×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кои бяха култовите заведения на Бургас от зората до залеза на соца


Кои бяха култовите заведения на Бургас от зората до залеза на соца
Представяме ви кратък и със сигурност непълен списък на заведенията, оставили траен отпечатък в историята ни, допълнете го и вие
15 Юни 2022, Сряда, 17:59 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимки: Старият Бургас

Бургас е бил своеобразен център на културния живот в страната, тук се родиха художници като Георги Баев и поети като Христо Фотев

Бургас като символ на бохемата в страната – такава е била репутацията на града ни само допреди половин век. И не само. Градът е бил притегателен център за всякакви хора на изкуството, постепенно е сформирал свой собствен културен елит, който пък с годините придобива отражение във формата на редица предпочитани кръчми, ресторанти и сладкарници. Някои все още са запазили своя облик.

От художниците Петко Задгорски, Георги Баев, Виолета Масларова, Дамян Заберски, Георги Янакиев и Стоян Цанев до поетите  Христо Фотев, Недялко Йорданов, Паулина Станчева, Стефан Тинтеров и Никола Инджов и актьорите Апостол Карамитев, Георги Калоянчев, Нейчо Попов, Руси Чанев и други.

Всички те са били клиенти на вече останали в историята култови заведения на Бургас. В опит да си представим каква е била емоцията да седнеш на раздумка с Христо Фотев или да обсъдиш последните тенденции в маринизма с Георги Баев, ви представяме кратък, със сигурност непълен списък на тези мест, които са оставили траен отпечатък в историята му. Вижте ги преди и сега.

Сладкарница „Малина”

Несъмнено списъкът се оглавява от това място – събирателна точка още от началото на миналия век. Тук, на ъгъла на тази стара сграда, строена още в зората на Бургас, се е помещавала сладкарница „Малина”. Зад входната врата на „Малината” са се криели чудеса, а на масите отвън са сервирали като в Париж. Тук на една маса са седяли най-видните културни дейци от 70-те години на миналия век. Днес мястото, което се намира на метри от обновения хотел „България”, е магазин за сувернири.

„Големият Балкан”

Едно от най-старите, ако не и най-старото все още съществуващо заведение в центъра на Бургас, намиращо се на ъгъла  ул. „Александровска”. „Големият Балкан” е мястото, където самият Иван Вазов е обядвал при последната му визита в Бургас преди България да го загуби завинаги. Тук се разиграва и прелюбопитната история, при която при визитата му тук, тълпа от хора буквално го вдигат на ръце и го носят по главната улица от радост, че великият поет и писател е пристигнал край морето. Днес ресторант „Балкан” се казва бар „Ескобар”, а самото място е известно с това, че с изключение на няколко години от 100-годишната му история, винаги е било заведение.

„Златна Котва”

Ресторантът, където се заражда бургаското ротарианство и където елитът на Бургас се е събирал, за да обсъжда идеите си за развитието на града. Той е отворил за пръв път вратите си през далечната 1927 г. и оттогава досега – вече 95 години не е спирал да бъде ресторант. Нещо повече – запазил е и името си, въпреки че мнозина в един или друг момент са го наричали „Малкото Балканче”. Днес „Златна Котва” е обновена и посреща своите клиенти всеки ден от седмицата, независимо от сезона или времето.

Ресторант „Черно море”

Ако попитате някой, роден през 50-те или 60-те години на миналия век къде е била сватбата на родителите му, шансът да ви каже: „В ресторант „Черно море”, съвсем не е малък и това не е случайно. Двуетажното заведение се намира на пл. „Тройката” на толкова удобно за всички място, че не може да бъде пропуснат. През него са минали десетки талантливи музиканти, стените му са видели повече емоции от детска градина, а от кухнята му се е сервирала една от най-добрите храни в региона. Днес на негово място се намира офис на банка, зад фасадните стъкла на който все още личи силуетът на р-т „Черно море”.

Ресторант „Одеса”

Разположен точно пред „Златна Котва”, ресторант „Одеса” бързо се превръща в едно от най-култовите места за бохемата в Бургас. Името не е избрано случайно, тъй като украинският град в началото на миналия век е бил известен точно с това, че е събирателен център на творци, но и на жестока престъпност. Е, престъпност в Бургас тогава почти е нямало, но пък култура е имало в изобилие. На входа на Морската градина ресторант „Одеса” е бил перфектно място за това, което днес „модерните” наричат „брънч” – комбинация между обяд и закуска. Днес на негово място има китайски ресторант, който се задържа изключително дълго време – над 20 години.

Закусвалня „Люлин”

Ако си мислите, че идеята на самия пл. „Тройката” да има заведения за бързо хранене – бъркате се. Закусвалня „Люлин” се е намирала на изхода на площада в посока днешната ул. „Хан Аспарух” или точно срещу днешната общинската тоалетна. Тогава все още дупка в центъра на Бургас е нямало, а на нейно място са се издигали малки едноетажни и еднофамилни къщи. Закусвалнята е била известна с най-добрите кюфтета и кебапчета до средата на 80-те години и около нея са гравитирали не само чайки, а и гларуси.

Това съвсем не е изчерпателен списък с култовите заведения в Бургас. Редно е да се спомене ресторант „Интернационал”, бара на хотел „Приморец”, както и ресторант „Варшава”, на чието място в момента се издига многоетажна сграда. Ако и вие имате спомен за някое от местата, които са били важни за развитието на културата или просто сте чували за тях в детството си, пишете ни. Много от местата са на път да останат забравени в историята, защото нямат автентични снимки от пиковите си години.

А фасадите на бургаското Ларго помнят, но не могат сами да говорят.




Флагман.БГ Уволниха ергенката Виктория от БФС Уволниха ергенката Виктория от БФС 28/03/2024, Четвъртък 17:20 1
Флагман.БГ Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" Зрители бесни след гавра с хляб в "Хелс Китчън" 28/03/2024, Четвъртък 17:00 0
Флагман.БГ Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли Парното в Пловдив поскъпва с 13% от 1 юли 28/03/2024, Четвъртък 16:20 2
Сашка Васева прогледна
Сашка Васева прогледна 28/03/2024, Четвъртък 16:06 0
38
Коментара по темата
38.
Добавящ
19.06.2022 20:02:53
0
2
"Рибарска среща " по днешната Богориди. Беше стилен ресторант и пррез 80-те
37.
*********
18.06.2022 17:49:45
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
36.
чеп за зеле
18.06.2022 01:05:51
0
6
Имаше две, капанчете ли бяха, закусвални ли, на ул. Богориди (бившата Ленин), където на едното от тях правеха невероятно вкусни кебапчета. От какво месо ги правеха не знам, но още си спомням вкуса им отпреди над 40 години! Ехххх, хубаво беше някога в Бургас! Градът бе някак много по-жив, по-интересен, по-реален, по-материален, не като сегашната пошлост!
35.
Бургазлия
17.06.2022 09:08:44
0
7
Първо сменили сте местата ."Малкият Балкан" е бил срещу "Малина", а големият - днешната "Котва". Паулина Станчева , псевдоним на Калиопа Костова Паласакева,омъжена за писателя Стефан Станчев, още преди Девети Септември напуска Бургас и живее в София. Така че няма как да бъде поместена между Фотев и Недялко Йорданов.
От ресторантите липсва "Свобода". А относно закусвалнята "Люлин" може би е редно да се спомене ,че тя беше точно пред джамията в Бургас. Имаше и други закусвални на крак, които си съперничеха по качество на предлаганите кебапчета.Едната на ъгъла срещу ДСК , другата - на ъгъла на "Александровска " и "Фотинов".
Доста повърхностна статия. Явно авторът не е истински бургазлия.
34.
Гларус
16.06.2022 22:27:41
0
11
Лошо е че интелектът си отива...София ,
Варна...
33.
Бургазлия
16.06.2022 17:14:17
2
9
Ееех , Стояне, Стояне , какви спомени в тоя Пиргос. С един мой първи братчед имаме там оставени пари за по една нова Волга . Като викнеше да запее "Тунджа ракия да текне"..., какви времена бяха
32.
Доган ага
16.06.2022 17:00:13
1
9
Във всеки град има носталгични места който вече или не съществуват или са останали няколко и ние от предното поколение си спомняме с с умиление и уважение за тях,места който на сегашното поколение нищо не говорят ,или са нещо не значително Един такъв град е и Стара Загора.Направете репортаж. Ееее Бургаз е,, на море "
31.
Жоро
16.06.2022 14:04:38
0
9
Благодаря Ви, прекрасно четиво!
30.
ТК
16.06.2022 11:21:41
1
28
Казиното, ресторанта горе, долу и барчето. Барче гъзарче, ЦУРКа, Крайморие- дискотеката и пилетата. Шкембеджийницата малко по надолу от стоматология та и тази срещу черно море на 1ви май! Първите пицарии , до морския клуб, и до билковата! Бирхалето!
29.
Стоян
16.06.2022 10:28:34
0
28
Ще залитна на изток към плажа - също едно култово заведение , но повече си беше махлянско - тогава комплекс Толбухин - ресторант "Пиргос" - що истории са ставали там с герои от махалата де живееха изключително колоритни образи - шофьори в ТЕКСИМ , моряци от траулерите и др.
28.
Пешо
16.06.2022 09:52:19
0
21
Най-вкусните кебапчета по това време не бяха на Тройката, а на закусвалня Делфина срещу входа на пристанището. Още помня вкусът и ароматът им.
27.
:)
16.06.2022 09:03:59
7
11
razlikata e 4e sega ve4e vsi4ki jeni sa k u r v i, a po vreme na soca e imalo i svestni
26.
Кореняк селянин от ценнъра
16.06.2022 07:20:52
0
24
Стария Елен - срещу топ видеотеката

Механата надолу по Фердинандова и Шкембе закусвалнята преди Гладстон

Ресторант Стадион долу на Москва в блока- първият ресторант в който се въртеше целодневно порно на телевизора на стената. Това веднага като дойде "Демокрацията"'. За привличане на клиенти.
25.
Хубаво беше.
16.06.2022 06:54:02
1
19
И аз съм ги чувал тези капани, но бях малък и не пускаха. Но ако знаете какви, бургаската бохема не ходеше там, дискотеки,барчета и явки имаше по демокрацията? Сега - 4 лапета въртят наргиле с един масур!!! Quo Vadis.
24.
...
16.06.2022 06:43:42
0
32
Морски вълни до интера страхотни калмари имаше там и много риби вкусни
23.
До 22
16.06.2022 06:32:29
1
22
женски, които се купуват с пари се наричат проститутки, по народному руспии, прост кръчмарски инвентар за ползване. Готините жени не си падат по кръчми и покупко-продажби на вагинални и орални органи. Ама кой да ти разбира от тези неща... То човек трябва да знае какво означава любов и преданост, а не да живее като пуча (срамна) въшка и да точи лиги..
22.
..
16.06.2022 00:17:45
7
23
И едно време е било същото , който е нямал пари е стоял и гледал само с пръст в уста, Мангизлиите са си шибали готините пички.
21.
Тети
15.06.2022 23:52:00
0
31
Сладкарница Лотос,Детски свят и Златна рибка
20.
SK
15.06.2022 23:08:38
3
27
Metzanina na Bulgaria , nad foaito i recepciata .
Primorets , restoranta i disco cluba , Morskoto kazino s nochtnia bar .
Kafe Beriozka , nai gazarskoto v Burgas prez 80ste na MINALIA vek . ....poveche ot 50 g nazad .
NOOOO, Beche Top .....Horata , Zavedeniata , 24 ne no , 18 chasa kupon...napivania i leki sbivania/mnogo riadko/ . Kukite biaha kato hieni , da paziat....xa XA XA.
CENITE ....S EDNA ZAPLATA OT 150 KINTA , MINIMUM SEDMICA ZDRAV KUPON .
NAPIVANIA , BEZ NARKOTICI I SBIVANIA PO MAJKI . BEZ NOJOVE I KURVENSKI NOMERA .
TAKA BECHE ....
ASTA LA VISTA .
19.
Кокорчо
15.06.2022 23:07:55
19
12
Що за ретро тъпотии било хубаво да било......сега роби благодарете на палачите си Живеем за да ви служим и край финал .. няма нищо вече туризъм край живот край морал край нищо има само болка че си използвана био плазма спете спокойно деца ......Видовден за всички помии мира да нямат няма пари и злато с което да си изкупят греховете краят им ще е....ужасен... Край
18.
STR
15.06.2022 22:53:58
1
36
Рибарска среща, Фрегатата, Малкото Балканче, Куба, Каэиното, Клуба на културните дейци
17.
SK
15.06.2022 22:25:46
2
14
GRECHKA , KAFE KUBA ( NE HAVANA )
JIVI I ZDRAVI .
16.
SK
15.06.2022 22:21:32
2
31
HOTEL BULGARIA , S 3 RESTORANTA , OSNOVEN , GRADINA , PANORAMEM I NOCHTEN KLUB ...
NA AGALA DO NEGO ....30- 40 M
KAFE HAVANA , SRECHTU MALINA , BALKANCHETO DO NEGO . NA 20 METRA PO NADOLU , MORSKI VALNI RIBEN , STRAHOTNI KALMARI , OCHTE 50 M KAM GARATA , INTERA ....V LIAVO , NA PRESECHKATA , SRECHTU BUS SPIRKATA , RESTORANT BRIZ .
AIIII STIGA , CHE MI STANA KOFTI ...
15.
Бай....
15.06.2022 21:30:41
0
24
"Свобода" и най-вече ресторанта на Гарата !
14.
Не е...
15.06.2022 21:27:38
2
36
...само че сме били млади...не сменям това минало със сегашното...
13.
Ок обачее
15.06.2022 21:24:28
2
42
За цените кажете за качеството на храната за престижа който няма да се върне .
12.
Аз
15.06.2022 21:12:01
0
53
А Старата фрегата еее какви спомени.Кокошките на Крайморие с безплатните автобуси,които чакаха на Тройката.
11.
курти
15.06.2022 21:06:07
0
20
Гръцкия капан , 10 бири и на Капута!
10.
Мдаа
15.06.2022 20:59:44
1
25
В днешни времена развратът вече не е така културноорганизиран, а някак си е самодеен. Което пък от своя страна не ражда никаква поезия и сантиметални спомени, които да държат влага до старини. Ах, ах...
9.
Стар
15.06.2022 20:41:09
1
28
И сладкарница Пчела, където сега е съда, бивш университет и партиен дом, на Александровска
8.
1959
15.06.2022 19:38:31
2
53
Не сте споменали , "ИНТЕРА" , също много култов и известен ресторант .
7.
Тод
15.06.2022 19:31:29
10
18
Няма такова животно гларус.Чайка на латински е ларус .Така че чайка е името на птицата.
6.
Бс
15.06.2022 19:24:55
1
75
Ресторант "Стария елен", *Морски вълни "," Златното пиле "до подлеза, кафе Кристал, кафе Берьозка, отгоре кафе Черно море,Куба - надолу към гарата и т. н.
5.
Лост
15.06.2022 19:05:25
1
64
Рибарска среща. А после се появиха-Навеса, Плочата, Капута и д.р.
4.
Вуйчо
15.06.2022 18:58:28
4
88
Няма има повече , минало!Град Бургас е мъртъв след 20ч няма никой по Александровска!Лятото по морето заведенията.Всичко е скъп спомен.
3.
Пешо кура от Поморие
15.06.2022 18:26:28
9
65
На гларуса казват чайка само в Грудово приятелю.
2.
стара бургазлийка
15.06.2022 18:21:35
77
20
И какво като публикувате как е било и какво е сега ....или се изчерпахте вече ,Едно е сигурно-Никой не го интересува!
1.
Калоян
15.06.2022 18:09:58
33
26
“Не само чайки, а и гларуси”? :) Гларусът казват на един от видовете чайки, драги ми Смехурко ..
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев Рокада по високите етажи на Митниците Рокада по високите етажи на Митниците „Митница София“ е с нов директор Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Бургас и Камено пред екопроблем заради стара технология за пиролиза на нефтени утайки Предстои обществено обсъждане в двете населени места в началото на април Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари Похвално! Ученичка от Музикалното училище в Бургас намери и предаде на полицията голяма сума пари За да получи изгубените средства, собственикът трябва да назове стойността и да каже в какво са носени банкнотите ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против ГЕРБ искат назначения в регулаторите веднага, макар че отиваме на избори - ПП-ДБ са против Кирил Петков настоя президентът да побърза с консултациите за служебното правителство, за да може изборите да са "2 в 1"
Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала Това е новият биткойн Това е новият биткойн Kaĸaoтo зa пъpви път в иcтopиятa нaдxвъpли 10 000 дoлapa зa тoн Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Ден е за преклонение. Поморие почете паметта на тракийските бежанци и на войните, паднали край Одрин Известна още като Ден на Тракия, тази дата не е само част от българския културно-исторически календар, но е и ден за преклонение, почит и памет
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори