×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж


Тласкат към фалит държавни фирми, назначили много „калинки“ без стаж
Човек с 1 месец и 9 дни стаж и с 0 дни по специалността е назначен на заплата 2,5 пъти по-голяма от средната във ВМЗ - Сопот, т.е. за 2450 лева, разкри министър Никола Стоянов
19 Август 2022, Петък, 09:04 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Като дойде новото ръководство във ВМЗ-Сопот, ще ги уволни, а обезщетенията ще са за стотици хиляди левове, каза министър Стоянов
 

Държавни фирми като ВМЗ-Сопот се тласкат към фалит. За мен това е умишлено, каза в „Тази сутрин“ по бТВ министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов.

Той отговори на обвиненията, отправени от лидера на БСП Корнелия Нинова, че уволнява безпринципно експерти и назначава свои хора, като изтъкна, че всички промени се вършат въз основа на закона и на база на експертността на служителите и на техните морални качества. 

 „Вчера имаше съвет на директорите на ДКК и отново се повдигнаха темите в тази посока. Аз като министър на икономиката и индустрията съм принципал на Държавната консолидационна компания. Назначих трима нови члена на Съвета на директорите. Те бяха  четирима, а минимума е пет и максимума – 9. Можех да уволня всички, за да имам пълно мнозинство, а оставих четиримата, назначени от Корнелия Нинова. Вчера те са заседавали. Поздравявам ги за решенията, които са взели!“, заяви служебният министър. 

ДКК е така да се каже шапка на 15- 16 публични предприятия и затова преценявам, че трябва да са 7 души в съвета на директорите, защото дейността е много разнородна, поясни той.

„Бившата изпълнителна директорка на ДКК щяла да жали собственото си решение. Тя е била в този съвет вчера, а не аз. Те са решавали. Дружествата, в които са направени промени са ВМЗ – Сопот, „Кинтекс“ и „Нити“-Казанлък“, заяви Стоянов. 

Той отказа да каже къде се изнасят мините от „Нити“. 

Хората във ВМЗ са много притеснени, заяви министърът.  Той показа графика за приходите в периода април-август, на която се вижда, че през последните два месеца парите рязко намаляват – от 79 млн. на 26 млн. лева. 

„Според мен, умишлено се води предприятието към фалит. Разчитам на новото ръководство да каже каква е истината“, подчерта Стоянов. 

„Никой не обръща внимание на производството. Вижте как се сриват приходите! Ако предприятието не произвежда, няма как да развива социална дейност. С какво друго се занимават – назначения постоянно“, добави той. 

„Човек с един месец и девет дни стаж и с нула дни стаж по специалността е назначен на заплата 2,5 пъти по-голяма от средната в предприятието, т.е. за 2450 лева. Договорът е сключен в края на юни, обаче на 3 август се вкарва в договора клауза, че при каквото и основание да бъде освободен, ще получава минимум 6 заплати като обезщетение“, заяви служебният министър. 

„Назначавани са хора в администрацията с огромни заплати като дойде новото ръководство, ще ги уволни, а обезщетенията ще са за стотици хиляди левове“, обясни той.

„Хората не работят. Спрели са да произвеждат, защото няма материали. Конкуренцията ги е купила вместо тях“, подчерта Стоянов. 

Той изтъкна, че министър на икономиката е бил Калоян Методиев, а не Нинова и че той е упражнявал терор над администрацията.

„Някой само трябва да каже, че царят е гол. Видно е какво е ставало в министерството през последните 7 месеца. Той е викал хора, притискал ги е да напускат", заяви служебният министър. 

„В министерството явно поради този натиск е пречила директор „Човешки ресурси“, защото от нея минават всички назначения. Тя е била над 20 години във ведомството. Дисциплинарно е уволнена“, добави той.

Жена с 42 години стаж във ВМЗ-Сопот, която също е била шеф на „Човешки ресурси“, е в момента в болничен, защото са я притиснали и е зле, подчерта Стоянов. 

На въпроса каква е причината ДАНС да влезе в „Кинтекс“ той не отговори, но изтъкна, че е използвано времето при смяната на министрите и имало превод за над 800 хиляди лева към офшорна компания. „Видях документите. Предал съм ги на разследващите органи. Не съм гледал какво е основанието“, призна министърът. 

„Хора, които са послушковци и правят каквото им се нарежда, не ми трябват. Нужни са професионалисти, които да защитават интересите на дружествата“, добави той.

„Ударът върху икономиката заради високата цена на газа ще е голям. Над 150 компании вече са отговорили на анкетата ни. Само половината, които ползват газ, казват, че могат да преминат на друго гориво, ако се налага, но това ще е много скъпо. Убеден съм, че енергийният министър ще намери решение и газ ще има, но въпросът е на каква цена. Поскъпването води към покачване на инфлацията и към неконкурентноспособност на нашите предприятия“, коментира Никола Стоянов. 

„Единственият начин да притъпим удара са компенсациите, освен търсенето на газ на по-ниска цена. Вече сме в разговор с бизнеса и синдикатите. Следващата седмица стартираме група по изработване и актуализиране на схемите, както за подпомагане по отношение на електричеството, така и за газа“, каза още той.

Бившият началник на кабинета на Корнелия Нинова като министър на икономиката Калоян Методиев пък в отговор на казаното от служебния министър Никола Стоянов, заяви, че от началото до края лъгал. 

„Министър на икономиката беше Корнелия Нинова, много силен и безкомпромисен. Затова Никола Стоянов беше уволнен от Нинова за несправяне с работата си“, добави Методиев.

По думите му Никола Стоянов е назначен да върши мръсна работа изборите.


В категории: Бизнес


801 нови случая на COVID-19 у нас
801 нови случая на COVID-19 у нас 01/10/2022, Събота 08:42 0
Соня Васи пише книга
Соня Васи пише книга 30/09/2022, Петък 20:20 2
17
Коментара по темата
17.
...
20.08.2022 10:09:17
0
0
"Стаж" кирка започнахте "основите на цирка".
"Жена с 42 години стаж ... шеф на ..." ЧР.
"Муленекс текстил"- конци, прежди и основи ...
16.
Дааа
19.08.2022 14:21:09
2
1
15-ти ти се леко лапни шаран на дпс-герб, чакаш мутропитека тулуп да си напълни нощното шкафче с евраци и кюлчета, че да ти подхвърли трошички, за пасквилите, които пишеш.
15.
Мдаа
19.08.2022 14:16:32
3
2
14-тия леко смешен агент вярва на Курнела Оставката.Смейте му се.
14.
Дааа
19.08.2022 14:10:36
4
3
Фатмака Радев, нарочно назначава, такива провалени кадри с изметната горна устничка за да се отврати народа от боклуците, които е назначил и да гласуват за Стефчо Янев и тогава итн ще ни се стори детски спомен от миналото....
Нинова заяви, че 1 милиард е оборота в ВПК, но тея ги е яд, че не можаха нищо да откраднат.
13.
Драгиев
19.08.2022 13:53:24
2
2
Курнела Импексова е човек на Боко!
12.
родител .
19.08.2022 12:41:05
0
7
Олицетворение на шуробаджинащина крадливо стълпотворение на роднини приятели любовници обединени от корупционерство в огромни размери за това е в РДГП Бургас .
11.
х до гербаджиите по- долу
19.08.2022 12:22:40
6
4
Ами няма да спечелите изборите и да управлявате. При вас за нормалните хора, които не са от партията ви нищо не се подобри. Младите не ви искат, те наистина искат промяна- достоен живот в България, а не да бягат по чужбина. Затова пак няма да гласуват за традиционните партии.
10.
ПП сринаха държавата за да се обогатят
19.08.2022 11:45:56
7
10
Безспорно Четворната коалиция загроби държавата, като основна вина за това имат именно Промяната с всичките им хаотични действие и глупости.
И тях ги очакват изненади, няма да им се простят простъпките и престъпленията!
9.
Роднина или баджанак?
19.08.2022 11:11:57
4
21
Човек с един месец и девет дни стаж и с нула дни стаж по специалността е назначен на заплата 2,5 пъти по-голяма от средната в предприятието, т.е. за 2450 лева. Договорът е сключен в края на юни, обаче на 3 август се вкарва в договора клауза, че при каквото и основание да бъде освободен, ще получава минимум 6 заплати като обезщетение!
Корупция типична за ПП и деривати!
Този младеж е като Миро, Наско и подобни от ПП!
От къде на къде ще се назначават безпросветни дихатели по роднинска линия?
8.
Промяната се нагуши яко нали Вълчо
19.08.2022 11:01:31
4
22
Шуробаджанащина, крадливо стълпотворение на роднини, приятели, любовници, обединени от корупционерство , в огромни размери!
За нула време опоскаха държавата и прехвърлиха накраденото в офшорки!
Прокопи и мафията писукат срещу служебните, които изчегъртват калинките стръвници!
7.
Мътна вода
19.08.2022 10:43:32
0
24
Като няма кой да им търси отговорност за нанесените щети, вреди и т.н що да не си напълнят тяхния и на тея дет ги уреждат! Сбъркана държава!
6.
Вълчо До 4
19.08.2022 10:37:30
6
12
Мисля че статията се отнася за калинките, шуробаджанащината, партийните ясли на партиите в Бг.
5.
ОПГ ПП+ДБ+БСП са мафия
19.08.2022 10:30:20
4
25
Kолкото и пъти да настъпят мотиката, колкото и пъти да се докаже личната и груповата им несъстоятелност и откровена глупост, те винаги ще смятат, че са прави и че някой им е взел насила това, което им се полага.
4.
Вълчо е ляво либераст
19.08.2022 10:25:02
3
20
Ляво-либералните елити са готови на всичко. Защото мнозинството от тях наистина се чувстват като хора, които са прави, като хора с мисия, като хора, натоварени с бремето да са от правилната страна на историята. За тях, за тяхната ехо стая, светът не е нюансиран, не е сив, не е даже пъстър. Той е черен и той е бял. Те са целите в бяло, всеки, който не е стях е целият в черно. Вижте историята с Тръмп, която се разиграва вече втора седмица. Влизат по тъмно въоръжени до зъби десетки агенти на ФБР, защото... се подозира, че евентуално Тръмп е сбъркал нещо в картотекирането на някакви архиви. Разбирай - не е върнал навреме книга в библиотеката.
3.
Вълчо
19.08.2022 09:49:08
17
20
Нормална практика в тази държава, порочната практика доби своя разцвет по времето на ГЕРБ, ненужни нищоправещи на държавна ясла с лопата да ги ринеш и изхвърляш.
2.
гражданин
19.08.2022 09:28:05
8
16
Като няма приемственост и продължават да държат пенсионери до подмокряне как младите ще придобият опит и стаж ...Служебното правителство правилно подхожда и към ДА бъде безкомпромисна .
1.
Манго джери
19.08.2022 09:24:11
7
41
НАДЯВАМ СЕ БСП ВЕЧЕ НИКОГА ДА НЕ СЕ ДОКОПАТ ДО ВЛАС
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна 4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна Най-лесният начин за примирие след конфликт е в леглото 10 навика, които крадат от енергията ви 10 навика, които крадат от енергията ви Участвате в конфликти Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Представителите на тези знаци все гледат да си угаждат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат Уверен, че българските граждани оценят положително поведението ни, каза водачът на листата за 2-ри МИР инж. Петър Кънев Рецепта за крем карамел с тиква Рецепта за крем карамел с тиква Едно вкусно есенно предложение Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Ето каква е тайната Соня Васи пише книга Соня Васи пише книга Четивото ще се казва „Мемоарите на една сексбомба“ След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк Гробищният парк в Бургас е над 1000 декара, а ситуацията тук след бурята е била фрапираща заради стотици паднали дървета  Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния размер на пенсията си Продават на търг кресла със златни грифони НАП обяви търга, искат им 6544 лева, към тях вървят маса и канапе
Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Πo дyмитe нa aнaлизaтopи и тъpгoвци цeнитe нa дизeлa щe cĸoчaт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Прочутата треньорка изведе националния отбор на Англия до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, а преди пет години направи същото и с родината си Нидерландия Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Противно на очакванията руският президент нито обяви война, нито заплаши някого с нещо Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Очаквайте подробности ЕС посяга на руската тоалетна хартия ЕС посяга на руската тоалетна хартия Съюзът може да забрани вноса й, както и на козметични продукти Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Изявлението идва в контекста на атаките срещу Северен поток 1 и Северен поток 2, които внесоха сериозен смут на геополитическата карта Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Любимата и храна е шоколад и паста Готови са монетите с лика на Чарлз III Готови са монетите с лика на Чарлз III Заменят постепенно тези с лика на Елизабет II Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Военните ги принуждавали да гласуват и да вземат руски паспорти, а това било основание да ги изпратят на фронта Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Пет от дроновете са свалени 
Слави Трифонов Слави Трифонов Кирил Петков е невнятен лъжец, който сам си вярва
Виц на деня Виц на деня - Момчета, жената ме изгони!
- Ти...женен ли си?
- Кой е казал, че моята?
Виц на деня Виц на деня Две мравки ядат слон. Минават десет години.
- Същият вкус.
- Същият слон.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Защо винаги се притеснявам, ако във фирма, предлагаща полиграфически услуги, ми връщат ресто в нови неизползвани банкноти.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори