×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

HIMARS лишиха Русия от основното ѝ предимство на фронта в Украйна


17 Юли 2022, Неделя, 15:40 ч.
Автор: Флагман

Руската армия ще трябва да пренастрои логистиката си, ако иска да намали ефективността на ударите на противника

Руското командване не успя да отпразнува подобаващо първия за три месеца оперативен успех, постигнат в района на Лисичанск, и украинската армия върна противника към трудното всекидневие на войната на изтощение, пише meduza.io, цитирани от вестник Сега.

Русия постигна успех, благодарение на количественото си предимство в артилерията (според западните оценки - в пъти). Украинското командване обаче намери начин да съкрати това предимство с помощта на модерното западно оръжие, което започна да получава - ракетните системи за залпов огън HIMARS с високоточни ракети към тях. Бяха нанесени удари по най-слабата част на руската военна машина - логистиката. Сега руското командване ще трябва да измисли начин да промени системата за снабдяване на войските си в Донбас и Херсон. Не е ясно дали без мобилизация това може да стане.

Само за десетина дни украинските военни взривиха около 20 големи склада за боеприпаси (б.р. - вече са 30) в дълбокия тил на руската армия (на 40-80 км от фронта). В повечето от тях бе унищожен целият запас от снаряди и ракети. Ударите бяха нанесени с току-що доставените от САЩ и Великобритания HIMARS и M270. Така украинското командване показа, че има далекобойно високоточно оръжие и може да го използва, намира ключови цели, които до доставката на HIMARS не можеше да унищожи, и може да постави под заплаха цялата логистика на руската армия, както и нейното преимущество в артилерийска мощ.

Какво отличава HIMARS от съветските системи?

Системата има три основни предимства пред съветските системи за залпов огън, които се използват и от Русия, и от Украйна във войната ("Град", "Ураган" и "Смерч").

Първо, стандартните ракети за HIMARS - GMLRS, имат състема за управление чрез GPS, която ги прави много по-точни от съветските. Отклонението е само няколко метра, срещу 200 метра при "Ураган" (при стрелба на 35 км).Така HIMARS може да поразява цели при по-малък разход на ракети.

Второ, по-малкото количество ракети за изстрелване (само 6) прави HIMARS по-леки и по-бронирани. Те са много по-защитени срещу унищожение - изисква се избухване на голям боеприпас в близост, т.е. те може да бъдат поразени само с високоточно оръжие.

Трето, ракетите се доставят в готови контейнери по 6, което позволява бързото презареждане на системата (за минути). Съветските системи изискват презареждане с една ракета в продължение на поне 10 минути. Това влияе както върху скоростта на стрелба, така и върху нейната защитеност от удари (HIMARS няма нужда да остава дълго на едно място за презареждане).

Защо складовете за боеприпаси станаха основна цел?

Складовете не са единствената цел. Така например, вероятно в резултат на удар с HIMARS на 11 юли бе убит командирът на 20-та гвардейска мотострелкова видизия пол. Алексей Горобец и няколко офицери от неговия щаб.

Но складовете определено са основна и логична цел. Главното предимство на руската армия на фронта в Донбас, Харковска, Херсонска и Запорожска области е в количеството артилерия и добрата система за доставка на боеприпаси за нея. Снарядите се доставят по жп линии в складове, които се намират на няколко десетки километра от фронта, а оттам - по няколко пъти на ден с автотранспорт до фронта. Досега украинската армия не можеше да направи нищо, за да прекъсна тази линия на снабдяване.

Складовете, за разлика от артилерията, са много подходящи за удар с GLMRS: те са с известни и несменяеми координати (удобни за удари с GPS), тяхното местонахождение лесно може да бъде открито както с помощта на агентурата, така и с технически средства (например американските спътници). Да се маскира такова съоръжение, което се намира редом с жп линия, от където редовно излизат десетки военни камиони, е невъзможно.

Получи ли украинската армия решаващо предимство?

Това е предимство, но не е съвсем решаващо. Украинското командване получи силно оръжие във войната на изтощение. Засега не е ясно как бомбардировката на складове влияе върху възможностите на руската армия, защото тя съвпадна по време с прегрупирането на силите след края на операцията край Лисичанск.

Някои от подразделенията, в това число и артилерийски, се прехвърлят на други направление и интензитетът на използването на артилерията е намален. Това, което може със сигурност да се каже, е, че Русия ще трябва да хаби огромни ресурси в лова на HIMARS и M270 и за изменение на системата за логистика - при това без гаранция за успех.

Какво може да направи руската армия?

Като цяло Русия има два варианта - да унищожи малкото засега съвременни системи за удар на украинската армия или да премести складовете си, като ги изведе извън обхвата на обстрелите, или поне да направи ударите по-малко ефективни, като намали размера на складовете. И двата варианта са трудни за изпълнение.

Унищожаването на двайсетина (толкова HIMARS и M270 ще бъдат доставени в Украйна до края на юли) добре защитени и мобилни системи, които могат да стрелят, намирайки се на десетки километри от линията на фронта, е почти неизпълнима задача за руската армия. Артилерията трудно ще улучва такива цели заради тяхната мобилност и добра защитеност, а и заради факта, че те могат да действат от дълбокия фронт на противника, където разузнаването и бързите указания за удари са трудни, почти невъзможни. Ако украинските оператори на HIMARS не допуснат някаква голяма грешка, е малко вероятно руската артилерия да унищожи тези системи. С такава задача би могла да се справи авиацията, която има системи за локализиране на наземните цели, но, както показа тази война - руската авиация не може да действа постоянно далеч зад линията на фронта, тъй като се опасява от все още действащата ПВО на противника.

Да се преместят складовете също не е проста задача. За да излязат от зоната на действие на HIMARS, те трябва да са на над 90 км от линията на фронта. Това веднага рязко ще влоши снабдяването на военните части на първа линия. Причината е, че боеприпасите се доставят от Русия до зоната на бойни действия по жп линия. На гарите в Южна и Източна Украйна те се разтоварват ръчно от войниците (руската армия няма специализирани разтоварващи кранове) и се преместват в склад там. От тези складове се товарят камионите, доставящи боеприпасите до фронта. Товарят ги отново войници и отново ръчно.

Така товаренето на боекомплект може да отнеме няколко часа. Още няколко часа са нужни, за да стигнат камионите до фронта, още няколко часа за разтоварване и обратен път. Когато складът е на 40-60 км от фронта, камионите могат да правят по два курса на ден. Ако разстоянието се увеличи до 90 и повече км, ще е възможен само един курс. Руската армия не може просто да увеличи количеството специализирани камиони, тъй като и преди войната те бяха малко )в сравнение с армиите на САЩ и някои страни на НАТО), а и след загубата на хиляди камиони през февруари и март дефицитът е още по-голям.

Разпределението на боеприпасите по множество по-малки складове би било ефективно - именно така решава проблема с ракетните удари украинската армия. Но задачата на украинските логисти е много по-малка по мащаб )по-малко количество боеприпаси). Без масова мобилизация руската армия трудно може да направи същото със своята мощна артилерия - в мирно време тиловите, логистичните и складовите подразделения бяха сформирани главно от наборници, които, поне на теория, сега е забранено да се изпращат в зоната на военните действия. Досега с логистиката в тази зона се занимаваха специални части, доокомплектовани с наемници. В Донбас с товаренето и разтоварването помагаха местни или докарани от Русия доброволци. Малко вероятно е да се децентрализира ефективно система за логистика, страдаща от дефицит на работна ръка - преразпределението по множество малки складове изисква автоматизация и ясно планиране - нещо, в което руската армия не е силна

Но дори ефективността на логистиката на руската армия да се понижи, това не означава, че украинската армия със сигурност ще спре нейното настъпление и бързо ще освободи окупираните територии. Сами по себе си HIMARS не могат нито да завладяват, нито да удържат територия. Те са само още един пласт от военния потенциал, който е нужен на Украйна за победа в тази война.


В категории: Войната в Украйна


6
Коментара
Почина известен футболен треньор
Почина известен футболен треньор 29/04/2024, Понеделник 13:52 0
Флагман.БГ Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители 29/04/2024, Понеделник 12:01 2
6
Коментара по темата
6.
До 5
17.07.2022 20:07:37
11
14
От грешно място черпиш информация. Ще видим накрая кой е затънал.
5.
мислещ
17.07.2022 19:35:14
16
14
Голям кеф ми прави, да гледам как с всеки ден Русия затъва все повече в блатото, а кремълското джудже пикае газ, че не му излезе сметката !
4.
до 3
17.07.2022 19:00:50
9
21
И кое точно селце отвоюваха укрите благодарение на хамериканското чудо-невиждано ?
Отвоюваха деревнята Небивалое.
Сега го търсят на картата.
3.
Коментар 1 и 2 са
17.07.2022 18:11:45
20
19
Един и същ, типично ограничен русдебил, който за да бъде "по-убедителен" първо пише изключително шизофренен коментар, а после, само, след 18 мин. добавя втория, всякаш да затвърди тъпизмите, си. Толкова елементарен, може да бъде само бг русороб, пациент на кремълската психиатрия. Иначе, статията е много пространна и отговаря на реалнистта и фактите, като, най-показателнито е ръчното зареждане на руските Смерч и Ураган и ръчното претоварване на боеприпасите от жп гарите на камионите. Ами, то в страна в която, няма пътища, изобретения, иновации и никакъв прогрес, всичко е ръчно, там интелект и мисъл, не съществуват.
Русоробската мъка е тежка и само на фантазии, не се живее, лесно.
2.
Kik
17.07.2022 16:13:56
19
26
До номер 1
Прав си.Ако някой следи някоя от интерактивните карти с войнните действия в Украйна,ще види че украйнаките артилерийни успешни удъри са средно между 2-5 на ден.Руските в това време са средно между 10-50 на ден…При тази статистика незнам за каква ефективност на Украйна говорим и за какво изравняване на силите…
1.
хайде пак една и съща статия във всички сайтове
17.07.2022 15:55:51
23
32
Тази глупост е публикувана и в сега.бг и къде ли не. Едно към едно.
Чиста пропаганда.
Доставени са 12 от тези системи които работят по двойки.
Едната двойка бе унищожена преди няколко дни.
Днес, Минист. на Отбрана публикува видео от унищоването на една такава система ( не знам дали е онази от преди няколко дни или вечер са ударили още една)
Ето го видеото : (тук пишете ютубе.ком)/watch?v=QyyxjTxVSN8
А една система бе продадена на руснаците за ... 90 000 долара и сега е в ръцете на ЛНР.

Та не разбрах кое точно селище са си върнали или какво точно освен среднощни бомбардировки над тила доведоха тези американски системи ?
Градовете Северс и Солидар са в оперативно обкръжение а на Бахмут ДНР, са в кварталите му.
Та какви точно са "упехите" на урайнците след доставката на американските системи ?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да ГЕРБ с 10 депутатски мандата в предстоящите избори за 50-ото НС от Бургас? Да, да Прогнозата на Флагман.бг е, че оттук може да изпратим трима министри и двама зам.-министри Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Българинът от "Хари Потър" залюби доста невзрачно, но секси чужденка, ето коя е Нашенецът я пази в тайна Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Коклюшът е лятно заболяване, скоро няма да отшуми Доц. Кунчев: Бременните да се консултират с лекарите си Главчев смени още 6 областни управители Главчев смени още 6 областни управители Кабинетът сменя управителите на областите Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, област София и Софийска област Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Ученичка от Бургас реши да премине на червен светофар , попадна в болница Момиченцето получило охлузване на лявото коляно Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Орязаха добавката за Великден на хората с увреждания Не им се полагало след като ползвали и помощта "личен асистент" Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Пробутаха семпъл бивш министър в бургаската листа на ПП-ДБ, изтикаха трети Димитър Найденов Изненадващото решение е на ръководството на „Да, България“ Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Зоват Димитър Главчев да спаси хотелиерите в Слънчев бряг, като пусне гастербайтерите от Непал Не е нужно министърът на туризма да обикаля със слънчевите очила студията и да обяснява как прогнозата за времето трябвало да е хубава, каза Пламен Дотов Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Скандалът с фалшифицираните документи се заплита: Кирил Петков забърка и Пашата Атанас Русев звънна на баща ми ядосан да му каже да махна Пашата от списъка с 19-те души за разследване от прокуратурата, твърди съпредседателят на ПП И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа И тази певачка легна под ножа, клъцна си носа Новият  дует на Десита и Галин е с над милион гледания за седмица
Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple възнамерява да въведе изкуствен интелект в iPhone Apple обаче все още не е приела взела окончателно решение дали да осъществи сделката с OpenAI или с Alphabet Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Арестуваха Жерар Депардийо, разпитват го за сексуално посегателство над две жени Според една от жените той я е докосвал по интимните й части без нейно съгласие през 2014 г. на снимачната площадка Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Намериха 700 000 евро в багажа на пътници на летището Двама братовчеди искали да ги изхарчат в Турция 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома 4-месечно бебе загина заради торнадото в Оклахома Пет са жертвите, а ранените са десетки 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции 14 чуждестранни наемници убити в Николаев, а ген. Сирски призна за отстъпление от ключови позиции Бившият американски разузнавач Скот Ритър пък прогнозира, че до есента новото US оръжие в Украйна ще бъде унищожено, а Донбас ще стане руски Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Стрелецът омагьосва с чар, а Везните да не се занимават с интриганти и досадници! Хороскоп за деня – 29 април 2024, понеделник Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Тя танцува с рокля с 3 000 камъка в Денсинг старс Ефектните сценични тоалети са проектирани специално за всеки състезател, създадени са за конкретната хореография и осигуряват пълна свобода на движението, каза стилистката на предаването Августина Маркова-Тути Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Стена рухна върху АМ "Струма" и затрудни прибирането към София Движението се отклонява през Владая и се е образувала колона от автомобили "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка "Денсинг старс" заприлича на Море от любов, тези двамата май ще станат двойка Това обаче очевидно няма да се случи точно сега Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Това не е дядката от квартала, а легендарният Агент 007 Пиърс Броснан вече е на 70 години 
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори