×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До какво доведе онлайн обучението ли? Средният успех на матурите по БЕЛ за Бургас е... 3.45


До какво доведе онлайн обучението ли? Средният успех на матурите по БЕЛ за Бургас е... 3.45
Т.нар. „функционална неграмотност”, при която младите могат да четат, но не могат да разбират, става все по-сериозен проблем, но има ли изобщо решение?
23 Август 2022, Вторник, 20:00 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Средното ниво в България не е по-добро, но е очевидно, че липсата на знания и нежеланието за учене са процеси, които се задълбочават с всяка изминала година

Средният успех на матурите след 12 клас по български език и литература за Бургаска област е 3.45 – резултат, който изглежда като пряко следствие на 2-те години онлайн обучение заради пандемията. В страната средният успех е 4,02, което пак е ниско, но с една идея по-добре от този в морския регион. 

Така се оказва, че бъдещите лекари, политици, архитекти, специалисти и всички останали професии, които тези 19-годишни деца в един момент ще практикуват, няма да могат да пишат и четат правилно родния си език. Този процес се задълбочава от повече от десетилетие, но ситуацията сега изглежда критична.

Комбинацията между онлайн обучението, което с поглед назад вече можем да определим като категоричен провал, и социалните мрежи очевидно оказват своя ефект върху психиката и капацитета на младежите. Именно динамиката на интернет пространството, в което се очакваше учениците да получават знанията си по време на пандемията, е причина за жестокия дефицит на внимание, който сега е характерен за подрастващото поколение.

А дефицитът на вниманието върви ръка за ръка с т.нар. „функционална неграмотност” – термин, въведен преди повече от десетилетие, който описва умението на ученика да чете текст, но невъзможността да го разбира и осмисля, да не може да вникне в прочетеното. Проучвания сочат, че поколението, което сега расте и което буквално е израснало с телефон в джоба, разчита повече на кратки визуални послания, вместо на задълбочен прочит на дадена тема, който да доведе до истински знания. Като такава Генерацията Z, чиито представители сега тепърва навлизат на пазара на труда, се оказват много по-податливи на внушения и реклами от своите родители.

Форматът на учебниците по български език и литература обаче също не помага. Книгите са написани по такъв начин, сякаш авторите им са се състезавали да докажат едни на други кой знае повече модерни и неразбираеми думи. Така например в един от „по-леките” за четене учебници за 12 клас за историята на творчеството на Яворов пише следното: „...Яворов постепенно се обръща към проблематика със засилена степен на субективност и абстрактност, към по-сгъстен символен изказ”.

Малко по-късно в същия текст, открит на случайно разгърната страница в учебника пък четем: „От там насетне поезията му добива символистичен или поне специфичен модернистичен облик, различен от естетическия индивидуализъм”. Това са откъси, които вероятно ще затруднят за разкодиране и голяма част от учителите.

с

Друг наистина сериозен проблем при сегашните дванадесетокласници е сякаш липсата им на увереност в самите себе си. Повечето категорично отказват дори да докоснат празния лист, на който трябва да напиша или ЛИС (литературно-интерпретативно съчинение), или есе. И двата формата, макар и привидно сложни за писане, всъщност са съставени от определена рамка, спазването на която води до добър резултат, независимо от това колко допуснати правописни и пунктуационни грешки има в текста.

В рамката влизат:

увод, в който се описват ключовите думи от заглавието плюс информация за автора;

теза, в която се изказват отново ключовите думи от темата, но в контекста на заданието;

същинска част, в която се прави лек анализ на откъса от текст, като се изваждат цитати и се описва субективния смисъл на творбата чрез представяне на познания по изразните средства;

и заключение, в което всичко това се обобщава, обикновено с възхвалящи автора на анализирания текст слова.

Рамка от този тип, използвана поне донякъде правилно, би повишила средния успех в страната поне с 50 стотни.

И така следват няколко въпроса, чиито отговори са важни за бъдещето на България.

Как ще се компенсира сега крещяща липса на знание у младите по собствения им език заради онлайн обучението?

Възможно ли е авторите на учебници да спрат да се състезават академично един с друг и да напишат учебници, отговарящи на сегашните ученици и техните разбирания?

Ще се промени ли навреме образователната система така че да гарантира, че след 20 години няма да има критична липса на кадри – такава, каквато и днес дори не можем да си представим, че съществува, въпреки че сега положението изглежда плачевно?

Ако съдим от историята в последните 30-40 години обаче за съжаление няма оптимизъм. И образованието ни постепенно се превръща в красива опаковка, пълна с въздух, която в един момент ще се пръсне от налягането и осколките ще ударят всички по веригата фатално.

 


В категории: Просвета


Аня Пенчева: Вече нямам снаха!
Аня Пенчева: Вече нямам снаха! 29/04/2024, Понеделник 17:17 1
Флагман.БГ Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш Христо Ковачки се срещна отново с Нийл Буш 29/04/2024, Понеделник 16:40 0
Кои са най-лошите места в самолета
Кои са най-лошите места в самолета 29/04/2024, Понеделник 15:56 0
57
Коментара по темата
57.
До 53
24.08.2022 23:59:22
0
0
What is Boarding School Syndrome?
The term, Boarding School Syndrome, was coined by psychoanalyst and psychotherapist Professor Joy Schaverien, who is also the author of a book on the subject. It refers to a cluster of symptoms such as anxiety, difficulty communicating and maintaining intimate relationships. It’s not a medical diagnosis, but a proposal that there's an identifiable group of learned behaviours and emotional states that may follow growing up in boarding school, which can lead to serious psychological distress.
56.
До 53
24.08.2022 23:42:34
0
0
Всъщност най-доброто английско училище е
St Paul's Girls' School. То със сигурност не е boarding school.
55.
До 40
24.08.2022 22:07:40
0
3
В коментара си имам една пунктуационна грешка, но за твое нещастие нито една правописна. Вместо да търсиш измислени недъзи в знанията ми по граматика, вземи да научиш какво означава правописна грешка. Относно двете училища, които съм споменал - използвах ги за пример, че въпреки онлайн обучението, има ученици, които са показали знания и са ги защитили с оценките си. Не съм казал, че “всичко е ОК”, както ти си се изразил. По-скоро исках да насоча вниманието към това, че твърдението в статията, че ОРЕС формата на обучение е виновна за ниските резултати, не е съвсем вярно и да покажа аргумент за това. Вместо да ме съветвате да си “науча граматиката”, опитайте се да упражните малко функционална грамотност - четене с РАЗБИРАНЕ. Успех :)
54.
*********
24.08.2022 18:51:34
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
53.
Хахахахахаха
24.08.2022 18:23:27
0
5
До 50, както казах...на бедничките не им е ОК. Аз имам прако илично впечатление от няколко такива училища във Великобритания. И да, да извадиш едно негативно мнение не е достатъчно за да подкрепиш тезата си :) Един функционално грамотен индивид като теб трябва да го знае? Или сама доказа, че не си функционално грамотна. Обърках се от глупоститети! Браво! Браво! Ето такива хора ни трябват! Да могат да търсят в интернет! Поне ми оправи настроението! Отивай да слагаш ракията и слатата! Дано поне това знаеш как да направиш правилно!
52.
До 50
24.08.2022 18:06:23
5
1
Стана ми интересно и проверих различни мнения за тези прехвалени Boarding schools. Ето едно от тях. В случая става дума за САЩ.

What happens in these boarding schools is the problem. I know once upon a time, boarding schools were for the elite and privileged, well-groomed children with good “marks” and families that could afford tuition, room and board. Not the case anymore, the majority of students enrolled in US boarding schools are done so because they are rebellious kids, guilty of committing crimes ranging from talking back and lying to theft or other criminal offenses.
51.
Чудя се!
24.08.2022 14:56:30
1
10
Родителските задължение какво точно представляват :) Явно госпожата от 47 няма много ясна представа. Очавидно е, че не знае и каква е структурата на една държава. Родителите НЯМАТ задължение да помагат!Училищата имат програма и са длъжни да научат всички до очкаванто ниво! Родителите имат задължение да научат децата си н а много други неща, които не са покрити в учебните програми! Пример: финансова култура, обноски, способност да работят(да, училищата не възпитават трудови навици. Точно обратното, учат ги да се скатават), етикет на поведение(да, злобните учителки не могат да са пример за подръжание), любов към литературата, любов към ученето, желание за развитие! С други думи всичко, което училището не постига, защото е институция на 200 години и се държи като дърта и неприятна старица, която мрази всичко иновативно. И го казвам като човек, който 10 години обикаля училища и университети за да преподава и да оправя поразиите на "учителите", които уж са будители... ама се будят само от пари от частни уроци. И да, частните уроци трябва да се забранят! Единствените, които имат интерес образованието да е съсипано са учителите за да си печелят яко(в този сайт имаше статия, в която се твърдеше, че един учител си докарва 4000 лв. на месец от частни уроци!!!!!! 4000 лв без да плащат данъци! Да, boarding school-a е най-добрата опция! Непостижима е за всички, но то и образованието винаги е било прерогатив на богатите. Оправете си ценностите и спрете да се държите като съдрита бабка!
50.
До 47
24.08.2022 14:49:06
0
6
Апропо Boarding School e образованието с най-високо качество във Великобритания и недостъпна за бедняци. Очевадно е защо не знаете нищо за него :) България няма и няма и да има подобно качество следващите 100 години! Не че някога е имала :)
49.
До 47
24.08.2022 14:45:55
1
5
Всъщност вие имате проблем с грамотността! Родителите НЯМАТ задължение нито да учат, нито да преподават или да помагат! Пак казвам стига прехвърляхте отговорност! Ако държавата има заложени станбдари да си намери начин да си ги постигне! Не да чакате на родителите да ви решават липсата на кломпетенции на учителите! Абсурна е тезата ви, че родителите трябва да са въвлечени в процеса! Знаете ли защо? Защото когато се опитвате да помагате попадате на злобни учителки, които започват да тормозят децата! Или сте в някаква паралелна система или нямате нищо общо с образованието и просто пишете колкото да не заспите! Функционално неграмотните си личите отдалече! Изпуснахте си няколко линията на изказване. Прочетете пак и елате да коментирате останалите :) Слагането на етикети е достатъчно да опишете себе си! Не другите. Заслужавате и още нападки, но не ми се занимава с лаладжии!
48.
Джи
24.08.2022 14:14:40
1
5
На България не и трябват весокообразовани хора защото няма какво да ги прави. Затова образованието е организирано да дава откъслечни, посредствени знания и ако някой избяга от това, то е въпреки системата, а не благодарение на нея.
Българската образователна система работи за себе си, а не за индивидуалното дете. Нейна цел никога не е било всяко дете да получи максималното образование, което иска.
47.
до 46
24.08.2022 14:09:14
6
7
Вие изпратете детето си, където Ви е удобно. Написах "родителя да помогне на детето" , а не да го учи. Това означава да разговаря с него, да му помогне да се ориентира в многобройните източници, да го провокира да разсъждава. А абсурдната ви теза, че родителите нямат нищо общо с учебния процес, ме натъжи. Дано в Boarding School наистина Ви отърват от родителските ви задължения. Това, което написах, имаше друга цел, но очевидно имате проблем с функционалната грамотност. Sorry!
46.
До 45
24.08.2022 13:55:29
7
7
Родителите нямат нищо общо с ученбия процес! Ако искате да набъркате родителите и те да преподават на децата си трябва да им се и заплаща! Стига прехвърляхте отговорност! Държавата определя правилата на играта! Тя постига САМА целите, които си е поставила! НЕ РОДИТЕЛИТЕ! Единственото решение , което аз виждам е да запиша детето си да учи в Boarding School във Великобритания! Това тук е отврат!
45.
функционално неграмотен
24.08.2022 13:45:59
1
13
Проблемът не е в онлайн обучението, а е много по-дълбок. През 2016 г. влезе в сила един безумен закон за образованието, чиито идеолози бяха Милена Дамянова и Ваня Кастрева, както разбира се и група несменяеми калинки от МОН. Та в този закон, за непросветените, е заложено учениците от начален етап да не повтарят класа. В прогимназията пристигат цели паралелки неграмотни ученици /говоря изобщо за областта/. Няма специалисти, които да ограмотяват. Задачата на учителите по БЕЛ е съвсем друга. Учителят няма за задача да научи ученика, а да му покаже как се събират знания и как да разсъждава върху наученото. И точно тук е мястото на родителя - да помогне на детето. Що се отнася за слабите резултати, няма нищо чудно. Така наречените "елитни" гимназии загубиха своя блясък. По мое време в АЕГ и НЕГ се приемаха по 120 ученици. В Руската малко повече, както и в Математическата. След 8. клас с изпити по математика се влизаше в Механото, Морското и Икономическия. Летвата беше висока. Днес , благодарение на бившия началник на РУО, нивото и там е ниско. Инж. Илиева закриваше паралелки в училища, чиито директори не бяха от нейния цвят и увеличаваше броя им в поверените на верни хора училища. Колкото до тези 27 училища в България, в които матурата по БЕЛ е пълен провал, не е ли ясно? Тези ученици са били бюджетни бройки и не са ходили на училище. Напълно съм съгласен с коментарите за учебниците, помагалата, делегирания бюджет.
44.
Вижте...
24.08.2022 11:44:42
0
6
изглежда се появиха и изчезнаха няколко коментара поради някаква причина :) За това се разместиха и номерата :)
43.
До 35
24.08.2022 11:43:29
2
13
В голяма грешка си! Имаш държава, която определя какво ще учи детето ти, с каква продължителност и какви резултати трябва да има накрая! Щом държавата държи да определя правилата на играта е длъжна всяко дете да постигне изискуимите резултати! Оценките не са за децата! те са учителите и системата! В тази конфигурация родителите НЯМАТ задължение да се намесват! Опитай се да се намесиш и детето ти е подложено на тормоз от страна на учителите! До там я докара, че родителите се изпозлват за дойни крави! Никак не е случайно, че частните училища имат по-добри резултати :) Разбира се същата тази държава търси от години начин за да се набърка и там. И това,което измислиха е да дават субсидия за всяко дете. Само така могат да се месят. Иначе не бяха допускани! Един родител НЯМА знанията за да обучава детето си по всички дисциплини за всички класове! Ако беше обратното, то учителите са ненужни! Щом държавата определя правилата да намери начин всички да се справят на матурите с отличен успех! До тогава създават туморно образУвание чрез проваленото образОвание! Или поне това, което наричат образОвание! Всеки родител има едно задължение в тази картинка: да спаси детето си от лапите на калинките от МОН! Не зная дали целта наистина е профанизация.... но се справят блестящо поне в това!
42.
До 35
24.08.2022 11:32:01
0
0
Аз не съм писал нищо за учителите. Може би коментарът ти е адресиран към някой друг.
41.
До 39
24.08.2022 11:27:42
0
0
Профанизацията беше спомената от мен, а не от 32.
40.
До 32
24.08.2022 10:40:03
1
6
А осъзнаваш ли, че нмаш познания по пунктуация и допускаш елементарни правописни грешки? И от тук следва въпросът: Кой ти дава право да коментираш образованието при твоето положение на грамотност? Освен това не може да сочиш ДВЕ училища и да твърдиш, че щом има добри резултати всичко е ОК! Не, не е ок! ОК ще бъде, ако всички постигнат резултат над 5. За да има добро разпределение на знанията. За едно си прав: масовизацията води до профанизация! За съжаление неграмотните се увеличават със страшна скорост! Вземи една граматика и си оправи пропуските!
39.
U4itelq manqk
24.08.2022 10:31:25
8
1
Boli ma kura za vas tapaci
38.
До 36
24.08.2022 10:03:14
0
11
Точно така! Тия помагала + безумните трансформиращи преразкази са в състояние да откажат всяко дете от българския, четенето и всичко свързано с литература! Аз като малък ако бях учил по тяхната система, учебници и помагала една книга нямаше да прочета я живота си. Всеки, който има дете в момента, от 1 до 12 клас, знае за какво чудо иде реч. И единствената вина на онлайн обучението, е че показа на родител за какво иде реч, как преподават учителите, с какво боклуци са пълни учебниците и ЗАЩО НЕ ТРЯБВА ДА СЕ БУХА ОНЛАЙН ОБУЧЕНИЕ, вместо нормална грипна ваканция! Надявам се тая зима, като няма с какво да си плащат парното, да не им дойде пак гениалната идея да учат от вкъщи!
37.
Хмммм
24.08.2022 08:56:01
3
23
Чета коментарите и прави впечатление, че почти всички допускате правописни грешки, а говорите за неграмотните сегашни! Имайте малко себеусещане! Тези деца са ваши и вие имате пряка вина за това, което се случва! Решението на проблема с образованието е:
1. Премахване на учебници от 394857349573985738945 издателства!
2. Премахване на всякакви "помагала", чиято функция е единствено да се точат пари от родителите!
3. Промяна на оценяването.премахване на оценката и замяната ѝ с ОВ(обратна връзка). С конкретика! Какво да се подобри у всеки ученик!
4. Намаляване на класовете от сегашните 30 на 15 деца!
5. Премахване на издръжка "на калпак"!
6. Премахване на задължителните списъци за лятно четене! И имплементиране на процес, който да научи учениците да четат литература!
7. Най-накрая да се направи връзка между уникално интересната наука математика и "живия живот"!
8. Вместо да се изучават оделно хими, физика и биология е време да се изучават интердисциплинарно! Водата присъства и в трите науки! Но учениците не могат да съберат информацията, защото се изучава в различни години. Ами ако се изучава паралелно с трите предмета? Дали няма да схванат? И това е само един малък пример!
9. .....
И най-важното: да се премахнат калинките от МОН! Тези хора са способни да убия всичко и всеки! Умопомръчителние дебили работят там!
36.
До 32
24.08.2022 08:53:06
0
7
Ами на автора на тази статия не са му ясни и му е сложно. Той вероятно не знае половината думи какво значат. Какво чудно има?
Онзи ден една негова колежка обясняваше как мигрантите от Турция трябвало да се "разпределят" директно към Италия. Убедена е горката, че между двете държави има обща граница.
35.
До 34
24.08.2022 08:26:38
8
10
Учителят не може да налее с фуния знанията в главата на детето ти, ако ти при първия удобен момент му буташ телефона в ръцете, след работа те вълнува единствено ракията и салатата, не го поглеждаш, не осъществявал и вкъщи контрол, а и генетиката също си казва думата! Круша не може да роди ябълки! Образованието е съвместен процес с родителите ! В клас са над 20 деца, хората не са длъжни да обясняват лично на гевезето ти, теб да те вее вятър на бял кон, да си прехвърляш отговорността на някой друг, а ти си гледаш само рахатя, виждайки че детето ти е тъпо и не възприема!
34.
Пълна анархия
24.08.2022 08:22:16
4
24
Живея близо до един техникум. Учениците отиват на училище по къси гащи и с една сгъната тетрадка в задния джоб. Ясно е че при такова отношение към учебния процес високите резултати са невъзможни. Който няма желание да учи трябва не трябва да бъде насилван. В миналото гимназиалното образование е било привилегия и повод за гордост. Всяка масовизация неизбежно води до профанизация.
33.
678
24.08.2022 07:47:10
9
16
Учителяг трябва да взема заплата когато учи учениците в училище, а не с частните си уроци. Заплатата трябва да му се увеличава при доказани добри резултати в училище. Защо преди "демокрацията" можеха да дават безплатни консултации на по-трудно справящите се ученици, а за желаещите да получат повече знания имаше пак безплатни кръжоци? За тгези учители може да се каже, че са будители.
32.
30
24.08.2022 07:43:15
13
9
Не мога да се съглася с написаното. Първо, има училища като ППМГ и Немската гимназия, чиито ученици въпреки онлайн обучението имаха високи резултати на матурите. Относно цитатите от учебници по литература, използвани в статията, не мога да разбера кое от написаното е сложно и неразбираемо. Използвани са термини, които един ученик, изучаващ литература, би трябвало да знае и да може да използва, дори бих казал, че са съвсем базови.
31.
Не
24.08.2022 07:37:39
3
14
За последната година изкарах 3 онлайн обучения с отличен. Въпрос на желание е да учиш, а не само да въртиш фасове зад блока. Разбира се аз не съм от това поколение
30.
_nib_
24.08.2022 07:32:47
5
17
Неграмотноста е в следствие на въведената след 1990-та година, либерастката,т.нар ,,булонска система"....,,Произвеждаща" безмозъчни консуматори необходими на управляващите елити.
29.
Присмял се хърбел на щърбел
24.08.2022 07:31:42
0
20
Има една бургаска медия, която активно допринася за тази трагична ситуация. Там съм срещал уникални изрази: "ниско населено място" и "около басейна се беше събрало мнозинство хора".
28.
Мдаа
24.08.2022 07:10:22
1
26
Онлайн обучението е виновно... От друга стана спокойно можем да пренебрегнем факта, че поколение идиоти си роди свои идиотчета... На крива ракета, космоса ѝ пречи!
27.
Флегми,
24.08.2022 06:33:40
1
28
Е, то не е от сега. Виждаме вашите статии на какво приличат.Грешка след грешка. И наистина голям смях пада, когато се смеете на другите.
26.
1984
24.08.2022 00:45:25
0
15
Невежеството е сила!
25.
2032
24.08.2022 00:09:41
2
31
Рухна мита за качеството на образованието в Бургас. Както и при заплатите, така и на матурите Бургас е далеч от средното за страната. В Бургас всичко е ПиАр и овладяване на медиите. Между другото средната учителска заплата непрекъснато се увеличава и вече е 2032 лева. Смятайте колко вземат директорите. Сега се търсят връзки за учител не за митничар.
24.
eko
23.08.2022 23:52:46
0
16
Заглавие от друга медия: "В 27 училища у нас всички зрелостници, явили се на първата задължителна матура по български език, са били скъсани." Всички явили се от 27 училища имат оценка слаб 2!
23.
Ива
23.08.2022 22:58:12
2
24
Докато образованието не наблегне на качеството на учебниците, на писани на нормален за възрастта адекватен език, так ше е. И да наблягат на европейските образователни рамки за компетентности, резултата е такъв. Прост народ - лесно се управлява. Както искате, го разбирайте.
22.
до 20
23.08.2022 22:37:41
0
6
Напротив. Не само може, но е ежедневие и се приема за нормално. Както и да е, нямам за цел да те убеждавам в нищо, нито да променям мнението ти. Темата бездруго е много сложна и не и е мястото тук. Няма смисъл да пиша неща, които след 5 минути ще бъдат забърсани.
21.
ХХ
23.08.2022 22:25:00
2
4
не е факт, а fuck you
20.
6matarok
23.08.2022 22:17:01
1
3
do 18 , pusni si nqkakav otkas ot filma v youtube i pro4eti komentarite ot dolu, vseki 2ri namira filma za proro4eski i ne tolkova sme6en kolkoto be6e edno vreme, za6toto na horata im se struva 4e se prevra6ta v realnost

ne moje tolkova mnogo hora da gre6at v mnenieto si
19.
Бай Иван
23.08.2022 21:55:50
1
32
Ами то по принцип на повечето гаменчета където чупят детски площадки, асансьори в пасарелки и прочие няма как да пишеш повече от 3. Там всяка втора дума е "брат" дори на сестра си вика брат и единствените думи които могат да напишат без грешка са "пико" и "манЯк". Математиката е сложна наука няма да занимаваме аудиторията с нея
18.
до 16
23.08.2022 21:42:08
1
12
Не мога да се съглася напълно... Idiocracy беше доброто старо време, за което САЩ само могат да мечтаят да се върне, а в България никога дори не е идвало. Откровеният фашизъм и демоцид нямат нищо общо с него! Единственият паралел със сегашната действителност е (още по-) затъпялото и деградирало стадо.
17.
Точка тире точка
23.08.2022 21:40:10
15
32
Не,колапсът в образованието е следствие "управлението " на Герб.
16.
6matarok
23.08.2022 21:21:57
2
12
mojete da gledate filma "idiocracy" , vsi4ko vav filma e predre4eno i pokazva pri4inata po koqto se slu4va
umnite hora ne se razmnojavat za6toto vijdat kolko e otvratitelen i nesiguren e sveta , zatova puk tupacite se plqkat non stop i rajdat po nqkolko deca , jenqt se razvejdat se, tupite jeni osobeno rajdat po 3 deca ot 3ma razli4ni maje
taka 4e zanapred se predava samo kofti gena
15.
XX
23.08.2022 21:21:39
6
12
До 9

"... а най-добрите университети са в Америка и Англия." - по критерий: 30% черни, 30% бели и останалите смеска между азиатци и червенокожи/пакистанци (или с малки шансове като Киро). Факт.
От няколко години тежестта се измества на изток.
ПП. Защо европейските са след 15-20 място?!
14.
XX
23.08.2022 21:17:16
6
21
До 12

"Никому не са нужни умни хора, със знания и критично мислене, задаващи неудобни въпроси" - така е при демокрацията - на нея про'с'таци и трябват. Господин Борисов го заяви още преди 10 години, ама нали вие самите сте про'сти, как да го вденете?!
13.
Самотен
23.08.2022 21:16:15
11
4
Промерно тоя/тази 12ти номер.Колкото и да опитваш да му заглаждаш мозъчето ,няма как да стане ,то просто е вдлъбното.Няма заглаждане ситна душицо!
12.
до 10
23.08.2022 21:10:39
6
32
Защото точно това е тяхната задача - да промиват и заглаждат мозъци - и те я изпълняват успешно. Никому не са нужни умни хора, със знания и критично мислене, задаващи неудобни въпроси, както не може да не си забелязал/а дори и тук. Изчезват смислените коментари; неграмотната плява, псувните и цинизмите не пречат на никого. Лесно се манипулира и управлява просто стадо.
11.
Самотен
23.08.2022 21:09:57
19
13
Учителите са БУДИТЕЛИ,ако още някой ги нарежда ,ще му изкъртя зъбите!!!
10.
???
23.08.2022 20:56:25
18
39
Защо вдигат заплатите на учителите ? Заплати срещу резултати!
9.
ХХ
23.08.2022 20:52:04
27
9
Все пак Борисов има големи достойнства като политически лидер и управник. Прости хора има навсякъде, а най-добрите университети са в Америка и Англия. В Русия са добри военните им училища.
8.
ALF
23.08.2022 20:48:47
2
25
След дистанционното обучение учителката пита:
- Какво се получава ако разделим на две осем.
Всички мълчат. Става Иванчо.
- Ако го разделим вертикално се получават две нули. Ако е вертикално се получават две тройки.
7.
RB
23.08.2022 20:48:23
3
54
Каквито Мама и Тати такива тъпунгери и отрочетата...
6.
Maani
23.08.2022 20:47:34
1
41
Ми те са си не само функцинално неграмотни ами и вече достигат нови висоти инфлуенснатите. Те освен на телефон на друго не могат да пишат. Името някой не могат да си напишат на лист хартия. Важното е, че са инфлуенснати и са се селфнали на тиин буум фиест и от бийч бара.
5.
7777
23.08.2022 20:47:12
2
36
В България няма образователна система
МОН=БАНКА
4.
gradski
23.08.2022 20:44:59
22
32
За награда вдигнаха отново заплатите на учителите.
3.
аз
23.08.2022 20:33:25
12
22
ЧЕСТИТО ЕВРОКРЕТЕНИ И ЧЕТВЕНОКОЖИ КРАВАРИ
2.
XX
23.08.2022 20:29:58
18
22
Не онлайн обучението, а евроинтеграцията. Господин Борисов още преди 10 годени си го каза, че европеидите са про'сти. Факт.
1.
Кую
23.08.2022 20:07:36
7
44
Стигаме по тъпотия братята кравари.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Глоба от КАТ ни спъва да си продадем колата Пречката важи и при сделките за имоти, от 3 май нотариусите ни проверяват в НАП за борчове Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Великденски намаления в Триа Сити Център (СНИМКИ) Тук ще откриете най-удобният начин да сте с модерна и ефектна визия през настъпващите топли месеци Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Морето край Шофьорския плаж изхвърли трупа на мъртва крава Странната гледка е забеляза от местни рибари, които минавали в района Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Нaд 12 000 фaлити oт нaчaлoтo нa гoдинaтa y нac Haй-зaceгнaтите ceĸтopи са тъpгoвия и peмoнт нa aвтoмoбили Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Високият туморен маркер на простатата невинаги значи рак Сред нераковите причини за висок простата специфичен антиген попадат различни състояния, като някои от тях дори не сигнализират за проблеми с жлезата Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Геополитическата ситуация в Източна Европа и Близкия изток прави гласуването на европейските избори още по-важно Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Тони Димитрова с номинация за БГ изпълнителка, нека да я подкрепим Морският ни глас е претендент и в класацията за Албум на годината на БГ радио Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Стартира ремонтът на пречиствателната станция край яз. Ясна поляна в Приморско Срокът за изпълнение е 10 месец, летният сезон не е застрашен, подчерта кметът на община Приморско Иван Гайков Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август Прокуратурата разследва Лена Бориславова от миналия август "Към делото са приобщени множество относими документи, изискана е и справка от Сдружение "Да запазим Корал", посочва районната прокуратура ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри
Почина известен футболен треньор Почина известен футболен треньор Като треньор е шампион на Украйна и носител на Купата на страната с Динамо (Киев) Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори