×
Парламентарни избори 2022 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тютюнът и алкохолът са начело на причините за рак в света, сочи проучване
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Д-р Петко Димов, МБАЛ "Бургасмед": Стремим се към все повече миниинвазивни операции, дори при спешни случаи


Д-р Петко Димов, МБАЛ "Бургасмед": Стремим се към все повече миниинвазивни операции, дори при спешни случаи
Хирургичното отделение на МБАЛ "Бургасмед" е оборудвано с всички апаратури, които са необходими на звеното, извършващо пълен обем хирургични интервенции за трето ниво, което е най-високото
24 Юни 2022, Петък, 10:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

През миналата година извършихме над 1100 хигургични интервенции, 60% от които лапароскопски

Д-р Петко Димов е началникът на Отделението по хурургия в МБАЛ "Бургасмед". Той завършва медицина в Медицински университет гр. Плевен през 2000 г. Придобива специалност по Обща хирургия през 2007 г. , а седем години по-късно завършва и Здравен мениджмънт. В периода 2000 – 2001 г. д-р Димов работи в МБАЛ - гр. Бургас. През 2001 - 2002 г. е в Първа хирургия на Университетска болница - гр.Плевен. Между 2002 – 2003 г. е във Втора хирургия на Александровска болница - гр. София. За периода 2003 – 2008 г. е ординатор в Клиниката по жлъчночернодробна и панкреатична хирургия към ВМА. Между 2008 – 2018 г. е началник на отделение, Клиника по коремна хирургия във ВМА. Преминал е редица курсове и специализации, сред които по Основи на лапароскопската хирургия, Лапароскопска хирургия на дебелото черво, Лапароскопска хирургия на стомаха, Хирургия на черен дроб и панкреас, VAC Терапия - Лойперсдорф, Австрия. През 2018 г. му се присъжда степен Доктор по научната специалност „Обща хирургия“ от ВМА, София. Членува в БЛС, Българско хирургическо дружество, IASGO (Международната асоциация на хирурзи, гастроентеролози и онколози).

- Д-р Димов, промени ли пандемията ритъма на работа в отделението и как премахването на ковид ограниченията се отрази по отношение на планираните операции?

- Едва ли има сфера в нашия живот, която да не е претърпяла негативи през тези две години във връзка с ковид 19. Мисля обаче, че най-тежко се отрази на здравеопазването. Пандемията, разбира се, промени ритъма на работа и в нашето отделение, неколкократно се преустановяваха плановите операции за месеци. Винаги са ни учили, че пациентът е по-добре да бъде опериран планово, защото тогава изходът е най-благоприятен. Непрекъснато говоря на пациентите, че в условия на спешност първо се прави най-минималното, второ - може да се промени видът и методът на оперативната интервенция, винаги става по-трудно за хирурга и по-рисково за пациента. И изведнъж трябва да им казвам, че не могат да бъдат оперирани в планов порядък за неопределено време. Пациентите пристигаха, когато вече имат редица усложнения и резултатите естествено не бяха такива, каквито бихме искали и от двете страни. Много пациенти починаха в ковид отделения от хирургични усложнения, но поради положителен ковид тест са попаднали в ковид отделение. Това е нелепо и се надявам да не се повтаря. Имали сме и пациенти с остро хирургично заболяване, но с положителен ковид тест, със или без симптоми, на които им е отказвано хирургично лечение в редица болници. Приемали сме ги, оперирали сме ги, без да ни е грижа за вирусното заболяване и сме ги изписвали по живо, по здраво. Всички в отделението преболедувахме ковид, но бяхме спокойни, лекувахме се правилно и се справихме без никакви усложнения.

- Въпреки че SARS-CoV-2 едва ли има пряко въздействие в областта на хирургията, все пак кои симптоми доминират при вашите пациенти, в резултат на инфектиране с вируса?

- При нашите пациенти, прекарали ковид не съм забелязвал симптоми, свързани с вируса, както някои колеги говореха за „постковиден синдром“. По-често сме наблюдавали симптоми, свързани с масово прилаганото лечение, най-често кървене от прилагането на антикоагуланти. Някои такива пациенти са стигали до оперативна намеса поради животозастрашаващи хематоми. Изключително голям брой пациенти, лекувани от ковид, са идвали с частична чревна непроходимост, поради пареза на червата от приема на купища медикаменти, с тежки дисбактериози, поради безразборния прием на антибиотици. Такива пациенти понякога не могат да се оправят с години, а това може да доведе и до психически разстройства.

- С каква техника е оборудван операционният блок на отделението и колко лапароскопски интервенции при спешни хирургични състояния извършват вашите екипи годишно?

- Нашето отделение е оборудвано с всички апаратури, които са необходими на хирургично звено, извършващо пълен обем хирургични интервенции за трето ниво, което е най-високото. Стремим се към все повече миниинвазивни операции, които са доказали своето предимство в световен мащаб. За миналата година например сме извършили над 1100 операции, 60% от които са били лапароскопски. Освен при планови операции, лапароскопски методи прилагаме и при всякакъв вид спешни операции. Основен проблем в България пред лапароскопската хирургия e финансирането на необходимите скъпоструващи консумативи. Те не се поемат от НЗОК, а изцяло от пациентите. Когато ме попитат пациенти коя операция е по-добра, отговарям, че ако лечението включваше и консумативите, въобще нямаше да ги питам каква операция искат.

- Вашето име фигурира в престижната класация "Лекарите, на които вярваме”. Какво е най-важното за спечелването на доверието на пациентите?

- Моето име фигурира в тази класация в три поредни години. Винаги казвам на пациентите, че за да се случи всичко добре, трябва да си имаме взаимно доверие. Те трябва да ми се доверят изцяло, аз трябва да им вярвам, че няма да ме подведат с някоя невярна информация или с неизпълнена заръка. За мен най-важното във всяка една връзка между хората е отношението. Когато всички се поставим на един пиедестал, процесите протичат безпроблемно. Един човек, който обаче работи с хора трябва да бъде и психолог, няма как. Подходът  към всеки отделен пациент не може да бъде един и същ. Лекарят трябва да може едно и също нещо да го обясни по 101 начина и да бъде търпелив. Това е моята философия.
 
 


В категории: Здраве , Бургас


Флагман.БГ Вариете на плажа в Слънчев бряг Вариете на плажа в Слънчев бряг 19/08/2022, Петък 22:20 0
България Всички новини
Вариете на плажа в Слънчев бряг Вариете на плажа в Слънчев бряг В неделя ще има своеобразна премиера на „Web Бурлеска” в Bedroom Beach На кои зодии им предстоят любовни раздели На кои зодии им предстоят любовни раздели На Везните им писва от скуката и рутината и изведнъж ще осъзнаят, че половинката им не е достатъчно интересна за тях Рецепта за баклавички с шоколад Рецепта за баклавички с шоколад Невероятно вкусно, но и много калорични - не прекалявайте с количеството Бившият на Тита: Обеща, че ще опровергае слуховете за побоя, не знам защо още мълчи Бившият на Тита: Обеща, че ще опровергае слуховете за побоя, не знам защо още мълчи Певицата претърпяла инцидент, при който сама си е счупила не пръстите, а два от ноктите Иванчева се оплака: Гледала детето си с едва 250 лева Иванчева се оплака: Гледала детето си с едва 250 лева За да се справи, продавала дрехите си Бивш служител на Ружа Игнатова: Най-вероятно е убита Бивш служител на Ружа Игнатова: Най-вероятно е убита Той разказва подробно как са протекли последните дни на криптокралицата Стартираха първите робот-асистирани урологични операции в болница „Сърце и мозък“ Бургас Стартираха първите робот-асистирани урологични операции в болница „Сърце и мозък“ Бургас В новата база на медицинското заведение се намира на ул. „Здраве“ №1 зад кампуса на Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Мистерия! Украинка е собственичката на обърнатата кола край Елените, била паркирала по наклон Мистерия! Украинка е собственичката на обърнатата кола край Елените, била паркирала по наклон Жената не открила автомобила си там, където го оставила, но помислила първоначално, че е репатриран Кобилкина отсече: Жените не просят, а упражняват техниката „Трябва да поискаш пари“ Кобилкина отсече: Жените не просят, а упражняват техниката „Трябва да поискаш пари“ Цените на семинарите й били високи, защото включват месечни такси, както и почивка в луксозни хотели Шофьорка се заби в дърво в Плевенско и уби спътника си Шофьорка се заби в дърво в Плевенско и уби спътника си Починалият мъж е на 36 години
Ройтерс: Половината от изтребителите на Черноморския флот са извън строя Ройтерс: Половината от изтребителите на Черноморския флот са извън строя Сега оценяваме, че събитията на летище "Саки" на 9 август са извадили от строя повече от половината от бойните самолети на авиацията на Черноморския флот, каза служителят Русия все повече минава на юани Русия все повече минава на юани Валутата е водеща в нейните разплащания Стотици напуснаха домовете си в Нова Зеландия заради пороите Стотици напуснаха домовете си в Нова Зеландия заради пороите Селището Нелсън е най-тежко пострадало Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция Трус от 3,7 по Рихтер разлюля Централна Гърция То е било усетено в няколко града Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Замесиха Пласидо Доминго в скандал с проституция Името му излезе при разследване в Аржентина Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Япония иска младите хора да пият повече алкохол, за да стимулират икономиката Потреблението на чист алкохол на човек от населението в Япония е 8,81 литра годишно Краен срок за втечнения газ от САЩ Краен срок за втечнения газ от САЩ До 18:00 часа властите трябва да кажат какво количество ще купим Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Взривове в Крим, военновъздушната база край Севастопол в пламъци Губернаторът разкри, че е свален дрон, а от ISW намекват, че експлозиите са от украински атаки Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Коя е валутата в света, която е най-защитена от инфлацията Биткойн категорично отрича съществуващата икономическа динамика, според която търсенето и предлагането влияят на цената Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Пандемията приключи? Край на масовото тестване, на карантините и на зелените сертификати Две години и половина по-късно, със закъснение или не, животът поне в САЩ се връща към нормалното по препоръка на същата институция, която го съсипа с локдауни
Слави Трифонов Слави Трифонов В Римската република Петков и Василев биха сложили Брут за водач на листите си Виц на деня Виц на деня - Шерифе, от градския затвор е избягал опасен престъпник със силна диария!
- Добре, разбрах! Тръгвам веднага по горещата следа!
Виц на деня Виц на деня - За бившата си, говоря само хубави работи.
- Що, още ли я обичаш?
- Не, ама нали трябва и някой друг да се прецака!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Добрият любовник е като добрия прах за пране... Ухае приятно, прониква в дълбочина и не оставя следи от петна след себе си.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори