×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Русия разпореди изземване на сметките на Ходорковски, основател на петролния гигант "Юкос"
  • Италианският квартет 40 Fingers идва за първия си концерт в България
  • Лесбийки в сключиха публично символичен брак на покрива на кметството в Тирана
  • Съдът в Хага подготвя заповеди за арест на лидера на "Хамас" и на израелския премиер
  • Георги Иванов-Гонзо е инициирал среща за подобряване на футболната инфраструктура в страната
  • Обвиненият в шпионаж Асанж спечели нова отсрочка от екстрадиция в САЩ
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Увеличават с 10% заплатите на държавните служители?


Увеличават с 10% заплатите на държавните служители?
Няма да има второ увеличение на минималната заплата, каза министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков
02 Юни 2022, Четвъртък, 10:42 ч.
Автор: Флагман.Бг

Минималната пенсия с добавката става 467 лева

Социалното министерство ще поиска увеличение на заплатите на работещите в държавната сфера от поне 10% от 1 юли, обяви в "Денят започва" по БНТ министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков. Това ще стане с актуализацията на бюджета.

Второ увеличение на минималната работна заплата тази година едва ли ще има заради възражения от страна на работодателите и Министерство на финансите, допълни той. Данъците ще останат на същото ниво. Минималната пенсия ще бъде увеличена с 10%. Така ще с добавката ще стане 467 лева.

От 1 юли се очаква да влязат в сила и данъчните облекчения за семейства с деца, които ще се приспадат на всеки три месеца, а не веднъж годишно, както беше досега. По какъв механизъм ще се случва това ще определи НАП.

Работи се и върху идеята максималният осигурителен доход да е обвързан със средната работна заплата като тя се умножи по 2,2.

"Тези мерки за подпомагане в кризата не са антиинфлационни, а антикризисни. Те са в подкрепа на всички хора. Те са антикризисни социални мерки за българите и за бизнеса да могат да минат по-леко през кризата. Не са мерки "на парче", защото всички предложения на коалиционните партньори бяха събрани, дебатирани и бяха приети тези, около които имаше консенсус. Така че аз не бих нарекъл това работа "на парче". Работа "на парче" е, когато някой предприема действия без посока, а това са координирани мерки", заяви той.

Министър Гьоков все пак се съгласи с критиката, че антикризисните мерки ще са по-малко ефективни при по-бедните.

"Визията ми е, че трябва да се подпомагат тези, които са в най-голяма нужда, но социалната система в България е тромава и работи на солидарен принцип. На тази база не можем да се ориентираме кой може да се оправя с кризата и кой не. Затова се налага да подкрепяме повече хора или всички. Няма как да няма ефект от това, въпреки че ефектът ще е по-малък за тези, които имат повече нужда и много по-голям, дори ненужен за тези, които могат да се оправят с кризата", призна той.

Затова от социалното министерство предвиждат реформа, която ще започне в началото на следващата година с пари от Плана за възстановяване и устойчивост.

"Ние сме започнали реформа в социалната система, включително цифровизация на процеси, които ще бъдат бързи и които с едно натискане на бутона, да знаем този човек може ли да се справя сам в живота по време на криза или не и да подпомагаме конкретно него", изтъкна Гьоков.

За социалната сфера там се предвиждат 1,2 млрд. лева. Парите ще се използват за реформа в социалното подпомагане, подобряване на условията в социалните домове и повишаване на квалификацията на хората без работа.

Към 25 май Агенция по заетостта е намерила работа на 3500 украински граждани, заяви Гьоков. Готов е и проектът за предоставяне на бежанците на помощ за наем на жилище от 400 лв. месечно, които да се изплащат през работодател.

По думите на социалния министър правителството до момента се справя перфектно с бежанската криза като е предоставило едни от най-добрите условия, които биха могли да бъдат предоставени.

"Какво се случи – не съвпаднаха желанията и очакванията на украинските граждани с условията, които им се предлагат в момента. Но аз продължавам да твърдя, че това, което им предлагаме, е най-доброто, което може да предложи държавата и е по-добро от това, което се предлага в други страни", каза Георги Гьоков.

Според него по казуса се води очерняща кампания от страна на една от политическите сили у нас.
 


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите 21/05/2024, Вторник 07:13 0
Флагман.БГ 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс 20/05/2024, Понеделник 22:00 0
Топ 4 на най-съблазнителните зодии
Топ 4 на най-съблазнителните зодии 20/05/2024, Понеделник 21:20 0
Рецепта за кюфтета фрикасе
Рецепта за кюфтета фрикасе 20/05/2024, Понеделник 21:00 0
Меню и цени в ресторанта от 80-те
Меню и цени в ресторанта от 80-те 20/05/2024, Понеделник 20:40 10
Флагман.БГ Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 20/05/2024, Понеделник 19:44 0
1
Коментара по темата
1.
Как'Сийка
02.06.2022 14:13:40
0
5
А кога ще намалят броя на държавните служители с 30%, че нещо множко ни идва да издържаме излишен персонал.
И е хубаво да се сложи лимит на макс заплата до 10 к, че е доста нагло шеф на държавна агенция да взема 34000 лв месечно.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Почитаме светците Константин и Елена Почитаме светците Константин и Елена  Днес в Странджа нестинарите ходят по огън с техните икони в ръце 28 плажа може да останат неохраняеми 28 плажа може да останат неохраняеми Липсва интерес за много от плажните ивици във Варненско заради промените в наредбата за водноспасителната дейност Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Мистериозно изчезна папка със знаково дело от Апелативния спецсъд в София Бургаският бизнесмен Златко Кънев е натопен от полицай, твърди ключовият свидетел Йордан Стойков от Айтос, заради когото Кънев лежи в затвора 4-те най-често срещани лъжи преди секс 4-те най-често срещани лъжи преди секс Ето кои са те Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Кога е най-добре да си тръгнем от една връзка Ако решите да си тръгнете, направете го безвъзвратно, веднъж завинаги Топ 4 на най-съблазнителните зодии Топ 4 на най-съблазнителните зодии Ето кои са те  Рецепта за кюфтета фрикасе Рецепта за кюфтета фрикасе Вижте как да приготвите вкусен бял сос с кисело мляко за кюфтетата Меню и цени в ресторанта от 80-те Меню и цени в ресторанта от 80-те Направо не е за вярване След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип След 17 години отлична работа! Кметът Димитър Николов се разделя с ключов кадър от своя екип Четири дами са подали своите документи за директор на Дирекция "Образование" в Община Бургас, конкурсът е на финала Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Военната прокуратура наема геодезисти да разследват тежката катастрофа с автомобил на НСО Ще има повторен оглед на двата автомобила от произшествието, случило се на входа на град Аксаково, който ще бъде извършен от експерти на Военната прокуратура, свързани с разследването
Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Роберт Фицо вече разговаря с лекарите Състоянието на простреляният словашки премиер се подобрява Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Това е единствената жена в света, която отказа на Елвис Пресли Шер потвърди, че преди е отхвърляла ухажвания от Елвис Пресли, защото е била "нервна" заради репутацията му Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран Кой е Мохамад Мохбер - новият президент на Иран 68-годишният Мохбер оставаше в сянка в сравнение с други политици от иранската шиитска теокрация Мисис Бургас 2024  организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Мисис Бургас 2024 организира благотворителна кампания, вижте кога и къде Ще се радвам да видя много усмивки и подкрепа за нашата инициатива, каза тя Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Затварят улица за ремонт на ВиК мрежата в ж.к."Зорница" Въвежда се нова организация Русия връща корекомите Русия връща корекомите Във валутните магазини ще може да пазаруват само дипломати и чужди граждани Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Смъртен случай от парвовирус в Гърция: Какви са симптомите на болестта и как да се предпазим Инфекцията с парвовирус В19 е неразличима от други леки заболявания Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Делото срещу Тротинетката, Куката и Чеченеца пропадна Тодор Чалъков-Куката, Петко Караилиев-Чеченеца, Даниел Йорданов – Емили Тротинетката и соченият за техен съучастник Стоян Карапанов отричат умишлено да са искали да унижат 18-годишния тогава Денислав Делчев Почина един от създателите на Бийтълс Почина един от създателите на Бийтълс Емблематичен музикант, който помогна на легендарната група Бийтълс, издъхна на 86 години ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС ЕЦБ бие аларма за предстоящи сътресения в страните от ЕС Причината е високият дълг на страните-членки, това застрашава икономиката им
Асен ВАСИЛЕВ Асен ВАСИЛЕВ Не че Борисов и Пеевски се изпраха, ние се изцапахме Виц на деня Виц на деня Той и тя седят прегърнати на дивана.
- За какво мислиш, скъпа? - пита той.
- За това което и ти - отговаря тя.
- Чудесно! В такъв случай донеси по една биричка...
Виц на деня Виц на деня - Скъпи, каза ли на шефа си, че ние, двамата, не можем да живеем с тази твоя малка заплата?
- Казах му...
- И той к'во?
- Каза да се разведем...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Моногамна жена - това е жена, която съсипва живота само на един мъж.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори