×
Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Министър Генчовска не е подписала нотата за изгонването на 70 руски дипломати
  • Назначиха Ангел Симеонов за зам.-министър на МВР
  • Отиде си актрисата Добринка Станкова
  • СЕМ не избра нов шеф на БНТ, Кошлуков остава
  • Кабинетът обсъдил на закрито заседание изгонването на руските дипломати, министрите на БСП обаче твърдят, че не знаят за решението
  • Мъж открадна кутия с дарения за дете с аутизъм в столичния квартал "Младост"
  • Норвегия праща на Украйна 3 реактивни системи за залпов огън
  • Как Бургас ще посрещне Джулая, вижте тук
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отиде си кардиналът, прикривал педофилите на Ватикана


Отиде си кардиналът, прикривал педофилите на Ватикана
Содано спрял разследване срещу наркомана отец Марсиал Масиел, изнасилил 60 момчета - “делото му направило добро на много хора”
17 Юни 2022, Петък, 11:20 ч.
Автор: Флагман.БГ

Анджело Содано бе държавен секретар на Ватикана при двама папи и имаше могъщо влияние

Един от най-влиятелните кардинали във Ватикана - Анджело Содано, който почина на 27 май, след като се зарази с коронавирус и разви пневмония, се е опитал да спре няколко разследвания срещу духовници, изтезавали сексуално деца, пише 168chasa.bg в свое разследване.

94-годишният италиански католик е бил държавен секретар при двама папи - Йоан Павел II и Бенедикт XVI, заемайки пост номер две във ватиканската йерархия в продължение на 16 години между 1990 и 2006 г.

Содано се сдобива с огромно влияние

по време на понтификата на Йоан Павел II. Причината е, че в последните години здравето на папата се влошава и Содано заедно с тогавашния архиепископ Станислав Дзивиш поемат управлението на Ватикана.

В поредица от разкрития през 2010 г. в National Catholic Reporter публицистът Джейсън Бери, водещ експерт по кризата със сексуалните посегателства в църквата, описва как Содано блокира разследването във Ватикана на мексиканския кардинал Марсиал Масиел Делгадо.

Той бил основател на религиозния орден “Легион на Христа”, чиито правила забранявали да се критикува ръководителят му и да се поставят под съмнение делата му. Именно по тази причина Масиел не е осъден, въпреки че се доказва, че той е водил двойствен живот и е бил педофил, женкар и наркоман. Изнасилил е 60 момчета от семинарията и имал 6 деца от 3 жени. Той бил близък приятел на папа Йоан Павел Втори, но не е ясно дали върховният глава на католическата църква е знаел за зверствата му.

Содано неведнъж е отричал тези твърдения, въпреки че е знаел за фетишите на Масиел. Свидетели твърдят, че Анджело веднъж казал: \"Дори всички тези обвинения да бъдат доказани, остава фактът, че делото, което е създал, е причинило добро на толкова много хора и на самата църква. Сега трябва да се уверим, че това добро няма да бъде загубено\".

Оказва се, че Делгадо е правел щедри финансови дарения на Ватикана

и е давал тлъсти подкупи на Анджело и на други висши служители, за да прикриват престъпленията му.

Тези скандали станаха известни в края на първото десетилетие на XXI век. Именно заради тях се смята, че папа Бенедикт XVI го принуждава да подаде оставката си и да се сбогува с поста държавен секретар, но остава декан на кардиналската колегия.

Въпреки това през 2010 г. жертви на сексуално насилие от страна на духовенството обвиниха кардинала за това, че по време на изказването си по случай Великден обясни, че информациите за педофилията на отците са \"дребни клюки\". Той се обърна лично към папа Бенедикт XVI в началото на службата във Ватикана и посочи, че църквата не бива да бъде повлияна от слуховете за сексуални посегателства срещу деца от католически свещеници.

"Свети отче, божият народ е с теб и няма да допусне да бъде повлиян от дребнавите клюки на момента, от изпитанията, които понякога сполетяват паството на верующите - каза кардинал Анджело Содано. - Църквата е с теб."

Точно в този период стана ясно, че бившият държавен секретар на Ватикана е прикрил и разследването за австрийския кардинал Ханс Херман Грьор.

Тези разкрития прави виенският кардинал Кристоф Шонборн, който обвини публично Содано, но той отрече да има нещо общо с това.

Всичко започва още през 1995 г., когато Шонборн е бил потърсен от жертвите на кардинал Грьор. Той ги изслушва, събира свидетелствата им и е ужасен, когато разбира, че след като ги изнасилвал, Ханс ги приемал, за да се изповядат и да им прости за грешката.

Разказите на малтретираните деца са събрани в доклад,

който е изпратен до папата. Писмото обаче попада в ръцете на Содано, който е яростен защитник на Ханс Грьор и твърдо отрича уличаващите данни. Въпреки протестите на жертвите му той е изпратен в австрийски манастир, без изобщо да бъде отнет статутът му на кардинал. Благодарение на Анджело австрийският кардинал не само не е наказан за сексуалните посегателства, но когато умира през 2003 г. е почетен като верен служител на църквата със специална телеграма, подписана от папа Йоан Павел II.

Кристоф Шонборн продължава да събира уличаващи доказателства срещу други отци и дори се среща със Содано и се опитва да поговори с него за проблема.

"Кардинал Анджело ми каза в лицето: "Жертви? Така казваш!". Бях ужасен. Не очаквах подобен отговор. За него изнасилените момчета не означаваха нищо", казва виенският отец.

След този скандален разговор Шонборн е приет от папа Бенедикт XVI, с когото обсъждат сексуалните посегателства на свещениците и ролята на Содано в потулването на случаите.

"Някои хора във Ватикана излъгаха – казал Шонборн на папата. - Те унижиха жертвите, за да защитят църквата, но църквата ще служи добре, когато истината бъде разкрита. Истината ще ви освободи, пише в Евангелието. Жертвите на Грьор все още чакат извинение, а Содано посочва, че това са просто дребнави клюки."

Освен откровенията на виенския кардинал до главата на католическата църква достигат сигнали, че държавният секретар на Ватикана е направил известни трима чилийски епископи, помагали на дон Фернандо Карадима, криминален и сериен педофил в Чили. Днес жертвите му се посещават от папа Франциск.

Интересното е, че името на Содано се появява многократно и в досието на Карло Вигано, архиепископа, който се изправи срещу папа Франциск с обвинението, че прикрива случаите на сексуален тормоз във Ватикана и насърчава хомосексуалното течение.

В деня, в който Анджело подава оставка като декан

на кардиналската колегия и се пенсионира, оставайки във Ватикана, излиза доклад от 1941 до 2019 г. на “Легиона на Христа”, който признава за блудствата с деца на всички, прикривани от Содано. Някои смятат, че бившият държавен секретар на църквата е знаел за разкритията и затова се е оттеглил от поста си. Картината, която се очертава, е смразяваща - обвиняват се 33-ма духовници на легионерите като насилници на 175 момчета между 11 и 16 години. От тях 60 са изнасилени от Марсиал Масиел. Никъде обаче не се споменава самият Содано да е блудствал с деца.

И въпреки всички тези разкрития на десетки монаси с висок сан, прикривани от Анджело Содано, Ватиканът почете тържествено кончината му.

"Смъртта на кардинал Анджело Содано събужда в душата ми чувства на благодарност към Господ за дара на този уважаван човек на църквата, който изживя свещеничеството си с щедрост – пише папа Франциск в съболезнователна телеграма до сестрата на покойния кардинал. - В Римската курия той изпълняваше мисията си с образцова отдаденост и на всяка позиция се доказа като църковно дисциплиниран човек, любящ пастир, изпълнен с желанието да се разпространява навсякъде Евангелието."

Папата припомня и подчертава важните отговорности на Содано във ватиканската дипломация, деликатната длъжност на държавен секретар, заемана от кардинала между 1991 и 2006 г., както и усърдието, с което той насърчава \"диалога и помирението\" в папски представителства на Кито, Еквадор, Уругвай и Чили. Телеграмата завършва с молитви за кардинала и близост до семейството му и общността на Асти, където кардинал Содано започва своето служение.

Ватиканът обръща специално внимание и на заслугите на Анджело Содано, който изиграва

ключова роля в постигането на мир

между САЩ и целия Западен фронт в месеците на подготовка за двете войни в Залива (1991 и 2002 г.). Той действа зад кулисите с поверителни срещи.

Друго негово дипломатическо постижение е, че е придружавал папа Йоан Павел II в средата на 90-те, за да бъде осигурена хуманитарна помощ по време на войната в Босна. По-рано, като ръководител на дипломацията на Ватикана, Содано бил посредник и в конфликта между Чили и Аржентина.

Позициите, които си изгражда, му позволяват дори след като се пенсионира, да упражнява значително влияние върху служителите на Ватикана.


В категории: Разследване


Флагман.БГ ФК "Черноморец" привлече голова машина ФК "Черноморец" привлече голова машина 29/06/2022, Сряда 16:21 0
1
Коментара по темата
1.
*********
18.06.2022 12:03:16
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кирил Петков за 70-те изгонени руснаци: Решението не е мое Кирил Петков за 70-те изгонени руснаци: Решението не е мое Родители и учители правят чудеса за децата в ОУ „Антон Страшимиров“-Бургас заедно! Родители и учители правят чудеса за децата в ОУ „Антон Страшимиров“-Бургас заедно! С дарения закупиха един от най-добрите интерактивни дисплеи Националният институт по метеорология и хидрология преминава към МОСВ Националният институт по метеорология и хидрология преминава към МОСВ Спазва се общият принцип, че назначенията се осъществяват след провеждане на конкурс Бургазлийка вдигна страшен скандал в „Анет“ в ж.к.“Меден рудник“ Бургазлийка вдигна страшен скандал в „Анет“ в ж.к.“Меден рудник“ Клиентка твърди, че купила шоколад с изтекъл срок на годност, но истината се оказа по-различна Мъж от Средецко прекара нощта в ареста, хванаха го с 2.03 промила зад волана Мъж от Средецко прекара нощта в ареста, хванаха го с 2.03 промила зад волана 32-годишният водач е арестуван за срок до 24 часа Може ли смяна на премиера да спаси 47-ото Народно събрание Може ли смяна на премиера да спаси 47-ото Народно събрание Необходимостта от тежки компромиси остава, а и президентът създава проблеми с форсирането на процедурите Бургас вече е топ фестивална дестинация, вижте какви концерти и събития предстоят през Лято 2022 Бургас вече е топ фестивална дестинация, вижте какви концерти и събития предстоят през Лято 2022 Програмата започва още от утре, големият екшън обаче ще е в средата на август Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България Подвариантът ВА.5 на Омикрон вече е в България За последната седмица е регистриран 50% ръст на заболяемостта от COVID-19 в страната ФК "Черноморец" привлече голова машина ФК "Черноморец" привлече голова машина Олджай Алиев идва от Левски Крумовград   Надигна се нова бежанска вълна от Украйна, моля да помогнете на майките в Поморие! Надигна се нова бежанска вълна от Украйна, моля да помогнете на майките в Поморие! Всеки ден през общинския пункт преминават между 160 и 170 човека по списък, новите бомбардировки върнаха тези, които си заминаха в края на май, пристигат нови, трябват памперси и всякакви храни
Как се справя Европа с регулацията на електрическите тротинетки Как се справя Европа с регулацията на електрическите тротинетки Пазарът на този тип транспортни средства под наем на Стария континент върви нагоре през последните години Бебе оцеля по чудо след падане от балкон върху гърба на мъж в Турция (ВИДЕО) Бебе оцеля по чудо след падане от балкон върху гърба на мъж в Турция (ВИДЕО) Според информации момченцето си играело на балкона на първия етаж, когато се подхлъзнало и паднало през решетките на парапета Трима българи пострадаха при катастрофа в Сърбия Трима българи пострадаха при катастрофа в Сърбия Инцидентът е станал в района на Нови сад Дъщерята и съпругата на Байдън в черния списък на Русия Дъщерята и съпругата на Байдън в черния списък на Русия Забранено им е да влизат в страната 40% от турците искат Ердоган да остане 40% от турците искат Ердоган да остане При партиите най-голяма подкрепа набира управляващата ПСР Руска салата се появи в менюто на работна вечеря на срещата на НАТО Руска салата се появи в менюто на работна вечеря на срещата на НАТО Ястието шокира длъжностни лица и журналисти Стрелба при грабеж в Англия, шестима са ранени Стрелба при грабеж в Англия, шестима са ранени Петима са били обирджиите Ердоган пусна Швеция и Финландия в НАТО, лидерите обявяват в Мадрид Русия за най-голямата заплаха Ердоган пусна Швеция и Финландия в НАТО, лидерите обявяват в Мадрид Русия за най-голямата заплаха  Дългосрочната цел на алианса е да се помогне на Киев да замени бойната си техника от съветско време с модерни натовски оръжия Сергей Гайдай: Лисичанск е осеян с мини, гражданите да не пътуват! Сергей Гайдай: Лисичанск е осеян с мини, гражданите да не пътуват! Около града се водят тежки сражения Мощни ракетни удари по Днипро, стрелба по болници в Бахмут, Чернигов, Северск Мощни ракетни удари по Днипро, стрелба по болници в Бахмут, Чернигов, Северск Президентът на Украйна Володимир Зеленски отхвърли твърденията, че за украинска постановка в кременчукския търговски център
Борис Джонсън, британски външен министър Борис Джонсън, британски външен министър Ако Путин беше жена, нямаше да нападне Украйна Виц на деня Виц на деня - Участвали ли сте във военни действия?
- Не, но съм празнувал Нова година в Меден рудник
Виц на деня Виц на деня Бургазлия хванал златната рибка и тя му се примолила:
- Пусни ме, ще ти изпълня три желания!
- Добре... Първото ми желание е да имам много пари. Второто ми желание е да имам колкото си искам жени. А третото ми желание е да те хвана още стотина пъти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не възлагайте големи очаквания на малки хора
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори