×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Фирми от Бахамите, Сейшелите, остров Ман, Барбадос и Белиз са инвестирали над 5 млрд.евро в България


04 Юли 2022, Понеделник, 13:21 ч.
Автор: Флагман

Офшорките крият собствеността и плащат смешни данъци

 

Фирми от екзотични острови са инвестирали в България над 5 млрд. евро за периода откакто БНБ води статистика за привлечените чуждестранни капитали в началото на демократичните промени до края на месец март 2022 г. Това са 10% от общия обем на чуждестранните инвестиции в страната.

Причината огромна част от капиталите да преминават през тези острови е, че те са със статут на офшорни зони и имат ниски данъци, а в повечето от тях трудно може да бъдат проследени реалните собственици на фирмите и движението на пари по банковите им сметки.

Друга голяма част от влизащите в страната инвестиции са от офшорни зони или държави, които официално нямат такъв статут, но са с твърде либерален данъчен режим или имат по-строги правила за банковата тайна, пише вестник Труд.

51,298 млрд. евро е общата сума на чуждите инвестиции в страната откакто БНБ поддържа тази статистика. От тях 5,103 млрд. евро идват от острови, като в данните не влизат страни със строги данъчни правила като Великобритания.

Сред тях най-голям инвеститор е Кипър с 2,52 млрд. евро, или 4,9% от всички привлечени средства в страната. На следващите места се нареждат Британските Вирджински острови, откъдето са привлечени 737,7 млн. евро, Бахамски острови (349 млн. евро), Сейшелски острови (312,8 млн. евро), Маршалови острови (112 млн. евро), Остров Ман (45,8 млн. евро), Сейнт Винсент и Гренадини (44,8 млн. евро), американските Вирджински острови (25,3 млн. евро) и Барбадос (20,6 млн. евро). По-малки инвестиции в България са направени и от редица други екзотични дестинации като Джърси (19,4 млн. евро) и Острови Търкс и Кайкос (16,4 млн. евро).

Ако към островите прибавим и другите официални офшорни зони, привлечените от тях инвестиции надминават 5,78 млрд. евро, или над 11% от общия размер на чуждите вложения. Например само от Белиз идват 169,5 млн. евро, а от Панама 149,5 млн. евро.

Огромна част от чуждите инвестиции идват и от страни с либерален данъчен режим, или които допреди няколко години са се считали за данъчен рай. Според доклад на “Оксфам” няколко държави от ЕС до преди няколко години също са отговаряли на критериите на Европейската комисия за офшорни зони. Сред тях са Нидерландия, Люксембург и Ирландия. До преди няколко години и в Швейцария имаше изключително строги правила за защита на банковата тайна. Като се вземат предвид и европейските страни с либерален данъчен режим се оказва, че 19,68 млрд. евро, или точно 38,3% от общия обем на чуждите инвестиции, идват от държави и територии, които са избрани заради техните офшорни условия за правене на бизнес и заради предлаганата защита на банковата тайна. Именно от Нидерландия идват най-много чужди инвестиции - 7,7 млрд. евро, или 15,1% от задграничните вложения. Привлечените капитали от Швейцария са 2,6 млрд. евро.

От Австрия идват 4,95 млрд. евро, или 9,7% от чуждестранните вложения, което є отрежда второ място в общата класация на страните, откъдето идват най-много вложения. На трето е Германия с 3,78 млрд. евро. На следващите места по привлечени средства с много близък резултат са Италия (2,98 млрд. евро), Гърция (2,79 млрд. евро), Кипър (2,47 млрд. евро), Великобритания (2,23 млрд. евро) и Русия (1,97 млрд. евро).

Финансиране

Над 18% от парите са заеми

Над 18% от чуждите инвестиции, които влизат в страната, са под формата на заеми, показват данните на БНБ. 9,25 млрд. евро са привлечени в страната от чужбина под формата на дългови инструменти - инвестиции в облигации, издадени от български фирми, както и предоставени кредити от чуждестранни компании на предприятия в страната.

Останалите 42 млрд. евро от чуждите инвестиции в страната са под формата на дялов капитал в български компании, както и дялове и акции в инвестиционни фондове, показват данните на Централната банка. Това представляват 82% от общия размер на чуждите инвестиции.

Най-много са вложенията в имоти

Най-много чуждестранни инвестиции в България са направени в имоти, показват данните на БНБ. Над 11,3 млрд. евро са вложени от чуждестранни фирми и граждани в недвижими имоти в страната откакто БНБ води статистика за привлечените чужди капитали. Това представляват 22% от всички чужди инвестиции.

На второ място с малко над 19,5% от привлечените средства са предприятията от преработващата промишленост, където вложенията са над 10 млрд. евро. На трето място с много близък резултат е секторът на финансовите и застрахователните дейности, където от чужбина са инвестирани 9,15 млрд. евро, или близо 18% от привлечените чуждестранни капитали.

Сериозни суми от чужбина са инвестирани и в сектора на търговията и ремонта на автомобили и мотоциклети - над 7,2 млрд. евро, или 14% от всички вложения в страната. В топ пет по привлечени капитали влиза и секторът “Професионални дейности и научни изследвания” с 4 млрд. евро.

Интерес от чуждестранни компании има и към сектора “Производство и разпределение на електрическа и топлинна енергия и на газообразни горива”, където са вложени над 3,2 млрд. евро. На следващо място по привлекателност за чуждестранните компании е секторът “Създаване и разпространение на информация и творчески продукти; далекосъобщения”, където са инвестирани 1,9 млрд. евро. В строителството са привлечени над 777 млн. евро инвестиции.


В категории: Бизнес


3
Коментара
Флагман.БГ Откриха труп до детска ясла Откриха труп до детска ясла 29/03/2024, Петък 09:57 0
3
Коментара по темата
3.
Брашно тип ''Brendo''
04.07.2022 16:53:53
0
12
В България наскоро излязоха данни, че поръчките за частни бункери са се увеличили с 400 % от февруари насам. Средните им цени са колкото на двустаен апартамент в София – между 98 000 и 150 хиляди евро.
Олигархията и у нас се готви за война. 
2.
аз
04.07.2022 16:21:59
0
15
Схемата е ясна. Краде се тук и понеже алчността няма граници, се краде всичко от няколко човека. Тези няколко човека вкарват краденото в офшорни банки, където кинтите се изпират ( тоест замазва им се произхода ) и след време се връщат у нас. За това и днес ставаме свидетели на икономически необосновани строежи на излишни жилища, комплекси, палати, хотели и складове, ей така да има. Между другото ще се появи в БГ и някое Ферари паркирано пред Кауфланд, някоя и друга фешън стока, а ние бай Ганьоците ще цъкаме с език и във възхвала на богатите изедници, изнесли всичко извъм Родината ни с единствената цел да задоволят лакомията си. И я задоволяват за сметка на нещастните ни старци, деца, млади майки, пенсионери, болни хора, армия и социална справедливост. А пак пляскайте на "инвестициите" от островните държави и окрадените милиарди, собственост на крадци, разбойници и отцепредатели.
1.
еврика
04.07.2022 13:37:49
0
21
Ми това са парите от кражбите и корупцията.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Не съм подписвала пътна карта за „Турски поток“, а паметна бележка за „Балкански поток“ Ако я поискате, може би ще ви бъде предоставена, заяви бившата енергийна министърка Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" Започна трети етап от обновяването на пътя от Българово към АМ "Тракия" По-голямата част от трасето вече е обновено Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Кметът на Айтос Васил Едрев подписа договорите за 4 ключови проекта за 15 млн.лева Наред с това е спечелен и още един проект – за 1,6 млн.лева, с които ще се подмени уличното осветление в 17 населени места Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Наистина ли е на 60 години, а изглежда толкова секси в "Денсинг старс" Илияна Раева показа страхотната си фигура Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Ученици от бургаското СУ „Петко Росен“ намериха чанта с пари и я върнаха, комисар Емил Павлов ги награждава Инспектор Никола Тодоров от Второ РУ-Бургас пък призова човекът, който е загубил пари край НУМСИ „Панчо Владигеров“, да се обади в полицията Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента Депутати от „Възраждане“ в нов сблъсък с Манол Пейков, този път и в кулоарите на парламента На Цончо Ганев му изпращат от Русия специален крем от тестис на усурийски тигър, отвърна народният представител от ПП-ДБ Слави Трифонов пребори жестоката болест Слави Трифонов пребори жестоката болест Трифонов се подложил на експериментална модерна терапия, която дала много добри резултати Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка Шеф Ангелов направи немислимото за тази участничка За пръв път даде втори шанс "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април "Приказен театър" представя "Домът на Бернарда Алба" в Бургас на 2 април Премиерният спектакъл е с два начални часа – 18.00 и 20.00 в зала „Тончо Русев“ на Дом на културата на НХК Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Мистериозна смърт на велосипедист, намериха тялото му на пътя Българово-Айтос Тялото е откарано за аутопсия в отделение „Съдебна медицина“ при УМБАЛ-Бургас
Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори