×
София Парламентарни избори 2023 Личност на годината 2022 Местни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Напрежението в Косово ескалира, десетки хиляди на митинг в Сърбия
  • Чака ни дъждовен ден, на места ще има и гръмотевични бури
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отиде си кардиналът, прикривал педофилите на Ватикана


Отиде си кардиналът, прикривал педофилите на Ватикана
Содано спрял разследване срещу наркомана отец Марсиал Масиел, изнасилил 60 момчета - “делото му направило добро на много хора”
17 Юни 2022, Петък, 11:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Анджело Содано бе държавен секретар на Ватикана при двама папи и имаше могъщо влияние

Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - Анджело Содано, който почина на 27 май, след като се зарази с коронавирус и разви пневмония, се е опитал да спре няколко разследвания срещу духовници, изтезавали сексуално деца, пише 168chasa.bg в свое разследване.

94-годишният италиански католик е бил държавен секретар при двама папи - Йоан Павел II и Бенедикт XVI, заемайки пост номер две във ватиканската йерархия в продължение на 16 години между 1990 и 2006 г.

Содано се сдобива с огромно влияние

по време на понтификата на Йоан Павел II. Причината е, че в последните години здравето на папата се влошава и Содано заедно с тогавашния архиепископ Станислав Дзивиш поемат управлението на Ватикана.

В поредица от разкрития през 2010 г. в National Catholic Reporter публицистът Джейсън Бери, водещ експерт по кризата със сексуалните посегателства в църквата, описва как Содано блокира разследването във Ватикана на мексиканския кардинал Марсиал Масиел Делгадо.

Той бил основател на религиозния орден “Легион на Христа”, чиито правила забранявали да се критикува ръководителят му и да се поставят под съмнение делата му. Именно по тази причина Масиел не е осъден, въпреки че се доказва, че той е водил двойствен живот и е бил педофил, женкар и наркоман. Изнасилил е 60 момчета от семинарията и имал 6 деца от 3 жени. Той бил близък приятел на папа Йоан Павел Втори, но не е ясно дали върховният глава на католическата църква е знаел за зверствата му.

Содано неведнъж е отричал тези твърдения, въпреки че е знаел за фетишите на Масиел. Свидетели твърдят, че Анджело веднъж казал: \"Дори всички тези обвинения да бъдат доказани, остава фактът, че делото, което е създал, е причинило добро на толкова много хора и на самата църква. Сега трябва да се уверим, че това добро няма да бъде загубено\".

Оказва се, че Делгадо е правел щедри финансови дарения на Ватикана

и е давал тлъсти подкупи на Анджело и на други висши служители, за да прикриват престъпленията му.

Тези скандали станаха известни в края на първото десетилетие на XXI век. Именно заради тях се смята, че папа Бенедикт XVI го принуждава да подаде оставката си и да се сбогува с поста държавен секретар, но остава декан на кардиналската колегия.

Въпреки това през 2010 г. жертви на сексуално насилие от страна на духовенството обвиниха кардинала за това, че по време на изказването си по случай Великден обясни, че информациите за педофилията на отците са \"дребни клюки\". Той се обърна лично към папа Бенедикт XVI в началото на службата във Ватикана и посочи, че църквата не бива да бъде повлияна от слуховете за сексуални посегателства срещу деца от католически свещеници.

"Свети отче, божият народ е с теб и няма да допусне да бъде повлиян от дребнавите клюки на момента, от изпитанията, които понякога сполетяват паството на верующите - каза кардинал Анджело Содано. - Църквата е с теб."

Точно в този период стана ясно, че бившият държавен секретар на Ватикана е прикрил и разследването за австрийския кардинал Ханс Херман Грьор.

Тези разкрития прави виенският кардинал Кристоф Шонборн, който обвини публично Содано, но той отрече да има нещо общо с това.

Всичко започва още през 1995 г., когато Шонборн е бил потърсен от жертвите на кардинал Грьор. Той ги изслушва, събира свидетелствата им и е ужасен, когато разбира, че след като ги изнасилвал, Ханс ги приемал, за да се изповядат и да им прости за грешката.

Разказите на малтретираните деца са събрани в доклад,

който е изпратен до папата. Писмото обаче попада в ръцете на Содано, който е яростен защитник на Ханс Грьор и твърдо отрича уличаващите данни. Въпреки протестите на жертвите му той е изпратен в австрийски манастир, без изобщо да бъде отнет статутът му на кардинал. Благодарение на Анджело австрийският кардинал не само не е наказан за сексуалните посегателства, но когато умира през 2003 г. е почетен като верен служител на църквата със специална телеграма, подписана от папа Йоан Павел II.

Кристоф Шонборн продължава да събира уличаващи доказателства срещу други отци и дори се среща със Содано и се опитва да поговори с него за проблема.

"Кардинал Анджело ми каза в лицето: "Жертви? Така казваш!". Бях ужасен. Не очаквах подобен отговор. За него изнасилените момчета не означаваха нищо", казва виенският отец.

След този скандален разговор Шонборн е приет от папа Бенедикт XVI, с когото обсъждат сексуалните посегателства на свещениците и ролята на Содано в потулването на случаите.

"Някои хора във Ватикана излъгаха – казал Шонборн на папата. - Те унижиха жертвите, за да защитят църквата, но църквата ще служи добре, когато истината бъде разкрита. Истината ще ви освободи, пише в Евангелието. Жертвите на Грьор все още чакат извинение, а Содано посочва, че това са просто дребнави клюки."

Освен откровенията на виенския кардинал до главата на католическата църква достигат сигнали, че държавният секретар на Ватикана е направил известни трима чилийски епископи, помагали на дон Фернандо Карадима, криминален и сериен педофил в Чили. Днес жертвите му се посещават от папа Франциск.

Интересното е, че името на Содано се появява многократно и в досието на Карло Вигано, архиепископа, който се изправи срещу папа Франциск с обвинението, че прикрива случаите на сексуален тормоз във Ватикана и насърчава хомосексуалното течение.

В деня, в който Анджело подава оставка като декан

на кардиналската колегия и се пенсионира, оставайки във Ватикана, излиза доклад от 1941 до 2019 г. на “Легиона на Христа”, който признава за блудствата с деца на всички, прикривани от Содано. Някои смятат, че бившият държавен секретар на църквата е знаел за разкритията и затова се е оттеглил от поста си. Картината, която се очертава, е смразяваща - обвиняват се 33-ма духовници на легионерите като насилници на 175 момчета между 11 и 16 години. От тях 60 са изнасилени от Марсиал Масиел. Никъде обаче не се споменава самият Содано да е блудствал с деца.

И въпреки всички тези разкрития на десетки монаси с висок сан, прикривани от Анджело Содано, Ватиканът почете тържествено кончината му.

"Смъртта на кардинал Анджело Содано събужда в душата ми чувства на благодарност към Господ за дара на този уважаван човек на църквата, който изживя свещеничеството си с щедрост – пише папа Франциск в съболезнователна телеграма до сестрата на покойния кардинал. - В Римската курия той изпълняваше мисията си с образцова отдаденост и на всяка позиция се доказа като църковно дисциплиниран човек, любящ пастир, изпълнен с желанието да се разпространява навсякъде Евангелието."

Папата припомня и подчертава важните отговорности на Содано във ватиканската дипломация, деликатната длъжност на държавен секретар, заемана от кардинала между 1991 и 2006 г., както и усърдието, с което той насърчава \"диалога и помирението\" в папски представителства на Кито, Еквадор, Уругвай и Чили. Телеграмата завършва с молитви за кардинала и близост до семейството му и общността на Асти, където кардинал Содано започва своето служение.

Ватиканът обръща специално внимание и на заслугите на Анджело Содано, който изиграва

ключова роля в постигането на мир

между САЩ и целия Западен фронт в месеците на подготовка за двете войни в Залива (1991 и 2002 г.). Той действа зад кулисите с поверителни срещи.

Друго негово дипломатическо постижение е, че е придружавал папа Йоан Павел II в средата на 90-те, за да бъде осигурена хуманитарна помощ по време на войната в Босна. По-рано, като ръководител на дипломацията на Ватикана, Содано бил посредник и в конфликта между Чили и Аржентина.

Позициите, които си изгражда, му позволяват дори след като се пенсионира, да упражнява значително влияние върху служителите на Ватикана.


В категории: Разследване


56 000 четвъртокласници на матура
56 000 четвъртокласници на матура 29/05/2023, Понеделник 07:50 0
Нов кошмар на АМ "Тракия"
Нов кошмар на АМ "Тракия" 28/05/2023, Неделя 21:31 0
Флагман.БГ Президентът връчва втория мандат утре Президентът връчва втория мандат утре 28/05/2023, Неделя 18:52 3
Меле край Смолян
Меле край Смолян 28/05/2023, Неделя 17:50 0
1
Коментара по темата
1.
*********
18.06.2022 12:03:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
56 000 четвъртокласници на матура 56 000 четвъртокласници на матура Днес ще е изпитът по български език и литература Състоянието на пострадалите при катастрофата край Бургас остава стабилно, мъж е със счупен прешлен Състоянието на пострадалите при катастрофата край Бургас остава стабилно, мъж е със счупен прешлен Ще им направим допълнителни изследвания, за да преценим дали се нуждаят от операция, каза зам.-директорът на УМБАЛ – Бургас Светослав Тодоров Нов кошмар на АМ "Тракия" Нов кошмар на АМ "Тракия" Камион се преобърна на 58 км в посока Бургас Скандал! Сарафов разкри, че Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение Скандал! Сарафов разкри, че Иван Гешев разполага с частно външно наблюдение Заместник-главният прокурор заяви, че появилите се снимки с Пепи Еврото, са от момент, в който е трябвало да се срещне с шефа си Къро е бил покровителстван и е разполагал със сериозна информация Къро е бил покровителстван и е разполагал със сериозна информация Без съмнение е образувано паралелно дело за убийството на Къро и у нас, коментира  следователят Андрей Цветанов Ранените от обърнатия автобус настанени в три бургаски болници, всички са в съзнание Ранените от обърнатия автобус настанени в три бургаски болници, всички са в съзнание Двама мъже са малко по-тежко пострадали, каза директорът на РЗИ Бургас д-р Георги Паздеров  Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено, обяви Иван Костов Стана невъзможно да се избере правителството, което беше почти сглобено, обяви Иван Костов Според него най-голямата нелепост в коментарите от записа е твърдението за изпиране на Бойко Борисов Извънредно! Тихомир от бургаския ж.к. Братя Миладинови се самоуби по мъчителен начин Извънредно! Тихомир от бургаския ж.к. Братя Миладинови се самоуби по мъчителен начин Бургазлията превърна дивана си в електрически стол и се изпържи  Президентът връчва втория мандат утре Президентът връчва втория мандат утре Той ще бъде даден на ПП-ДБ Гледайте ни НА ЖИВО от катастрофата на АМ "Тракия" Гледайте ни НА ЖИВО от катастрофата на АМ "Тракия" 12 пътници са откарани в болница, сред тях има и тежко пострадали
Лодка потъна при буря в Италия, има загинали Лодка потъна при буря в Италия, има загинали  На борда е имало 24 души Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват Ердоган печели изборите, привържениците му празнуват  Еуфория пред офиса на партията в Истанбул Нов удар по долара от страна на БРИКС Нов удар по долара от страна на БРИКС Саудитска Арабия е готова да се присъедини към Новата банка за развитие на икономическата организация Арести в Турция заради провокации за балотажа Арести в Турция заради провокации за балотажа Белезници щракнаха на петима души В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна В САЩ назоваха следващия град, който ще бъде предаден от властите в Украйна  След Бахмут Украйна може да загуби Часов Яр, прогнозират от Military Watch Magazine Животът на 3 зодии вече няма да е същият, пророкува Павел Глоба Животът на 3 зодии вече няма да е същият, пророкува Павел Глоба Месечната прогноза на специалиста обхваща най-важните области от живота - любов, кариера, финанси и здраве Събарят незаконните сгради на тузарски остров Събарят незаконните сгради на тузарски остров  Районната прокуратура отправи строго предупреждение към местните власти, които са позволили грубо нарушение на закона Кога ще ни ударят новите геомагнитни бури Кога ще ни ударят новите геомагнитни бури До края на месец май вероятността за смущения в земното магнитно поле заради слънчева активност е минимална Майка лепна вирус от малката си дъщеричка и заживя в ада Майка лепна вирус от малката си дъщеричка и заживя в ада След около седмица малката Уилоу се възстановила, но заразилата се от нея Ейми ставала все по-зле и по-зле Руската артилерия унищожи около 30 на сто от US гаубиците M777 Руската артилерия унищожи около 30 на сто от US гаубиците M777  Благодарение на използването на тактиката „огнева въртележка“ беше възможно да се ликвидират повече от една трета от леките полеви гаубици
Кирил Петков Кирил Петков Дълбоката държава използва за инструмент емоционално нестабилен политик, който се разследва от прокуратурата Виц на деня Виц на деня Катаджия спечелил от тотото. Попитали го какво ще направи с джакпота.
-Ще си купя кръстовище и ще си бачкам за кеф!
Виц на деня Виц на деня Ако заспиш завит само с чаршаф, но се събудиш с две одеяла отгоре, значи си на гости при баба си. Статус във фейсбук Статус във фейсбук Все ще се намери някой, който ще те обича не заради външността ти, а заради ужасния ти характер
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори
Flagman.bg използва "бисквитки", за да подобри вашето преживяване и да анализира трафика към сайта.Научете повече