×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Безпрецедентни 3,4 млрд. лв. за българските земеделци до края на 2022 г., отчете Иван Иванов


Безпрецедентни 3,4 млрд. лв. за българските земеделци до края на 2022 г., отчете Иван Иванов
"Всичко това, което направихме, е необратим процес. Летвата вече е високо вдигната..."
20 Юли 2022, Сряда, 21:40 ч.
Автор: Флагман.БГ, снимки: пресцентър

Министърът отчете свършеното от януари до юни 2022 г. 

„Работата по стартирането на мерки за подпомагане на земеделските производители стигна до успешен край. Осигурихме безпрецедентни 3,4 млрд. лв. за българските земеделци до края на 2022 г.“ Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов на пресконференция, на която отчете свършеното от януари до юни 2022 г. от Министерството на земеделието, съобщават от ведомството.

„Само за 7 месеца в условията на Ковид криза и последствията от войната в Украйна успяхме заедно с коалиционните и европейските ни партньори и заедно с българските земеделци да постигнем повече, отколкото е направено досега за сектора“, каза министърът.

Той посочи, че е трябвало да бъдат постигнати няколко основни цели, сред които осигуряване на продоволствената сигурност на страната и подпомагане на българските земеделци, така че те да бъдат конкурентоспособни и да произвеждат качествена продукция с висока добавена стойност на достъпна цена. „Българското правителство показа за пръв път в последните 30 години, че земеделието е приоритет за изпълнителната власт. За това свидетелства големият размер национални средства, насочени към сектора“, каза министърът.

Министър Иванов коментира, че общият финансов ресурс, разпределен към земеделските стопани в България през 2019 г., възлиза на 2,9 млрд. лв. През 2020 г. – на 2,8 млрд. лв., през 2021 г. – 2,6 млрд. лв., а до края на 2022 г. близо 3,4 млрд. лв. държавни и европейски средства ще бъдат усвоени от производителите.

Министерство на земеделието успя след преговори с Министерство на финансите да осигури допълнителни средства за държавни помощи в размер на близо 600 млн. лв. С тях общият ресурс за 2022 г., който ще получат българските земеделци, възлиза на близо 1 млрд. лв. с акцент върху малките и средни производители, отчете министър Иван Иванов.

Той информира, че Министерството на земеделието разработи и механизми за справяне с последствията от Ковид кризата и войната в Украйна, в това число - Ковид мярка; Извънредна кризисна мярка; увеличено подпомагане по хуманно отношение към свине и птици; намалена акцизна ставка на газьола; de minimis.

Паралелно продължи прилагането на съществуващите схеми за държавни помощи – за намаляване на щетите и преодоляване на последствията от природни бедствия; защита срещу болести по растенията и животните; опазване на генетичните ресурси; подпомагане за качествена земеделска продукция; инвестиционни мерки; данъчни облекчения. Докато през 2019 г. държавните помощи са възлизали на над 278 млн. лв., през 2020 г. – над 349 млн. лв., през 2021 г. – над 383 млн. лв., до края на 2022 г. те ще достигнат близо 1 млрд. лв.

Благодарение на усилията на експертите на Министерството и на ДФЗ, разплатените средства от началото на годината до момента са близо 96 млн. лв., с които са подпомогнати над 20 хиляди стопани. За сравнение, за същия период на 2021 г. са били изплатени 82 млн. лв., с които са подпомогнати 18 хиляди стопанства.

Общият ресурс, осигурен за подпомагане на земеделските стопани по пазарните мерки за 2022 г., възлиза на 143 106 217 лв. Те включват лозаро-винарската програма, пчеларската програма, училищни схеми, оперативни програми и кризисната мярка.

По кризисната мярка за овладяване на последиците от войната в Украйна са договорени 20 млн. лв. европейска помощ и е осигурено 200% държавно съфинансиране, с което общият ресурс възлиза на 62 млн. лв. Всички процедури вече са приключили и приемът по тази помощ ще бъде в периода 29 юли – 8 август, съобщи министърът. „Работим на високи обороти, тъй като земеделските производители се нуждаят от тази помощ“, каза той.

За сравнение през 2019 г. средствата, изплатени по пазарните мерки, са били близо 43 млн. лв., през 2020 г. – 50 млн. лв., през 2021 г. – близо 67 млн. лв., а до края на 2022 г. размерът им ще бъде повече от удвоен и ще достигне над 143 млн. лв.

Министър Иванов каза още, че в отговор на геополитическата ситуация и с цел осигуряване на продоволствената сигурност за кампания 2022 г. България подкрепи решенията на ЕК за дерогация и използване на площите под угари за производство, както и за увеличаване на процента на авансовите директни плащания за кампания 2022 г.

„Всички плащания към земеделските стопани са извършени спрямо утвърдения график. В края на юни 2022 г. приключи изплащането на средства за Кампания 2021 г. Над 96 хил. земеделски стопани получиха директни плащания от над 1,8 млрд. лв.“, посочи министърът.

На база извършваното през 2022 г. договаряне, обработка на проекти и заявки за плащане до края на 2022 г. по всички мерки и подмерки от ПРСР 2014-2020 г. трябва да бъдат разплатени близо 300 млн. лв. средства от ЕЗФРСР – включително за малки и млади фермери, за инвестиции в земеделски стопанства, преработка, отчете още аграрният министър.

Предстои стартът на прием по общинската мярка 7.2 на стойност близо 300 млн. лв. за реконструкция на общинска инфраструктура, информира министър Иванов, като коментира: „Това, което правим, е революционно, в края на програмния период отваряме сериозен бюджет за общините“.

Във връзка с днешното решение на парламентарната комисия по земеделие министърът отчете, че до успешен край беше доведена работата по отпускането на до 5% от ПРСР (от средствата за 2021 г. и 2022 г.) за директно подпомагане на стопаните в размер до 65 млн. лв., което стана възможно след промяната на европейски регламент. Целта е приемът да бъде отворен още този месец, за да стигнат тези средства до земеделските производители и преработватели, както и до чувствителните сектори.

„Днес с решение на МС беше одобрен проектът за новата Програма за морско дело, рибарство и аквакултури (ПМДРА) за периода 2021-2027 г. и тя ще бъде изпратена за одобрение на ЕК“, съобщи министър Иван Иванов. Той допълни, че новата програма е с бюджет 237 335 486 лв., като за седем месеца настоящият екип на МЗм приключи работата по нея.

Що се отнася до ПМДР 2013-2020, не са допуснати загуби на средства по програмата за 2021 г. и е запазена тенденцията за устойчивост, като тази година, както и последните две години, отпусналите средства възлизат на около 27 млн. лева, информира земеделският министър. Той прогнозира, че и за 2022 г. финансовият план ще бъде изпълнен и няма да има загуба на средства по програмата.

Министърът каза още, че са проведени преговори с ЕК за допълнително откриване на кризисни мерки по програмата през следващите месеци в подкрепа на операторите от сектор „Рибарство“ за справяне с последствията от войната Украйна, като разходите за тези мерки ще бъдат допустими със задна дата считано от 24.02.2022 г.

Екипът на министерството завърши и предаде на ЕК Стратегическия план на България по ОСП. В процес е отразяване на коментарите на комисията. В момента се правят ежеседмични срещи, като вече са затворени около 40% от коментарите на ЕК по документа, съобщи министърът.

„Предстои неговото одобряване до края на 2022 г. и начало на изпълнението му от 01.01.2023 г. В плана са заложени 16 млрд. лв. подкрепа за земеделския сектор в България за следващите 5 години. С плана се увеличава подкрепата за малките и средни стопани чрез засилване на преразпределителното плащане и налагане на тавани на директните плащания от 100 хил. евро на стопанство. В изпълнение на ангажимента за засилване на конкурентоспособността на българското земеделие правителството взе решение за увеличаване на държавното съфинансиране за развитие на селските райони от 15 на 60%.

Това не се е случвало досега и ни доближава до големите страни членки на ЕС“, заяви министър Иван Иванов.

За сектор „Гори“ министър Иванов отчете, че са положени много усилия за постигане на общ подход по предложението за регламент на ЕП и Съвета за обезлесяването.

Изградени са 43 склада към държавните горски стопанства и държавните ловни стопанства, като предстои те да станат 56, за директна продажба на дърва за огрев на местно население.

Обемът дърва, който ще бъде осигурен за населението през 2022 г., е с 250 000 кубика повече спрямо 2021 г.

С цел прозрачност бе въведена мярка за преминаване към електронни търгове и конкурси при продажба на дървесина, припомни министърът.

Министър Иванов посочи още, че с цел прозрачност и нулева толерантност към корупцията бяха предприети редица действия, сред които:

- регулярни и засилени извънредни проверки на дейността на редица дружества и структури от Министерство на земеделието, сред които контролът на БАБХ на ГКПП „Капитан Андреево“, „Напоителни системи“ ЕАД;

- провеждаха се регулярни срещи с браншовите организации и МЗм е в постоянен и пряк диалог с тях.

„За първи път Министерство на земеделието организира виртуална приемна, в рамките на която директорите на дирекциите в МЗм отговаряха на конкретни въпроси от граждани и организации. От март 2022 г. виртуални приемни се провеждат и в Държавен фонд „Земеделие“, каза още министър Иванов.

Той каза още, че с цел оптимизиране на работата в Министерство на земеделието и в отговор на постъпили сигнали и след множество проверки бяха извършени промени в ръководствата на редица структури, сред които Държавен фонд „Земеделие“, „Напоителни системи“, БАБХ, държавните горски предприятия и Изпълнителна агенция по лозата и виното.

Земеделският министър заяви, че в резултат на предприетите действия виждаме конкретни резултати. „От началото на 2022 г. Държавен фонд „Земеделие“ е обработил над 170 хил. бр. заявления на земеделски производители. Най-голям ръст в рамките на 159% се забелязва при схемите на Държавните помощи. За първите 6 месеца на 2021 г. са обработени 18 303 заявления, а за същия период на 2022 г. – те са 47 495 заявления на земеделски стопани. От началото на 2022 г. от БАБХ са извършени 233 362 проверки и са съставени 1178 акта за нарушения. От началото на 2022 г. Изпълнителна агенция по горите и държавните горски предприятия са извършили общо над 250 000 проверки“, каза министър Иванов.

„С това ръководството на Министерство на земеделието показа, че изпълнява поетите още от встъпването си в длъжност ангажименти за подпомагане на сектор „Земеделие“, така че той да бъде не само конкурентоспособен и модерно развиващ се, но и че екипът на Министерство на земеделието работи съвместно с българските земеделци и в защита на техните интереси. Всичко това, което направихме, е необратим процес. Летвата вече е високо вдигната и всеки в това министерство трябва да гони тези високи цели и нива на подпомагане на земеделските стопани“, обобщи министър Иван Иванов.


В категории: Бизнес , Политика


Флагман.БГ "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара "Газпром" отчете загуба от 7 млрд. долара 04/05/2024, Събота 12:30 0
Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 1
16
Коментара по темата
16.
Смешно,а?
21.07.2022 10:19:55
0
0
Ръстът на БВП ще бъде 2%, инфлацията официално е 16, неофициално подминава 40%. Работейки, всеки българин е обеднял. Средно Тоя несретник се радва,
че има увеличение на фиш. Какво правим, когато спестяванията свършат?При Херсонската марда БВП беше -6%, банкова и финансова криза и оттогава маса народ са безимотни длъжници до гроб,
15.
Опааа
21.07.2022 09:13:18
0
0
До 14
Май ищо не помниш..."излиза от батака" за да я вкарат в най- големия от времето на Жан. Помним,помним и ни държи яко влага....
14.
Бургазлия
21.07.2022 07:36:36
10
0
Помним, я! За 12 години два пъти България излиза от Батака - 2009, 2014, помниш ли? Обаче този път излизане няма..
Когато отидеш на касата на "Лидъло" си покажи фиша! Аматьор.
13.
???
21.07.2022 06:29:54
1
1
И пак ядем вносни плодове и зеленчуци!
12.
Боже
21.07.2022 00:27:42
3
16
Бургас е известен, че в него обитават най-жалки те хора, а като четеш коментарите само умници. Разбират от всичко. ПП ограбили държавата? Ами вижте си фишовете за заплата през последните 12 год, вижте пенсиите на Вашите близки в региона, вижте в Бургас едно отворено производство, вижте болниците, вижте правосъдието през тези 12 год. Прости прости прости
11.
Пегасус на Лорер
20.07.2022 23:49:42
34
3
50 отрицателни вота за 5 секунди!!!
Трябва да си тъп и ограничен трол, за да набучиш толкова менте вотове :))))
Не те ли светна Лорер, че не трябва да се прекалява с минусите, когато се разкриват далаверите на ПП?!?
Когато си Прост и Тъп е за цял живот, имайте го на предвид малоумни и надрусани тролчета на промяната!
10.
Много се е отпуснало ОПГ-ПП
20.07.2022 23:37:13
83
11
Преводът от 890 хил. щатски долара от Москва към руското посолство в София е бил разблокиран.
Решението за това е взето вчера и е подписано от премиера в оставка Кирил Петков, след като му стана ясно,че не може да ги щипне, както другите милиарди от хазната!
Лакомо дупе, кръв сере, а гъз глава затрива!
9.
zemedel4e
20.07.2022 23:23:46
1
4
ee aiii vreme be6e, 4e sam o6te sas staroto Bentley 2020 godina a sega ima novo , a i iskam da kupq 20 elektri4ki za lubovnicite , napravo na edro ot bova kar
8.
До 7 педалчето от паветата
20.07.2022 23:08:01
33
12
Наемането от Даниел Лорер на PR екип от Израел е знаково. Израелците са известни с правило №1 на "Мосад" - "Война се печели с измама". И много пари, дадени на "важните агенти".

PR екипът на израелците стартира предкампанията остро - "Клиентът ни ще стане популярен, изправяйки се срещу най-големите!".

Всякакви методи са приложими, само прокситата на Прокопи да си изпълнят мисията по оневиняването му и връщане на запорираните капитали!!!
7.
Д-р Саян до 6
20.07.2022 22:57:50
17
36
Ела при мен моето момче, не го отлагай повече. Говорих с майка ти, жената е готова да започнем лечението.
6.
ОПГ-ПП страх ги тресе
20.07.2022 22:39:30
47
27
Израелците на Лорер са пуснали софтуер, тип Пегасус, който да генерира отрицателен вот на всяко мнение против ОПГ-ПП!
И машините на Мадуро няма да ви спасят от народната любов, гадове крадливи!
Видов ден има и за ОПГ-ПП и компания!
Няма да Ви се размине!
5.
Boko the pumpkin
20.07.2022 22:08:26
14
51
Тия са е.ати шматките, аз щях да им дам 400 милиона, а трите милиарда да ги ухапя. Малоумници :)))
4.
До 2
20.07.2022 22:03:22
52
26
Ако на земеделците така ще им отпускат парите, както на хотелиерите, смятай и хляб няма да има!
ПП и компания само вземат, не дават, но винаги щипват максимума....
3.
Bai
20.07.2022 22:01:06
3
14
Т'ва всичкото са окрадени и загробени пари, к'во се тупате в гърдите? Реално няма нищо направено и/или произведено за да се улесни живота на човека, Българина 1 стотинка няма да види или усети от тия пари! Всичко отива за разни зърнени,горски и т.н. босове и от там една малка част в джоба на разни най-много 4 годишни измекяри, дето накрая даже и интервю дават съссамодоволна усмивка, вместо да висят на въже за врата, на входа на родното си село за назидание...
2.
?
20.07.2022 21:54:15
4
11
Хотелиер или земеделец да си в тая държава:)))
1.
Ясно защо не пускате кокала
20.07.2022 21:49:39
49
18
Комисионерството е основен инструмент на Правителството в оставка!
От енергоносителите 30% лапнаха, не вярвам да е по-малък процента от парите на земеделците!
Това си е милиард, за това и меморандума с GEMCORP решихте да прекратите, след като крихте доклада на ДАНС 3 месеца, белки се отмирише!
Ще има доста присъди от най-високите етажи на властта, дори интригата с Рашков, няма да ги спаси!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Синът на Чарли Чаплин по-евтин от Лили Иванова Наследникът на великия актьор се изявява пред българска публика за 60 лева, примата иска по 600 за концерт в лозята Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП
Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори