×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще заприлича ли Земята на Луната - световните реки, канали и язовири пресъхват


Ще заприлича ли Земята на Луната - световните реки, канали и язовири пресъхват
Ключови думи: земята, луната, суша
27 Август 2022, Събота, 09:00 ч.

Затоплянето на атмосферата изсмуква повече влага от земната повърхност

Край на гладенето, вземане на душ на работното място, вместо у дома, ограничения в използване на фурната - европейците се опитват да намалят потреблението на енергия, но сметките продължават да растат, обобщава ситуацията Ройтерс.

Тъй като цените на едро на газа и електричеството растат, милиони хора в Европа сега харчат рекордна сума от доходите си за енергия, показват данните.

В град Гримсби в Източна Англия, Филип Кийтли не включва вентилатора си за охлаждане вкъщи, въпреки, че Великобритания беше обхваната от рекордна гореща вълна това лято. Преглед на банковата му сметка показа, че не може да си го позволи.

"Разходите за живот се увеличиха и въпреки това все още се очаква да живеете с парите, предвидени за времената, когато нямаше криза... Да си пусна отоплението, или да ям", каза Кийтли.

Гражданите в други европейски страни също доброволно предприемат действия за намаляване на потреблението, тъй като цените на газа, електричеството и горивата скачат до небето поради войната в Украйна, санкциите срещу Русия и последиците от пандемията от коронавирус, предава dnes.bg.

Референтната европейска цена на газа скочи с 550% през последните 12 месеца. Цената на енергията за британските потребители ще се повиши с 80% от октомври, съобщи регулаторът Ofgem в петък, като средните годишни сметки на домакинствата достигнаха 3549 паунда (8220 лв).

Европейските правителства побързаха да предложат помощ, но данните показват, че помощта не е облекчила значително домакинствата.

Тази зима британците ще харчат средно 10% от доходите на домакинството си за газ, електричество и други горива за отопление, както и горива за битови превозни средства, главно бензин и дизел, два пъти повече от сумата през 2021 г., според изчисленията на Carbon Brief, позовавайки се на официалните данни.

Това прави настоящата енергийна криза по-сериозна от тази от 70-те и 80-те години на миналия век. Петролното ембарго на производителите на петрол и иранската революция през 1979 г. причиниха спиране на тока и дълги опашки по бензиностанциите на Запад. В пика на тази криза през 1982 г. хората в Обединеното кралство са плащали 9,3% от доходите си за енергия.

Британската благотворителна организация National Energy Action (NEA) изчислява, че 8,5 милиона домакинства в Обединеното кралство може да се окажат енергийно бедни след октомври, когато таванът във Великобритания ще се увеличи, спрямо 4,5 милиона миналия октомври.

Едно домакинство се определя като живеещо в горивна бедност, ако е с ниски доходи и трябва да харчи 10% или повече от доходите си за енергия, според NEA и други британски благотворителни организации. Определението се използва неофициално в други европейски страни.

"Увеличението на сметките за енергия, което виждаме, е напълно безпрецедентно", каза Питър Смит, директор по политиката и застъпничеството в NEA.

"Смятаме, че тези исторически тенденции на домакинства с ниски доходи, които непропорционално харчат повече от доходите си за енергия, все още са много очевидни."

Дилемата храна или отопление

Кийтли загуби работата си като общински съветник през април и живее с 600 паунда (1390 лв) на месец от схема за социално подпомагане. Половината от това отива за наем, каза той, а остатъкът едва покрива основните разходи.

Сега той се храни веднъж на ден и въпреки че намалява потреблението на енергия до минимум, харчи повече от 15% от доходите си за сметки за енергия.

Една трета от домакинствата в Обединеното кралство са намалили използването на готварска печка и фурна, показва проучване на Financial Fairness Trust, една трета са намалили броя на душовете, които вземат, а половината са намалили температурата в домовете си.

"Хората правят много, за да се опитат да запазят сметките си ниски, но те така или иначе се покачват. Ето защо искаме да видим повече действия от страна на правителството", каза Джейми Еванс, старши научен сътрудник в Бристолския университет, който участва в проучването.

Доун Уайт, която има бъбречна недостатъчност, казва, че се страхува, че спираловидно нарастващите разходи за енергия във Великобритания означават, че тя вече няма да може да си позволи животоспасяващо лечение.

"Без моя (диализен) апарат пет пъти седмично, по 20 часа, ще умра", каза 59-годишната Уайт, който живее в Югоизточна Англия, пред Ройтерс.

Цените на газа за семейства в повечето водещи европейски икономики в началото на 2022 г. надхвърлиха пика на предишни кризи през 70-те, 80-те и 2000-те години, според коригиран спрямо инфлацията индекс за домакинствата, предоставен от Международната агенция по енергетика (МАЕ).

Европа изглежда по-зле от другите развити икономики.

До края на първото тримесечие индексът на цените на газа на ОИСР все още беше по-нисък от пика на предишни кризи.

Данните на МАЕ от 1978 г. показват, че въпреки че американските домакинства са плащали средно по-високи цени за природен газ през последните четири десетилетия, цената на газа за европейските семейства е надхвърлила американските нива през 2022 г.

В Турция цените на газа са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо година по-рано, докато цените на електроенергията са скочили с 67% на годишна база, според данни на Турския статистически институт.

Сейда Бал, на 27 години, в Истанбул, каза, че е ограничила използването на фурната до три пъти месечно, за да спести енергия. Съпругът й пътува до работа с автобус, за да спести гориво, въпреки че му отнема три пъти повече време.

В Европейския съюз италианските и румънските семейства са сред най-тежко засегнатите от скока на цените на газа, показват данните на МАЕ.

Сметките за енергия в едно средно италианско семейство, главно за газ и електричество, скочиха до 5% от общите разходи на домакинството до юли 2022 г. от 3,5% през 2019 г., показват данни на фирмата за икономически изследвания Prometeia. Нивото през юли е най-високото от 1995 г. според данни на ОИСР

В най-голямата икономика в Европа, Германия, сметките за газ на домакинствата са се увеличили повече от два пъти през юли спрямо 2021 г., показват данни от ценовия портал Check24, докато цените на дизела за отопление за семейства с къща със средна тераса са се повишили със 78% на годишна база през май.

58-годишният Ерджан Ерден живее в град Нида, североизточно от Франкфурт, и работи като машинен оператор във фабрика за минерална вода. "Вземам си душ на работното място след работа и се бръсна на работа", каза той.


В категории: Животът


2
Коментара
2
Коментара по темата
2.
мислещ
27.08.2022 10:29:21
0
5
Пишат се глупости всеки ден, за да се държи раята в напрежение ! Видиш ли, без газа на Русия, всички ще измрем, ама иначе искаме да колонизираме космоса :) Просто едни хора /не Русия/ правят милиарди от цялата ситуация, а другите го духат и ходят вмирисани !
1.
gogog
27.08.2022 09:27:42
0
8
Аз посадих 120 дръвчета! Вие колко засадихте?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова Ще има ли ляво обединение за изборите – отговорите на Ваня Григорова и Мая Манолова След призива на Корнелия Нинова Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Банките спечелиха 818 млн. лв. за три месеца Заемите надминаха 100 млрд. лв. КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден КЗП-Бургас ще проверява агнешко, яйца и козунаци в търговските обекти преди Великден С особено внимание ще се следят стоките с етикети за биопроизход Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Тази новина чакахме от синоптиците: Идете на Южното Черноморие, само там няма да вали! Причината за усилване на валежите е, че България се намира под южната периферия на антициклон, позициониран над Украйна и Молдова Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Мъж спука от бой 19 г. момиче, после го качи в колата си и си плю на петите Малко по-късно двете лица са открити в частен дом в града. Установени са видими следи от насилие върху момичето Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Кифлите от "Ергенът" ще вият сарми и бъркат мелекуни Тази вечер ще има кулинарно състезание  Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Те бяха една най-креативните двойки на "Денсинг старс", но напуснаха шоуто Танците са вълшебство, което открих. Благодаря на Михаела, че не се отказа от мен, каза Виктор Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Още една връзка се зароди след "Хелс Китчън" Само в 6-ия сезон на кулинарното риалити вече има цели две съвсем нови двойки, който се залюбиха по времето на шоуто Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цирк в бТВ с участието на тази водеща Цънцарова не може да си прочете текста
Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори