×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

500 бежанци нощуваха във фургоните в Елхово, оставили децата им без храна?


500 бежанци нощуваха във фургоните в Елхово, оставили децата им без храна?
Голяма част от украинските бежанци отказаха да влязат във фургоните в Елхово заради условията в тях и стояха часове наред в автобусите
01 Юни 2022, Сряда, 07:00 ч.
Автор: Флагман.Бг

Ако са се сближили, докато са били на един хотел, може да бъдат насочени към почивна база, без да се разделят, каза Мариана Тошева

500 бежанци от Украйна избраха да нощуват във фургоните в Елхово, съобщава Нова телевзиия. Голяма част от тях отказаха да влязат във фургоните, които се намират във временните разпределителни центрове, заради условията и стояха часове наред в автобусите.

Междувременно бежанци споделиха пред бТВ, че има проблем с храната за децата и водата.

Те сигнализираха, че са на студено и гладуват. Според тях организацията не е добра. Някои казаха, че искат да са в стаи с прозорци и не ги интересува луксът или морето.

По-късно имаше закуска и вода, но според настанените в Елхово е недостатъчна и некачествена тестената закуска за децата. 

Бежанците заявиха, че нямат нужда от лукс, но да има храна, топла вода и прозорци. Някои споделиха, че и сами могат да измият местата, където ще ги настанят.

Майки казаха, че някои от децата са си легнали гладни.

А на закуската, която дойде към 9 часа,  бежанците не бяха доволни. Те споделиха, че няма чай и вода, а само сух хляб, което не е добре за децата.

По-късно раздадоха по една вода на човек, чуха се и грозни реплики от двете страни. 

Междувременно областният управител на Ямбол Васил Александров опроверга пред Нова телевизия твърденията, че за част от новодошлите бежанци е нямало осигурена храна. По думите му всички украинци са били нахранени.

Около полунощ в центъра за настаняване в Елхово пристигна и председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева. Тя потвърди, че днес се очаква пристигането на още украинци. Те остават в разпределителния центът до 72 часа, след което се пренасочват.

„Тук е буферен център до 72 часа. Това е така нареченият филтър или триаж, за да се приоритизират хората със по-специфични нужди. Това е смисълът на буферната зона. След това се насочват, правят се групи и списъци, ако хората са се сближили, докато са били на един хотел, може някаква група, да кажем 40-50 човека, да бъдат насочени и съответно към почивна база, така че да не се разделят, след като са създали една миниобщност“, обясни Тошева.

Фургоните в Елхово посрещат първите бежанци днес, поискали охраняем паркинг за колите си (ВИДЕО)

Вече разбрах, докато идвах по пътя, че има една жена на инсулин. С нейните придружители, както и други ако има в такова уязвимо положение с бебенцата, да бъдат насочени вече към почивни бази, за да могат да се настанят в условия, в които да изкарат до 31 август, както е втората фаза на програмата”, каза още тя.

Според председателя на Сдружението на украинските организации в България Олена Коцева, някои от бежанците биха предпочели да се върнат в Украйна вместо да са във фургон.

Вчера бе последният ден от програмата за подпомагане на хотелиерите, настанили украински бежанци с по 40 лева на човек. Голяма част от собствениците на хотели не кандидатстваха за продължаване на програмата, тъй като сумата от 15, вместо 40 лева, на ден не ги устройва, а и повечето места за настаняване вече приемат чужди туристи с предварителни резервации.

Остават въпросителните пред хотелиерите. От бранша казват, че чакат указания от Агенцията по бежанците. Постъпвайки в буферния център, всеки бежанец ще бъде питан дали иска да остане там, или да се възползва от други места за настаняване.

Първите съмнения у групата украинци, които в понеделник бяха преместени в Паничище, се зародили още по време на пътя им натам. 30-те минути изкачване в гъстата гора на Рила били достатъчни за бежанците да решат, че почивната база, в иначе предпочитания, особено през лятото, български курорт, не е по техния вкус. Настаняването се случило бавно, а в стаите било мръсно и миришело лошо, разказват бягащите от войната.

„Нямаме аптека, нито магазини. Нужни са лекарства, които приемаме непрекъснато. Не можем даже вода да си купим, няма автобуси, в стаята няма балкон, нито сушилня – нищо”, оплакаха се бежанците. В почивната база цари недоволство и заради факта, че изглежда трудно някой от бежанците да намери работа. Най-близкият град - Сапарева баня, е на 10 километра, а дотам обществен транспорт няма. Преместването в Паничище лишава част от хората от финансова подкрепа. Недоволни, бежанците са и заради условията на живот в стаите. От почивната база обаче увериха, че са осигурили всичко необходимо.

„Тонът на г-жа Константинова е под всякаква критика”. Така Олена Коцева коментира видеообръщението на вицепремиера. По думите й сред украинците има много травмирани хора, които са чувствителни, и Щабът трябва да се консултира с екип от психолози. Причините автобусите, които трябваше да превозят бежанци към вътрешността на страната, да са празни, по думите й са много.

„Те не искат да на места без достъп до медицина, без достъп до интернет. Това не са хора от пещерна ера. Това са много прогресивни хора, които преди този масиран обстрел са живели много по-добре от средната класа в България”, каза още Коцева. Според нея този проблем с условията за настаняване съществува само у нас, защото страната ни е решила да подпомогне единствено туристическия бранш. Финансирането за всички държави в ЕС е едно и също, подчерта тя.

„Палатки и лагери няма никъде в Европа. Палатки имаше само по КПП-та. Между другото, Румъния е организирала всичките неща много по-добре от нас”, коментира Олена Коцева.

Напрежението с преместването на бежанците от хотели край морето към буферни центрове, а не към държавни бази, отекна и в Брюксел, откъдето дойде коментар на премиера. „Държавата вече не може да подкрепя такова луксозно пребиваване. Сега е време за друго - нормални условия, но не са лоши”, каза Кирил Петков.


В категории: Ямбол


24
Коментара по темата
24.
ддд
01.06.2022 16:19:41
0
1
Големи претенции!
23.
до 22
01.06.2022 13:55:55
0
6
Хлябът май, може би, изглежда, евентуално бил сух? и сигурно са се запекли. Цял ден се тревожа и не мога да свърша собствената си отговорна работа в тази област!
22.
Пурко
01.06.2022 12:20:14
0
4
Някви други новини сутринта акаха ли
21.
Чак пък толкова!
01.06.2022 12:15:09
0
12
В близост има магазини за всякаква храна, тези хора не са насред гора!
Няма МОЛ.
20.
Nostradamus
01.06.2022 10:51:15
1
26
Това не са бежанци бягащи от война и бомбардировки, защото повечето от тях идват от райони, където Не се водят бойни действия и освен това доста са със скъпи и мощни автомобили..
Мисля, че това са хора, които използват ситуацията и злоупотребяват, като си осигуряват безплатна почивка на първа линия на плажа в Слънчев бряг и Златните пясъци !
19.
...8e96d
01.06.2022 10:49:13
0
27
В Румъния и Унгария на границата са километри с фургони без климатици и с общи тоалетни и така си живеят от март..
18.
Пешо
01.06.2022 10:21:59
1
28
Да ходи Олена Коцева в Румъния като е толкова хубаво там, не да крещи тук по площадите.
17.
Все повече
01.06.2022 10:02:32
2
7
заглавия, а и цели статии, в минало бешело време, с питанки накрая! Свободни съчинения на зададена тема. Като не знаете и не сте сигурни в нещо, не го публикувате! Толкова е просто. Да, ама не... Шокова сензация да има.
16.
123
01.06.2022 09:52:22
2
32
След като, според тази Олена Коцева, предпочитали да се върнат в Украйна, вместо да живеят във фургони, значи въобще не са тук, за да спасяват живота си, нито войната там е толкоз страшна.
15.
Шморц
01.06.2022 09:20:47
0
14
Драмата е преекспонирана!
В момента се случва това, което трябваше да се случи в първите дни на бежанската вълна. Както винаги ние вървим със закъснение и малко встрани.
14.
До 3 и 11
01.06.2022 09:09:14
16
32
ПОДСЛОН казвате
500 години турско робство!!
Само един единствен народ ни е подал ръка - руския, никой друг
И ще го направи отново!!
13.
Chi до 11
01.06.2022 09:06:42
1
54
Ти си олигофрен обаче, това са буферни зони за няколко дни, разбираш ли го? Иначе бяха изпратени в държавни бази с много добри условия, но не ги харесаха, че нямало сушилни. Сега са във фургони докато преценят в бази ли искат, ще си ходят ли, сами ли ще се оправят. Имаха три месеца да го решат докато бяха в хотелите. Те обикаляха молове и плажове, е....няма кой да ги чака да се наканят.
12.
гого
01.06.2022 09:01:16
3
59
Да ги качват на автобусите и към границата.Да ходят на ........И аз искам да изпратя моето дете в Рибарица или Паничеще за 15 лв на ден, ама няма.Българина мизерства, а те ще ми правят фасони,добре им го каза Константинова.
11.
До 8,9 и 10
01.06.2022 08:55:08
60
16
Дано един ден и вас да ви фърлят да живеете като кучета във фургони. Тогава друга песен ще запеете завистливи и мръсни душици!
10.
До 8 и 9
01.06.2022 08:47:37
20
50
Браво! Страхотни коментари! Абсолютно подкрепям! Така мислят почти всички българи! Единици са тези, които подкрепят това безмерно нахалство!
9.
Тони
01.06.2022 08:29:16
17
77
Колко години хората от Стражица живяха във фургони в собствената си страна? Въпреки всичко бяха благодарни за покрива над главата си. Тези нагли укри не харесват това, което ние не можем да си позволим, а те получават безплатно. Децата ни не могат да отидат на лагер на море или планина, защото базите им са заети от курортисти бежанци. Като не искат фургони защо не ги настанят в палаткови лагери като в целия свят? В другите страни са в палатки от зимата, тук при нашия климат не можели. Те защото се скъсаха да търсят работа и да работят, че сега и претенции нямало автобус да почнат работа. Трябва им безплатен транспорт, за да обикалят магазините не за друго. В Сапарева баня няма Waikiki, да им го построим за да са доволни. Една започна работа и тя падна от прозореца. Кога те са работили такава долна за тях работа. Българи могат да мият чинии в чужбина за единия хляб, че и квартири и данъци плащат, те не могат. Права е Г-жа Константинова, стига сме ги глезили. Укрите тона й не харесвали, а ние тях харесваме ли? Да не споменаваме, че откакто са тук сифилис и какво ли не още плъзна из страната. Наглеят и ни унижават в собствената ни държава! Позор!
8.
!:
01.06.2022 08:27:32
25
64
Тая Олена Коцева е много нагло животно....била живяли много по-добре от средната класа в България. Щом е така, значи имат пари и то достатъчно, не са в безизходица, да се спасяват сами. Че и си позволява да се кара на наш министър....айде Путин да се стяга и до 1-2 месеца да приключва с Украйна, че тия излязоха много нагла сган!
7.
Дивак 19
01.06.2022 08:13:01
2
51
Много къса памет... Както винаги нищо не е черно-бяло...истинатае че когато обявиха програмата с 40те лева почти нямаше желаещи да се възползват. Много от нашите хотелиери си направиха сметката и се свързаха с познати украински туроператори ,които също видяха далаверата и които им докараха "не толкова бягащи от войната" за да запълнят капацитета на базите си.
Разбира се че не всички са туристи и има наистина хора в нужда. Сега тук ще останат точно тези които нямат къде да се приберат. "Контрата"отново остава у нас...
Заради мръсници и далавераджии и българи и украинци негативите ще ги обере пак българската държава и обикновения българин. Успяха отново да ни скарат едни други и докато се занимаваме с това кой лош,кой добър, някой натрупаха пари. Винаги е било така: "Един гледа сватба друг-брадва"Всяка добра инициатива у нас се изражда в нещо грозно и .пошло
6.
ХХХ
01.06.2022 08:07:12
2
61
Като свикнеш на много хубаво ,всичко после е зле, да не забравяме, че ги местят в началото на летният сезон.
България не е богата държава каквото можем това им се предлага.
Ако не им харесва значи не са за тук,
Европа е голяма.
5.
До 3
01.06.2022 08:04:33
4
29
Българите ще умрат за страната си ама урколизането ти ще те отведе в Германия във фабриките за месо и консерви, където 21-ви век умират на поточната линия.
4.
Тея
01.06.2022 07:48:16
5
84
Не са добре, ама не заради войната. Това е супер яка почивна база в планина, птички, зеленина, борове, чист въздух, спокойствие. Пълно възстановяване психически и физически. Колко българи си го позволяват. От бургас съм не съм видял планина от 10години.
Всичко им е осигурено че и пари получават. Трябва да си рядка порода идиот да откажеш, шибани украинци
3.
Да влязат
01.06.2022 07:38:41
75
15
троловете.
Сега ще почнете да виете, нали?
Ще дойде време и Българите да поискат подслон и тогава ще бъдат припомнени всички грозни думи, които ще напишете тук, днес.
България умря със състраданието, с благородството и с гостоприемството, които днес не съществуват.
Скотове, а не хора.
Бог да пази България!
2.
22
01.06.2022 07:38:37
6
64
Сега тези в контейнерите да се обслужат с предимство и в по-добрите бази. Защото това са истински нуждаещите се и изтормозени хора. Тези в автобусите...да чакат. Ей, прословути са с лъжи, манипулации, демонстрации и циркове. Значи в автобусите може, на легло в контейнера - не.
1.
охооо,
01.06.2022 07:30:36
10
107
Капризите в Украйна да ги проявяват! И аз съм травмирана от неблагодарността им към българския народ, който въпреки бедността си ги търпи и понася капризите им.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" С Фонда за развитие на летището днес Поморие постигна целта „Зимна дестинация Южно Черноморие" Благодаря на колегите кметове по общини и на Общинсктие съвети, че подкрепят тази идея и са единни, защото това вече има ефект, каза кметът на Поморие Иван Алексиев
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори