×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Роберт Фицо дойде в съзнание след тежката операция
  • Ето какво време ни очаква днес
  • Откриват мащабен форум на Google в София
  • Радев ще удостои с Почетния знак на президента изявени български дейци
  • Путин пристигна в Китай на държавно посещение
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

ПП стана дясна формация – войната с ГЕРБ ще е на живот и смърт


ПП стана дясна формация – войната с ГЕРБ ще е на живот и смърт
Каква ти корупция в „Продължаваме промяната“ – те паднаха от власт, преди да си опознаят министерските кабинети, казва Славчо Атанасов
12 Юли 2022, Вторник, 16:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка-архив: Авторът)

Сериозна борба с корупцията при тази прокуратура не може да има, нужна е смяна на главния прокурор, смята бившият кмет на Пловдив

Славчо Атанасов е роден в Карлово преди 54 години. Завършил е Висшето военно артилерийско училище в Шумен, както и „Право“ във Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий“. Бе кмет на Пловдив в периода 2007 – 2011 г. и депутат в 43-ото и 44-ото Народни събрания като представител на националистически формации.

- Г-н Атанасов, каква е оценката Ви за управлението на правителството на Кирил Петков, колкото и малко да управлява то все пак?

- България влезе в много дълбока политическа криза, която аз предвиждах и я очаквах след 44-ото Народно събрание. Прогнозата ми бе, че парламентите ще се сменят като носни кърпички и точно това стана. Само за една година се извъртяха три парламента, което изобщо не е добре за държавата, защото не даваме добри сигнали към външния свят. От там идват чуждестранните инвестиции, а без такива България трудно може да се развива сериозно като държава. А иначе „Продължаваме Промяната“ управляваха в една много тежка обстановка. Първо, имаме безпрецедентна световна криза заради войната в Украйна. Тази война промени света. Вече имаме два лагера и отново се очертава двуполюсен свят. Заради това и заради санкциите срещу Русия, която разполага с цялата Менделеева таблица като ресурси, трудности изпитват всички правителства, не само българското.

Второ, изключително сериозно е противопоставянето в парламента. Виждате колко трудно се приемат закони. Имаме много силна опозиция в лицето на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“. Оттеглянето на „Има такъв народ“ от правителството беше капакът на всичко, защото ние, според мен, неизбежно отиваме на избори. А за България въобще не е добре да имаме избори през няколко месеца. Все пак ние не сме Италия, която е със силна икономика и може да си позволи това.

- Искате да кажете, че не може да се даде съвсем обективна оценка на правителството?

 - При тази толкова сложна обстановка наистина не може да се даде обективна оценка как се справи това правителство, защото то зависеше от много външни обстоятелства. И, разбира се, крайната позиция, която държавата прие по отношение на руско-украинския конфликт, също оказа влияние. Ние сме почти пред прекъсване на дипломатическите отношения с руснаците. Но, да – ние сме член на Европейския съюз и НАТО. Санкциите трябва да се спазват. Няма две мнения по въпроса, но истината е, че това се отразява много сериозно на икономиката. И въпреки това като макрорамка България стои доста добре икономически в момента. А що се отнася до инфлационния процес – след руско-украинския конфликт повишението на цените обхвана целия свят. В САЩ инфлацията за април и май е 8.5% и това се дължи на санкциите. Съвременният свят е едно голямо село. Затова ще бъде абсолютно несправедливо в тази ситуация да се дава категорична оценка на едно управление, което при това бе на власт само шест месеца. Аз в Европа не виждам правителство, което да не страда от негативни процеси. Инфлацията във Великобритания е 11%.

- А виждате ли някакви успехи в антикорупционната политика, примерно, със случилото се на ГКПП „Капитан Андреево“? Борбата с корупцията беше основен лозунг.

- Кирил Петков и Асен Василев дойдоха на власт, за да спрат корупцията и за да се преборят най-сетне с този най-голям бич на България. Аз винаги съм твърдял, че само да се запушат пробойните, откъдето толкова много се краде, и кацата ще се запълни с мед. Наистина те са скандални, всеизвестно е, че ГЕРБ за 12 години стана символ на корупцията. Това е истината. Бил съм кмет, видял съм как действат, как печелят само определени фирми, виждал съм качеството на продукцията на тези фирми. Ремонт на ремонта е вече като клише, но това си е факт. Запознат съм с огромните цени, на които се работи по изграждане на инфраструктурата...

- Но ГЕРБ казват, че това не е вярно и обвиняват в корупция Кирил Петков и Асен Василев.

- Това е защитна реакция. Нормално е ГЕРБ да реагират по този начин. Но по мое мнение фактите говорят друго. В края на краищата, не някой друг, а ГЕРБ управляваха държавата цели 12 години. За каква корупция да говорим при „Продължаваме Промяната“, като те още даже не си опознаха кабинетите в министерствата и паднаха от власт. И другото, което е важно – няма как да се бориш с корупцията, когато имаш една прокуратура, която, меко казано, не реагира по подобаващия начин на някои явни доказателства за корупция. Мога да ви дам колкото искате примери. Това правителство работи в една изключително не добра среда.

- А може ли да има реална борба с корупцията, докато Иван Гешев е главен прокурор?

- Една от задачите на това правителство бе да направи съдебна реформа. Като юрист твърдя, че това е изключително важно. Истината е, че прокуратурата в България се превърна в държава в държавата, а за жалост – и в политическа бухалка. Няма как да има борба с корупцията, когато има война между съответните власти – изпълнителна, законодателна и съдебна. Виждате, МВР изкарва сериозни материали за корупция, но ако прокуратурата не ги задвижи, те остават в небитието. Затова е и добре все пак да има отново избори, но в следващия парламент не виждам как ще се получи някаква кой знае каква стратегическа промяна. Това ме безпокои сериозно. Не виждам как ще се създаде някаква стабилна формула за бъдещо управление. Още повече че войната между ГЕРБ и „Продължаваме Промяната“ става на живот и смърт. ПП се обяви като класическа центристка формация. Само че за тези шест месеца по всичките си действия тя се оформи като класическа дясна партия. Това е изключително важно, защото те тук вече влизат в челен сблъсък за дясното политическо пространство с ГЕРБ. В същото време за т. нар. автентична десница в лицето на „Демократична България“ на Христо Иванов и ген. Атанасов мога да прогнозирам, че биха се явили съвместно (с ПП) на изборите. Двете формации като възгледи вече почти се припокриват и това донякъде е опасно за ДБ, защото те са по-малкият партньор и може да бъдат обезличени от „Продължаваме Промяната“. Те имат идентични виждания за развитието на България, включително за съдебната реформа, която е изключително важна и тя трудно може да се състои, ако не бъдат направени промени в прокуратурата и най-вече ако не бъде сменен главният прокурор.

- Защо е толкова важен главният прокурор?

- Това е най-защитената фигура - при това политическа фигура, от всички възможни в държавата. Така е написана Конституцията. И е изключително трудно главен прокурор да бъде свален, почти невъзможно е. Това е прокуратурата в момента – за кокошкарските неща сме много добри и бием тъпана за елементарни грабежи. Но когато имаш колосални злоупотреби, които ги вижда целият народ, а прокуратурата не реагира, няма как да се състои сериозна борба с корупцията. Защото цял сегмент от разделението на властите на практика не функционира. То си има чадър върху определени хора.

- Какво ще стане след изборите наесен?

- Водещи формации ще бъдат ПП и ГЕРБ. Това не е тайна за никого. Както казах, между двете формации битката ще е на живот и смърт. Те са в смъртоносна хватка. Битката между тях ще е много интересна и тя все повече ще се изостря и ожесточава. „Възраждане“ ще вдигнат сериозно резултата. Те са класическа проруска формация. За България се пишат шокиращи неща в чужбина, например, в „Гардиън“ - че много хора у нас подкрепят Путин. „Възраждане“ като типична русофилска формация трупа точки. И на фона на другите слаби патриотични формации, целият националистически вот ще се насочи към „Възраждане“ - просто избирателите се страхуват да не им „изгори“ гласът, ако подкрепят партия, която може да не влезе в парламента. Освен това, няма друга формация, която да иска да излезем от НАТО и Европейския съюз. А в България има настроения на разочарование от тези две международни организации. „Възраждане“ може да имат и над 10%. ИТН според мен няма да влезе в парламента. Любопитно е как ДБ ще изиграят картите си. Те и ПП очаквам да се разберат какво да правят и дали да се коалират предизборно, защото са почти абсолютно идентични. БСП, каквото и да говорим, с участието си в коалиция с ПП предизвика известна реформация. Тя ще получи 7-8 до 9%. 10% ще е сериозен успех за БСП.

- За партията на Стефан Янев „Български възход“ какво предвиждате?

- Тя ще е на ръба. Аз не виждам ясни послания от тази партия – няма програма, няма визия какво да се прави. Аз поне не съм чул. На Стефан Янев му даваха потенциал от 10%, но за мен той ще получи много по-нисък резултат. Там въпросът ще е дали ще прескочи бариерата за парламента. Янев обаче ще дръпне част от електората на „Възраждане“.

- ДПС пропуснахте да коментирате.

- Няма и смисъл. Те са си стабилна величина. Макар че там има българи, за мен те са си етническа партия. Нормално е да си мобилизират българските турци, както и вот от Турция. Те си имат своите десетина процента.

- Т.е. какъв парламент се очертава?

- Очертава се да влезем отново в задънена улица. ПП пак ще имат нужда от съюзници и въпросът е дали те заедно с БСП и ДБ ще могат да сформират мнозинство от поне 121 депутати. Защото аз не виждам коя друга партия ще влезе в коалиция с тях. ГЕРБ и ДПС категорично са от другата страна. А вместо ИТН се очертава да влезе партията на ген. Янев, но той също е с проруска насоченост. Дори в следващия парламент задънената улица ще е по-сериозна, отколкото е сега. Просто след изчезването на ИТН няма да има четвърти субект, който да осигури мнозинството от 121 депутати. Така взаимно двете групировки ще се блокират. Разликата между опозиция и управляващи след изборите ще е не повече от 10 гласа. Затова и още отсега казвам, че нещата въобще не се очертава да се подобрят.

- Т.е. по-добре е да няма избори...

- Има един магически ход за ПП, който все още е възможен. Свалянето на Никола Минчев бе изключително груба грешка от страна на опозицията. Вместо да му изкарат очите, му изписаха веждите. Бъдещето на Никола Минчев според мен ще е ключово в управлението на държавата. Защото те превърнаха един политик в символ. Най-страшното в политиката е да създадеш мъченик. А той според мен се превърна в символ, което е много опасно за ГЕРБ и за ДПС. Най-вече за ГЕРБ. ПП трябваше да предложат не Асен Василев за премиер, а Никола Минчев, който е образован, млад, хубав и бе превърнат в мъченик, когато бе свален като председател на Народното събрание. За третия мандат единственият шанс за нов кабинет в този парламент е да предложат Минчев за премиер. Той е подкрепян и от ИТН, макар че и те участваха в свалянето му.

 


В категории: Политика


Флагман.БГ Никога не печете тези храни във фолио! Никога не печете тези храни във фолио! 16/05/2024, Четвъртък 10:40 0
22
Коментара по темата
22.
торпедото
13.07.2022 14:04:21
0
2
Тоя пич ме кефи.Егаси и анализа. Клинично точен и логичен. Евала!
21.
Цеци Цачева
13.07.2022 10:37:41
0
3
Докато гепиругите са фактор в държавата и Гешев им е чадър срещу силното слънце ,нищо добро не чака и нас, и държавата.
20.
оффф...
13.07.2022 09:50:39
2
0
В момента в парламента няма НИТО ЕДНА дясна формация
19.
Тони
13.07.2022 08:11:21
0
3
Много точно са казани нещата.Поздравления за медията за интервюто.Жалко,че Бургас няма такъв политик.
18.
Тиквата ни помля
12.07.2022 23:20:03
1
5
За Тиквата ли говориш?Да ,така е .Смаза народа и ни превърна в Джамахирия,по-зле и от либийския оригинал на Кадафи
17.
Троловете крещят,падат в канала
12.07.2022 20:00:58
5
9
Тролчето с главните букви, направо се подмокри, не е единствения на когото му харесва промяната на мизерниците, които фалирват държавата!
Фактът, че си бил на 2-3 протеста на паветата, не те прави способен да управляваш България!
Сатанистите от промяната, не могат да се спрат, само кражби и далавери имат като цел!
Педалите на Прокопи, за няколко месеца показаха че ГЕРБ са ангели!
16.
Само една дума......
12.07.2022 19:42:52
5
4
ПЕРФЕКТНО!!!
15.
колега
12.07.2022 18:55:48
4
5
Браво Лисицов.Направил си добро интервю и си се сетил за точния човек
14.
хаха ДЕ СИ БЕ ТРОЛЕ ??????????????????????????????
12.07.2022 18:49:40
5
0
ДА НЕ ОБЪРНА ""РЕЗБАТА""" АААААААААААА????????????
13.
Иван Тодев
12.07.2022 18:44:48
4
4
Няма друг в България от който ГЕРБ да са яли толкова бой и само с фалшификации в мега размери удържаха Пловдив.Че и хващаха всички други партии да им помагат.И цялата финансова, медийна и държавна мощ , срещу един единствен човек ,който ги правише за смях и "печелиха"Пловдив в ранните часове на утрото.Един ден това ще се отчете, като политически феномен.
12.
майна
12.07.2022 18:31:59
3
4
Той да не ми плямпа по медиите , а да се връща в политиката,че като гледам какви от Пловдив се намърдаха в парламента ме е срам за града.Ами някой са с жълт билет бе.Макар да не гласувам за него, а за партията си, Славчо безспорно от години е най-добрият и уважаван пловдивски политик
11.
до 9 и 10 ТОЧНО
12.07.2022 18:17:28
5
0
АМА Я ГО КАЖЕТЕ НА ПЛАТЕНИЯ ТРОЛ ОТ ГЕПИ ДЕТУ ПИШЕ КОМЕНТАРИ ЗА 10 ст КАТО ЛУД ОТ РАННА УТРИН ДО КЪСНА ДОБА !!!!!!!!!!!!!! И САМО ПРЕПОВТАРЯ СПУСНАТИТЕ МУ ОПОРКИ ОТ ФАБРИКАТА ЗА ТРОЛОВЕ НА ГЕПИ !!!!!!!!!!!!
10.
спец
12.07.2022 18:08:54
7
9
Това е най-добрият политически анализ,който съм чел в последно време.Няма нищо общо с онези платени "анализатори",които блеят всеки ден по телевизиите.Славчо Атанасов си е класа.
9.
Владимир Владимирович от Пловдив
12.07.2022 18:02:05
5
10
Да кажеш за Славчо Атанасов ,че долюбва Герб,значи изобщо не си в час.Той е първия в БГ,който им се озъби ,когато бяха на върха на силата и баце и цецо бяха божества.Партнирал им бил ?Ами той влезе с листата на патриотите.Нали трябваше да издърпа тази листа.С него те изкараха в Пловдив по 16 хил.гласа.Без него са около хиляда гласа.На три пъти биеше Герб,като коте в дувар.И доказано му фалшифицираха изборите.Лягахме си със Славчо кмет и се събуждаме с Тотев кмет.
8.
ДО 7 платения ТРОЛ НА ГЕПИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12.07.2022 17:49:01
8
4
ТРЯБВА ДА СИ ВЪТРЕ В МАФИЯТА НА ГЕПИ ЗА ДА ИМ РАЗБЕРЕШ ""ИГРИТЕ""!!!!!!!!!ВИДНО Е ЧЕ Е ОТВРАТЕН ОТ МАФИЯТА ГЕППИ И ПРАВИ ДОСТОЯНИЕ НА ГРАЖДАНИТЕ КРАЖБИТЕ ИМ !!!!!!!!!!!!!!
7.
Владимир Владимирович
12.07.2022 17:10:02
6
13
Славчо преди малко повече от година беше коалиционен партнер с гербовете.Тогава сливи ли има в устата?Като ги знае що за стока са още от времето кога бе кмет,защо после им партнира?
6.
ДО 5 ТРОЛА НА ГЕППИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12.07.2022 16:51:05
10
2
ДАВАЙ ТРОЛЕ МНОГО СЛАБО И НЕАРГУМЕНТИРАНО !!!!!!!!!!!!ХАХА ЗА ТОЗИ КОМЕНТАР И 10ст НЯМА ДА ПОЛУЧИШ ХАХА!!!!!!!!!!ПИТАЙ ВЪВ ФАБРИКАТА ВИ ЗА ТРОЛОВЕ КВИ """"ОПОРКИ """ДА ПОЛЗВАШ ЗА СЛУЧАЯ ХАХА
5.
vini
12.07.2022 16:43:29
3
14
УЖАС.ВСИЧКИ ИЗЛИЗАТ ОТ НАФТАЛИНА.ТОЗИ Е ПОРЕДНОТО НЕДОРАЗУМЕНИЕ.
4.
до 1 и 2 платения ТРОЛ НА ГЕПИ !!!!!!!!!!!!!!!!!!!
12.07.2022 16:32:29
8
4
ХАХА ДАВАЙ ДРАЩИ ПО 10 СТ НА КОМЕНТАР ХАХА!!!!!!!!!
3.
БРАВО БЕ ЛИСИЦОВ
12.07.2022 16:29:45
9
13
ЕДНА ИСТИНСКА СТАТИЯ С МНЕНИЕТО НА ЕДИН НЕОБВЪРЗАН ПОЛИТИК !ЗА СЪЖАЛЕНИЕ ТАКА СТОЯТ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ БЛАГОДАРЕНИЕ НА """и аз съм прост и вие сте прости затова се разбираме """И МЕ ИЗБИРАТЕ !!!!!!!!!!!!!!
2.
Мнение
12.07.2022 16:26:45
19
19
Дано даде Господ, ГЕРБ да спечелят над70%,, че иначе майка да ни е жална с тез,, родолюбци,, ПП. Само да се вразуми ББ и да спре да говори и той срещу Русия.
1.
Българкаff
12.07.2022 16:22:45
10
16
Ужассс сс, нямам думи, голям близогъзец е този, с неговото изказване. Особено за мъченика Никола Минчев-нямам думи, на тогава ще сме и в пълен упадък, ако такъв като него го сложат за премиер.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Почина светило в хирургията, спасил хиляди животи Проф. д-р Петър Ангелов Учиков, дмн е хирург . Той е сред водещите специалисти у нас, изтъкнат учен и преподавател по хирургия Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Извънредно! Пожар в сградата на Кадастъра в Бургас, евакуират служителите Един от сървърите на Агенцията е дал на късо Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Победителят от капките Зомбори стигнал до финал и в "Х фактор" преди 13 години Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки Ергенът Алекс ще си тръгне от шоуто с една от тези лелки В снощния епизод си тръгна стюардесата Йоана Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Съдебен инспектор удари две чашки и налетя на камериерки Александър Мумджиев се опитвал да накара камериерки да си легнат с него Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Министърът Цоков обеща професорите да не получават заплати като хигиенисти Разпределението на парите на университетите обаче няма да се дават на калпак, увери той Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Новите депутати ще взимат по-ниски заплати от сегашните Народните представители ще получават месечно под 6700 лв., при над 7000 за сегашните депутати Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Алексей Петров осъди посмъртно прокуратурата Вдовицата и дъщерята ще получат обезщетение по делото "Октопод" Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Стряскаща статистика! Над 1 млн. българи нито учат, нито работят, нито чакат помощи Средностатистическият профил на неактивните у нас е жена на 56 години, със средно образование, която живее в град Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Ще спрат ли бунта на ректорите с обещаните 39 млн. лева? Още 184 млн. лева трябват за заплати, каза проф. Миглена Темелкова
Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фици действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана  Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Кой е виновен за стрелбата срещу Фицо? Атентаторът бил радикализиран старец Напрежението е къкрило като в тенджера под налягане, коментира  Милен Керемедчиев Путин пристигна в Китай Путин пристигна в Китай Надява се да задълбочи стратегическото партньорство между двата най-мощни геополитически съперника на САЩ Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Простреляният премиер на Словакия дойде в съзнание след дълга операция Полицаи са застанали до входа на болница "Рузвелт" в словашкия град Банска бистрица, където беше опериран Роберт Фицо Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Учителката пита ученик:
- Кажи ми, какво знаеш за Луи 16-ти?
- Отрязали са му главата г-жо.
- Друго?
- Друго не са му рязали.
Виц на деня Виц на деня - Започнах работа в администрацията!
- Какво по-точно?
- И аз не мога да ти кажа...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук По-добре да хвърлиш букета, отколкото да го гушнеш...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори