×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

10 години от атентата на летище Бургас: Висши държавници, управленци и дипломати почетоха паметта на жертвите


10 години от атентата на летище Бургас: Висши държавници, управленци и дипломати почетоха паметта на жертвите
Кметът Димитър Николов, областният управител Стойко Танков, народните избраници Петър Кънев, Жечо Станков и Даниел Митов, както и американският посланик Херо Мустафа бяха сред гостите на церемонията
18 Юли 2022, Понеделник, 21:05 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ снимка: Авторът

Възпоменателната церемония ни върна в един от най-ужасните дни в историята на Бургас

10-ата годишнина от терористическата атака на летище Бургас при която бяха отнети шест човешки живота, бе отбелязана днес с възпоменателна церемония. Флагман.бг предава на живо. (ВИЖТЕ ТУК)

Сред официалните гости на събитието бяха посланикът на Израел в България Н.Пр. Йоралам Елрон, посланикът на САЩ Н.Пр. Херо Мустафа, кметът на Бургас Димитър Николов, областният управител Стойко Танков, министърът на туризма Христо Проданов, народните представители Петър Кънев, Жечо Станков, Даниел Митов, Кристиан Вигенин, Иван Ченчев, Севим Али, Ешереф Ешереф, Фатме Рамадан, Джейхан Ибрямов, председателят на ОбС Бургас проф.Севдалина Турманова, директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов, изп.директор на УМБАЛ Бургас д-р Бойко Миразчийски, началникът на ВМА ген.майор, проф.д-р Венцислав Мутафчиийски, бившият вътрешен министър Цветан Цветанов, представители на ДАНС, президентството и Българския червен кръст.

Припомняме, че терорист взриви бомба в багажното отделение на автобус с израелски туристи на паркинга пред стария терминал. На място загинаха петима израелски граждани, както и шофьорът на автобуса – българинът Мустафа Кьосев. Други 35 бяха тежко ранени и само професионалната и бърза реакция на българските лекари спаси животите им. 

Кметът Димитър Николов, до него е Деляна Славова, съветник на президента по външните работи, а след това са посланикът на САЩ в България Н.Пр.Херо Мустафа и посланикът на Израел Н.Пр.Йоралам Елрон 
Депутатът от БСП за България Петър Кънев (вляво), неговият колега от 47-ото НС Иван Ченчев и областният управител на Бургас Стойко Танков

Кметът на Бургас Димитър Николов отдаде почит към жертвите на зловещия атентат и си спомни за тежкия 18 юли 2012 година. Малко известен факт е, че Николов е бил на летището 20-ина минути преди терористът да взриви автобуса, за да изпрати представител на международна организация, който бе на работно посещение в Бургас.

„Веднага след като излетя самолета получих обаждане, че нещо се е случило на терминала. Първоначалната инфорлация бе, че се е взривила цистерна. Първите минути, след като разбрахме, че е атентат бяха шокиращи. Незабавно се обадих на тогавашния изп.директор на УМБАЛ Бургас д-р Георги Матев. Той ми каза, че се нуждаят от много кръв. Говорих с Министерството на здравеопазването, директора на Кръвния център. В същото време пуснахме съобщение и много лекари, които почиваха по Черноморието незабавно се отзоваха, за което им благодаря. Спасиха много човешки животи“, разказа Димитър Николов в живото предаване на Флагман.бг.

ВИЖТЕ ЕМОЦИОНАЛНОТО МУ СЛОВО НА ОФИЦИАЛНАТА ЦЕРЕМОНИЯ

„Станахме жертва на световния тероризъм. За съжаление и България бе споходена от това нещастие. Дошъл съм да почетен паметта на тези петима граждани на Израел, както и на нашия сънародник. Моите почитания към всички тях“, каза депутатът от „БСП за България“ инж.Петър Кънев в живото ни предавате от мястото на събитието.

„Радвам се, че толкова хора се събират тук, за да се поклонят пред жертвите на този атентат. Важно е да се помни от следващите поколения и дай Боже да не преживяваме нещо подобно“, заяви от своя страна областният управител на Бургас Стойко Танков.

Депутатът от ГЕРБ-СДС и експерт в сферата на енергетиката и икономиката Жечо Станков си спомни, че в деня на атентата е бил в Германия. Трябвало е да кацне минути преди атентата на летището, но административни процедури са го забавили и е изпуснал полета си.

„Тази трагедия остави траен отпечатък в съзнанието не само на всички бургазлии, а и много българи. Възмездие едва ли някога ще бъде получено, но такива събития показват как хората в трудни времена могат да се обединяват и помагат“, допълни той.

Зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов с бургаския депутат и експерт в сферата на енергетиката Жечо Станков поднасят венец пред мемориала на летището

Сред официалните гости на възпоменателната церемония бе и началникът на ВМА ген.майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски. 

„Наш екип, заедно с екип от Пирогов и Варна бе изпратен на място и мисля, че направихме каквото можахме. Факт е, че всички, които след това бяха евакуирани в Израел оцеляха и са живи. Бих отличил целия екип на ВМА. Всички бяха на високо ниво и най-вече колегите от бургаската болница, които се справиха великолепно. В първия час след атентата бяха прибрани всички ранени, настанени бяха по легла. Определено бе кои ще претърпят операции. Изобщо, организацията бе на най-високо ниво, въпреки факт, че беше в разгара на лятото и болницата бе препълнена“, каза проф.Мутафчийски пред Флагман.бг.

Той разказа, че е разбрал за атентата, докато е бил на лятната си почивка в Черноморец. Незабавно се отзовал и сред първите лекари, които директно влязоха в операционна и се бориха, за да спасяват живота на пострадалите.

Посланикът на САЩ в България Н.Пр.Херо Мустафа е в Бургас от няколко дни. Днес тя почете паметта на жертвите на атентата 
Ген.майор проф.д-р Венцислав Мутафчийски отбеляза, че бургаските лекари са демонстрирали страхотен професионализъм и помогнали да десетки пострадали след атентата 
Зам.-председателят на 47-ото НС Кристиан Вигенин в разговор с кмета на Бургас Димитър Николов
Бившият вътрешен министър Цветан Цветанов с посланика на Израел от 2012 година в България Шаул Камиса Раз
Директорът на ОД на МВР в Бургас старши комисар Калоян Калоянов
Кметът на Бургас Димитър Николов поздравява американският посланик Н.Пр. Херо Мустафа, вляво от него е почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов, а в средата - посланикът на Израел в България Н.Пр.Йоралам Елрон
Близки на жертвите още не могат да преодолеят загубата 

 




В категории: Бургас


Флагман.БГ Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка 02/05/2024, Четвъртък 22:00 1
Май ще е прекрасен за 4 зодии
Май ще е прекрасен за 4 зодии 02/05/2024, Четвъртък 21:20 0
17
Коментара по темата
17.
бг
19.07.2022 17:25:23
0
0
Защо не дадете хората от ЦСМП Бургас, който бяха там на 10мин, и участваха пряко в спасяването и транспортирането на пострадалите до спешното на УМБАЛ БС, ами тези дето нямат нищо общо с това, с изключение на професор Мутафчиев.
16.
Софра
19.07.2022 13:09:56
0
4
имаше само за служителите на ДАНС, участвали в разследването :) наречето го помен!
15.
Ученик с айфон 14
19.07.2022 00:21:16
2
4
Херо вавилонска(иракска) еврейка мизрахи(на иврит източна)
40%от население Израел са мизрахи
35% руско-украинско полски юдеохазари
15%са евреи сефаради
7% са йеменски НАЙ-чистите по ДНК на 12стари племена евреи,малък процент черни етиопски и др евреи
ХЕРРО+на вавилонски иврит ЛИГАВЯ се,Говоря по лигаво по бебешки

ХаРРО-на иврит Планинска, Горска ,Жена от гората,слязла от планината
МУСТАФА/МУШТАФА-и на арабски и на иврит означава ЗАЛИВАМ ,Наводнявам пазар с евтини стоки ,разливам,Разреждам,Подбивам цена
14.
Uooooou
18.07.2022 22:41:03
0
14
Зелените ме накефиха. Търбушиха колите наред,няма депутати няма дипломати . Евала на шефа им ,явно има топки и си държи на хората. Доста се помотахме на опашката но сеира беше як. Да гледаш как тюмбели с карти и несеота отварят багажници като всички....не се вижда всеки ден .
13.
Баси правежите
18.07.2022 22:39:30
0
20
Комунделите Вигенин и Кънев къв го дървят там че нещо не се сещам?
На годишнината от атентата в църквата Света Неделя защо не поставиха венци?
Аа, сетих се!
Защото тяхната 100летница го организира и извърши.
Боклуци долни!!!

п.п
Айде трийте флегми.
12.
*********
18.07.2022 22:29:52
3
7
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
11.
Тъъъъъпс
18.07.2022 22:27:32
0
10
Рачо муътъ що още е на коня ? Тая гад няма ли пенсия за него ?
10.
Масони
18.07.2022 22:24:41
2
18
На снимките всички са много усмихнати и весели. Сигурен съм, че така се "празнува" такова ПР-ско събитие . Сигурно и хапване и пийване е имало - весела работа. По огромните шкембета можем да познаем, колко такива "събития" обикалят.
Дъното..../начело с ГРОБ/
9.
*********
18.07.2022 22:02:31
2
16
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържа недоказуеми твърдения, касаещи конкретни личности.
8.
Чичо Митко
18.07.2022 21:58:23
3
24
Ох тези грепаджии не разбраха ли, че с нелепи снимки по всякакви събития няма реабилитация. Трябва да си изключително прост да забравиш 12 години стригането и шамарите на тази шайка, че да им повярва някой отново. Най-простичкото решение е разпуснете я тази партия и ни отървете достатъчно грепахте. Тези грепаджии които имат мерак и пари за политическа кариера да си направят нова партия, която няма нищо общо с ББ ЦЦ и Дебелото момче.
7.
.....
18.07.2022 21:51:53
4
17
циркаджиии не ами пълен смях на килограм . Лицемерие от всякъде Мустафа начело се кланя на евреите че и равин има някаква особа там. Кмета се чуди на кой по напред да се кланя. А Руските туристи къде са се пита в случея ?! На къде я водят тея хора държавата към какви зависимости никому не е известно ! Каква съпричясност към евреин ,че те нашите сестри медици им взеха златото в Болницата . Хахахах всичко е фалш ....
6.
Гост
18.07.2022 21:47:03
1
15
Само шмиргели гледам
5.
Пациент
18.07.2022 21:41:50
1
24
Не знаех, че българските власти спасявали животи. Все си мислех, че работа на лекарите е това. Нищо, другия път като ме заболи корем, право в общината ще ида.
4.
0888
18.07.2022 21:37:04
1
24
Потресаваща простотия...всичките тюфлеци събрани на едно място
3.
Селянин от Странджа
18.07.2022 21:31:44
1
19
Софра имаше ли???
2.
Бс
18.07.2022 21:30:17
2
27
За снимки сме първи.
1.
x
18.07.2022 21:21:07
3
33
Циркаджии.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите ГЕРБ изправя Росен Желязков срещу Никола Минчев от ПП за водач на евроизборите Мария Габриел няма да е кандидат за Европарламента Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на  Габриела Пеева Велико Минков щастлив, след като ДНК експертизата потвърди, че е баща на детето на Габриела Пеева Сестрата на убитият Пейо Милена Йорданова пък сподели, че няма драма, защото той никога не е твърдял, че детето е негово Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Разпети петък e, вярващите не пият днес дори и вода Камбаните ще забият траурно след опелото Христово Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Венелин Венков напуска „Ку-Ку Бенд“ Слави Трифонов ще търси нови барабанист и певица с конкурси Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Овенът да внимава с парите, а Козирогът ги привлича като магнит Хороскоп за деня – 3 май 2024, петък Петте малки тайни на щастливата връзка Петте малки тайни на щастливата връзка Никога не изневерявайте на себе си 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват 5 неща, които карат мъжете да се отдръпват Мъжете следят за това дали имате общи интереси и хобита Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Помните ли черния 2 май през 2015 г., когато Даниел прегази 8-годишния Страхил на бул. „Т. Александров“ Изминаха 9 години - черното БМВ на бургазлията влачи 40 метра детето, без да спре Май ще е прекрасен за 4 зодии Май ще е прекрасен за 4 зодии Вижте кои са късметлиите Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта
Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария  Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Правил ли е Доналд Тръмп секс със Сторми Даниълс? Милиардерът се изкара жертва на порноактрисата Изнудвала го за пари, а адвокатът й бил замесен и в други подобни мръсни сделки със знаменитости  Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Ако в жк. "Меден рудник" ви е скъпо, отидете в Лондон - средният наем е над 3000 евро Повишение се отчита и в други градове Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори