×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Съпругата на бившия премиер на Пакистан Имран Хан влиза в затвора
  • Създадоха звено за противодействие на изборните престъпления
  • „АстраЗенека" изтегля всичките си ваксини
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Колко украински бежанци останаха в Бургаско


Колко украински бежанци останаха в Бургаско
В държавните бази се настаняват само нуждаещи се украински бежанци, които по-трудно биха си намерили работа и справили без закрила
02 Юни 2022, Четвъртък, 15:10 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимки: Георги РУСЧЕВ

По официални данни в държавните бази са настанени 860 човека, по неофициални – диаспората наброява над 10 хил.души

Близо 45 хил.украински бежанци имаше в Бургаска област през втората половина на месец май. По официални данни. По неофициални бяха над 60 хил.души – колкото един средноголям град. Нарастващата украинска диаспора се прие противоречиво сред местното население.

Мнозина тръгнаха да помагат, след като видяха, че в основната си част става въпрос за майки с деца, но и немалко хора се дразниха на скъпите джипове на бягащите от войната.

При всички положения, украинците се чувстваха комфортно в Бургаско.

Факт е, че дори, след като изтече крайният срок за регистрация по програмата за 40 лева на ден, продължиха да пристигат хора, предимно от Одеса, които излязоха на квартири и опитаха да се интегрират. 

Каква е ситуацията днес?

По данни на Областния кризисен щаб в 6-те държавни бази, които приемат бежанци в Бургаски регион – Китен, Приморско, Бургас и Равда, са настанени 860 души.

Комплексът на НСА в Равда е временно решение, защото трябва да се освободи след три седмици, но засега, според информация на Флагман.бг, има резерв в други обекти, които може да поемат украинците. Това са хората, за които държавата е поела ангажимент, че ще помогне. Те са подбрани според социалния им статус.

На всички останали им е посочено, че могат да излязат на свободен наем.

По неофициални данни в региона има над 10 хил.души от Украйна, които или са се устроили, или търсят възможности, за да останат още няколко месеца в Бургаско.

Украинските бежанци напуснаха хотелите и се настаниха в държавни бази, подслон бе осигурен само на крайно нуждаещи 

„Голяма част от хората си тръгнаха – или в своите жилища, където вече е по-спокойно, или при близки в Западна Украйна. Някои поеха към Централна Европа, но и доста останаха в Бургаска област. По наши наблюдения около 10-12 хил.души“, каза пред Флагман.бг доброволецът Александра Долгих, която в последните три месеца работеше неуморно и координираше бежанската криза, настаняване и интеграция на сънародниците й.

Долгих изрази съжаление, че някои хазяи от Бургас не искат да приемат украинци. Имало случаи, в които те били готови да направят предлага за три или четири месеца, но наемодателите отказвали. И към този момент имало украински семейства, които трескаво търсят квартири, но не могат да намерят.

Припомняме, че от края на миналата седмица започна т.нар. разселване на украинците от морските курорти, което коренно промени картинката.

Голяма част от тях директно напуснаха България.  И докато в един от хотелите 1200 души сякаш се изпариха за няколко часа, на други места се създаде невъобразим хаос по преместването на избягалите от войната.

Днес ситуацията за пръв път от седмица е сравнително спокойна – и за Областния кризисен щаб, и за Държавната агенция по бежанци.

В базата на Министерството на отбраната в кв.“Сарафово“ продължават да пристигат автобуси от различни места. Организацията е безупречна и най-много след ден те се извозват до крайната им точка. Подготвените военни палатки с климатици все още не са влезли в употреба, но са в готовност, ако се налага незабавно да поемат до 250 души.

Със съдействието на Община Бургас, Областният кризисен щаб осигури и сравнително добра прехрана за бежанците. Имат дори минерална вода.

Ето как изглеждат палатките:

Така изглежда една от военните палатки в кв.Сарафово, където при нужда могат да се настанят украински бежанци
Палатките се охлаждат с този климатик
Базата на МО в кв.Сарафово се превърна в буферен център 
Поредният автобус с украински бежанци, който пристигна на базата на МО в кв."Сарафово"

 


В категории: Войната в Украйна


11
Коментара по темата
11.
Ели
03.06.2022 14:44:40
0
0
Пуснаха ми обясненията за БЕЖАНЦИТЕ--половината от тях дошли на курорт--като ка бежанци в .лагерите за тях, а не иска тук а не там и неделя
Волни---само изключение да болни и с малки деца И АЗ ЩЕ ПЛАЩАМ ПО 15 ЛВ ЗА ДА БЪДА НА КУРОРТea
10.
XXX
03.06.2022 11:39:51
0
6
Защо няма една статия написана за Българският бизнес, които пострада заради санкциите наложени от Европа към Русия, а постоянно се пише за Украинците.
9.
*********
03.06.2022 01:20:21
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, тъй като съдържаше обидни квалификации към Флагман.бг или членове на редакционния екип.
8.
Tania
02.06.2022 21:57:30
0
28
Майка ми беше 3 дни в МБАЛ - знаете ли каква е храната там? Здравноосигуреният, плащащ данъци българин, получава всеки ден зеленчукова супа за обяд с филия хляб, а за вечеря всеки ден филия и парче сирене. А украинците имали претенции, че на закуска нямали чай!!! Няма нужда от коментар!
7.
...
02.06.2022 19:06:31
3
32
Очаквам скоро заспалият български народ ,да се вдигне на бунт,срещу тези нагли и лигави уроди. Те са бежанци,а не туристи. Стига с техните претенции
6.
oooooo
02.06.2022 17:36:56
4
53
колко хубаво щеше да бъде, ако нашите управници и политици, бяха така загрижени и за собствените си граждани, голяма част от които са много, ама многооооо по зле от тези така наречени украински бежанци!
5.
Nostradamus
02.06.2022 17:36:07
5
40
Тези Нагли укри Не са хора бягащи от война, защото:
Повечето са от региони на украйна, където не се води война:
Много от тях идват с нови и мощни автомобили, за каквито много българи дори и не си мечтаят:
Кирчовците ги настаниха в Пет звездни хотели на Безплатен All Inclusive и за тях не остава нищо друго,
освен да обикалят Молове, СПА центрове, барове и ресторанти.
4.
Апел
02.06.2022 16:12:11
11
62
Вън всички урки, укри, орки и всевъзможна паплач използващи арогантно добрината и гостоприемството на българският народ!
ВЪН !
Не да ми ги интегрирате и социализирате ПАК за сметка на българите....
3.
Аз
02.06.2022 16:06:28
10
68
Така наречените бежанци( неблагодарни безплатно летуващи,нахални,нагли орки) искали на морето на плаж в хотел ол инклузив да щъкат с джипчетата и да вечерят по ресторанти ,да има и нощен живот,че милите дами ги сърби освен всичко,та въпросните са бежанци милите ,бягали от войната,утешават се на плаж с коктейлче,така подкрепят сънародниците си,които всъщност наистина може би имат нужда,но тези тук" Туристите" са нищо повече от нагляри,пишат по разни форуми Как българите били тъпи ,те били вече общност и щели да ни завладеят, защото България получавала пари благодарение на тях.
2.
до питащ се
02.06.2022 16:01:11
4
36
Всъщност базата в Сарафово не стои празна. Това е почивна база на МО, която се ползва само през лятото.
1.
ПОТАМ СИ
02.06.2022 15:24:58
15
103
НЯКОЙ ДА ВИЖДА БЕЖАНЦИ, АЗ ВИЖДАМ ДОБРЕ ОХРАНЕНИ И ДОСТА ЛУКСОЗНО ИЗГЛЕЖДАЩИ АВАНТАЖИИ-КУРОРТИСТИ. А МОЖЕ ЛИ бай Гано ДА ПОЛЗВА БАЗАТА В САРАФОВО И БЕЗ ТОВА ТАКА СИ СТОИ ПРАЗНА ПОНЕ ДА ВИДИМ МОРЕТО, ТАКА И ТАКА ПЛАЩАМЕ ЗА ЦЕЛИЯ ЦИРК
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Инструкции за дами: Как да дешифрирате скрития подтекст в неговите съобщения Психолозите са подготвили няколко важни съвети, които ще ви помогнат 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци 5 причини, заради които мъжът не ви прави подаръци Ето кои са те  Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Това са най-странните зодии, не бъдете близо до тях Ето кои са топ 4 Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Рецепта за бразилски бонбони "Бригадейро" Какаови бонбони, които се приготвят за различни празници в Бразилия Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Иван Сухиванов произведе поредния скандал в бургаската писателска общност Над 20 творци възстанаха срещу опитите му да спасява кожата си чрез внушения, че списание "Море" е пред закриване Напитките, които унищожават тялото отвътре Напитките, които унищожават тялото отвътре Тези напитки не трябва да заменят консумацията на вода Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден Ето как прецакахме туристите по нашето море на Великден На 5 май времето бе слънчево, с високи температури и спокойно море, но хотелиерите не си направиха труда да извадят шезлонги и чадъри   Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" Знаете ли какво укриха в трезор на бургаския бул. "Богориди" На 18-и май всички ще видят най-прочутото съкровище у нас, каза директорът на РИМ д-р Милен Николов Размерът му значение:  Заради 1 см ни сваля от самолета Размерът му значение: Заради 1 см ни сваля от самолета Затягат правилата с багажа на борда, пътници плащат 70 евро отгоре за дребно нарушение Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Все повече места у нас се обезлюдяват, 201 села без нито един жител Най-гъсто населената община е Столична
Вижте как планирали да убият Зеленски Вижте как планирали да убият Зеленски Най-важната задача на групата - осъществяване на план за отвличането и убийството на украинския президент Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Конфискуваха 48 млн. фалшиви евро в Неапол Производството на фалшивите банкноти е било денонощно Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Две трети от евродепутатите припечелвали в частни компании Напълно законно е да имаш странична работа, но е необходима прозрачност Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Тръмп казал на порноактриса, че му напомня на дъщеря му Двамата имали  връзка за една нощ след голф турнир през 2006 г. Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Силвестър Сталоун пуска на търг колекцията си часовници Само за един от нея се очаква да бъдат платени 5 млн. долара Европа забранява партиите, взели пари от Русия Европа забранява партиите, взели пари от Русия Мерките се вземат, за да се ограничи намесата на Путин в евроизборите Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Трагедия: Майка с трите си деца се хвърли река Арестуван е бащата, той е с обвинение за подтикване към самоубийство Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Естония прие закон за гласуване по мобилен телефон Промяната в закона трябва да влезе в сила през октомври и няма да може да се използва за изборите за Европейски парламент през юни Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Удариха с US далекобойни ракети руска база в Луганск, горят украински ТЕЦ-ове Рано сутринта Русия започна въздушна атака срещу Киев и Лвов, чуват се взривове Ето я новата лимузина на Путин Ето я новата лимузина на Путин Бронираното возило със система за нощно виждане
Калина КРУМОВА, бивш депутат Калина КРУМОВА, бивш депутат Българският избирател е като нацупено дете Виц на деня Виц на деня Жена в аптеката:
- Може ли едно лекарство?
- Какво точно лекарство?
- Препоръчайте ми някое по ваш вкус!
Виц на деня Виц на деня Ако на кораб са Байдън, Путин и други лидери, и потъне, кой народ най ще тъгува? Българския - от мъка че и нашия не е бил там!

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори