×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

С маски в болниците от днес, очакват пика на новата ковид вълна до няколко седмици


С маски в болниците от днес, очакват пика на новата ковид вълна до няколко седмици
Вирусологът проф. Ива Христова прогнозира, че едва ли ще се стигне до затваряне на училища заради подвариантът BA.5 на COVID-19
18 Юли 2022, Понеделник, 08:10 ч.
Автор: Флагман.Бг

Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни

Връщат маските в болниците и социалните заведения, съобщава Нова телевизия. Решението влиза в сила от днес в шест области на страната заради високата заболеваемост. Това се отнася за София, Варна, Бургас, Добрич, Враца и Перник.

Освен това се предлага там, където е възможно, да се въведе и работа от дистанция. Предпазните маски в градския транспорт остават препоръчителни.

Затваряне на бизнеси и изискване за COVID сертификати не се предвиждат към този момент.

Междувременно директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова каза в „Денят започва“ по БНТ, че се очакваме пикът на новата ковид вълна да е достигнат до няколко седмици.

“COVID-19 не си е отишъл, няма намерение, а и къде да отиде? България е в положение на надигаща се вълна, като очакваме доста по-голям брой случаи“, обясни тя.

„Съдейки по положението в Западна Европа пикът достига, когато почти 100% от пробите са от новия подвариант на Омикрон - BA.5. Предварителните данни показват, че към края на юни у нас разпространението е поне на 50% и към юли се увеличава на над 65%“, заяви Христова.

"Очаква се в следващите няколко седмици да достигнем пика, което означава че до края на август ще имаме пълно доминантно разпространение на подварианта BA.5", добави тя.

Вирусът протича по-леко за разлика от предишни вълни, но заболеваемостта продължава да е висока.

"Този вариант на коронавируса е по-лек, но ако може да се предпазим, нека да го направим предварително. Защо да си съсипваме лятото? Много важна е индивидуалната здравна култура. Мерките са ясни - индивидуалното съзнание може да предпази човек. Носене на маски там, където има масови събирания на закрито, особено в градския транспорт", подчерта вирусологът.

„Как ще бъде приложен в действие новият национален план за справяне с COVID-19 зависи от положението. Има пет големи зони в страната, за които се следи не само заболеваемостта, но и заетостта на болничните легла и по-специално, интензивните“, добави тя.

"Поради по-лекото протичане няма да бъде така натоварена здравната система, точно заради това се очаква, че няма да стигнем до тежки нива на рестрикция", изтъкна проф. Христова.

Тя отново подчерта, че най-добрата защита е ваксинацията. В момента в страната има достатъчно количество иРНК ваксини, като продължаваме да получаваме и нови количества.

Според проф. Христова връщането на направления за PCR тестове ще ограничи разпространението на заразата.

"Препоръчително е, защото ще облекчи системата и ще хване много от случаите които не се тестват, а в същото време са болни и заразяват следващи хора“, каза още тя.
 


В категории: COVID-19


Флагман.БГ 5 неща, които мъжете искат силно 5 неща, които мъжете искат силно 04/05/2024, Събота 22:00 0
9
Коментара по темата
9.
Hdbddn
18.07.2022 14:19:24
0
7
Пак почнаха с лъжите платените боклуци
8.
RAdka omnikrona
18.07.2022 14:08:15
1
0
Mangarovci,drugiq tretiq oniq ,radka ,konstantinovci pokriha sa nqma gi v flagman da ne sa na po4ivka v Slan4aka
7.
Хмммммм
18.07.2022 11:39:20
0
16
Само за инфо:
за миналата година починалите С журналистическата болест са 8 000!!!!!
От сърдечно-съдови заболявания 75 000!!!!!!!!
Не си спомням данните за раково болните! Но не е ли време да се обърне внимание на тези заболявания, а? Може ли толкова дебили в тази страна? И после защо сме на този хал! Еми ей за това! Защото някои са намерили начин да смучат пари от грип! ИЗРОДИ! А пред кабинетите на онколозите има тълпи от хора! Засрамете се!
6.
Оффффф
18.07.2022 11:10:15
1
14
Аман от корумпирани и в здравната система.
Тъкмо се замисля ако не за връщане в България, поне за по- дълъг престой с цел проучване на "хавата" и веднага ми излизат подобни новини да ми напомнят защо съм навън.
5.
Дуньо Простия
18.07.2022 09:59:45
2
21
Трета година един и същ некадърен сценарий, едно и също лошо изпълнение.
Само простотията се развива - става все по-голяма.
4.
Az
18.07.2022 09:05:38
4
31
ИЗМАМАТА ПРОДЪЛЖАВА
РАЗНИ ПОРЪЧКОВИ БОКЛУЦИ БЪЛВАТ ГЛУПОСТИ ПО МЕДИИТЕ
НЕ ИМ ОБРЪЩАЙТЕ ВНИМАНИЕ,ВСИЧКО Е ЗА ПАРИ И НА НИКОЙ НЕ МУ ПУКА ЗА ХОРАТА
3.
_nib_
18.07.2022 08:49:41
1
24
Преведоха парите на нашите мръсни продажници от фондация рокфелер...За останалите прандемията е мижав интерес.
2.
Таня
18.07.2022 08:46:53
3
31
И защо младите и здравите да се ваксинират за леко неразположение за 3-4 дни ми кажете. Ама ви е заповядано все тази песен да пеете. Ако ваксинираните не заразяваха останалите щеще да има логика, но това не е така и въобще при този щам с изключение на тези на 60 години и хронично болните няма никакакво логично обяснение защо да се ваксинират хората.
1.
!!
18.07.2022 08:35:53
1
37
Насочете усилия към превенция на сърдечносъдови заболявания, диабет, рак и наднормено тегло. Още преди ковид сме на челни места по смъртност със средна продължителност на живота от максимум 70г!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Христос Воскресе! Бургазлии посрещнаха Великден на пл. "Св. св. Кирил и Методий" Две огромни видеостени излъчваха службата на живо, за да може всеки присъстващ да стане свидетел на службата На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ На живо във Флагман.бг: Стотици бургазлии се събират за Пасхална служба в храма „Св. св. Кирил и Методий“ Църковният ритуал за възвестяване на Христовото Възкресение започна в 23:30 часа "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop "Бaлĸaнтypиcт": Иcтopиятa нa нaй-cтapия бългapcĸи тypиcтичecĸи oпepaтop Πъpвoнaчaлнaтa ĸoнцeпция зa cтpoитeлcтвo нa Cлънчeв бpяг, ĸaĸтo и нa Злaтни пяcъци e cгpaдитe дa бъдaт нe пo-виcoĸи oт тpи eтaжa Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Кой е най-вредният работен навик и може да ви вкарат в лудница Очакването, че служителите ще бъдат на разположение 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата, оказва голям натиск върху работниците Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите Бургас загуби маестро, Бог прибра Емануил Арнаудов да дирижира хора на ангелите На свят ден Господ прибра композитора, който организираше Международния младежки театрален фестивал "Бургаски Изгреви" Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог Проф. Иво Христов: България е умираща страна! Да си оптимист означава да си глупак или демагог По думите му "каквото наредят началниците отвън, това ще стане“ след изборите Ракът ни отне обичана учителка Ракът ни отне обичана учителка Радка Тодорова се бореше с онкологично заболяване - мозъчен тумор Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Брутална катастрофа, цяло чудо е, че има само един пострадал Инцидентът е между 3 леки коли Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Никулден ще е през май в Бургас, Веселин Маринов идва на Тройката Бургас възстановява една стара традиция - да празнува Летен Никулден  Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Какво издава любимата порода куче за вашия характер? Изследователите оцениха пет основни характеристики на личността на собствениците на кучета от различни породи, наричани още "Големите пет"
Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Колко пъти на ден трябва да се храните, за да сте здрави и да не напълнявате? Има състояние на тялото, което възниква при продължително отсъствие на храна, в резултат на възбуждане на страничните ядра на хипоталамуса - това е глад Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Европа срещу свръхтуризма - какво стои зад тази реакция Hямa иĸoнoмичecĸи ceĸтop, имyнизиpaн cpeщy нeблaгoпpиятни eфeĸти, нo в тypиcтичecĸaтa индycтpия тe ca yпpaвляeми c пoдxoдящия нaбop oт пpeдпaзни мepĸи и пoдxoдящaтa ĸoмбинaция oт пoлитиĸи Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Всички пенсионери ще са щастливи от тази новина Минималната пенсия скача на 620 лева  Почина един от основателите на ГЕРБ Почина един от основателите на ГЕРБ Йордан Кюмюрджиев беше открит и принципен човек, който не приемаше лицемерие и сляпо партийно послушание Тази скандална реклама взриви социалните мрежи Тази скандална реклама взриви социалните мрежи В тв клипа три млади жени се наслаждават на вкуса му, като едната прави двусмислено изказване със сексуален подтекст Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Това е "Ергенът" от "Хелс Китчън" Чоткин вдига сватба с Полина Педофил ли е Кевин Спейси Педофил ли е Кевин Спейси Поемам пълна отговорност за миналото си. Но не мога и няма да поема отговорност или да се извинявам на всеки, който е измислял неща за мен или е преувеличавал Болната Михнева сама на Великден Болната Михнева сама на Великден За празника Чапа излиза от хосписа, в който живеят с журналистката Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Щерката на Стоичков ражда от богат венецуелец Христина чака момче от новия си годеник Карлос през октомври Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори