×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Arctic Monkeys имаха само три дати за концерти в цяла Европа и Бургас бе сред тях


Arctic Monkeys имаха само три дати за концерти в цяла Европа и Бургас бе сред тях
Морска гара вече се наложи като предпочитана от организаторите за музикални събития. След откриването й Арена Бургас ще е алтернативна зона за концерти и през зимата
16 Август 2022, Вторник, 18:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Бургас вече е на картата на големите музиканти, фестивалите докараха 20 % повече туристи

Радовеста Стюърт е директор на ОП "Туризъм" към Община Бургас. Флагман.бг разговаря с нея за силното фестивално лято, което буквално прелива от туристи. Колко гости са посетили града, какви събития предстоят до края на сезона и има ли вече заявки от големи звезди за следващото лято: 

- Г-жо Стюърт, музикалните събития това лято предизвикаха невиждан от години фурор в Бургас и региона. Хотелите и ресторантите са пълни. Изглежда тази година ще регистрираме ръст в туризма. Има ли официална статистика за броя на туристите, които това лято са посетили Бургас?

- Определено има ръст дори спрямо 2019 г. Такъв се наблюдава още от месец май и е най-значителен при българските туристи. Също така имаме 20% ръст изцяло на туристите за юни и юли, надяваме се, че и август ще бъде така и засега определено се очертава именно музикалните събития да окажат сериозно влияние върху посещаемостта на Бургас. Те не се настаняват само в нашия град, но и в околните, защото тук просто легловата база не може да поеме всички желаещи. SPICE Music Festival беше тридневен и през всеки един от дните беше посетен от повече от 7000 души. Продължихме и в следващите седмици. Най-сериозната такава беше между 12 и 14 август. Започна с Arctic Monkeys, които събраха 13 000 фенове на Морска гара, след това SOLAR и накрая Джейсън Деруло в неделя. Това показа, че Бургас е на картата на големите изпълнители. Arctic Monkeys например имаха само три дати за концерти в цяла Европа и Бургас се оказа сред тях – това е огромна привилегия.

Арктик Мънкис правят невиждано шоу в Бургас, 16 хиляди фенове избухват на Морска гара (СНИМКИ)

- Запълнен ли е фестивалния календар за тази година и какви събития предстоят до края ѝ?

- Засега ще говорим за лятото. Предстои Teen BOOM Fest. Това е един уникален продукт за България, който се развива с всяка година. Старт беше даден в странната 2020 г., продължи с повече посетители през 2021 г., а тази година, това хибридно събитие с музикална част и срещу с инфлуенсъри и блогъри, се очаква още по-голям интерес. Очакваме да привлече абсолютно всички известни личности от България тук в Бургас в рамките на няколко дни. Събитието има своите подгряващи концерти в различни градове, но кулминацията ще е тази седмица именно тук. Отново ще бъде на Морска гара, тъй като това място предлага едни от най-добрите условия за подобни събития в цялата страна. Мястото е отделено от двете страни от морето и предлага поглъщане на шума така, че да няма допълнително натоварване, и така е много по-приемливо за живущите наоколо. Предимствата на този терен са много.

- Предстои откриването на зала „Арена Бургас”. Очаква ли се тя да се превърне в алтернативен терен за подобни фестивали, концерти на големи звезди както през лятото, така и през зимните месеци? Такава тенденция наблюдаваме в София и Пловдив например.

- Със сигурност, защото не само залата е налична, но е с размерите на зала „Арена Армеец” в София. Надяваме се след откриването на залата и там да се провеждат концерти и мястото да се наложи, така както се наложи Морска гара. Може би знаете, но в началото събитията там бяха изключително подпомагани от Община Бургас, за да може да са достатъчно рекламирани. Сега вече пък те се организират от събитийни организатори, които не се нуждаят от допълнително стимулиране. Вярвам, че точно това може да се случи и с Арена Бургас.

- Какви са плановете за другото лято? От SPICE Music Festival вече казаха, че догодина отново ще са в Бургас. Има ли други заявки?

- Точно така, през 2023 г. ще е петото издание на този толкова успешен фестивал. Надяваме се същото да се случи и със SOLAR, тъй като и сцената на остров Св. Анастасия се оказа едно притегателно място за феновете на този тип музикални събития. Това е място, което само по себе си привлича публика от страната и чужбина – особено за дневни партита. 

Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys

- А има ли вече заявки за други събития? Например от звезди от калибъра на Arctic Monkeys и Джейсън Деруло?

- Все още не е започнало събирането на заявки, тъй като това се уговаря в по-различно време – обикновено в зимните месеци. За Arctic Monkeys билетите се продадоха буквално за часове. Уговарянето на събития от такъв мащаб се случва по-късно. Надяваме се обаче, че организаторите отново ще предпочетат това място заради даденостите му.

- Освен Teen BOOM Fest, какво друго ще видим в Бургас до края на лятото?

- Очакваме още две дати за „Софарт”. Това е тайният музикален фестивал, който избира локацията си под секрет и я обявява на феновете в деня на събитието. Ще има още две такива до края на лятото за Бургас. След това ще прелеем и в есенния сезон. Рибният фест ще събере любими български изпълнители и със сигурност ще има изненади.
А тази седмица, освен Teen BOOM, който е фокусиран върху по-младата публика, ще има много интересно събитие на Ченгене скеле. То ще е от кулинарно естество, ще гостува шеф Валентина Вълкова и ще има концерт на Тони Димитрова, а това е добро съчетание за толкова емблематично място като рибарското селище.

- Новият културно-исторически комплекс Ченгене скеле се превърна в сцена за подобни събития. Какво по-мащабно се организира там? 

- Да, тази година започва много по-сериозна културна програма за мястото. В началото на есента там отново ще гостува Белослава, която обожава сцената на о-в Св. Анастасия, а сега ще бъде там, отново на брега на морето с една завладяваща музика. Съчетанието е за ценители. 

- Бургас помни и други лета с много силни музикални събития. Такова беше последното издание на Spirit of Burgas през 2015 г. с участието на Роби Уилямс. Тогава се събраха над 35 000 човека по време на концерта. Спрямо тази година има ли сравнение на броя на туристите в Бургас? Тогава, по същия начин, градът беше пълен и нямаше останали свободни места за настаняване.

- Със сигурност в момента като нощуващи в Бургас е имало повече хора от тогава. През 2015 г. базата ни е била по-малка отколкото сега. А сега беше напълно запълнена от средата на юли до средата на август. Особено в последните 2-3 седмици беше на 100% запълнена. Откъм туристопоток сега е бил повече спрямо тогава. Точно за определения ден няма как да се дадат данни. Да припомним, че тогава все пак имаше само едно грандиозно събитие – участието на Роби Уилямс, а сега всяка седмица има и затова със сигурност има ръст спрямо 2015 г. 

В сравнение с 2019 г. обаче мога със сигурност да кажа, че ръстът е с 20-25%. Сравнениеята с нея са най-правилни, тъй като беше преди пандемията. Тази година се завърнаха и чуждестранните туристи, което допринася значително за ръста. Периодът на нощувките също се увеличава. Докато преди година средният период бе 2 нощувки, сега говорим вече за 3.

Спортният и конгресният туризъм също оказват голямо влияние. Корпоративните и конферентните събития привличат наведнъж толкова хора, че могат да се запълнят легловите бази на големите хотели наведнъж.
 


В категории: Бургас


24
Коментара по темата
24.
dicke titten
17.08.2022 19:47:48
0
0
https://www.youtube.com/watch?v=thJgU9jkdU4
23.
*
17.08.2022 19:25:47
1
7
Докъде я докарахме
Да се радваме на 5-10-20хил.туристи,които са оставили
100,200,300 лева,при положение,че градът е намалял с 40-50 хил.души!
80-100 милиона да се хвърлят за ненужна спортна зала,когато основни артерии са в плачевно състояние-Индустриална,Одрин,Възраждане !
22.
stan
17.08.2022 15:25:26
0
5
Докарайте големи имена както беше на спирит. Моби бяха велики , Роби Уилиамс...
Представям си ако докарате SADE на бургаския плаж. Бургас не само ще се пръсне по шевовете ами и цялото черноморие ще се изсипе там. Има страшно много известни артисти.
21.
Смях
17.08.2022 11:34:05
0
8
Община Бургас продължава да се хвали с харчове на държавни, не на общински пари и с далавери. Сега последно - провалът със залата на Общината ли е или на държавата? Общината ли ще я управлява тази зала или държавата? Къде се случват концертите - на държавна земя или на общинска? Ако Общината има заслуга за концертите, има ли и заслуга за далаверите около тях, които бяха установени от новото ръководство на ДППИ?
20.
Бургас
17.08.2022 09:27:25
4
15
Тези, които се радват и величаят местната власт, че организирала някакви фестивали и концерти за 3-4 дена, имат ли си представа на същото това място, където ги правят, каква работа кипеше, колко хора бяха ангажирани и какви приходи имаше? Превърнали града ни във фестивален, сериозно ли? Ама това целогодишно ли е или ........? Защото мога да ти кажа, какво значи целогодишен приход, явно не сте от Бургас, а някакви приходящи от околията. Мога да ти кажа, а и не само аз, а и много истински бургазлии, какво значеше централно пристанище за града ни. Унищожиха умишлено такова предприятие, за да се построят няколко кръчми, хотел и разни други ненужни постройки, които определено са от полза за един тесен кръг от хора, но не и за града ни. Така че драги ми "бургазлии", преди да коментирате и да пишите глупости, информирайте се маллко какво загуби Бургас и какво спечели. Въпрос на елементарна математика е, ама много елементарна. Не бъдете толкова заблудени.
19.
Автореклама
17.08.2022 08:17:05
1
3
Беше преди ,но местната управа го затри .И къде забрави Спирита? Все пак трябва да се направим на много дейни с някакви елементарни евенти
18.
музикант
16.08.2022 20:49:40
3
18
Бургас, като е намалял с 50 000 жители заради ниския му стандарт на живот, кел файда, че за няколкото дни еднократно са докарани 5000 туриста с /отново/ субсидиран фестивал от нашите данъци.
17.
Азис
16.08.2022 20:35:15
0
3
Цица исках да кажа, да го е и в автокоректора!
16.
Азис
16.08.2022 20:34:25
0
3
Голяма пица=добра певица!
15.
tt
16.08.2022 20:29:40
1
3
NE KARA LI KOLELO TOVA MOMICHE S NADNORMENO TEGLO?
14.
padre
16.08.2022 20:09:23
0
3
ooh kakoo
13.
Bъзбуден
16.08.2022 20:05:35
0
8
А, въъъ, как ми вдигна... фестивала!
12.
Тибо
16.08.2022 20:00:44
0
12
Това е хубава натурална гърда. Браво!!!
11.
Бург
16.08.2022 19:58:52
8
18
Някои от коментарите доказват, че Бургас е много хубав град, но е населен с най-неприятните селяндури, странджанските нерези, които никога и от нищо не са доволни. Превръщаш му на нереза града във фестивален, което привлича десетки хиляди туристи, които оставят пари по хотели, заведения, магазини, сергии и какви ли не още бизнеси, но нереза си иска селото, да е тихо, умряло и той да си псува недоволен от живота.
10.
Абе
16.08.2022 19:47:37
8
8
Някой да знае кога ще се прави изкуствен остров?Тамън ще е фестивали на всякаква измет от Европата.Ей,там до Джъмбо в лозята си правете каквото си искате фестивали.Бил се напълнил града и били оставили парите феновете.....Алоооооу един голям намусен са оставили....
9.
Scrooge McDuck
16.08.2022 19:36:50
2
15
Недовършена зала, пристанище за летни фестивали, магазии за ресторанти и дискотеки, нон стоп строежи да перем пари. Икономика бате!
8.
въй
16.08.2022 19:18:58
1
14
Много напращяла туй булче..еваларка. Туй е жена, не кът тея новите джукистите и с нарисуваните вежди.Цица, шкемба. задникл...всичко си има жената.Евала
7.
До Идиот от Снежнка
16.08.2022 19:10:41
1
12
Риба ще има, ама само от лачените - калкан и лефер. Те не се плашат от музиката, а дори и се наслаждават и размножават за разлика от такива пенсии дето все им кънти, все нещо им пречи... :) До ония ден фоерверките за нова година им пречеха, сега на рибите музиката. :)
6.
До номер 5
16.08.2022 18:59:08
9
16
Ти в ред ли се ве идиот...каква риба какви пет лева ве мушмула,за една седмица в Бургас минаха над 50-60 хиляди човека отделно от всички останали туристи...това са пари в магазини и заведения,приходи...малоумник
5.
Идиоти
16.08.2022 18:45:38
10
16
Има да чакате риба.Цяла нощ залива кънти с някакви идиотски музики.Културно историческите бараби в гроба ще се обърнат,ако разберат в каква"атракция"се превърна чемгенето.Къде Ви е иннфаструктурата,която да поеме този приток на хора?Целия град задръстен.!Остана и острова да осерете с някой идиотски фестивал ама не можете.Много е малък...
4.
Свилена
16.08.2022 18:43:01
3
6
Предлагам да се откажем най-после от кирилицата и да приемем македонския език за официален в България. Защо се връзваме само на разни патрЕоти да се заяждаме с братята македонци като знаем, че са по-древна нация и са ни дали азбука. И да се забрани най-после ученето на "Аз съм Българче в училище".
3.
гара
16.08.2022 18:26:32
3
20
Гара морска,пък кораби,няма.Акостират само,дъртаняни.И то да вземат едни,пари и тръгвам да бегам,бате.
2.
Zapoznat
16.08.2022 18:15:54
1
20
2040 година когато откриете залата вече няма да сте на власт.
1.
мераклия
16.08.2022 18:08:43
2
13
Яка кака, искам да я мачкам!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори