×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голям празник за Несебър е днес - откриха новото пристанище


Голям празник за Несебър е днес - откриха новото пристанище
Близо 12 години работехме по този проект, днес е празник за Несебър“, каза кметът Николай Димитров и преряза лентата с проф.Мария Нейкова и министър Явор Гечев
12 Август 2022, Петък, 14:45 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимки: Авторът

Придобивката има 4 вътрешни плаващи пристана от по 4 понтона или общо 121 места за лодки и кораби. Стойността на проекта е над 8 млн.лв.

Кметът на Несебър Николай Димитров, министърът на земеделието и храните Явор Гечев и областният управител на Бургас Мария Нейкова прерязаха официалната лента по откриването на новото пристанище в морския град.

Проектът по изграждането на пристана е на стойност 8 973 527 лева с ДДС, а работата по него отне на общинската администрация близо 12 години. Чрез реконструкция и модернизация на пристанището се създаде защитена акватория за безопасно акостиране на 121 рибарски лодки и кораби, с цел да се удовлетвори потребността им от осигуряване на адекватни условия за осъществяване на рибарска дейност.

На официалното откриване на пристанището присъстваха кметът на Несебър Николай Димитров, министърът на земеделието и храните Явор Гечев, областният управител на Бургаска област Мария Нейкова, доскорошните народни представители Жечо Станков от ГЕРБ и Златомира Карагеоргиева-Мострова от ИТН , кап. Живко Петров от изп.директор на ИА Морска администрация, изпълнителният директор на ИАРА Христо Панайотов, директорът на Агенцията по безопасност на храните д-р Георги Митев, представители на ИАРА, жители и гости на града.

Неслучайно избрахме тази дата, в навечерието на празника на Несебър – 15 август, за да открием официално пристанището. Близо 12 години работехме по процедурата за него. Благодаря на колегите от общинска администрация, които още от 2008-2009 г. започнаха с първите подробно устройствени планове и проекти за това пристанище. С гордост отчитаме завършването на този дългогодишен проект, това е една устойчива политика на Община Несебър. За реализацията му, с много упорство и последователност, работихме дълги години, извършихме огромен обем работа по проектиране и съгласуване с много министерства, агенции и институции, благодарение на които този важен за нашия град проект бе осъществен. Това е един от значимите проекти за Несебър - след пречиствателната станция, претоварната станция и много други. По същата тази програма сега Община Несебър ще кандидатства за скейтпарк на северния бряг в Новия Несебър и еко пътека между с. Кошарица и местност Плазовец. Щастлив съм, че днес сме тук“, каза кметът на Несебър Николай Димитров.

Спомням си 2013 г., когато кметът Димитров разказваше за пристанището и какво трябва да се случи. След толкова много време аз съм щастлив, че съм бил малка част от всичко това. Съоръжението направи симбиозата между Стария град, модерните подходи, решенията и екологията, и наистина крайният ефект е впечатляващ. Нека да е началото. Очакваме новата програма, която има изключително важната задача да надгради всичко изградено дотук. Община Несебър може да не е най-земеделският край, но сте най-рибарският край. Нека това съоръжение да помага на тази достойна професия и нека рибарите се прибират с пълни лодки на този пристан. Нека всички, които са участвали в този проект, да имат чувството за мисия. Нека има държава и тя да се вижда от гражданите. На добър път!“, пожела министърът на земеделието Явор Гечев.

Изключително съм щастлива, че пристанището вече е реалност. Днес е празник за Несебър. Поздравявам администрацията и кмета за изключителната инициативност и активност за този проект. Той показва, че когато има единодействие и единомислие, когато институциите на централно и местно ниво работят ръка за ръка в интерес на хората, то нещата се случват", каза областният управител на Бургас Мария Нейкова. 

Реализирането на реконструкцията и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър е плод на дванадесетгодишната работа на общинското ръководство и на общинските отдели, ангажирани с проекта. Съдействие за неговото осъществяване оказаха: Министерство на земеделието, Министерство на културата, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията, Изпълнителна агенция „Морска администрация“, Областна дирекция по безопасност на храните и др., които работиха като един екип за този толкова важен за местните хора и рибарската общност проект.

Обновеното пристанище отговаря на всички европейски норми и е съобразено с изготвената по проекта оценка за въздействие върху културното наследството, съгласно изискванията на Комитета за световно наследство към ЮНЕСКО. Реализацията на обекта е подчинена приоритетно на опазване на съществуващите в акваторията на града исторически ценности и защитени територии с принадлежност към културното наследство.

Съобразно направените предписания Община Несебър осъществи предварителни и по време на реализация на обекта археологически проучвания в акваторията на залива. Извършено бе и почистване на морското дъно от отпадъци, натрупани в следствие на човешка дейност. Обновеното пристанище предлага адекватни условия за осъществяване на риболовна дейност чрез създадената в него защитена акватория за безопасно акостиране на рибарски лодки и кораби. Разширеният пристан дава пространство за домуване на 121 плавателни съда.

Една от важните социално-икономически задачи, изпълнявани от общината чрез този проект, е създаването на рибна борса. За улесняване на прекия контакт между риболовци и потребители са ситуирани поставяеми конструкции за продажба на пресен улов.

За рибарите е подсигурено специализирано оборудване за оптимизиране на дейността. Конкретните позитиви, постигнати чрез проекта, са подобряване на условията, при които уловът се разтоварва, преработва, съхранява и пласира.

Друга специфична цел, изпълнена от Община Несебър чрез реализацията му, е повишената конкурентоспособност и жизнеспособност на предприятията в сектора на рибарството, включително на дребномащабния крайбрежен флот, и повишаване на безопасността и условията на труд в този традиционен за Несебър отрасъл. Създадените предпоставки ще стимулират разширяването и развитието на риболовната дейност и повишаване на интереса към най- стария за Несебър поминък - рибарството.
В категории: Несебър


Соня Васи пише книга
Соня Васи пише книга 30/09/2022, Петък 20:20 2
България Всички новини
4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна 4 неща, които правят връзката токсична и любовта вредна Най-лесният начин за примирие след конфликт е в леглото 10 навика, които крадат от енергията ви 10 навика, които крадат от енергията ви Участвате в конфликти Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Рак, Везни... Кои в зодиака са най-алчни Представителите на тези знаци все гледат да си угаждат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат БСП-Бургас закри предизборната си кампания в Карнобат Уверен, че българските граждани оценят положително поведението ни, каза водачът на листата за 2-ри МИР инж. Петър Кънев Рецепта за крем карамел с тиква Рецепта за крем карамел с тиква Едно вкусно есенно предложение Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Хитрите домакини винаги изсипват това в бутилката с верото Ето каква е тайната Соня Васи пише книга Соня Васи пише книга Четивото ще се казва „Мемоарите на една сексбомба“ След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк След урагана в Бургас: Общината помага на близките за възстановяване на щетите в Гробищния парк Гробищният парк в Бургас е над 1000 декара, а ситуацията тук след бурята е била фрапираща заради стотици паднали дървета  Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Максималната пенсия става 3400 лв., в сила влиза преизчислението на пенсиите Под хиляда ще са пенсионерите, които няма да получават пълния размер на пенсията си Продават на търг кресла със златни грифони НАП обяви търга, искат им 6544 лева, към тях вървят маса и канапе
Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Дизеловата криза в Европа ще се задълбочава Πo дyмитe нa aнaлизaтopи и тъpгoвци цeнитe нa дизeлa щe cĸoчaт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Сензация от Англия: Назначават жена на мястото на Саутгейт Прочутата треньорка изведе националния отбор на Англия до титлата на Евро 2022 преди няколко месеца, а преди пет години направи същото и с родината си Нидерландия Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Путин намекна, че е готов за преговори с Киев, но нямало да отстъпи за Донбас Противно на очакванията руският президент нито обяви война, нито заплаши някого с нещо Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Официално: Путин обяви Донецк, Луганск, Херсон и Запорожие за част от Русия Очаквайте подробности ЕС посяга на руската тоалетна хартия ЕС посяга на руската тоалетна хартия Съюзът може да забрани вноса й, както и на козметични продукти Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Съдбата на Европа ще се реши в 15 ч. днес, какво да очакваме от речта на Путин Изявлението идва в контекста на атаките срещу Северен поток 1 и Северен поток 2, които внесоха сериозен смут на геополитическата карта Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Моника Белучи на 56: Никога не съм спазвала диети, гордея се с пищните си форми Любимата и храна е шоколад и паста Готови са монетите с лика на Чарлз III Готови са монетите с лика на Чарлз III Заменят постепенно тези с лика на Елизабет II Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Професор бие тревога: Българите в Запорожието може да бъдат мобилизирани Военните ги принуждавали да гласуват и да вземат руски паспорти, а това било основание да ги изпратят на фронта Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Безпилотни самолети-камикадзе атакуват Одеса и Николаевск Пет от дроновете са свалени 
Слави Трифонов Слави Трифонов Кирил Петков е невнятен лъжец, който сам си вярва
Виц на деня Виц на деня - Момчета, жената ме изгони!
- Ти...женен ли си?
- Кой е казал, че моята?
Виц на деня Виц на деня Две мравки ядат слон. Минават десет години.
- Същият вкус.
- Същият слон.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Защо винаги се притеснявам, ако във фирма, предлагаща полиграфически услуги, ми връщат ресто в нови неизползвани банкноти.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори