×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията


Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията
Златото бе такова до 2011 г., но сега има сериозна конкуренция в лицето на... Биткойн
18 Август 2022, Четвъртък, 21:00 ч.
Автор: Ник ДЖИАМБРУНО, The International Man

Биткойн категорично отрича съществуващата икономическа динамика, според която търсенето и предлагането влияят на цената

Твърдостта е най-важната характеристика на добрите пари. Това не означава, че нещото, което се използва за валута, непременно трябва да е физически твърдо, като метал. Означава, че трябва да се произвежда трудно. В контраст „лесните пари” са лесни за произвеждане. Но най-добрият начин да разберем какво значи тази „твърдост” е да мислим за валутата като резистентна на инфлация. С това тя се превръща в добро средство за съхранение на стойност. Което задава и следния въпрос: Бихте ли инвестирали всичките си спестявания в нещo, което някой друг може да направи лесно?

По-скоро не. Това би било равносилно да вложите всичките си пари в жетони за аркадни игри. За съжаление същото важи и за влагането на ваши средства в държавни валути. Това, с което се измерва „твърдостта” на парите, е коефициентът S2F (Stock to Flow, или наличност към поток).

Наличността касае количеството от нещо, което го има, например на склад. Нещо, което е налично сега и веднага.

Потокът пък се отнася за новата наличност, която се добавя към съществуващата всяка година чрез производство или други способи.

Висок коефициент S2F значи, че годишният ръст в наличността е нисък, в сравнение със съществуващата наличност. Това значи, че нещото (в случая валута) е резистентно на инфлацията.

Обратно – ниският S2F коефициент показва, че добавената за година наличност лесно може да повлияе върху съществуващата и в този смисъл и върху цените. Това не е нещо, на което се гледа с добро око, когато става въпрос за валути.

Долу се вижда коефициента на различни физически стоки:

Монетарните стоки като злато и сребро имат много по-висок коефициент S2F. Индустриалните пък – като петрол, паладий, платина и мед, имат нисък такъв коефициент, обикновено движещ се около 1х.

За златото, с коефициент от 60х, ще са нужни около 60 години продукция със сегашния темп, да се създаде толкова количество, колкото има в момента в наличност. Друг начин да се разбере това е да се погледне годишната продукция на стоката, сравнено със същестуващите ѝ количества. Така излиза, че всяка година светът произвежда около 1.7% от общото количество налично злато. Казано на кратко – никоя друга стока в света не е по-твърда като обменна валута от този ценен метал. И като такъв той е и най-резистентен на инфлацията. За това в златото допринасят две негови свойства и качества:

Първо, то е неунищожимо. За разлика от среброто, златото не става жертва на корозия. Това значи, че дори злато, произведено преди хиляди години, продължава да съществува днес и е част от общата наличност на планетата.

Второ, за разлика от много други метали, златото има дълга история.

Взимайки това предвид, заключението е, че никой не може да увеличи арбитрарно количеството злато, а това помага тази стока да бъде неутрален носител на стойност. И съответно е ценна.

Но сега златото има сериозна конкуренция.

За пръв път в историята друга „стока” достига до коефициент S2F, който е много близък до този на златото. За мнозина вероятно не би било изненада, но става въпрос за криптовалутата Биткойн.

Поради естеството на математическите функции, които стоят зад "производството" на тази криптовалута, знаем с пълна точност колко е количеството ѝ на пазара във всеки един момент. Ключово тук е, че алгоритъмът за „копаене” е направен така, че на всеки 4 години количеството на новите биткойни, които се добавят към наличните, става два пъти по-малко. Това се дължи на фактът, че на всеки 4 години криптовалутата става 2 пъти по-трудна за намиране. И с това към момента S2F коефициентът на Биткойн е 57х – само малко под този на златото.

Следващият път, когато алгоритъмът за копане на нови биткойни ще се усложни двойно, ще е през май 2024 г. – след по-малко от две години. А когато това стане, сегашният S2F коефициент ще скочи двойно – до 120х, или два пъти по-високо от златото.

Точно по този начин Биткойнът може да се окаже в съвсем близкото бъдеще „най-твърдата” валута в света. И този процес ще се задълбочава на всеки 4 години в логаритмична прогресия.

Важно е да се уточни, че „твърдостта” не е същото понятие като липсата или редкостта. Те са свързани едно с друго, но не са едно и също нещо. Така например платината и паладия са много по-рядкосрещани от златото, но не се считат за твърди активи. При тях продукцията е висока в сравнение с наличността им.

За разлика от златото, складираните сега платина и паладий не са натрупани в продължение на хиляди години. И затова добавянето на нови количества към съществувашите много бързо могат да съсипят пазара им. Заради ниския им S2F коефициент платината (0.4х) и паладия (1.1) са дори по-негодни за валути от среброто. Същия този нисък коефициент означава, че те се използват основно в индустрията, което пък отговаря на това как хората ги използват в наши дни.

Абсолютна рядкост

Сегашната и дори бъдещата наличност на Биткойн е ограничена и известна за всички. Никога в света няма да има повече от 21 млн. биткойна и няма сила на света или милиардер – нито Илон Мъск, нито Джеф Безос, нито китайското или американското правителство, която може да промени този факт. Дори ако анонимният създател на криптовалутата Сатоши Накамото, за когото преди години усилено се говореше, че е покойният вече Джон МакАфий, реши да промени нещо, няма да може.

А наличността на Биткойн оттук нататък няма да расте кой знае колко. Към момента около 90% от всички съществуващи биткойни вече са „изкопани” – общо около 19 млн. Оставащите 2 млн. или 10% от тях ще се появяват на пазара с все по-намаляща скорост заради първоначалния алгоритъм за създаването им. За достигането на максималния брой от 21 млн. бройки в обръщение, ще са нужни още 118 години. И точно това дава на биткойна абсолютната и истинска рядкост, която никоя друга стока, която познаваме, не притежава.

До края на сегашното десетилетие, 98% от всички биткойни ще бъдат създадени. Никой друг паричен актив не притежава такава сигурност за бъдещата си наличност. Най-близкото сравнение е златото.

Според Световния съвет по златото, на година в света се изкопават общо 6.4 млрд. унции злато. Общата продукция пък средно е около 80 млн. унции годишно. Това знаем. Не знаем обаче колко точно залежи на злато ще бъдат намерени утре, нито колко от тях ще се използват в бъдещето. Така не можем да отговорим със сигурност на въпроса: „Колко унции злато ще има в света на 1 юни 2031 г.?”.

Но за Биткойн можем. На тази дата в обръщение ще има общо 20 589 121 биткойна. В това се крие твърдостта на тази криптовалута и затова тя е толкова ценна. Защото е аболютна рядкост.

Да си представим, че цената на медта скочи петкратно или дори десетократно. Със сигурност можем да кажем, че това ще доведе до ръст в производството, което пък ще доведе до увеличение на наличностите. Това важи и за всички останали стоки. Динамиката на високите цени води до повече производство и съответно повече наличност, която бута цената отново надолу. Златото, от всички стоки, с които разполагахме до 2011 г., бе най-резистентно на този процес.

Биткойн категорично отрича тази динамика, защото общото му количество е напълно неизменяемо. Той е единствената стока, при която високите цени не могат да провокират повече производство, което пък да насити системата и да свали цената.

С други думи – тази криптовалута е първата и единствена монетарна стока в света и в историята, чиято наличност не се влияе от увеличеното търсене. Това променя цялата игра. Златото е рядко, но Биткойнът е абсолютно рядък. И за разлика от другите стоки, увеличението на наличността в отговор на повишено търсене не е вариант, защото е невъзможно.

Това значи, че единственият начин, по който Биткойн може да реагира на завишеното търсене, е да увеличи цената си.


Превод: Георги РУСЧЕВ

Източник: TheInternationalMan.com
18
Коментара
Соня Васи пише книга
Соня Васи пише книга 30/09/2022, Петък 20:20 2
18
Коментара по темата
18.
До 15
19.08.2022 13:10:46
0
2
Не си съвсем прав. Зад всяка валута стои съответната държава, която има някаква “тежест” в икономическо отношение. Това прави съответната валута повече или по-малко стабилна, курсът й спрямо др валути се качва или пада...
17.
До 5
19.08.2022 13:07:06
0
2
И как печелиш от криптовалута? Когато някой друг се нахалдури, че да можеш да вземеш ИСТИНСКИ лев! Криптото идва буквално от нищото! Трябва да излъжеш някой, че е нещо, той да си го купи с истински пари от теб, че да можеш да си купиш хляб, да ядеш. Единственото РЕАЛНО, което вади пари от там е продажбата на копачки на баснословни цени и потреблението на електричество. Поснавам 2 човека, които спряха да “копаят”, защото вече е нерентабилно.
16.
Ружа Игнатова,доктор
19.08.2022 10:42:11
0
3
One coin е най стабилната валута. Търсете нея.
Мен не ме търсете. Аз съм в Дубай.
15.
Bitcoinn
19.08.2022 10:24:40
1
3
“ Като говоря за обезпечаване, мисля че знаеш какво стои зад парите - златото. ”

Това е обсолютно невярно, зад никоя фиатна валута наричана от теб “пари” не седи злато, и това е от много време така. Кажи ми коя фиатна валута, като я занеса в банката ще ми дадът нейната равностойност в злато.
14.
Bitcoinn
19.08.2022 10:20:59
0
1
“ на всеки 4 години криптовалутата става 2 пъти по-трудна за намиране”

На всеики 4 години намаля наполовина наградата за блок, трудността е друго нещо и няма общо с халвингите а с изчислителната сила на копачите.
13.
Георги
19.08.2022 10:12:06
2
2
Как така от създаването си през 2009г, тази "пирамида" биткойн до сега не е рухнала, 13години не е ли достатъчно дълъг период?
12.
do 8
19.08.2022 09:01:54
0
1
Само с това си мнение показваш, колко ти е далечна материята. Няма нищо, абсолютно нищо материално извън природата, което да съществува само със знак +. И праите, и криптовалута днес са 1+1 = 2, но утре може да са както 2-1, така и 2-3. Кел файда да трупаш количества без стойност бе друже ? Тук ne си пишем не за бройки, а за стойност.
11.
do 5
19.08.2022 08:55:28
1
3
Ти в какви времена пък живееш ? Да ти бях повярвал преди 3-4 години, но сега когато всичко рухна означава, че живееш в паралелен свят. Какво е криптовалутата, каква е обезпечеността ѝ ми напиши и после да си хортуваме. От крипто спечелиха първите вложители, които са впрочем инициаторите за създаването ѝ. Те ще продължават и да печелят докато не се изцеди последния "инвеститор" от по-долните нива. Пирамидалната структура на криптото е добре прикрита, но същността на тази "инвестиция" не се различава много от парите на депозит в банка. Или иначе казано, огромния вложител ( разбирай собственик на банка и инициатор на криптото) е "организирал" едни пари и ги пуска на пазара във вид на кредит. Този кредит в банките е организиран чрез лихви, в криптото е организиран чрез постоянно променящи се стойности. Е, днес се оказа, че растящите нива на криптото са само онази въдичка, на която да се хванат "копачите' и инвестиралите пари за тях. Но разликата знаеш ли каква е пич ? Разликата е в ликвидността им. Парите са създадени за обезценка, криптото - също, но с тази разлика, че парите са конвертируем продукт, чиято реализация и прематериализация са мигновени. Като говоря за обезпечаване, мисля че знаеш какво стои зад парите - златото. А зад криптото, кой и какво седи ? Няколко милиардера, създали тази валута с цел нейната обезценка след време, за сметка на превърналите се в други и само ТЕХНИ авоари средства.
10.
bitcoina
19.08.2022 08:16:19
2
0
GLAVNATA VALUTASPONSORIRASHTA VOINATA V UKRAINNA
9.
?
19.08.2022 06:41:19
0
6
Ами имотиту в бургъз не ме ли защитава? Вярно няма наематели, няма хора , само баби в града ама ко от туй
8.
Kaboom
19.08.2022 06:24:45
10
4
Биткойня е базиран на математика (1+1=2, ще е валидно и след 1000 години). Много по-изчистен и надежден метод за съхраняване на стойност през времето и пространството от всяка алтернатива известна на човечеството (освен ако не вярвате, че ще се върнем технологично 3000 години назад, към пещерите и бухалките)... Всички философи, които не могат да го осмислят този момент и са контра... Моля покажете банковите си сметки, да видим реално колко разбирате :)
7.
до 5
19.08.2022 01:07:40
1
5
Има един много умен човек българин , казва се Григор Сарийски. Послушай малко какво казва и тогава ходи ставай милионер :) Аман от "тарикати" ........
6.
до Учен
19.08.2022 01:07:23
4
6
До Учен.
А парите ти в банката не са ли виртуални цифрички на монитора ?
5.
До номер 4
19.08.2022 00:46:50
19
6
Хора като теб са много ограничени.. Сумати народ направи милиони долари чрез криптовалута, само българина мисли още че навсякъде го лъжат.. Който разбира в крипто инвестира.. Не да пускате тото, на казино да ходите или тем подобни глупости.. Инвестирате 20 000 и чакате да станат 200 - 300 хиляди , а защо не и милион ? И после се радвате на спокоен живот...

Много хора вече си купиха имения благодарение на биткойн
4.
Учен
19.08.2022 00:12:42
7
16
Биткойн най-голямата измама в света! Виртуална валута, все едно да имате също виртуална жена или семейство и да се отричете от физическо такова! Трябва да ти е бъгнат мозъка за да приемеш нещо подобно!
3.
Кух
18.08.2022 22:56:03
2
6
Тъпо
2.
Скитнин
18.08.2022 22:46:01
1
8
АЗ ВАЛУТА ИМАМ АМА ДА ПИТАМ ПО ДРУГИТЕ ТЕМИ ДЕТО СА БЛОКИРАНИ С МАСКА ЛИ ДА БЪДА ИЛИ НЕ НА КУПОНИТЕ С ГАЛЕНА И DJ-Я!?ВИНАГИ СЪМ ЗНАЕЛ В АВТОБУСА МАСКАТА ТЕ КРАСИ А В ДИСКОТЕКАТА НАРЯЗАНИТЕ ГАЩИ!И ОЩЕ НЕЩО ПАРИ ИМАЛИ ЗАКОНИ НЯМА ХАБИБИ СПИШ ЛИ ДОБРЕ
1.
*********
18.08.2022 21:38:05
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна 4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна Най-лесният начин за примирие след конфликт е в леглото 10 навика, които крадат от енергията ви 10 навика, които крадат от енергията ви Участвате в конфликти Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Представителите на тези знаци все гледат да си угаждат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат Уверен, че българските граждани оценят положително поведението ни, каза водачът на листата за 2-ри МИР инж. Петър Кънев Рецепта за крем карамел с тиква Рецепта за крем карамел с тиква Едно вкусно есенно предложение Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Ето каква е тайната Соня Васи пише книга Соня Васи пише книга Четивото ще се казва „Мемоарите на една сексбомба“ След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк Гробищният парк в Бургас е над 1000 декара, а ситуацията тук след бурята е била фрапираща заради стотици паднали дървета  Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния размер на пенсията си Продават на търг кресла със златни грифони НАП обяви търга, искат им 6544 лева, към тях вървят маса и канапе
Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Πo дyмитe нa aнaлизaтopи и тъpгoвци цeнитe нa дизeлa щe cĸoчaт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Прочутата треньорка изведе националния отбор на Англия до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, а преди пет години направи същото и с родината си Нидерландия Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Противно на очакванията руският президент нито обяви война, нито заплаши някого с нещо Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Очаквайте подробности ЕС посяга на руската тоалетна хартия ЕС посяга на руската тоалетна хартия Съюзът може да забрани вноса й, както и на козметични продукти Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Изявлението идва в контекста на атаките срещу Северен поток 1 и Северен поток 2, които внесоха сериозен смут на геополитическата карта Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Любимата и храна е шоколад и паста Готови са монетите с лика на Чарлз III Готови са монетите с лика на Чарлз III Заменят постепенно тези с лика на Елизабет II Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Военните ги принуждавали да гласуват и да вземат руски паспорти, а това било основание да ги изпратят на фронта Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Пет от дроновете са свалени 
Слави Трифонов Слави Трифонов Кирил Петков е невнятен лъжец, който сам си вярва
Виц на деня Виц на деня - Момчета, жената ме изгони!
- Ти...женен ли си?
- Кой е казал, че моята?
Виц на деня Виц на деня Две мравки ядат слон. Минават десет години.
- Същият вкус.
- Същият слон.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Защо винаги се притеснявам, ако във фирма, предлагаща полиграфически услуги, ми връщат ресто в нови неизползвани банкноти.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори