×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

САЩ дават оръжия за 1 млрд. долара за Украйна, a руснаците имитирали атака срещу Николаев


САЩ дават оръжия за 1 млрд. долара за Украйна, a руснаците имитирали атака срещу Николаев
С ракетите AGM-88 (HARM), които САЩ за първи път изпраща в Киев, ВВС на Украйна се надяват да станат господари в небето над странат
09 Август 2022, Вторник, 07:11 ч.
Автор: Флагман.Бг, снимка: УНiАН, карта: Юрий Подоляка

Пентагонът първо потвърди изпращането на нов тип ракети за Киев

Войната в Украйна преминава в нов етап, в който руските нашественици имитирали атаки в южната част на страната. Това обяви генерал-майор Дмитрий Марченко, според когото окупаторите изпуснали шанса си да превземат Николаев през март. Сега обаче областният град бил добре укрепен и не можело да бъде превзет, казва той, цитиран от агенция УНiАН.

Затова според него, руснаците се опитвали да заблудят властите в Киев с атаки. Украинските защитници успешно унищожавали складовете и логистиката на противника и затова на руснаците им било много трудно да планират настъпление.

Блогърът Юрий Подоляка, който е роден и израснал в Суми, коментира, че Въоръжените сили на Украйна се готвят за защитават Николаев от възможно бъдещо настъпление на руските войски, което не е изключено, тъй като концентрацията на военна сила в района е нараснала. 

„Една от причините за това е бъдещият референдум за Херсон и възможността някой да попречи на хората да изразят свободно волята си. Най-добрият вариант за това би бил, ако нанесат поражение на украинската армия в това направление“, подчерта той.

В района на Соледар руските войски са превзели значителна част от югоизточната промишлена зона, а в Бахмут се готвят за щурм, добави военният анализатор. 

Междувременно САЩ обявиха, че ще предоставят нова оръжейна помощ за Украйна, съобщава БТА. Тя ще бъде на стойност 1 милиард долара - най-големият пакет от началото на войната, предаде Асошиейтед прес, като се позова на министерството на отбраната на САЩ.

Оръжейната помощ от запасите на Пентагона ще отиде за украинските въоръжени сили. Това ще стане в момент, когато Русия прехвърля войски и военна техника към окупираните от нея пристанищни градове в Южна Украйна, за да спре украинска контраофанзива.

Новата американска оръжейна помощ за Украйна включва допълнителни ракети за вече предоставените ракетни системи за залпов огън HIMARS (High Mobility Artillery Rocket System) и системи за противовъздушна отбрана NASAMS (National Advanced Surface-to-Air Missile System), 75 000 155-милиметрови артилерийски снаряда, предназначени за западни артилерийски системи, с каквито Киев вече разполага, системи за минометен огън, противотанкови ракети "Джавлин", както и други муниции и военна техника, съобщи Франс прес.

Според представители на администрацията на президента Джо Байдън и на въоръжените сили на САЩ HIMARS играят ключова роля в опитите на украинската армия да попречи на руските войски да превземат още територии, отбелязва АП.

С новия пакет оръжейната помощ, предоставена от САЩ на Украйна от началото на руската инвазия на 24 февруари, ще достигне около 9 милиарда долара. От август миналата година Пентагонът е предоставил общо 18 пъти военна техника от своите запаси на украинските въоръжени сили, посочва АП.

"На всеки етап от този конфликт ние сме фокусирани върху това украинците да получат това, от което се нуждаят, в зависимост от променящите си условия на бойното поле", каза заместник-министърът на отбраната на САЩ по политическите въпроси Колин Кал.

Очаква се новата помощ да пристигне при украинските въоръжени сили по-бързо от предишни пакети, тъй като идва директно от запасите на Пентагона.

През последните четири месеца от избухналата преди близо половин година война Русия се е съсредоточила върху превземането на Донбас. Руските въоръжени сили постепенно напредват в промишления регион в Източна Украйна, а на други места се опитват да спрат украинската армия с ракетни удари, отбелязва АП.

Поредният пакет американска оръжейна помощ за Украйна не включва нови HIMARS.

Колин Кал припомни, че това са системи с прецизно насочване, предназначени за поразяване на конкретни мишени. Украинските въоръжени сили нямат нужда от стотици HIMARS, за да постигнат съответния ефект, към който се стремят, обясни той.

Съединените щати вече предоставиха на Украйна 16 HIMARS, припомня АП.

Колин Кал заяви още, че САЩ и съюзниците им все още преценяват дали да доставят военни самолети на Украйна. "Не е изключено западни самолети" да бъдат част от по-нататъшни пакети оръжейна помощ, отбеляза той.

В началото на войната украинският президент Володимир Зеленски почти всеки ден призоваваше Запада да даде военни самолети на страната му, за да може тя да защитава своето въздушно пространство. Съединените щати и други държави от НАТО обаче не изпълниха молбата на Зеленски поради опасения, че е възможно да се окажат по-директно въвлечени във войната в Украйна, отбелязва АП.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън приветства новата оръжейна помощ, предназначена да промени хода на конфликта, съобщи Франс прес.

В комюнике той обеща Съединените щати да продължат да се координират с Украйна, за да засилят позицията й "на масата за преговори".

По оценки на Колин Кал от началото на конфликта са били убити или ранени между 70 000 и 80 000 хиляди руски войници, съобщи Ройтерс.

В същото време УНiАН информира, цитирайки Пентагона и CNN, че САЩ са изпратили противорадарни ракети, за да спрат унищожението на украинските самолети.

Говорител на Министерството на отбраната каза пред CNN, че това е високоскоростна ракета AGM-88 (HARM). 

Ракетите HARM на Raytheon имат обсег от повече от 48 километра, според ВВС на САЩ. По този начин това е едно от най-далечните оръжия, които Съединените щати са предоставили на Украйна. 

Ракетите могат да се използват за унищожаване на руските противовъздушни радарни системи С-400.

Тези системи затрудняват операциите на украинските ВВС в украинското въздушно пространство.

 


В категории: Войната в Украйна


14
Коментара по темата
14.
Чобан
09.08.2022 16:05:27
5
1
Сащ дават на книга, Зеленски разписва че ги е получил. По добре да ги продадат другаде преди руснаците да ги унищожат, така далаверата става двойна. Пък и след време Украйна няма как да плати на САЩ, защото няма да я има, и да има някаква малка част ще чакат на печалби от зърно.
13.
Копейкин
09.08.2022 15:43:52
0
7
Избирам долара пред рублата
12.
Краят
09.08.2022 14:37:23
3
7
на руската империя се състои в момента.
Сами си го направиха. Няма кого да обвиняват.
Жалко, че имаха възможности, обаче ги прохиляха заради върхушката си.
Русия, а не България, ще е първата страна разтворила се в Света.
путлер е просто жертвено агне, не го мислете много!
11.
Слава на Украйна !
09.08.2022 12:56:07
11
11
Както и да свърши тази война,респект за героична Украйна и военен трибунал за Путин-съвременния Хитлер на Европа.
10.
6 waiting
09.08.2022 10:28:09
11
14
Глупакът си остава глупак. Икономиката движи държавната политика и точно от глупостите на Киро плащаме руски газ, но чрез посредници.
9.
До 7
09.08.2022 09:54:23
14
15
По Киев не беше изстрелян дори и един снаряд !
Боевете , доколкото имаше боеве се водиха на 50-60 км от Киев !
А колкото до трите дни, ами нали самият Зеленски плачеше пред света , че едва ли му оставали 24 часа ?!
Така че това за трите дни си е негово!
8.
Слугата на народа
09.08.2022 09:50:14
14
17
Голобородко в образа на Зеленски вече дотегна на целия свят с едни и същите си фрази и жестове (по сценарий), с едно и същото си облекло (зелената тишъртка).
Той сам го осъзнава и затова изпрати жена си да се фръцка пред американските конгресмени и да моли за оръжия !
7.
DB7
09.08.2022 09:41:22
23
19
А БЕ РАЗБЕРАЧИ..ИИИ..КАКВО СТАНА КИЕВ ЗА 3ДНИ??С МЪКА ПРЕВЗЕМАТЕ ТУК ТАМЕ НЯКОИ СЕЛЦА, А КАТО ВИ ЗАПУКАТ В ХЕРСОН ЩЕ ВИДИТЕ ОТКЪДЕ ИЗГРЯВА СЛЪНЦЕ
6.
waiting
09.08.2022 09:36:31
19
7
айде давайте искам да чета за кравари подлоги от канада колко са велики блядовете и дежурните глупости. КЕВР сега кат ви направи газа с 60% надут да не спрете с глупостите за кравари просто киро и т.н.
5.
Tsatsata
09.08.2022 09:31:45
18
22
Важното е, че от тези 1 милиард оръжия украинците (някои от тях) ще изкарат 3 милиарда като ги препродадат...
После , разбира се, целият свят ще бъде дружно изумен, защо терористите разполагат с джавелини и химарси...
4.
До 2
09.08.2022 09:27:31
13
23
Да ти приличам на Шойгу ?
Нямам представа какви са плановете на руснаците.
Знам, че вече влезаха в Бахмут и Соледар и се бият вътре в градовете.
Знам че завзеха Пески, който е един огромен бункер и са подпукали другият такъв Авдеевка.
Времето работи за тях и колкото се проточва войната толкова икономическите проблеми на Запад стават огромни.
За повече пиши на : Москва, Кремъл, Сергей Коджугетович Шойгу !
3.
Scrooge McDuck
09.08.2022 08:07:28
15
23
До 1. Остави лъжите за това. Какво контра нападение? За Запорожкия АЕЦ, Русия го контролира а го бомбардира точно, когато има конференция за ядрената енергетика в ООН. Все ги бият а картите друго говорят. Аз руснаците не ги чувам ама Зеленски очаквам както беше Бойко и про100 Киро да се появи и от тоалетната чиния!
2.
До 1
09.08.2022 07:59:32
35
28
Ми тъй кат гледам, променят хода... Завоевателите нещо зациклиха в последно време май... или се лъжа? Може би са в лятна ваканция, нали?
1.
Хайде пак лъжи
09.08.2022 07:42:38
27
49
Всяка сутрин ЛЪЖИ !
И с какво тези лъжи променят обективната обстановка на фронта ?
Какво промениха оръжията за 9 млрд на САЩ ?
Върнаха си някое село ли украйнците ?
Или започнаха дългоочакваната контраофанзива ?
Не. Избиват ги по всички направления.
Тогава защо и кому са нужни лъжите на Западната пропаганда ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори