×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Предимството Африка: Защо неразвитите страни са на практика недокоснати от COVID


Предимството Африка: Защо неразвитите страни са на практика недокоснати от COVID
Вижте последните проучвания и най-пресните медицински данни за това дали наистина можем да контролираме вирусът SARS-CoV-2 и неговите т.нар. „варианти”
03 Август 2022, Сряда, 21:00 ч.
Автор: Дженифър МАРГЮЛИС и Джо УАНГ

От излишни мерки, през неработещите маски и забранени на Запад лекарства

По данни на СЗО за повече от 2 години активна пандемия, в Африка има 9.2 млн. регистрирани положителни проби за COVID и общо 173 900 смъртни случая. Това слага смъртността от вируса в най-неразвития регион на планетата ни на около 1.8% и то само ако приемем, че официалните данни са действителни, което пък предполага, че там скрита заболеваемост няма. Тези числа обаче са в рязък контраст данните за останалите континенти и засега официална причина за това няма обявена.

Така например в Европа досега са регистрирани общо 239 млн. положителни проби - данни, на които повече може да се има доверие, и повече от 2 млн. смъртни случая, с което смъртността на Стария континент възлиза на около 1%.  Какво се случва, пита TheEpochTimes.

„Приемаме го просто за настинка”, казва Илиасу Ибрахим на 53 години, който работи за международни организации с нестопанска цел в Ниамей, столицата на Нигер – страна, която няма излаз на море и в която маларията и менингита с ендемични заболявания, а средната продължителност на живота е едва 63 години. Ибрахим отбелязва, че до момента не познава нито един човек, починал с или от COVID.

Така или африканците не се разболяват толкова често от вече сравнително новото заболяване, колкото европейците, или се разболяват, но не толкова тежко, че да го съобщят. При всички случаи Африка се справя значително по-добре от Европа и САЩ по отношение на пандемията и това е неочаквано. Гладът, бедността, липсата на чиста вода за пиене и редица друг фактори правят живота в много от местата в Африка на юг от пустинята Сахара изключително труден.

Многократно ни се съобщаваше от експерти, че развитите държави, където доходите са по-добри и живота по-лесен, се справят много по-лесно с пандемии заради напредъка на медицината. В този смисъл как е възможно толкова неразвити държави като Нигер да са на практика незасегнати от COVID в сравнение с Европа и двете Америки?

Помощ от специализираните червеи Хелминт

През 2021 г. в изследване, публикувано в Журнала по еволюция, медицина и обществено здраве, екип от учени от Медицинския център на университета в Дюк предсказаха, че Африка и останалите държави от третия свят ще видят много по-малко смъртни случаи, в сравнение с по-икономически развитите страни.

В проучването те обясняват как модерните хигиенни норми могат да причинят липса на биоразнообразие в човешкото тяло. Наличието на такава пък помага на имунната система да не реагира прекалено остро при външни вирусни или бактериални инфекции.

Според изследователите от университета Дюк един паразитен червей, който обикновено живее в червата на човека, се оказва много важен за начина, по който организмът реагира на COVID. Тези, които нямат в чревния си тракт от червя, познат като Хелминт, имат по-голям шанс да изкарат новото заболяване по-тежко.

И докато правилната хигиена несъмнено е важна, за предотвратяването на разпространението на инфекциозни болести, оказва се, не всички ефекти от спазването ѝ са положителни за здравето. Както демонстрира още в края на 80-те години на 20 век британският епидемиолог д-р Дейвид Страхан, прекомерното спазване на хигиена може да направи човека по-податлив на определени автоимунни заболявания.

По думите на друг лекар – имунологът д-р Уилям Паркър пък, който през 2016 г. публикува свой научен труд по темата с Хелминтите – „може да звучи гнусно, но те са отговорни за това да стимулират тялото да създава противовъзпалителни молекули, които пък подобряват имунната система”. В друг негов труд от 2021 г., където е съавтор, Паркър подчертава, че загубата на Хелминти заради прекомерна хигиена може да причини предразположеност към хронични възплания в тялото като например автоимунни заболявания и алергии.

А това потенциално може да обясни защо разликите между Африка и Европа са толкова големи по отношение на заболеваемостта от ковид.

Ивермектин

Друга причина за разликата би могла да бъде фактът, че в Африка употребата на лекарството Ивермектин и аналозите му е много често срещана. Медикаментът се използва масово за профилактика и лечение на т.нар. „речна слепота” – заболяване, което се причинява от паразит и води до проблеми с очите, а понякога – пълна загуба на зрение.

По отношение на ковид пък, употребата на Ивермектин все още е спорен въпрос, макар по света да има редица примери за това, че лекарството помага, поне при ранно приложение. През 2021 г. в Американския журнал по терапевтична медицина, публикувано проучване показа, че употребата на лекарството за лечение и превенция на COVID демонстрира положителни резултати. „Употребата на този медикамент ранно в с клиничното протичане на заболяването може да намали броя на хората, при които болестта протича тежко. Засега Ивермектинът остава спорна тема, но медици от цял свят съобщават за това, че са доволни от действието на лекарството, когато то се използва за ранно лечение.

Мерките, които влошиха ситуацията

Агресивните протоколи за контрол на пандемията, които бяха въведени в редица страни от „развития свят”, може да се окажат, иронично, причина за това ситуацията да се влоши. По-рано цитираният мъж от Нигерия – 53-годишният Илиасу Ибрахим, съобщава, че за последните 2 години е носил маска едва два пъти, но само за да избегне силни пориви на вятъра, вдигнали във въздуха прах, както и да избегне лоши миризми. По думите му, никой в Нигерия не е спазвал социална дистанция. „Поддържахме старите си навици”, казва Ибрахим.

А според последните проучвания изразътн „маските спасяват животи” просто не отговаря на истината.

Така например при почти всички случаи темпът на разпространение на заразата на места, където маските са били насилствено задължителни, е по-висок от места, където те не са били.

В проучване от 2022 г., публикувано в Жрунала по медицина, се сравнява смъртността между американския щат Канзас, където маските бяха задължителни още от самото начало, с други щати, където те не са били. Резултатът е изненадващ – там, където „предпазното средство” е било задължително, смъртността е била с близо 50% по-висока.

Както казва немският лекар д-р Закария Фьоген, който е един от авторите на изследването, маските правят така, че малките капчици, съдържащи вируса, които хората издишат, попадат в маската и впоследствие отново биват вдишвани и попадат в респираторната система. Така, по думите на д-р Фьоген, носенето на маска всъщност повишава вирусния товар.

Друго мащабно проучване от Дания, публикувано в Аналите по вътрешна медицина, открива, че няма статистически значим защитен ефект от носенето на маска, сравнено с неносенето ѝ. Още едно изследване заключва пък, че задържането на влага в т.нар. предпазно средство, повторната употреба на едно и също такова и лошата филтрация, могат да имат точно обратен ефект – да повишат риска от инфекция. И не на последно място:

Вирусът срещу ваксините

Макар ниските нива на ваксинация в неразвитите страни се представя като проблем на „глобално неравенство”, сега вече има достатъчно данни, които да покажат, че неваксинацията срещу конкретното заболяване всъщност може да се окаже, че предоставя по-сериозна защита на населението и да води до по-ниска смъртност.

Както обяснява д-р Джоузеф Меркола – авторът на „Истината за COVID-19” и лекар с дългогодишен опит, нивата на ваксинация в Африка, на юг от Сахара, са по-ниски от 6%. Така макар да представлява 17% от цялото население на Земята, Африка е „допринесла” откъм брой свързана с ковид смъртност само с 3%.

В САЩ официалните данните показват друга картина. Към 15 юли 2022 г. са регистрирани общо 1 350 947 странични реакции след ваксинация, съобщават от CDC и FDA през платформата VAERS. Към тези доклади се прибавят и общо 29 635 смъртни случая след ваксина.

Други причини

Може да има и други обяснения за по-доброто справяне на Африка с пандемията. Такова например е оптималния прием на витамин Д, който африканците получават директно от слънцето. Възможно е и да се дължи на това, че най-общо казано Африка е континентът с най-младо население, макар и това да не е особено похвално, а и също така – доста показателно за смъртността от COVID преди 70-75-годишна възраст. Най-вероятно обаче ниската заболеваемост се дължи на съвкупност от всички изброени фактори.

А развитите нации очевидно имат какво да учат от Африка за контрола на пандемиите.

Превод: Георги РУСЧЕВ
21
Коментара по темата
21.
Хммм
04.08.2022 12:48:09
5
2
Ами то и в Австралия и Нова Зеландия няма ковид. Но не е само защото са изолирани, а и заради драстични мерки. Комбинацията от двете - изолация и мерки ги държи настрани от вируса. А и става въпрос за цивилизовани държави с висок стандарт на живот, с добро здравеопазване, в които гражданите им живеят добре и може да се разчита, че здравната им статистика е достоверна, за разлика от дивата Африка.
А колкото до хелминтите - който иска да се заразява с паразити да го предпазвали от тежко протичане на инфекции. Това звучи направо абсурдно. Дай да живеем като аборигени, да се ровим в калта и мръсотията, че да си стимулираме имунитета. То с тая цена на водата, обаче отиваме на там...
20.
Те се управляват
04.08.2022 12:29:45
1
5
по-лесно и ще бъдат оставени след нас. Медицинският фашизъм ги унищожава много по-отдавна, но сега сигурно са ги оставили на втори план за да концентрират усилията си върху белият човек - основният враг на "демокрацията"! Освен това, не са там финансовите интереси, а и тях малко трудно ще успеят да ги дигитализират. Има UN Agenda 2063 за Африка (нашата е 2030), което ме кара да мисля, че ще продължат мизерното си съществуване по-дълго и тогава ще бъдат напълно ограбени природните им богатства.
19.
Айде!!!
04.08.2022 12:21:31
5
1
Тия дето много им харесва колко било добре в Африка, Русия, Беларус, Северна Корея и др.п. оазиси на "свободата" от ковид, от т.нар. "медицински фашизъм", от "продажните медии" да поемат кой на юг от Сахара, кой на североизток закъм Сибир примерно, кой в далееечния изток.. В Памир, Тяншан, пустинята Гоби, остров Тимбокту и безбрежната сибирска тундра няма ковид, няма мерки, няма и цивилизация.
18.
Размисли и страсти
04.08.2022 11:38:07
0
8
Най голямото разпространение на вируси и зарази в миналото което е унищожавало големи групи хора се е разпространявало по време на войните чрез самите войски.
Не може една голяма част от хора от една територия даже и континент със своите специфики, като вируси и бактерии например да се премести в друга територия с други специфики и това да не доведе до непредвидими аномалии.В голямата си част населението на Африка живее и обитава местата където са се родили през целия си живот.
По този начин е по малко вероятно там да се развие пандемия от вирус например от другия край на света или това ако се случи се локализира по лесно.Африка е най затворения континент от към пътувания и междуконтинентална миграция най малкото защото вълната от емигранти от другите континенти към Африка е почти нулева.
Какво се случва в Европа, Азия и Америка .
Само отворете картата със самолетите които в момента са във въздуха над света и ще ви стане ясно за какво става въпрос.
Другият важен момент който се наблюдава в последните години свързан с свободното движение на хората по целия свят са големия брой на бракове и връзки между хора от различни раси и райони, чиито поколения са със сигурност с различни непридвидими и характерни генетики и например имунитет.
Когато някакъв вид животно или растение се пренесе и засели в съвсем друг за него район със сигурност настъпват промени в този район, включително могат да изчезнат или мутират цели видове растения или животни..Много такива аномалии са се случили когато в миналото хора от други континенти са открили и завзели Австралия например.
Друг фактор който влияе върху имунитета на хората е голямата консумацията на храни от различни краища на света а не от местни видове, което със сигурност оказва влияние.Обикновенно тези храни най малкото са третирани за да издържат във времето и пътуването, което влияе на качеството им и с това на самото здравословно състояние на човека.Друг важен момент е ежедневния стрес върху човека.Развитието на технологиите в света би трябвало да улесни живота на хората но от друга страна това влияе пряко или косвено върху все по големия стрес който пък влияе пряко върху здравословното състояние и имунитета на човека Физическата дейност на човека има стократно по малко негативно влияние върху него, колкото психическия стрес.Все по интензивното изменение на климата поради човешката дейност и взаимодействието му с природата го кара да прави усилия за да се приспособява към новата среда.Тези и много други фактори водят до изменение на средата в която обикновенно човек живее и се е родил и го карат постоянно да се приспособява към новите условия, което за жалост не всеки път ще се получава.
Винаги бъдещето на човека на планетата е било непредвидимо но в последните 100 години става още по трудно и неясно единствено заради самия него и неговата дейност, която в крайна сметка може би ще доведе до неговото унищожение.
17.
ХАХА ИДИОТИТЕ МРЪТ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
04.08.2022 10:05:01
2
5
ПРОСТО Е БЕ ИДИОТИ !!!!!!!НЕПРИРОДОСЪОБРАЗЕНИЯ ВИ ЖИВОТ Е В ОСНОВАТА НА СИЛНО НАМАЛЕНИТЕ СЪПРОТИВИТЕЛНИ СИЛИ НА ЛИЧНИЯ ВИ ИМУНИТЕТ !!!!!!!!!!!КЧАТО ПРИБАВИМ И ЛИПСАТА НА ГЕНЕТИЧНА ХИГИЕНА ЧРЕЗ ЕСТЕСТВЕНИЯ ЗА ОРГАНИЗМИТЕ ЕСТЕСТСТВЕН ПОДБОР РЕЗУЛТАТА Е ВИДИМО В ПОЛЗА НА """ПЪРВИЧНИТЕ""АФРИКАНЦИ !!!!!!!!!!ЕГОТО ЕГОТО ИДИОТИ КАК ДА СМЕ ОПО –НАЙ ПРЕД ДРУГИТЕ ИДИОТИ ЧРЕЗ ЛАКОМИЯТА ЗА МАТЕРИАЛНИ БЛАГА//сам идиот се вози на джип колкото камион за да покаже колко велик ИДИОТ е хахаха!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!МРЕТЕ ИДИОТИ !!!!!!!!!!!!!!!!
16.
Ха
04.08.2022 09:33:19
0
6
Защото нямат телевизори.
15.
Последните 3-4 години
04.08.2022 09:14:07
2
9
все по-натрапчиво става усещането, че белият европеец, който не е хомо, веган, ваксър, глобалист, и какви ли не още извратении...демек нормален човек, ще трябва да стане мигрант(дори нелегален) в Африка.
14.
Аз
04.08.2022 07:43:15
2
17
Защото в Африка нямат такъв достъп до манипулативни медии,които да им внушават разни неща. Заради 1 % смъртност,която е доста спорна от какво е,затвориха света за 2 години! Хайде направете статистика колко хора умират годишно от онкологични заболявания и колко от Ковид. И колко пълни са отделеията за онкоболни постоянно! За тях няма ваксини и вълни. Кажете си,че Ковид е машина за пари.
13.
истината
04.08.2022 07:10:25
0
15
Щото няма платени тролове и продажни медии да канят цял ден псевдомедици
12.
Флагман,
04.08.2022 01:03:47
12
8
ми местете офиса си в Африка тогава...нали е много хубаво там....
11.
д0 9
04.08.2022 00:27:51
9
5
понеже знаем, че тези диктаторски режими като Беларус, Китай, Русия С. Корея, никога не крият и не лъжат, особено за неща които хвърлят лоша светлина над режима. Напротив! Знаем много добре, че Путин, Лукашенко и Си Дзинпин винаги са готови да жертват авторитетът си, за да излезе истината наяве! Точно и за това когато ковид започна да се разпространява, Китай моментално призна че от тяхна територия тръгва болестта и отвори границите си за всички учени, лекари, микробиолози и епидемиолози, за да се спре ефективно заразата. Да бъде, признателни на тези парагони на истината и честноста!
10.
Арю Сириъс
03.08.2022 23:57:51
14
14
Мечтата на всеки ганьовски селяндур е да живее като африканец. Да изкрета криво-ляво без да работи до 40 и да се радва на дълбока старост до 45. А не като западняци и японци да се мъчи 90-100 години.
9.
Ами сега ?
03.08.2022 22:18:04
12
36
Щото умните хора отдавна разбраха , че Ковид се разпостранява само там , където има ПАРИЧКИ на чичко им Сорос ! ( И негови медии , естествено ) .
Поради същата причина И В БЕЛОРУС НЯМА Ковид , нищо , че НЕ Е в Африка ...
8.
TT
03.08.2022 22:12:18
8
24
Има ли още някой в световен мащаб да не е наясно ,че това е инсинуация от една отвратитителна ДОЛНА,МРЪСНА,НЕЧИСТОПЛЪТНА отхвърлена сюрия
7.
До 6
03.08.2022 21:49:22
7
27
Така е, те са като козите, не боледуват, направо умират. Колко възрастни мангали си виждал?! "Предимството" Африка хаха, предпочитам в "болната" Европа.
6.
Болен
03.08.2022 21:44:39
17
18
Хремав мангал да сте виждали. Честно, питам. Имунитет се вика, естествен, дай боже всекиму. За са живи и здрав и
5.
*********
03.08.2022 21:31:10
1
9
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
4.
Сигурно
03.08.2022 21:25:44
10
30
Защото нямат американски биолаборатории на тяхна земя.
3.
щото
03.08.2022 21:18:58
11
21
умират от глад, малария или ебола преди някой да се е сетил да се тества за ковид
2.
Безаналогови тъпанари.
03.08.2022 21:15:16
22
19
Ние, почитателите на академик Пламен Пасков, доктор Кирил Брейка и джурналист Гошето от Рупчевите, сме убедени вярващи, че земята е плоска. Как иначе ако хвърлиш сополена топчица, тя няма да се търкаля и да падне от ръба?
1.
България ми е Африка
03.08.2022 21:08:35
27
13
Обаче в Путлеристан също няма ковид, както и в Северна Корея! Всеки един Ганьо трябва да се бори да се върнем оста Русия-Еритрея-Иран-Северна Корея! Гошето Рупчев ще е флагман!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шефът на "Булгаргаз": Природен газ ще има, но на висока цена Шефът на "Булгаргаз": Природен газ ще има, но на висока цена Людмил Йоцов беше разкритикуван сериозно от председателя на КЕВР заради действията на компаниятаж Служебният министър на здравеопазването сваля маските, намаля и карантината Служебният министър на здравеопазването сваля маските, намаля и карантината Кривата на заболеваемостта у нас в първата третина от август разкри, че прогнозите на експерти-математици са погрешни - за пореден път Затрупаните под заведение "Моби дик" край Албена са спасени, но издирват и други хора (СНИМКА) Затрупаните под заведение "Моби дик" край Албена са спасени, но издирват и други хора (СНИМКА) Спасителната операция продължава Повече от 7 часа 17 горски служители, пожарникари и доброволци се бореха с огнената стихия край Несебър Повече от 7 часа 17 горски служители, пожарникари и доброволци се бореха с огнената стихия край Несебър Пламъците лумнаха в гората под Ханска шатра, в посока с. Кошарица от безотговорно хвърлен фас от автомобил Заплаха за тарторите на купения вот, министър Демерджиев им обяви война Заплаха за тарторите на купения вот, министър Демерджиев им обяви война Ще се използват СРС-та, за да отидат зад решетките, уверява наследникът на Бойко Рашков Морето взе две жертви: Жена и мъж се удавиха в Приморско и Несебър Морето взе две жертви: Жена и мъж се удавиха в Приморско и Несебър Телата им са изпратени за аутопсия Възрастен мъж заплаши с брадва съседите си Възрастен мъж заплаши с брадва съседите си Васил Николов заплашил Радко Борисов, че ще го разсече, защото му хвърляли отрова в лапада и на дърветата КЕВР решава за поскъпването на газа КЕВР решава за поскъпването на газа Предложеният скок в цената на синьото гориво е с рекордните 60% Ужасна трагедия! Спасената от изгорялата къща в Деветинци Янка загубила всичко Ужасна трагедия! Спасената от изгорялата къща в Деветинци Янка загубила всичко Синовете й починали, но тя била приютена от сватовете Скок на заразените с COVID-19 и на починалите Скок на заразените с COVID-19 и на починалите 2318 са новите регистрирани с коронавирус
Русия иска цялата Запорожка област Русия иска цялата Запорожка област Навършват се 77 години от атомната бомбардировка на Нагасаки Аштън Къчър загубил слуха си, не можел да пази равновесие Аштън Къчър загубил слуха си, не можел да пази равновесие Призна, че автоимунно заболяване почти го е лишило от зрение Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск Виена е най-доброто място за живеене в света, най-лошото - Дамаск Добро качество на живот има още в Дания, Швейцария... Отиде си Оливия Нютън-Джон Отиде си Оливия Нютън-Джон Вместо цветя съпругът ѝ призовава за дарения, които да бъдат използвани за проучвания за борбата с рака от основаната на нейно име фондация Отказаха товара на първия кораб с украинско зърно Отказаха товара на първия кораб с украинско зърно Купувачът не е приел доставката, тъй като тя се е забавила с повече от пет месеца Мицотакис: Не знаех за подслушването Мицотакис: Не знаех за подслушването Мицотакис заяви, че случаят е разкрил недостатъците на гръцките тайни служби, и обеща преразглеждане на НРС Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията Британците се връщат към парите в брой заради инфлацията Британските пощи са обработили тегления в брой на стойност 801 милиона паунда (951 млн. евро) през юли Борис Джонсън е на меден месец в Словения Борис Джонсън е на меден месец в Словения В края на юли Джонсън и половинката му Кари отпразнуваха сватбата си с роднини и приятели Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления Киев разследва 26 хил. случая на военни престъпления До момента са повдигнати обвинения на 135 души Володимир Зеленски: Референдумът на окупаторите в Украйна слага край на възможността за преговори Володимир Зеленски: Референдумът на окупаторите в Украйна слага край на възможността за преговори Всеки, който им помага по какъвто и да било начин, след това ще понесе отговорността си, предупреди той
Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Бойко БОРИСОВ, лидер на ПП ГЕРБ Защо Иван Костов не направи газовата връзка с Гърция Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите изцяло в работата си.
- Но докторе, аз бъркам бетон!
Виц на деня Виц на деня Мъж и жена на касата в "Кауфланд".
Касиерката:
– Господине, имаме Red Bull на промоция!
Мъжът:
– Не ми трябват крила, рогата ми стигат...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Семеен скандал:
- Стига си врещяла, комшиите ни чуха! Влез в чата да се разберем като хората...

Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори