×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Администрацията вече работи без прекъсване за обедна почивка и с удължено работно време
  • Започва изплащането на увеличените пенсии
  • Задържаха 40-годишен мъж, стрелял на протеста в Скопие
  • 643 заразени с коронавирус, двама са починали
  • Разглеждат искането за освобождаване на Гешев
  • Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон
  • Хороскопа си за деня - чети тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

3SIIF направи първата си инвестиция в пристанищния сектор


3SIIF направи първата си инвестиция в пристанищния сектор
Сделката е голям успех и възможност за БМФ Порт Бургас, който повече от 10 години инвестира в модернизацията на терминалите, коментира Георги Домусчев - основател и управляващ директор на Адванс Пропъртис ООД
20 Юни 2022, Понеделник, 18:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в района на Трите морета

Инвестиционният фонд на Инициативата на Трите морета S.A. SICAV-RAIF („3SIIF“, „Фондът“) придоби значителен дял в БМФ Порт Бургас ЕАД („BMF Port Burgas“, „Пристанището“), голям пристанищен оператор в Пристанище Бургас в България, от Адванс Пропъртис ООД, който ще запази мажоритарен дял. Инвестицията подлежи на одобрение за контрол на сливанията.

БМФ Порт Бургас, който включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, работи по две дългосрочни концесии, предоставени от българското правителство.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в района на Трите морета. Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ Триморския регион с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора. Пристанище Бургас действа и като основен морски портал към София и Пловдив, най-развитите и индустриализирани градове на България, чрез директни железопътни и пътни връзки. Инвестицията ще засили интеграцията в ЕС чрез намаляване на инфраструктурните пропуски и предоставяне на по-широки икономически ползи за региона чрез подобряване на свързаността и увеличаване на капацитета на пристанището.

БМФ Порт Бургас предлага значителна възможност за Фонда да подкрепи дългосрочния растеж на пристанището със значими последващи инвестиции за разширяване на капацитета и способностите му. Тези инвестиции включват разширяване на съществуващите корабни места, изграждане на нови корабни места, по-нататъшна модернизация на съоръженията и възможност за обработка на нови видове товари. Дългосрочният растеж на БМФ Порт Бургас ще подкрепи вече съществуващите и ще създаде нови производствени мощности в България и региона, като производителите и износителите ще се възползват от широката гама от дейности и отлични услуги на пристанището.
Инвестицията в БМФ Порт Бургас представлява четвъртата инвестиция на 3SIIF и първата му директна инвестиция в България. От март 2020 г. Фондът направи редица инвестиции: придобиването на Cargounit, водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; финансиране на изграждането на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни чрез инвестицията в центровете за данни Greenergy в Естония; и придобиването на мажоритарен дял в Enery, разработчик на възобновяеми енергийни източници в региона с капацитет на проекти от над 3GW за производство на възобновяема енергия.

Терминал Бургас-Запад

Кристиан Рой, инвестиционен директор в Amber Infrastructure, отбеляза: „Инвестицията в БМФ Порт Бургас е вълнуваща възможност за подкрепа на по-нататъшния растеж на пристанището в съответствие с целите на фонда. Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния сектор и първата му пряка инвестиция в България. По-нататъшното развитие и продължаващата модернизация на пристанището ще изиграе ключова роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския регион, като това същевременно ще осигури по-широки икономически ползи за България и региона.”

Георги Домусчиев, основател и управляващ директор на Адванс Пропъртис ООД, коментира: „Много сме доволни от сделката, която е голям успех и отлична възможност за Пристанището. Вече повече от 10 години БМФ Порт Бургас инвестира значително в модернизацията на пристанищните терминали в изпълнение на целите си за растеж. Продължаващото развитие на модерни концепции за пристанищни дейности и услуги чрез устойчиви и отговорни инвестиции в партньорство с 3SIIF, ще даде съществен принос за интеграцията и диверсификацията на транспорта в региона.”

Amber Infrastructure („Amber“) е специализиран международен инвестиционен мениджър, фокусиран върху създаването на инвестиции, управлението на активи и управлението на фондове. Основният бизнес на Amber се фокусира върху снабдяването, разработването, консултирането, инвестирането и управлението на инфраструктурни активи в секторите на обществената, транспортната, енергийната, цифровата и демографската инфраструктура, които поддържат всекидневния живот на хората, домовете и бизнеса в международен план.

Амбър е със седалище в Лондон, с офиси в Европа, Северна Америка и Австралия и в нея работят над 160 специалисти по инфраструктура.

Инвестиционен фонд "Инициатива три морета" (The Three Seas Initiative Investment Fund)

3SIIF е специализиран търговски фонд, насочен към инфраструктурни инвестиции в Централна и Източна Европа („ЦИЕ“). Фондът ще инвестира в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура в страните членки на Европейския съюз („ЕС“) от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море, където търсенето на дългосрочни търговски инвестиции в национална инфраструктура е сред най-високите в ЕС . Регионът на трите морета се състои от 12 държави-членки на ЕС от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Инвестициите на фонда включват: Cargounit, най-големият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша, който в момента се разширява в Региона на трите морета; Enery, компания за производство на енергия от възобновяеми източници, развиваща активи в региона на трите морета, с портфолио от оперативни активи за производство на слънчева енергия в България, Чехия и Словакия; Greenergy, платформа за центрове за данни, която има за цел да обслужва нуждите от изчисления и съхранение на Трите морета; и BMF Port Burgas, основен пристанищен оператор в България.

Терминал Бургас-Изток

Amber Infrastructure Group е изключителен инвестиционен съветник на фонда и отговаря за услугите за генериране, управление на активи и набиране на капитал.

Адванс Пропъртис ООД

Адванс Пропъртис ООД е една от най-големите частни компании в България по приходи, с инвестиции в България и по света. Нейното диверсифицирано портфолио включва инвестиции предимно във фармацевтични продукти, корабоплаване, пристанищни операции и управление и недвижими имоти.
Адванс Пропъртис е със седалище в София, България, с инвестиции в повече от 100 дъщерни компании в 26 страни по света.

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частният, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад. Разположен в района на Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото дълбоководно пристанище до Босфора. Предлагайки отличен морски достъп, пристанище Бургас е важен логистичен възел на Трансевропейския транспортен коридор VIII и основен морски портал в мрежата TRACECA, свързваща Европа с Централна Азия. Местоположението на пристанището позволява на БМФ Порт Бургас да обслужва големи клиенти в ключови индустрии на България, както и центрове за потребление.

Работейки в рамките на два концесионни договора с българското Министерство на транспорта и съобщенията, БМФ Порт Бургас е развил сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърнени и проектни товарни съоръжения, като предстоят и различни нови разработки. Това развитие позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основен морски портал на България, обработил около 7 милиона тона товари през 2021 г.
Пристанищен терминал Бургас Изток II е един от най-големите пристанищни терминали по Черноморието с уникален потенциал за обработка и съхранение на товари. Терминалът се състои от девет корабни места и пет кея. С обща дължина на кея от 2145 метра и максимално газене от 14,6 метра, терминалът е в състояние да приеме голямо разнообразие от плавателни съдове, предоставяйки на своите клиенти отлични възможности да се възползват от икономии от мащаба.

Пристанищен терминал Бургас Запад разполага с шест места за плавателни съдове с обща дължина около 1188 м. Районът разполага с напълно рехабилитиран контейнерен терминал, който реализира значително увеличение на годишния трафик от порядъка на 75% между 2016 и 2020 г.


В категории: Бизнес


Макрон към Скопие: Изборът е ваш
Макрон към Скопие: Изборът е ваш 07/07/2022, Четвъртък 19:24 0
България Всички новини
ПП показват трудовата книжка на депутат – доказват, че е наклеветен от „Възраждане“ ПП показват трудовата книжка на депутат – доказват, че е наклеветен от „Възраждане“ Георги Гвоздейков имал ценз и спечелил конкурс, но не бил назначен в ГДГВА Още преди 5-6 години малка група хора искаше "Корал" да е частен плаж. Сега успяха! Още преди 5-6 години малка група хора искаше "Корал" да е частен плаж. Сега успяха! Искат да изгонят местните, да не им пречат, да си карат сърфове, лодки и докато е лято щастливо да си почиват на дюните Майката на Георги Семерджиев: Не съм отгледала убиец, той е много добро същество Майката на Георги Семерджиев: Не съм отгледала убиец, той е много добро същество Срам ни е да погледнем хората навън, той просто си се погреба жив. И нас също, казва жената ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция ЕК започна одит на "приватизирания" пункт на границата с Турция Бюджетът е загубил 1 млрд. лева от лабораторията на ГКПП "Кап. Андреево", изчисли директорът на БАБХ Бургазлия „хвана цаката” на Синята зона, паркира на място, отредено за контейнери Бургазлия „хвана цаката” на Синята зона, паркира на място, отредено за контейнери Мястото не е обозначено със знак за частен паркинг, но изглежда точно като такова Енергийният министър за проблемите с газа: Хората да са спокойни, спекулират със страховете им Енергийният министър за проблемите с газа: Хората да са спокойни, спекулират със страховете им Поскъпването било заради пазара в Европа и "специфичното поведение" на "Газпром Експорт" Два автобуса се удариха в София, има пострадали, сред които и дете Два автобуса се удариха в София, има пострадали, сред които и дете Районът е отцепен и движението в зоната е временно спряно Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Уникален и патентован индикатор за измерване на температура представиха в Университет "Проф. д-р Асен Златаров" Продуктът е иновативен, дело е на бургаски учени и до дни ще бъде в аптечната мрежа   Ето я горещата полицайка, помогнала на рецидивиста Семерджиев да се укрие след касапницата (СНИМКИ) Ето я горещата полицайка, помогнала на рецидивиста Семерджиев да се укрие след касапницата (СНИМКИ) Двамата имат интимна връзка Държавата обяви мащабна национална акция за лов на шофьори – наркомани Държавата обяви мащабна национална акция за лов на шофьори – наркомани Започва довечера, не е ясно кога ще приключи
Макрон към Скопие: Изборът е ваш Макрон към Скопие: Изборът е ваш В договора се споменава Договорът за приятелство с България от 2017 г.   Цената на газа в Европа надхвърли 1900 долара за 1000 куб. метра Цената на газа в Европа надхвърли 1900 долара за 1000 куб. метра От началото на борсовата търговия цената на газа се е увеличила с почти 7% Разгневен пациент застреля лекар в Турция Разгневен пациент застреля лекар в Турция Днес и утре се очакват стачки на лекари в цялата страна Митничарите отбелязват професионалния си празник Митничарите отбелязват професионалния си празник Вицепремиерът Асен Василев изпрати поздравителен адрес до служителите на Агенция "Митници" Илон Мъск тайно е станал баща на близнаци Илон Мъск тайно е станал баща на близнаци Родили са се през ноември миналата година Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли Атина: Интерконекторът Гърция-България ще започне работа до края на юли Капацитетът му ще бъде 3 млрд. куб. м, който може да бъде увеличен до 5 млрд. куб. м. Задържаха трима генерали от руското МВР за злоупотреба със служебното положение Задържаха трима генерали от руското МВР за злоупотреба със служебното положение Трима генерали от Санкт Петербург са заподозрени по това наказателно дело Борис Джонсън подава оставка Борис Джонсън подава оставка Неотдавна Би Би Си съобщи, че Джонсън е решил да предприеме тази стъпка Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон Ракетен удар по университет в Харков, украинската армия атакува Херсон Загубите на окупаторите само ще се увеличават всяка седмица, както и трудностите при снабдяването им, каза Зеленски Убиецът от Чикаго планирал втора атака Убиецът от Чикаго планирал втора атака Той се яви на първото съдебно заседание, на което му бяха повдигнати няколко обвинения, включително за умишлено убийство
Делян ДОБРЕВ Делян ДОБРЕВ На "Продължаваме промяната" им остава да купят само 1 депутат и са готови Виц на деня Виц на деня Рецепта против плешивост:
- Намажете главата си с мед, изчакайте три дни, след това силно плеснете - мухите отлитат, но краката им остават!
Виц на деня Виц на деня Спира ме на улицата едно момче:
- Провеждаме изследване , изпитвате ли затруднения при покриване на ежедневните си разходи?
- Никакви! – отговарям. Изобщо не съм в състояние да ги покривам.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Участничките в конкурса за красота се запознаха с членовете на журито.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори