×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Разплакан, бизнесът на Несебър се прощава с украинците


Разплакан, бизнесът на Несебър се прощава с украинците
Рекордни обороти имат ресторантите „Флора“ и „Джани“, аптеките в центъра на Слънчев бряг, войната донесе космически печалби за веригата „Жанет“
02 Юни 2022, Четвъртък, 16:29 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Пристигнаха първите туристи – около 1000 англичани, но те ядат и пият ол-инклузив в хотелите си и не си купуват лекарства, дрехи и обувки

От почти седмица вече бизнесът, зает в търговия и услуги на територията на община Несебър, започна да усеща спада в оборотите, които от началото на войната в Украйна буквално могат да се нарекат космически за българските представи. Тихомълком аптеките, ресторантите и всички магазини за дрехи и обувки, в т.ч. снабдяващи се и от складове за втора употреба, натрупаха печалби, каквито не са сънували и в най-смелите си планове за развитие. 99 дни, от началото на войната до днес, Несебър, Слънчев бряг и Св. Влас се оказаха Меката както за заможните украински бежанци, така и за социално слабите, настанени в хотелите. 

Най-малко 20 000 бягащи от войната майки с деца, възрастни жени и мъже, негодни за мобилизация, правеха небивал оборот в магазините за дрехи, обувки, памперси, всякакви консумативи за домакинството и за бита. През зимните месеци отвориха и малките магазинчета, които по принцип са сезонни, като изведнъж изобилно бяха заредени със стоки под средното качество на достъпни за по-бедните украинци цени. В центъра на град Несебър местните търговци почти не затваряха обектите си през април и май, тъй като навалицата бе огромна за най-необходимото и евтино, задоволяващо хора без лични автомобили и такива, които не могат да си позволят по-висок стандарт. 

Същинският удар обаче направиха пъргавите ресторантьори, които съумяха да сформират екипи и бързо да адаптират заведенията си за зимни условия. 

„Украинците обичаха и да обядват, и да вечерят в заведения. Това бяха хора, които са настанени по квартири, в собствени имоти и в хотели от висок клас за своя сметка. Говоря за около 6-7 хил. човека от тази по-заможна прослойка на гостите. А това реално са повече на брой население отколкото е цялото население на община Несебър, заедно с бедните ни села в периферията. Представете си какъв тласък даде това за местния бизнес“, споделя семейството на голям хотелиер от региона. 

Но това не е всичко

Два ресторанта – култовият „Джани“, който работи целогодишно, и не по-малко класният „Флора“ в Слънчев бряг, разполагащи общо с около 600 места, през тези 3 месеца са били ежедневно препълнени от клиенти, някои от които с постоянни резервации. От счетоводството на „Джани“ вчера са споделили, че имат статистика за последните 5 години, която показва, че за март, април и май 2022 г. са направили оборот, колкото за един силен сезон преди пандемията. 

Украинските клиенти на тези два елитни ресторанта с хубава кухня са били все богати хора, които са оставяли щедри бакшиши. 

И това не е всичко

В подножието на върховата печалба е аптека в центъра на Слънчев бряг, срещу х-л „Кубан“, от която украинците са купували на дребно огромни количества лекарства, в т.ч. и животоспасяващи, които са транспортирали към родината си, в помощ на воюващите им съпрузи и близки. 

„Имам информация, че цели кашони с антибиотици, болкоуспокояващи, инсулин, антипиретици и консумативи потегляха от тук с куриери при всеки повик по телефон за близък зад граница. Отделно всички тези хора купуваха за себе си лекарства в зимния период“, каза служител от административната сграда на „Слънчев бряг“ АД. 

Върхът на печалбата обаче отбеляза веригата от хипермаркети „Жанет“, известна за всички местни ресторантьори наоколо от години като предан партньор за зареждане на заведения по най-ниските едрови цени. Този път собствениците на „Жанет“ разочароваха своите контрагенти, които опитаха да зареждат през този период заведенията си от там. Особено от магазина-майка при кръстовището на главния път Бургас-Варна и Несебър. 

Тъй като украинците, още преди да са пристигнали, получаваха информация откъде много бързо могат да се снабдят с продоволствия на ниски цени, собствениците на веригата стремглаво вдигнаха цените на храната, домашните потреби и на всичко, което е от първа необходимост за поддръжка на домакинство или заведение за обществено хранене. 

В тези 3 месеца, ако някой местен човек правеше грешка да влезе в „Жанет“, надявайки се на ниски цени и богато разнообразие, буквално не можеше да стигне до рафтовете от навалицата от украинци. Пекарната на „Жанет“ беше обсадена непрекъснато от стотици деца на украинци опразваха тезгяха за броени минути. 

„Не бях виждал никога всички каси на този огромен магазин да работят едновременно и на всички да има такива огромни опашки. Самият аз влязох през април, знаейки че тук цените  са ниски и мога да заредя основни продукти и да попълня инвентара на ресторанта си, който подготвях за отваряне през май. Бях втрещен от рязко повишените цени, които обаче не бяха никакво препятствие за портфейла на масово плащащите с дебитни и кредитни карти украински клиенти“, каза ресторантьор от Ахелой. 

От около седмица на летището в Бургас кацат чартърни самолети с първите туристи от Великобритания. На територията на Слънчев бряг вече има около 1000 гости от Албиона, които обаче нямат нищо общо като манталитет с украинците. Те не излизат от хотелите си и се възползват най-вече от алкохола, който им се предлага ол-инклузив заедно с храната и леглата. На тези туристи заетите с търговия и услуги не могат да разчитат, тъй като те почти не напускат пределите на своите бази и не се интересуват от нашето море и плажове.
 


В категории: Бизнес , Несебър


Започва Светлата седмица
Започва Светлата седмица 06/05/2024, Понеделник 08:02 0
Флагман.БГ Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден 06/05/2024, Понеделник 07:54 0
29
Коментара по темата
29.
Язи
04.06.2022 19:13:11
7
9
Да си мислим, че украинците са подпомогнали икономиката ни чрез потреблението си е нелепо. Това може да го твърди само човек, който забравя фактът, че украинецът харчи нашите пари, осигурени му чрез нашите данъци във вид на помощи. Бъдете сигурни, че украинецът не е харчил повече от подаянията дадени му от нашата държава. И ще ви попитам. Ако държавата ни осигури същите средства на поданиците си, дали няма да се увеличи потреблението??? Нима българинът не знае как да се весели, какви да купува и как да си пълни домашната аптечка? Така че тези напъни за състрадание към "заминалите" си украинци са безпочвени. Попитайте всички хотелиери кога и кой им пълнеше заведенията и кой изкупуваше имотите по черноморието ни. За тези загубени потребители и туристи плачете, с не за тези, които харчеха пари от нашите джобове, защото в държавата ни свежи пари не влизаха, влиза само чувството за крайна несправедливост демонстрирана от палячовците ни начело на държавата ни, които ние поддържаме и избираме. Нека авторът на темата да се замисли по моето писание.
28.
Наблюдател
04.06.2022 17:45:53
2
6
Дойде времето и ние да махнем ол-инклозива.Така де, да се развие икономиката .
27.
Дачо
04.06.2022 13:50:16
2
9
Ами то и ние обядваме и вечеряме по 15-20 дни в Несебър,но отношението на ресторантьорите е просто отвратително.Не стига, че им правиш оборот,Ами и пак недоволни, особено на Южен плаж Несебър в ресторанта Южен бряг.
26.
Николай
04.06.2022 08:56:12
5
12
Още веднъж се убеждавам защо не почивам и не трябва да почивам на БГ Чербоморието. И товс е от години. Нагъл, безцеремонен БГ бизнес гледа да те ощави до кокал: хотелиери, рестораньори, вериги и локални магазини. Липса на елементарна инфраструктура, хигиена и отношение.
Да Турция е по-евтина, Гърция малко по скъпа, Хърватска, Черна Гора и Албания по-неудобни като достъп от България, но отношенито и положителната еноция с която се заражда семейството ми от почивка не може да се сравни от емоционалната умота след седмица в Несебър/Слънчака
25.
Марин
03.06.2022 21:25:44
2
15
Не е тайна, че се очертава един от най-силните сезони по черноморието ..
24.
Уефф
03.06.2022 17:28:36
22
21
Лъжете не могат да си купят инсулин и много лекарства лъжете и за оборотите. Лъжете
Смърт на украйна
23.
Емо
03.06.2022 12:03:47
20
55
Защо след като гнусните укри напуснаха хотелите цените рязко скочиха в пъти???Как за тая долна сган може 40лв ол инклузив ,а за българите не???Как хотелиерите ги приеха,и за 40 лв храниха и не бяха на загуба???Как изведнъж станаха цени за българите 120-150лв ???
Нека да го обяснят на народа??!!!!
Заради тая долна украинска сган мнозина ще предпочетем да летуваме в Египет,Гърция,Турция.
Почивката ми за 4 души ,ол инклузив в Турция ми е 2 пъти по изгодна от нашето море.Същото е и в Гърция и в Египет.
Нека нашите алчни хотелиери да се грижат за украинската сволоч,срещу 40 лв,аз лично няма да дам 500-600лв на ден да почивам в Бг.
22.
*********
03.06.2022 01:37:42
1
13
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
21.
нюс
02.06.2022 22:41:14
7
45
Последни новини от фронта
Първи Киевски батальон , вече трети ден , с последни сили удържа завладяните позиции в Слънчев бряг.
20.
Хайдутин
02.06.2022 21:45:49
27
87
Мръсни долни подлоги украински и американски. По цял ден пишете затези утрепки украински. А днес е 02.06.велик ден ден на Христо Ботев, а никъде не го споменавате. Днес в 12.00ч долната сган украинска и боклуците пропаднали български не слязоха от колите си не спряха когато сирените бяха пуснати. Смърт за такива продажни долни твори. СЛАВА НА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ.
19.
ким и сикимде
02.06.2022 20:45:20
18
55
Нагли хохли!
18.
Българина
02.06.2022 19:41:33
13
46
Укрите били боклуци, българите сме селтаци?
Че кои са ви добрите клиенти бе, несебърлии?.. Или важното е да се плюе.
17.
.
02.06.2022 18:40:23
25
76
Огромна грешка беше ,че преди 3 месеца, тези ги настанихме по хотелите, а не във фургони и палатки. Сега че й недоволни че ги местят. Абе вие сте бежанци,а не почиващи с големи претенции. Ей!
16.
Кажете ми
02.06.2022 17:39:22
5
88
лидл и жанет какво са направили като самоинициатива за община Несебър че аз нещо не се сещам-примерно да довършат църквата в комплекс Черно море а не само печалбарство???
15.
Jkkk
02.06.2022 17:36:57
35
95
То не можеше да се пазари от тия диваци. То беше бутане, ръгане с лакти, крясъци, отделно отблъскаваха с неприятни миризми. Абе гнус беше по магазините. Мазни, потни крещящи диваци
14.
Nostradamus
02.06.2022 17:33:22
37
96
Тези Нагли укри Не са хора бягащи от война, защото:
Повечето са от региони на украйна, където не се води война:
Много от тях идват с нови и мощни автомобили, за каквито много българи дори и не си мечтаят:
Кирчовците ги настаниха в Пет звездни хотели на Безплатен All Inclusive и за тях не остава нищо друго,
освен да обикалят Молове, СПА центрове, барове и ресторанти.
За такива действия гърците казват:
Кефалико бугарос!
13.
Човек от морето
02.06.2022 17:22:10
10
97
Сезона свърши. Българите ще отидат в Турция и Гърция.
12.
Az
02.06.2022 17:20:22
30
92
НАЙ-ПОСЛЕ МИРИЗЛИВИТЕ УКРАИНСКИ БОКЛУЦИ СИ ЗАМИНАХА….БРАВО. СУПЕР
11.
XX
02.06.2022 17:18:11
11
67
Българите са щедри и про'сти. След като си заминат украинците, българите може да плащат по 40 лева и на британците.
10.
Gost
02.06.2022 17:09:52
5
64
Голяма реклама, голямо чудо .
9.
Представете си...
02.06.2022 17:02:31
5
66
...колко печелят сега производителите и търговците на оръжие....е как да искат край на войната...
8.
Z
02.06.2022 17:00:14
14
58
Moskva ne vqrva na sulzi. Az sushto
7.
До 2 В
02.06.2022 16:54:55
33
10
ТИ СИ ГОЛЯМ РАЗБИРАЧ,БЕ ПОСЕРКО СЕЛСКИ….МАЛОУМНИК
6.
слънчевбрягски
02.06.2022 16:54:21
6
52
Ма сълза пуснах ба
5.
Пешо кура
02.06.2022 16:53:56
9
29
Чакаме ги на есен с песен
4.
Ежко Бежко
02.06.2022 16:53:08
6
34
Мани го ти тоя бизнес - сега какво ще мандръсаме,като попачките си заминаха
3.
Ами
02.06.2022 16:50:42
2
96
не ставаше ли въпрос за война, за бежанци, за страдащи хора? Просто да повърнеш от меркантилността на търговци и "пострадали от войната". Явно никое страдание не е в състояние вече да преведе човека към нормални човешки емоции, мисли, поведение! Повикът на векът е смях и забавления до дупка, да си гледаш кефа, а пък ако ще светът да загива! Нещастно инфантилно човечество!
2.
В
02.06.2022 16:50:42
21
66
Тоя долен комплекс , само л@йна и помия..... Пълна мизерия
1.
Бухахахахаха
02.06.2022 16:32:18
15
92
Ами да дойдат да им избършем сълзичките на тея мошеници в несебър
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Започва Светлата седмица Започва Светлата седмица С това се поставя завършек на великденския празничен цикъл Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Гергьовден е, 208 016 българи имат имен ден Вторият ден на Великден тази година съвпада и с Деня на храбростта и на Българската армия Пир за Великден в Зоопарк Бургас Пир за Великден в Зоопарк Бургас Вижте как зарадваха животните за празника! Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже Палавата Христиана от "Ергенът" стене и се съблича в ръцете на 10 мъже  Риалити героинята ги кара да лазят по земята Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Забраниха на гаджето на Иво Карамански да пазарува Инфлуенсърката получила нареждане от майка му да не купува нищо за очакваното си четвърто дете Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? Марсовото затъмнение е навръх Великден, за да гледаме на месоядството като на канабализъм? За хората, които изостават в своето развитие, то ще повлияе като предизвика инциденти, скандали, изневери, престъпления, предупреждава Филип Филипов Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Сестрата на Маги от "Ергенът" се оказа голяма красавица Фаворитката на Алекс май не е бременна Башар Рахал закова колеги си с признание Башар Рахал закова колеги си с признание От един мой учител знам правилото: "Гледай да не те усетят, че играеш! Усетят ли те, си се провалил, споделя актьорът Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Турхут, който реставрира храма в Сунгурларе и още над 20 църкви, откри пътя към щастието Човек, който мисли само за пари, никога ги няма, а ако осъзнае какво му доставя  удоволствие, ще е по-здрав, казва философът-строител Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Радост за бедните в Бургас! Вижте какви подаръци получиха на Великден Те са за над 120 души от списъците на БЧК, както и за 12 малчугани от Центъра за настаняване от семеен тип за деца и младежи в ж.к. Лазур
Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Огромен пожар в Берлин, трети ден гори военен завод Бившият анализатор на ЦРУ Лари Джонсън пък прогнозира, че руснаците ще търсят оръжията, дадени на Украйна, докато не ги унищожат Секс на изхвърлен на улицата диван Секс на изхвърлен на улицата диван Двойката се била отдала на любовни ласки, без да обръща внимание на минувачите Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Кървава драма почерни Белгород, боец застреля шест свои колеги Военнослужещият, който дошъл в Русия от Донбас, убил и командира си Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Отиде си актьор от филми с купища „Оскар“-и Бърнард Хил почина часове преди да се завърне на ТВ екрана със сериала „The Responder“, който трябва да се излъчи тази вечер по Би Би Си Цяла Великобритания говори за българка Цяла Великобритания говори за българка Валентина е обявена за най-добрата акушерка на Острова за 2023 г. Как войнственият ислям трансформира Франция Как войнственият ислям трансформира Франция Цялата държава се сблъсква с религиозните искания на нарастваща част от мюсюлманското население Бритни Спиърс се сби с приятеля си Бритни Спиърс се сби с приятеля си Певицата обяви, че се мести в Бостън В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени В нощта на Великден: Русия атакува Харков, Днепър и Одеса, има загинали и ранени При атаката срещу Харков са убити двама души, подпалена е хранителна фабрика, нанесени са щети на друга инфраструктура Паника в Швеция заради Евровизия Паника в Швеция заради Евровизия Полиция от половин Европа пази израелската певица Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Путин заговори за обединение на милиони хора на Пасха въпреки войната в Украйна, а Зеленски го обяви за луд Руски войник на фронта пък сподели, че заради спомените с близките си за Великден си струва да живее и че вярата му дава сили 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори