×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Номерът на Путин да лиши Украйна от оръжие


Номерът на Путин да лиши Украйна от оръжие
Русия прилага арменската схема, за да изкупи боеприпаси и оръжие, което е за Украйна
18 Юни 2022, Събота, 08:10 ч.
Автор: Флагман

Москва превръща световния пазар на оръжие в нов фронт на войната

Руският президент Владимир Путин измисли как да лиши Украйна от оръжие. Страната-жертва полага огромни усилия за изкупува оръжия от различни държави, за да може да се справи с руската военна агресия. Но, Путин врътна номер и в момента Русия играе по същия начин на световния отбранителен пазар като наддава за същите оръжия и ги изкупува преди Украйна. Освен това Москва се опитва прекъсне доставките за Киев, пише The Walls Street Journal, цитирайки правителствени служители и оръжейни брокери, предаде Bloomberg TV Bulgaria.

Докато тежката артилерийска война в източната част на Украйна се измества в полза на Русия, Киев се опитва да си достави системи за противовъздушна отбрана, бронирани превозни средства, артилерийски снаряди и боеприпаси от трети страни. Тази надпревара за оръжия идва, когато Украйна предупреждава, че е изправена пред поражение в региона на Донбас, основна битка във войната, освен ако Западът не доставя повече оръжия с по-бързи темпове.

Докато САЩ и техните съюзници доставят западни системи, много от доставките на оръжие за Украйна включват оборудване от съветското минало и/или руско производство, което най-често се използва от украинските военни. Но западни оръжейни брокери и украински представители казаха, че Русия често наддава срещу Украйна за тези доставки и бърза да укрепи собствените си намаляващи оръжейни складове.

„Ако го извадят от пазара, Украйна не може да го купи“, каза бивш военен служител на САЩ, сега в частната индустрия, който се занимава с руски оръжия от десетилетия. На брифинг във Вашингтон миналия месец министърът на отбраната на Обединеното кралство Бен Уолъс каза, че Обединеното кралство и САЩ са претърсвали 23-те страни, които държат запаси от руско произведено оръжие и оборудване, за закупуването и предаването им на украинските военни. „Половината от нашата помощ беше „Къде можем да намерим тези неща?““, каза Уолъс. „Понякога се сблъскваме с руснаците, които, между другото, търсят в някои страни и също така търсят някои от запасите, защото те бързо свършват."

Говорител на Министерството на отбраната на Обединеното кралство отказа да разшири коментарите на Уолъс. Служители на украинското министерство на отбраната признаха затруднението, но отказаха да коментират публично въпроса. Говорител на руското посолство във Вашингтон не отговори веднага на искане за коментар. Миналия месец чешки и полски брокери, работещи от името на Украйна, завършиха сделка с български доставчик на руски бронирани машини и артилерийски снаряди, когато група арменски купувачи, предлагащи да платят 50% премия, успяха да спечелят договора, каза украински народен представител, запознат с преговорите.

„Ние сме абсолютно наясно, че оръжието не отива в Армения, но вероятно ще отиде в Русия“, каза той. „Те разбират какво търсим. И те разбират къде е." Брокери заявиха, че Москва е заплашила страните с изтеглянето на бъдещи части и услуги за руско произведени системи, на които много нации разчитат за националната си отбрана. „Понякога не сте сигурни какво се случва“, каза друг украински депутат, който е участвал в оръжейни сделки. "Това, което виждате, е трудно да се определи по друг начин освен като саботаж." Украйна – и правителствата на САЩ и Обединеното кралство, които работят, за да помогнат на Киев – понякога са закъснявали със сделките или са ги наблюдавали как изчезват.

„Това се дължи на ефективността на Русия и неефективността на украинските и разузнавателните служби на нашите съюзници“, каза вторият депутат. През април Русия възрази срещу предложението на Пентагона да даде на Украйна 11 руски военно-транспортни хеликоптера Ми-17, които САЩ закупиха от Русия през 2011 г. за афганистанските военни.

Министерството на отбраната на Русия разпространи изявление, в което нарече потенциалното прехвърляне към Украйна незаконно нарушение на споразумението с крайния потребител, заявявайки, че прехвърлянето „представлява грубо нарушение на основите на международното право и разпоредбите на договорите между Русия и САЩ”. През юни говорителка на руското външно министерство каза, че Москва официално е протестирала пред САЩ за нарушаване на договорните си задължения по отношение на хеликоптерите.

„Нашето посолство в Съединените щати направи официално представяне пред Държавния департамент на САЩ, като поиска подробни обяснения защо Ми-17 се прехвърлят в Украйна без знанието и съгласието на износителя, тоест Русия, и в противоречие с установените дипломатически практика", каза тя. След САЩ Русия е най-големият износител на оръжия в света. В допълнение към директните продажби, руското оборудване, както и по-старите съветски оръжия, често се купуват и продават от компании-посредници, които са регистрирани в САЩ и другаде на Запад. Русия сега изглежда се опитва да спре тези брокери да доставят оръжие за военните усилия на Киев. „Натъкнахме се на: „Ако не спреш да купуваш тези глупости [за Украйна], ние никога повече няма да правим бизнес с теб“, каза бившият военен служител, който сега е в частната индустрия. „Ще ви санкционираме.“

През последните години, казват западните оръжейни брокери, Москва обикновено не протестираше, когато продаваше руско произведено оръжие. Повече от десетилетие след терористичните атаки на 11 септември оръжейни брокери, обслужващи договори с Пентагона и Централното разузнавателно управление, купуваха военно оборудване, проектирано от СССР и Русия, за да подкрепят Ирак и Афганистан. Руското законодателство често забранява прякото участие в тези продажби, но Москва рутинно насърчаваше транзакциите като начин за разпространение на своите продукти. Самата Украйна от години продава руско и съветско оборудване на оръжейни брокери и други страни. През 2014 г. Русия превзе украинския полуостров Крим, поставяйки двете страни внезапно във военни конфликти, а отношението на Москва към продажбите на руско произведено оръжие, поне на Украйна, се промени рязко.

„Те никога досега не са възразявали на каквото и да било основание“, каза Рубен Джонсън, американски консултант по отбраната, който е работил от години в Русия и Украйна. „Сега руснаците се намесват и казват: „О, чакай малко, това вече не ни харесва“. Обвиненията за руска намеса в доставките на оръжие за Украйна предшестват пълната инвазия, започнала през февруари. Миналата година властите в Чешката република обвиниха руското военно разузнаване за смъртоносна експлозия през 2014 г. в оръжеен склад, който доставяше на Украйна.

През 2016 г. група мъже в Киев отвлече украински оръжеен служител, който бе договорил изгодна сделка за авиационни части с Индия, основен клиент на руските оръжия, според бивш служител от украинската отбранителна индустрия. Украински служители твърдят, че зад схемата стои офицер от руското разузнаване. През 2020 г. българските прокурори повдигнаха обвинения срещу трима руснаци за предполагаемо отравяне на българския търговец на оръжие Емилиян Гебрев през 2015 г. с "Новичок", мощен нервнопаралитичен агент. Гебрев е участвал в посредничество при продажба на оръжие за Украйна. Русия отрече участие в тези различни атаки. Гебрев оцеля след отравянето, но мнозина от международната оръжейна индустрия оттогава тълкуват събитието като сигнал за други, които биха могли да обмислят да правят бизнес с Киев, коментира WSJ.

Източник Bloomberg TV Bulgaria
 


В категории: Войната в Украйна


Батето се оказа пророк
Батето се оказа пророк 06/05/2024, Понеделник 14:00 0
27
Коментара по темата
27.
_nib_ do 19
21.06.2022 11:29:02
3
2
От мен нищо няма да научиш...За геополитика гледай Катасонов,Кедми,Артамонов,Ваджра,Фурсов...
За икономика-Хазин...
За гробалистите-Шегалов...
26.
_nib_
21.06.2022 11:22:28
3
2
Влязохме...вкара ни един ненормалник в бандитската организация нато....останохме без армия.Вкараха ни в ес-останахме без икономика....Вън от тузи организации за да сме добре....И ще сключваме договори само когато има изгода за страната ни...
25.
NATO
18.06.2022 22:27:16
1
3
Ами ембарго и няма да му минава номера
24.
..,...,.
18.06.2022 15:42:22
0
7
Много Генерали се изказват в коментарите.... Големи разбирачи
23.
Георги С. Раковски
18.06.2022 15:09:09
10
8
Всякога проклета Русия, когато е имала бой с Турция, лъгала е бедните простодушни българи, че уж тях иде да освободи! Но нейната цел всякога е била да им разори милото Отечество и да ги преселва малко по малко в земите си. Нейната злобна политика се познава твърде отдавна и от това, щото тя ни в един си договор с Турция нищо добро не е споменала за Българи, ако и да е имала най-добри удобства за това. Тя всякога е само своята политика гледала, а собствено за завладетелните си планове е имала грижи, как по-добре да ги приложи в действие!
22.
X
18.06.2022 12:46:59
2
14
От цялото това чуфонсе видя, че нито Русия е това, за което се представяше, нито Европа има топките да и се опълчи, нито американците се опитват да направят нещо по-различно от това, което са правили до сега, а именно да си гонят интересите. Само ние най-големите мишки се изпокарахме помежду си кой да подкрепяме докато всички ни го слагат, а си мислим, че някой нвщо ще ни помогне. Едните искат да люскат водка и да ядат компоти с руснаците, другите искат да са джендъри с европейците. Драги ми съграждани, гледайте си във вашия двор, вашия съсед, живейте си живота и не драматизирайте прекалено много за неща, които по никакъв начин не зависят от вас, а най-малкото спорове тук или във фейсбук биха променили нещо. Пс. Който толкова много обича Раша да се мести там, който толкова много жали Украйна да ходи да се бие там, а който иска да е либерл има богат избор от държави.
21.
На война
18.06.2022 11:32:26
2
12
Дами и господа,след оръжието второто най ефективното оръжие в една война е ПРОПАГАНДАТА.Психологическата атака кой колко е силен и едва ли не всеки момент ще спечели войната.Вижте историята,през втората световна война в Германия са имаше цяло министерство което да води само пропаганда и фейк новини.Затова и на фашистите с техните летящи чинии измислени,който не са можели да летят,а са били само декорация и се е разпространявала тогава пропагандата,че вашистите са работели с извънземни и всеки момент ще спечелят войната.Така както и с Путин сега не знам колко пъти го погребаха и съживиха и други глупости на поразия.Затова се нарича ВОЙНА,защото всеки ЛЪЖЕ,Маже,манипулира,фейк новини до припадане и всичко което е възможно за победа ама в крайна сметка след война побебедители няма.
20.
Доктор Курти Чепов
18.06.2022 11:05:08
12
12
Русия изкупува като невидяла секс играчи и вазелин на световните пазари защото иска да открие на своята територия най-голямото гей сборище на света още тази година. Путин от десетилетия завижда че Русия не е атрактивна гей държава и за това така слабо развита
19.
Аз
18.06.2022 10:44:42
4
12
чакам великият геополитик _nib_ да ни осведоми за текущият пъклен план на мръсният американец и ибрикчиите

хахахахаха
18.
До 14
18.06.2022 10:42:43
4
6
Cult of personality! ;)
17.
Закучи се.
18.06.2022 10:41:38
5
11
DMS RUSSIA Z
16.
До 1
18.06.2022 10:34:09
7
11
От север и юг не ги ли изтласкаха? Или това е само западна пропаганда, ще кажеш? Общо взето ги върнаха на позициите с които си бяха останали от 2014.
15.
SLAVA UKRAINE
18.06.2022 10:26:04
17
28
Руснаците първо предупреждаваха че ще има последствия ако се изпращат оръжия на Украйна. След това заплашваха тези които изпращат. Сега се опитват да ги копуват преди Украйна. Скоро ще почнат да се молят. Крахът е на хоризонта. Не е близо още но се задава. Скоро Русия става Китайски васал. Това е.
14.
До 12
18.06.2022 10:17:13
6
17
Няма да се събудите от този блян. Няма да разберете че тая работа не е ''Слава России'' а си е чисто и просто ''Слава великом лидера Путина''. Към момента двете са несъвместими.
13.
До 9
18.06.2022 10:13:45
7
19
Минимални жертви ама друг път. Някои имаме познати в Русия с които контактуваме. В Русия 5 пъти до момента са изпратени повиквателни призовки на резервисти. 5 пъти!!! Във всеки град има армейски наборни пунктове които тръбят че родината се нуждае от млади доброволци!
12.
Аз
18.06.2022 10:11:03
27
14
СЛАВА РОССИИ
11.
Ха Ха Ха
18.06.2022 10:07:29
15
31
Нали руснаците унищожавали всички оръжия и техника които са били изпращани на украинците? А, страхливи ,облъчени фашистки, нацистки руски блюдолизчета? Какво стана? От Русия нещо не могат да смогват и почнаха опити да ги изкупуват преди Украйна. Палячовци. Русия, Дагестан, Беларус и сирийските ислямисти с обединени сили не могат да смогнат на една Украйна, скромно спонсорирана от НАТО.

Стаавай ставай страна огромнояя..... митове и легенди. Блажени са вярващите.
10.
sad story teller
18.06.2022 10:02:22
2
10
Правим каквото можем ;)
https://twitter.com/antiputler_news/status/1537846885314174977
9.
До 6
18.06.2022 10:02:12
17
15
Не знам къде ги видя тези тийнове или откъде получи такава инфо. Явно това е новата опорка,използвана за промиване на съзнанието. След като Путин се оказа жив и здрав, след като руските войски методично вървят напред с минимални жертви просто не разбирам тъпата упоритост да се извъртат нещата и да се говорят неистини. Да, западният модел предполага използването на много измислени факти и режисирани видеа но реалността е на бойното поле, икономиката и поддръжката за населението. При малко желание не е трудно да се намерят истинските факти и събития на фронтовата линия, на стоковите борси и тържища. Така,че говоренето наизуст или по принцип не върши работа.
8.
Ахаххаха
18.06.2022 09:53:21
12
15
Тръгна ли на мечка мед да продават
7.
Ами сега ?
18.06.2022 09:44:47
16
21
Ама нали Путин беше в Кома бе ?
А преди това беше болен от Рак ?
А още по-преди глупакът Виктор Николаев му посвети поне 30 минути телевизионно време , за да коментира как точно му трепкал крака , и това вече било едва ли не краят ?
А сега изведнъж - хоп - кажи речи победител !?!?!?
Е КАК бе Аланкоолу стават тия работи ?
6.
До1
18.06.2022 09:40:39
12
24
По-скоро разминаването е в мощта на руската армия, която винаги е била идеализирана като машина, която не може д се спре. Не съм в подкрепа и защита на никого, но се видя, че 90% от тази войска са тийнове, които не знаят къде се намират
5.
1ви Жуков
18.06.2022 09:33:45
12
28
Адмирации за най-грамотния коментар, явно само, аз и Вие имаме дирентна връзка с Кремъл и сме наясно със реалната информация, дори пишем от Украйна. Аз, също не знам, руснаците да са изтласкани. Киев и Харков са си обкръжени, вече 4 месеца, Зеленски избяга в Занзибар, а от вчера САЩ и Полша окупираха Западна Украйна и си цъкат белотче с руснаците. Общо взето, както си тръгна от първия ден на войната и така си върви до днес,по план. Даже, Путин е дал ултиматом на НАТО, или плащат 50 трилиона или ги унищожава за 24 часа! Ама, какво да ги отваряме балъците. Те, даже не са сънували, колко велика е руската армия и въоръжение. Те, ако знаят за новия летящ танк на руснаците, за изтребителите 6-то поколение, единствени в света, за руските войниците роботи със защита от ядрен удар, които се управляват чрез спътникова навигация, по най-нова технология от командер център в Москва! Абе неграмотни хора.
4.
Фигня!
18.06.2022 09:13:34
17
24
Ох пак рубладжийски боламачи. Със съветското оръжие се приключи бе топ-джурналя,то беше нужно в първата фаза на войната, а и Украйна бе въоръжена с съветски танкове, гаубици и самолети. Само че това приключи. САЩ официално заявиха, още преди месец, че украинска армия минава изцяло на западно оръжие. Вече месец от как укрите получават 150 западни гаубици. А Рашкитеняма как да повлияят на западното оръжие и боеприси. Аман от претоплени русидебилски манджи.
3.
*********
18.06.2022 09:11:53
9
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
СССР
18.06.2022 09:10:28
22
20
Вставай, страна огромная,
Вставай на смертный бой
С фашистской силой темною,
С проклятою ордой!
1.
Жуков
18.06.2022 09:08:53
21
30
Нали Зеленски изтласкал руснаците и те се разбягали? Старата руска техника нямала гориво и закъсвала по нивите? На помощ са САЩ, Англия, Европейския съюз....и без успех. Защо така бе господа?
Дали пък няма огромно разминаване в това което ни представят западните медии и самата реалност? Или още не сте го проумели, че има?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Кирил Петков заведе семейството си на плаж Корал Колко хубаво беше на плажа, точно сега в началото на май, посочва Петков БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област БСП ще се бори за минимум два депутатски мандата от Бургаска област „Ще се движим в скоростната лента и ще изпреварваме“, даде заявка областният лидер Тодор Байчев Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Може ли да познаете чия сестра е тази красавица Блондинката побърза да уточни, че не говори за децата си, защото все още не е станала майка и не е раждала Идва краят на Капките, призна продуцентът Идва краят на Капките, призна продуцентът Шоуто все още е лидер в телевизията, но рейтингът му спада с всяка измината година Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Румен Радев намекна, че може да наложи вето на Закона за хазарта Бързото законодателство не винаги води до желания резултат", лаконичен бе държавният глава  Батето се оказа пророк Батето се оказа пророк Секретарката на Иван Славков проговори 13 години след смъртта му След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности След 2 ракии: Пияната Дебора имала ясновидски способности В детството си Дебора Иванова била убедена, че по някакъв начин има силата да предизвиква предстоящите събития само с мисълта си и поради тази причина дълго време била измъчвана от непоносимо чувство за вина Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Вижте как Бургас почете Свети Георги Победоносец Днес официално бе открит и сезонът на остров „Света Анастасия“ Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Венцислав Мутафчийски още умува защо за COVID-19 в Китай се действало толкова строго Не намерих отговор, има нещо, което не знаем, сподели генералът „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море „Храбри“ и „Смели“ ще пазят границата, адм. Емил Ефтимов заговори за заплахи в Черно море Той уверява, че българската армия не е статична и стои стабилно на югоизточния фланг на НАТО
Цял живот сме чистили фурната грешно Цял живот сме чистили фурната грешно Оказва се, че много от нас от незнание, сме чистили грешно и неефективно фурната в кухнята си Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Опитаха се да застрелят косовския политик Марко Ябланович Ябланович е част от партията на министъра на общностите и завръщането в правителството на Косово Ненад Рашич – гражданската инициатива „Свобода, справедливост и оцеляване“ (GI SPO) Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Мъжките цици на Азис се оказаха дефектни Имплантите му имат собствено мнение  Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Вижте в какъв скандал се забърка тази звезда от Ергенът Освен че подпитва мъжете за стандартните неща, тя открито отправя намеци към тях, кара ги да лазят по земята, та дори пъшка в нечии ръце Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Емилия ми се натискаше, твърди този режисьор Режисьорът извади някои пикантерии от кухнята на попфолка в подкаста „При Тото“ Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Зверска гавра с Натали Трифонова в „Денсинг старс” Пред очите на цяла България в шоуто на Би Ти Ви синоптичката показа най-добрият танц за вечерта, спечели максималните 40 точки от журито и въпреки това беше изпратена на елиминация и за малко не отпадна Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Рачков се изпусна, стана ясно колко пари взема Фънки от Капките Най-колоритният арбитър в предаването, Димитър Ковачев – Фънки , прибира по 6 бона на лайф Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Голямата подмяна е факт! Европейските народи капитулираха пред мигрантското нашествие Никъде по света, освен в Европе, лидерите не се радват на факта, че скоро народите им няма да са мнозинство в собственште си държави САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? САЩ изпраща армия в Украйна, ако падне Киев? Бившият командир на батальона „Айдар“ Евгений Дикий коментира, че битката в Часов Яр е за целия Донбас и призна, че положението на ВСУ е лошо Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори