×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

3SIIF направи първата си инвестиция в пристанищния сектор


3SIIF направи първата си инвестиция в пристанищния сектор
Сделката е голям успех и възможност за БМФ Порт Бургас, който повече от 10 години инвестира в модернизацията на терминалите, коментира Георги Домусчев - основател и управляващ директор на Адванс Пропъртис ООД
20 Юни 2022, Понеделник, 18:31 ч.
Автор: Флагман.бг

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в района на Трите морета

Инвестиционният фонд на Инициативата на Трите морета S.A. SICAV-RAIF („3SIIF“, „Фондът“) придоби значителен дял в БМФ Порт Бургас ЕАД („BMF Port Burgas“, „Пристанището“), голям пристанищен оператор в Пристанище Бургас в България, от Адванс Пропъртис ООД, който ще запази мажоритарен дял. Инвестицията подлежи на одобрение за контрол на сливанията.

БМФ Порт Бургас, който включва Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад, работи по две дългосрочни концесии, предоставени от българското правителство.

Инвестицията в БМФ Порт Бургас е добре съобразена с целта на Фонда за подобряване на свързаността в района на Трите морета. Пристанище Бургас е важен инфраструктурен актив, свързващ Триморския регион с Централна Азия и Близкия Изток. То е стратегически разположено на брега на Черно море и е най-близкото пристанище на Европейския съюз до Босфора. Пристанище Бургас действа и като основен морски портал към София и Пловдив, най-развитите и индустриализирани градове на България, чрез директни железопътни и пътни връзки. Инвестицията ще засили интеграцията в ЕС чрез намаляване на инфраструктурните пропуски и предоставяне на по-широки икономически ползи за региона чрез подобряване на свързаността и увеличаване на капацитета на пристанището.

БМФ Порт Бургас предлага значителна възможност за Фонда да подкрепи дългосрочния растеж на пристанището със значими последващи инвестиции за разширяване на капацитета и способностите му. Тези инвестиции включват разширяване на съществуващите корабни места, изграждане на нови корабни места, по-нататъшна модернизация на съоръженията и възможност за обработка на нови видове товари. Дългосрочният растеж на БМФ Порт Бургас ще подкрепи вече съществуващите и ще създаде нови производствени мощности в България и региона, като производителите и износителите ще се възползват от широката гама от дейности и отлични услуги на пристанището.
Инвестицията в БМФ Порт Бургас представлява четвъртата инвестиция на 3SIIF и първата му директна инвестиция в България. От март 2020 г. Фондът направи редица инвестиции: придобиването на Cargounit, водещият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша; финансиране на изграждането на най-модерния център за данни Tier3/Tier 4 в Балтийските страни чрез инвестицията в центровете за данни Greenergy в Естония; и придобиването на мажоритарен дял в Enery, разработчик на възобновяеми енергийни източници в региона с капацитет на проекти от над 3GW за производство на възобновяема енергия.

Терминал Бургас-Запад

Кристиан Рой, инвестиционен директор в Amber Infrastructure, отбеляза: „Инвестицията в БМФ Порт Бургас е вълнуваща възможност за подкрепа на по-нататъшния растеж на пристанището в съответствие с целите на фонда. Това е и първата инвестиция на 3SIIF в пристанищния сектор и първата му пряка инвестиция в България. По-нататъшното развитие и продължаващата модернизация на пристанището ще изиграе ключова роля за запълване на празнината в транспортната инфраструктура в югоизточната част на Триморския регион, като това същевременно ще осигури по-широки икономически ползи за България и региона.”

Георги Домусчиев, основател и управляващ директор на Адванс Пропъртис ООД, коментира: „Много сме доволни от сделката, която е голям успех и отлична възможност за Пристанището. Вече повече от 10 години БМФ Порт Бургас инвестира значително в модернизацията на пристанищните терминали в изпълнение на целите си за растеж. Продължаващото развитие на модерни концепции за пристанищни дейности и услуги чрез устойчиви и отговорни инвестиции в партньорство с 3SIIF, ще даде съществен принос за интеграцията и диверсификацията на транспорта в региона.”

Amber Infrastructure („Amber“) е специализиран международен инвестиционен мениджър, фокусиран върху създаването на инвестиции, управлението на активи и управлението на фондове. Основният бизнес на Amber се фокусира върху снабдяването, разработването, консултирането, инвестирането и управлението на инфраструктурни активи в секторите на обществената, транспортната, енергийната, цифровата и демографската инфраструктура, които поддържат всекидневния живот на хората, домовете и бизнеса в международен план.

Амбър е със седалище в Лондон, с офиси в Европа, Северна Америка и Австралия и в нея работят над 160 специалисти по инфраструктура.

Инвестиционен фонд "Инициатива три морета" (The Three Seas Initiative Investment Fund)

3SIIF е специализиран търговски фонд, насочен към инфраструктурни инвестиции в Централна и Източна Европа („ЦИЕ“). Фондът ще инвестира в енергийна, транспортна и цифрова инфраструктура в страните членки на Европейския съюз („ЕС“) от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море, където търсенето на дългосрочни търговски инвестиции в национална инфраструктура е сред най-високите в ЕС . Регионът на трите морета се състои от 12 държави-членки на ЕС от ЦИЕ, които граничат с Балтийско, Адриатическо и Черно море.

Инвестициите на фонда включват: Cargounit, най-големият бизнес за лизинг на локомотиви в Полша, който в момента се разширява в Региона на трите морета; Enery, компания за производство на енергия от възобновяеми източници, развиваща активи в региона на трите морета, с портфолио от оперативни активи за производство на слънчева енергия в България, Чехия и Словакия; Greenergy, платформа за центрове за данни, която има за цел да обслужва нуждите от изчисления и съхранение на Трите морета; и BMF Port Burgas, основен пристанищен оператор в България.

Терминал Бургас-Изток

Amber Infrastructure Group е изключителен инвестиционен съветник на фонда и отговаря за услугите за генериране, управление на активи и набиране на капитал.

Адванс Пропъртис ООД

Адванс Пропъртис ООД е една от най-големите частни компании в България по приходи, с инвестиции в България и по света. Нейното диверсифицирано портфолио включва инвестиции предимно във фармацевтични продукти, корабоплаване, пристанищни операции и управление и недвижими имоти.
Адванс Пропъртис е със седалище в София, България, с инвестиции в повече от 100 дъщерни компании в 26 страни по света.

БМФ Порт Бургас

БМФ Порт Бургас е частният, многофункционален пристанищен оператор на Пристанищен терминал Бургас Изток II и Пристанищен терминал Бургас Запад. Разположен в района на Бургаския залив, по крайбрежието на Черно море, БМФ Порт Бургас управлява най-близкото дълбоководно пристанище до Босфора. Предлагайки отличен морски достъп, пристанище Бургас е важен логистичен възел на Трансевропейския транспортен коридор VIII и основен морски портал в мрежата TRACECA, свързваща Европа с Централна Азия. Местоположението на пристанището позволява на БМФ Порт Бургас да обслужва големи клиенти в ключови индустрии на България, както и центрове за потребление.

Работейки в рамките на два концесионни договора с българското Министерство на транспорта и съобщенията, БМФ Порт Бургас е развил сериозен опит в пристанищните услуги и привличането на клиенти през последното десетилетие. Завършените стратегически инвестиции включват разработването на специални контейнери, меден концентрат, пропан-бутан, сярна киселина, зърнени и проектни товарни съоръжения, като предстоят и различни нови разработки. Това развитие позволи на БМФ Порт Бургас да се превърне в основен морски портал на България, обработил около 7 милиона тона товари през 2021 г.
Пристанищен терминал Бургас Изток II е един от най-големите пристанищни терминали по Черноморието с уникален потенциал за обработка и съхранение на товари. Терминалът се състои от девет корабни места и пет кея. С обща дължина на кея от 2145 метра и максимално газене от 14,6 метра, терминалът е в състояние да приеме голямо разнообразие от плавателни съдове, предоставяйки на своите клиенти отлични възможности да се възползват от икономии от мащаба.

Пристанищен терминал Бургас Запад разполага с шест места за плавателни съдове с обща дължина около 1188 м. Районът разполага с напълно рехабилитиран контейнерен терминал, който реализира значително увеличение на годишния трафик от порядъка на 75% между 2016 и 2020 г.


В категории: Бизнес


България Всички новини
6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас 6 съобщения от мъжа, които разкриват, че е лудо влюбен във вас Ето кои са те  5 отблъскващи грешки по време на целувка 5 отблъскващи грешки по време на целувка Обърнете най-голямо внимание на лошия дъх Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Утре е важен ден за бургаското Барби, следва 37-а вливка... Медици масово отказват да й поставя повече филъри в устните заради опасността от некроза Най-големите скандалджии в зодиака Най-големите скандалджии в зодиака Скандалите и свадите с тези зодии са вързани в кърпа Рецепта за агнешко с кисело мляко Рецепта за агнешко с кисело мляко Един от шедьоврите на българската кухня Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) Акула изплува на плаж в Бургас (СНИМКА) От близко заведение са съдействали, за да бъде върната акулата обратно в морето Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Експерти дават съвети как да спрем да мислим прекалено много и да се тревожим Тревожността е бич на нашето време и психолозите обръщат все повече внимание на преодоляването ѝ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ Условна присъда за Васил, хванат с пико и коноп на паркинг в жк. „Лазур“ 37-годишният бургазлия бе спипан с дрогата миналото лято до блок 13 в комплекса Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Тази тв водеща се прояви с нов гаф в ефира, заекна и не успя да прочете текста си Цънцарова вече не се справя добре със задачите си  Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Майката на тази силиконка категорична: Преди пластичните операции беше по-красива! Екатерина отглежда дъщеря си след загубата на татко й - ливанеца Абдул Гани. Той бил банкер и тъкмо на него двете жени дължат охолния си живот
Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази... Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Пациентка отиде на преглед, оказа се умряла Жената останала в шок, била "мъртва" от месеци Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Ето какво ще ядат спортистите на Олимпиадата в Париж Разкриха какво ще включва менюто им Бунт в "Икеа" и "Метро" Бунт в "Икеа" и "Метро" Германският синдикат "Ферди" (verdi) започна общонационална стачка в секторите на търговията на дребно и едро в Германия Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Млада жена не можеше да забременее - оказа се, че тя е мъж заради рядък синдром Тя отишла на консултация при гинеколог, който след обстоен преглед ѝ казал, че биологично те не може да се нарича жена Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Трансферна бомба на Острова - ще играе ли Салах в Саудитска Арабия Египтянинът изкара седем сезона в Ливърпул и за това време успя да спечели Шампионската лига, Световното клубно първенство, ФА Къп, Суперкупите на Европа и Англия, две Купи на лигата, както и Висшата лига Американските войски се изтеглят от Африка Американските войски се изтеглят от Африка Нигер заменя западните сили в страната с руски Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Цените в еврозоната продължават да се стабилизират Европейската централна банка ще намали лихвените проценти през юни Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Всеки ден тя пиеше чай с мляко, докато накрая.... Виетнамката често пропускала обяда или вечерята и ги заменяла с любимата си сладка напитка Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Задържаха 40 медицински служители при разследване в интензивни отделения за новородени Мрежата от около 300 души е работила с 20-процентна комисиона и е прехвърляла бебета от интензивните отделения на държавни към частни болници
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори