От 2017 година се повтаря как ще се строи...5 години минаха, построили се нещо върху стадиона???
Общината ли да ги вземе стадионите??? И какво ще стане? Квото стана с града като цяло
20.
Бургас
30.08.2022 11:55:13
2
9
Всички знаем кой е главният виновник и това е Митко Събев. Заграби чрез схеми за източване стадиона, а в момента се опитва да съсипе и малкото което все пак е постигнато. Налага на Черноморец непосилни месечни наеми с една единствена цел - отбора да отиде на Лазур, за да може да продължи да лапа от реклами на efbet, а от друга страна стадиона да рухне окончателно и да няма пречки да се застрои. Докато тая гнида не бъде осъдена нищо добро не очаква футбола в Бургас.
19.
Гларус
30.08.2022 10:50:41
0
5
Знаели сме какво станало - да , ама нищо не знаем. Само се видя - първо - стадион "Черноморец" , после и "Нефтохимик". Очевидно терените в Бургас са много апетитна хапка. Комплекс "Черноморец" обхваща 140 дка - то е явно че такова нещо не е за изтърване. Но какво се случи - напишете все пак защо така се получи и каква е ролята на този Митко Събев, евентуално и на други замесени!!!
18.
Чиликов
30.08.2022 07:20:36
3
7
Много добре знае Чиликов, знаят и бургазлии защо няма футбол в този град. Заради бездънните джобове от схеми и далавери на същите които сега ми се втурнали да го спасяват. И си вярват, че заблуждават някой. Нека се припомня всеки ден на бургазлии как общината си загуби двата стадиона и да им лепи снимките на всики замесени и после да говорим за "възрождение". Същите дето погребаха футбола сега са ми наредени за псевдо месии. От толкова пара нема ли да ви приседне?!
17.
ей комлушкия
29.08.2022 19:39:26
4
2
ми те в Камено са по-бургазлии от теб бе капут. наврян в гетото, пък седнал да казва кой къде да ходи.
16.
до бургазлията
29.08.2022 19:36:27
5
3
ей заради такива тъпаци като теб, феновете на двата отбора постоянно се карат. кой бил мазут, кой шаран, кой от Бургас. аман от малоумници като теб.
15.
ех ех
29.08.2022 17:50:04
5
3
ако можехме всички да отидем в София или Варна, а не да гнием в тази дупка Бургас ...ама мечти
14.
*********
29.08.2022 16:58:35
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
13.
Динята
29.08.2022 16:52:33
0
13
Абе защо триете комента против номер 8 дето е коментирал тъпо?Това май е собственика на една детска школичка дето само събира пари от общината и от родителите.тия от *паричка *нямат нищо общо с изграждането на футболист.ама карай,таксите са им вървят и белия зъб да си трупа пачки.
12.
Бургазлия до 11
29.08.2022 16:49:46
6
13
Ей тъп мазут,миришеш и по нета.марш в Камено.Черноморец е отбора на Бургас!
11.
Калин
29.08.2022 16:32:38
18
1
Ти си най-големият некадърник,който е водел черноморец бургас.Много далече си от професията- треньор.Откажи се и освободи бургаския клуб от присъствието си
10.
Бургас
29.08.2022 15:07:39
1
23
Вчера Черноморец изиграха много добър и красив мач. Имаше хора по трибуните и коментарите от играта бяха доста положителни. Надявам се с такава игра и такива победи да се върнат зрителите на стадиона. За пари и стадиони не ми се коментира, че сме голям срам...... Малки градове си поддържат отборите в професионалния футбол, а ние едвам живуркаме в аматьорския..... Без стадиони и без пари и това което правят в момента в Черноморец е похвално. Успех на ръководството и Чилика и дано има още повече хора на следващото домакинство.
9.
Нов Бфс
29.08.2022 12:44:01
0
21
Спонсорите искат парите им са се управляват прозрачно и ефективно.Въпрос на доверие.
8.
Местен
29.08.2022 12:36:37
9
28
Твърдо съм против Община Бургас да спонсорира Нафтата, Черноморец или който и да е футболен отбор за възрастни!
Да си търсят части спонсори.
Стига сме ги хрантутили!
Ако е за ДЮШ - ДА ,но за батковците ТВЪРДО НЕ!!!
7.
22
29.08.2022 12:35:29
9
1
TENISA E MNOGO PO INTELIGENTEN SPORT.
6.
ew
29.08.2022 12:34:27
6
1
NIAMA NIKAKUV SMISUL.
IMA VECHE NAPRAVENI OTBORI.

PO VAJNO VUV BURGAS E HORATA DA STANAT FERMERI I HRISTIANI I DA NAPUSNAT TOZI NACHIN NA JIVOT NA ROBI SUS FALSHIVI RABOTI KUDETO NISTO POLEZNO NE VURSHAT.

I KAKVO STE STANE DA IMITIRAME DRUGI DURJAVI I DA SE PRAVIM NA FUTBOLISTI?

EDIN BEDEN CHOVEK NE E LI PO RAZUMNO DA SE TRUDI OTKOLKOTO DA IGRAE FUTBOL?

NIAMA NIKAKUV SMISUL BURGAS DA IMA FUTBOL. IMA MNOGO PO SILNI OTBORI.
PO DOBRE BURGAS DA IMA FERMERI I BUSINESS.
5.
Е на тва е
29.08.2022 12:27:30
4
14
Драги ми смехурковци, не е задължително бизнеса да е ситуиран в Бургас. В края на краищата спонсорите се интересуват от рекламата на тяхната дейност. Споделете кой финансира Ботев Враца или Пирин Благоевград или Спартак Варна или Хебър Пазарджик или Арда Кърджали и сумати още отбори.
4.
До 3
29.08.2022 11:29:11
1
19
Да ама в Бургас заплатата ако е 1000 лв. , русенци работят в Румъния за 1000 евро.
3.
До 1
29.08.2022 11:26:21
2
30
Много вярно. От големите градове Бургас е най западащ . Един Лукойл и донякъде Кроношпан. София , Пловдив , Варна , вече и Стара Загора са много по добре.Може само Русе да е по зле ,
2.
Анелия златкова
29.08.2022 11:04:03
5
14
Аз ще ви оправя футбола в града. Винаги казвам истината
1.
гражданин.,.,.,
29.08.2022 11:02:47
4
58
В Бургас БИЗНЕС НЯМА!!!! Двата завода, които могат да поддържат отбор в "А" група нямат никакво намерение да го правят, а всичко останало са кафенца по Александровска, Мола и "дребни" далавери с обществени поръчки!!!! Толкова за управлението на града последните 12 години!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас Те ще искат вашата подкрепа, вижте всички кандидат-депутати от 2 МИР Бургас 29 партии и коалиции се регистрираха с листи за участие във вота Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория Пандизчия превърна мазето си жк. "Изгрев" в нарколаборатория 38-годишният бургазлия бил с влязла в сила присъда от февруари, но защо все още е бил на свобода, е загадка  Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Взривоопасен Grand opening на култовия The Corner Live Club дава началото на нощния живот в Слънчев бряг Купонджии, готови ли сте да се събудите от зимния сън и да се насладите на цяла плеяда от фолк звезди. Запретнете ръкави, защото те идват ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи ПП-ДБ регистрираха листата си в Бургас и обявиха: Ние сме единствените, които желаят реформи Това е най-силната ни листа до момента, може да спечелим 4 мандата от Бургаска област, обявиха от политическото обединение  Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Бургазлия се засече с холивудската звезда Джералд Бътлър в Лондон Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Белослава се изповяда! Карането пияна й помогнало Полицаят ми направи услуга, заяви тя "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях "Солидарна България" регистрира листите си - има интересни имена в тях Ваня Григорова и Мая Манолова ще водят в софийските избирателни райони Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Общинските съветници Боян Дяков и Иван Станев с приемен ден за граждани Записвания за приемния ден могат да бъдат направени на телефон 0889 01 09 40, както и на място в офиса на ПП ГЕРБ Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Бутат старите сгради на терена на бъдещата Национална детска болница Изграждането на Национална детска болница е основен приоритет за Министерството на здравеопазването. Правим всичко възможно да ускорим процесите там, където това зависи от нас, посочи министър  д-р Галя Кондева Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето Историческо! Известен бизнесмен дава старт на строежите в бъдещия най-красив квартал на Бургас - Кьошето В процес на подготовка са и други проекти, с които се отприщва превръщането на бургаската Ривиера в реалност
Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Дидие Дрогба ще запали олимпийския огън в Марсилия Той няма да е единственият футболист, който ще носи огъня в града Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Тази певица издаде защо излиза с доста по-млади мъже Наборите ѝ не са сред живите... Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Путин встъпва в петия си президентски мандат, САЩ и повечето от ЕС бойкотираха инаугурацията Украинското министерство на външните работи призова международната общност да не го признават за демократично избран и легитимен президент на Русия Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Глобиха Тръмп и го заплашиха със затвор заради неуважение към съда Причината е нарушаване на заповедта да не прави публични коментари за съдебните заседатели Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Израелски танкове атакуваха Рафах, петима палестинци убити при удари Бенямин Нетаняху не се вслуша в призивите на международната общност да не атакува южния град, в който живеят около 1,4 милиона души Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Телецът да се пази, а Ракът да не говори за пари! Хороскоп за деня – 7 май 2024, вторник  Как Грузия върви по пътя на Украйна Как Грузия върви по пътя на Украйна В Тбилиси "Грузинска мечта" формално поддържа проевропейски курс, но всъщност все повече се отдалечава от Европа и се приближава към Москва Почина един от най-великите футболни треньори в света Почина един от най-великите футболни треньори в света Издъхна на 85-годишна възраст 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция 8 загинали и 11 ранени при катастрофа между микробус и камион в Турция Микробусът бил смачкан при удара и е паднал по склон
Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма Румен Драганов, Институт за анализи и оценки в туризма България хич не е зле като брой туристи Виц на деня Виц на деня Харалампи търси работа на жена си. Моли да е в някаква секретна служба, за да няма право да му разправя как е минал денят ѝ. Виц на деня Виц на деня - Гладна ли си?
- Да, много!
- Ай наяж се преди да дойда да те взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нови изследвания показват, че хората вярват на всяка простотия, ако тя започва с думите: "Нови изследвания показват, че"...

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори