×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Командир на „Хизбула” е убит при израелско нападение с дрон в Ливан
  • Хванаха товарен автомобил в Свищов, издирван от властите в Белгия
  • Днес е Световен ден за борба с хипертонията
  • Плевен отбелязва градския си празник днес, 15 май
  • Държавният департамент на САЩ придвижи помощ от 1 млрд. долара за Израел към Конгреса
  • Регистрираха поредното мощно слънчево изригване, очакват ни силни магнитни бури
  • Жълт код за обилни валежи е обявен в областите Перник, Кюстендил, Благоевград, Пазарджик, Смолян, Пловдив, област София и София-град
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кремъл заплаши Литва заради блокадата на Калининград


20 Юни 2022, Понеделник, 16:42 ч.
Автор: Флагман

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", обяви говорителят на Путин Дмитрий Песков

Кремъл окачестви днес като "безпрецедентно" решението на Литва да забрани транзитния превоз на някои стоки до руската Калининградска област и заплаши с ответни мерки, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Литовските власти забраниха транзита през своя територия на стоки, обхванати от санкциите на ЕС срещу Русия, сред които въглища, метали, строителни материали и модерни технологии. Единственият път по суша от Русия до полуексклава Калининград на Балтийско море е през Литва.

"Това решение е безпрецедентно. Това нарушава всичко", каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков. По думите му решението на Вилнюс е незаконно, а "ситуацията е повече от сериозна" и Москва ще трябва да направи задълбочен анализ, за да подготви отговора на Русия.

Губернаторът на Калининградската област (бивша Източна Прусия) каза, че забраната на литовските власти ще засегне половината от всички стоки, пристигащи от Русия чрез железниците.

Още в неделя  Москва реагира гневно на въведените от Литва ограничения. "Зараждащата се блокада" на Калининград е в нарушение на международните закони, написа Константин Косачев, виден руски сенатор, който е и заместник-началник на Съвета на Руската федерация, в своя профил в "Телеграм".

"Като страна членка на ЕС, Литва е в нарушение на цяла редица юридически обвързващи международни правни актове", добави Косачев. Като пример за това той посочи споразумението за партньорство между ЕС и Русия, което по негови думи предвижда, че нито една от страните не може да пречи на транспортната мрежа на другата.

Губернаторът на Калининград Антон Алиханов каза в свое видеообръщение вчера, че "тези стъпки са незаконни и биха могли да имат мащабни последици за Литва и за ЕС". По негови думи ограниченията ще се отразят на около 40% до 50% от всички стоки, като например строителните материали и металите.

От няколко седмици по руските държавни телевизии звучат призиви Русия да установи "коридор" от основната част на територията си към Калининград, отбелязва ДПА. Това на практика би означавало руска атака срещу страните членки на НАТО Латвия и Литва.


В категории: Войната в Украйна


10
Коментара
10
Коментара по темата
10.
до 9
21.06.2022 14:52:03
0
2
много точен коментар и......напълно логичен/но.....10++++++++
9.
Кьонигсберг
21.06.2022 12:16:30
0
2
Руският анклав Калининград е историческа пруска територия, която "от 1945 г. е под руска окупация". "Би си струвало да го поискаме", е заявил пред телевизия Super Express Валдемар Скржипчак, полски генерал в оставка и бивш командир на сухопътните войски.
Смятам, че районът на Калининград трябва да бъде "денацифициран". В идеалния случай той трябва да бъде върната на нацията, на която принадлежи и която е била изселена след 1945 г. Тоест да върне Кьонигсберг и околностите му на Германия...
Изселване на сегашното нацистко-руско население по същия начин, както през 1945 г...
8.
Жуже
21.06.2022 09:13:33
0
3
Ше реве на падишаха а той ще го еве докато му брише сълзите
7.
Водолет
21.06.2022 05:57:30
1
3
"Ракетите в Калининград били насочени към Варшава и Берлин..."
Сега най-бързо колетите / бурканите ще пристигат с морска поща.
6.
Мда
20.06.2022 18:47:29
2
14
Рашките тръбят, че просто си възстановявали териториите подобно на Петър Велики. А пък Калининград е бившия Кьонигсберг, който е основан през 1255 г. и е част от Източна Прусия. Градът става руски чак през 1945 г., когато северната част на германската провинция Източна Прусия с Кьонигсберг става част от Съветския съюз. Сиреч, исторически, това е немска земя. Затова и сега е анклав. Защото след войната е подарена на Съветите. Разбира се, последните са сложили ръка и на много други територии, които не са изконно руски и са населени с други етноси. Та, ако и другите държави на свой ред решат да си възстановят отнетите насила земи от Русия... да търсят справедливост и реванш, знаете ли какво ще стане?
5.
Русия има
20.06.2022 17:50:43
7
7
сухопътна връзка с Калинихградска област , ама през Беларус и Литва ...
Така че е ясно какво ще стане !
Руснаците ще "префактурират" стоките си на Беларус, литва няма да има основание да ги спира и пак всичко ще си върви постарому !
Само джавкане да има и дърпане на руската мечка за опашката !
4.
какво значи
20.06.2022 17:46:43
5
7
"нито една от страните да не пречи на транспортните връзки на другите"
та нали още във втория ден на войната България беше първата , която "затвори въздушното си пространство за руски самолети" ?
Транзит , мранзит, няма такива работи !
Небето и земята са си мои, няма да ти ги дам !
Ела и си ги вземи сам !
Е, после ще стана Зеленски, ама после !+
3.
xdwqxwwx
20.06.2022 17:42:06
13
17
Тия паляци от балтийските републики ми се струва, че ще вземат такъв прът, ни НАТО ни мато ни никой няма да ги спаси. Америка ще обърне палачинаката и колкото се бие за Украйна, толкова ще е и за тези пумпали. Колониалните държави са се държали личемерно и непочтено винаги. Никога не са се интересували от просперитета на колониите. Само грабеж, интриги и войни за сметка на местното население.
2.
Литва
20.06.2022 17:40:43
12
16
сама не може да вземе такова решение, подбутната е от Байдън...
Тези скудоумници наистина ли не разбират , че отиваме към Трета световна ?!
Или точно това им е целта ?!
1.
anonymous
20.06.2022 17:13:47
1
19
хаха...международни закони...кви международни закони ве брат?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Прогноза за лято 2024: Сезонът ще е по-добър от миналогодишния Първите туристи у нас пристигнаха на 2 май и са от Великобритания Средната заплата нарасна, ето колко става Средната заплата нарасна, ето колко става В кои сектори увеличението е най-голямо и в кои най-малко Важен пост за кмета на Царево Важен пост за кмета на Царево Марин Киров е избран за представител на Регионалния съвет в Комитета по наблюдение на Програмата за морско дело, рибарство и аквакултури Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Стана ясно бил ли е пиян Кристиян Енмекчиян по време на катастрофата Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Сметната палата поиска проверка на две министерства от АДФИ Одитни доклади са изпратени по компетентност и на други органи за сведение или за предприемане на съответни действия Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Тя е на 52 и е първата българка в „Плейбой“, кърти с перфектна фигура Общата любимка на братя Аргирови буди завист у 20-годишните, с дъщеря ѝ са като близначки Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Близо 50 000 дружества и еднолични търговци от Бургаска област вече обявиха доходите си пред НАП Повече от 46 000 граждани от региона подадоха годишните си декларации в срок до 30 април Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Каруца се вряза в камион на кръговото в Айтос, конят Виктор е тежко пострадал Сблъсъкът е само с материални щети, но състоянието на кончето е критично Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? Нови цени на парното от 1 юли, но обосновани ли са? На места ще продължи да има постъпване Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) Абитуриенти от ПМГ сведоха глава пред непрежалимата г-жа Тонка Михова - математика, запалил любовта им към числата (ОБНОВЕНА) В деня на изпращането дванайсетокласниците от Випуск 2024 отдадоха почит към учителката
Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Предците на Хомо сапиенс са ловували с бягане на дълги разстояния Книгите, посветени на праисторията, показват множество илюстрации на групи ловци, въоръжени с копия, приближаващи бавно към плячката, или обкръжили капан Пожар унищожи 22 яхти Пожар унищожи 22 яхти Местни медии казаха, че някои собственици са скочили в морето, за да избягат Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО Мъж спипа жена си, че го трови ВИДЕО На кадрите се вижда как Мелъди Фелисиано Джонсън доближава кафемашината и изсипва вътре пликче с неясно съдържание Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Гърция забрани мобилните телефони в гимназиите Целта е да се ограничи психическият тормоз в училищата Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин: Русия е готова за преговори за решаването на конфликта с Украйна Путин подкрепи плана на Китай за мирно уреждане на кризата в Украйна И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки И проститутките ще стават хорат, ще имат социални придобивки Ще имат социални придобивки като право на пенсия, отпуск по майчинство и трудов договор Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Катастрофа с частния самолет на Доналд Тръмп Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Мощни взривове в Крим, а Путин изненадващо подкрепи китайския план за мир в Украйна Руски блогъри пък тръбят за масово бягство на украински войници от Волчанск, след като руснаците превзеха кметството  Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Блинкен отправи послание с китара в ръка в киевски бар Битката не е само за Украйна, но и за свободния свят, коментира той Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада Не е време за забавления, отсече кметът на Тел Авив и отмени гей парада В последните години гей парадът събира над 300 000 участници
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня Млад тираджия слиза от камиона и пита стария:
- Защо като слизаш от кабината, риташ гумите на камиона?
- Да ми се отлепят топките.
Виц на деня Виц на деня - Докторе, в депресия съм!
- Най-доброто лекарство е да се потопите в работата си!
- Ама докторе, аз карам лайнарка...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Безалкохолната бира е като сутиен на простора - най-хубавото го няма вътре.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори