×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Южното Черноморие изпраща силен сезон, 50 % ръст на чуждите туристи


Южното Черноморие изпраща силен сезон, 50 % ръст на чуждите туристи
Кадър от Приморско - плажът е пълен, няма къде пиле да кацне
18 Август 2022, Четвъртък, 16:30 ч.
Автор: Флагман

Хотелиерите задържаха цените, поскъпването бе минимално на фона на страшната инфлация

 

Летният туристически сезон в България се очаква да приключи с ръст от 50% на чуждестранните туристи спрямо същия период на миналата година, прогнозира за БТА директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов. Все още не са достигнати рекордните нивата от 2019 г., когато месечно през юли и август имахме по над 2 милиона чуждестранни посетители. Това означава, че едва през 2024 г. България може да се върне към тези равнища за летния сезон за цялата страна, допълни експертът. Ръстът на посещенията на българите по морските ни курорти се очаква да е около 27 процента.

Очакваните приходи от туризъм ще бъдат с около 7 – 11 на сто повече спрямо миналия летен сезон, като те се дължат основно на ръста на цените и в изчисленията не са включени близо 170 млн. лева, които допълнително влязоха като подкрепа за хотелиерския бранш по линия на украинските бежанци за месеците март, април май, юни, коментира Драганов. По отношение на приходите България също не е достигнала нивата от 2019 г., защото тогава общо в страна бяха влезли 12,5 млн. чуждестранни туристи, а тази година се очаква те да са около 10 млн.
 
Посещенията на чужденци у нас от началото на лятото към момента са с около 64% повече
 
Посещенията на чужденци у нас от началото на лятото към момента са с около 64% повече, като последните месеци са доста силни. За юли и август обаче се очаква ръстовете да са по 50 на сто, със запазването на тези равнища до края на летния туристически сезон, който ще завърши на 8 октомври. Тази година българските туристически обекти, които работят на пазар Великобритания, Полша и като цяло на пазарите от Централна Европа, възвръщат обемите си от 2019 г. като заетост, коментира Драганов. Една от основните причини за тези положителни темпове е възстановяването на чартърните програми, като много от редовните линии към Черноморието са увеличени.

Ръст на посещенията на чужденци се отчита и при хотелите, които предлагат балнео и спа услуги. Там има разтваряне на "ветрилото" на чуждестранни посещения и тази година тези места за настаняване се радват на повече туристи от страни извън ЕС – САЩ, Канада, Обединените арабски емирства (ОАЕ), а в броя на медицинските прегледи и услуги се отчита до 85 процента ръст спрямо предходната година.

Повече са пътуванията на българите в страната и в частност по Черноморието, като това е тенденция от последните две години, коментира Драганов и допълни, че към момента градове като Поморие, Черноморец, Приморско, Китен и тези около Царево са с върхово натоварване. Допълнителен плюс към положителната тенденция за посещенията на българите по морето е увеличаването на редовните линии от София към летищата във Варна и Бургас.
 
Между 7 и 11 на сто по-скъпо ни излиза морето това лято
 
Не се сбъднаха очакванията почивките по Черноморието това лято да поскъпнат с 25 – 30 на сто заради значителния ръст на цените на енергоносителите и в момента се отчита увеличение между 7 и 11 процента, коментира Драганов. Ако миналото лято сте били със 100 лева в джоба, тази година ще са ви нужни 111 лева, допълни той.

Минималното поскъпване на нощувките и храненето това лято по морето Драганов обясни с няколко причини. От една страна, голяма част от нощувките са платени през 2020 и 2021 г., защото такава практика бе въведена от чуждите туроператори, напомни Драганов и допълни, че това рефлектира и върху другите хотели в желанието им да останат конкурентни на пазара. Ръстове на цените има при записванията в последния момент, но това е световна практика, отчете експертът. Това лято доста "обрани" са и цените на допълнителните услуги и по-специално за храненето. Цените в менюто са почти запазени, но има ръст в цената напитките, като в същото време се отчита намаление в консумацията на твърдия алкохол за сметка на коктейлите, които са на по-ниска цена. Чадърите и шезлонгите в основните туристически комплекси през 2018 и 2019 г. се продаваха по 7 – 9 лева, а сега се предлагат на същите цени и дори могат да се намерят и на доста по-ниски, коментира експертът.

Според него и следващото лято не се очаква да има драстично увеличение на почивките (от порядъка до 30 на сто), защото се разчита да продължат компенсациите за тока за бизнеса, а и българският туризъм вече е направил сериозни инвестиции да намали енергийните си разходи с въвеждането на енергоспестяващи технологии. "Препечените филийки на скари тип  "чушкопек", които нагряват цялото околно пространство до двеста градуса, вече ги няма", отбеляза Драганов.

Хапването в ресторанти по морето също не може да се каже, че ни излиза по-скъпо, според Драганов. Няма намаление в предлаганите грамажи храна, все повече стават заведенията, които разчита на собствено производство на зеленчуци, плодове, месо – например к.к."Албена" има своя ферма за висококачествено месо, или имат договори по преференциални цени с мандри. Разликата с предишни години е, че вече няма изхвърляне на храна, защото порциите са толкова, колкото са нужни за едно хранене, смята експертът.
 
По-активно ще ползваме ваучерите за туризъм тази зима и следващото лято
 
Ваучерите за храна, които да се използват и за туризъм, навлизат с нормално темпо. Те са новост и браншът все още е ангажиран с пика на сезона и нямаше време да се обърне към този продукт, коментира Драганов. Той обаче изтъкна, че ваучерите изключително добре се приемат във всички хотели, които предлагат уелнес и спа услуги и те са водещи при въвеждането им. Големите туристически комплекси и собствениците на повече от един хотел и леглова база, която се ползва и от български туристи, вече са сключили договори с минимум три фирми за ваучери за храна, отбеляза Драганов. Той посочи, че вече много хотели се ориентират към зимния и следващия летен сезон за използването на ваучери, защото те са удобни, предвид че могат да бъдат сключени договори с цели предприятия – особено вериги бензиностанции, хранителни магазини или големи производства с над сто души заети, и почивката на работещите в тях да бъде осигурена на преференциални цени.


В категории: Бизнес


Флагман.БГ Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът 29/03/2024, Петък 11:59 1
12
Коментара по темата
12.
Дюнер
19.08.2022 19:01:37
0
1
Без скандинавци и руснаци какъв сезон?
Само голтаци маащи дюнери и пародии на на пици, на парче.
Доволна бройка да напълнят морето с говна.
11.
Баба Гицка
19.08.2022 10:59:25
0
1
Моето мазе направи оборот колкото и хотела на плажа.
Доволна съм. Изкарах пари да си платя дървата.
10.
Манол
19.08.2022 10:01:38
0
0
2 месеца в годината хранят само големите риби. За малките в бранша явно не става, пък и много станаха маймуните на клона.
9.
рибарче
19.08.2022 08:54:26
0
2
ПЪЛНИ ЛЪЖИ ,КАК НЕ ВИЕ СРАМ,ДА ЛЪЖЕТЕ НАРОДА !!!!
8.
Идиоти
19.08.2022 08:32:01
0
2
Пълни глупости!!! Няма по слаб сезон от 90-та насам
7.
Роси
18.08.2022 21:11:50
0
9
Добре, че имаше уикенд туристи и най-вече цигани!
6.
taka
18.08.2022 18:25:13
2
9
И във момента във който застроят и южното черноморие по образ и подобие на Сл.Бряг, Албена, Златни Пясъци и т.н могат направо да закриват отрасъла туризъм.
5.
Кольо
18.08.2022 18:19:27
1
10
Сезона почна в петък, ма ще приключи в понеделник
4.
Силен я...
18.08.2022 16:59:37
3
8
Я да видим ся, колко ще Ви се откъсне от сърце,че идва зима!
Бурканите,яйцата и компотите няма да изкупят гузната Ви съвест.
Годинките натежаха безвъзвратно и е време,за разплата.
Така ли или иначе наближава краят и продажбата на хотела от Соца с пристроени нужници....е неизбежна!
Няколко апартамента и отново рентиери.
Къде отива всичко спастрено от издояването на бедния български турист?
Стига сте деляли децата си...на пръст миришете...
А и щу трябва да готвим на яловия ерген....
3.
!!
18.08.2022 16:40:07
0
20
Според брашна изпращаме най-слабия сезон от началото на демокрацията.
2.
Дааа
18.08.2022 16:39:46
4
13
в Бургас как е, заведенията с тея синьо-зелени зона на 1/3 от капцитета си. Плажа полупразен...
1.
Ало Вараца?
18.08.2022 16:36:19
1
17
И пет пъти повече да са от беднюхи пачка не се вдига.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница Злати влезе кютюк пиян в офис на ул. "Крайезерна", вдигна панаир на служителките, двама работници прати в болница 23-годишният бургазлия започнал да буйства без причина, ченгета от Второ РУ го озаптили Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Карнобат също подкрепи Фонда за стимулиране на полети Вноската за общината ще е около 14 хил.лева годишно, но добавената стойност – много висока Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Радев за консултациите с възможните кандидати за служебен премиер: Опциите са изключително стеснени Разговорите вървят спокойно и конструктивно, отбеляза държавният глава Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Тя съкруши мъжа си с думите си тази сутрин Не е ясно как се е почувствал Стефан и какво ще последва, щом блондинката се прибере у дома след днешния ефир Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Кого ядоса, за да я изгонят от Ергенът Васка влезе супер драматично - маскирана като гримьорка Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството подава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори