×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Спи ли държавата? Кой ще разгони дивите къмпингари, завзели незаконно частна собственост край Шофьорския плаж?


Спи ли държавата? Кой ще разгони дивите къмпингари, завзели незаконно частна собственост край Шофьорския плаж?
Инвеститорът Димитър Димитров, който искаше да изгради първия екокъмпинг по Черноморието: Аз съм нарушител, а тези хора не?
25 Юли 2022, Понеделник, 17:28 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Парадокс - РИОСВ в Бургас спря легитимно инвестиционно предложение, което пази околната среда, а кемперите свободно съсипват природата

Къмпингари счупиха декоративните ограждения на бъдещия уникален екокъмпинг на Шофьорския плаж и се настаниха директно между дървените декинги, поставени в началото на юли от инвеститора „Еко кемп Парадайс”. Това е поредната проява на наглост и безочие от страна на дивите къмпингари, тъй като екокъмпингът е изграден върху частна събоственост, урбанизирана за курортни нужди. И въпреки сигналите на собственика до Министерството на околната среда и водите и лично до зам. министъра и виден екобранител Тома Белев, мерки от страна на държавата не се вземат. В кореспонденция до управителя зам.-министърът Тома Белев заявява следното: "Не знам кои сте Вие, които спираме, но тези платформи трябва да се премахнат от това място". Казано на обикновен език, това означава: Не знам кой си, но се разкарай"! Така държавата отказва да защитава законността и застава на страната на беззаконието.

Каква е предисторията?

В началото на юли Димитър Димитров представи уникална идея, която трябваше да се осъществи в рамките на 2 седмици и на Шофьорския плаж да отвори врати екокъмпинг с шатри, съобразен с всички норми за опазване на околната среда. Както и да развие легитимен бизнес, плащащ данъци на Община Созопол.

Това обаче така и не се случи. И не защото за построяването на няколко дървени платформи има законова пречка, а заради сякаш умишлени спънки от страна на държавата. И докато собственикът се бори с бюрокрацията, диви къмпингари нападнаха имота му, строшиха оградите и се самонастаниха между дървените платформи. Някои от по-нахалните дори паркираха караваните си директно върху дюните.

"Това, което заварих вчера на мястото, където трябваше вече да е изграден екокъмпингът, беше потресаващо. За съжаление обаче не е и първият такъв случай. Къмпингари буквално бяха завзели иначе незаконните според Белев декинги и ги ползваха за своите нужди. Още повече, че на трите входа на терена дървените врати и огради бяха изкъртени и захвърлени настрани, а цялото място беше пълно с боклуци, които къмпингуващите не бяха благоволили да изхвърлят. Така излиза, че според държавата аз, който искам да направя легитимен бизнес и да огранича именно незаконното къмпингуване, съм в нарушение, а тези хора, които буквално паркират автомобилите си върху дюни и ползват моя терен за техните си нужди, не са”, каза Димитър Димитров – управителят на „Еко кемп Парадайс” пред Флагман. Той е заснел част от нарушителите. Нито един от тях не е глобен до днес, въпреки че самият министър в събота бе в Бургаско по повод точно на тези платформи, както и заради ситуацията с обявяването на Корал за защитена местност.

РИОСВ, защо правилата ви не важат за всички на Шофьорския плаж? Къмпингарите са системни нарушители

Теренът, върху който са разположени въпросните декинги, е частна собственост на фирмата на Димитров „Еко кемп Парадайс”. Той не се намира нито върху защитена местност, нито върху дюни, а напротив – разположен е на около 500 метра от т.нар. „Подпорна стена” и е заграден така, че да не ограничава достъпа до красивата плажна ивица.

От кореспонденцията между Димитър Димитров и зам.министъра Тома Белев става ясно, че Белев не познава добре казуса, но това не му пречи да има негативно становище по него. Дори твърди, че декингите от дърво трябвало да имат оценка за ОВОС. Според Димитров, това е абсурдно и необосновано, тъй като дървото е естествен материал.

Ето и част от кореспонденцията между двамата:

 

Казусът става още по-интересен и показателен за състоянието на държавата ни, след като още вчера министърът на околната среда и водите Борислав Сандов категорично опроверга думите на заместника си Тома Белев по отношение на екокъмпинга.

„Бях там, има поставени дървени постаменти, които не вредят на нищо. Онова, за което се влиза в процедури, е че се изгражда трасе за електрозахранване и такова, което ще е за отходните води. Изграденото съоръжение не е много голямо и истината е, че е по-добре хората, вместо да слагат караваните си върху дюните, да го правят на регламентирано място. Теренът, избран от инвеститора, не е върху дюна, намира се далеч от плажа и е на високо. По-добре е къмпингуващите да нощуват на такова място, отколкото да забият караваните си в самите дюни, което се случва и аз лично го видях. За да искаме да опазим нашето крайбрежие, трябва да създадем един буфер от брега до вътрешността и чак тогава да развиваме строителство”, каза министърът.

Заради всички тези неразбории инвестиционното намерение на Димитър Димитров засега остава на пауза, въпреки сериозните суми, които вече са изразходени за реализацията му. Така това лято няма да видим културен екокъмпинг, който не вреди на природата на Шофьорския плаж. Вместо това ще продължим да гледаме каравани по дюните, паркирани там от хора, които очевидно считат себе си за неподлежащи на санкция и нехаещи за околната среда. И то привидно с негласното позволение на МОСВ.

„Това за мен е абсолютно целенасочено. Някой ползва институцията  РИОСВ - Бургас, за да може да спира легитимни проекти. Иска се аз да обера целия медиен шум и просто да се откажа, за да дойде на мое място човек, който да си направи палат там”, казва Димитър Димитров.

А към момента гледката на Шофьорския плаж край Созопол е такава:

 


В категории: Бизнес , Созопол


47
Коментара по темата
47.
Мари
27.07.2022 15:22:27
1
5
Държавата мафиотска, отдавна е на самотек.
46.
Черноморски
27.07.2022 14:37:27
0
13
Ах флагманчета, помня началото на месеца платената ви новина за ,,еко къмпинга,,. Добре, че го спряха тоя тулуп с на дядо му лозето хаха. Ей от тъквиз мутрагенчета всичко от Хармани до райския е бетон и чалга. За това хората предпочитат чуждите моренца, а тук остават тия където люпят семки и слушат златните шлагери на софито кафявата тигрица хаха..
45.
Масларова
27.07.2022 09:56:44
0
6
Чучетата си лаят , кервана си върви . Нито премахнаха Къщичката за птици на Алепу. Нито махат караваните на шофьорския плаж. Абе страшна държава сме.
44.
Васил
26.07.2022 17:55:00
2
11
Държавата е едно със "зелената" мафия на олигархът Иво Прокопиев, бащата на Просто Киро и екомафиотите Борислав Сандов и Тома Белев!
43.
Тоя
26.07.2022 12:32:59
2
24
От кога плажове станаха частни?
42.
ИВО
26.07.2022 10:46:55
1
23
НЕ МОЖЕ ДА ИМА ЧАСТНИ ПЛАЖОВЕ ! ИВИЦАТА Е ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ !
41.
Ссс
26.07.2022 07:06:09
2
33
Този урод къде планираше да отведе еко отходните води на къмпинга?
40.
Как'Сийка
26.07.2022 02:13:14
2
26
Че много си е хубава гледката
От къде на къде един ще печели от държавния плаж? Ще из*или едно л**но на плажа и ще загрози пейзажа.
След караваните, в края плажния сезон , ще си е същата природата. А след къмпинга, кочина...
39.
Цигания
25.07.2022 23:39:11
10
11
До шия се получава на плажа с тея катуни
38.
Къмпинг
25.07.2022 23:38:20
1
36
Защо това е частна собственост ? Наглост голяма.
37.
бургазлия
25.07.2022 22:19:46
1
41
Това е същата мошеническа фирма, която вместо укрепване на края на шофьорския плаж тръгна да строи хотел, само са си сменили името. Дори и да са придобили някаква частна собственост там да не забравят, че плажовете в България са неприкосновена държавна собственост и никой не може да ограничава достъпа до тях, така че да разкарат тъпите си огради от там, ако обичат.
36.
морски
25.07.2022 22:11:47
2
27
до 32: Това че само в България било, че можеш да си спреш раздрънканата каравана където искаш и т. н., в голяма грешка си. В Канада можеш да спреш караваната или кемпера си, където искаш стига на не е частна собственост и да не пречиш на някаква важна инфраструктура. Можеш да стоиш на това място 6 месеца съвсем законно, след което трябва се преместиш. Не съм много сигурен на какво разстояние беше, но мисля че ако се изместиш 10 или 20 метра от там където си, си изпълнил закона и пак можеш да стоиш още 6 месеца. За Щатите не съм сигурен, но предполагам, че в повечето щати регламента е подобен защото законите в Канада и Щатите са горе-долу уеднаквени. Разбира се, там предпочитат да си спират караваните и кемперите в специални квартали или къмпинги, където ги свързват към вода и ток и си живеят нормално. Но няма ограничение и ако решиш да спреш в гора, планина или на плаж, стига да не са частни.
35.
ЖЕНСКИ
25.07.2022 21:38:55
4
37
Тарикат мъж не писка, ко си са разревал по медиите, всеки ден статия във флагман за тъпите му гредички. НЕ може да слагаш квото и да е на плажа - неприкосновена държавна територия, колкото и да са опитваш да ни обясняваш колко е био и еко.
34.
Божо 44
25.07.2022 21:37:45
3
38
Много ти е беден снимковия материал, драги ми Флагман! Очаквах да видя кемпер върху кемпер, и върху скарите на оня наглец, дето реве като тасманийски дявол и ви плаща да му правите поръчкови статии! Видях една каравана и две скари, на които нямаше нищо, сякаш сложени там да пречат на всеки нормален човек, който иска да се отбие и да се окъпе в морето! Оставете шофьорския плаж на хората!
33.
ABC
25.07.2022 20:56:10
0
13
Пише кЪмпингари. От къмпинг. Много сте неграмотни
32.
Един дето го няма
25.07.2022 20:46:58
30
8
Това само в България може да стане някой да си спре раздрънканата каравана и да си прави каквото.На тея диви чобани им пожелавам да си откарат трътките до САЩ и да направят нещо такова извън определените зони и после да зеят как им се нарушават правата.
31.
satiricon
25.07.2022 20:26:44
2
34
Много жалък опит за настройване на общественото мнение, на дядо му лозята са потъпкани от наглите кемпери нали.
30.
Айде бе
25.07.2022 19:52:45
0
45
Изведнъж частна собственост.На оня Путьо... Плевналиев .вилата му на камъните в Черноморец.Дядо му там на камъните е имал лозе та са му го върнали....в реални граници в каманаците.Ами Каваци,германката....навсякъде в "реални граници"На Алепу подпорна стена.,...само дето никой не строи на зелено,без да е платено...Аджеба ,айде да видим,кой е плащал за апартамент тип"подпорна стена"....
29.
Pitam
25.07.2022 19:42:53
1
27
А от къде са му парите на този инвеститор?
28.
*********
25.07.2022 19:41:30
0
12
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
27.
До 6
25.07.2022 19:25:03
1
12
Де ги видя тез 6 милиона овце?
Вече не са повече от 4, бас държа.
Избега народа,факт
26.
Де си Баце
25.07.2022 19:19:54
16
7
Върни се да управляваш.
Никой не може като теб.
25.
дебили бургас
25.07.2022 19:16:27
3
16
Това е нищо. В момента на яз. Камчия от който Бургас и Варна пият вода е окупират он палатки, кемпери, каравани, щели биваци от бракониери риболовци. Лодки джетове, данадания като на Слънчака.
Няма нито държава, вито ИАРА, нито Тома Белев...
24.
Славейков махала бейби
25.07.2022 18:55:39
0
15
Журналисте, в заглавието има правописна грешка. За гонене си!
23.
Фончо 3 с джипа
25.07.2022 18:55:13
2
37
Черноморието беше раздадено на мутри. Една мутра не може да има визия за бъдещето, различно от това да бетонира, продаде, прибере някаква печалба и финансира покупка на черен джип, силикон на обслужващата го кифла и с рестото да си осигури скъп алкохол, бело и салфетки из чалготеките. Свиквайте с мисълта, че децата на герберо-депесарските избиратели ще трябва да ходят на плаж в Гърция или Турция, затова предлагам да се увеличи капацитета на Маказа, Кулата и Капитан Андреево.
22.
Мутри
25.07.2022 18:35:16
3
28
Разтреляйте татуираната мутра дето хленчи, от тях полза няма
21.
До Флагман
25.07.2022 18:28:12
4
32
Флагман,вземете и отидете по пътя след солниците да видите каравани по пътя, вътре в нивите,навсякъде са ...всичко е осрано и отъпкано,спират където си поискат,петък,събота и неделя няма как да се разминеш от коли,
20.
Дюна
25.07.2022 18:13:15
6
62
Какво сте се захванали с кемперите и караваните, защото този от екокъмпинга ви плаща през два дни да плюете по тях ли?
Оставете хората да си почиват на спокойствие. То не е задължително винаги на някой да се плаща. Не остана едно местенце където човек да отиде на плаж, без някой да му иска пари за тъпотии. Били върху дюните, айде този драскач да паркира върху дюна, да го видя как ще излезе без да се зарине до калниците в пясъка. Ама той откъде да знае какво е дюна!
19.
Rando
25.07.2022 18:08:13
4
12
Хахахах държавата е мъртва и винаги е била,тя е като едно ходещо зомби,само се разпада повече и повече,но никога няма да легне и да умре
18.
Аз майна
25.07.2022 18:01:31
1
36
Държавата е в кома от 30 год. Вие питате дали спи!!!Уникални тъпир!
17.
Ахмед Методиев Пеевски
25.07.2022 17:58:54
2
66
Прокуратурата трябва да се намеси, за да установи как тези терени от държавна собственост станаха частни. Как предприемачи и бившия герберски кмет Рейзи успяха да приватизират това кътче от черноморието ни? Нали сте разследващи журналисти, или пишете статии на който ви плаща?
16.
Бургазлия
25.07.2022 17:48:52
5
42
А за плажа до солниците , осран от каравана джиите никой не ви плаща и за това не пишете нищо
15.
възмутена
25.07.2022 17:45:15
1
65
Какъв частен плаж? Плажът е държавна собственост.Това не е нива.
14.
welkome to bg
25.07.2022 17:44:59
0
20
уелкъм то булгаристан земята на простата рая която лапа мухите за сметка на малцина лапнали парите.Честито проста рая гледаиш ли умно...
P.S.-BG тоест Бай Ганьо
13.
Питанка
25.07.2022 17:29:48
4
24
Собственикът на частния терен трябва да сигнализира други органи за завземането на терена му, а не МОСВ.
Това е частен терен, съответно си има процедури за това. Не зависимо дали е в Граматиково или до морето.
12.
?
25.07.2022 17:24:53
1
36
То няма държава, вие питате дали спи.
11.
Парички
25.07.2022 17:12:44
0
34
Държавата не спи, но обективните и сериозни журналисти, със сигурност. Нали, Жоре? :))
10.
WTF??
25.07.2022 17:08:49
6
49
"Къмпингари счупиха декоративните ограждения на бъдещия уникален екокъмпинг "

И ОТКОГА И ЗАЩО ФЛАГМАН ПЛАСИРАТ МЯСТОТО КАТО УНИКАЛНО ??
9.
Бай....
25.07.2022 17:00:35
4
90
Национализация му е майката! Бреговата ивица на 200 метра в сушата трябва да бъде Държавна Собственост! И никакви сгради, заведения, хотели и кръчми на пясъка!
8.
haha
25.07.2022 17:00:11
4
71
На някой мутрю са му развалили рахатлъка, кихнал е някой лев за новина и флагмата рони сълзи
7.
Тъпотия до шия
25.07.2022 16:56:28
2
71
Помня прадядо му Митрос! Какви лозя, какви смокини гледаше на пътя!!!
Частна собственост?!?! Как придоби тоя змиярник бе? Част от дюните?
6.
Момче
25.07.2022 16:51:05
2
28
ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ НАМЕСИ.
ПРОКУРАТУРАТА ДА СЕ САМОСЕЗИРА.
ГОСПОДА ПРОКУРОРИ ИЗЛЕЗТЕ ОТ КАБИНЕТИТЕ СИ И ПОМОГНЕТЕ.
ПРОКУРАТУРАТА ТРЯБВА ДА ИЗЛЕЗЕ ОТ СЪДЕБНАТА ВЛАСТ И ДА ПОМАГА НА ХОРАТА.
ИСКАМЕ РЕФОРМА.
5.
Кемперите
25.07.2022 16:47:25
5
48
Са паркирали край пътя, къде видяхте дюни
4.
Аз
25.07.2022 16:44:02
7
62
АМИ ТО ДЪЖАВА НЯМА ОТ 1989 г.
ИМА ЕДНА МИРИЗЛИВА КОЧИНА,
РАЗГРАБЕНА ОТ НАГЛИ,КРАДЛИВИ КОПЕЛЕТА....,И ЕДНИ 6 млн.ГЛЕДАЩИ В НИЩОТО ОВЦЕ,КОИТО ПРОДЪЛЖАВАТ ДА СЕ НАВЕЖДАТ
3.
Алепу
25.07.2022 16:42:31
3
65
А бе ,какво стана с т.н. подпорна стената Алепу,която цъфна по времето на Бойко?
2.
Бряг
25.07.2022 16:35:04
4
85
И как стана частна собственост?
1.
Я
25.07.2022 16:30:28
5
82
Дано никой не му стъпи в екокъмпинга на този тарикат,после сам ще се изнесе.Чуя ли еко и става ясно,че пак е някаква далавера замаскирана,като грижа за природата.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец Хванаха шофьора Иван пиян и надрусан в Синеморец В джоба на 41-годишния мъж ченгетата намерили дрога Зодиите, които са най-ужасните съседи Зодиите, които са най-ужасните съседи Ето кои са  Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и Медведев с остър коментар за Украйна, предупреди Европа, че са възможни инциденти и край други АЕЦ-и АЕЦ „Запорожие”, известна с акронима ЗАЕЦ, е най-голямата такава електроцентра на Стария континент Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Супер вкусни макарони с кайма и зеленчуци Вижте как да ги приготвите Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Само на SAXA Beach: Сандвич със скарида и теменужка заменя цацата и пържените картофки на плажа в Бургас Уникалната демонстрация на кулинарен майсторлък събра любителите на най-вкусната храна на Северния плаж Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Най-зловещите адреси в България: Домовете, в които са станали страховити самоубийства Вижте тяхната история Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Плажен тенис турнир ще се проведе за Деня на Варна Очакват се в състезанията да участват спортисти от Варна, София, Бургас, Добрич, Русе, Шумен, Силистра, Равда, както и международни участници от Кипър, Русия и САЩ Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Бургас се пука по шевовете в очакване на Arctic Monkeys Морският град посреща най-мощния музикален уикенд за годината, няма паркоместа, нито една стая за настаняване, улиците са задръстени ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции ЦИК определи държавите, в които ще бъдат образувани избирателни секции Вижте кои са Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Интригата в „Охранителна полиция“ на ОДМВР-Бургас се заплита, вижте кой е четвъртият кандидат за шеф Искат се и специфични комуникативни способности за работа с медиите, освен амбиция и изряден външен вид
Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Климатът задълбочава енергийната криза в Европа Ръководителят на Европейската космическа агенция призова за незабавни действия за справяне с климатичните промени 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага 6 години затвор за похитител на кучетата на Лейди Гага Поп звездата е особено привързана към домашните си любимци Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Хакер предлага на търг данните на 48,5 млн. души Твърди се, че е получил информацията от приложение за COVID-19 на Шанхай ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано ФИФА потвърди: Откриват Мондиал 2022 ден по-рано Това ще стане с мача Катар – Еквадор на 20 ноември   Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Мистериозен шум под земята се появи в още едно турско село Селото е второто в Сиирт за по-малко от месец, което съобщава за мистериозен звук, идващ откъм земята 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври 100 000 британци заплашват да не плащат сметките си за ток и газ от октомври Горната граница на цените на електроенергията от 1 април беше повишена на фона на покачващите се световни пазарни цени на газа Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Алексей Данилов: Европа е в опасност, терористи завзеха Запорожката АЕЦ Чернобил е цвете пред ЗАЕЦ, коментира секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Задържаха предполагаем джихадист в Лондон Днес ще бъде изправен пред британското правосъдие Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Руснаците загубили най-малко 9 самолета при взривовете в Крим, превземат Соледар Източната половина на града вече е под техен контрол, напредват и в Бахмут Евакуират село в Закинтос заради пожар Евакуират село в Закинтос заради пожар Жителите са получили съобщение чрез спешния номер 112 да се евакуират към село Ано Волимес
Кирил Петков Кирил Петков Мафиотите, които искат да ни спрат да им вземем парите, ни заливат с помия Виц на деня Виц на деня Катаджия спира девойка за проверка.
- Госпожице, шофирате с превишена скорост, нямате винетка, употребила сте алкохол. Време Ви е за акт. Да го пишем или да го извършим?
Виц на деня Виц на деня Въпрос:
- Денем лае, нощем плува?
Отговор:
- На тъщата ченето...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук На път за работа тя застана съвсем близо до стареца в автобуса, за да си мислят хората, че на ракия и чесън лъха от него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори