×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Лекар за ударената от мълния в Приморско: Спасителите й не са по медиите, а в линейката и в спешното


Лекар за ударената от мълния в Приморско: Спасителите й не са по медиите, а в линейката и в спешното
Според лекаря, пожелал анонимност, истинските спасители на 18-годишната Теодора, която след като се събуди, пожела да я наричат Теди светкавицата, са не тези, които са в линейката
28 Август 2022, Неделя, 16:41 ч.
Автор: Флагман.Бг

Разказът на медикът с 30 години стаж в Спешна помощ разтърси България

През последните дни за автобусната катастрофа на магистрала Тракия и удареното от мълния момиче в Приморско медиите вадят свидетели като спасители на пострадалите, а за екипите на спешна помощ се говори като закъснели и без съществен принос за това пострадалите да стигнат живи до болницата... Истинските спасители обаче нямат имена и лица, защото мястото им не е по медиите, а в линейката и в спешното. Това сподели лекар с 30-годишен стаж във фейсбук страницата „Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ“. 

Постът му предизвика оживена дискусия в социалната мрежа. 

„Оценявам ролята на обучения свидетел на инцидент, който знае да прави триаж, кога да пипа и мести пациента, кога не и как се прави сърдечен масаж. Тези свидетели са единици, повечето са некомпетентни, вадят езици, тикат лекарства в устата или държат седнал припаднал пациент или ни пречат“, разказва той.

„След 30 години по линейки и шокови зали искам да ви разкажа за нашата работа. Знаете ли за колко  време изминава 50 км линейка при специален режим? По света средната скорост на движение на линейка със специален режим е от 100-80 км/ч., на хеликоптер 200 км/ч. У нас, независимо дали в градския трафик или по второкласните ни и третокласни пътища линейката не може да постигне средна скорост повече от 80 км/ч.“, добавя медикът, чието име в поста на „Национална асоциация работещи в спешна медицинска помощ“ не се споменава. 

„При положение, че ПТП-то на магистралата и Приморско отстоят от най-близкия център на 50 км, защо обществото ни очаква линейката да пристигне на третата минута. Защо медиите не разказаха за това как екипите ни са стабилизирали пациентите и са се борили за живота им в линейката, в спешното, в операционната. Защото сигурно това ни е работата и не е подвиг“, добавя той.

„Но, уви това е безименен подвиг зад кулисите защото: Знаете ли как се преглежда и стабилизира травматичен пациент пред публика  от свидетели, които понякога са агресивни, понякога пречат, понякога подлагат на съмнение действията ти. Знаете ли колко е важно да извадиш  и да фиксираш правилно един човек от смачкана кола, за да не го оставиш инвалид за цял живот?“, пита лекарят. 

„Знаете ли колко е важно да спреш външното кървене, да предвидиш вътрешното кървене, за да го компенсираш с вливания и закараш този смазан от ПТП човек жив до болница? Знаете ли колко болка изпитват пациенти с повече от една фрактура и колко кръв се губи от всяка една открита или закрита фрактура? Знаете ли по колко пъти пациент с мозъчно сътресение задава един и същи въпрос и така и не може да запомни отговора и колко ужас има в очите му, като го осъзнае?“, добавя той.

„Знаете ли какво е да следиш  жизнени показатели в движеща се със 100 км/ч линейка  на травматичен пациент в безсъзнание? От звуковия сигнал не чуваш дишането  и сърдечната му дейност. Апаратурата се тресе и понякога не вярваш на отчетените показатели на монитора, но няма начин да измериш   на ръка кръвното  в движение, да чуеш ритъма на сърцето.“, разказва медикът. 

„Знаете ли как се превключва банка в движение в линейката? Знаете ли, как се намира точното лекарство, аспирира  се и се прилага в движение? Знаете ли,че понякога извозваме по двама, трима пострадали и трябва да предвидиш при влошаване кого къде ще преместиш, че да има и малко пространство за теб да действаш?“, пита той.

„Знаете ли какво е да докарат в спешното за 20 минути 10 пострадали? Знаете ли как един лекар и една или две сестри преглеждат, медикират, превързват, наблюдават, взимат кръв за изследване, викат консултанти, координират образни и лабораторни изследвания и хоспитализират десет травматични болни? Знаете ли на какво мирише линейката, или шокова зала след такова ПТП? На страх, на болка и на кръв“, разкри мъжът.

„Затова не смейте да ни нападате и анализирате колко време пътуваме към вас, как си вършим работата. Защото след такива дежурства стигаме до къщи, благодарение на мисълта  за спасените животи. Защото след такива дежурства не спим, защото мислим за загубените животи. Даваме най-доброто от себе си според предоставените ни възможности и истинските ви спасители нямат имена и лица, защото мястото им не е по медиите, а в линейката и в спешното“, пише още той.


В категории: Приморско


26
Коментара
Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
26
Коментара по темата
26.
Медик
16.09.2022 09:30:23
0
0
До кучетата,които лаят срещу нас, спешните медици.
Знайте,че идва време, в което ще се молите да има кой да ви дойда до дома и да ви помогне като наберете 112,но няма да има. Колегите са в пенсионна възраст,а млади хора -НЯМА!
Масово ще напускат медици до края на годината и мръсотиите,които изливате върху нас, ще ви се върнат. Имайте страх от Господ и мълчете. Защото докато вие спите и ходите на почивки, ние работим за 1000 лв. - работа , ей такава, с ей такива, като кучетата,които споменах. Неблагодарни, вечно обвиняващи,вечно недоволни и вечно незадоволени. Пияни
дрогирани, агресивни. Живеем и работим между живота и смъртта! Това не е драма, това е истината. На линейка на 16 години,изминала 600 000км. , без сирени и буркани, без климатик, без апаратура. С двете си ръце и една чанта вършим каквото можем и го вършим по най-добрия възможен начин. Бог да ви прости злобата, която изливате безмилостно към нас. Роптайте, продължавайте,ако искате. Като се закашляте и бягате в спешна помощ,защото не ви се чака на опашка при личен лекар. 90% от пациентите ни са за личен лекар и неотложните кабинети, но ние пак ги обслужваме и берем срамотиите на цялата държава и неуредиците й. Заповядайте да работите. На една линейка и то развалена, на огромен район и то натъпкан с народ. Ще си теглите въжето, кучета, ако прекарате само 12 часа с нас, в линейката, развалената. Наричам кучета тези,които нямат грам възпитание и хигиена на устата. Не говоря за всички хора. Бъдете благословени и дано се покаете за греховете си, защото Господ ще съди за всяка празна дума.
25.
Алооо
29.08.2022 08:04:22
4
10
Какво здравеопазване , каква медицина в България , а още по-малко в Бургас. Какви линейки , какви 20 минути. Вчера в Унгария катастрофирал български бус - хората изпращат хеликоптери , пред 2 седмици когато катастрофира румънски автобус - Румъния изпрати хеликоптери да си лекуват гражданите.
24.
Някой
29.08.2022 07:55:28
0
9
Някой знае ли защо охраната на спешният център забранява на хората, които придружават пострадали да сядат на пейката и столовете отвън?
23.
Тони
29.08.2022 07:54:14
7
10
Линейката била закъсняла, глупости! Защо не отчитате разстоянието до инцидента? Забравяте и какъв натоварен е трафикът през лятото, а линейката пътува 50км. Ако случаят беше станал в някое родопско село пак за 3 минути ли искате да пристигне помощ? Наистина е геройство да работиш в Бърза помощ. Забравяте колко пъти са нападани, бити и обиждани от цигани в гетата им и самата болница? Как искате парите и болничен персонал да са достатъчни, като точно те(а сега и украинците) източват Здравната каса? Миналатс седмица бях свидетел как украинки ходят от кабинет на кабинет. Като не им хареса отговора на доктора тичат до регистратурата за номер за друг кабинет. А ние си чакаме по опашките, защото за нас номерата са свършили. От наплива докторът в кабинета си пропусна и обедната почивка и не обядва. Когато осъдят някой циганин за блудство и педофилия, че направил дете на някое още дете тогава ще престанат да се плодят. Колко от тях работят и плащат осигуровки или сметки за ток и вода? Всичко на нашия гръб и кесия. И после се чудим защо няма пари за болници, линейки и техника.
22.
До 16
29.08.2022 07:38:22
6
17
Няма доблестен медик. Всички само за пари реват. Едно и също лекарство - изписват най скъпото и са на комисионни от фармацевтичната компания. За да спасят човек го оставят гол и бос.
21.
SS
29.08.2022 06:53:21
3
3
NE VMENIAVAITE CHUVSTVO NA VINA V OBCHTESTVOTO . VSEKI EDIN INTELIGENTEN BULGARIN ZNAE KAKVO E " KACHESTVOTO NA ZDRAVNATA NI SISTEMA " , I KOLKO PARI SE KRADAT OT ZDRAVNA KASA ...BUKVALNO .
REZULTAT , NULEV .
NAI BOLNATA I NE LEKUVANA NACIA - BULGARSKATA .
BOJE , BOJEEEE , PROSTI IM GREHOVETE .
20.
Бялата мафия
28.08.2022 23:55:55
14
12
пак реве за пари и овации. На знам какво сте се борили в линейката и спешното, но факт е, че без онази женица, момичето е било пътник. А всеки ден си отиват хора, докато ви чакат вас хората. Така поне си замълчете гузно. А ако толкова ви е трудна тая професия...
19.
Хххх
28.08.2022 23:06:37
1
20
Бях свидетел на отношението на парамедиците към пострадали от падане на различни хора пред спешното.Жена паднала и си ударила главата в банята,от спешното питат жената парамедик “да дам ли количка?” парамедика отговаря “бааа,да върви сама” от спешното “къде ти е маската? Не може без маска да влезиш” жената в недоумение казва “ама аз незнаех,паднах лошо и се обадихме на бърза помощ” Охраната на спешното “ми то го пише бе госпожо” и показва надписа на вратата
18.
ИСТИНАТА
28.08.2022 22:29:53
0
9
И пак търсим под вола теле, защото тези горе не са си свършили работата, а ние пак по български се джавкаме, пак заради тях...
17.
Браво
28.08.2022 21:50:22
0
13
Браво !! Респект !
16.
Златко Димов
28.08.2022 21:22:39
4
5
Медицината е до някъде....тътрим го дъртия, пак го тътрим но вече не стааа...чудо на медицината....но всяко нещо си има начало и край!
Животът му подарен...но живее му се...
Ако не беше един доблестен медик досега трева щеше да е поне дванайсет метра излязла от пръстта...
Ама неблагодарници....
Затова лично ще му пикая на гроба...
КОЛКО И ГРУБО, ЦИНИЧНО И БЕЗКРУПОЛНО ДА ЗВУЧИ...
ЩОТО АМАН ОТ НЕБЛАГОДАРНИЦИ....
За съжаление всичко се връща на този свят...
Чувай Боже и закриляй
Да минава....
15.
Различно мнение
28.08.2022 20:50:04
2
11
Не за случая конкретно, а най-общо. Те като цяло повечето хора се изживяват като специалисти по всичко. Ползват всяка система и после се обръщат срещу нея. Дори се оказва, че системата им дължи още. Мислене на клиент. Но за съжаление клиент никога само на конкретното място, а поне поведение като на две места едновременно.
14.
Тантра
28.08.2022 20:17:50
24
12
Иска ми се един ден цялата страна да замръкне без нито един работещ център за спешна помощ,без нито една работеща болница и поликлиника,без нито един лекар,медицинска сестра ,или санитарка.
След една седмица ще се разходя да ви чета имената по стълбовете.
13.
До 8
28.08.2022 19:05:31
16
7
Сам казваш “шефа на 1-ва”, а се чудиш от къде? Шеф на болница да няма пари да си купи кола ли? Колко искаш да получава шеф на окръжна болница - 750лв. ли?
12.
Бай....
28.08.2022 18:21:58
8
21
Имах един приятел (лека му пръст) който казваше: " Като знам какъв инженер съм, как да отида на доктор (лекар)"!
11.
Атанас
28.08.2022 17:51:14
6
12
... И им каза: „Който от вас е безгрешен, нека пръв хвърли камък върху нея. ... Ще рече докторе, не се вземай на сериозно.
10.
хахаха
28.08.2022 17:50:41
12
26
Когато стане така, че да си вършиш работата е подвиг нещата не са ок.

Плащат ви се много псри за "качеството" което предлагате и не малко крадете.
9.
msp
28.08.2022 17:50:10
5
56
Написано е от човек който го боли, и гори в работата! За спасените човешки животи ви се покланям!
8.
Абе
28.08.2022 17:19:17
9
37
Абе шефа на 1 ва от де изкара пари за Тесла
7.
Трол
28.08.2022 17:14:50
3
78
Така е, обаче ако не бяха и оказали помощ докато дойде линейката дали щеше да има кой да реанимират? Конкретно за случая говоря. Иначе със сигурност не им е лесно на спешните медици в държава, в която кувьози за държавните болници и детски линейки се купуват с капачки...
6.
Доволен
28.08.2022 17:01:05
6
59
Аз Ви подкрепям , това е една от най -трудните професии
5.
Упс грешка
28.08.2022 16:58:33
3
15
Вече има!В първите минути е не възможно да дойдат до всяка потенциална точка на злополука.Не е трудно за разбиране.Това е!Мал шанс.
4.
По-скоро
28.08.2022 16:56:30
19
8
вие не смейте да си отваряте мръсните безчовечни усти!
3.
Avv
28.08.2022 16:56:24
5
77
20-30минути е реанимирано момичето, докато се появи линейката. Ако нямаше кой да свърши това, щеше да е покойник.
2.
Всичко е вярно
28.08.2022 16:54:20
13
37
Обществото ни дължи много повече признание на медиците .Искренно се изненадох,че няма коментари със негативизъм,съмнения,омраза.
1.
Хахахаха
28.08.2022 16:48:37
19
47
Ми хубу и..те първите минути са важни а вас ви нямаше там
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори