×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Новите билети на столичния градски транспорт и защо някои софиянци негодуват


Новите билети на столичния градски транспорт и защо някои софиянци негодуват
В столицата се предлага изцяло нова концепция за таксуване, която срещна сериозни критики
23 Юли 2022, Събота, 22:00 ч.
Автор: Флагман

Все по-малко хартиени билетчета и все повече опции за електронни билети и карти

Противоречиви мнения и недоволство сред част от софиянци, след като в четвъртък Столичният общински съвет утвърди окончателно новите тарифи на Центъра за градска мобилност.

Още от есента ЦГМ ще предлага някои нови предложения за превозни документи за градския транспорт на София, но също така се премахват и съществуващи в момента карти и талони, които се използват от немалка част от населението на столицата, което предизвиква и гняв.

Промените бяха приети с гласовете на групите на управляващата коалиция ГЕРБ-СДС и ВМРО-"Атака", както и на Борис Бонев от "Спаси София". Отделни общински съветници от "Демократична България" също дадоха подкрепата си за новите тарифи, докато основната част от групата на ДБ в СОС, както и съветниците от БСП гласуваха с "въздържал се".

Бонев беше най-въодушевен от промените, като по думите му след 10-годишно чакане София най-накрая "ще получи справедлива, европейска и модерна билетна система за таксуване в градския транспорт", става ясно от съобщение, разпространено от "Спаси София".

Предстоят много положителни промени, които целят транспортът да стане по-достъпен за гражданите, но и да привлечем повече пътници, допълни той.

Акцентът в промените за градския транспорт на София попадат най-вече върху това, че ще се предлагат нови карти на преференциални цени, докато ще се намали значително предлагането на хартиени билетчета. Те ще се продават най-вече от шофьорите на наземния обществен превоз.

Вместо това от Столична община искат да стимулират пътниците да пътуват с електронни билети, които да купуват чрез зареждане на каса на ЦГМ и в метрото, чрез мобилно приложение или да плащат с банкова карта или смартфон в самите превозни средства. Обикновеният билет ще продължи да струва 1,60 лв., а не 2 лв., както се предвиждаше доскоро.

След нова година обаче билетите, които се продават от шофьорите в превозните средства вече ще станат 2 лв.

От ЦГМ ще въведат от есента за пръв път и обещаните билети за време. Те ще траят по половин и един час, като съответно ще струват по 1,60 лв. и по 2,20 лв. Идеята тук е, че човек може да се качи на повече от един вид транспорт, без да се налага да плаща за нов билет при всяко прекачване.

Вместо това, ако си си взел билет за 30 минути, трябва да се прекачиш в рамките на тези 30 минути. След това вече можеш да довършиш спокойно пътуването си, независимо дали времето на билета е изтекло.

Неограниченото прекачване между различни автобуси, метро и т.н., трябва да се случи в рамките на времето, за което си си платил - половин час или час.

От 1 септември тази година от ЦГМ пускат и нови карти, насочени към младежите. Такава е младежката карта за всички градски линии, която ще струва 200 лв годишно. От нея ще могат да се възползват всички софиянци на възраст до 26 г., независимо от това дали учат или работят. Месечно картата ще излиза по-скъпо - по 25 лв.

Ще има и годишни абонаментни карти за ученици и студенти. Предстои и пускането на карта "Родител" - месечна карта с цена от 10 лв., с която родители на деца до 2 г. ще могат да ползват цялата мрежа на обществения превоз.Освен това ще се пуснат варианти за 24-часова карта, 72-часова и седмична карта от понеделник до неделя, като техните цени ще бъдат съответно 6, 15 и 20 лв.

Друга новост, която може да облекчи трафика, ще е правото за ползване на буферен паркинг с превозен документ от наземен транспорт, а не само с метрото.

Редовната месечна карта за цялата градска мрежа ще продължи да струва 50 лв. Пенсионерите ще плащат по 25 лв. за месечна карта при 26 лв. в момента. За хората над 68 години месечният абонамент поскъпва от 8 лв. на 10 лв. Ще бъде въведен и бял билет, който ще е безплатен при високи нива на замърсяване на въздуха.

Това, заради което недоволстват софиянци, е орязването на някои съществуващи вече решения, като например премахването на абонамента само за една линия или само за метрото, което се предлагаше досега и ще продължи да се предлага само до Нова година.

В момента персонализираните карти за една линия струват 23 лв., а в анонимния си вариант - 28 лв. От ДБ и БСП посочиха, че това ще ощети софиянци и най-вече пенсионерите, студентите и учениците.

"Не може да наказваме столичани, чиито интереси сме длъжни да пазим. Оставете едномесечните карти за една линия. Настояваме картите отново да намерят място в приложение едно на наредбата", каза Иван Таков от БСП по повод премахването на картите за една линия.

От ГЕРБ-СДС обаче контрираха с това, че въведените нови възможности за целогодишни карти ще компенсират. Въпросните карти могат да се плащат и на три вноски - по 150 лв., 120 лв. и 100 лв.

Самата редовна годишна карта за градския транспорт запазва цената си от 365 лв.

Друг повод за недоволство е премахването талон за наземен транспорт за 10 пътувания и като карта с предварително заредени 10 пътувания в метрото. Според оценките на ЦГМ през 2019 г. и 2020 г. около 10% от пътуващите в градския транспорт на София са използвали именно тази форма на заплащане.

Въпреки това обаче от СОС са решили да орежат талоните.

Мисията на управляващите в столицата е ясна от доста време - да се насърчи купуването на абонаментни карти, като според някои анализатори с новите тарифи на ЦГМ се вдига цената за пътуване за онези хора, които пътуват с обществения транспорт по-рядко или използват само по една линия (най-често).

Независимият съветник Борис Бонев заяви, че се гордее с факта, че от "Спаси София" са предложили модерната концепция за билетите в София.

"Погрижихме се за всички категории пътници - за младите, за работещите, но и за възрастните и хората в неравностойно предложение. Даваме реални възможност всеки да прецени какъв тип карти или билети са най-изгодни и запазихме цените за основите групи ползватели", коментира Бонев.

Според него гъвкавата система ще позволи повече хора да ползват градския транспорт и той да стане по-достъпен за големи категории граждани. Въпросът обаче е дали тази предложена система действително е достатъчно удобна и гъвкава. Електронните билети със сигурност ще улеснят мнозина, но премахването на някои работещи опции и намаляването на хартиените билетчета неминуемо ще ядоса немалка част от софиянци.

Според Борис Бонев обаче промените са важни с гледна точка на това "да се създава навик за пътуване с градския транспорт".

Източник: Webcafe.bg


В категории: Животът


Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
7
Коментара по темата
7.
Дааа
24.07.2022 15:23:26
0
1
Аз съм на електрик байк, а ще ни цакат с данъците за лудите заеми взети за тези китайски таралясници, дето ще ги плащат и правнуците,ако останат в тоя умрял град.
6.
до 3
24.07.2022 13:39:00
0
4
А Бургас какво трябва да прави след като месечните карти за всички линии въобще не съществуват от години?! Аз знам какво трябва да се прави, но ако споделя, коментарът ще изчезне.
5.
До 4
24.07.2022 11:47:23
1
2
Глуп.ко никой в София не купува билетчета. Всички пътуват гратис, с изключение на тези които ползват метрото... Въобще не си наясно ама дай да коментирам..щото си мисля че много знам..
4.
Дидо
24.07.2022 08:55:24
1
5
Ми така е като я търпят самоковската учителка по руски вече 3-ти мандат!Няма простести, няма стачки, няма нищо - изводът е че на софиянци/селяндури ИМ ХАРЕСВА ДА ГИ СТРИЖАТ И ТЪПЧАТ!Щом са такива мазохисти направете билета и по 3 лв - пак НЯМА ДА ИМА ПРОТЕСТИ!!
3.
До 1
24.07.2022 07:19:42
0
7
Негодуват защото годишната карта за всички линии метро и автобус е 365 лв или по лев на ден където и да ходиш колкото и линии да смениш. На този фон 50 лв за месечна карта са много, още повече че махнаха месечната карта за една линия която беше по евтина.
2.
Долни
23.07.2022 23:41:25
3
5
Шопски кратуни
1.
Негодуват?
23.07.2022 22:15:02
0
29
"Редовната месечна карта за цялата градска мрежа ще продължи да струва 50 лв."

Бургазлии биха дали банкет! Ама тук висоооко стоим и заплатите са високи! Няма да се излагаме с разни социални подаяния като на бедните софиянци я!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Кампанията ще бъде безмилостно черна, Сглобката се разведе по най-скандалния начин Ако в тази кампания изнасянето на мръсно бельо не престане, това ще гарантира рекордно ниска избирателна активност 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра 
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори