Ядем гръцки дини, нашите гният на полето
Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени
Тонове дини останаха по полето заради липса на пазари. Евтина гръцка продукция измества трайно родното производство. Няма контрол на вноса от страна на държавата, разходите са скочили с 30-40% при двойно по-ниски изкупни цени. Такава е равносметката в разгара на лятото на Янко Янев, един от големите производители в Любимец.
Той обработва 110 дка площи, засети със сортовете „Соренто“ и „Романза“. Стопанинът, който е в бизнеса от 10 години, разказа, че през миналата година изкупната цена на дините е била 30 стотинки за килограм, а сега е 10-15 стотинки. Той пресмята, че средните разходи за декар възлизат на 1000 лева, което означава, че изкупната цена за килограм трябва да е поне 25 стотинки, а сега се продава на загуба. Въпреки сложната ситуация в сектора Янев успява да реализира около 500 – 600 тона собствена продукция на вътрешния пазар, основно по борсите в Пловдив и Пазарджик, при среден добив 5 тона от дка. Някога сладките дини и пъпеши бяха запазена марка за плодородните земи на Любимец и основен поминък за местните хора. Днес ситуацията е коренно различна. Пъпеши почти не се отглеждат, а бизнесът с дини става все по-труден.
„Клечка кибрит“ на Дует „Paradox“ оглави “Ново 10+2” за хит на месеца
Успех за Мъри Стоилов в Турция
Вики от "Ергенът" с нова кауза
Удар по престъпността в София
Кестенът – вкусът на есента
Божинов се разплака в национален ефир заради Боби Михайлов
Драмата във Ф1 е пълна, всичко ще се реши в последния момент
Намушкаха мъж пред парламента на Сърбия
Нова ЕС директива, която касае всички: Магазините вече ще ни дават пари без да пазаруваме
Новата на Джизъса: Обичам скъпото

са по 35ст.кг
Българските са по 1лв.кг.
Е......какво правим????