×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
  • Велики четвъртък е
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Класически концерти и мистичен спектакъл за Дни на австрийската култура в Бургас


17 Юни 2022, Петък, 13:41 ч.
Автор: Флагман.БГ

Вижте кога започват

Три класически концерта на виртуозни музиканти от България и Австрия, както и мистичен спектакъл за двойнствената човешка натура и тънката граница между сън и реалност ще бъдат представени в рамките на традиционните и очаквани Дни на австрийската култура и изкуство в Бургас. Концерт на ученици от НУМСИ „Проф. Панчо Владигеров“ гр. Бургас

В програмата – класически произведения на австрийски и български композитори.

Те ще се проведат в периода от 27 юни до 6 юли.

 

Програма

27 юни /понеделник/ - 19:30ч.

"Сънища на Aза /Doppelgänger Dreams" – спектакъл

(спектакълът има субтитри на английски език

performance with English translation)

Драматург&режисьор: Ива Панева

Оператор: Стефан Куцаров

Участват: Венера Мелеки, Петко Каменов,

Със специалното участие на: Боряна Маноилова, Албена Ставрева, Маргарита Хлебарова,Пламен Кумпиков,Петър Калчев

Спектакълът се реализара от Сружение "Наш Свят" с финансовата подкрепа на Посолство на Австрия в София

"Сънища на Aза/Doppelgänger Dreams" е най-новата продукция на Театър "Наш Свят". Драматургът и режисьор Ива Панева изгражда сценична версия на срещата между двама знаменити австрийски автори – Зигмунд Фройд и Артур Щницлер, смятани за двойници и сродни души. Спектакълът включва автентични писма на Фройд и фантастични образи, надграждащи реалността.

"Сънища на Аза" е също така историята на две жени, вдъхновили творби на Фройд и Шницлер: Дора, която кара Фройд да описва своите случаи от психоанализата и госпожице Елзе, която вдъхновява Шницлер да се обърне към психоанализата. Жени от 1920-те, които звучат актуално и днес. Всяка жена има вътрешен глас и вълнения, които не споделя... дори пред самата себе си. Този спектакъл е шанс за надрастване на минали травми, желание да кажем истината такава каквато е и да започнем начисто. Млади жени, потискани в миналото, днес оживяват пред нас, противопоставяйки се на насилието и манипулацията.

Оперната певица Венера Мелеки и актьора Петко Каменов пресъздават съновидения и образи на Фройд и негови пациенти. Във филмовата част на спектакъла ще видите Петър Калчев като Артур Шницлер и актрисите Маргарита Хлебарова и Албена Ставрева, както и оперни изпълнения на Пламен Кумпиков със специалното участие на Боряна Маноилова, която играе Госпожице Елзе на екрана. Оперни певци, актьори и музиканти създават мистичен спектакъл за двойнствената човешка натура и тънката граница между сън и реалност.

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Билети: 10.00 лв. /редовен/ и 5.00 лв. /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „Флора“.

За информация: 0882 12 10 01

 

29 юни /сряда/ - 19:30ч.

Концерт „Хубавата мелничарка” от Франц Шуберт по стихове на Вилхелм Мюлер – развръзката

Представят: сопраното Мария Цветкова, на рояла: Илиана Тодорова

Младият мелничар, следвайки потока – своя приятел, намира любовта – красивата дъщеря на мелничаря. Доста рехавото му любовно щастие, обаче, бързо рухва: на сцената излиза Съперникът – Ловецът. Оттук нататък мотивите на потока се преплитат с агресивните ритми на Ловеца. Невинното куплетно повествование отстъпва на болката и отчаянието. В края на цикъла младият момък се хвърля във водата, въпреки че не е съвсем ясно дали това е самоубийство или абстракция на сливането с потока. И дали потокът е приятел на Мелничаря или, подобно на Мефистофел, е този, който омайва младежа по пътя на разрухата – последната Приспивна песен на потока.

На концерта си в зала 2 на Експозиционен център „Флора“, сопраното Мария Цветкова и пианистката Илиана Тодорова ще представят този цикъл от песни. Артистите споделят, че са избрали точно него, защото е актуален, красив и много различен от другите и че, са привлечени от цялата история разказана в 18 песни. Гениалността на Шуберт е точно в това, история в история!

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Билети: 10.00 лв. /редовен/ и 5.00 лв. /за учащи и пенсионери/;

На касите на „Часовника“ и Експозиционен център „Флора“.

За информация: 0882 12 10 01

30 юли /четвъртък/ - 19:30ч.

Концерт на ученици от НУМСИ „Проф.Панчо Владигеров“ гр. Бургас

В програмата – класически произведения на австрийски и български композитори.

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Вход: свободен

3 юли /неделя/ - 19:30ч.

Концерт на трио „Имерсио“

Вира Жук – цигулка

Мариам Вардзелашвили – пиано

Ирене Кок – виолончело

Трио Имерсио, един от най-добрите ансамбли за камерна музика във Виена, „е определението за изискана женска сила в класическата музика“ (Times of Malta). Участничките в този мултикултурен ансамбъл са от Украйна, Грузия и Нидерландия, живеят и работят във Виена.

Трио Имерсио е имало концерти в 20 страни на четири континента, включително турнета в Япония, САЩ, Канада, Мексико, Тунис и др.

За 2020 - 2022 г. трио Имерсио е включено в програмата за насърчаване на млади изпълнители New Austrian Sound of Music на австрийското Федерално министерство по европейски и международни въпроси и представя музикалната култура и традиции на Австрия по целия свят. Трио Имерсио е носител на наградата Bank of Austria Prix d'Arts през 2016 г.

Тясната връзка, която Трио Имерсио има с музикалната култура на Виена, е особено изразена в интерпретацията на произведения на Й. Хайдн, Л. Ван Бетовен и Ф. Шуберт.

Трио Имерсио популяризира камерната музика като начин на живот и вярва в пълното потапяне в звуковия свят на ярки емоции, цветове и идеи. Тяхната особена автентичност и искреност допринася за специалната връзка с публиката в Европа, Северна Америка, Азия и Африка.

В Програмата:

Волфганг Амадеус Моцарт (1756 – 1791)
Клавирно трио в си бемол мажор, KV 502
Allegro
Larghetto
Allegretto

Франц Шуберт (1797 – 1828)
Адажио в ми бемол мажор, D 897 „Ноктюрно“

Феликс Менделсон (1809 – 1847)
Клавирно трио в ре минор оп. 49
Molto Allegro agitato
Andante con moto tranquillo
Scherzo. Leggero e vivace
Finale. Allegro assai appassionato

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Билети: 15.00 лв. /редовен/ и 10.00 лв. /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „Флора“.

За информация: 0882 12 10 01

6 юли /сряда/ - 19:30ч.

Концерт „Пиано трио“ - Георги, Дора и Анастас Славчеви

Вдъхновени от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви ще представят този необикновен ансамбъл пред публиката.

„Пианист от международен мащаб”, „очарователно разностранен талант”, „от световния пиано елит” – това са някои от отзивите, с които пресата възхвалява музицирането на Георги Славчев. „Нещо повече, той не само свири на пиано, а същевременно се идентифицира с музиката, вдъхва живот на композициите и ги превръща по впечатляващ начин в изключително преживяване за слушателя.”

Лауреат на многобройни международни конкурси, носител на artist diplom от Cleveland Institute of Music, доктор на музикалните изкуства от University of Southern California – Лос Анжелес, Георги Славчев концертира на три континента в най-престижни зали, включително в Карнеги хол. Солира на европейски и американски оркестри, в това число и на Кливландския симфоничен оркестър. Георги Славчев е обявен в САЩ за „чужденец с изключителни постижения в изкуствата” – признание за много малък процент изтъкнати артисти.

Георги Славчев композира вокални и инструментални пиеси, филмова музика, като използва традиционни акустични инструменти, както и най-новите електро-акустични средства. Автор е на химна на град Пловдив и е отличен с първа награда в конкурса за композиция „7/8”.

Пиано дуо Дора и Анастас Славчеви започва концертната си дейност през 1977 г. Утвърдили се като водещо клавирно дуо в България, те концертират с голям успех в Германия, Италия, Испания, Полша, Чехия, Русия, Гърция, Турция, Куба, САЩ, Япония и др. Осъществили са повече от 100 световни премиери на български и чуждестранни произведения, повечето от които посветени на дуото. Носители са на най-престижните награди за музикално изпълнителско изкуство (Кристална лира на СБМТД, Кристален знак на СБК, Златно перо на Радио FM Classic и др.)

Вдъхновени от оригиналните пиеси на Рахманинов за 6 ръце на 1 пиано, семейство Славчеви представят този необикновен ансамбъл пред публиката от 2003 г. Впечатлени от широките възможности на музикалния изказ на един инструмент и насърчени от интереса и ентусиазма на слушателите, редица композитори създават и посвещават своите произведения на триото. Тази впечатляваща и забавна форма на камерно музициране е приета с бурни аплаузи в България, Германия, Полша, Русия, САЩ и др.

Зала 2 на Експозиционен център „Флора“

Билети: 10.00 лв. /редовен/ и 5.00 лв. /за учащи и пенсионери/;

На касите на Часовника и Експозиционен център „Флора“.

За информация: 0882 12 10 01

Организатори на събитията са Австрийско посолство София и Община Бургас.


В категории: Бургас


Коментари
Флагман.БГ Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест 02/05/2024, Четвъртък 14:40 1
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер АПИ е осъдена за 200 хил. лв. заради смърт при потопа в с. Бисер Мъжът загива, защото мост, рухнал при бедствието, не е обезопасен, приема съдът Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината Младите даскали бягат от училищата заради агресията и бумащината КТ "Подкрепа" иска заплатата на преподавателите да е 150% от средната Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Българите плащат в кеш, използват все повече пари в брой Банкнотите и монетите в обращение са за над 29 млрд. лв. Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Задържаха 12 партиди лимони със завишени нива на пестициди на границата Ежедневно в страната ни влизат стотици камиони, които внасят храни от трети страни На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас На 7 май излиза ДНК експертизата на Велико Минков, делото за бащинство започва на 14 май в Бургас Първото заседание по делото за бащинство, което той води, ще се гледа в Бургаската съдебна палата Фънки призна за страшна болест Фънки призна за страшна болест Хилда Казасян направо изтръпна по време на шоуто от думите му Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в парка Обработвани ли са тревните площи в София Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Слави Трифонов се изправи на крака, напът е да пребори множествената склероза Шоуменът се подложил на експериментална терапия, която давала учудващо добри резултати Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Великденско настроение завладя пазар "Краснодар" в Бургас Пресни плодове и зеленчуци очакват домакините, подготвящи празничната трапеза 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство 110 лева - цената великденската трапеза за 4-членно семейство Това показват наблюдения на Института за социални, синдикални изследвания и обучение
Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Гърция отчете 16,5% ръст на постъпленията от туризъм Пристигналите в Гърция туристи през 2023 г. възлизат на 30,08 млн. души спрямо 29,875 млн. през 2022 г. Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Тръмп обеща 10% мито на всички вносни стоки Заяви приоритетите си за втори мандат пред сп. “Тайм” Почина рок легенда Почина рок легенда Издъхна на 76-годишна възраст Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Тя е на 41 години, девствена е и помоли Бог да и намери гадже Блондинката признава, че е подложена на подигравки и всекидневни оферти да скъса с принципите си Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Доживяхме тази новина: Прогнозират поевтиняване на храните Основната движеща сила зад този очакван спад е “изобилното предлагане” на много важни култури, особено на пшеница и царевица САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна САЩ обвиняват Русия, че е използвала химическо оръжие в Украйна От Москва обаче твърдят, че не разполага с военен химически арсенал Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Безредици в Тбилиси след одобрението на спорен законопроект Полицията използва сълзотворен газ и шокови гранати Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души Огромен пожар в Одеса на годишнината от палежа на профсъюзния дом и убийството на 48 души На 2 май 2014 жив изгоря и българинът инж. Иван Милев, а Виктор Медведчук едва сега сочи организаторите на клането Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Телецът да не рискува, а Близнаците да помислят как да си разширят бизнеса! Хороскоп за деня – 2 май 2024, четвъртък Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Марихуаната става нискорисков наркотик в САЩ Досега спадаше към категория едно, включваща хероин, екстази...
Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Тодор ТАГАРЕВ, бивш министър Сега всички са срещу ПП

Виц на деня Виц на деня Тази година финансовите институции ще отпускат кредит "Великден" - за агнешко, козунаци и яйца!

Виц на деня Виц на деня Син споделя в писмо до майка си:
- Мамо, роди ти се внуче, обаче жена ми нямаше кърма и го дадохме на една негърка да го храни, и то за една седмица взе че почерня!
Отговор на майката:
- Сине, да ти призная едно време като те родих и аз нямах кърма и те хранех с мляко от кравата, но виждам, че чак сега са ти поникнали рогата...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Германец на почивка в България разпозна старото си Ауди, което преди 25 години беше предал на вторични суровини.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори